גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העסקה של הראל שהסתבכה ושתי המתחרות שאורבות לה

רשות התחרות הודיעה כי היא מתנגדת לעסקת הרכישה של ישראכרט, כשבמוקד הדומיננטיות של הראל בשוק ביטוחי הבריאות ● בקבוצת הביטוח לא מרימים ידיים ונוטים לפנות לביהמ"ש ● המתחרות, מנורה מבטחים והפניקס, לא חולשות על שוק ספציפי שיכול להכריע נגדן, ועשויות לנצל זאת לרכישתה

בן המבורגר, מיכאל קלמן ורן עוז / צילום: נטי לוי, יח''צ, תמי בר שי
בן המבורגר, מיכאל קלמן ורן עוז / צילום: נטי לוי, יח''צ, תמי בר שי

ברשות התחרות מאמינים כי נסתם הגולל על עסקת הרכישה של חברת כרטיסי האשראי ישראכרט על ידי הראל. ביום ב' הודיעה הרשות שמובילה מיכל כהן לשתי החברות כי היא מתנגדת להשלמת העסקה. הסיבה המרכזית בה נקבו ברשות היא דומיננטיות של הראל בשני מוצרי ביטוח בריאות וחשש כי מידע שהיא מחזיקה בנושא יעבור לידי ישראכרט ולהפך. עם זאת, בהראל לא מרימים ידיים ונוטים לפנות לבית המשפט במטרה לבצע את הרכישה, תמורת סכום של 3.3 מיליארד שקל. החלטה תתקבל בחברת הביטוח בימים הקרובים.

החששות של הראל וישראכרט התממשו: רשות התחרות מתנגדת לעסקה
מחכים לרשות התחרות: הראל קיבלה את אישור המפקח על הביטוח לרכישת ישראכרט
בעקבות חשש רשות התחרות: הראל האריכה את המועד להשלמת רכישת ישראכרט
רשות התחרות: "חשש סביר שעסקת ישראכרט-הראל תפגע משמעותית בתחרות"
ניתוח | עסקת ישראכרט-הראל בדרך למשפט. מה הסיכוי שהיא תצא לפועל?

ההמלצה של רשות התחרות אינה סוף פסוק מבחינה רגולטורית, ומי שיכריע בנושא היא ועדת המיזוגים שצפויה להתכנס בימים הקרובים ולהחליט אם לקבל את המלצתה. על פניו, עצם ההמלצה של הרשות לא הפתיע לאחר שהודיעה בעבר שבכוונתה להתנגד לעסקה ואף ערכו שימוע לבכירי הראל וישראכרט, עם כי בשני הצדדים טוענים לאורך הדרך כי אנשי עסקים עמם שוחחו הופתעו מההתעקשות של רשות התחרות, בעיקר לאחר שזו עסקה רק לפני קצת יותר משנה את רכישת חברת כרטיסי האשראי מקס על ידי כלל ביטוח.

הרוכשות החלופיות

שתי רוכשות פוטנציאליות, אם העסקה לא תצא לפועל, הן המתחרות של הראל בענף הביטוח - מנורה מבטחים והפניקס. השתיים שמחכות להתפתחויות בעניין, כבר מעורבות עמוק בתחום האשראי, שהפך למנוע הצמיחה של חברות כרטיסי האשראי, בעיקר כשההכנסות מפעילות הליבה של אותן חברות, הסליקה והנפקות הכרטיסים, במגמת קיטון.

מנורה מבטחים מחזיקה בשליטה בחברות ERN ואמפא קפיטל, ואילו הפניקס מחזיקה במלוא המניות של גמא. נזכיר שמנורה מבטחים התמודדה אשתקד מול הראל על רכישת השליטה בישראכרט, תוך שהיא מציעה לרכוש 30% מהמניות על פי שווי של 3.5 מיליארד שקל.

 

ברשות התחרות הסבירו כאמור את התנגדותם לעסקה בדומיננטיות של הראל בתחום ביטוחי הבריאות. החברה חולשת על 37% מהפרמיות בענף הבריאות וברשות חששו שמידע יעבור בין הצדדים. כך למשל, כיוון שישראכרט חשופה למידע על אורחות החיים של בעלי כרטיסי אשראי, היא יכולה לעקוב אחר פעולות כמו שמירה על אורח חיים בריא (מנוי לחדר כושר לדוגמה), רכישת כרטיסי טיסה (המצריכים ביטוח בריאות) ואף נטייה לצרוך משקאות אלכוהוליים (חשש לנזק בריאותי).

לעומת זאת כלל ביטוח, לה אושרה אשתקד רכישת חברת כרטיסי האשראי מקס, מבוזרת יותר ולא מהווה גורם דומיננטי באף תחום ביטוח. הפניקס היא אמנם החברה הגדולה בענף הביטוח מבחינת שווי שוק והיקף נכסים, אך אין תחום בו היא שולטת באופן בלעדי כמו הראל בבריאות. ואילו מנורה מבטחים מחזיקה אמנם בקרן הפנסיה הגדולה בישראל, אך נראה כי המידע הרלוונטי שיכול לעשות דרכו אליה קטן יותר מאשר בביטוחי הבריאות. בנוסף, השוק הפנסיוני תחרותי יותר מאשר שוק ביטוחי הבריאות, בעיקר אם כוללים בו גם את עולם קופות הגמל.

עם זאת, יש גם מי שטוענים כי אם רשות התחרות תחליט להתנגד לעצם רכישת חברות כרטיסי אשראי על ידי הגופים המוסדיים, היא תצליח למצוא תחומים בהן קיימת דומיננטיות כזו גם אצל הגופים האחרים.

מה יקרה כעת?

מהצד של הראל, החברה צריכה להודיע עד סוף החודש לישראכרט אם היא מרימה ידיים ומוותרת או ניגשת לערעור לבית הדין. אם בהראל יתעקשו לעבור למישור המשפטי היא למעשה מבקשת ארכה של שנה, ומי שיצטרך לאשר ארכה זו היא אספת בעלי המניות של ישראכרט. בהראל מאמינים כי יש להם טיעונים חזקים לשכנע את בית המשפט להפוך את המלצת רשות התחרות, ודי אם נזכיר את ההחלטה לאפשר את מיזוג בנק אגוד לתוך מזרחי טפחות למרות התנגדות הממונה על התחרות דאז, מיכל הלפרין.

על פניו, צמרת ישראכרט אמורה להיות אדישה להחלטה ומי שצריך להחליט אם לגשת להליך המשפטי כדי לשנות את החלטת רשות התחרות הראל. בניגוד לחברת כרטיסי האשראי כאל, שבעלי השליטה בה, בנק דיסקונט, חייב למכור אותה בתוך כשנתיים, ישראכרט היא חברה ציבורית ללא גרעין שליטה ויכולה להישאר כזו ללא מגבלה או לחכות לגוף אחר שיבקש לרכוש אותה.

עם זאת, במקרה שהראל תלך להליך המשפטי, גם בכירי ישראכרט צפויים להשתתף בדיונים, ותשומת־הלב הניהולית של חברה עשויה להיפגע בשל כך.

המשקיעים מסויגים

לפי תנודות המניה, לפחות בצד של ישראכרט, השוק מאמין שהעסקה לא תצא לפועל או לכל הפחות תכלול התאמה במחיר. מניית ישראכרט צנחה נכון לשעה 14:30 (יום ג') בכ־9%, אחרי שכבר ירדה בשיעור דו־ספרתי בשעות הבוקר, מיד אחרי ששתי החברות דיווחו על החלטת רשות התחרות להתנגד לעסקה ולהמליץ כך לוועדה למיזוגים. שווי השוק של ישראכרט עומד על כ־2.5 מיליארד שקל, הנמוך בכ־800 מיליון שקל ממחיר העסקה.

בפעם הקודמת שנראה היה שרשות התחרות תפיל את העסקה, בחודש אוקטובר, מניית ישראכרט איבדה בתוך יומיים כ־20% משוויה והתאוששה מאז עד שכמעט מחקה את אותה ירידה. הדבר קרה אחרי שהראל הודיעה כי היא דבקה בסיכום עם ישראכרט, לרכוש את החברה בכ־3.3 מיליארד שקל. נכון לצהריי יום שלישי, הראל טרם פרסמה התייחסות דומה.

במקביל, המניה של הראל נסחרת ביום ג' ללא שינוי ניכר, לאחר שבשנה האחרונה הגיבה פחות להתפתחויות בעסקה, שפחות קריטית מבחינתה (מדובר בחברת ענק הנסחרת בשווי של 5.8 מיליארד שקל) ויותר לאירועים הקשורים לעולמות הביטוח.

הרשות בחרה בדרך הקלה

ההחלטה של רשות התחרות להתנגד לעסקת הראל־ישראכרט מגיעה לאחר ששני הרגולטורים המפקחים על שתי החברות כבר אישרו אותה. מדובר ברשות שוק ההון שמפקחת על תחום הביטוח, שאמנם הטילה מגבלות משמעותיות על העברת המידע ועל בעלי התפקידים בשתי החברות, ועל בנק ישראל שמפקח על חברות כרטיסי האשראי. גם הצוות הבין משרדי שהקים שר האוצר בצלאל סמוטריץ', המליץ לאחרונה להסיר את המגבלה שמנעה עד עתה מחברות ביטוח לרכוש באופן ישיר מהבנקים חברת כרטיסי אשראי, ולמעשה סללה את הדרך למכירת כאל מדיסקונט לאחת מחברות הביטוח.

נראה שברשות התחרות מעניקים משקל רב יותר לתחרות בענף הביטוח ומעדיפים שלא להיכנס לסוגיית התחרות אל מול הבנקים, למרות שמספר חברות הביטוח הפעילות בשוק הרבה יותר גדול והתחרות ברוב הענפים שלו משמעותית יותר ביחס לזו במערכת הבנקאית.

בספטמבר האחרון פורסם בגלובס כי אפילו בבנק ישראל רואים את חברות כרטיסי האשראי כגורם תחרותי לבנקים בתחום מתן האשראי. זאת לאחר שבמהלך ביקורו בדרום קוריאה, נפגש המפקח על הביטוח, דני חחיאשוילי, עם רגולטורים מקומיים על הבנקים ועל חברות כרטיסי אשראי (גופי פיקוח נפרדים בקוריאה הדרומית). בנוסף, מאז שנכנס לתפקיד, הוא מקדם חשיבה מקצועית בנושא בפיקוח עצמו וגם מול גורמים בשוק המקומי בישראל ומגדיר את חברות כרטיסי האשראי כאמצעי לקידום התחרות במערכת הבנקאית, תוך שהוא רואה בכך כאחת מהמטרות בקדנציה שלו.

עוד כתבות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי