גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היקף הסיוע הנמוך ביותר שניתן עד היום לעסקים: דווקא בצפון ובדרום

נתונים שהגיעו לגלובס מעלים כי מאז שסגרו את שעריהם בתחילת המלחמה, בעלי עסקים רבים ביישובי העימות בצפון ובדרום עדיין לא קיבלו את התשלום המלא עבור חודש אוקטובר, וחלקם אפילו לא ראו את המקדמה ● ברשות המסים טוענים כי מדובר ב"ריצה למרחקים ארוכים" עד להערכת היקף הנזק הסופי ● מנגד, בעלי המקצוע שמלווים את הבקשות אומרים שקרן הפיצויים לא עומדת בעומס

מסעדה בקריית שמונה, לאחר פגיעה ישירה של טיל / צילום: ap, Rami Shllush
מסעדה בקריית שמונה, לאחר פגיעה ישירה של טיל / צילום: ap, Rami Shllush

א', בעלת חנויות אופנה בשדרות ובנתיבות, מפונה מביתה מאז ה־7 באוקטובר. שלושה וחצי חודשים חלפו מאז והיא עדיין מחכה לפיצוי מהמדינה עבור אוקטובר, אחת מהחנויות אף ניזוקה מפגיעה סמוכה של קסאם. הבגדים תלויים מאובקים על הקולבים וזועקים בדממה את זעקתה של א' על כך שהיא לא יכולה לסגור את החודש.

"חיזבאללה הרבה יותר מקצועיים מחמאס": מה באמת קורה בגבול הצפון?
"לא ידענו מספיק": כך נערכו בח'אן יונס למלחמה עם ישראל

"הגשנו את הבקשה ברגע שנפתחה האפשרות, אבל התקשרה אלי נציגה מרשות המסים שאמרה שיש לי חנות גם בנתיבות אז לא מגיע לי פיצוי עליה, כי נתיבות לא נחשבת יישובי העוטף (15 ק"מ מהגבול)", מספרת א'.

היא קיבלה מקדמה קטנה על חשבון החנויות הסגורות בשדרות, ושם הפיצוי נעצר. "בנתיבות חזרנו לעבוד בדצמבר, אבל בשדרות הכול סגור, ואין קול ואין עונה. אמרו לנו שזה עד שמונה חודשים טיפול בבקשה לפיצוי וכל פעם שאנחנו מתקשרים אומרים 'זה בטיפול'". א' גם לא פיטרה את העובדים שלה עד לאחרונה.

 

"המקדמה לא שווה כלום. בחודש אוקטובר שילמתי משכורות ל־20 עובדים, כי אמרו לנו שישלמו לנו, אבל בסוף נאלצתי להוציא אותם לחל"ת כי הכסף לא הגיע. הם גורמים לנו לקרוס כלכלית".

גם עבור הנזק הישיר מפגיעת הקסאם בחנות שלה א' עדיין לא קיבלה את הפיצוי. "אני מסבירה להם שכדי להתחיל לעבוד אני צריכה לשפץ את העסק אבל אין לי כסף לזה, אז הם אומרים לי 'תתני שיקים דחויים'. איזו מן תשובה זו?".

טיפה בים הנזקים

א' לא לבד. אל גלובס הגיעו לא מעט תלונות של עסקים באזור הדרום והצפון, עם אותו סיפור עגום: העסק סגור מה־7 באוקטובר ועד היום לא קיבלנו את הפיצוי בעבור החודש הזה. אבל לא רק מאזורים אלה. בעלי עסקים שונים מספרים שקיבלו הודעה כי בקשתם נדחתה, ללא הסבר מדוע (והנימוקים יינתנו בעוד 180 יום) ויש גם את אלה שמספרים שהמקדמה שקיבלו מזערית. עד כה, הוגשו כ־292 אלף תביעות לפיצוי לעסקים ברחבי הארץ עבור נזק עקיף מהמלחמה, ושולם סך של 5.5 מיליארד שקל. 244 אלף מהתביעות שהוגשו הן תביעות לפיצוי עבור נזקי אוקטובר, וכן בקשות למקדמות לפני תביעה של עסקים במסלול האדום - המיועד ליישובים באזורים שנפגעו הכי הרבה.

מתוכן, כ־11 אלף תביעות נדחו ולכ־220 אלף עסקים הועברו תשלומים - 184 אלף מהם קיבלו פיצוי סופי וכ־36 אלף עסקים (המהווים כ־16%) קיבלו מקדמה בגובה של 60% מהסכום והתביעה שלהם עברה לבדיקה מעמיקה. 13 אלף תביעות נוספות נמצאות בשלבי טיפול שונים, השלמת מסמכים או בדיקה לפני דחיית הבקשה.

הנתון של רשות המסים לפיו הרוב המוחלט של העסקים קיבלו פיצוי עבור אוקטובר נשמע מעודד, אך בפועל כשנכנסים לעומק הנתונים מגלים שהתמונה לא כל כך ורודה.

 

למי לא הגיעו כספים? לחקלאים למשל. 212 חקלאים הגישו בקשות ב"מסלול חקלאות", חלקם מהדרום והצפון, ואף אחד מהם עדיין לא קיבל פיצוי מלא עבור אוקטובר. 168 קיבלו מקדמות בסך כ־12 מיליון שקלים כשהנזקים מוערכים במאות מיליוני שקלים. ברשות ציינו, כי "מדובר במסלול הדורש בדיקת מפקח".

זמן הטיפול בתביעות במסלול "חקלאות" נוטה להתארך מכיוון שחלק מהחקלאים במסלול זה זכאים לפיצויים בתנאים דומים לאלה שניתנים במסלול האדום, על אף שאינם ביישובי ספר. כלומר, הם זכאים לפיצוי מלא בגין הנזק הכלכלי. ברשות מסבירים, כי מדובר בהליך תביעה מורכב יחסית שזמן הטיפול בו ממושך ושעל מנת לבצעו יש להעריך את מלוא הנזק שנגרם, ובינתיים היקף הנזק עדיין לא ברור ולא סופי. "מדובר בריצה למרחקים ארוכים", מסביר גורם ברשות המסים.

עבור עסקים רבים הריצה עלולה להסתיים מהר מאוד אם לא יקבלו פיצוי. מעל 13 אלף עסקים הגישו בקשות למקדמות בטרם הגשת תביעה במסלול אדום עבור החודשים אוקטובר, נובמבר ודצמבר - 156 מהן נדחו ו־11,188 קיבלו מקדמות בהיקף כולל של 1.22 מיליארד שקל. מדובר בטיפה בים הנזקים שנגרמו להם. בנוסף, 913 עסקים מאזורי העימות הגישו בקשות לפיצוי במסלול אדום (בהמשך למקדמות) כאשר 3 מהם נדחו, 88 בלבד קיבלו תשלום סופי ו־308 קיבלו מקדמה.

ומה עם הפיצוי בעבור השארת העובדים במקום העבודה גם כשהוא סגור? מדובר באחת ההבטחות הגדולות של האוצר לעסקים - אל תפטרו עובדים או תשלחו לחל"ת ואנחנו נשפה אתכם על חלק מהשכר שלהם, אבל בפועל מעט מאוד כסף הועבר לעסקים במסלול זה: הוגשו 2,821 תביעות, אחת נדחתה ול־47 בלבד ניתן תשלום סופי כאשר 1,173 קיבלו רק מקדמות וממתינים לתשלום. מהרשות נמסר כי מדובר "במסלול הדורש העברת אישורי עובדים ובדיקת מפקח".

לימור פריד, בעלים ומנכ"לית של חברת ההפקות מור וקינמון אירועים וכנסים בע"מ, ממתינה לפיצוי המלא שלושה חודשים וחצי. ב־8 באוקטובר היה אמור להיות אירוע שעליו עבדה במשך חצי שנה. ב־7 באוקטובר בשעה שש בבוקר היא הודיעה לכל נהגי המשאיות והספקים שהיו אמורים להקים את ההפקה ללכת הביתה. "העבודה שלנו היא בעיקר בצפון. צפי הכנסות של מעל 200 אלף שקל של אירועים שהיו אמורים להיערך בפורים - הכול התבטל".

פריד מתנהלת עם אפס הכנסות, אך עד כה היא קיבלה רק מקדמה של 60% מסכום הפיצוי בגין אוקטובר בלבד. "אומרים לנו שהגשנו בהצלחה את הבקשה, אך את ה־40% הנותרים בגין הפיצוי על אוקטובר הם עדיין בוחנים ויענו לנו תוך 180 יום.

עסק כמו שלי צריך 50 אלף שקל רק כדי להדליק את האור בבוקר והפיצוי המלא לא מתקרב לשפות על הנזק, אבל המקדמה היא ממש בדיחה. אתמול שילמתי 25 אלף של ביטוחים ושכר דירה וההוצאות ממשיכות לרדת. אני לא במצב שאתמוטט מזה כי נערכתי אז אני מכלה את החסכונות, אבל לספקים שעובדים איתי אין את היכולת הזאת".

פריד מתארת את מצבם: "חלקם הגיעו לפת לחם, חלקם עצרו תשלומי ביטוח, הפסיקו חוגים של ילדים ועוד. חלקם לא קיבלו כלום ואחרים קיבלו סכומי מקדמה זעומים. יש לי ארבעה פרילנסרים שמתחילת המלחמה כל לילה מגישים קפה לחיילים בשכר זעום רק כדי להתקיים ממשהו".

ד', העוסק בענף תיירות הפנים, נקלע למצב חמור יותר כאשר ביום שישי האחרון בשעות הצהריים קיבל לפתע הודעה מרשות המסים כי בקשתו לפיצוי נדחתה, אך ללא כל הסבר מדוע. "באוקטובר הייתי ב־100% פגיעה. חזרנו לאחרונה לפעילות אבל לא הגענו לפעילות אפילו של 20% לעומת הפעילות לפני ה־7 באוקטובר", הוא מספר.

ד' שהסתמך על הפיצויים המשיך להעסיק בשלושת חודשי המלחמה את ארבעת עובדיו. "אני עם אפס הכנסות ומשלם משכורות כרגיל לעובדים שלא הוצאתי לחל"ת, כי אמרו לי שיש מסלול הוצאות שכר ושיהיה לנו שיפוי.

"אני משלם מחסכונות אישיים, פרעתי פיקדונות וכל מה שיכולתי כדי לשמור על העובדים שלי. ואז פתאום אני מקבל הודעה שאני לא זכאי לפיצוי, הם אמרו שישלחו מכתב עם נימוקים לדחייה בהקדם. אם היו מסבירים הייתי בודק איפה התקלה ומטפל בזה עם רואה החשבון".

"אופס הייתה תקלה"

גיל וקנין, יו"ר איגוד שכירים בעלי שליטה, מספר כי זורמות אל האיגוד תלונות רבות של עסקים שנתקלו בשלל בעיות בקבלת הפיצוי. "עסקים קיבלו מקדמה בלבד על אוקטובר, וכשאנשים מתקשרים לברר למה הם עדיין לא קיבלו את הכסף, עונים להם שיש להם 180 יום לבדוק את הבקשות, אבל ב־180 יום עסק קורס ובוודאי שלא יכול להחזיק את העובדים שלו.

"אמרו לעסקים לא לפטר עובדים או להוציא לחל"ת, אבל בפועל עד שההשתתפות תגיע העסק נושא בהוצאות שכר גבוהות שהוא אינו יכול לשאת בהן בהיעדר הכנסות".

וקנין סבור שהבעיה היא העומס על המערכת. "לקרן הפיצויים אין יכולת לתת מענה לכל הפניות. האוצר צריך לתת הנחיה להעביר את הכסף כרגע ואחר כך אם תהיה בעיה רשות המסים יודעת לגבות את הכסף בחזרה".

מומחית מס שמגישה עשרות בקשות לפיצוי מסבירה כי הכול נובע מבעיות טכניות וחוסר בכח אדם. "טיפלתי במקרה של בעלת עסק באזור האדום שעד לפני שבוע (ולאחר התערבות ישירה שלי) לא קיבלה מקדמה על אוקטובר - למה? כי המערכת הפילה את התשלום. אמרו לי שיש עובד שמאשר תשלומים והוא היום לא נמצא. במקרה אחר אני מטפלת בעסק בתחום המזון שיש לו סניפים באזור האדום ועד היום לא קיבל כסף. עונים לנו 'תחכו, נבדוק, נראה, נטפל'. היה לי מקרה של עסק שקיבל דחייה בטעות. אומרים לנו 'אופס זו הייתה תקלה'. אנחנו מתעסקים כל היום בתקלות טכניות ולא בעיקר".

לדברי אותה מומחית, "קרן הפיצויים צריכה לאמץ את גישת רשות המסים שלפיה לא כל דוח שמוגש לפקיד השומה עובר דיון מעמיק אלא עושים מדגם. קחו תיקים מדגמית ואל תעצרו כל תביעה של 10 אלף שקל".

תגובת רשת המסים

מרשות המסים נמסר בתגובה: "מאז ה־7 באוקטובר 2023 מנהלת הרשות מהלך חסר תקדים בהיקפו ובמורכבותו, לתשלום פיצויים לעסקים בכל רחבי הארץ. נכון להיום, הסתיים הטיפול ביותר מ־80% מהתביעות שהוגשו בגין חודש אוקטובר ותשלום סופי או מקדמות שולמו ביותר מ־90% מהתביעות.

"מספר התיקים שבהם שולמה מקדמה בלבד, מכיוון שהתיק הועבר לבדיקה מדוקדקת, עומד על 15% מכלל התיקים שהוגשו, כפי שהוצהר שיהיה במהלך הדיונים לאישור החקיקה בכנסת. מטבע הדברים ישנן גם תקלות אולם אין לגזור ממקרים אלה על התמונה הכוללת שעל פי הנתונים מצביעה על אחוזי טיפול ותשלום גבוהים.

"בנוגע לעסקים שקיבלו מקדמות - ביישובי ספר עסקים זכאים לפיצוי מלא על הנזק העקיף ולכן מוצעת להם האפשרות לקבל מקדמה מכיוון שהאירוע טרם הסתיים וההיקף המלא של הנזק עדיין לא ידוע להם. יודגש כי עסקים ביישובי ספר רשאים להגיש בקשה מנומקת להגדלת המקדמות, אם הם סבורים שהמקדמות ששולמו להם לא משקפות את הפיצויים שלהם הם יהיו זכאים לכשיגישו תביעה ואפשרות זו מוצגת במערכת בעת הגשת הבקשה".

עוד כתבות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסות אירופה; החוזים על וול סטריט ירוקים

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"