גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@
הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

משבר גיוס החרדים הוא משבר המטרו של גוש דן. שני צדדים של אותו מטבע, שבעיקר מוכיח שאנחנו במשבר תשתיות ענק - לא רק של התחבורה שמקרטעת פה, אלא גם של יסודות המדינה שהוקמה לפני די זמן, הזדקנה והוזנחה. שני המחדלים כבשו השבוע את הכותרות. הראשון, חוק גיוס שינציח את השתמטות החרדים משירות צבאי. והשני, החרפת המאבק בשאלה מי יקדם סוף סוף את הקמת הרכבת התחתית בגוש דן (נת"ע, החברה הממשלתית שלא ממש מצטיינת בשנים האחרונות בהקמת שלושת קווי הרכבת הקלה, או חברה ממשלתית חדשה שתוקם יש מאין). בשני המקרים מדובר בהתנצחויות והתפתלויות סביב פרטים שהם בעיקר הסחת דעת מהעניין המרכזי: הדרישה האלמנטרית מהממשלה לשוויון בנטל ולתחבורה ראויה.

שאלות ותשובות | מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס
בלעדי | פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו
בלעדי | רשות החברות מקדמת: חברה חדשה לניהול פרויקט התשתיות הענק

אותה אוזלת יד שמאפשרת למגזר גדול וצומח שלא לשאת בנטל (ומממנת לו חינוך שמצדד בכך) היא שחונקת אותנו בפקקים. זאת, בשעה שלרוב המוחלט שחי כאן כבר ברור: מה שהיה לא יכול להימשך. בשני המקרים ממשיכים להנציח סטטוס קוו לא רלוונטי, שעבר בקושי כשהיינו מדינה קטנה ולא כזו של 10 מיליון איש. בשני המקרים, דרושים בעיקר פתרונות אמיצים ואמיתיים, במקום עוד פתרונות ישראבלוף - נתונים מסולפים ומרשימים בנוגע לגיוס החרדים, או תוספת מחלפים וכבישים שרק מגדילים את מספר המכוניות ומחריפים את בעיית הפקקים.

המטרו ייצור נזק אדיר

אבל צריך לומר את האמת: הסיכוי שנצא מהבוץ לא גדול במיוחד. מדינת ישראל, במבנה המשילות הנוכחי, לא יודעת להרים פרויקט מורכב ומסובך כמו גיוס חרדים, או להבדיל הקמת רכבת תחתית. הקונצנזוס הישראלי לא ממש רלוונטי. כמו שברור שסוגיית הגיוס תערער את יציבות הקואליציה כאן ועכשיו, גם המטרו ייצור נזק אדיר לטווח הקצר והבינוני: הפקעות של מאות בניינים לקו ולתחנות יהפכו לכתבות קורעות לב בטלוויזיה; סגירת רחובות מרכזיים לצורך עבודות יגרור כאב ראש אדיר לעסקים ולמשפחות. לא נפסיק לריב על העבודות בשבת (כי המכונה לא יכולה לעצור), על מיקום התחנות ועל העובדה שהמטרו מגיע רק עד פתח תקווה או רעננה, ולא נניח עד ראש העין ונתניה; ותסמכו על בעלי הקרקעות, שאמורים לשאת בחלק מהנטל בשל ההשבחה הגדולה שתנבע להם, שיצעקו שלהם זה עולה יותר ויגיעו עד לפוליטיקאים הבכירים ביותר. וכל זאת, בשביל פירות בטווח ארוך מאוד (לפחות חמש מערכות בחירות ארציות), מה שמסביר מצוין מדוע רק פוליטיקאי הזוי במיוחד ירצה לקפוץ לביצה הזו ולטפל בה.

הבשורה המעודדת היא שאין לנו באמת ברירה. אם לא נבקיע את שתי החומות הללו, אפשר לסגור את העסק. לפני הכול מוסרית (לא ייתכן שקבוצה מצומצמת תסחוב את הנטל הביטחוני על גבה, על אחת כמה וכמה אחרי 7.10) ופרקטית (בקרוב כולנו נעמוד בפקק ארוך). אבל כמובן שגם כלכלית - נוכח ההפסד האדיר למשק בגלל אי גיוס חרדים או להבדיל אי הקמת מטרו. השבוע כתב הממונה על אגף תקציבים יוגב גרדוס כי ההשפעה הכלכלית של הצעות משרד הביטחון לחוק הגיוס החרדי "מוערכת בעשור הקרוב בכ־104 מיליארד שקל".

באשר למטרו, בעבר הציגו במשרדי האוצר והתחבורה ניתוח לפיו "התועלות הישירות של המטרו בשנת 2040 נאמדות ב־18.5 מיליארד שקל והתועלות העקיפות ב־9.1 מיליארד שקל מדי שנה". לפי בנק ישראל, התוצר יגדל בעקבות המטרו ב־50 מיליארד שקל בשנה. במקביל, הכנסת המגזר החרדי לשוק העבודה בגיל מוקדם תגדיל את התוצר במיליארדים. כל מי שעיניו בראשו יודע שאין לנו פריבילגיה לוותר על זה.

השינוי מגיע מלמטה

ובכל הנוגע למטרו, אפשר גם להתעודד מכך שהשינוי מגיע מלמטה (מה שקשה לומר על הרחבת מעגל המתגייסים). לפני שבוע הופקדה תוכנית ענקית להתחדשות עירונית בעיר רמלה, הכוללת הקמת 3,670 דירות במקום 844 קיימות, במגדלים שיגיעו ל־25 קומות (כולל מגדל אחד למשרדים). מתכננת המחוז טלילה הראל הדגישה במפורש כי הצפיפות המתוכננת סבירה, "בגלל שהפרויקט צמוד לתחנת המטרו".

כמה ימים קודם לכן אושרו 6,094 דירות חדשות בלוד, לצד 147 אלף מ"ר לתעסוקה ומסחר במגדלים בני 30 קומות. גם בלוד, זה קרה בגלל "תחנת מטרו סמוכה". בפברואר אושרו 18,500 דירות בדרום גלילות, נוסף ל־1.1 מיליון מ"ר תעסוקה ומשרדים, שוב - רק בגלל הסמיכות למטרו. ואם רוצים סיום אופטימי: התנועה בשטח מוכרחה לאלץ את הממשלה להתעורר.

ואם כבר לבנות ולהרכיב מחדש, מוכרחים סוף סוף למצוא סטטוס קוו חדש גם לתחבורה הציבורית בשבת. זו סוגיה שמרכזת את כל המוקשים הטעונים במקום אחד: מדינה יהודית, עקרון השוויון, העובדה הפשוטה שרוב הציבור נוסע בשבת, וההבנה שהעתיד של כולנו נמצא בעיקר בנסיעות בתחב"צ. ושיהיה לנו בהצלחה.

כוכבי השבוע

מצוין עונש חמור למעסיקי שב"חים

גניבות כלי רכב, בעיקר מעבר לקו הירוק, נמשכות כמעט כסדרן בחודשים האחרונים. במקביל השבוע דיווחנו כי באתרי בנייה רבים חוזרים להעסיק פלסטינים ללא היתר, וכבר נעצרו כ-3,000 שב"חים. זו בעיקר הוכחה מתסכלת לכך שהמדינה לא מסוגלת לאכוף אפילו החלטות ביטחוניות. שמניעים כלכליים יותר חזקים אפילו משיקולי חיים.

הבשורה החשובה הגיעה בימים האחרונים ממשטרת ישראל, שסוף סוף הציגה שימוש בכלי הרתעה אפקטיביים. באופן חריג סגרה המשטרה למשך חודש שלם אתר בנייה ברחוב לילינבלום 22 בתל אביב, לאחר שבתחילת השבוע נמצאו בו חמישה שוהים פלשתינים בלתי חוקיים. לדברי המשטרה, החמישה גם ישנו שם בלילות. עד כמה הסגירה חריגה? לפי החוק, על פועל הרוג סוגרים אתר בנייה ליומיים. סגירה לחודש, אם תצליח המשטרה להוכיח שמדובר במגמה, בהחלט יכולה להביא את השינוי.

בלתי מספיק בשביל מה יש משכורת 

כשקוראים את הדוחות הכספיים של החברות הציבוריות, קל לחשוב שמנהלי החברות לא באמת אמורים לעבוד ביום יום. אחרת, לא ברור למה רבים כל כך נהנים ממענקים ומבונוסים אדירים, כאילו השכר החודשי המכובד לא נועד לתמרץ אותם לעשות את אותו דבר בדיוק.

בקבוצת עזריאלי למשל זימנו את בעלי המניות להתכנס בחודש מאי כדי לאשר למנכ"ל אייל חנקין, שנהנה מדמי ניהול של 389 אלף שקל בחודש, בונוס שנתי של 5.3 מיליון שקל. מדובר ב־13.5 פעמים עלות העסקת המנכ"ל, בשעה ש"מדיניות התגמול הנוכחית" מאפשרת לתת לו "רק" פי 9. כעת, הם מסבירים, נדרש בונוס שמן "בגין תרומתו המשמעותית למהלכים עסקיים חשובים". שלא יהיה ספק שאכן מדובר במנהל מוכשר, שמנצח על קבוצת נדל"ן ענקית. אבל אפשר להניח שישנם אפילו עובדים בקבוצת עזריאלי שחשבו שעל זה הוא מקבל שכר חודשי לא נמוך בכלל.

עוד כתבות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בתל אביב; נובה קופצת בכ-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-1% ות"א 90 מטפס בכ-0.6% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר