גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שופטת מדלאוור ביטלה את חבילת השכר של מאסק בטסלה בגובה 55.8 מיליארד דולר

השופטת מבית המשפט בדלאוור ציינה את "קשריו הנרחבים" של מאסק לדירקטורים שקבעו את חבילת השכר האחרונה שלו בטסלה, שזכתה לאישור בעלי המניות ב־2018 ● לדבריה, "התהליך שהוביל לאישור תוכנית השכר היה פגום מיסודו"

אילון מאסק / צילום: ap, Hannibal Hanschke
אילון מאסק / צילום: ap, Hannibal Hanschke

שופטת מדלאוור פסלה את חבילת השכר של אילון מאסק בחברת טסלה, בשווי מיליארדי דולרים, לאחר שאמרה כי התהליך שהוביל לאישורה "פגום מהיסוד" - תבוסה משמעותית למנכ"ל יצרנית הרכב היקרה ביותר בעולם. 

אילון מאסק הודיע: שבב של חברת נוירלינק הושתל לראשונה במוח אדם
שיחת המשקיעים כונתה "תאונת רכבת": טסלה לא עומדת בקצב של שבע המופלאות
אילון מאסק איבד את תואר האיש העשיר בעולם תוך יומיים. זו הסיבה
אילון מאסק השתמש בסמים לא חוקיים, וזה מטריד את המנהלים בטסלה וב־SpaceX
טסלה פספסה את התחזיות; הרווח השנתי ירד ב־23%

ההחלטה, שהתקבלה אתמול (ג') בבית המשפט הגבוה לצדק של דלאוור, מטילה ספק באופן בו הדירקטוריון של טסלה מתכנן לשלם שכר למאסק, יזם סדרתי שיש לו מגוון אינטרסים עסקיים אחרים.

הפסיקה גם עוררה שאלה אם הקשרים של מאסק לדירקטוריון שלו קרובים מדי, ומיקדה תשומת־לב בעושרו הפרטי של מאסק. מאסק לא מקבל מטסלה משכורת, ובעוד שבשנים האחרונות הוא דורג כאיש העשיר ביותר בעולם, רוב נכסיו קשורים למניות של החברות שהוא שולט בהן.

טסלה, כחברה הנסחרת בבורסה, היא עמוד תווך פיננסי של אימפריית העסקים של מאסק. בעבר מאסק הסתמך על חלקו בבעלות על יצרנית חברת המכוניות החשמליות כדי לקבל הלוואות גדולות.  

"המנכ"ל הסופרסטאר" 

"התהליך שהוביל לאישור תוכנית השכר של מאסק היה פגום מיסודו", כתבה השופטת קת'לין מקורמיק בחוות־הדעת שלה, וציינה את "הקשרים הנרחבים" של מאסק עם חברי הדירקטוריון שדנו בתוכנית התשלום האחרונה שלו, שבעלי המניות אישרו ב‏־2018. חבילת השכר הוערכה אז בגובה מקסימלי של 55.8 מיליארד דולר, כתבה מקורמיק.

"מאסק היה 'המנכ"ל הסופרסטאר' הפרדיגמטי, שהחזיק בכמה מהעמדות המשפיעות ביותר בעולם התאגידי (מנכ"ל, יושב־ראש ומייסד), נהנה עם קשרים חזקים עם הדירקטורים שהיו אמורים לשאת ולתת בשם טסלה, והיה דומיננטי בתהליך שהוביל לאישור מצד הדירקטוריון של תוכנית הפיצוי שלו", כתבה.

מניית טסלה  ירדה ביותר מ־2% במסחר מאוחר ביום שלישי.

משמעות הפסיקה היא שחברת הרכב תצטרך לחשוב על תוכנית פיצוי חדשה למנכ"ל, מה שמעלה את השאלה איך צריך לשלם למאסק, שיש לו קשרים עמוקים לימים המוקדמים של החברה.

בשבועות לפני שפורסמה הפסיקה, מאסק החל לפעול להשגת שליטה רבה יותר בטסלה, בה הוא בעל המניות הגדול ביותר, עם בעלות על 13% ממניות החברה.

מאסק אמר כי הוא חש לא בנוח להפוך את טסלה לחברה מובילה באינטליגנציה מלאכותית וברובוטיקה לפני שיש לו שליטה בלפחות כ־25% מהחברה. בזמנו אמר מאסק כי הדירקטוריון של טסלה מחכה להחלטה מבית המשפט של דלאוור לפני שיבחן מחדש את חבילת השכר.

"לעולם אל תרשמו את החברה שלכם במדינת דלאוור", כתב מאסק ברשת X (טוויטר לשעבר) אחרי שפורסמה ההחלטה. עורך דין של הטוענים שיבח את הפסיקה. 

12 חטיבות של אופציות במניות

חבילת השכר של מאסק מ־2018, שכללה 12 חטיבות של אופציות במניות, כולן למימוש מלא, אם כי מאסק עדיין לא הפעיל אף אחת מהאופציות האלה. חבילת הפיצוי הזו היא הגדולה ביותר שאי־פעם הוענקה למנכ"ל של חברה אמריקאית ציבורית, על־פי Equilar.

"באופן נדיר, אם בכלל, קורה שבית משפט בדלאוור מבטל הסכם שכר", אמר צ'רלס אלסון, מומחה למשילות תאגידית באוניברסיטת דלאוור. "לזיכרוני, זה לעולם לא קרה מקודם".

הדירקטוריון יכול לערער על ההחלטה לבית המשפט העליון של דלאוור, אמר אלסון. אם הדירקטוריון בסופו של דבר יקיים משא־ומתן על חבילת שכר חדשה, יסתכלו על הדירקטורים המעורבים בכך מקרוב, ויכול להיות להם "מאוד קשה" לתת למאסק מה שהוא רוצה, הוסיף אלסון.

מאסק לא יאבד מניות טסלה שכבר נמצאות אצלו אם ההחלטה תתקיים. 

"שאלת ה־55.8 מיליארד דולר" 

השופטת הקדישה זמן רב לפירוט יחסי הידידות בין מאסק וכמה מהדירקטורים בטסלה בזמנו, וכתבה שכמה מהם היו נתונים להשפעת המנכ"ל. בנקודה מסוימת היא תיארה את הגישה של יושבת־הראש של הדירקטוריון רובין דנהולם למחויבויותיה לפיקוח כ"נרפית".

"הדירקטוריון מעולם לא שאל את שאלת ה־55.8 מיליארד דולר: האם החבילה הזו בכלל הייתה נחוצה לטסלה כדי לשמור על מאסק ולהשיג את יעדיה?", כתבה השופטת.

ב־2018, בעל מניות בטסלה, ריצ'רד טרונטה, ביקש מבית המשפט לעניינים עסקיים לבטל את חבילת השכר, וטען כי מנכ"ל טסלה שלט בתהליך האישור, וכי הדירקטוריון הונה את המשקיעים, שהסכימו לחבילה. הנושא הגיע למשפט בסוף 2022.

חבילת השכר שקבעה טסלה הייתה מאוד חריגה: ללא משכורת כלל אבל עם 12 חטיבות של אופציות במניות שיוכלו להתממש על־פי שילוב של אבני־דרך תפעוליות בחברה וציוני דרך בהערכת השווי שלה.

בכדי שכל 12 חטיבות האופציות יתממשו, טסלה - שהוערכה אז בפחות מ־60 מיליארד דולר ודיממה כסף - הייתה צריכה להגיע לשווי שוק של לפחות 650 מיליארד דולר וכמו כן להגיע ליעדי הכנסות ורווחיות שונים. החברה חצתה את כל המכשולים האלה בסוף 2022.

כשהדירקטוריון של טסלה הציג את התוכנית לאישור בעלי המניות ב־2018, הוא תיאר את אבני־הדרך האלה כקשות להשגה. הסבירות שטסלה תגיע לכמה מהיעדים בחבילת השכר של מאסק הייתה נקודה מרכזית של אי־הסכמה במשפט.

עורכי דין של התביעה הציגו רישומים שהראו שהחברה חזתה שבקרוב תגיע לשלושה מיעדי הביצועים. מאסק ואחרים אמרו כי ראו יעדים אלה כקשים להשגה.

המשפט, ללא מושבעים, החל כמה שבועות לאחר שמאסק רכש את X, תקופה סוערת בה הרכישה משכה את תשומת־ליבו של המנכ"ל מטסלה לחברה שהייתה פעם טוויטר. מאסק מנהל גם את חברת הטילים SpaceX, והוא מייסד חברת השתלים העצביים Neuralink וחברת כריית המנהרות Boring Co. 

המחויבויות של מאסק לחברות אחרות היו בראש מחשבותיהם של הדירקטורים בטסלה כשהחלו לחשוב על חבילת שכר חדשה בשבילו ב־2017, העיד במשפט הדירקטור ויושב־ראש ועדת חבילת השכר איירה אהרנפרייס.

"חשבתי איך נוכל לשמור עליו מחויב לטסלה?" אמר אהרנפרייס.

רמת השליטה של מאסק בדירקטוריון גם היא הייתה נושא מרכזי במשפט מ־2021 בדלאוור בגלל רכישת החברה את SolarCity, חברה אחרת שהייתה בבעלות מאסק. בית המשפט בתביעה הזו צידד במאסק וחשב שהדירקטוריון אישר את ההסכם על החברה הסולרית לאחר דיונים רציניים, אם כי מאסק היה מעורב בהם מדי.

שון מקליין השתתף בהכנת הכתבה 

עוד כתבות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%