גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דור ה־Z במלחמה: מעדיפים מותגים תוצרת ישראל שתורמים למדינה

הדור הצעיר מתגלה כפטריוטי גם בהעדפותיו הצרכניות אך מחושב כלכלית לאור המצב במדינה, כך עולה מסקר שנערך לאחרונה בקרב בני 16־25 ● גיל סמסונוב, יו"ר גליקמן שמיר סמסונוב ומיוזמי הסקר: "הדור האוניברסלי עבר מהפך ודומה לדור תש"ח"

בני נוער מתנדבים במשק חקלאי בזמן המלחמה. מהסקר עולה שרבים מהצעירים מאמינים בחוזקה של המדינה / צילום: יח''צ
בני נוער מתנדבים במשק חקלאי בזמן המלחמה. מהסקר עולה שרבים מהצעירים מאמינים בחוזקה של המדינה / צילום: יח''צ

מאז מתקפת הטרור של חמאס ב־7 אוקטובר התערערו חיי הישראלים בהיבטים רבים. המלחמה שבאה בעקבותיה שינתה תפיסות, אמונות, תחושת ביטחון וגם התנהגות צרכנית. במידה רבה השתנה גם היחס לבני הדור הצעיר, דור ה־Z, שנתפס עד אז בעיקר כדור הטיקטוק שאינו מתעניין בנושאים מהותיים ומנותק מהמציאות.

למה כולם מחזירים את הקסדות החדשות של אפל?
דעה | העלאת מחירים היא כלי בידי המנכ"ל. בעת הזו, עדיף לצמצם אותה למינימום
המילואימניקים משתחררים, וענף התיירות רושם עלייה של כ־30% בפעילות

הפניית הזרקור לדור הזה מגלה נקודת שבר בקרב צעירים שבילו זמן רב ברשתות החברתיות, והאמינו בחיים גלובליים, ולפתע גילו שהעולם יכול להיות גם עוין. התוצאה הישירה של הגילוי הזה, כפי שעולה מסקר חדש שנערך לאחרונה, היא התחברות למדינה וללאומיות יותר מתמיד.

 

בסקר, שערכה חברת מחקרי השוק "פאנלס" בקרב בני 16-25, כולל החברה הערבית, נבחנו רמות האופטימיות שלהם, החיבור למדינה ולשידורי החדשות, וגם ההוצאות על רכישות ובילויים. נתוני החברה היהודית והחברה הערבית נבחנו בנפרד, מתוך הנחה שמדובר בשווקים שונים (ראו הרחבה בהמשך).

מעריכים את הסיוע

לפי הסקר, שנערך עבור משרד הפרסום גליקמן שמיר סמסונוב פובליסיס, בחברה היהודית 58% מעידים כי השיח בינם לבין חבריהם הוא ברובו חיובי וריאלי. בקרב 14% השיח הוא נגטיבי בלבד, ואצל 28% אופטימיות ופסימיות משולבות זו בזו. כאשר בוחנים את התשובות לפי שכבות גיל, עולה כי הצעירים (16-18) מתחברים עוד יותר לאמירות כמו "אין לי ארץ אחרת", ומאמינים בחוזקה של המדינה. בחברה הערבית, 92% השיבו כי הם רואים את עתידם בישראל, ורק 8% השיבו כי יעדיפו מדינה אחרת.

התשובות לשאלה "באיזו מידה תעדיף לקנות מותגים תוצרת ישראל" תואמות מגמה זו: 54% השיבו במידה רבה מאוד, 23% במידה בינונית ו־23% במידה מועטה או כלל לא. בחברה הערבית המגמה דומה, אך חלשה יותר: 29% במידה רבה, 27% במידה בינונית ו־44% במידה מועטה או כלל לא.

סקרים שנעשו בארה"ב ובאירופה בשנתיים האחרונות לגבי החשיבות שדור ה־Z מייחס לערכים ותרומה של מותגים הראו שאלו שמצליחים לייצר את התחושה שבאמת אכפת להם - ושלא מדובר מבחינתם באקט שיווקי בלבד - מתוגמלים על כך במכירות.

כעת נראה שיש לכך לראשונה אישוש גם בקרב הצעירים בישראל: 62% מהמשיבים על הסקר אמרו שיעדיפו במידה רבה לקנות מותגים שסייעו לתושבי הדרום והצפון או לחיילים בחודשים האחרונים. מגמה זו בולטת יותר בקרב נשים.

נקודה נוספת שעלתה בסקר נוגעת להתנהגות הצרכנית בזמן המלחמה. "מצאנו ש־39% מקרב אלה שנוהגים לרכוש במבצעי נובמבר, לא עשו זאת השנה בשל חוסר חשק", מספר מוטי פולק, מנכ"ל פאנלס. "בקרב אלו שכן ניצלו את מבצעי נובמבר, כ־80% ציינו שרכשו רק מה שהיו צריכים, ולא מעבר לכך". המסקנה שלו לשנת 2024 היא שחברות יצטרכו להתחבר לצורך של הצעירים בהזדמנויות, במבצעים ובכדאיות צריכה.

"מתוצאות הסקר עולה שהצעירים מבינים את עומק המשבר הכלכלי שבפתחנו. 61% מהמשיבים היהודים ו־71% מהמשיבים בחברה הערבית ציינו כי ינסו לצמצם את ההוצאות ולחסוך כסף. כמחצית ציינו שבסבירות גבוהה ידחו תוכניות שהיו להם לתקופה הקרובה". המשמעות בפועל היא שחברות יצטרכו להתחבר למגמת החיסכון, ולתת לצרכני העתיד הצעות ערך משתלמות במיוחד.

"תחושת שייכות חזקה"

ומה אומרים על כך הפרסומאים? "ראינו את החיילים במלחמה, שהציגו התנהגות שונה לחלוטין ממה שציפינו, ולכן רצינו לבחון את הדור הזה", מספר גיל סמסונוב, יו"ר גליקמן שמיר סמסונוב פובליסיס. "הופתענו מהמהפך שהדור האוניברסלי עבר, וגילינו שהם דומים לדור תש"ח.

"אם היינו שואלים לפני חצי שנה לא היינו מקבלים תוצאות כאלה, שמראות כי צעירים בוחנים את התרומה של מותגים למדינה. אולי אפילו היינו מקבלים תוצאות הפוכות. זה היה דור של תל אביב־ניו יורק־ברלין, עם שייכות ישראלית לא מאוד עמוקה. גם העדפה לחברות שמייצרות בארץ זה משהו שלא היה בשנים האחרונות.

"חברות צריכות להפנים את המגמה הזו ולפעול בהתאם. אגב, חברות שנותנות ותורמות בלי לפרסם את התרומה זה גם בסדר, כי המידע עובר מפה לאוזן בין הצעירים. גם מבדיקות שעשינו עם לקוחות שלנו, ראינו שאלה שתרמו מקבלים אהדה, הערכה וקנייה, במיוחד בקרב הדור הצעיר.

"האם הכיוון הזה יישאר? אני מאמין שזה לא סטטי, האווירה הציבורית תשפיע על הצעירים. לכן הכול תלוי בשאלה איך תיגמר המלחמה".

לדברי כאמל אבו דאהש, בעלים ומנכ"ל משרד הפרסום אסוואק, המתמחה בחברה הערבית, "הנתונים המתייחסים לצעירי החברה הערבית אינם מפתיעים את מי שמכיר אותה מבפנים. אנחנו זיהינו את תחושת השייכות החזקה שלהם, ואת ההתקדמות הברורה אל עבר מציאות של חברה מערבית מודרנית, בהשכלה, בבחירת המקצוע לחיים וכמובן ברמת ההכנסה וההתנהלות הכלכלית האחראית.

"זה שינוי דרמטי ומהיר, בטח בחברה צעירה עם גיל חציוני של 24 בלבד - נמוך בכעשר שנים מהחברה היהודית. הנתונים בסקר הנוכחי נותנים עוד חיזוק לכך שצעירי החברה הערבית רואים את עתידם בישראל, מעריכים את התוצרת הישראלית ובעלי מודעות לניהול כלכלי נכון יותר.

"לצערנו, אחוז ניכר של המפרסמים עדיין מסתכלים על החברה הערבית במונחי עבר - חמולות ודגשים מסורתיים שמרניים ומרוחקים תרבותית. הפוטנציאל של פנייה לקהל הזה, שמרגיש חלק ורוצה להיות שייך ולפרוץ קדימה, הוא עצום ורלוונטי לכלל התחומים במשק.

"אנחנו מצפים שבזמן הקרוב יותר ויותר מפרסמים, במיוחד במגזרים כמו ביטוח ובתי השקעות, שעדיין לא תפסו את הפוטנציאל הבלתי מנוצל, ישקיעו בפנייה אקטיבית למגזר הערבי הצעיר. מי שלא ייכנס למשחק כעת, פשוט ישאיר את הזירה למתחרים".

עוד כתבות

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות