גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היזמים נטשו את הדיור להשכרה בגלל הריבית? השוק הפרטי דווקא פורח

בשנה החולפת הוכפל מספר הדירות שאושרו לשכירות ארוכת־טווח ● העדפת היזמים ברורה: כל הבקשות הוגשו במסגרת המסלול הקצר, שמסתיים בסוף החודש

2023 היא שנת שיא במספר הדירות שאושרו לשכירות ארוכת־טווח / צילום: Shutterstock, Kanjana Kawfang
2023 היא שנת שיא במספר הדירות שאושרו לשכירות ארוכת־טווח / צילום: Shutterstock, Kanjana Kawfang

רמת הריבית הגבוהה "חיסלה" את שוק השכירות ארוכת־הטווח? לא אם תשאלו את מי שבחר במסלול הפרטי, קרי השכרה מוסדית דרך החוק לעידוד השקעות הון. ב־2023, מספר הדירות החדשות שאושרו להשכרה ארוכת־טווח היה הגבוה ביותר אי־פעם, 5,402 יחידות דיור בסך־הכול - כך עולה מנתוני משרד הכלכלה והתעשייה שהתקבלו לידי גלובס.

בלעדי | אזורים איחרה במסירת 400 דירות בשוהם, הרוכשים יפוצו בכ-20 מיליון שקל
"מכת רטיבות ועובש": כך הסחבת הישראלית מגיעה לקירות שלנו בחורף 

החוק לעידוד השקעות הון מאפשר ליחידים ולחברות להקים, להרחיב או לרכוש דירות שייועדו להשכרה ארוכת־טווח לכמה שנים, ולזכות בתמורה בהטבות מס רבות. עדות לפגיעה האנושה בשוק הדיור לשכירות ארוכת־טווח ראינו במספר מכרזי המדינה שנכשלו בתחום לאורך השנה. הנתונים מראים כי בשוק הפרטי התמונה הפוכה.

תל אביב ולוד מובילות

כאמור, שנת 2023 היא שנת שיא במספר הדירות שאושרו לשכירות ארוכת־טווח במסגרת החוק, הן במסלול החדש והן במסלול הישן. בשנת 2020 אושרו 3,123 דירות במסגרת החוק, מספר שנחשב עד לשנה החולפת לגבוה ביותר במסלול זה. בשנת 2021 אושרו 3,065 דירות במסלול הפרטי, ובשנת 2022 רק 2,446 דירות.

תל אביב־יפו מובילה את הרשימה עם 639 דירות. השנייה והמפתיעה למדי היא לוד, שם אושרו בקשות ל־421 דירות. למספר הגבוה בלוד תרמה בקשה אחת של חברת פרשקובסקי (באמצעות חברת הבת נתיבי דור בבן שמן - י"נ) אשר כללה 286 יחידות דיור.

החוק לעידוד השקעות הון קיים כבר שנים רבות, ועודכן ב־2021 כך שהוא מציע מסלול חדש במקביל למסלול הישן. עיקר השוני הוא בתקופת ההשכרה, שכן בעוד המסלול הישן מזכה בהטבות מס לאחר חמש שנות השכרה בלבד, במסלול החדש מדובר ב־15 שנים. מצד שני, המסלול החדש מציע הטבות מס גדולות יותר, ובכך קיוו מנסחיו לתמרץ את היזמים.

אלא שמתברר שלפי שעה הוא נוחל כישלון חרוץ: על פי נתוני משרד הכלכלה והתעשייה, לאורך כל השנתיים החולפות הוגשו רק שתי בקשות במסגרת המסלול החדש.

 

"בסביבת הריבית הנוכחית המסלול החדש פשוט לא כדאי", אומר שלומי אטיאס, מנהל הרשות להשקעות ולפיתוח במשרד הכלכלה והתעשייה. אטיאס מוסיף כי בחודש דצמבר לבדו אושרו 152 בקשות עבור 2,870 יחידות דיור - יותר ממחצית מכלל הדירות שאושרו ב־2023. "יכול להיות שזה חלק מהניסיון 'לתפוס' את המסלול הישן לפני שנגמר, שכן הוא היה אמור להסתיים בסוף השנה שעברה, והוארך כרגע רק עד סוף החודש", הוא מציין.

"לדעתי, המספרים קשורים גם להאטה במכירות הקבלנים, שדחפה אותם לאלטרנטיבה של דירות להשכרה ארוכת־טווח, ובעיקר בגלל הורדת הריבית במשק והציפיות להורדות נוספות בקרוב". כעת נותר להמתין ולראות כמה בקשות יוגשו כאשר המסלול החדש ייוותר כאפשרות היחידה בשוק הפרטי.

ענבל דוד, מנכ"לית דירה להשכיר: "הביקוש לדירות בשכירות ארוכת־טווח הוא עצום וחוצה ערים ומגזרים, זאת אנו למדים כל פעם מחדש ממספר הנרשמים הגבוה להגרלות בפרויקטי 'דירה להשכיר' ומהתפוסה המלאה בפרויקטים כולם. זוהי האלטרנטיבה הראויה למגורים המספקת לדיירים ודאות בנוגע למחיר ולתנאים, סביבת מגורים קהילתית ואיכותית, תחזוקה שוטפת ברמה גבוהה ומחירים מסובסדים לזכאים, ביחס למחירי השוק".

לדבריה, "יזמים שכבר פעילים בתחום ויזמים חדשים שנכנסו אליו בשנה החולפת רואים במודל ההשכרה ארוכת־הטווח אלטרנטיבה אטרקטיבית ותחום פעילות מניב כדאי, שאותו הם מקדמים לצד תחומי פעילות נדל"ניים אחרים. אנו עדים להתאוששות המשק בכלל וענף הנדל"ן בפרט, ולכן אני מאמינה כי נמשיך לראות עלייה בהשתתפות חברות יזמיות במכרזי דיור להשכרה ארוכת־טווח".

נזכיר כי שכירות ארוכת־טווח במסלול הפרטי כפופה להוראות חוק התכנון והבנייה, אשר קובע בין היתר תקופת שכירות של חמש שנים לפחות, עם אופציה להארכה לחמש שנים נוספות. דמי השכירות ייקבעו בחוזה בין היזם לדייר, ובדירות בשכר דירה מפוקח הוא יהיה נמוך בכ־20% ממחיר השוק. דמי השכירות צמודים למדד המחירים לצרכן ומתעדכנים שנתית.

המאגר הממשלתי מאחור

המספר הגבוה של יחידות דיור שאושרו במסלול הפרטי בולט עוד יותר על רקע הדלות שמציג המסלול הממשלתי - פרויקטים לשכירות ארוכת־טווח באמצעות מכרזי חברת "דירה להשכיר" ורמ"י.

בשנה החולפת נסגרו מכרזים ל-4,000 יחידות דיור במסלול זה, אולם חלק לא מבוטל מהם נכשל, והיקף השיווקים המוצלחים עמד על 2,187 יחידות דיור בלבד. מדובר במספר הנמוך ביותר מאז 2020. 

עוד כתבות

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

דיווח: איראן מאמנת לוחמי חיזבאללה בבסיס מל"טים סודי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

פגיעה ישירה של כטב"ם באזור מטולה; צה"ל תקף בלבנון

חיזבאללה שיגר כטב"ם נפץ לעבר מטולה, לאחר שחיל האוויר ביצע תקיפה מסיבית של כוח רדואן • הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל נהרג במטח הפצמ"רים אתמול מרפיח לכרם שלום • דיווח: שורת מדינות מגלות פתיחות להקמת כוח שמירת שלום ערבי • צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח; מקור בחמאס לאל-מיאדין: "נוטים להפסיק את המשא-ומתן" • עדכונים בולטים

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות מסחריות על מדינת ישראל בשל הפעילות שלה בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד