גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זו שהפתיעה ואלו שאיכזבו: מאחורי המהפך בשוק הגמל בפברואר

קופות הגמל וקרנות ההשתלמות רשמו תשואה חיובית יוצאת דופן בפברואר ● בכלל, שזינקה לפסגה, שמרו על חשיפה לבורסה בת"א גם ברגעי השפל - "מאמינים בשוק המקומי" ● מנהלי השקעות על הפתיחה הפושרת של חודש מרץ: "טבעי שאחרי עליות כל כך חזקות, לוקחים קצת אוויר"

החשיפה לישראל השתלמה בפברואר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)
החשיפה לישראל השתלמה בפברואר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

שגרת מלחמה - התופעה שמבטאות שתי המילים המנוגדות הללו - אפשרה למדדים המובילים בבורסה בת"א "לנצח" את מדדי וול סטריט בחודש פברואר, ולצמצם במקצת את הפערים שנפתחו מולם בשנה וחצי האחרונות, תחילה בשל ההפיכה המשפטית ובהמשך עם פרוץ המלחמה. בעוד שמדד ת"א 35 עלה בחודש שעבר ב־6.3%, בארה"ב עלה הדאו ג'ונס ב־2.2% "בלבד", ה־S&P 500 טיפס 5.2% והנאסד"ק הוסיף 6.1%.

פברואר מצוין לקרנות ההשתלמות: כלל בראש, ומי בתחתית?
"עידן שלא היה כדוגמתו": מנהל הגידור שממליץ על השקעה במדדים
"גרוע כמו 1929": תחזית האימים של מנהל קרן ההשקעות לוול סטריט

בצמרת: הגופים שחשופים לישראל

הפערים הללו היטיבו עם מנהלי חסכונות הציבור בגמל ובהשתלמות, שלהם חשיפה גדולה יחסית לשוק המקומי. מי שהובילה בחודש שעבר את שני מסלולי ההשקעות המרכזיים היא חברת הפנסיה והגמל של כלל. במסלול הכללי הציגה כלל תשואה של 2.21% לעומת ממוצע ענפי של 2.03%, ובמסלול המניות עמדה התשואה שלה על 4.87% לעומת ממוצע של כ־4.5%. מדובר ב'מיני קאמבק' אחרי שהחברה אכזבה את עמיתיה במהלך השנה שעברה, כשסיימה בתחתית הטבלה ובפער ניכר אל מול הממוצע בתעשייה.

צמודה אל כלל במסלול הכללי ניצבה הקרן הקטנה של אינפיניטי ואחריהן הפניקס, מור ואנליסט שסגרו את החמישיה הראשונה. במסלול המנייתי התברגה למקום השני בחודש פברואר מור ואחריה הפניקס, אנליסט ומנורה. לעומתן, בתחתית שתי הטבלאות נמצאות חברות הגמל והפנסיה של מיטב ואלטשולר שחם שדווקא הצטיינו בחודשים האחרונים.

 

כאשר בוחנים פרקי זמן ארוכים יותר, של שלוש שנים, מי שעדיין נמצאים במקומות הראשונים הם בתי ההשקעות, אנליסט (19.5% במסלול הכללי ו־30.6% במסלול המניות), מור (19.1% בכללי ו־24.2% במניות) וילין לפידות (18.5% בכללי ו־32.2% במניות).

"השוק הישראלי סוחב על גבו פער מוצדק שנפתח לאור המצב הפוליטי, הגאופוליטי והמלחמתי אליו נקלענו", אומר ניר עובדיה, סמנכ"ל בכיר, מנהל השקעות עמיתים ראשי בכלל ביטוח ופיננסים. "אבל אני מאמין שכשהמצב הביטחוני ייפתר השוק הישראלי יכול לסגור פערים. אפשר לראות את הרכישות בכרטיסי אשראי של הישראלים ואת הפדיונות בקניונים שזינקו ב־10% ויותר ביחס לינואר־פברואר 2023, כך שבהחלט יש לשוק קפיצה לעשות. אנחנו לא מכרנו החזקה בישראל במהלך הירידות, כך שבעליות הרווחנו בצורה יפה כשהשוק בישראל רשם ביצועים יפים".

גם ערן קלינסקי, סמנכ"ל השקעות במור גמל ופנסיה, מאמין ש"ככל שנגיע לעסקת חטופים וכן להסדר מדיני בצפון, שיוכל להחזיר את התושבים לבתיהם ולתת שקט למדינה, וככל שהוודאות תגדל, השוק המקומי יוכל לעשות ביצועי יתר משמעותיים".

"הפערים בתמחור יותר נוחים בשוק הישראלי"

היכן היכולת של השוק המקומי לצמוח תבוא לידי ביטוי?
עובדיה מכלל: "אחד העוגנים המרכזיים - הבנקים, מתומחרים באופן הזדמנותי לנוכח תשואות להון של 14%-19%. אם הזרים (שמכרו מניות של הבנקים עם תחילת המלחמה, ר"ו) יחזרו לפה, ואני מאמין שאם האירוע המלחמתי ייפתר נראה אותם חוזרים, זו הזדמנות פנטסטית. אך לגוף מוסדי גדול יהיה קשה לנצל אותה אם הוא לא יחזיק במניות עכשיו.

"בנוסף, בתוך התיק בישראל אנחנו מנסים להחזיק גם במניות שייפגעו פחות מהאירוע המקומי, כמו נייס וטבע. יש גם חברות שנהנות מהסיטואציה כמו אלביט מערכות, למרות שאנחנו רואים גם השפעה של איומי מדינות זרות לגבי רכישת נשק מישראל, שיכולים להשפיע על החברה. אבל בסך־הכול התעשייה הביטחונית בכל העולם 'נהנית' לצערי מהעלייה בסיכונים הגאופוליטיים.

"כך שבהסתכלות ארוכת טווח אני מאמין בשוק הישראלי וביכולת שלו לצמצם את הפערים. במקביל אנחנו חוששים שאם נצמצם את החזקתנו בו, כשיקרו הדברים הטובים יהיה לנו קשה לחזור אליו".

קלינסקי ממור: "הפערים בתמחור ברמת המיקרו, יותר נוחים בשוק המקומי. הבנקים נסחרים מתחת להון העצמי במכפילי רווח של 7 אחרי פרסום הדוחות, שהיו למרות הרבעון הקשה טובים יחסית. הריבית נשארת גבוהה וזה פועל לטובתם, כך שבסך־הכול הבנקים נמצאים בתמחור מעניין מאוד. 'תורמות' לכך המלחמה והאי ודאות, וככל שאלה יסתיימו נראה ביצועי יתר משמעותיים בישראל".

מנגד, גורם בכיר בתעשייה סבור כי ההייפ סביב העליות שאפיינו את פברואר בת"א מוגזם, בעיקר כאשר מסתכלים על מניות הטכנולוגיה הגדולות שממשיכות לעלות. כלומר הוא מאמין שלאורך זמן הפערים לא ייסגרו באופן מהותי.

"העליות המהירות מחשידות, אך אין בועה"

כאמור, מבין שלושת המדדים האמריקאיים הבולטים, מדד הטכנולוגיה נאסד"ק 100 רשם את התשואה הגבוהה ביותר בפברואר, כפי שעשה גם ב־2023 אז הוא זינק ב־44%. הכוכבת התורנית אנבידיה זינקה מתחילת שנה זו בכ־76% וחברות כמו מטא (פייסבוק) שקשורות בשבבים או כאלה שיש הערכה שירוויחו מהמעבר ל־AI, זינקו גם הן.

"אנחנו מאמינים שהסיפור של הבינה המלאכותית היוצרת, ה־AI, הוא מהפכה טכנולוגית, סוג של המהפכה התעשייתית המודרנית", אומר קלינסקי. "רואים את זה בדוחות של החברות, בביקוש לשבבים, בהכנסות וברווחיות של החברות שהן בחזית ובלב ליבה של המהפכה. יחד עם זאת התמחור הוא בהתאם והמכפילים הם גבוהים, ורק בעוד כמה שנים נדע אם המכפילים האלה הצדיקו את עצמם. וגם אם יתברר שלא, אני לא חושב שאנחנו בבועה. אבל צריך להיות זהירים ולייצר תיק שיהיו בו יחד עם חשיפה לטכנולוגיה גם אפיקים אחרים, סקטורים מגוונים וגאוגרפיות שונות. איזון ופיזור הן מילות המפתח בשווקים".

גם עובדיה מאמין שהתמחור של מניות הטכנולוגיה ושל כלל מדד הנאסד"ק אינו בועתי. "אני לא רואה סממנים כאלה. העליות המהירות אמנם מעלות חשד אבל אם מסתכלים על ציפיות צמיחה ורווחיות קדימה, לכל אורך השרשרת רואים ביקושים חזקים, ושחברות מצטיידות בכלים ובתשתיות שיאפשרו להן להטמיע מערכות של AI, מה שיכול להוביל לפרודוקטיביות טובה ורווחיות יותר גבוהה. כרגע השוק בהחלט קונה את זה", הוא אומר.

עם זאת, ולמרות האופטימיות לטווח הארוך, השווקים פתחו את חודש מרץ עם תשואות שונות לגמרי. מדד נאסד"ק 100 ירד מתחילת החודש ב־1.3% בעוד ה־S&P 500 רשם עלייה קטנה של 0.4%. מדד ת"א 125 ירד בכ־2%.

מי שככל הנראה אחראיות לירידות בוול סטריט הן אותן כוכבות של החודשים האחרונים. "בשבוע־שבועיים האחרונים רואים נסיגה מסוימת, בייחוד במניות השבבים", אומר עובדיה. "זה טבעי שאחרי עליות כל כך חזקות עוצרים לקחת קצת אוויר. החשש מפני בועה הוא בהחלט מובן בתקופה הזו, אבל כרגע מבחינת תמחור לא רואים בועה, אלה לא רמות התמחור שהיו בתחילת שנות ה־2000 בבועת הדוט.קום".

למרות זאת, עובדיה מסביר כי יהיה קשה לשווקים להמשיך לעלות בלי שהחברות המובילות יובילו גם בביצועים. "מתחילת השנה רואים היפרדות בתוך 'שבע המופלאות' (שבע המניות המשפיעות ביותר בבורסה בניו יורק, ר"ו). אנבידה ומטא בראש ואפל וטסלה בתחתית, כשמתחילת השנה אפל בחסר של כמעט 20% ביחס לנאסד"ק. אני לא יודע אם השוק ירד חזק או לא... אבל אם נקבל נתונים חלשים בשוק העבודה האמריקאי למשל, השוק יכול בהחלט לרדת בשל חשש ממיתון".

אולי סקטורים אחרים יובילו את העליות בשוק

ובעוד מניות הטכנולוגיה נרגעו במקצת, בשבועיים האחרונים נרשמה בולטות של סקטורים אחרים. "מדובר על מגזרי האנרגיה, חומרי הגלם וסחורות, שמתחילת מרץ רשמו תשואות של 3.5% עד 6%, בעת שהשוק כולו עלה ב־1% בלבד", מציין עובדיה. "עדיין סקטור הטכנולוגיה עולה, אבל מרגישים שהעלייה היא רוחבית יותר ולא בהובלה של סקטור מסוים".

עוד כתבות

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו