גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי-אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן
הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

 

 

השיחה המתפרסמת כאן מבוססת על ראיון שנתנה ד"ר עדית זכאי-אור לפודקאסט "הצוללת של גלובס". מדי שבוע נפרסם ב-G כתבות מתוך הפודקאסט. אתם מוזמנים להאזין לפרק הזה ולפרקים נוספים בכל אפליקציות הפודקאסטים

ד"ר עדית זכאי־אור, היום נדבר על איך אפשר לחוות שמחה ולשמור על הסתכלות חיובית גם כשהנסיבות סביבנו קשות. בכוונה לא הזכרתי את המילה חוסן, שאותה את לא אוהבת. למה בעצם?
"‫אני חושבת שנעשה בה ‫שימוש מופרז. ‫כשמשתמשים במילה 'חוסן' באופן תכוף ולא תמיד בצורה מדויקת, ‫אז כולם כבר חושבים ‫שהם יודעים על מה מדובר ולא רוצים לשמוע על זה. אם אציע לאנשים שזקוקים ליותר חוסן סדנה בתחום, הם יגידו: די, כבר עשינו".

ובכל זאת, איך את מגדירה חוסן?
"חוסן, Resilience באנגלית, הוא היכולת שלנו להיות כמו כדור גמיש. זאת אומרת, לא זו בלבד שאקפוץ חזרה (bounce back) אל המקום שבו הייתי לפני המשבר, אפילו אקפוץ גבוה יותר".

ואיך הפסיכולוגיה החיובית קשורה לכל זה?
"עכשיו יש לנו פרויקט גדול ‫לצוותי חינוך בדרום הארץ, ‫כולל יישובי העוטף. אנחנו נתקלים בהתנגדויות כלפינו מסוג 'מה עכשיו פסיכולוגיה חיובית? ‫תראו את המציאות שלנו'. ‫אבל כשנכנסים לעומק הדברים, ‫אז מבינים שפסיכולוגיה חיובית זה לא Happy Happy, אלא היא מתייחסת לחיים ‫שמכילים הכול, כולל קושי, צער ואובדן. ‫היא מקנה כלים להתמודדות עם החוויות האלה".

כיום הרבה אנשים מנסים לפצח את היכולת להמשיך בשגרת חיים חיובית, כשמסביב עדיין שורר עצב גדול. המתקפה האיראנית שהתרחשה השבוע בוודאי לא מוסיפה רגיעה.
"אכן, יש פה מורכבת, כי מצד אחד החטופים עוד לא בבית, עדיין יש לחימה בכמה חזיתות וטובי בנינו ‫שבים הביתה פצועים, או שאינם שבים. לצד זאת, החיים חזרו למסלולם. ‫אנחנו לומדים, עובדים ומתפקדים. החיים הם גם וגם, וכבני אדם יש לנו את היכולת לעשות דברים מורכבים. אנשים הם חיות מעניינות, לכן הלכתי ללמוד פסיכולוגיה. הדבר הראשון שצריך להבין הוא שמותר לנו לחמול על עצמנו".

 

למה הכוונה?
"חמלה עצמית היא קונספט מורכב, כי ברגעים של קושי היא דורשת מאיתנו לא לנזוף בעצמנו על שלא היינו מושלמים. היא דורשת מאיתנו לקבל את עצמנו כפי שאנחנו, להבין שעשינו כמיטב יכולתנו, להבין שאנחנו חלק ממרקם אנושי רחב ולקחת את מה שכן עשינו כמו שצריך ולהתקדם איתו.

"הצוות המקצועי שלנו במרכז מיטיב פגש הרבה אנשים שבאו לבקש עזרה בתחילת המלחמה ואמרו לנו: אנחנו לא מסוגלים לאכול, לא מסוגלים לישון. אנחנו מרגישים אשמים שלא קרה לנו דבר. 'אשמת הניצול' היא תופעה נפוצה במקרים מהסוג שחווינו. כל הזמן ניסינו לשכנע אותם שצריך לחשוב על זה הפוך - התפקוד הטוב שלנו גם עוזר לאנשים אחרים מסביבנו".

האפקט הוא דו־כיווני. כשאנחנו יחסית חזקים, אפשר לעזור לאחרים. וגם העזרה לאחרים עוזרת להרגיש טוב יותר.
"‫בדיוק. היה פה גל לאומי מטורף של התנדבויות. ‫למה? ‫ראשית כי היה פער עצום לגשר עליו ‫בין מה שהיה צריך לבין מה שניתן מהמדינה. שנית, כי עזרה לאדם אחר היא הדבר הראשון שמביא רווחה נפשית. עשייה חיובית מגבירה את המילה שאני לא אוהבת - חוסן. לכן ‫לא צריך להתבייש במקומות שאנחנו נהנים וטוב לנו בהם. המקומות האלה הם מכפיל צמיחה.

"בסוף רווחה נפשית מגיעה ממקום של הישג, שמחה, יופי ‫וחיבור לטבע. אלה רגעים ‫שאספנו ושמרנו. אם למשל אשוטט עכשיו בקמפוס של רייכמן, ‫ויש עץ אקליפטוס מדהים מולי, הציפורים מצייצות והסטודנטים מחייכים, ‫ואעבור ליד כל אלה ובכלל לא אשים לב שהם שם - לא יקרה כלום לרווחה הנפשית שלי. אם אדע להביט ולהפנים את מה שראיתי, ארוויח הרבה יותר כוחות".

בואי נניח שאנחנו צועדות בקמפוס ורוצות ליהנות מהיום היפה שבחוץ, אבל העצב מקשה עלינו לעשות זאת. יש משהו שאפשר לעשות?
"כבני אדם אנחנו לא יודעים להחזיק שתי מחשבות בו־זמנית. לכן כשיש לנו מחשבה מכבידה שאנחנו רוצים שתיפסק, אפשר באופן אקטיבי להחליף אותה במשהו אחר. זו יכולת שכדאי להתאמן עליה. הורים שיש להם ילדים בחזית, אני בטוחה שעולות אצלם מחשבות קשות מאוד".

זו חוויה שחווית באופן אישי.
"ביג טיים. שניים מבניי שירותו בחזית, אחד בדרום ואחד בצפון".

מה עשית?
"אני יודעת על עצמי שכשמאוד קשה לי, אני תמיד יכולה ללכת לים, לשחות או לחתור על סאפ, וזה יעשה לי טוב, אז ניצלתי את זה. יש גבול לכמה אפשר להיות עול על הסביבה. לא רק זה, באותה התקופה חל יום ההולדת שלי, ואמרתי לבעלי: דווקא עכשיו נחגוג יום הולדת כאילו אין מלחמה בעולם, נזמין לנו לילה במלון, נצא למסעדה ונהנה מהיום הזה בשבילנו. הוא זרם איתי. גם הבנים פרגנו".

זה סיפור מדהים, כי רבים מאתנו חווים רגשות אשם כשאנחנו יוצאים לבלות כיום "כאילו אין מלחמה בעולם". לפעמים, כשאנחנו רואים אחרים עושים זאת, הם נראים לנו מנותקים.
"אפילו מושחתים. השאלה היא מה אנחנו עושים בשאר הזמן. נניח הורים עם ילדים בחזית שבכל זמן אפשרי באים לעזור לאנשים אחרים ולתמוך במשפחות החטופים, בעיניי זה בסדר גמור שיפרגנו לעצמם. אני חושבת שאסור לשכוח את האנשים שלא יכולים ‫ליהנות משום דבר עכשיו, ‫ומנגד צריך לקחת את הכוחות שצברנו ‫במקומות שבהם אנחנו נהנים כדי להושיט יד, לבוא לצעוד ‫עם משפחות החטופים ולבקר את הפצועים במחלקות השיקום. אני חושבת שצריך לעשות גם וגם".

"בלי תקווה לא הייתה מדינה"

אם נחזור רגע לאתנחתה שלקחת לעצמך בים כשהבנים שלך היו בחזית, השתמשת באסטרטגיה של הפסיכולוגיה החיובית והיא "ציור תמונת עתיד".
"אחד הדברים שמבדילים בין אנשים ‫שיש להם יותר חוסן ‫לבין אנשים שפחות ‫הוא היכולת להחזיק תקווה. יש תקווה ‫שהיא ברמה הלאומית, להגיד - יהיה פה יותר טוב, ‫המלחמה תיגמר, אנחנו נבנה, אנחנו נשגשג, נגיע לשם. ויש תקווה שהיא ברמה הפרטית".

איזו תמונה פרטית ציירת לעצמך?
"ציירתי בעיני רוחי את ארוחת החג של אחרי המלחמה. שזה אומר: המלחמה תיגמר, הבנים שלי ישובו הביתה, בריאים ומנצחים, ואני אכין להם ארוחה. תכננתי זאת ברמה של צבע המפיות וברמה של להזמין את התבלינים הרלוונטיים שיהיו בארון, כדי שיהיו מוכנים לרגע הזה.

"המלחמה עוד לא נגמרה, ‫אבל הבנים כבר חזרו מהחזית ‫וישבו לשולחן, ‫אז הארוחה הזאת כבר התקיימה. אבל אני זוכרת שכשעוד דמיינתי אותה, אמרתי לעצמי: למה לצמצם את עצמך? ‫תחשבי על תמונת עתיד שמבטיחה אפילו יותר".

מה היא כללה?
"יש לי שלושה בנים. בת לא הצליחה לי (צוחקת). ‫אז אמרתי לעצמי, מה אני רוצה להשיג ‫בעולם הזה? אני רוצה נכדות! ולכן התמונה המנטלית ‫שבניתי כללה את הבריתה של הבת של אורי ואת הבריתה של הבת של איתמר. עשיתי טעות אסטרטגית וסיפרתי על התמונה הזאת לאורי וחברתו, והם מעט החווירו. אבל הם אמרו: טוב, אנחנו יודעים שהיא לא נורמלית".

וממש האמנת?
"אני עדיין מאמינה. אני גם מאמינה שיהיה פה יותר טוב. ‫אנחנו צריכים מאוד להתאמץ בשביל זה ‫ולעבוד קשה בהרבה חזיתות. ‫אנשים בלי תקווה לא היו ‫בונים את המדינה הזאת. ‫הסבא רבא־רבא שלי (ראובן לרר, שייסד את העיר נס ציונה - ה"ו) לא היה ‫מופיע פה ב־1881 אם הוא לא היה מאמין שאפשר ‫לבנות מדינה ליהודים".

להיות קשובים לעובדים

נעבור לדבר על שוק העבודה. איך נכון למנהלים לקבל חזרה את מאות אלפי המילואימניקים שחזרו לבתיהם ולעבודות שלהם בשבועות האחרונים?
"מה שיכול לשרת מנהלים מול מילואימניקים שחזרו ‫הוא להגיד להם ‫שהכל לגיטימי. יש אנשים שכשהם חוזרים לעבודה ירצו שיעמיסו עליהם כמה שיותר. יש אנשים שירצו שיניחו להם רגע, ש‫ייתנו להם לנשום. חשוב שמנהלים יבינו מה העובדים שלהם צריכים".

אני מניחה שאצל לא מעט מנהלים קיים דיסוננס בין הרצון לתמוך לבין הקושי והתסכול שחוו בהיעדרם של העובדים.
"זו חוויה שהייתה לי כמנהלת. מנהלים צריכים לדעת לנהל גם את עצמם, זאת אומרת לנהל את רגשותיהם - למשל כעס ותסכול על שלא היו להם עובדים, נשארו אותן משימות והכול באחריותם. ואז הם צריכים להגיד לעצמם: זה הקושי, עכשיו איך אפשר בכל זאת לגייס את העובד למשימות? על מה אפשר לוותר ועל מה לא? אני חושבת שכשמראים לעובדים שאכפת מהם, אז הם מגייסים את עצמם יותר מאשר מצב שבו המסר המתקבל הוא 'הייתי צריכה אותך, חזרת. עכשיו לך לעבוד'".

מסר לסיום?
"אפשר לראות באירוע של בלימת המתקפה האיראנית השבוע הפגנת יכולת ועוצמה מרשימות של מדינת ישראל והעם שלנו, וזה משהו להתגאות בו".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר