גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המתקפה האיראנית הכניסה את ישראל לפאניקה צרכנית - ויש מי שמרוויח יותר

ברשתות המזון נרשמה הסתערות שהובילה לעלייה של מאות אחוזים ברכישות מים, ביצים ושימורים, ובחנויות מוצרי החירום נרשמו ביקושים לתחנות כוח ניידות ולטלפונים קוויים ● במרכזי הקניות דיווחו על תנועה כרגיל: "אנחנו מדינה שיודעת לקבל מהלומה ולהמשיך כרגיל ארבע דקות לאחר מכן"

קניותר בנס ציונה, רשת קניוני עופר. תנועת קונים ממוצעת / צילום: שירה ספיר
קניותר בנס ציונה, רשת קניוני עופר. תנועת קונים ממוצעת / צילום: שירה ספיר

זמן קצר אחרי הודעת דובר צה"ל במוצאי שבת על האפשרות שאיראן תתקוף תוך כמה שעות, ועל ביטול המסגרות החינוכיות עד ליום שני לפחות, מפלס הפאניקה זינק והשפיע על היקף הרכישות של הישראלים. במקומות רבים דיווחו על עלייה של מאות אחוזים במכירות מוצרי חירום ומזון, הצטיידות שהמשיכה גם ביום ראשון לאחר המתקפה.

נתב"ג חוזר לשגרה: אילו חברות זרות ביטלו בכל זאת את הטיסות?
יותר ממיליון צופים: הישראלים נדבקו אמש לטלוויזיה, מי הערוץ שהוביל?
"איראן עשתה קידום מכירות לישראל": הזינוק במניות הביטחוניות

ברשתות המזון נרשמה הסתערות שהובילה למכירות מוגברות, כאשר היו סניפים שנותרו פתוחים ומלאים בלקוחות גם אחרי השעה חצות, ברקע שידורי החדשות הרציפים ושיגורי הכטב"מים מאיראן.

בסניפי קרפור, למשל, נרשמה עלייה של כ־150% במכירות בהשוואה לשבת הקודמת. מכירות המים המינרליים עלו ב־1000%, ביצים ב־450%, מזון לתינוקות ב־380%, חיתולים ב־380%, שימורים ב־350%, ונייר טואלט ב־340%. נכון ליום ראשון בבוקר נרשמה עלייה של 80% בקניות.

גם בשופרסל ניכרת קנייה מוגברת וביקושים הגבוהים בעשרות אחוזים לעומת השבוע שעבר. ברשתות מדגישים כי הן נערכו מבעוד מועד הן למצבי חירום והן לחג הפסח הקרב, ואין חשש לחוסרים בשלב זה.

בפלטפורמת המשלוחים וולט דיווחו על עלייה של עשרות אחוזים בהזמנות סופרמרקט בשעות הלילה של שבת, וכן על עלייה של כ־30% בגובה סל ההזמנה בסופרים וחנויות נוחות. המוצרים המבוקשים ביותר היו בקבוקי מים בגודל 1.5 ליטר (גידול של 275%), במבה (174%), חלב (72%) וקולה זירו (30%). העלייה הכללית בביקושים נמשכה גם ביום ראשון.

לפי נתוני שב"א, המנהלת את מערכת התשלומים הלאומית באשראי, ביום ראשון בשעות 8:00-14:00 נרשמה עלייה של 8.5% בהוצאות של הציבור הישראלי באשראי לעומת השבוע הקודם. מהחברה נמסר כי הדבר "מעיד על כך שהמשק מצליח לתפקד בצורה רגילה, והציבור הישראלי ממשיך בהכנות לחג הפסח, למרות ההגבלות שהטיל פיקוד העורף".

לא נשארים בבית

בקניונים ומרכזי הקניות, שהוחרגו מהנחיות פיקוד העורף, ולגבי רובם לא ניתנו מגבלות, דיווחו על תנועת בוקר שגרתית בראשון, לאחר שהקייטנות והמסגרות החינוכיות, כמו גם הטיולים וחלק מהטיסות בוטלו.

כך, למשל, מרכזי הקניות של ביג (למעט בקריית שמונה) נפתחו כרגיל, ולפי החברה תנועת הבוקר הייתה שגרתית. גם קניוני עופר היו פתוחים רגיל, והתנועה מהבוקר ממוצעת. בדיזנגוף סנטר בתל אביב, שם התכוננו כמדי שנה בחול המועד פסח לפסטיבל נושא (השנה: בוב ספוג), המשיכו עם ההיערכות, והחנויות נפתחו כסדרן. 

ביג יוקנעם, היום / צילום: ביג

"כל העובדים התייצבו לעבודה כרגיל, וכל החנויות נפתחו", אומר אלכס קפלן, מנהל השיווק של דיזנגוף סנטר. ב־11 בבוקר הוא העיד כי לא מעט הורים וילדים כבר משוטטים בסנטר. "אנחנו מדינה שיודעת לקבל מהלומה ולהמשיך כרגיל ארבע דקות לאחר מכן, וזה ראוי להערכה.

"אנחנו מצפים לחג מצוין, גם בעקבות העובדה שהרבה מאוד ישראלים נמצאים בארץ, וגם כי יש ציפייה להפוגה. כשיוקר המחיה הולך ומתגבר, והמעמסה על ההורים גדלה, אנחנו מצפים למבקרים רבים כיוון שהפעילות שלנו מוצעת בחינם". 

דיזנגוף סנטר, היום / צילום: אלכס קפלן

אפקט ההפתעה

מוקד נוסף של רכישות קשור במוצרי החירום, שרשמו עליות של מאות ואלפי אחוזים בחודשים האחרונים. רוב הציבור כבר הצטייד בגלי הפאניקה האחרונים בגנרטורים, בתאורות חירום, בסוללות ובטרנזיסטורים. לאחרונה התחיל גל ביקוש למוצרי הצטיידות לממ"ד, כמו טלוויזיות קטנות וזולות יותר ומוצרי גיימינג.

"בימים אלה אנחנו חווים גל מחודש של ביקוש ער למוצרים לשעת חירום", מספרת עמית שבתאי, מנהלת הסחר והיבוא של רשת קרביץ. "הגל הראשון התחיל באוקטובר עם פרוץ המלחמה, הוא דעך לקראת סוף דצמבר, ועל רקע האיומים המתחדשים חל גידול משמעותי במכירות של מוצרים כמו תחנות ניידות של כוח ואנרגיה, פאנלים סולאריים ניידים מתקפלים, תחנות עגינה, פנסים, תאורות חירום, סוללות וטרנזיסטורים.

"בנינו קטגוריה שמציעה פתרונות למגוון צרכים, וחלק ממנה אזל לחלוטין, בימים אלה אנו מחדשים את המלאים. מעניין לראות שנרשמה לאחרונה צמיחה של 60% ברכישות של מסכי מחשב ומחשבים ניידים, והנתונים של הטאבלטים אפילו חצו את ה־60%. בעתות משבר אנחנו רואים ביקוש גובר גם למוצרי גיימינג ומולטימדיה, שעונים על צורך אסקפיסטי לילדים ולמשפחה".

עמית שבתאי, קרביץ / צילום: קרביץ

סניפי קרביץ היו פתוחים בזמן הודעת דובר צה"ל במוצ"ש, ולפי שבתאי, ההשפעה הייתה מיידית, הן בחנויות הפיזיות והן באתר. "היו ניודים של מוצרים מסניף לסניף בעקבות הביקושים, וראינו הרבה מאוד חיפושים באתר לתחנות טעינה ניידות, סוללות, פנסים, תאורות חירום ואפילו טרנזיסטורים", היא אומרת. "כנראה אנשים לא האמינו שזה יקרה, וקיבלו זאת בהפתעה גמורה".

גם ביום ראשון בבוקר נרשמה תנועה ערה מאוד בסניפים וביקוש לסוללות, פנסים, תאורות חירום ותחנות עגינה. שבתאי מספרת כי לא מעט סניפים נפתחו בשעה מוקדמת מהרגיל, בעקבות בקשות של הקניונים עצמם.

בקבוצת zap נרשם בשבוע החולף ביקוש למוצרים לשעת חירום. כך, למשל, נרשמו יותר מ־9,000 חיפושים לגנרטורים, לעומת 2,900 לפני שבועיים - גידול של 190%. לפני שנה, באותם תאריכים, נרשמו 1,000 חיפושים בלבד.

חיפושי מערכות סולאריות רשמו גידול של 230% - מ־980 לפני שבועיים ל־3,200 השבוע, ככל הנראה בעקבות החשש מקושי בהשגת דלק. במכשירים לניווט לווייני נרשמה עלייה של 564% בחיפושים לעומת השבוע הקודם. גם מטען נייד וסוללות גיבוי רשמו עלייה של 140% בחיפושים. 

"בסוף השבוע האחרון ראינו גידול בביקוש לטלפונים קוויים שלא מחוברים לחשמל, סוללות ומכשירי קשר", אומרת אושרת כהן, סמנכ"לית השיווק בקבוצת zap. "אנשים נערכו מבעוד מועד, וכשהחלו האיומים והחששות מאיראן בשבוע שעבר, ראינו עלייה של מאות אחוזים בגנרטורים, מערכות ניידות וסוללות חירום. מכיוון שהאירוע התחיל ממש מאוחר, ייתכן שבמהלך היום נראה אפקט נוסף במגמה".

אושרת כהן, סמנכ''לית חטיבת השיווק של קבוצת זאפ / צילום: יח''צ

היערכות מראש

גם ברשת א.ל.מ חשמל ודיגיטל מעידים כי טירוף ההכנה לממ"דים לא הורגש כמו בענף המזון. "האנשים שרצו להיערך כבר עשו זאת לפני חצי שנה ולפני שלושה חודשים, בשני גלי הפאניקה האחרונים", אומר ערן ארליך, סמנכ"ל הסחר של א.ל.מ. 

ערן ארליך, סמנכ''ל הסחר של א.ל.מ חשמל ודיגיטל / צילום: יח''צ

עם זאת, לדבריו, מאז פרוץ המלחמה ניכרת עלייה ברכישת טלוויזיות קטנות בגדלי 32 ו־43 אינץ', על־מנת להתקינן בממ"ד ובמקלט. "רואים עלייה גם בתאורות החירום, סוללות גיבוי ותחנות כוח ניידות. הייתי בטוח שאפתח בראשון בבוקר את החנויות, ולא תהיה הרבה תנועה, אבל יש אנשים, ויש רכישות".

ארליך מוסיף כי אין חוסרים בגזרת מוצרי החירום, כיוון שהרשתות והיבואנים נערכו והזמינו כמויות גדולות מהרגיל. "החוסרים הם בעיקר בגזרת המקררים ומוצרים מבוקשים כמו נינג'ה, בגלל המצב עם החות'ים. מפלס הפאניקה בנושא הגנרטורים ירד כשחברת החשמל הוציאה הודעה שהסיכוי לעלטה אפסי, ושבוצעה היערכות עם גיבויים".

אביצור יוסף, בעלי החנות למוצרי חשמל סנסטר הממוקמת בדיזנגוף סנטר מאז 1986, מעיד כי מלבד הטלוויזיות הקטנות והזולות, רוב האנשים חיפשו בתקופה האחרונה תאורות חירום, סוללות וטרנזיסטורים, וכשהם אזלו, קנו גם רדיו נטען או על חשמל. הוא לא מעיד על התנפלות גדולה מאז אתמול, ומסביר כי רוב האנשים כבר נערכו, מה שיצר מחסור בתאורות החירום והטרנזיסטורים. "היבואנים לא האמינו שיהיה סבב נוסף של בהלה, כך שבעצמם לא הצטיידו. כיום לוקח חודשיים להביא סחורה מסין, במקום חודש או חודש וחצי, כך שאני מאמין שכשתאורות החירום יגיעו, פחות יהיה בהן צורך. עם זאת, כעת, לאחר שאיראן לא כל־כך הצליחה, אני מאמין שהביקושים יירדו". 

למרות שלא האמין שאנשים יגיעו לסנטר בשעות הבוקר, הוא התבדה. "לא האמנתי בכלל שיהיו אנשים, אבל הגיעו. רובם לא שאלו על טרנזיסטורים, אלא על תנורים לחג וטלוויזיות. מה שהלך הרבה מאוד זה טלפונים קוויים, שעלו ביותר מ־100%". 

עוד כתבות

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?