גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

ד"ר אפרת שפר / צילום: שלמה שהם
ד"ר אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

עם פרוץ המלחמה הגיעו לחיפה כ־6,000 מפונים מהצפון - קריית שמונה, שלומי וקיבוץ דן - ומהעוטף, אשר שוכנו במלונות השונים בעיר. בחלוף הזמן רבים מהם עזבו ועברו לדירות שכורות או ליישובים אחרים, אך כ־2,500 מפונים נותרו במלונות, ועדיין לא ידוע מתי יוכלו לשוב לביתם.

ישראל מתגייסת | גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית
ישראל מתגייסת | כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים
ישראל מתגייסת | קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

"המפונים האלה נמצאים במצב נפשי לא פשוט, קיים קושי תפקודי, והיה גם קושי בהשתלבות במערכת החינוך", מסבירה ד"ר אפרת שפר, לשעבר נשיאת פיליפס ישראל ומי שמובילה כיום עבורם תוכנית לרצף תעסוקתי.

"קצת כמו בקורונה, רבים קמים בבוקר ולא מתלבשים או לא יוצאים מהמלון, מאוד מתכנסים בעצמם עד לרמה של חוסר תפקוד, וזה פוגע בתא המשפחתי, ביכולת הכלכלית וביכולת השיקומית. אם רוצים שהם יחזרו מעולם התמיכה והקצבאות, חייבים לעזור להם".

"חצי משרה ל־4 חודשים"

התוכנית נולדה על ידי מה ששפר מגדירה כ"קבוצה של אנשים מרשת מעוז" שבה היא חברה בעצמה, והפכה לשיתוף־פעולה בין החברה הכלכלית לחיפה, העירייה, ארגון בעצמי ושותפות חיפה־בוסטון, שגייסה תרומה של כמיליון שקל עבור הפרויקט. הרעיון מאחורי התוכנית הוא למצוא פתרונות לשמירה על רצף תעסוקתי עבור כ־75 מפונים בשלב הראשון, ולהגדיל אותו בהמשך.

"החלטנו לדבר עם מעסיקים בחיפה, להבין מה הצרכים, ולהציע חצאי משרה לשלושה־ארבעה חודשים", מסבירה שפר. "היינו אופטימיים שהמלחמה תיגמר בפרק הזמן הזה, וגם מבחינה משפטית, החברות לא רוצות להיות בהכרח מעסיקות עם יחסי עובד־מעביד, ומעדיפות לתחום את המהלך בזמן".

"לחזור למגע עם בני אדם"

הקושי העיקרי היה לשכנע את המפונים שלא יאבדו זכאות לקצבאות, ולהגדיל אצלם את המוטיבציה להשתתף בתוכנית. "המטרה היא לא שיעבדו, אלא שיעלו על מסלול שיקום, ולכן הם צריכים תמיכה וחוסן", אומרת שפר. "כך רתמנו את ארגון 'בעצמי', שמתמחה בנושא ותופר לכל מפונה את ה'חליפה' שלו. רצינו לאפשר להם לצאת מהשגרה הלא קיימת, לחזור למגע עם בני אדם, ולהיות בקהילה של מקום עבודה. לחזור לנורמליות.

"בניית מודל ההעסקה הייתה מאתגרת, ולכן כינסנו פורום של עורכי דין, ויצרנו מודל שנקרא תקופת התנסות, מעין סטאז', כך שהמעסיקים לא משלמים משכורת - אלא הכסף מגיע מתרומה. עשינו חישוב של 5,000 שקל למשתתף, ושותפות חיפה־בוסטון גייסה את הכסף". בין החברות הראשונות שלקחו חלק בפרויקט נמנית פיליפס, שהציעה מספר משרות בתחומים שונים.

המטרה היא שעוד רשויות יאמצו את התוכנית?
"בהחלט כן. זה פיילוט, ואם הוא יעבוד נכון וטוב, נרצה לעניין את הממשלה, משרד העבודה והביטוח לאומי, כדי שהקצבאות לא ייפגעו. מה ייחשב הצלחה? אם 90%-80% יסיימו את התוכנית, נדע שהם יצאו מהשיתוק שהסיטואציה הכניסה אותם אליו".

מתגייסים לעזרה

גלובס מרכז את היוזמות המרכזיות ופרטי הקשר ונרתם לקשר בין הצדדים להצלחת המיזמים הללו במייל: i-can-help@globes.co.il

קניוני עופר וקבוצת האחים

לרגל יום העצמאות ה-76, קניוני עופר וקבוצת "האחים" יוצאים במבצע גיוס כספים לטובת מרכזי חוסן לקהילת יישובי העוטף. ב-16 קניוני עופר ברחבי הארץ יימכרו חולצות מעוטרות באיורים המייצגים את יישובי וקיבוצי העוטף שנפגעו במתקפת ארגון הטרור חמאס ב-7 באוקטובר, בהם חולית, קיבוץ בארי, חולית, נחל עוז, רעים, כיסופים ועוד.

כל חולצה תעלה 30 שקל, ועל כל קנייה יוכפל סכום התרומה על ידי רשת הקניונים. את החולצות ניתן לרכוש גם באפליקציית MY Ofer בין התאריכים 7-12 במאי או עד גמר המלאי.

בשביל הנופלים

המיזם "בשביל הנופלים" מציע לציבור הרחב עשרות סיורים ומפגשים ללא תשלום ברחבי הארץ במהלך השבוע שבין יום הזיכרון לשואה ולגבורה ליום הזיכרון לחללי צה"ל, בדגש על נופלי מלחמת 'חרבות ברזל' ותושבי העוטף. מדי יום יוצע סיור באזור עוטף עזה, בהובלת אלופים במיל', ניצבים במשטרה, תושבי העוטף נציגי משפחות הנופלים.

המיזם יתחיל במוצאי יום השואה, וייצא מרחבת מוזיאון "משואה לתקומה" בקיבוץ יד מרדכי, ימשיך לשדרות, שער הנגב, כפר עזה, נחל עוז, בארי ומועצה אזורית אשכול, והסיום יתרחש בהר הרצל בירושלים. הפעילות מתקיימת בשיתוף עם הרשויות המקומיות בעוטף, והיא ללא תשלום אך כרוכה בהרשמה מראש.

מיזם "בשביל הנופלים" נוסד על ידי משפחות שכולות, קצינים בכירים ומרכזי סיור במטרה לשים במרכז את סיפור גבורתם של לוחמי צה"ל שנפלו למען המדינה. יו"ר המיזם הוא האלוף במיל' רוני נומה.

להרשמה: bishvilhanoflim.org.il

We will dance again

מופע הנצחה מוזיקלי של קהילת הנובה יתקיים בפארק הירקון ב-27 ביוני. לצד הנצחת קורבנות מתקפת הטרור ב-7 באוקטובר תעלה הקריאה להשבת החטופים. כל ההכנסות ממכירת הכרטיסים למופע יועברו למטרות שיקום שורדי הפסטיבל ומשפחות הנרצחים. האירוע נערך בשיתוף ובסיוע מפעל הפיס.

בין האמנים שיופיעו נמנים אסף אמדורסקי, בניה ברבי, ברי סחרוף, ג'ירפות, היהודים, הדג נחש, זהבה בן, כנסיית השכל, מוש בן ארי, נגה ארז, שבק ס' ועוד. לצדם יופיעו שורה של אמנים אלקטרוניים, וישולבו קטעי טראנס מרפרטואר של אמני הנובה.

הכספים שייתרמו לאירוע יממנו, באמצעות עמותת הנובה, את הנצחת הנופלים, תמיכה במשפחות, הקמת בית הנובה, ותמיכה במסע הריפוי הנפשי והפיזי של השורדים.

בין הפעילויות שעמותת הנובה מקיימת ועבורם מיועדים הכספים מהמופע: ימי קהילה עבור אלפי הניצולים פעם בשבוע, הכוללים טיפולים שונים, סדנאות המשלבות גוף ונפש, וסיוע למיצוי זכויות; הקמת בית נובה - מקום פיזי להנציח את הנרצחים עבור המשפחות; תוכנית חונכים לשיקום ניצולים; ימי התנדבות של הקהילה בעמותות אחרות ועוד.

לדברי עומרי סאסי, ממפיקי הנובה, "יזמנו את הערב כדי להנציח את הנרצחים בצורה מוזיקלית, לקרוא להשבת החטופים ולגייס כספים לפעילויות עבור משפחות הנרצחים ועבור טיפול, שיקום וסיוע לאלפי שורדים וניצולים מטבח ה7 באוקטובר. אני קורא לכולם: אם מישהו מהסביבה שלכם ניצול מהנובה ולא מצליח לחזור לשגרה, בבקשה הפנו אותו אלינו או צרו איתנו קשר, ואנחנו נפעל כדי לסייע".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים