גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חדשות טובות לאוקראינה: ההתקפה האיראנית עשויה להזיק לרוסיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תשפיע המתקפה האיראנית על המלחמה בעזה ועל המלחמה באוקראינה, והאיראנים לא מתרשמים מהצהרות הניצחון של משמרות המהפכה ● כותרות העיתונים בעולם 

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

"מהמתקדמות ביותר": בעולם מתפעלים ממערכות ההגנה הישראליות 
WSJ | כך ישראל ניצחה את אחת המתקפות הגדולות בלוחמה המודרנית 

1איך החזית מול איראן תשפיע על המלחמה בעזה?

"תוך רגעים ספורים לאחר שישראל ובעלות בריתה יירטו בסוף השבוע מטח טילים ומזל"טים איראניים, רבים החלו לתהות מה תהיה משמעות חילופי הדברים האחרונים בין ישראל לאיראן לגבי המלחמה ברצועת עזה", נכתב הבוקר בניו יורק טיימס. ה"אנליסטים הצבאיים הישראלים היו חלוקים בשאלה האם עימות ישיר יותר עם איראן ישנה את המלחמה בעזה", נכתב. "שלמה ברום, תא"ל בדימוס ולשעבר מנהל אגף התכנון האסטרטגי של הצבא הישראלי, אמר כי אם ישראל תגיב בעוצמה רבה למתקפה האיראנית, הדבר עלול לעורר מלחמה רב-חזיתית שתאלץ את ההנהגה הישראלית להסיט את תשומת לבה מעזה".

"לא נוח לנו לקיים מלחמות בו זמנית בעצימות גבוהה במספר חזיתות", צוטט ברום, והוסיף כי "ישנה התפיסה לפיה על מנת לפתור משבר, המצב קודם צריך להחמיר". צוין כי "מומחים צבאיים אחרים, לעומת זאת, דחו את הקשר בין המתקפה האיראנית למלחמה בעזה".

אלוף בדימוס עמוס גלעד אמר שלצה"ל יש מספיק משאבים כדי להילחם נגד איראן ולהמשיך במלחמה נגד חמאס בעזה. "אנליסטים אחרים העלו נקודה דומה, וטענו שהמשאבים הדרושים למלחמה באיראן שונים מאלה הדרושים בעזה". עוד צוין כי ראש המועצה לביטחון לאומי של ישראל לשעבר, גיורא איילנד, אמר כי אם ישראל "תנצל את המומנטום כדי להתגבר על מעמדה היורד בעולם על ידי סיום המלחמה בעזה" , אך הוא בספק אם נתניהו יפעל כך. "הוא אומר שהוא רוצה להשיג 'ניצחון מוחלט' בעזה ולכבוש את רפיח, תהליך שיכול להימשך חודשיים או שלושה".

מאמר מערכת מתוך הניו יורק טיימס. לקריאת הכתבה המלאה. 

2ואיך תשפיע המתקפה של איראן על מלחמת רוסיה-אוקראינה?

"ההתקפה של איראן על ישראל עלולה להזיק למלחמה של רוסיה באוקראינה", אומרת הכותרת של כתבה שפורסמה הבוקר בביזנס אינסיידר, "על רקע מתחים חדשים המתעוררים בין מוסקבה לטהרן". נכתב כי "לדברי מישל גריסה, חוקרת מדיניות בכירה ב-RAND, צוות חשיבה אמריקאי, סכסוך רחב יותר במזרח התיכון עלול להשפיע על רוסיה". צוין כי "הפרשנות של גריסה, שפורסמה לראשונה במגזין The National Interest ב-11 באפריל, הגיעה לפני המתקפה של איראן ב-13 באפריל". לפי גריסה, "בעוד שיש הטוענים שמוסקבה מרוויחה מכאוס במזרח התיכון על ידי הפניית תשומת הלב המערבית מאוקראינה, רוסיה עלולה לסבול אם הסכסוך הישראלי-חמאס יסלים למלחמה רחבה יותר".

"מוסקבה ניצלה את חוסר היציבות בסוריה ובלוב כדי לבסס את עצמה כשחקנית ביטחונית אזורית, אך להסלמה של הסכסוך במזרח התיכון לא תהיה אותה השפעה", כתבה גריסה. "איראן היא כעת ספק צבאי מרכזי לרוסיה. בנוסף, ספינות איראניות, הידועות כ'צי רפאים', מעבירות נפט רוסי ברחבי העולם מאז החלה מלחמת אוקראינה, מה שמבטיח שמוסקבה תמשיך להרוויח הכנסות מנפט". עם זאת, "אם איראן תסתבך בסכסוך רחב יותר, היא לא תוכל לספק את אותה רמת תמיכה לרוסיה", כתבה גריסה.

יתר על כן, "טהרן עשויה לדרוש יותר תמיכה כאשר לרוסיה יש יכולת מוגבלת לספק אותה", הוסיפה. מדינות ה-G7 כבר שוקלות סנקציות נוספות נגד איראן בעקבות התקפתה על ישראל - שעלולות לגלוש לרוסיה. נוסף על כך, גריסה ציינה כי סכסוך רחב יותר במזרח התיכון עשוי להגביר את כוחה של סין באזור על חשבון מוסקבה. "למרות שרוסיה עסוקה במלחמה באוקראינה, הנשיא ולדימיר פוטין עדיין הצליח למצב את עצמו כמתווך כוח פוטנציאלי במזרח התיכון בתוך מלחמת ישראל-חמאס. אבל התוכנית של פוטין עלולה להתמוטט אם המלחמה תהפוך לאזורית", מכיוון שגם בייג'ינג עושה מאמצים לשחק את משכינת השלום. "רוסיה תהיה רגישה במיוחד לניסיונות הסינים לפלוש להשפעתה במזרח התיכון", כתבה גריסה בפרשנותה.

מתוך הביזנס אינסיידר, מאת הואילנג טן. לקריאת הכתבה המלאה. 

3משמרות המהפכה טענו להצלחה בהתקפה, האיראנים לא התרשמו

"התגובות של פרשני תקשורת באיראן אמש (א') למתקפה על ישראל היו בודדות באופן חריג, שכן הם נמנעו בזהירות מחציית קווים אדומים של הממשלה", נכתב ב'איראן אינטרנשיונאל'. נכתב כי "קולות אופוזיציה נעדרו במיוחד, כאשר רק הצהרות של משמרות המהפכה ודיווחים נבחרים מכלי תקשורת בינלאומיים הופצו", כך ש"הפרשנים היו מוגבלים בהבעת דעותיהם ונאלצו להסכים עם העמדה או הנרטיב הרשמי". צוין כי "לאחר 12 ימים של חוסר מעש של המשטר בעקבות התקפת ישראל על אנשי כוח קודס בדמשק", ערוצי התעמולה עסקו בעיקר בלשבח את עצמם על מתקפת המל"טים והטילים על ישראל: 'המשטר מעניש את התוקפן', 'האזהרות נחוצות ניתנו לארצות הברית', ו'העונש מגיע', "המשקפים את העמדה של חמינאי והמשמרות".

כדי להבטיח יישור קו, העיתון Kayhan Daily, "בפיקוח משרדו של המנהיג העליון, סימן את כל מי שדן בשלום ויציבות אזוריים כ'בוגד'". צוין כי "כדי להראות את כוחה של משמרות המהפכה, פורסמו כותרות כמו 'ישראל הועמדה בכוננות מלאה', 'הגיעה שעת אפס של ענישה', 'החשש של הציונים מתגובת איראן', ועוד דומות שניסו להתמודד עם "ספקנות וחוסר אמון ציבוריים". במקביל, "התקיימו עצרות מאורגנות על ידי המשטר, זמן קצר לאחר תחילת המתקפה, בערים כמו טהרן, קום וגורגן כדי להראות תמיכה פומבית למשמרות המהפכה ולחמינאי, אך מספר המשתתפים היה בטווח של עשרות עד מאות אנשים". באשר לתגובת הציבור, צוין כי "בתגובות שנראו ברשתות החברתיות עלו שלוש מגמות משמעותיות: הבעת תמיכה בישראל, ספקנות ציבורית כלפי חדשות רשמיות ולעג המופנה כלפי הנשק של משמרות המהפכה ששימשו בתקיפה. משתמש אחד, שכתב בפרסית, כתב: 'המדינה שלי נלחמת עם מדינה אחרת, ואני רוצה שהמדינה הזו תנצח'".

מתוך איראן אינטרנשיונאל, מאת מג'יד מוחמדי. לקריאת הכתבה המלאה.

4מה אפשר ללמוד מהטרגדיה הייונית על המזרח התיכון

"כדי להבין את המצב המפחיד במזרח התיכון, אולי כדאי שנפעיל את הטרגדיה היוונית ונשאל אם העולם יכול להימלט ממלכודת אייסכילוס", כתב הבוקר ג'ון אותרס, פרשן שווקים בכיר, במאמר דעה בבלומברג. "אייסכילוס היה הראשון מבין כותבי הטרגדיות היווניות הגדולות שיצירותיהם שרדו, והוא המפורסם ביותר בזכות הטרילוגיה שלו 'אורסטיה'. הוא מתמקד ברעיון של טינת דם; בכל פעם שמישהו משיג נקמה, מישהו אחר חייב לנקום בו, וכך נמשך המעגל הטרגי". לדברי אותרס, "הרלוונטיות של זה לדינמיקה של המזרח התיכון ברורה למדי".

מה אייסכילוס אומר לנו על איך לסיים שובל של נקמה? אותרס מסביר כי ב'אורסטיה' "האלים היוונים מתערבים בסכסוך ומחייבים את הצדדים לקבל את תוצאות משפט שיתקיים על ידי העם, עם הצבעה בסופו. המשפט מסתיים בתיקו, כשאתנה, אלת המלחמה, מכריעה ומשכנעת את האתונאים לסיים את המלחמה ואת מעגל הנקמה". אחרי ויכוח, הצדדים מקבלים את הכרעתה. "הלקח הוא שהקמת מוסדות וחוקים הוגנים, המנוהלים על ידי אנשים חכמים, יכולה לסיים מעגל של נקמה. הטרגדיה מדגישה את חשיבות שלטון החוק והמוסדות ", מסביר אותרס.

קשה לדמיין אתנה מודרנית המופיעה כדי להציל את המצב היום, אומר אותרס "מוסדות גלובליים שנועדו לשמור על שלום נראים חלשים יותר ממה שנראו פעם. עם זאת, יש לפחות תקדים חיובי אחד שמצביע כי ניתן להתנגד למעגל נקמת דם". ב-1991, "כאשר ארה"ב ובעלות בריתה החלו להפציץ את עיראק על רקע כיבוש כווית", הגיב סדאם חוסיין בתקיפת ישראל בטילים. "עם זאת, ראש הממשלה השמרני מאוד של ישראל, דאז, יצחק שמיר, החליט שלא להגיב". בשנים שלאחר 1991, "היה מקובל לבקר את הממשל של ג'ורג' בוש על כך שלא נדחף לבגדד והדיח את סדאם חוסיין. בשני העשורים האחרונים, ריסון העצמי הזה החל בהדרגה להתקבל בעין יפה יותר". בשלב זה, "נתניהו יכול לבחור להיות שמיר", כתב.

מתוך בלומברג, מאת ג'ון אותרס. לקריאת הכתבה המלאה. 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; וולמארט שברה את שיא כל הזמנים לאחר הדוחות

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

הנפת דגל ישראל על אדמת רפיח סימנה נקודת שבר ביחסים עם מצרים

היחסים בין ישראל לשותפה הביטחונית מצרים הגיעו לשפל תקדימי עם ההשתלטות על מעבר רפיח, צעד שבעיניים מצריות נתפס ככיבוש ● הנשיא אל־סיסי מנסה למצב את עצמו כמבוגר האחראי באזור, אך יש מחירים שהוא לא יכול לשלם

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

המשבר בביטוח לאומי: "צריך בעיקר להעלות מסים ואת גיל הפרישה"

לראשונה ההכנסות של ביטוח לאומי נמוכות מההוצאות על קצבאות, ודוח שפרסם מזהיר: מועד הקריסה הוקדם בשמונה שנים, לשנת 2036 ● אלא שמומחים סבורים שהסוגיה פחות חמורה ממה שעושים ממנה: "שאנשים יפסיקו לעבוד מתי שבא להם"

הפגנה בתל אביב, הלילה / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

עימותים אלימים בהפגנה בת"א למען החזרת החטופים - אב שכול פונה לבי"ח

חילופי אש בגבול הצפון: 10 רקטות שוגרו לגליל המערבי, כטב"ם של חיזבאללה התפוצץ בקיבוץ יפתח • קרובי חטופים מחוץ לקריה: "הרחבת הפעולה ברפיח משמעותה הפקרת חטופים חיים" • עדכונים בולטים 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

כמה פעמים הפועל ת"א כבר ירדה לליגה הלאומית?

מי יזם את הענקת פרס ישראל,  מה משמעות המילה סייבורג ובאיזה פסטיבל מעניקים את פרס "כד החלב"? ● הטריוויה השבועית

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארצות הברית מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי

טורטליני מלוחייה. מנה מזיכרונות הליקוט של הילדות / צילום: חיים יוסף

המסעדה התל אביבית שמציגה אלגנטיות אירופאית עם טוויסט מקומי

חברי הילדות שגדלו בעמק יזרעאל עומדים מאחורי המטבח הקלאסי המשודרג של אלנה, ומציעים מנות שהן בול מה שצריך למפלט מושלם

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

צומת גלילות / צילום: שלומי יוסף

המוסד רוצה תחנת רכבת, ומשרד התחבורה שוכח את השיקולים המקצועיים

אתמול נחשף בגלובס כי במשרד התחבורה בוחנים לשנות את תוכניות המטרו כך שיעמדו בבקשת המוסד לתחנת רכבת צמודה למטה הארגון ● מדובר בעוד הוכחה לבעיה הקשר ביותר בתכנון התחבורה בישראל: העדפת לחצים מגוונים ושיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים

מטוס קרב F-15. ''עשרות אם לא יותר כלי חיל האוויר'' / צילום: דובר צה''ל

"התאמנו ליותר מזה": המתקפה האיראנית מעיניים של נווט קרב

כחלק מההכנות לאחד מרגעי השיא של חיל האוויר במלחמה, טייסי הקרב דימו תרחישים של מתקפה מאיראן באמצעות סימולטורים - כך מספר נווט הקרב רס"ן (מיל') א' שנטל חלק ביירוט ● "המאמן מאפשר לתרגל כמה גזרות, יום או לילה"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

יורשים לא צורפו להליך שהכריע בזכויות על קרקע. מה קבע העליון?

העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

נמל קרטחנה, ספרד / צילום: Shutterstock, Aleksei Kazachok

ספרד מנעה מאונייה שהובילה חומר נפץ לישראל לעגון אצלה

ספינת המטען הכללי מריאן דניקה, ששטה עם דגל דנמרק, יצאה מהודו ב־8 באפריל, תוך שלפי עיתון "אל פאיס" הספרדי - היא נשאה 27 טונות חומר נפץ ● לפי שר התחבורה הספרדי, האוניה פנתה בבקשה לעגינה בקרטאחנה ב־21 במאי וסורבה