גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince
סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

ליל אמש (ה') היה מעניין במיוחד בגזרת עונת הדוחות בוול סטריט, כאשר שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל. השתיים הראשונות הציגו תוצאות טובות במיוחד וזינקו במסחר המאוחר ב-4.4% וב-11.5% בהתאמה. אינטל הציגה תחזית מאכזבת ואיבדה כמעט 8%.

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?  
מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר 

התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו, וגם באחרות, יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן כשמשקיעים בשוק ההון:
1. הסיכון לא פוחת גם כשמשקיעים בחברות הענק.
2. הסבלנות משתלמת בטווח הארוך.
3. גם כשענקיות הטכנולוגיה מפשלות, לא כדאי למהר ולהספיד אותן.
4. הפיזור הוא מתנת החינם היחידה שניתן לקבל בשוק ההון.

1 הסיכון בעולם ההשקעות קיים ולא פוחת גם כשמדובר בחברות הענק

בשוק ההון יש מי שאוהבים לסחור על הדוחות - לקנות את המניות רגע לפני הדוחות או מנגד לפתוח עליהן פוזיציית שורט - בתקווה לקלוע לתגובת המניה אחרי פרסום הדוחות. אלא שהתנועות החדות אפילו במניות הגדולות בעולם יכולות להזכיר למשקיעים שמדובר בספורט מסוכן למדי, שהוא בינארי בעיקרו, כמו הטלת מטבע: עץ או פלי, ובסופו של דבר מדובר בהימור בלבד.

אבל כדאי לשים לב לנקודה נוספת - יש לפעמים אשליה אצל משקיעים שכאשר משקיעים בחברות הכי גדולות בעולם הסיכון יורד, כיוון שמניות ענק שכאלה לא יכולות להתרסק כל כך הרבה. אבל עונת הדוחות האחרונה (ולא רק היא) מוכיחה שגם מניות ענק יכולות לזנק או לקרוס אחרי פרסום הדוחות הכספיים. כלומר, הסיכון קיים ולא קטן כשמשקיעים בחברות ענק, גודל החברה לא הופך אותה בהכרח ליציבה יותר בהקשר הזה.

הדבר נכון פעמיים כאשר מדדי המניות בארה"ב נסחרים באזורי שיאי כל הזמנים, השוק נחשב "יקר" מבחינת תמחור (מכפילי רווח גבוהים שמשקפים מוכנות של המשקיעים להמתין שנים רבות כדי "להחזיר" את ההשקעה שלהם בהן) וכולם מדברים על כך שמתישהו אמור להגיע 'תיקון' (ירידות) בשוק.

שלוש דוגמאות נוספות לתנודתיות הגדולה גם בחברות הענק סיפקו בשבועיים האחרונים גם מטא (פייסבוק, וואטסאפ, אינסטגרם) שנפלה בכמעט 11% אחרי תחזית חלשה, חברת הסטרימינג נטפליקס שצללה גם היא ב-9% מאותה הסיבה, ומנגד טסלה, שהשלימה עלייה של 18% ביומיים, אחרי דווקא תוצאות חלשות אך תחזית שהלהיבה את המשקיעים.

2 הסבלנות משתלמת בטווח הארוך - תסתכלו על גוגל

נפתח במובן מאליו. כל אחת מענקיות הטכנולוגיה הציגה תשואה מצטברת מרשימה של אלפי אחוזים ויותר לאורך העשורים האחרונים. בדרך למעלה כל אחת מהן עלתה והתרסקה פעמים רבות, לפעמים הנפילה גם הייתה כואבת במיוחד. אך כשמרחיבים את ההסתכלות על הגרף לטווחים ארוכים - ההשקעה משתלמת ובגדול. הבעיה היחידה היא שכולנו חיים בהווה ולא בעתיד: אנחנו רואים את הנפילות ובורחים בדרך, אך כפי שאמר המשקיע האגדי וורן באפט: "שוק ההון הוא כלי להעביר כסף ממשקיעים חסרי סבלנות למשקיעים עם סבלנות". לפעמים צריך לחרוק שיניים ולהמתין שהגשם יעבור.

הדבר נכון גם כשמסתכלים על הנפילות בשוק ההון בשנת 2022 למשל (או בקורונה). גם ענקיות הטכנולוגיה איבדו עשרות אחוזים מערכן (למשל - מיקרוסופט כ-30%, אפל כ-30%, גוגל כ-40%, אמזון יותר מ-50% ועוד) אך מאז כל אלה ואחרות תיקנו את כל הירידות וחלקן אף נמצאות בשיאים חדשים.

בנוסף, מעניין להסתכל על גוגל. אם מניית החברה תצליח לשמור היום על העלייה הזו היא תחצה את השווי של 2 טריליון דולר (ותצליח לשמור על השווי הזה בפעם הראשונה, כאשר בסוף 2021 היא כבר חצתה לרגע את השווי הזה) ותהפוך לחברה השלישית בעולם מבחינת שווי שוק, כשהיא עוקפת את אנבידיה.

גוגל הודיעה הלילה, לראשונה בתולדותיה, על חלוקת דיבידנד לבעלי המניות, וגם הודיעה על רכישה עצמית (בייבאק) בהיקף של 70 מיליארד דולר (כ-3.5% משווי החברה), בצעד שנחשב להבעת אמון עצמית בחברה ומקטין את כמות המניות בשוק, מה שמגדיל את הרווח לכל מניה בודדת. 20 שנה אחרי שהונפקה לראשונה. 20 שנה הן הרבה זמן, אבל משקיעים לטווח ארוך יודעים שזה פרק זמן סביר להשקעה. 20 שנה של התמדה (כמובן, אפשר היה לקנות את המניה גם אחרי ההנפקה) איפשרו למשקיעים ליהנות מתשואה גבוהה, וכעת גם מדיבידנדים.

3 לא למהר להספיד את הגדולות

אם כבר הזכרנו את גוגל, ניתן לה את הכבוד פעם נוספת. מניית גוגל נפלה לפני שנה וחצי עם השקתו של צ'אט GPT, שהביא לעולם את מהפכת הבינה המלאכותית, וגרם לחששות האם גוגל תצליח להישאר רלוונטית בעולם החדש, האם מנוע החיפוש שלה ישמור על הדומיננטיות שלו גם בעולם של AI, האם גוגל בכלל תצליח לתת מענה. בדוחות שפרסמה אתמול גוגל ענתה בגדול כן על השאלות האלה - מנוע החיפוש שלה בינתיים לא נפגע (אך בהחלט ייתכן שייפגע בעתיד), היא פועלת ומשקיעה גם בעולמות ה- AI והיא בהחלט כאן כדי להישאר ולתת פייט.

הדבר נכון גם לגבי מטא. מניית חברת האם של פייסבוק איבדה 75% מערכה מאמצע שנת 2021 ועד אוקטובר 2022, בעקבות הניסיון הלא מוצלח שלה לעשות טרנפורמציה לעולם של מטאוורס (מציאות מדומה). בינתיים נדמה שמטא קצת זנחה את החלומות ההם, שבהם השקיעה מיליארדי דולרים, וחזרה להתמקד במה שהיא יודעת לעשות מצוין: לייצר מזומנים והמון. כשהמשקיעים ראו את ההתמקדות המחודשת של מטא הם החלו לחזור אליה ומאז המניה משלימה זינוק של 374% בתוך שנה וחצי. גם מבלי לדעת מה התוכניות של מטא להמשך אפשר להניח שהחברה ממש לא מתכוונת להרים דגל לבן וגם היא פועלת כדי להישאר רלוונטית בעולם העתידי.

4 פיזור ההשקעות - מתנת החינם היחידה בעולם ההשקעות

אפשר לתת דוגמאות נוספות כמובן כמו טסלה, נטפליקס, אפל ועוד. כולן עובדות קשה מאוד כדי להישאר רלוונטיות גם כשהמשקיעים מפנים להן עורף או כשהתוצאות שלהן נפגעות.

הבעיה היחידה היא שאי אפשר לדעת מראש אלו חברות יישארו איתנו גם בעתיד, מי יהיו הגדולות בשנים הבאות, מי יפשלו ויפלו ומי הגדולות החדשות שיגיעו (מישהו ידע לזהות את אנבידיה לפני שנתיים? מישהו יודע לזהות את האנבידיה הבאה?). מעבר לכך, ענקיות הטכנולוגיה שמככבות היום בצמרת מדד ה- S&P 500 לא היו כאן רק לפני 20 או 30 שנה. התחלפו דורות ואיתן גם המניות הגדולות בעולם.

אם ניקח למשל את אינטל, מניית החברה לא מצליחה לספק תשואה למשקיעים מאז שנת 2017. מדובר בפרק זמן לא קטן לחברה שנחשבת ענקית, ובוודאי כאשר המתחרות שלה נהנות מתשואה של אלפי אחוזים באותו זמן (אנבידיה פי 30, AMD פי 13).

לכן, אומרים המשקיעים הגדולים, חשוב לדאוג לפיזור של תיק ההשקעות. מדובר במתנת החינם היחידה שניתן לקבל בשוק המניות. כמובן, תשואת תיק ההשקעות תהיה נמוכה יותר אלא שהצד החיובי הוא שכך אתם שומרים טוב יותר על הכסף שלכם. כך, גם אם חברה או מספר חברות ייפלו הפגיעה בתיק ההשקעות שלכם תהיה קטנה, בוודאי בהשוואה להשקעה במניה אחת ספציפית.

עוד כתבות

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה