גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי"

זה מה שאומר ציר בית נבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית נבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר ציר דמוקרטי

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin
בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

התוהו-ובוהו של הפוליטיקה האמריקאית מתייחד השבוע בתערובת של טרגי-קומי ושל פארסה. על הפרק עומד מה שהנשיא ג'ו ביידן מתאר כ"עזרה לבעלות בריתנו שנמצאות תחת איום מיידי". הוא מתכוון לאוקראינה, לישראל ולטייוואן (על פי גובה ההקצאות). החקיקה תקועה בקונגרס זה חצי שנה, אבל השבוע מסתמן אור כלשהו בקצה המנהרה. ובלבד שהכלים לא יקדימו ויישברו.

הכול תלוי בקבוצה קטנטנה של צירים רפובליקאים אולטרה-ימניים בבית הנבחרים. למפלגתם יש רוב זעיר בבית, שני צירים, ואפילו הרוב הזה עומד להצטמק לציר אחד ויחיד בשבוע הבא. יתר על כן, הסיעה הרפובליקאית חצויה בין שמרנים קיצונים וכועסים לבין פרגמטים. קשה לדבר על "מתונים" במפלגה הסרה כמעט לחלוטין לרצונו של דונלד טראמפ. אגף הכועסים מכנה את עצמו "עצרת החירות", ובגלגוליו השונים ב-30 השנה האחרונות הוא לרוב החשיב הכשלת חוקים יותר מאשר יזימתם. הוא מצא את מקומו האידיאלי כחיל חלוץ של טראמפיזם עוד לפני טראמפ, במערכה נגד נשיאים דמוקרטים, מביל קלינטון, דרך ברק אובמה ועד ג'ו ביידן.

להפיל את הגג

אבל אפילו הכועסים לא הומוגניים. קבוצה קטנה מאוד ביניהם מוכנה לא רק לשבור את הכלים, כי אם גם להפיל את הגג על יושביו, בעיקר על יושב ראשו. בזכותם, בית הנבחרים הפך לתיאטרון אבסורד מאז נטל רפובליקן את פטיש יושב הראש מידי הדמוקרטים, בינואר 2023. הוא עשה כן לאחר סיבובים חוזרים של הצבעה, ורק לאחר שריצה את קיצוני-הקיצונים בתקנה נוהלית המאפשרת לציר אחד ליזום את הדחת היו"ר.

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

נציין, שיו"ר בית הנבחרים בארה"ב הוא המוציא והמביא. הוא קובע את סדר היום וממילא הוא יכול למנוע כמעט כל הצבעה, או לאפשר אותה.

מפילי הגג הצליחו להדיח את היו"ר הקודם בתוך 9 חודשים. עכשיו שניים מהם מאותתים את רצונם להדיח את יורשו. היורש, מייק ג'ונסון, לא נבדל מהם כלל באידיאולוגיה, או בנאמנות לטראמפ, שאליו הוא חוזר ועולה לרגל. אבל הם פוקדים על ג'ונסון חטא בלתי נסלח: פרגמטיות.

הוא עשה יד אחת עם הדמוקרטים כדי להעביר מספר חוקים, והוא מנסה עכשיו להעביר את חוק סיוע החוץ, שהנשיא ביידן יזם באוקטובר שעבר. בהיעדר החוק הזה, הסיוע הצבאי לאוקראינה פסק כמעט לחלוטין, והביא את צבאה על עברי פי פחת.

זה שבועות ארוכים שהרוסים מתקדמים צעד אחר צעד בחזית המזרח; וזה שבועות ארוכים שאוקראינה חשופה כמעט לחלוטין להתקפות ברוטליות יום ולילה. הסרבנות הרפובליקאית הפכה לנכס החשוב ביותר של ולדימיר פוטין, ונסכה חרדה עמוקה בין בעלות בריתה האירופיות של ארה"ב.

השראת טראמפ

ההתנגדות הרפובליקאית נובעת מצירוף סיבות, רציונליות ופחות רציונליות. בצד הרציונלי עומדת התנגדות לסיוע חוץ בכלל ולגובה הסיוע לאוקראינה בפרט; וכן הדרישה שאבטחת גבולה הדרומי של ארה"ב מפני גלי מהגרים לא חוקיים תוקדם לצורכי אוקראינה. על זה אפשר להוסיף אהדה לפוטין, שהיא נחלת הקיצונים, בימין ובשמאל, אפילו בארצות הדמוקרטיות; והרצון להכשיל כל יוזמה של ממשל ביידן.

הרצון הזה אמנם לא זקוק להשראת טראמפ, אבל הוא בהחלט נהנה מתמיכתו. מניעי הנשיא לשעבר לא התחוורו במלואם, הם עניין לניחושים ולהערכות, אבל ביסודם עומדת העדפה ברורה של צרכיו האלקטורליים. הסכנה של התמוטטות אוקראינה אינה מעלה ואינה מורידה בעיניו ובעיני הקנאים שבתומכיו.

בסנאט יש רוב דמוקרטי קטן, והואיל ויש בו הרבה יותר רפובליקאים פרגמטים מאשר בבית התחתון, הסנאט הצליח להעביר עוד לפני חודשיים גרסה של חוק ההקצאה, ברוב גדול משתי המפלגות. בסנאט נחוץ רוב מיוחס לחקיקה; בבית הנבחרים מספיק רוב רגיל, וזו אחת הסיבות שבמרוצת השנים התפתחו נוגדנים למה שהאמריקאים מכנים "דו-מפלגתיוּת".

הואיל ואין לחוק הזה סיכוי לקבל די קולות רפובליקאיים בבית הנבחרים, הוא תלוי בתמיכה דו-מפלגתית. נראה שרוב הדמוקרטים יצביעו לטובתו. כאן מתחילה ההסתבכות. הסנאט הציע חבילת סיוע, שבה כרוכות אוקראינה, ישראל וטייוואן יחד. רפובליקאים רבים מסרבים להצביע בעד חבילה כזאת, המשתמשת בישראל כדי "לדחוף את אוקראינה לתוך גרונו של העם האמריקאי", בלשונו הציורית של ציר רפובליקאי אולטרה-ימני מטקסס, צ'יפ רוי.

היו"ר ג'ונסון עיצב אפוא מכניזם יצירתי: הוא מציע לפרק את עסקת החבילה למרכיביה ולהעמידם להצבעה נפרדת. כך, רפובליקאים השונאים את אוקראינה יוכלו להצביע נגדה, אבל להצביע בעד ישראל או טייוואן. ג'ונסון גם מציע להוסיף תבלינים, כמו למשל שינוי מעמד הסיוע לאוקראינה ממענק להלוואה, או אכיפת מכירתה של TikTok לגורמים לא סינים. מה זה שייך? זה לא, אבל זה כן, כי זה מה שעושים בקונגרס: תולים חוקים לא רלוונטיים בענפיו של חוק מרכזי, כדי שהמרכזי יגרור איתו את הלא-רלוונטיים. אם כל אחד מהמרכיבים יקבל רוב, ג'ונסון יחזור ויכרוך אותם יחד, ויחזיר אותם לאישור הסנאט ולחתימת הנשיא.

חלק ניכר מהרפובליקאים דוחים את יצירתיותו של היו"ר. הם דורשים בתמורה חקיקה לבלימת הגירה, שתכונן את מדיניות הסגירה הכמעט-הרמטית של ימי טראמפ. לזה אין כל סיכוי, אבל "עצרת החירות" לא מתחשבת בסבירות מילויים של מאווייה. היא מתעבת פשרות גם אם הן מאפשרות לה לצאת בחצי תאוותה בידה. והואיל וג'ונסון שוחר פשרה שתאפשר לו לקבל תמיכה מצד דמוקרטים, הקיצונים במפלגתו מאיימים לנסות ולהדיח אותו.

הקיצוני שבזוממי ההדחה, ציר ששמו תומס מאסי ממדינת קנטאקי, מתנגד לכל סיוע חוץ, כולל ישראל, ולכל מעורבות מעבר לים. הוא גם רוצה לפרק את הממשלה הפדרלית או לפחות לכווץ אותה לממדים מיקרוסקופיים. הוא אקסצנטרי, אבל עכשיו הוא יכול להעלות את התהליך כולו על שרטון.

"יש לי דלי מלא מים"

איך מנהלים מדיניות חוץ כשכל כך קל לתקוע מקלות בגלגליה, והתוקעים ממעטים להתעניין בתוצאות מעשיהם? ציר קונגרס דמוקרטי (יהודי) מפלורידה, ג'ארד מוסקוביץ, הסביר שיצביע לטובת יושב הראש הרפובליקאי ג'ונסון, אם הקיצונים הרפובליקאים, כמו מאסי הנ"ל, ינסו להדיחו. "מאסי רוצה שהעולם יעלה בלהבות", צייץ מוסקוביץ ביום ג', "איני מתכוון לעמוד מנגד ולצפות. יש לי דלי מלא מים".

נראה שלא תיתכן מטאפורה טובה מזו למתרחש בוושינגטון: אש מוצתת פעם אחר פעם, ואנשים נושאי דליים מתרוצצים בין הדליקות.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

מתקן נפט באיראן / צילום: Reuters, Essam Al-Sudani

לאיראן יש מהלך אחד שיכול לטלטל את שוק הנפט

המתיחות הביטחונית מחזירה את פרמיית הסיכון לשוק האנרגיה: אף שחלקה של איראן באספקה העולמית הצטמצם לכ-3% בלבד, שליטתה הגיאוגרפית בסמוך למיצרי הורמוז - דרכם עוברים כ-30% מהנפט המשונע בים - מעניקה לה מנוף השפעה משמעותי על המחירים ● פגיעה בנתיבי השייט עלול לזעזע בראש ובראשונה את אסיה, ובמיוחד את סין, אך גם להקפיץ את מחיר הברנט מעבר לרמות שנרשמו בימים האחרונים

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן במיצרי הורמוז / צילום: ap, Zachary Pearson

בזו אחר זו: חברות הספנות הגדולות עוצרות את הפעילות במיצרי הורמוז

חברות כמו מארסק והפג-לויד, כמו גם MSC ו-CMA CGM, הורו לספינותיהם להישאר במים בטוחים ולא להתקרב לאזור המלחמה הפעיל של המפרץ הפרסי ● עפ"י דיווחים, ישנן כרגע 170 ספינות שתקועות במפרץ ● כיצד יושפעו מחירי הנפט?

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטבות הבנקים במלחמה: דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית ותוספת גלישה לתקועים בחו"ל

הגופים הפיננסיים מציעים הקלות לאוכלוסיות השונות ● בנק לאומי מציע הקפאת משכנתא לשלושה חודשים; בנק הפועלים מציע חבילת גלישה והגדלת מסגרות בכרטיסי אשראי לשוהים בחו"ל; וישראכרט מציעה מוקד ייעודי לשוהים בחו"ל ודחיית הלוואות

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

שר האוצר: "עלות המלחמה עד כה נאמדת בכ-9 מיליארד שקל"

סטמוריץ' ציין כי הגירעון צפוי לעמוד על יותר מ-3.9%, גבוה מהיעד לשנה ● כמו כן, פונו עד כה מבתיהם 350 בני אדם ל-240 חדרים בבתי המלון, ועד שעות הבוקר הוגשו כבר 1,000 תביעות

אזור הפגיעה הישירה בבית שמש / צילום: דוברות מד''א

הפגיעה הישירה במקלט בבית שמש: "תרחיש נדיר אבל אפשרי"

המהנדס הראשי של פיקוד העורף לשעבר: "בשימוש בטילים מהסוג שראינו לאחרונה, פגיעה ישירה הופכת לשאלה של 'מי ישב איפה ובאיזו תנוחה'"

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

נתקעתם בחו"ל? מתי ואיך תוכלו לחזור לישראל

המרחב האווירי סגור, ונתב"ג מושבת לפחות עד יום שלישי, ובינתיים כ־150 אלף ישראלים שוהים בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה ● במשרד התחבורה נערכים למבצע דרך האבים מרכזיים באירופה, בארה"ב ובאסיה, ובמקביל נשקלת האפשרות לצו חירום שיצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים ● איך ייראה מבצע החילוץ, ומתי יתאפשר לטוס חזרה לישראל? ● גלובס עושה סדר

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

עשרה סנט הפכו למיליון דולר: שישה חשבונות בפולימרקט ידעו בדיוק מתי להמר על מלחמה

חשבונות חדשים בפלטפורמת החיזוי פולימרקט רכשו חוזים במחיר של כעשרה סנט זמן קצר לפני הדיווחים הראשונים על פיצוצים בטהרן ● במקביל, היקף המסחר הכולל בחוזים שעסקו באפשרות של תקיפה חצה 529 מיליון דולר ועורר מחדש חששות לשימוש במידע פנים

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים במלחמה. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמיר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

טילים הערב בירושלים / צילום: Mahmoud Illean

שיגורים לרחבי הארץ; מצב החירום בעורף הוארך עד 12 במרץ

חיל האוויר השלים יותר מ-30 תקיפות נגד מערך הטילים הבליסטיים של המשטר האיראני ● שרי הממשלה מאשרים במשאל טלפוני את הארכת מצב החירום המיוחד בעורף לעוד 12 יום ● תשעה הרוגים ועשרות פצועים בפגיעה ישירה באזור בית שמש ● צה"ל בגל הפצצות בטהרן; נתניהו: "התקיפות רק יתגברו" ● כ-100 אלף משרתי מילואים גויסו ● "טראמפ: הטבענו 9 ספינות איראניות" ● עדכונים שוטפים

עתליה שמלצר ז''ל, נשיאת קבוצת שלמה / צילום: עזרא לוי

עתליה שמלצר, בעלת השליטה בקבוצת שלמה, הלכה לעולמה

שמלצר כיהנה כנשיאת ובעלת השליטה של קבוצת שלמה, אחת מקבוצות האחזקות הפרטיות הבולטות והמשפיעות בישראל ● לאחר פטירתו של מייסד הקבוצה, שלמה שמלצר ז"ל, הובילה את הקבוצה והיוותה דמות מפתח בה

 

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"ניהול סיכונים קר": למה מדינות המפרץ לא תוקפות את איראן בחזרה?

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

אילוסטרציה: כפיר סיון

החנות נפגעה מטיל, הבעלים שרק סיים מילואים ראה מרחוק איך בוזזים אותה

בעלי רשת חנויות iBags ראה דרך מצלמות האבטחה שחלונות הראווה של הסניף התל אביבי שלו נופצו מההדף של אחד הטילים האיראנים - ולהפתעתו גילה כי לאחר מכן שלושה אנשים נכנסו לחנות הפרוצה ובזזו אותה

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המהנדס שטוען: "זו הסיבה שתל אביב הפכה למוקד פגיעות"

לדברי המהנדס ישראל דוד, הסכנה היא במיוחד לבניינים 60 עד 80 שנה, שנבנו "בלי מיגון ובלי חוסן קונסטרוקטיבי" ● וגם איפה הוא מעדיף להישאר בזמן אזעקה?

אזור הפגיעה בגוש דן / צילום: מד''א

הרוגה ו-20 פצועים בפגיעה ישירה בת"א

אחד נפצע קשה, היתר בינוני וקל ● גופת המנהיג העליון אותרה בין ההריסות. התיעוד הוצג לנתניהו ● טראמפ אישר שחמינאי חוסל ● אזעקות רבות לשטח ישראל משעות הבוקר • משמרות המהפכה תקפו עם כטב"מים וטילים בסיסים אמריקאיים במזרח התיכון; בדובאי, כוויית ובחריין נרשמו פגיעות ישירות • חיל האוויר ביצע את מטס התקיפה הגדול ביותר אי-פעם • עדכונים שוטפים

מערכת ynet (ארכיון) / צילום: דור מלכה

יואב זיתון הוא איש התקשורת שנעצר בחשד שביצע מעשה סדום בקטין בן 15

זיתון, הכתב הצבאי של ynet, נעצר בשבוע שעבר ● מחקירת המשטרה התברר כי הוא הכיר את הקורבן באפליקציית היכרויות, וזה סיפר לו על גילו הצעיר ● הקטין סיפר למשטרה כי זיתון הפיל אותו על הקרקע ואנס אותו באלימות קשה

קיבלתם סמס מפיקוד העורף? תיזהרו - מדובר בקישור זדוני

מערך הסייבר הלאומי מזהיר מהודעות SMS המתחזות לפיקוד העורף ומכילות קישורים זדוניים. הקישורים מפנים להורדת אפליקציות מזיקות שעלולות לאפשר גישה למידע אישי ● המערך ממליץ: לא ללחוץ על קישורים, לעדכן אפליקציות רק דרך Google Play ו-App Store, ולבדוק עדכונים רק בערוצים הרשמיים של פיקוד העורף ● במקרה של פעילות חשודה ניתן לפנות למוקד 119

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

פגיעה של טיל איראני בבניין בתל אביב / צילום: כב''ה

הבית שלכם נפגע במלחמה? זה הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות

אנשים שביתם נפגע בעם כלביא נותנים טיפים לנפגעים החדשים ● מה כדאי לדעת לפני שמטפלים בבית שנפגע מטיל איראני ומה אומרים המומחים? ● גלובס עושה סדר

אזור נפילת טיל איראני בגוש דן / צילום: מד''א

הישראלים נערכו למלחמה: הסתערות על ביטוחי התכולה של רשות המסים

מאז יום שישי בבוקר נרכשו יותר מ-5,800 פוליסות, המאפשרות לקבל מהמדינה כיסוי של למעלה ממיליון שקל לריהוט, מכשירי חשמל ובגדים מעבר לפיצוי שמשלם מס רכוש ותמורת פרמיה שנתית של 0.3% בלבד ● מתחילת השנה נרכשו כבר 20 אלף פוליסות כאלה