גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הן מכינות את החמאה בעצמן ואת הקורנפלקס מאפס - על עקבים: הכירו את הטרנד החדש

הן מחבצות את החמאה בעצמן ומכינות את הקורנפלקס מאפס, מבלות את רוב זמנן בבית בדאגה לבעל ולילדים - וחושבות שזה הדבר הכי טוב שקרה להן ● הכירו את ה־Tradwives, הנשים שמטיפות לחזרה למטבח כמו בשנות החמישים, אבל על עקבים, יפות ומתוקתקות - וגם עושות מזה לא מעט כסף

מתוך הטיקטוק שלEstee ,Nara Smith ו–Rachel Joy (מימין בכיוון השעון). כל כך מסורתי וכל כך מודרני / צילום: מתוך טיקטוק
מתוך הטיקטוק שלEstee ,Nara Smith ו–Rachel Joy (מימין בכיוון השעון). כל כך מסורתי וכל כך מודרני / צילום: מתוך טיקטוק

 

היא מכינה דגני קינמון־קראנץ' תוצרת בית במו ידיה, או מתקינה בייגל וגבינת שמנת מאפס, כולל אפיית הבצק והכנת הגבינה. בשמלה מנוקדת שנקשרת סביב העורף ומגיעה עד קצת אחרי הברך היא מהלכת מהמטבח למזווה וחזרה, מפזרת כל הדרך (על עקבים, כמובן) אבק כוכבים על עבודות הבית שהיו מנת חלקן של נשים לאורך ההיסטוריה - מבלי שאף אחד חשב לביים, לקריין ולהפיץ אותן לציבור. אבל היום, אחרי כמה עשורים טובים של פמיניזם ונשים שעושות קריירה, יש הפקה שלמה ומקום חדש לדמיון. הכירו את האישה המסורתית בגרסתה המודרנית.

פאנלים סולאריים בגינה ושירותים בממ"ד: הכירו את הישראלים שלקחו את החשש מהסלמה כמה צעדים קדימה
הצוללת | ליעד אגמון: "רק בעוד עשור אדע אם הייתי משקיע טוב או בכלל פלופ. מפחד להיות לא רלוונטי"

תחת הכותרת Tradwife (קיצור של traditional wife) האישה המסורתית חוזרת אחורה בזמן, ומתענגת על מה שהיא תופסת כעידן פשוט יותר, הימים שבהם המרחב העיקרי שלה היה הבית וגידול הילדים. נשמע מיושן? ובכן, בשנים האחרונות עלה מחדש החזון של התפקידים המגדריים המסורתיים והנוקשים בחיי זוגיות. זה אמנם נראה ונשמע קצת כמו שנות החמישים של המאה הקודמת, אך לא בטוח אם זו אכן אותה גברת.

ה־Tradwife, נקרא לה "טראד", היא אמנם אישה שלא עובדת, מקדישה עצמה לגידול ילדיה ודואגת לצורכי בעלה וביתם - אבל אז היא מדברת הרבה ברשתות החברתיות על כמה זה נהדר. מי ידע שלהיות כל כך מסורתי יכול להיות גם כל כך מודרני - וכל כך פעיל?

התנועה וההאשטאג TradWife# זכו לתשומת לב המיינסטרים ב־2020, בסרט תיעודי של ה־BBC בשם "TradWife: Submitting to my husband like it's 1959" (אני נכנעת לבעלי כאילו אנחנו ב־1959, בתרגום חופשי). במסגרתו אלנה קייט פטיט, מחברת ספרי לייף סטייל ובעלת ערוץ יוטיוב פופולרי בנושא, משתפת בטרנספורמציה שעברה - מאישה עובדת מודרנית לעקרת בית מסורתית. היא מקווה לעודד נשים שמעוניינות באורח חיים כזה לא להרגיש בושה או אשמה על כך.

ונראה שהיא הצליחה, לפחות ברשתות החברתיות. כיום ל-tradwife# יש 433 מיליון צפיות ב-TikTok, והאשטאגים אחרים כמו tradwifelife# ו-tradlife# זוכים ל-31.2 מיליון ו-98 מיליון, בהתאמה.

נשים מסורתיות מהסוג החדש העניקו ראיונות נלהבים רבים שבהם הן מתארות עצמן כפמיניסטיות האמיתיות מעצם הבחירה שלהן לא לעבוד. הפזמון החוזר הוא משהו כמו "נתנו לנשים את הבחירה - זו הנקודה! תאפי לחם בננה עד שהשמש תזרח, אם זה משמח אותך!".

אבל בהחלט לא מדובר רק בבחירה לא לעבוד ולהקדיש עצמן לבית ולמשפחה - ולאפייה. בסרטונים ברשתות החברתיות, בזמן שהן מסבירות איך להשתמש במשקל מטבח, ה"טראד" מפרטות כללים שיגרמו גם למי שרואים עצמם הטרונורמטיביים (לפחות בגרסת 2024) להתכווץ בחוסר נוחות נוכח הסקסיזם הזועק לשמים. לעתים קרובות הן מספרות כי הפקידו את בעליהן בשליטה מלאה על כספי המשפחה וצפויות "להיכנע" לו לחלוטין. אם את רוצה להיות "טראד", לעולם אל תמרי את פיו של בעלך, במיוחד בפומבי; תמיד היראי נעימה ללא רבב ומזמינה פיזית (ועם זאת, צנועה); הביעי כל כעס שיש לך במהירות, כמו ילדה; ובמידת הצורך, סרבי על הסף לכל הזדמנות להוביל.

סכנה אישית וחברתית

אורח החיים של האישה המסורתית סותר ביסודו את מטרות הפמיניזם, כפי שאנחנו מכירות אותו. "אשת ה'טראד' עומדת בתקיפות נגד מאבקים פמיניסטיים רבים של חצי המאה האחרונה: הזכות לעבוד, הזכות לשמור על הכספים של עצמך, הזכות לאוטונומיה פיזית, הזכות לחופש מהטרדות", הסביר ד"ר דווין פרוקטור, אנתרופולוג מאוניברסיטת Elon שבקרוליינה הצפונית, בכתב העת Persona.

כמובן, אין זה אנטי־פמיניסטי מטבעו שאישה מעריכה את תפקידה כאם או כרעיה. חוקי ה"כניעות" הם כבר סיפור אחר. האם הן עדיין "הפמיניסטיות האמיתיות" כשהן טוענות ש"הבעלים חייבים תמיד לבוא במקום הראשון אם את רוצה נישואים מאושרים", כפי שמצייצת פטיט? לדברי הפסיכולוג מרק טרוורס, התנועה מעמידה נשים בפני מגוון איומים פסיכולוגיים בשעה שהן "מנווטות על הקו הדק שבין הליכה בתלם הציפיות החברתיות לבין טיפוח תחושת זהות אוטונומית", כפי שכתב בפורבס.

לפי טרוורס, הדגש על תפקידים מגדריים נוקשים מעצים קונפליקטים פנימיים ומאיים על הרווחה הפסיכולוגית של נשים. אך מלבד הסכנות האישיות הוא מציין כי החשש מתעורר עוד יותר כשהתפקידים הללו מופעלים כנשק כדי לבסס את הימין האלטרנטיבי - העטוף בגזענות ועליונות לבנה - "שדוחה את פוליטיקת המיינסטרים ונעזר בפלטפורמות אינטרנטיות כדי לקדם תוכן פרובוקטיבי, שלעתים קרובות מביע התנגדות לשוויון גזעי, דתי או מגדרי".

ה"טראד" עושות רומנטיזציה לנשיות מעידן שבו לנשים הייתה עצמאות מוגבלת והאדם הלבן שלט. כפי שממשיך ד"ר פרוקטור, "דמות האישה המסורתית ממסגרת תפקידים שנראו בארה"ב של המעמד הבינוני הלבן של שנות החמישים כמסורתיים, וכך הופכת אותן לעובדות טבעיות עבור כל בני האדם". כמובן שלא כל ה"טראד" אנטי־פמיניסטיות או גזעניות, אך כפי שמצביע פרוקטור, יש בהחלט חפיפה כזו בקרב המשפיעניות ובהחלט בקרב הקהלים שלהן. עבור רבים מתומכות ותומכי ה"טראד" גן העדן האבוד הזה הוא שם נרדף לרעיון זוהר של לובן ילידי שעדיין חי אבל כמעט נכחד בידי כוחות הרשע של האסלאם ו/או היהודים, הפמיניזם ו"רצח עם לבן". אחרות באו בשביל מתכון למרק ורק לאט לאט נחשפו לקווירפוביה ואתנו־לאומיות מלאה.

חלק מנשות ה"טראד" מספרות שלא מדובר בטרנד, אלא בתופעה שהתקיימה מתחילת האנושות. אך באותה הנשימה הרבה מהן מציגות את אורח החיים המסורתי כתופעה יוצאת דופן. הפרדוקס הוא פרדוקס ישן. אנשים מסורתיים רבים, מאנשי מסיבת התה ועד לחברי ה־KKK, אהבו להציג את עצמם כמורדים במיינסטרים. עם זאת, המרד שלהם מתבטא בצורה של אימוץ נורמות מסורתיות, שמרנות ודחיית מה שהם מחשיבים כרעיונות מתקדמים או ליברליים.

חזרה למטבח, ולטיקטוק

האירוניה גדלה כשצוללים עמוק יותר במחילת הארנב. הנשים הללו משווקות את אורח החיים המסורתי בחשבונות עתירי עוקבים, כשהן מתוקתקות להפליא, ומרוויחות לא מעט כסף ממיליוני העוקבים אחר אורח החיים ה"מסורתי". אלא שאצל חלקן אפשר לראות ברקע את הגבר, כשהוא ברקע, לא מדבר או פועל, דמות העומדת בצללים.

זה גם הסיפור של האנה נילמן, עקרת בית מורמונית שמנהלת את החשבון המכונה "חוות הבלרינה". 7.9 מיליון עוקבים באינסטגרם ועוד 6.7 מיליון בטיקטוק צופים בה כשהיא חולבת פרות, אופה לחם מחמצת או מחבצת חמאה. המספרים האלה הופכים אותה לאחת המפורסמות מבין נשות ה"טראד", אם כי כמו רבות אחרות, היא לא משתמשת בטייטל הזה באופן רשמי. את המונח בדרך כלל מספח לה הקהל (או מבקר מבזה).

גם בקרב מי שמזדהות באופן מפורש כנשות "טראד" יש גיוון עצום. עבור חלקן - שמצטטות כתבי קודש ומצלמות את עצמן לומדות תנ"ך - אורח החיים מושרש באמונה דתית. עבור אחרות האישה המסורתית היא בעיקר תופעה אסתטית: אישה המשחקת את אלת הבית בתסרוקת פינאפ משנות החמישים או מתהדרת בשדה פתוח בשמלת פרחונית. הן יכולות להיות פוליטיות (בפומבי) או לא - חלקן פמיניסטיות מוצהרות, ואילו אחרות דוחות את הפמיניזם כתנועה המוכרת שקרים שמעוררים חוסר שביעות רצון נשית נרחבת.

סך הכול הדבר שמשותף לנשות ה"טראד" הוא לא איך שהן חיות, אלא מה שהן מייצגות, תרבותית ופוליטית: הפרכה בולטת (ולפעמים מפורשת) של האידיאלים הפמיניסטיים של חינוך, קריירה ועצמאות כלכלית. ה"מרד" הזה הפך לפופולרי בהרבה בתקופת הקורונה (אז עלו משמעותית החיפושים אחר המונח tradwife), כשנשים רבות מצאו את עצמן תקועות בבית, ונזרקו בעל כורחן לעולם של בישול, ניקיון וטיפול בילדים. הן החלו לחפש תוכן שמשקף את חייהן החדשים, גם אם לא בהכרח תכננו לקבע את הנוהג לצמיתות, גם אם לא הסכימו באופן מהותי עם חלק מההצהרות לגבי מקומה הראוי של אישה.

לכאורה הן בוחרות לחקות חיים מן העבר, לחזור לבית ולמטבח ו"להיכנע לגבר". אבל גם כשהתוכן שלהן נראה נטוע בערכים פטריארכליים ובחזרה למסורת, קשה שלא לשים לב שהנשים הללו הן אדוניות של כלכלת הקשב המודרנית, ומרוויחות ממנה לא רע בכלל.

עוד כתבות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר