גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תשואה של 11.6% ברבעון: אלה החוסכים שהרוויחו במיוחד

העליות בת"א ובוול סטריט בחודש מרץ סידרו לקרנות הפנסיה ולקופות הגמל רבעון יוצא דופן ● מסלולי ה־S&P 500 פתחו פער מהמסלולים הכללי והמנייתי, גם לאחר תשואה של כ־30% שהניבו אשתקד ● הסיבה: המניות הקטנות והבינוניות במדד חיפו על ירידות במניות הגדולות

בורסת וול סטריט / צילום: Reuters
בורסת וול סטריט / צילום: Reuters

"זוהי תשואה שמתאימה יותר לשנה שלמה מאשר לרבעון יחיד", כך הגדיר אבי ברקוביץ, משנה למנהל השקעות ראשי מיטב גמל ופנסיה, את התשואה שרשמו קרנות הפנסיה וקופות הגמל וההשתלמות ברבעון הראשון של 2024.

המדד שקפץ, המניה שכיכבה וההיסטוריה שמגלה - זה מה שצפוי ברבעון הבא בשווקים 
מיטב האנליסטים בוול סטריט ממליצים - שלוש מניות שכדאי לשים לב אליהן 

זאת לאחר שמסלולי המניות רשמו בשלושת החודשים הראשונים תשואה ממוצעת של 8.7%, כשחלק מהגופים המנהלים אף הציגו תשואה שמתקרבת ל-10%. המסלולים הכלליים, הסולידיים יותר, רשמו ברבעון הראשון תשואה ממוצעת של 4.6%. אותן תשואות יוצאות דופן הן המשך של פברואר שגם בו נרשמו תוצאות גבוהות, כשבמרץ עמדה התשואה במסלולי המניות על 3.8% ובמסלולים הכלליים על 2.3%.

 

אולם על התשואות החריגות לטובה הללו, ובצל הרפורמה במסלולי החיסכון של רשות שוק ההון, שמצמצמת משמעותית את האפשרות של החוסכים הישראלים להיחשף באופן כמעט בלעדי למדד מסוים (ראו בהמשך), האפילו גם במרץ מסלולי החיסכון לטווח ארוך שעוקבים אחרי ה-S&P 500, המדד היחיד אותו החריגה הרשות מהרפורמה.

בחודש החולף עמדה התשואה הממוצעת של מסלולי ה-S&P 500 על כ-6%, בדרך לתשואה חריגה של 11.6% בסיכום הרבעון הראשון. זאת בהמשך ישיר לשנת 2023 בה הם הציגו תשואה יוצאת דופן של כמעט 30%.

הסנגורים של צמצום החשיפה למדד בודד כמו לדוגמה הנאסד"ק, יוכלו לשאוב השראה מתשואות שני המדדים בחודש מרץ, כאשר המדד המבוזר יותר - S&P 500, בלט לחיוב אל מול הנאסד"ק, עם עלייה של כ-3.1% לעומת 1.8% במדד עתיר הטכנולוגיה. ההצטיינות במרץ הביאה את ה-500 S&P לעקוף את הנאסד"ק בתשואה מתחילת השנה, עם פער של 10.2% מול 9.1%. מדד הדאו ג'ונס הסתפק בעלייה בשיעור של 5.6% ברבעון הראשון (2.1% במרץ).

מי שהקפיצו את ה-S&P 500 במרץ היו שמות שדווקא לא משתייכים למניות הגדולות ביותר, ואת ההסבר אפשר למצוא כשמפרקים את המדד עצמו. כך לדוגמה 50 המניות הגדולות במדד רשמו בחודש החולף תשואה של 1.3% ומדד S&P "משקל שווה", שמעניק יותר משקל למניות הקטנות והבינוניות, עלה ב-3.8%.

בהתמקדות ב"שבע המופלאות" של וול סטריט: מניות אנבידיה, אלפבית (גוגל), מיקרוסופט, מטא, אמזון, טסלה ואפל, שהובילו את עיקר העלייה של S&P 500 בשנת 2023, סיימו את מרץ עם תשואה מצרפית של פחות ממה שהשיג המדד עצמו.

בפעם האחרונה זה קרה בדצמבר האחרון, כשעיקר ה"אחריות" לכך היא על טסלה, אפל ומטא שבמרץ ירדו בכמעט 13%, בכ-5% וב-3%, בהתאמה. היחידות מהגדולות שניצחו את המדד היו אנבידיה (14%) ואלפבית (9%).

בנוסף, התחזקות המט"ח אל מול השקל בחודש החולף תרמה כשליש מן התשואה, מאחר שהחשיפה ברמה הממוצעת בקופות עומדת על כ-25%. הדולר למשל התחזק מרמה של כ-3.55 שקלים ליותר מ-3.67 שקלים לדולר. כאן יש לציין את הסיכון שבמעקב רק אחר מדד זה, כיוון שהוא דולרי וכשהמטבע האמריקאי נחלש התשואות נפגעות, וזאת כמובן לצד היותו מדד שנסחר כולו בארה"ב, ויש לא מעט הטוענים כי הוא ריכוזי מדי.

אם נחזור לתשואות של מסלולי המניות והמסלולים הכלליים, אלו נהנו גם מעליות נאות בשוק המניות בארץ. מדד ת"א 35 עלה ב-3.3% במרץ ו-7.8% מתחילת השנה ומדד ת"א 125 עלה ב-3.2% בחודש החולף ו-8.3% מתחילת השנה.

על פי סיכום שהציגה הבורסה לרבעון הראשון, מי שהובילו את העליות היו מדד ת"א-רשתות שיווק שעלה בכ-25%, בהובלת מניות שופרסל ופוקס שזינקו בכ-54% ובכ-40% בהתאמה, ומדד ת"א-בנייה עם עלייה של כ-17% בעקבות העלייה במכירת דירות.

יימנע מעקב אחרי S&P 500 והנאסד"ק במקביל?

רפורמת המסלולים בחיסכון ארוך-הטווח שמובילה רשות שוק ההון, בראשותו של עמית גל, תיכנס לתוקפה ב-1 ביולי, וכבר הספיקה להסעיר את השוק פעמיים. בפעם הראשונה באוגוסט שעבר, כשפורסם בגלובס כי היא תצמצם את היכולת של החוסך הישראלי להשקיע רק בחו"ל, כיוון שהחברות המנהלות לא יוכלו להציג מסלול מעורב לצד מסלול המושקע כולו בחו"ל (החברות חויבו למחוק את המילה חו"ל משם המדד).

הפעם השנייה הייתה בחודש שעבר, כשהתברר כי הרשות מגבילה את החשיפה למדד אחד (מלבד ה-S&P 500) ותחייב כי שום מדד לא יהיה במשקל של יותר מ-50% בכל אחד מהמסלולים, בין שבמסלול מניות או כזה העוקב אחר מדדי אג"ח.

כעת, ייתכן שהחוזר של רשות שוק ההון, שדווקא נועד לפשט את היכולת של הצרכן לבחור מסלול שמתאים לו, ייצור בעיה נוספת. בטיוטה שנשלחה להערות הציבור נכתב כי "המטרה ביצירת גיוון בין מדדי ההשקעה היא להימנע ממצב שבו מרבית החשיפה למדדים הינה למדדים דומים. מדדים ייחשבו לדומים אם הם מתאפיינים באחד או יותר מהקריטריונים הבאים: שייכים לאותו ענף או שרוב נכסי הבסיס במדד מסוים חופפים לנכסי בסיס הקיימים במדד אחר שבמסלול".

כאן עולה השאלה האם החוסכים הישראלים יוכלו לשלב שני מדדים דוגמת S&P 500 והנאסד"ק יחד באותו מסלול חיסכון. הרי רוב רובה של התשואה הגבוהה שהשיגו שני המדדים מגיעה מסקטור הטכנולוגיה, וליתר דיוק מאותן שבע מניות טכנולוגיה גדולות, גם אם בחודש מרץ הורגש שינוי, שיהיה צורך לראות עד כמה הוא מתמשך.

יתרום למרכזיות המסלול הפסיבי בחיסכון

אם בין שני המדדים הללו עוד לא ברורה מידת החפיפה שתתאפשר, הרי שלא חסרות דוגמאות שנופלות לזהות בין שני מדדים. די להזכיר את המדדים העוקבים אחרי אג"ח של ממשלות - אחד שקלי ואחד מדדי, כדי להבין שנכסי הבסיס שלהם דומים והם לא יכולים להשתלב באותו הסל. יתרה מכך, גם מעקב אחר מדד ת"א בנקים 5 לדוגמה לא יכול להיעשות במקביל למעקב אחר מדד MSCI העולמי, מאחר שמניות הבנקים הישראליים נכללות במדד העולמי.

גורמים בשוק הצביעו על כך שההגדרה מאוד רחבה ומונעת אפשרויות של מעקב אחר מדדים מרוחקים אחד מהשני, שלכאורה אין ביניהם קשר, מהסיבה שחלק מנכסי המדד כלולים גם במדד אחר. הם טוענים כי צריך לאפשר עקיבה משותפת אחר ה-S&P 500 והנאסד"ק וכמעט שאי-אפשר למצוא מדדים שאין ביניהם חפיפה.

מנגד, גורם בשוק אומר כי המגבלות של רשות שוק ההון יבטיחו את הרעיון המרכזי ביצירת מסלולים פסיביים: "צעדי הרשות יוכלו להפוך מסלולים אלו למוצר מרכזי בחיסכון הפנסיוני של המשקיע הישראלי, ולא לייצר מוצר נישתי שמתאים למצב שוק ספציפי". המטרה של המסלולים הפסיביים הכלליים היא לא לייצר חלופה יותר מסוכנת מה-S&P 500, שהוא עצמו מדד מרוכז, ויש אף הטוענים כי הוא לא מספיק מפוזר.

מרשות שוק ההון נמסר כי "אחת מהמטרות של עדכון רשימת מסלולי ההשקעה היא מניעה של מצב שבו הכספים מושקעים באופן שאינו מפוזר דיו, ולא תואם את אופי ההשקעות הרצוי לכספים פנסיוניים לטווח ארוך. כל ההערות שהתקבלו ייבחנו לקראת פרסום הרשימה הסופית של מסלולי ההשקעה".

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל