גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היא נולדה בטהרן, התחתנה בשידוך וכבר חמישה חודשים משמיעה את הקול הישראלי לאיראנים

כילדה היא נלקחה למעצר באיראן אחרי שסירבה לקרוא "מוות לישראל", ושנים אחרי שעלתה לישראל הדחיקה את החיים שם ● עד שבצוק איתן היא הבינה שיש לה כלי שאין להרבה אחרים - והפכה למסבירנית מול האיראנים ● בחודשים האחרונים היא מגויסת לדובר צה"ל ומשדרת לעולם את הזוועות מישראל - בפרסית ● שיחה קצרה עם שירלי שמסיאן ● הנשים המשפיעות

רס''ל שירלי שמסיאן / צילום: מיכאל גל, דובר צה״ל
רס''ל שירלי שמסיאן / צילום: מיכאל גל, דובר צה״ל

אישי: בת 49, נשואה + 4, גרה בראשון לציון
מקצועי: מנהלת חנות לבגדי נשים ברמת גן; מאוקטובר משרתת במילואים כמסבירנית לקהל האיראני בדובר צה"ל

ילדות ומשפחה: נולדתי בטהרן למשפחה יהודית, ציונית ועשירה. אבא שלי היה סוחר בגדים ואמי לא עבדה. הייתי בת 4 בזמן המהפכה האיראנית, שבה גורש השאה ובהמשך עלה לשלטון האייתוללה רוחאללה ח'ומייני. ביום שבו השאה עזב את המדינה אני זוכרת שאבא שלי בכה מול הטלוויזיה, הוא ידע מה יקרה.

המנהלות והיזמות: הכירו את 50 הנשים המשפיעות על המשק
פורטפוליו | בניגוד לכל הסיכויים היא הפכה למפקדת ממר"ם, והיום היא מנכ"לית בתאגיד ענק 
פורטפוליו | כיתת המחוננים והאכזבה בצה"ל: היזם שהקים חמש חברות עד גיל 32
פורטפוליו | "מתנדבים שלנו יצאו לתופת בידיעה שהם עלולים למות. זה היה מבחן"

מגן עדן לגיהינום: החיים שלנו באיראן השתנו בהדרגה. את המהפכה הגדולה ביותר חוו הנשים. הן היו לגמרי חופשיות - לבשו מה שבא להן, נהנו מהחיים הטובים וגם היו חלק מהממשלה, הצבא, הכלכלה והאוניברסיטאות. אבל אז החלו ההגבלות ופתאום הנשים נדרשו לכסות ראש. ההתחלה הייתה קשה מאוד, לא היו ויתורים מצד השלטון. כשהייתי ילדה בת 10, כיסוי הראש שלי נפל בדרך לשיעור אנגלית, והם רצו לזרוק אותי לכלא. גן העדן שבו חיינו הפך לגיהינום.

המרד שלי: אחרי המהפכה התחלפה מנהלת בית הספר היהודי שבו למדתי, והמנהלת החדשה חייבה אותנו לקרוא בכל בוקר "מוות לאמריקה" ו"מוות לישראל". לא הסכמתי לעשות את זה וגם שכנעתי את חברותיי. כשהמורה עלתה על זה נקראתי לשיחה אצל המנהלת, שאיימה עליי, זימנה את הוריי והעיפה אותי מבית הספר.

יותר מאוחר מישהו הלשין עליי למשמרות המהפכה, ולקחו אותי למעצר במקום שבו מתקיימים משפטי בזק. איש המשטר שבא למחרת בבוקר אמר שעומדים לתלות אותי. אבא שלי שילם לו המון כסף וחילץ אותי. מיד אחר כך טסנו לטורקיה, שלושה ילדים ואמא, לכאורה לחופשה ומשם כבר המשכנו לישראל. אבא שלי נשאר באיראן עוד שנה כדי שהשלטונות לא יחשדו שברחנו, ובסופו של דבר גם הוא ברח דרך פקיסטן על סוסים וחמורים.

שמסיאן הילדה עם הוריה באיראן. ''כשהשאה עזב, אבא בכה מול הטלוויזיה'' / צילום: אלבום פרטי

העלייה לישראל: החיים שלי הם סיפור סינדרלה, רק הפוך - מילדה עם כפית זהב לדירה קטנה בראשון לציון, בלי כסף ובלי רכוש. נאלצנו להתחיל מאפס. הוריי פתחו חנות לייצור בגדים, ואמי, שהייתה רגילה לחיות בבית מפואר עם משרתים, פתאום הייתה צריכה לצאת לעבודה. גם לאבא היה קשה מאוד. באיראן הוא היה איש עסקים ששלט בכול וכאן הוא לא הכיר את האנשים ולא דיבר את השפה. הוא איש חזק מאוד שהתחיל כאן את חייו מחדש.

ההשתלבות: גם אני קיבלתי סטירה במעבר. חשבתי שאני עולה לארץ זבת חלב ודבש, אבל התלמידים כאן לא קיבלו אותי יפה. פתאום הפכתי ל"פרסייה מאיראן" ו"איפה ח'ומייני", עם הרבה זלזול. היה קשה מאוד בבית הספר, אבל בהמשך דברים השתפרו וסיימתי תיכון בהצלחה. בגלל ידיעת השפה הפרסית גויסתי לחיל המודיעין.

בית פרסי: במהלך השירות הצבאי הכרתי בחור פרסי חמוד, בן חור שמסיאן. זה היה שידוך של סבא שלי. כיום הוא בעלי. בהמשך גם הקמנו יחד עסק, חנות לבגדי נשים. אנחנו מדברים בבית רוב הזמן פרסית, גם הילדים מבינים ומדברים קצת את השפה. אנחנו אוכלים אוכל פרסי, שומעים מוזיקה פרסית, אבל אני חיה חיים ישראלים מלאים ורואה עצמי כישראלית לכל דבר ועניין.

הסברה עצמאית: בכלל, עד 2014 ממש ניסיתי לשכוח מכל מה שחוויתי באיראן, אלא שאז הגיע מבצע צוק איתן, שהחל לאחר חטיפת שלושה הנערים ורציחתם. התחלתי להבין כמה אנחנו חלשים בהסברה בינלאומית. זה ממש הפריע לי, אז נכנסתי לקבוצות בפייסבוק ולטוקבקים באתרי חדשות והתחלתי להסביר בפרסית: "סליחה, חטפו ורצחו לנו שלושה ילדים, ברור שאנחנו חייבים להגן על עצמנו. מה אתם לא מבינים?". ראיתי שאנשים מאיראן מקשיבים לי ומחכים למילים נוספות ממני.

ראיון עם הנסיך הפרסי: השלב הבא היה לפתוח קבוצה בפייסבוק להסברה בפרסית. הקבוצה הגיעה לאלפי משתמשים, אבל אז פייסבוק סגרו לי אותה. החלטתי לא לוותר ויזמתי תוכנית שבועית עם עוד שני שותפים ברדיו הפרסי והאינטרנטי רדיס־אין. הסברנו שם לאיראנים מהי מדינת ישראל ולמה אנחנו קיימים. השיא היה ב־2017, כשראיינתי את הנסיך הפרסי הגולה רזא פהלווי, הבן של השאה.

תוכנית טלוויזיה: לאחר שהרדיו האינטרנטי נסגר פנו אליי מתחנת טלוויזיה אינטרנטית ששייכת לגולים מאיראן בארה"ב, וביקשו שאגיש תוכנית שבועית. וכך, בכל שבוע, הגשתי מסלון ביתי תוכנית בפרסית ואירחתי אורחים דוברי השפה, כולל הזמרת ריטה. לאחר מכן צלצל אליי מנשה אמיר, פרשן לענייני איראן בקול ישראל ומי שניהל במשך שנים את קול ישראל בפרסית, והקמנו יחד את רדיו פיאם ישראל, שבו אנחנו משדרים ומסבירים בפרסית. כל זה, אני מאמינה, נועד להכין אותי למציאות של המלחמה הנוכחית.

7 באוקטובר: יום אחרי אותה שבת שחורה וארורה שלחתי הודעה לחבר עם קשרים במודיעין ובדובר צה"ל ואמרתי שאני רוצה לחזור למילואים. אחרי כמה ימים הוא שלח לי טלפון של קצין בשם עומר ואמר לי לפנות אליו. בדובר צה"ל החלו לעסוק בהסברה בפרסית ב-2018, על רקע התגברות התקשורת האופוזיציונית באיראן וגם העיסוק הפומבי הגובר והולך בסכסוך הישראלי־איראני. אבל לא הייתה שם דמות של דוברת שעומדת מול המצלמה ומדברת לאיראנים בשפתם. הגעתי לפגישה ומאז אני עושה את זה.

שמסיאן בסרטון הסברה בכפר עזה. ''מדברת עם האיראנים בגובה העיניים'' / צילום: דובר צה''ל

מיליוני צפיות: אני כותבת לבד את הטקסטים בסרטונים, מעבירה לדובר צה"ל ומשם אנחנו מתקדמים. הסרטונים בסופו של דבר עולים ביוטיוב, אינסטגרם, טוויטר, טלגרם ועוד. השבוע חגגנו את הסרטון הראשון שהגיע למיליון צפיות. הפקנו והעלינו עד כה יותר ממאה סרטונים ולפי הסטטיסטיקות שבידינו הם זכו למיליוני צפיות, כ־80%-90% מהן מאיראן עצמה. יש לנו קהל גדול גם בקרב איראנים הגולים.

"עאלק אמא": המשטר באיראן בהחלט מגיב לסרטונים. הם קראו לי "שירלי הרוצחת" ו"עאלק אמא" לאחר שהעליתי סרטון שבו אמרתי שאני אמא וכואב לי שרוצחים ילדים באיראן ובישראל. שאלתי בסרטון הזה מי אשם ואמרתי שזה ראש הנחש, שנמצא באיראן. בתגובה כלי תקשורת שמקורב למשמרות המהפכה ניסה לצייר אותי כאישה אכזרית.

בין נובה לטהרן: בסרטונים אני מדברת בגובה העיניים ומסבירה לאיראנים שמה שאנחנו, הישראלים, עברנו ב־7 באוקטובר, זה מה שהם עוברים כבר 45 שנה. ממש כפי שנשים ישראליות נאנסו בטבח במסיבה בנובה, כך נשים איראניות נאנסות שנים בבתי הכלא. לפני ששולחים אותן לתלייה, תמיד אונסים אותן. בהפגנות שהיו באיראן למען החופש ירו באזרחים והרגו אותם. העם האיראני הכי מזדהה עם מה שאנחנו עוברים, הם ממש לא שונאים אותנו.

איפה הכסף? איראן היא אחת המדינות העשירות בעולם במשאבי טבע. לאיראן יש נפט, כסף וזהב. זו מדינה שיש לה הכול. עם זאת, גברים שם נאלצים למכור חלקי גוף כדי לפרנס את המשפחות שלהם. אנשים מוכרים עיניים, כליות, אפילו לב וכבד. נשים באיראן נאלצות לרדת לזנות, ילדים צריכים לישון בקופסאות. למה? אם מישהו שם עוד לא יודע לאן הכסף שלו הולך, מתפקידנו להראות לו.

מסתכנת: אני מבינה את הסכנה שלקחתי על עצמי, לא באתי לתפקיד הזה בעיניים עצומות. האיראנים מחפשים וימשיכו לחפש אותנו. אבל מול הפחד אני מביאה את הכוח להילחם על המדינה שלי, הבית שלי והעתיד של הילדים שלי. האם קיבלתי איומים? מעדיפה לא להתייחס לזה, הבת שלי כבר אמרה לי: בגללך עוד יזרקו לנו טיל על הבית.

התגובות: רוב התגובות שאנחנו מקבלים באות מאהבה, אפשר לראות את הלבבות גם כשמביטים מרחוק במסך המחשב. רבים כותבים ש"השלום יבוא בקרוב", אבל רואים גם מדי פעם "עוד נגיע אליכם, רוצחי ילדים בעזה".

המציאות האיראנית: העתיד שלה תלוי בעיקר במקבלי ההחלטות בארה"ב. הם חייבים להפיל את המשטר הנוכחי באיראן, חייבים להחזיר את הרוגע למזרח התיכון, והפתרון מתחיל באיראן. כשאיראן תהיה חופשית ודמוקרטית והנסיך הגולה יחזור, אהיה בין הראשונות שיבקרו שם.

מילואים: אין לי בינתיים תאריך סיום לשירות המילואים הנוכחי. אני יכולה רק לקוות שהצבא והמדינה יבינו שחשוב לשים דגש על הסברה בפרסית, כי לקהל האיראני יש כוח אדיר. כיום ההסברה הזאת עדיין כושלת, בעיקר כי אין לנו מספיק דוברי פרסית. אי אפשר להתעלם מ־190 מיליון איראנים, שרבים מהם פעילים מאוד ברשתות.

מבט לעתיד: בעוד עשר שנים מהיום הייתי רוצה להיות שגרירת ישראל באיראן החופשית. היום הסבירות שזה יקרה היא אפס. בעוד 20 שנה מהיום אולי היא תעלה ל־10%.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק