גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המוזיקאי שהפך לבנקאי וממליץ: שימו את רוב הכסף שלכם באפיקים האלה

דן אליס, מנהל מחקר לשוק ההון בנק הבינלאומי, מעריך כי שוקי המניות המצויים בשיא ימשיכו לעלות, על גלי הבינה המלאכותית ובעיקר הורדות הריבית הצפויות ● הוא ממליץ להפנות חלק מהתיק להשקעה באירופה, לא חושש מהורדת דירוג נוספת לישראל, וחוזה פיחות בשקל

דן אליס, מנהל תחום המחקר לשוק ההון בבנק הבינלאומי / צילום: תמר מצפי
דן אליס, מנהל תחום המחקר לשוק ההון בבנק הבינלאומי / צילום: תמר מצפי

דן אליס לא חלם שיהיה לו קשר כלשהו עם שוק ההון. אומנם אביו היה רואה חשבון, אך הוא בכלל תכנן להיות מוזיקאי: "אחרי הצבא למדתי מוזיקה בבית הספר רימון, ניגנתי בגיטרה וגם הייתי מתופף". אלא ששנה לאחר מכן הוא החליט לדבריו "לעשות סוויץ' של 180 מעלות לראיית חשבון. אתה רק יכול לדמיין איך הגיבו החברים, המוזיקאים ברימון, להחלטה ההזויה שלי" הוא אומר בחיוך.

למרות שיפור בתשואה: נמשכות הסערות סביב המנכ"ל הישראלי של קרן ברידג'ווטר 
המדד שקפץ, המניה שכיכבה וההיסטוריה שמגלה - זה מה שצפוי ברבעון הבא בשווקים 

היום הוא מנהל את תחום המחקר לשוק ההון בבנק הבינלאומי. בין לבין הוא גיטריסט בלהקת "שוטף שלושים". לדבריו "המוזיקה הפכה לתחביב. היום, בטח כשיש לי משפחה, אני מעריך את האיתנות והיציבות שמספק המקצוע".

 

אליס מאמין שצריך להשקיע את רוב הכסף בחו"ל, בעיקר בארה"ב: "ברור שההתמקדות בחלק המנייתי בתיק ההשקעות צריכה להיות קודם כל בארה"ב. זו הכלכלה הכי גדולה בעולם, עם שוק המניות הכי מגוון, עמוק וסחיר, ולכן זה השוק העיקרי".

הראלי במניות ענקיות הטכנולוגיה הוביל את מדד S&P 500 לעליות חדות של 24% בשנת 2023. פתיחת שנה חזקה הוסיפה עלייה של 11% במדד ברבעון הראשון השנה. אליס מציין כי "מכפיל הרווח של ה-500 S&P הוא 24, מעל הממוצע ההיסטורי, אבל המכפיל העתידי שמשקלל את הרווחים הצפויים לשנה הקרובה הוא כ-21-22, וזה הרבה יותר סביר".

הוא מניח שהעליות בשוק המניות יאטו בהמשך השנה, "במקביל להתמתנות הצפויה בצמיחה בארה"ב", אך צופה כי נמשיך לראות תשואות חיוביות, כשהמדדים נישאים על גלי הבינה המלאכותית ובעיקר - שלוש הורדות ריבית צפויות של הבנק המרכזי האמריקאי, הפד.

"עונת הדוחות האחרונה הייתה טובה וסייעה להוכיח שהמחירים בשוק בסך-הכול הוגנים. יש אופטימיות גם לגבי ההמשך, בהובלת הטכנולוגיה והתפתחות ה-AI שנוגעת גם לכל סקטור אחר שאפשר לחשוב עליו", אומר אליס.

לדבריו, "האיום הגדול ביותר על ענקיות הטכנולוגיה הוא הרגולטור האמריקאי. לכן צריך לדאוג לפיזור השקעות גם בישראל ובאירופה".

מעבר לפיזור, מדוע להשקיע באירופה?
"הכלכלה האירופית יותר 'משעממת' לכאורה מהאמריקאית, אבל יש לה היתרונות שלה. אין לבנק המרכזי באירופה את הדילמה של ארה"ב - הצמיחה הרבה יותר מתונה והחשש שתשוב להתחזק הרבה יותר נמוך, ולכן הריבית יכולה לרדת שם מהר יותר מאשר בארה"ב. בנוסף, הסקטורים באירופה הם יותר תעשייה ומזון ופחות טכנולוגיה, ואחרי ההייפ הגדול בטכנולוגיה זה יכול לסייע לתיק של משקיע סולידי שרוצה תיק רגוע ובטוח יותר".

"ביטחון רב בכלכלה כאן"

באשר לכלכלה המקומית, אליס נותן ציון חלש לממשלה ואומר כי "לצד עלויות המלחמה והטיפול במפונים, יש התנהלות לא מספיק אחראית של קובעי המדיניות ויש חשש שאפילו יעד הגירעון הגבוה, 6.6%, ייפרץ". מה זה אומר מבחינת המשקיעים? לדעתו לא הרבה, ולדוגמה "מדד ת"א 125 במכפיל 14, זו רמה מאוד נמוכה ביחס לארה"ב".

סוכנות הדירוג מודי'ס הורידה בתחילת חודש פברואר את הדירוג של ישראל ונתנה תחזית שלילית להמשך, אבל השוק המקומי הגיב בפיהוק וטיפס מאז בכמעט 10% (אליס: "ההורדה הייתה מתומחרת כבר מספר חודשים קודם לכן"). כעת ההערכה היא שגם סוכנות פיץ' תוריד בקרוב את הדירוג של ישראל, אך אליס לא מתרגש מכך ומעריך שהשוק יגיב בצורה דומה: "אין ספק שהורדת דירוג היא חדשות לא טובות לכלכלה המקומית, אבל אני לא חושב שהיא תגרום לכאוס משמעותי בשוק. בסופו של דבר רמת הביטחון בכלכלה הישראלית גבוהה".

עם זאת, הוא חושש שהשקל התחזק מדי (כיום 3.66 שקלים לדולר), כך ש"אחרי הייסוף המשמעותי אני חושב שיש פוטנציאל לפיחות מול הדולר לרמות של 3.7-3.8 שקלים. האתגרים של הכלכלה לא מתומחרים במטבע. הרי אנחנו עדיין במצב של לחימה ואי ודאות מאוד גבוהה לגבי הצפון".

בתיק למשקיע אגרסיבי ממליץ אליס על 60% מניות והיתרה באג"ח. 25% מהתיק לטובת מניות אמריקאיות, 8% באירופה, 7% בשווקים מתעוררים ("בעיקר הודו כיוון שסין נראית פחות טוב, ומנגד השוק בהודו צומח בצורה חזקה יותר ומדובר באוכלוסיה גדולה דוברת אנגלית"), ו-20% יושקעו במניות בישראל.

 

רווחי הון עתידיים באג"ח

בחלק האג"חי הוא ממליץ לוותר על הממשלתיות ולהשקיע 30% מהתיק בחוב קונצרני מקומי והיתרה בחו"ל: "באג"ח הזרות הייתי מאריך מח"מ ל-7 עד 15 שנה, כדי ליהנות מרווחי הון כשהריבית תתחיל לרדת".

בתיק הסולידי (שמורכב מ-20% מניות ו-80% אג"ח) אליס ממליץ להשקיע 10% מהתיק במניות אמריקאיות, עוד 4% באירופה ו-6% בישראל. בחלק האג"חי הוא ממליץ על מח"מ (משך חיים ממוצע) של 3 עד 5 שנים בחלוקה של 20% מהתיק אג"ח ממשלתיות, 40% קונצרניות ו-20% באג"ח בחו"ל. "המטרה היא לקבע את התשואות הגבוהות הנוכחיות וליהנות מהן שנים קדימה, גם כשהריבית תתחיל לרדת. זה אומר להוציא את הכספים מהאפיקים המאוד קצרים כמו מק"מ וקרן כספית, למרות המרווחים הנמוכים יחסית".

בשני סוגי התיקים הוא ממליץ על חשיפה למט"ח בהיקף של 15% עד 30% מהתיק, כאשר בחלק האג"חי הוא מעריך שכדאי לחלק לחצי צמוד מדד וחצי שקלי.

להרוויח מירידת ריבית

מבחינת הסקטורים בארה"ב, אליס ממליץ כמובן על הטכנולוגיה שהיא "מנוע הצמיחה העיקרי בכלכלה העולמית, כאשר תתי סקטורים כמו סייבר וענן צפויים להצליח", אך גם על "סקטורים שייהנו מירידת ריבית שצפויה להתחיל כנראה בחודש יולי, כמו תחום האנרגיה הנקייה, התשתיות, הצריכה המחזורית, וגם סקטור הנדל"ן שלא השתתף כל כך בחגיגה מתחילת 2023".

בארץ הוא מציין שהגיוון מוגבל אך ניתן לקבל פיזור טוב על פני הסקטורים העיקריים (נדל"ן, בנקים, טכנולוגיה) דרך מדד ת"א 125. "הבנקים אולי ירוויחו פחות כשהריבית תרד, ולא נראה תשואות להון כמו בשנת 2023, אבל עדיין הם יודעים להרוויח", אומר אליס. "גם תחום הנדל"ן מעניין וייהנה מירידת הריבית - עבור משקיעים שמוכנים לקחת יותר סיכון".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר