גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

שרית פירון וחמוטל מרידור בשיחה עם מיטל וייזברג בכנס TECH IL של גלובס / צילום: תמר מצפי
שרית פירון וחמוטל מרידור בשיחה עם מיטל וייזברג בכנס TECH IL של גלובס / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו" - כך אמרה היום (ג') שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, בכנס TECH IL של גלובס, בפאנל המשקיעות הבולטות בישראל. בפאנל השתתפו פירון וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', והוא נערך בהנחיית מיטל וייזנברג, כתבת ההייטק של גלובס.

כנס TECH IL | גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"
כנס TECH IL | גל בר דעה: "לבנקים יש אחריות לרווחה הכלכלית של הציבור, יש מקום לדירקטיבה מצד הפיקוח שתקדם זאת"

בפאנל הוצגו נתונים על ירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה.

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו"

לדברי פירון, "גייסנו שלוש קרנות, הקרן שאני אחראית עליה גויסה לפני המלחמה, אחרות גייסו גם במהלכה. היה קשה, הסנטימנט העולמי לא לטובתנו. מה שהציל אותנו זה המוניטין של הקרן. בתחילת דרכי בקרן ב-2019 הסנטימנט היה מאוד שונה, השוק היה מאוד בעדנו".

מרידור הזכירה שמדובר במגמה עולמית מאז 2021, לכן להרבה קרנות טובות בעולם, זו המגמה. לדבריה, "כן, כאן יותר קשה. בדיוק אמרתי לשרית שהדבר הכי מפחיד זה מה שאנו לא שומעים מהמשקיעים שלנו. הם לא יגידו לא נשקיע בישראל כי הממשלה עושה דברים שאנו לא מבינים או כי מלחמה - אבל לאורך השנה-שנתיים הקרובות אני חוששת שיש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן. אני אופטימית, אני אגיד שרואים התעניינות ממשפחות יהודיות בעולם שמסיטות כספים לישראל".

האם נראה חזרה להנפקות?
פירון: "המגמה לא קשורה ישירות רק למצב בישראל. בתקופות בועה אנו רואים רכישות רבות והנפקות. בשנים האחרונות הבורסה בארה"ב הייתה סגורה להנפקות - קורונה, הדפסת כסף ואלואציות של בועה ואז התפוצצות. מצד שני, יש הרבה יוניקורנים שהם בהחלט בתור להנפיק. נראה כי השנה הבורסות בארה"ב ייפתחו להנפקות, ונראה גם ישראליות שמונפקות.

"יכול להיות שיש חברות ישראליות שמעדיפות להימכר, כי הן מעדיפות ודאות, וקשה להן לחכות שהשוק הציבורי ייפתח. שנית, הרבה רוכשים פוטנציאליים זיהו איזושהי חולשה בישראל, חשבו שאולי זה זמן לקנות חברות בזול, ופגשו פה נחישות ישראלית - כשרוב החברות לא היו מוכנות להימכר בזול. ראינו עסקאות מצוינות לאחרונה, טאלון ואחרות.

"בסוף השאלה למכור או להנפיק מבוססת על המון דברים, ולפעמים כשיש הצעה טובה, הדבר הנכון הוא למכור - זה לא סימן של חולשה. כמי שהייתה בחברה ציבורית, זה לא כיף".

מה לגבי תחומים אחרים מלבד סייבר?
מרידור: "שני תחומים שאני מתעסקת בהם זה AI ודאטה. הישראלים קצת נמצאים מאחור בהם, רוב החוקרים נמצאים או באוניברסיטאות אמריקאיות או בגוגל ומטא, ולא בארץ. מי שכן בתחום הזה יהיו חברות שפותרות בעיות. וואן זירו הוא דוגמה מעולה, הם מפתחים טכנולוגיית AI, ויש הרבה הנדסה. אני חושבת שאם יש משהו שהישראלים טובים בו, זה לזהות ולפתור ראשונים בעיות ולרוץ לפתרון. איחרנו את הרכבת? אולי, אבל אני חושבת שנראה פיתוחים.

"תחום שני שמאוד מעניין הוא דיפנס-טק, בו עוסקת חברת פלנטיר בה עבדתי. זה תחום שהיסטורית לצערי לא היינו חזקים בו מספיק, וזה נורא מוזר. הסייבר קצת שתה את כל אנשי הצבא, אבל אני חושבת שאחרי ה-7 באוקטובר והמילואימנקים שראו את שדה הקרב - וכבר פגשתי הרבה צוותים שחזרו ויודעים מה שבור - אנחנו מבינים שאנו תחת איום, ויש מקום לתחום הזה. יהיה גל של חברות מדהימות שיקומו, וחלק מהן יהיו הפלנטיר הישראליות הבאות. דיפנס-טק זה תחום סופר מעניין".

בתקופות של משבר חברות צריכות להתאים את עצמן. רואים את זה בחברות הפורטפוליו שלכן?
פירון: "הייתי בהרבה מאוד משברים כלכליים בחיי, במשבר 2000 הייתי בסיליקון ואלי, חברה רצתה להנפיק במיליארד וחצי דולר, והתפוצצה הבועה. ב-2008 תכננו הנפקה עם ליהמן ברדרס, אחר-כך הגיעה הקורונה. חברות מקבלות בחזרה צניעות ומתייעלות.

"בתקופות של בועה הדבר שהיה לי חשוב בחברות שעבדתי בהן, זה להתנהל בצורה מאוד אחראית - בהוצאות להיות מאוד חסכן, ובהשקעות להיות מאוד אגרסיבי. את זה הבאתי גם לחברות שהשקעתי בהן, ולמזלי השקעתי ביזמים שמאוד הבינו את זה. בתקופות בועה יותר קשה לשמור על המשמעת, אבל זה אפשרי.

"במלחמה ההייטק הישראלי והעם התגלו במלוא תפארתם"

"לגבי המלחמה, בחברות המקומיות כ-20% מהעובדים גויסו למילואים. כולל מנכ"לים. זה פגע במאמצי פיתוח ובכל מיני תוכניות יותר אסטרטגיות. ההייטק הישראלי והעם התגלו במלוא תפארתם. היה ניכר החוסן. העובדים שנשארו עבדו פי 2 מקודם. לכן אני חושבת שהפגיעה בטווח הקצר הייתה מינימלית. נעשה מאמץ אדיר ומאוד אפקטיבי להראות ללקוחות ולמשקיעים שהכול בסדר.

"אני יכולה להגיד שרק לאחרונה רואים מעט דברים לא נעימים שמגיעים מלקוחות, שלא נאמרים בריש-גלי, נניח לקוח מדרום אפריקה שלא מחדש חוזה. זה מאוד בשוליים ורק לאחרונה. אבל הנחישות של החברות, היזמים והעובדים מדהימה.

"בסוף, כשמסתכלים על משקיעים, הם אנשים מאוד חכמים, ואם הם חושבים שבישראל תצמח החברה הכי מעניינת, הם ישקיעו פה. לאחרונה כמה חברות גייסו מעל 100 מיליון דולר בתקופה הכי קשה. הטאלנט המדהים ישמור עלינו. אני מקווה שנראה גם אופק מדיני, כי חייבים בשביל הכלכלה לצאת מחוסר הוודאות".

ראינו סנטימנט שלילי נגד ישראל. כמה זה מחלחל לביזנס?
מרידור: "אנחנו משקיעים בקרנות אמריקאיות, חלק הורידו ווליום. יש משקיע שאמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו, וזה נכון אפילו אחרי ה-7 באוקטובר, ואנחנו רואים בדוחות שהחברות מצליחות לעקוף את התחזיות. כמובן שיש קולות שהם לא כאלה, אבל יש הרבה קולות בעדנו, מעטים כי האווירה קשה, יש מכונת פרופוגנדה טובה נגד".

פירון: "פרופ' אבי ג'וזף כהן, שהייתה שותפה בגולדמן זאקס, סיפרה שאחרי ה-7 באוקטובר עשו סקר באוניברסיטת קולומביה ובפקולטות למתמטיקה, ביזנס וכו', ונמצא כי 92% הם פרו-ישראל. היא אמרה שכל מי שצורת החשיבה שלו מבוססת נתונים הוא פרו-ישראלי. גם משקיעים נמצאים בצד הזה, ורואים שמשקיעים ממשיכים להשקיע. חלקם מעדיפים לחכות, משיקולים כלכליים - גם אם זה לא מגיע מאנטי לישראל - זה קורה. אני חושבת שכשהמצב יתייצב, הם יחזרו בהמוניהם, כי הם עשו פה הרבה כסף".

***גילוי מלא: הכנס בחסות בנק ONE ZERO, מיקרוסופט, KPMG, HP Indigo, AT&T, ובהשתתפות מקורות ורשות החדשנות.

עוד כתבות

מכונת בדיקת שבבים של קווליטא / צילום: אתר החברה

לאחר זינוק של 4,000% בחמש שנים: הגיוס הענק של מניית השבבים בת"א

קווליטאו גייסה כ–225 מיליון שקל על רקע הביקוש גובר למערכות שאותן היא מייצרת, המשמשות לבדיקת השבבים של חלק מענקיות התחום ● וגם: טדי שגיא נכנס לבורסה עם אולטרייד מחזור

ארז דגן, נשיא wayve / צילום: יח''צ wayve

עם נשיא ישראלי ומרכז בהרצליה: חברת הנהיגה האוטונומית שגייסה 1.2 מיליארד דולר

Wayve הבריטית השלימה גיוס לפי שווי של 8.6 מיליארד דולר לקראת השקת רובוטקסי בלונדון ● בסבב השתתפו יצרניות הרכב מרצדס בנץ, סטלנטיס וניסן, לצד ענקיות הטכנולוגיה אנבידיה, מיקרוסופט ואובר ● ל־Wayve יש נוכחות ישירה בישראל באמצעות משרד בהרצליה, ונשיא החברה הוא ארז דגן הישראלי

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

הביקור הגדול הבא בישראל: מה מחפש האיש העשיר בעולם בארץ?

אילון מאסק צפוי להשתתף בחודש הבא בכנס "תחבורה חכמה" של משרד התחבורה ואף לנאום בו ● לא הרבה ידוע על תוכן ביקורו של מאסק, אך סביר להניח שהביקור ינוצל לפגישות מדיניות, כלכליות ופוליטיות עם מגוון גורמים

מכשיר הגלקסטי החדש / צילום: סמסונג

סמסונג משיקה את מכשירי הדגל החדשים שלה. כמה יעלו בישראל?

יצרנית הסמארטפונים הקוריאנית השיקה סדרת מכשירים חדשה, Galaxy S26, שכוללת יכולות בינה מלאכותית ● בין החידושים: "תצוגת פרטיות", פיצ'ר שיאפשר לסרוק מסמכים, וגם כזה שיוכל לחפש עבורכם תמונות בגלריה ● כמה זה יעלה ואיפה תוכלו למצוא הנחות?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

כשהשוק כבר לא מתרגש מאנבידיה, מה יוציא את המניה שלה מהקיפאון?

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג היום לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה בהובלת מניות התוכנה; AMD זינקה ב-9%

נאסד"ק עלה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD זינקה בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין בדרך לחודש הגרוע ביותר מאז יוני 2022 ורצף של חמישה חודשי ירידות, הארוך ביותר מאז 2018

מטוס של KLM / צילום: Shutterstock

חברת התעופה שמבטלת טיסות לישראל עד להודעה חדשה

חברת התעופה ההולנדית KLM הודיעה הערב כי היא מבטלת את טיסותיה מנתב"ג החל משבוע הבא

השפעת הבינה המלאכותית על שוק התוכנה / צילום: Shutterstock

ירידות חדות גם בת"א: הדוח האפוקליפטי על ה–AI שזרע בהלה בשווקים

המסמך הוויראלי של Citrini Research מתאר תרחיש עתידי תיאורטי שבו האצת ה–AI מטלטלת את שוק התוכנה, פוגעת בצריכה ומחלחלת למערכת האשראי ● התגובה השלילית לדוח בוול סטריט הגיעה גם לבורסה ת"א, שם מניות הביטוח - שהובילו את הירידות - איבדו כ–7%

כותרות העיתונים בעולם

ארדואן מחריף את המלחמה נגד ישראל. האם ארה"ב תתערב?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מחקר חדש טוען שארה"ב צריכה להסתמך יותר על ישראל, מכון מחקר אמריקאי קורא לארה"ב לעצור את הצעדים האנטי ישראליים של טורקיה, והתגברות האנטישמיות באיטליה • כותרות העיתונים בעולם

זהבית כהן, מנכ''לית אייפקס / צילום: יונתן בלום

"זבל ואידיוט": התביעה שמסעירה את שוק ההון והשאלות הפתוחות

תביעה שהגיש ארז נחום נגד קרן אייפקס והעומדת בראשה, זהבית כהן, מתארת יחס פוגעני לעובדים ופגיעה בשקיפות ובניהול חברת הפורטפוליו הציבורית, מקס סטוק ● מומחי משפט מצביעים על השאלות העקרוניות שאיתן תתמודד התביעה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לא רק הפטור ממע"מ: הסדקים בקואליציה מאיימים על הבטחות האוצר

ההפסד בהצבעה על המע"מ מסמן את הקושי הצפוי לסמוטריץ' בקידום צעדיו הכלכליים ● עתיד רפורמות החלב ומס הרכוש תלוי ביכולתו לגייס רוב בוועדות, בעוד ההתנגדות בקואליציה גוברת

קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק מאשימה: חברות סיניות כרו מידע מקלוד לפיתוח מודלים

בפוסט חריג בחריפותו שפורסם מטעם החברה אתמול, אנתרופיק טוענת כי שלוש חברות סיניות, פעלו באופן שיטתי כדי לשאוב מידע ממודל השפה שלה קלוד ● לפי אנתרופיק, החברות הקימו יותר מ־24 אלף חשבונות מזויפים וביצעו למעלה מ־16 מיליון פניות למערכת, בהיקף שהיא מגדירה כתעשייתי

צוללת BlueWhale בניסוי שהתקיים בקיץ בגרמניה / צילום: commons.wikimedia.org

היוצרות התהפכו: התעשייה האווירית מסרה צוללת לחיל הים הגרמני

הצוללת הבלתי-מאוישת Bluewhale, של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לצרכי איסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ובחשאיות ● העסקה מוערכת בשווי של עשרות מיליוני אירו ועשויה לפתוח פתח להצטיידות נוספת בעתיד

בית חולים שיבא, תל השומר / צילום: תמר מצפי

מקום 7 בעולם: בית החולים הישראלי שמככב ברשימה היוקרתית

המרכז הרפואי שיבא עלה שלב נוסף בדירוג הבינלאומי של Newsweek, ומתמקם לצד מוסדות מובילים בעולם ● לרשימה נכנסו חמישה בתי חולים ישראליים, ביניהם גם איכילוב והדסה עין כרם שעלו בדירוג מאז השנה שעברה, בעוד בילינסון ירד למקום נמוך יותר

פרופ' שי שלו־שוורץ ואמנון שעשוע / צילום: יח''צ, איל יצהר

חברת האלגוטריידינג הסודית של אמנון שעשוע נחשפת

עדכון ברשם החברות חשף לאחרונה כי אמנון שעשוע ושי שלו־שוורץ ממובילאיי מחזיקים בנתח גדול ממניות איירון אלגו, העוסקת במסחר בתדירות גבוהה בהשראת פטנטים של תחבורה אוטונומית

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

המסחר בת"א ננעל במגמה מעורבת; ירידות במניות הבנקים והנדל"ן

מדד ת"א 35 ירד ב-0.1%, מדד ת"א 90 ירד ב-0.7% ● מניות האופנה נחלשו, אחרי ששר האוצר הודיע על העלאת תקרת הפטור ממע"מ לחבילות עד 130 דולר ​​● וגם: אנבידיה תפרסם הלילה את תוצאותיה הכספיות - אלו ציפיות האנליסטים

אילוסטרציה: shutterstock

החודש הכי חזק של מיטב אי פעם ושיא של 3 שנים בתעשיית הגמל

מנהל הגמל הגדול בישראל גייס בינואר 2.4 מיליארד שקל - הגיוס החודשי השלישי בגודלו אי פעם בתעשייה ● לעומתו ממשיכים אלטשולר שחם וילין לפידות לשלם את מחיר החולשה בתשואות ומאבדים מיליארדים למתחרים ● מנכ"ל מיטב גמל: "יש לנו יתרון תחרותי משמעותי"

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

התלונה לשב"כ וביטול טיסות הביזנס: הסכסוך שמאחורי קנס הענק של אל על

לגלובס נודע כי מאחורי הקנס בסך 110 מיליון שקל שקיבלה אל על מרשות התחרות בגין חסימת האנגרים, התנהל קרב שכלל האשמות של ארקיע למשרד רה"מ על אפליה באבטחת טיסות וביטול טיסות בביזנס לבכירים בשתי החברות ● מקורות בענף: אל על פעלה לסכל את התחרות, וחלק מההאשמות לא נכללו בהחלטת הרשות ● אל על: "דוחים מכל וכל את הטענה"

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

לייזר ועסקאות במיליארדים: מה מחפש ראש ממשלת הודו בישראל

ביקורו של נרנדרה מודי בארץ, לראשונה מאז 2017, יכלול שורת היבטים, בהם ביטחוניים, סחר והעברת טכנולוגיות להודו ● לצד הרחבת הסחר ושיתופי פעולה טכנולוגיים, אחד הנושאים המרכזיים שהצדדים ידונו עליו הוא פיתוח בתחום ההגנה מטילים בליסטיים

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

נגד הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: העליון קיבל את עמדת דניה סיבוס

עתירת דניה סיבוס נגד הלמ"ס, לפיה הרכב מדדי התשומה לא עודכנו 13 שנה, תידון בפני הרכב שופטים בבית המשפט העליון ● חברת קייטו נטוורקס מגדילה את שטח המשרדים שלה בלב ת"א ב-6,400 מ"ר ובעלות מוערכת של 13 מיליון שקל בשנה ● איסתא זכתה ב-20 דונם בבני דרום תמורת כ-134 מיליון שקל ● הסכם מימון בהיקף חצי מיליארד שקל נחתם בין הפניקס לקבוצת גוהרי ● וזה המנהל החדש של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ● חדשות השבוע בנדל"ן