גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar
בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

הבורסות בוול סטריט עולות כבר חמישה חודשים ברציפות ונסחרות ברמות שיא כל הזמנים וכמו תמיד, ככל שהעליות מתארכות, המדדים מתייקרים והמשקיעים שואלים את עצמם מתי יגיעו הירידות בשווקים, או לפחות תיקון. נכון לעכשיו מכפילי הרווח (כמה זמן ייקח למשקיע 'להחזיר' את ההשקעה) של מדדי ה- S&P 500 והנאסד"ק כבר עומדים על 23.5 ו-31 בהתאמה, לעומת ממוצע של 16-17. כלומר השוק האמריקאי נחשב יקר בראייה היסטורית.

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה
שני המטבעות האלו נחשבים למקלט בטוח, אז למה אחד צונח והשני ממריא?

בבנק הגדול בעולם, ג'יי פי מורגן, שפספס שוב ושוב בשנים האחרונות את כיוון השוק, מנסים להמר פעם נוספת על התחזית העתידית של השווקים וצופים ירידות. לדברי האסטרטג הראשי של ג'יי פי מורגן, דוברבקו לאקוס-בוג'ס (Dubravko Lakos-Bujas), המשקיעים פשוט לא יידעו כשהירידות מגיעות: "אתם עלולים היות תקועים בצד הלא נכון של המומנטום של השוק", צוטט בסוכנות הידיעות בלומברג, וקרא למשקיעים לפזר יותר את ההשקעות שלהם.

"ירידות בשווקים זה דבר שיכול לבוא יום אחד פתאום, כבר קרה בעבר שהיו קריסות פלאש" אמר לאקוס-בוג'ס. "קרן אחת גדולה מתחילה לבטל כמה פוזיציות, קרן שנייה שומעת את זה ומנסה לשנות את הפוזיציות שלה. הקרן השלישית כבר נתפסת לא מוכנה, ואז המומנטום מתחיל להתפרק".

הוא הזהיר כי "הרבה דברים טובים כבר מתומחרים בשוק" כמו רווחי החברות החזקים, מהפכת הבינה המלאכותית, עוצמת הכלכלה האמריקאית שמסרבת להיכנס למיתון וההנחה של הפד', הבנק המרכזי האמריקאי, שבשנה הקרובה יהיו 3 הורדות ריבית, ולכן הוא מעריך שהסיכוי להמשך הראלי בשווקים הולך וקטן, והסיכוי להפתעה רעה שתפיל את השווקים הולך ועולה: "המקורות להפתעה כלפי מעלה מוגבלות יותר ובצד השני יש יותר סיכונים שמרחפים ברקע".

הוא גם הזהיר כי רוב העליות בשווקים נבעו מ"7 המופלאות" (ענקיות הטכנולוגיה - מיקרוסופט, אפל, אנבידיה, אמזון, גוגל, מטא וטסלה) וציין כי "מבחינה היסטורית, בכל פעם שהייתה רמה כל כך גבוהה של צפיפות זו הייתה שאלה של שבועות לפני שגורם המומנטום יתמודד עם זנב שמאל ושומן גדול", תוך שהוא מציין שמתחילת השנה טסלה איבדה 28% ואפל כ-10%, כדוגמאות למה שעתיד לבוא.

לאקוס-בוג'ס העריך שניצחון בבחירות לנשיאות של המועמד הרפובליקני דונלד טראמפ לקדנציה שנייה בבית הלבן היא סיבה לעליות בשווקים, אך האמת היא שלפני בחירות 2016 בשוק ההון דווקא חשבו שאם טראמפ ייבחר השווקים ייפגעו. בסופו של דבר מדד ה- S&P עלה במהלך כהונתו של טראמפ בכ-70%.

בבנק מפספסים את התחזיות כבר שנתיים וחצי, האם הפעם יצדקו?

ובכל זאת, צריך לקחת את הדברים של לאקוס-בוג'ס בעירבון מוגבל. הוא וחבריו בבנק שוב מנסים לחזות את כיוון השוק האמריקאי, למרות שטעו בכיוון של השוק בשנתיים וחצי האחרונות - כשצפו עליות בשווקים בשנת 2022 (והשוק נפל ב-20%), אחר כך היו דוביים על השוק בשנת 2023 (כשהוא עלה ב-24%) ובשנה הנוכחית הם צפו ירידה של 11% לרמה של 4,200 נקודות למדד הדגל האמריקאי, אך בינתיים מתחילת השנה מדד ה-500 S&P דווקא משלים עלייה של כ-10% ועבר את הרמה של 5,000 נקודות.

בנוסף, מנהלי השקעות רבים חוזרים ומציינים שקשה מאוד לתזמן את השוק ומחקרים מראים שזה בדרך כלל לא עובד. ציטוט מפורסם בוול סטריט אומר ש"משקיעים הפסידו יותר כסף בהמתנה לתיקון מאשר בירידות בשווקים".

נתון מעניין שכדאי לציין הוא של חברת המחקר Bespoke שפרסמה לאחרונה גרף לפיו מאז שנת 1952 בכמעט 20% מימי המסחר מדד ה-500 S&P נסחר במרחק של פחות מ-1% משיא כל הזמנים ובכמעט חצי מהימים (44%) המדד נסחר במרחק של פחות מ-5% מהשיא. גרף נוסף שפרסמו מראה כי בהסתכלות לטווח ארוך של יותר מ-20 שנה אנשים תמיד הרוויחו כסף במניות, לעומת סיכוי של 53% להצליח ביום מסחר בודד, כלומר שההשקעה לטווח ארוך עובדת.

עוד כתבות

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א; מדד הקלינטק נופל ב-3.5%, הדולר מתחזק מול השקל

מדד ת"א 90 יורד בכ-1.7%, ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.5% ● נייס מזנקת לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

הבעיה של טראמפ: איך מנצחים אויב שמודד ניצחון בהישרדות?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים