גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההימור של החברה של מורי ארקין עשוי להשתלם לה

סול-ג'ל של מורי אקרין תהיה ראשונה בשוק עם מוצר גנרי לתרופה Zoryve לפסוריאזיס ● התרסקות הטיפול הגנטי להורדת כולסטרול ● נוקלאיי בגיוס בהובלת חברת מרק הגרמנית  ● ובית החולים רמב"ם מחזק קשרים עם סטנפורד

מורי ארקין / צילום: יונתן בלום
מורי ארקין / צילום: יונתן בלום

ההימור של סול-ג'ל לא לוותר על הזכויות במוצר גנרי לפסוריאזיס, עשוי להשתלם לה

חברת סול-ג'ל  בשליטת מורי ארקין, עשתה מאז שנוסדה בשנת 1997, מאמצים רבים לתרגם את הטכנולוגיה פורצת הדרך שלה בתחום רפואת העור לסכומי כסף משמעותיים. בינתיים הדרך ארוכה וההכנסות מועטות. בימים אלה החברה נסחרת רק לפי שווי של 27 מיליון דולר בלבד, בעודה מנסה לפתח מוצר חדשני לגורלין (Gorlin), סוג נדיר של סרטן העור. כעת, הבשלה של אחד המהלכים שעשתה בעבר, סביב מוצר גנרי לטיפול בפסוריאזיס, עשוי לספק לה מזומנים שיתמכו בה בפיתוח המוצר החדש. 

"מעט חברות רלוונטיות": מנהל הספאק שהתייאש מהשקעה בביומד הישראלי
טרנד הטיקטוק שמעורר ויכוח, והחברה שעשתה אקזיט של 237.5 מיליון דולר

המהלך שהבשיל הינו ההגשה ראשונה ל-FDA של בקשה לשיווק תרופה גנרית למוצר Zoryve, על ידי שותפתה השיווקית של סול-ג'ל, פדאגיס. הגשה ראשונה של בקשה לאישור תרופה גנרית על מוצר מקור קיים, צפויה לזכות את החברות בבלעדיות של 180 יום (זאת בהנחה שהבקשה תתקבל, והחברה האינובטיבית לא תזכה בתביעת הפרת פטנט שהגישה, כמקובל בתחום). כיום מדובר בשוק של 95 מיליון דולר, שיתחלק בין פדאגיס לבין משווקת תרופת המקור. סול-ג'ל זכאית למחצית מן הרווח הגולמי של פדאגיס על המוצר. בהמשך צפוי השוק לצמוח למאות מיליוני דולרים, אך עלולות להיכנס חברות גנריקה נוספות.

ארקין מכיר היטב את שתי החברות. פדאגיס היא למעשה גלגול של אגיס, החברה המשפחתית שהקימו הוריו של ארקין. היא נמכרה לפריגו ב-2004, תמורת 831 מיליון שקל, עברה כמה גלגולים כחלק מפריגו, והופרדה מפריגו ב-2021. היו פדאגיס היא חברת דרמטולוגיה ישראלית-אמריקאית.

מאז מכירת אגיס לפריגו ביצע ארקין השקעות מוצלחות רבות שהפכו אותו לאחד המשקיעים המובילים בתחום הביומד ובישראל בכלל, אך סול-ג'ל לא נרשמה עד כה כאחת ההצלחות שלו. הוא רכש את השליטה בה ב-2014 והשקיע בה לאורך השנים יותר מ-100 מיליון דולר. הוא הנפיק אותה בנאסד"ק ב-2017. מאז ירדה מניית החברה ב-92%. ארקין מחזיק עדיין כ-60% בחברה.

כאשר רכש ארקין את סול-ג'ל היא יישמה את הטכנולוגיה שלה בשני כיוונים. האחד - גרסאות גנריקה משופרת של תרופות למחלות עור והשנייה, תרופות שעבורן הטכנולוגיה הייחודית שלה נותנת ערך מוסף משמעותי. מתחום הגנריקה היא יצאה בהדרגה, ונקודת הסיום הייתה עסקה מ-2021 במסגרתה מכרה לפדאגיס את רוב מוצרי הגנריקה שלה תמורת 21 מיליון דולר, שאפשרו לה לשרוד את השנים הבאות. אבל, היא החליטה לשמור מחצית הזכויות בגרסה הגנרית ל-Zoryve , המוצר שהוגש לאישור כעת, ונראה שהחלטה זו השתלמה.

הכיוון השני היה פיתוח מוצרים בעלי ערך מוסף גבוה יותר. כשהמוצרים הללו התקרבו לשוק, נתנה סול-ג'ל את רישיון השיווק עבורם לחברת גלדרמה, בהסכם המוגבל לחמש שנים. ההיגיון, כפי שהסביר ארקין בראיון בעבר ל"גלובס", היה שגלדרמה תוכל לרשום הכנסות ולבנות ערוצי שיווק בתקופה בה היא מחכה לאישור של מוצרים אחרים שלה, חדשניים ומכניסים עוד יותר. אחר כך היא תחזיר לסול-ג'ל את הזכויות במוצריה, עם ערוצי השיווק מוכנים.

בינתיים התמלוגים ששילמה גלדרמה לסול-ג'ל עבור המוצרים הללו היו נמוכים, וסול-ג'ל רשמה הכנסות כוללות של 1.6 מיליון דולר בלבד ב-2023. כדי להפיק עוד קצת מזומנים מן המוצרים הללו נחתם הסכם נוסף למסחור שלהם בקנדה, תמורת עד 11 מיליון דולר. כרגע לא ידוע אם המוצרים הללו אכן יחזרו לידי סול-ג'ל בסוף חמש השנים. 

הציפיות הגדולות כרגע הם כאמור מהמוצר החדש למחלת גורלין, שנרכש בינואר וניסוי שלב III בו החל בנובמבר 2023, ומסמן עבור החברה אסטרטגיה של פיתוח מוצרים למחלות נדירות. סול-ג'ל שילמה 4.7 מיליון דולר כדי לרכוש את המוצר ועשויה לשלם עוד 72 מיליון אם המוצר יתקדם ויאושר. סול-ג'ל מעריכה את פוטנציאל השוק ב-300 מיליון דולר. התוצאות צפויות בסוף 2025. בסוף דצמבר 2023 היו לחברה 38 מיליון דולר בקופה, מעל שווי השוק הנוכחי שלה. 

NucleAI מגייסת עוד 14 מיליון דולר בהובלת M Ventures של מרק

חברת Necleai אשר מפתחת טכנולוגיה המנתחת ביופסיות כדי לשפר קבלת החלטות של חברות בפיתוח תרופות לסרטן, הודיעה על הרחבת סבב הגיוס האחרון שלה בעוד 14 מיליון דולר, כך שסך כל היקף הגיוסים שלה עד היום יגיע ל-60 מיליון דולר.

את הסבב מובילה הפעם M Ventures, זרוע ההשקעות של תאגיד מרק הגרמני. בין המשקיעים הקיימים של החברה נמצאים Section 32, חברת ההשקעות של ביל מאריס ממייסדי גוגל וונצ'רס, וסאנופי וונצ'רס, קרן ההשקעות של חברת הפארמה סאנופי.

נגה ירושלמי, מנהלת ההשקעות בקרן M Ventures, תמונה לדירקטוריון נוקלאיי בעקבות ההשקעה. ירושלמי אמרה היום כי: "הגישה של נוקלאיי היא מכוונת ביולוגיה, ומשלבת פתולוגיה מסורתית עם ביולוגיה מרחבית, וכך משפרת את היכולת לנבא תגובות לתרופות". 

בעיות לא צפויות בטיפול הגנטי ביתר כולסטרול

מניית חברת Verve האמריקאית צנחה ב-36% לשווי של 721 מיליון דולר, בעקבות תופעות לוואי של הטיפול הגנטי שפיתחה, נגד כולסטרול גבוה. החברה מסרה כי האשם היה במעטפת חומצות השומן (Lipid Nanoparticle או LNP) העוטף את התרופה, וכעת היא תחליף שיטת הולכה. היא עדיין מקווה כי רכיב העריכה הגנטית עצמו, המבוסס על טכנולוגיית CRISPR פורצת הדרך, ימצא יעיל ובטוח לטיפול במחלה, שיוטמע בתוך LNP מסוג אחר.

Verve נוסדה ב-2019 והמוצר שלה, לטיפול בכולסטרול, עורר סימני שאלה אצל משקיעים שתהו האם יש צורך בטיפול גנטי לבעיה שניתן עקרונית לטפל בה בתרופות זולות ושינוי של סגנון חיים. Verve ענתה כי גם היום עם קיומן של תרופות מפחיתות כולסטרול, מטופלים רבים מתקשים להתמיד במשטר הטיפול, כמו גם בשינויים בסגנון החיים, וכולסטרול גבוה הוא עדיין גורם סיכון להתקפי לב שנותרו גורם תמותה משמעותי בכל העולם. אך כיוון שמדובר בשוק שיש לו טיפולים טובים יחסית, החברה לא הייתה יכולה להרשות לעצמה לפתח מוצר עם תופעות לוואי משמעותיות. 

הניסוי הזה מאיר זרקור על הבעייתיות האפשרית בתרופות שמנגנון ההולכה שלהן הוא מעטפת מסוג LNP, כאשר האינטראקציה בין LNP לטיפול חדש יכולה ליצור תופעות לוואי חדשות, גם אם ה-LNP עצמו כבר מוכר. שיטת הולכה זו היא מאוד שימושית להולכת מולקולות RNA ו- DNA, והיא עשויה להפוך הרבה יותר נפוצה ככל שתרופות גנטיות יהפכו פופולריות יותר, כך שהנתונים מהניסוי הלא מוצלח של Verve צפויים לעניין חברות רבות בתחום. 

בית החולים רמב"ם מחזק את הקשר עם אוניברסיטת סטנפורד

בית החולים רמב"ם מודיע על הרחבת הקשר הקיים עם אוניברסיטת סטנפורד. "בימים אלו, שבהם הקהילה הבינלאומית מפנה לישראל כתף קרה, זכתה משלחת גדולה של מנהלים ורופאים בכירים מרמב"ם לקבלת פנים אוהדת באוניברסיטת סטנפורד היוקרתית ולהחלטה להדק את שיתוף הפעולה בין הארגונים", נמסר מבית החולים.

בין המוסדות ישנה היום פעילות משותפת בתחום ההערכות לטראומה, הקרדיולוגיה והאונקולוגיה והחדשנות הרפואית, בין היתר דרך תוכנית ביו-דזיין שפיתחה סטנפורד ומופעלת ברמב"ם. כעת תתרחב הפעילות המשותפת גם לתחומי ניהול מערכות בריאות בתנאי חירום, רפואה דחופה, מדעי הנתונים ברפואה ובינה מלאכותית.

שתי יוזמות משמעותיות הן הרחבת תוכנית עמיתים (Fellowship) במסגרתה ישתלבו רופאים מרמב"ם בהשתלמויות במעבדות המחקר של סטנפורד ואל רמב"ם אמורים להגיע גם חוקרים מסטנפורד, למרות המצב. לצורך כך תשקיע סטנפורד קרן לתמיכה בפרויקטים של שיתוף פעולה בהיקף של מיליוני דולרים. 

עוד כתבות

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס