גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנכס שלכם צפוי להיות מופקע בגלל המטרו. כך תגדילו את הפיצוי שתקבלו

פרויקט המטרו יצא לדרך ואיתו נשלחו כבר אלפי הודעות הפקעה לבעלי נכסים שנמצאים על התוואי של שלושת הקווים המתוכננים ● מה צריך לעשות מי שקיבל מכתב, האם יש מה לעשות נגד ההפקעה ולמה זמן התגובה הוא כל כך חשוב? ● גלובס עושה סדר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet
מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בשבועות האחרונים החלו להגיע מכתבי הפקעה לבעלי נכסים בתוואי המטרו. נזכיר כי המטרו יכלול שלושה קווי רכבת תחתית (M1, M2, M3) על פני כ־145 קילומטרים, מס ציונה ורחובות בדרום ועד לכפר סבא ולרעננה בצפון ויהיו בו 150 תחנות. גלובס עושה סדר בתהליך ההפקעה וקביעת הפיצויים.

בלעדי | הבניין בפתח תקווה ייהרס, הדיירים יקבלו פיצוי של עשרות מיליונים
בלעדי | השריפה, החשד לזיוף חתימה והתוצאה: צו הפסקת בנייה למבנה בכפר סבא שהוקם מעל תחנת מטרו מתוכננת
הפקעת הקרקעות לטובת המטרו יוצאת לדרך: באילו ערים זה יקרה?

מה בעצם נכתב בהודעות?

מדובר באלפי הודעות שכבר נשלחו, ומצוין בהן האם מדובר בהפקעה זמנית או קבועה, תת־קרקעית או מעל הקרקע, וכן מתי ייערך פרוטוקול הבדיקה של המקרקעין לפני קביעת הפיצוי.

עו"ד ברק קינן, שותף במשרד פירון המתמחה בתכנון ובניה, מוסיף: "חשוב לפנות לאנשי מקצוע - עורך דין ושמאי, שיבדקו את העניין. צריך לראות אם הודעת ההפקעה מתייחסת לכל השטח שסומן בתוכנית או רק לחלקו, האם מדובר בהפקעה לצמיתות או זמנית, ואם זמנית אז לכמה זמן. כבר ראיתי כמה הודעות כאלה, ובחלקן נקבו בפרק זמן של עשר שנים. וצריך לבדוק מול נת"ע מה זה אומר לפרק הזמן הזה - מה אפשר לעשות בשטח בינתיים, אם בכלל".

איך מחשבים את הפיצוי?

גובה הפיצוי ייקבע לפי שמאות שתערוך נת"ע לכל נכס בנפרד.

המומחים שעמם שוחחנו ממליצים למי שקיבל הודעה כזו לקחת שמאי מטעמו שיבדוק מה מהות הפגיעה.

עו"ד אורנה ורכובסקי, ראש תחום תכנון ובנייה (משותף) במשרד גולדפרב גרוס זליגמן, מסבירה: "הפיצוי מתחלק לשני חלקים. נניח שיש לכם שטח המיועד למשרדים ועוד לא בניתם עליו, ועובר עליו המטרו, ונניח שמפקיעים 100 מ"ר מהמגרש.

"התוכנית שינתה את הייעוד מתעסוקה למטרו, והשינוי הזה מוריד את ערך הקרקע דרסטית. זו תביעה אחת ועליה ניתן רוב הפיצוי - בערך 90% מערך הפיצוי שתקבלו.

"התביעה השנייה היא על עצם הלקיחה של הקרקע, אבל אז היא כבר בייעוד מטרו, ולכן אם לא תתבעו על ירידת הערך, תקבלי פיצוי רק על שווי הקרקע של המטרו. זה בערך עוד 10%".

ורכובסקי מדגישה את חשיבות המהירות: "לתביעות על ירידת ערך יש תקופת התיישנות מקוצרת - רק שלוש שנים וזה מאישור התוכנית ולא ממועד המכתב! שניים מקווי המטרו אושרו ביולי 2022, והמקטע הנוסף אושר בדצמבר 2022 ושלוש שנים עוברות מהר, ולכן אני מציעה להזדרז, כי ירידת הערך היא רוב הפיצוי".

מה השלב הבא?

במכתב שקיבלו בעלי הנכסים מופיע תאריך שבו ייערך פרוטוקול שבו רושמים מה נמצא במקרקעין בתאריך עריכת הפרוטוקול - שלפיו תיערך השומה לפיצוי.

ורכובסקי: "אני מאוד ממליצה להיות במקום בעת עריכת הפרוטוקול או לשלוח נציג מטעמכם. אם זה בית משותף - מספיק נציג מהוועד או לשלוח מישהו מחברת הניהול. חשוב לוודא שמה שיש באמת נכתב והדברים מתועדים".

בשלב זה לא צוין בהודעות למתי מתוכנן פינוי המקרקעין בפועל.

מה לגבי הפיצוי המוגדל?

נת"ע הודיעה כי תיתן פיצוי מוגדל של 25% למי שיגיע עמה להסכם מוקדם ויחסוך הליכים.

ורכובסקי: "נת"ע מציעה תמריץ למי שיסגור איתה הסכם, טיחסוך בזמן ובהליכים. מדובר בהרבה כסף, אבל בשביל זה צריך לעבוד מול נת"ע. חשוב שיהיה ייצוג - צריך להצטייד בעורך דין ובשמאי, ועדיף אף בשניהם.

"יש מה להתמקח איתם שמאית ומשפטית על גובה ה־100% שממנו ייגזרו גם 25% הנוספים. יכול להיות שהשומות יהיו הגונות ולא יהיה על מה להתווכח, מפני שיש להם גם מנגנון בקרה פנימי שלהם. היו בשנים האחרונות לא מעט הפקעות וכבר יש כללים די מוכרים, אבל הפעם ההפקעות הולכות להיות בלב הערים. וזה פחות ביום־יום של מה שקורה בדרך כלל עם תשתיות תחבורה.

"במובן הזה, יש פה הזדמנויות - אם כל הבניין יתארגן יהיה קל יותר לנהל את זה".

עוה"ד רונית אלפר וצבי שוב מציינים: "צריך לוודא שהסכומים שהם מציעים הם ריאליים. אנחנו רוצים לקוות שההצעות ישקפו את הפגיעה האמיתית שנגרמה, ולמנוע לשני הצדדים הליכים ארוכים. גם לנת"ע יש עניין בזה. יש להם תקציב שמיועד לפיצויים וגם היא לא רוצה לנהל עכשיו עשרות אלפי תביעות והליכים בכל מיני תיקים. יש לה עניין לקבל את תפיסת החזקה בשטח בהקדם.

"בעניין ההפקעות באזורים שבהם תתאפשר בנייה בעתיד - כמו למשל באזור הדיפו בראשון לציון - ייתכן שהפיצוי יינתן בדרך של זכויות בנייה נוספות לבעלי הנכסים. כרגע זה עדיין בהליכי גיבוש ולא מספיק ברור מה בדיוק יהיה, אבל מומלץ לעקוב ולנסות לברר כבר עכשיו מול אנשים המקצוע שמצויים בתוכניות".

מה לגבי החלק בקרקע שלא הופקע?

עו"ד ברק קינן ממליץ: "חוץ מנושא פיצוי ההפקעה, צריך לחשוב מה ניתן יהיה לבנות על המגרש אחרי ההפקעה. אם היה לי מגרש והפקיעו לי 20% ממנו, ותכננתי לבנות עליו בניין, עכשיו אני צריך לדחוף את הבניין אחורה, וגם את המרתפים. כלומר לפעמים ההפקעה קטנה ולמרות זאת לא ניתן יהיה לבנות בכלל או את מה שתכננתי.

"יש לכך משמעות רבה מבחינת הפיצוי עצמו. בדרך כלל הגופים נותנים הערכות שווי הגונות, אבל ברור שכדאי לקחת גם שמאי מטעמכם. אם הפקעתם לי 200 מ"ר מתוך 1,000 אבל בעצם חיסלתם את הסיכוי לבנות ב־800 מ"ר האחרים, אז על זה יהיו ויכוחים.

"במגרש חקלאי הדברים ברורים, אבל במקרה של המטרו יהיו הרבה שאלות פתוחות".

ואם אני רוצה להילחם בהפקעה?

עו"ד קינן: "את ההפקעה עצמה יהיה קשה לשנות - כי היא לפי תב"ע מאושרת וברוב המקרים לא ישנו את התוכנית. יכול להיות שיוכלו להיות התאמות קטנות אבל לא הייתי מציע לבנות על זה.

"אז השינוי צריך להיות התאמה של התוכנית על המגרש שלי. היום גם דורשים בכל היתר אישור של נת"ע והרבה היתרים ותוכניות יצטרכו להתאים את עצמם. כדאי לפנות גם לנת"ע ולחשוב איתם מה ניתן לעשות.

"אני ממליץ לרכז את הדיון על משהו פרקטי כמו שינוי התוכנית במגרש ולא שינוי המטרו. יהיו כנראה מקרי קיצון בודדים שיהיה צריך לעשות שינוי כי תמיד יש חריגים, אבל כל שינוי קטן מצריך שינוי עצום בתוכניות המטרו, וזה לא יקרה". 

עוד כתבות

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?