גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"סדר עולמי חדש": המומחית שמסבירה - איך צריך להיראות תיק ההשקעות שלכם השנה

"חשיבות פיזור ההשקעות עולה, וחייבים להיות ערניים. בסדר הכלכלי החדש תיק של 'שגר ושכח' הוא לא משהו שנוכל להרשות לעצמנו" ● שיחה עם ענת לוין, מנכ"לית בית ההשקעות בלקרוק ישראל, על איך צריך להיראות תיק השקעות ב־2024 ועל הטרנדים הצפויים ● האזינו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ענת לוין / צילום: רמי זרנגר
הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ענת לוין / צילום: רמי זרנגר

 

ענת לוין, לאורך השנים עברת בין תפקידים בכירים בעולמות הפיננסים והביטוח. היום את מנהלת את הפעילות הישראלית של חברת ניהול הנכסים הגדולה בעולם בלקרוק, שלה נכסים בשווי של יותר מ־10 טריליון דולר (כמעט פי 20 מהתוצר של ישראל). איך נוצר השידוך?
"זה שיא בקריירה שלי. אם אני חוזרת 35 שנים לאחור, הייתי אמא לשני ילדים קטנים שחיפשה מעסיק שיקלוט אותה. דווקא העולם הפיננסי נתן גמישות והיה כשיר לקבל אימהות. אחרי התפקידים האחרונים (מנכ"לית מגדל אחזקות ומשנה למנכ"ל כלל - ה"ו), חשבתי שאנוח.

"אבל אז פנה אליי נשיא בלקרוק רוב קפיטו ואמר: הקשבתי לך בכמה הרצאות, פגשתי אותך כלקוח, ואני רוצה שתבואי לעבוד אצלנו. החלק היפה בחברה הוא לראות הכול מזווית גלובלית. לבלקרוק יש 20 אלף עובדים והיא פזורה ב-36 מדינות. כל מנהלי הסניפים ברחבי העולם יושבים ב'מרפסת הזאת' בשורה הראשונה, לומדים המון זה מזה, מתקנים זה את זה, וזה מוסיף עושר של ידע".

 

אם נתבונן לרגע על 2023, ראינו ראלי בשווקים. מדדי וול סטריט זינקו בעשרות אחוזים בשנה. הדחיפה הזאת הותנעה בידי הזינוק של שבע חברות הטכנולוגיה החזקות בעולם. מה הצפי ל־2024?
"ב-2022 'שבע המופלאות' קרסו, נכון? אז אנחנו תמיד צריכים להסתכל מאיפה הגענו, ולא רק מה קרה ברגע האחרון. לכן צריך לפתוח את הספקטרום, ולומר 'מה שקרה לנו בכלכלה ב-2023, זה תיקון של תקופת הקורונה'. אז חווינו צניחה בביקושים ואחר כך עלייה באינפלציה. זו תקופה שיצרה המון עיוותים כלכליים, בגלל הבעיות של שרשראות האספקה והמלחמה באוקראינה. לכן כל מה שאת רואה כרגע זה 'תיקון הבור'. והתיקון קורה בעולם שונה מכפי שהכרנו. זה סדר כלכלי חדש".

מה משמעותו של הסדר הכלכלי החדש?
"מבחינת אינפלציה אין יותר מחיר אפס לצמיחה. העולם המופלא שהיה לנו בשנים שקדמו ל-2019, שבו יכולנו לצמוח בלי עם תג מחיר של אינפלציה, נגמר. בסדר החדש יש מחיר לצמיחה ששמו אינפלציה. למשל: האוכלוסייה בעולם המערבי מזדקנת, ויש מחסור בעובדים, מה שגורר העלאות שכר. נוסף על כך, ארה"ב מנסה שהרבה מייצור האנרגיה שלה יהיה בתוך הבית. יש היום השקעות עתק בארה"ב, כי הממשל דוחף להרבה סובסידיות במטרה להגן על המפעלים, וזה גם כוח שמניע עליות שכר.

"אם רוצים להגן על השווקים מאינפלציה גבוהה, שהרסנית למדינות ולאזרחים, אז צריך למתן את הצמיחה. בארה"ב, למשל, הצמיחה בשנים הקרובות צפויה להיות נמוכה יותר, בהשוואה לתקופה שקדמה לקורונה".

בעולם שבו האינפלציה והריבית יישארו גבוהות לאורך זמן, מה תהיה ההשפעה על תחום ההשקעות?
"בעולם של ריבית גבוהה יותר יש אלטרנטיבות להשקעה במניות. ברמת הסקטורים יש כאלה שיותר רגישים לאינפלציה ויש כאלה שדווקא הולכים איתה בטבעיות. בעבור חברות ממונפות, למשל, כפי שרואים בסקטור הנדל"ן, אינפלציה היא בעייתית, כי עלות החוב מתייקרת. מנגד, בעולם של אינפלציה כולם משלמים יותר על תשתיות, ולכן חברות תשתית פחות נפגעות. חברות טכנולוגיה לא רגישות לאינפלציה כמעט בכלל".

 

"AI יהיה כוח ממתן"

בראיון לגלובס מנהל ההשקעות של הראל, סמי בבקוב, אמר שמדד S&P500 הגיע לרמות שיא. לדבריו, יש מקום לפזר השקעות למקומות נוספים. מה דעתך?
"בהנחה שהעולם ימשיך לצמוח, הרי שעל פני זמן מניות אמורות לתת תשואה טובה יותר מאיגרות חוב. זו אמת לחיים, תמיד הייתה. אותו הדבר לגבי פיזור השקעות. אף פעם לא היה נכון להתמקד במקום אחד. באשר ל־2023 בהחלט רואים שצדק מי שהשקיע בארה"ב כי הביצועים של הצרכן האמריקאי היו טובים יותר מאשר במדינות אחרות. האם המשקיעים צדקו? הם צדקו כשנתנו משקל יתר לארה"ב. כשאנחנו מסתכלים על 2024, אנחנו אומרים: תקשיבו רגע, המחיר למה שאנחנו קוראים 'קריאה לא נכונה של השווקים' הולך ועולה".

למה הכוונה?
"מה חלומו של כל משקיע? שיהיו מונחים לפניו נתוני העתיד. כלומר, בהנחה שיש לי את המידע המושלם לגבי העתיד, איך יהיה נכון לעשות אלוקציה בין אג"ח למניות. זה מה שמכונה ראייה 6:6. אמרנו, אוקיי, ניקח את החלום הזה וננסה לראות מה הוא אומר (הכוונה היא שהיו עושים בדיקה לתוצאות השוק, לו היו בידי המשקיעים מידע מושלם - ה"ו)".

מה מצאתם?
"הסתכלנו על שתי תקופות, 2019-2016 ו-2020-2023, והשווינו בין השקעה שמבוססת על ראייה 6:6, שבה מבצעים שינויים בתיק בהתאמה לשוק, לבין השקעה מסוג של 'שגר ושכח'. מצאנו שבתקופה הראשונה לתיק שאיזן את עצמו, שהתבסס על ראייה 6:6, היה עודף פרמיה של 30%. אבל בתקופה השנייה השקעה לפי ראייה 6:6 גורמת להכפלה של שווי התיק, בהשוואה למצב של 'שגר ושכח'. זאת אומרת, העלות של חוסר פעילות, עלתה".

מה המסקנה, צריך מגדת עתידות?
"לא. לומדים מזה שחשיבות הפיזור עולה ושחייבים להיות ערניים. התנודתיות כיום בשווקים גבוהה מאוד. ב-2023 ראינו נפילות ועליות של השווקים ובסוף השנה האג"ח לעשר שנים של ארה"ב ירדו בבת אחת מ־5% ל־4% בתוך חודש. צריך לחשוב מה המשמעות הכלכלית לטווח ארוך, מה זה אומר מבחינת רווחי הון. בסדר הכלכלי החדש 'שגר ושכח' הוא לא משהו שאנחנו יכול להרשות לעצמנו".

את ה־AI מכנים בבלקרוק מגה־טרנד, כלומר הוא מסומן כתחום שימשיך ללוות את האנושות. "שבע המופלאות" זינקו בזכות טכנולוגיית AI. מנגד, אולי זו בועה?
"כמו בכל דבר, יהיו פה מנצחות ויהיו כאלה שירכבו על הטרנד. חשוב לחדד שאנחנו מתייחסות לבינה מלאכותית גנרטיבית (Generative AI), שבדומה למוח אנושי, יודעת לייצר מידע חדש. בשנים הקרובות נידרש לבחון איך נראית מציאות שבה מכונה מחליפה את שיקול הדעת שלנו. ברמה הכלכלית זו סוגיה מרובת רבדים. נדרש כוח מחשוב עצום. הבינה המלאכותית תהיה נוכחת בכול".

את גם מוצאת שיש קשר בין הטרנד הזה לבין הורדת אינפלציה.
"הבינה המלאכותית הופכת את העבודה לפרודוקטיבית, מה שיפחית עלויות. דווקא בעולם שמתמודד עם אתגרים אינפלציוניים מצד הביקוש, ה-AI יעמוד ככוח ממתן".

הישראלי כמשקיע גלובלי

2024 צפויה להיות סוערת מבחינה גיאופוליטית. מה עשויות להיות ההשלכות על השווקים?
"צריך לדעת איפה מפזרים השקעות ומאזנים סיכונים. הכניסה של העולם לגושים מתחרים, מבשרת שהאינפלציה דביקה יותר ממה שחשבנו. זה קורה מכיוון שמדינות רוצות לשמור על עצמאותן. בתוך הניתוח הזה צריך להבין אילו אזורים מתבלטים באטרקטיביות שלהם. הודו היא דוגמה טובה לכך".

למה הודו אטרקטיבית בעינייך?
"הודו היא מדינה מעניינת מאוד. היא הובילה רפורמה מדהימה, שהכניסה הרבה מודרי אשראי לתוך עולם האשראי. דרך זה היא רוצה להאיץ את הצמיחה שלה. גם יפן זו מדינה שלא הסתכלנו עליה במשך עשורים, ופתאום היא מושכת משקיעים כי שיערוך הנכסים שם מאוד אטרקטיבי.

"כשאת מסתכלת על הגיאופוליטיקה, את שואלת את עצמך: מהו בסיס הכסף? פעם בסיס הכסף היה זהב, ואחר כך הוא היה רק דולר. עכשיו יש עוד מטבעות זרים שנכנסים לשם, למשל הדולר הקנדי והאוסטרלי. השאלות האלה גם קשורות ליכולת ההתממנות של אותן כלכלות. מה יקרה כשבארה"ב הגירעון יהיה גבוה והדולר ייחלש? יש לכך השלכות רבות על השקעות".

בלקרוק בוחנת את ההשפעה של אי־היציבות במזרח התיכון על הכלכלה העולמית. איך את מנתחת את זה?
"אי־היציבות כאן היא בגדר גורם סיכון. אבל ישראל היא רכיב קטן בתוך תיק ההשקעות של המשקיע הגלובלי. ישראלים צריכים לצאת להשקעות גלובליות כדי לתפוס את הטרנדים בכלכלה העולמית".

עוד כתבות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר