גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv
טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

האסטרטגיה שתיארו התובעים הייתה נועזת: קונים נתח שליטה בבנק, ממלאים את שורותיו באנשים נאמנים - ואז משלמים להם כדי שילוו לך מיליארדי דולרים עבור עסקאות נדל"ן.

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל"חוק הרוסי" 
למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת 

הרשויות בווייטנאם טוענות כי בעלת אימפריית הנכסים טרונג מיי לאן השתמשה באסטרטגיה הנועזת הזו במשך יותר מעשור. באפריל בית משפט במדינה גזר עונש מוות על אשת העסקים בת ה־67, בשערורייה הפיננסית הגדולה ביותר שידעה האומה בדרום מזרח אסיה.

הממשלה הקומוניסטית של וייטנאם, הידועה בחשאיות שלה, ניהלה מפגן יוצא דופן סביב הענשת לאן. המקרה שלה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין בלתי פוסק נגד שחיתות אשר זכה לכינוי "כבשן בוער", שיזם לפני כעשור מנהיג המפלגה הקומוניסטית נגוין פו טרונג, כיום בן 80. אלפי פקידים נכנסו לכלא במסגרת הקמפיין. שני נשיאים, שהואשמו בהתרת שחיתות, הופלו.

המאמץ נועד לטהר את המוניטין של המדינה, בה השחיתות הושרשה עמוק, ולמשוך יותר השקעות זרות שמניעות את צמיחתה, בייחוד בשעה שמדינות כמו ארה"ב שוקלות את וייטנאם כאלטרנטיבה לסין.

עם זאת, הקמפיין הנרחב נגד השחיתות גרם גם לתהפוכות פוליטיות ודלדל את השירות הציבורי בווייטנאם. כמה משקיעים וארגוני זכויות אדם חוששים שהוא מנוצל על־ידי חברי מפלגה רבי־עוצמה שרוצים בחיסול יריביהם הפוליטיים, בדומה לאופן שבו הטיהורים נגד השחיתות של מנהיג סין שי ג'ינפינג דחקו לשוליים את מתנגדיו.

בנק SCB בסייגון. לפי האישומים טרונג מיי לאן השתלטה עליו באופן לא חוקי / צילום: Shutterstock

שתי המדינות הן חד־מפלגתיות בשלטון קומוניסטי, עם מערכות משפט אטומות וללא עיתונות חופשית. "למרות שבתחילה הקמפיין עסק בעקירת השחיתות מהשורש והגנה על המשטר, ככל שהזמן עבר, הוא הופעל באופן בלתי נמנע למען מאבקים פוליטיים פנימיים, בגלל היעדר איזונים ובלמים במערכת החד־מפלגתית של וייטנאם", כך אמר נגוין קאק גיאנג, עמית אורח המתמחה בווייטנאם במכון ISEAS-Yusof Ishak בסינגפור.

מסע צלב נגד שחיתות

במשך שנים, מסע הצלב נגד השחיתות בווייטנאם התמקד במפלגה הקומוניסטית. מחשש למצוא את עצמם על המוקד, עובדי ממשלה התפטרו והצטרפו למגזר הפרטי. החברות של לאן הן בין החברות הפרטיות הגדולות הראשונו שנחתו על הכוונת של הממשלה, מה שמאותת כי המפלגה מוכנה להוציא את הקמפיין מעבר לשורותיה.

לאן הכחישה את כל ההאשמות נגדה, ועורכי דינה אמרו כי תערער על גזר הדין.

לקמפיין נגד שחיתות היו השפעות נגדיות על עסקים. אדם סיטקוף, מנכ"ל לשכת המסחר האמריקאית בווייטנאם, הזכיר שלמרות שעסקים רבים מעריכים את מאמצי הממשלה להתמודד עם השחיתות, הקמפיין החדיר פחד כה רב בשירות המדינה, עד שהוא האט תהליכים כמו הנפקת אישורים.

"זה יכול ליצור סוג של שיתוק בתהליך קבלת ההחלטות, במדינה שצומחת במהירות", אמר סיטקוף. "כדי שווייטנאם תשמור על התחרותיות שלה, החלטות יצטרכו להתקבל בצורה מהירה שיכולה לעמוד בקצב שבו המדינה משתנה".

בנתה אימפריה

לאן נמצאה אשמה בהונאה בקנה־מידה מדהים. התובעים אמרו שהיא שיחדה עובדי בנק, שמאים ופקידי ממשל כדי לאשר ולהסתיר הלוואות בסך כ־42 מיליארד דולר לחברות־קש שבשליטתה. הם אמרו שהיא השתמשה בכספים כדי לבנות אימפריה של מלונות יוקרה, דירות על שפת הים ושטחי משרדים וקמעונאות מהשורה הראשונה בערים צומחות. מתוך הסכום הזה נותרו 27 מיליארד דולר בחוב, שהמדינה מנסה לגבות.

התובעים הגישו נגדה אישומים שונים, כולל מעילה בהיקף של כ־12 מיליארד דולר. הפרשה משכה את תשומת־הלב במדינה והפכה לנושא שיחה חם בבתי קפה ובדוכני אטריות. אזרחים עקבו באופן אובססיבי אחר ההתפתחויות ויצרו ממים ברשת המראים כיצד עושרו של לאן משתווה לזה של כוכבות פופ מפורסמות כמו טיילור סוויפט ואריאנה גרנדה. תמונות מאולם בית המשפט בהו צ'י מין סיטי, שם לאן הופיעה לבושה באלגנטיות ומוקפת בשוטרים, הוצגו בעמודים הראשונים של עיתונים שבשליטת המדינה במשך חודשים.

בצעד חריג, משרד ההסברה של העירייה פרסם את סיכומי הדיונים בבית המשפט. בסך־הכול הורשעו 86 בני אדם במשפט שהחל במרץ - כולל בעלה של לאן, איל הנדל"ן בהונג קונג אריק צ'ו נאפ קי, ו־18 פקידי ממשל, לפי רישומי בית המשפט.

אלפים נקראו להעיד, כולל אנשים שתיארו כיצד אספו סכומי כסף גדולים מסניפי הבנק המסחרי של סייגון (SCB) והעבירו אותם למלון שרווד בהו צ'י מין סיטי. לאן הייתה בעלת שליטה בבנק ובמלון היוקרה. שישה טונות של ראיות - כולל אלפי מסמכים ומיליון פתקים - מילאו 104 קופסאות שהוצגו על־ידי התובעים, לפי כלי תקשורת במדינה.

לאן נידונה למוות בגין מעילה, 20 שנות מאסר בגין מתן שוחד ועוד 20 שנות מאסר בגין הפרת תקנות ההלוואות.

לה הונג היפ, עמית בכיר במכון ISEAS-Yusof Ishak בסינגפור, ציין כי אופיו הציבורי של המשפט וחומרת גזר הדין נועדו להעביר מסר שהממשלה, שנאלצה להשתלט על הבנק כדי לייצב אותו, לא תעלים עין מהשחיתות במגזר הפרטי. "כשבעלים פרטיים משתמשים במלווים בתור קופות אישיות שלהם, זה מהווה איום רציני לכל המשק".

90% מהמניות בפועל

לאן הייתה ידועה בחוגים העסקיים של וייטנאם בעסקאות הנדל"ן הנועזות ולעתים מפוקפקות שלה, אמרו אנליסטים פוליטיים וכלכליים וייטנאמים. בנוסף למעון שרווד, היא גם החזיקה במגדל רב־קומות סמוך בשם One Saigon, פרויקט שרכשה אך לא השלימה, על־פי סיכומי המשפט שפרסם משרד המידע של הנהלת העיר.

לא הרבה ידוע על איך לאן צברה כל־כך הרבה עושר והשפעה. בבית המשפט היא העידה כי נהגה לסייע לאמה למכור סחורה בדוכן בשוק בהו צ'י מין סיטי. על־פי דיווחים בתקשורת, היא חסכה מספיק כסף במכירת מוצרי קוסמטיקה בחנות שלהן, עד שבתחילת שנות ה־90 היא הצליחה להשיק חברה משלה והחלה להשקיע בנכסים.

דוח רשמי בן 300 עמודים מחקירת הממשלה, ששותף עם ה"וול סטריט ג'ורנל" על־ידי עורכי הדין של לאן, פירט את ההונאה הענפה. הוא תיאר כיצד לאן, באמצעות קשריה, פיקחה על המיזוג של שלושה בנקים במצוקה ב־2011, אל תוך מה שהיום הוא אחד הבנקים הגדולים במדינה - Saigon Joint Stock Commercial Bank, או SCB - ורכשה באופן לא חוקי נתח שליטה באמצעות מתווכים רבים.

לאן החזיקה באופן אישי רק 4.9% מהמניות, במסגרת המגבלה החוקית, לפי עותק של כתב האישום שלה שסופק ל"ג'ורנל" על־ידי עורכי דינה. אבל החוקרים אמרו בדוח שלהם שהיא שלטה למעשה ב־91.5% מהמניות, מה שהופך אותה ל"בעלת המניות 'החזקה' דה־פקטו, המכוונת ושולטת בפעילויות של SCB, ממיזוג שלושת הבנקים הפרטיים ועד לפתיחת ההליכים המשפטיים".

החוקרים אמרו שלאן הקימה רשת של יותר מ־1,000 ישויות תאגידיות בשליטת הקונגלומרט הראשי שלה, Van Thinh Phat Group, הידוע בשם VTP. היא הורתה לעובדי הבנק, שאותם מינתה באופן אישי, לאשר הלוואות ענק לחברות הללו, לבצע העברות משמעותיות ביניהן ולמשוך מזומן בשמן. הם אמרו שהיא הובילה את הקמתם של סניפי בנק קטנים - שנועדו להימנע מבדיקה של הבנק המרכזי - שבהם היא בעצם השתמשה ככספומטים האישיים שלה. ההלוואות שלה מהוות חלק גדול מההלוואות של הבנק, אמרו.

לאן טענה להגנתה כי היא הזרימה לבנק כסף כדי לחלץ אותו מחדלות פירעון ב־2011, וכי יש לה זכות להשתמש בכספים, מכיוון שהם היו שלה מלכתחילה. היא עמדה על כך שבבעלותה רק חלק הוגן ממניות הבנק, והצהירה כי היא לא ניהלה את פעילותו.

האי הונג נגוין, עמית מחקר של כבוד באוניברסיטת קווינסלנד באוסטרליה, אמר כי ייתכן שהעונש החמור לא ייאכף. לדבריו, ייתכן שהעונש ימונף כדי לסייע לממשלה להשיג את מה שהיא באמת רוצה: להגביר את הלחץ על לאן להחזיר את הכסף. "המפלגה רצתה להעביר מסר, אבל אחת המטרות העיקריות של כל משפט נגד שחיתות היא לקבל את הכסף בחזרה".

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק ו-S&P 500 סגרו שבוע רביעי רצוף בעליות

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● הדאו ב-40,000 ובוול סטריט ג'ורנל מסבירים למה המדד הזה הוא "דינוזאור", או לפחות "פגום" ● יו"ר הפד, ג'רום פאוול חולה בקורונה ●  מניות השבבים עלו השבוע ב-5% ● מיקרוסופט תציע את מעבדי AMD ללקוחות הענן שלה, במקום אלה של אנבידיה ● בבנק אוף אמריקה ממליצים על רובין הוד ● גיימסטופ פרסמה אזהרת רווח והודיעה על גיוס הון, צללה ב-20% ● רדיט ו-OpenAI הכריזו על שיתוף פעולה, רדיט זינקה ב-10% 

אולם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Shutterstock, Ankor Light

האג: דרום אפריקה ציטטה את סמוטריץ, דורשת לעצור את הלחימה

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) קיים דיון בבקשה הדחופה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה בעקבות פעולת צה"ל ברפיח ● המשלחת הישראלית נוכחת בדיון ומחר תטען

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Denes Erdos, Jacob King, Brendan Smialowski)

מה יציל את אוקראינה מתבוסה ומה יעשו דגלים פלסטיניים לעצמאות סקוטלנד

אוקראינה מתחננת לשבע סוללות פטריוט ובלינקן פורט על גיטרה ● האם האינפלציה בארה"ב יורדת מאוחר מדי ● במרחק 17,000 ק"מ מצרפת, המחוז הצרפתי עולה באש ● לאומנים סקוטיים עם דגלי פלסטין ● ראש ממשלה אחד נורה, השני יצא לפנסיה לאחר 20 שנה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

צילומים: מרים אלסטר/פלאש90, חיים צח/לע''מ, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החנינות פורחות בימי המלחמה: "ימים קשים מצדיקים את הפעלתן"

מתנדבי זק"א שפינו גופות, מילואימניקים שלחמו ברצועה ומי שאיבדו קרובים בנובה הם חלק משורה של אנשים שקיבלו חנינה מאז ה־7.10 ● מה זה אומר על הרעיון הבסיסי של שלטון חוק, ומה הסיכוי שהאנשים שחננו יחזרו לסורם?

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

הדמיה של פרויקט The LINE מוצגת בתערוכה בינלאומית / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

פרויקט הבנייה הגדול בעולם נאלץ להתמודד עם המציאות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התוכניות של ערב הסעודית להקים גורדי-שחקים תאומים בגובה אלפי רגל ולאורך 105 מייל בעיר העתיד ניאום, איבדו מומנטום כשנקלעו לסחרור עלויות ולרצף תקלות בנייה

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

דיווח: כטב"ם ישראלי תקף אופנוע בא-נאקורה שבדרום לבנון

תוך שעות ספורות הופעלו ארבע אזעקות מחשש לחדירת כלי טיס עוין בגליל העליון ובאצבע הגליל • צה"ל: הלחימה בג'באליה, במזרח רפיח ובמרכז הרצועה נמשכת - יותר מ-70 מטרות הותקפו • הלילה: תקיפה אווירית חריגה בג'נין, חוסל המחבל שביצע את הפיגוע בחרמש • עדכונים שוטפים

מטוס קרב F-15. ''עשרות אם לא יותר כלי חיל האוויר'' / צילום: דובר צה''ל

"התאמנו ליותר מזה": המתקפה האיראנית מעיניים של נווט קרב

כחלק מההכנות לאחד מרגעי השיא של חיל האוויר במלחמה, טייסי הקרב דימו תרחישים של מתקפה מאיראן באמצעות סימולטורים - כך מספר נווט הקרב רס"ן (מיל') א' שנטל חלק ביירוט ● "המאמן מאפשר לתרגל כמה גזרות, יום או לילה"

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

כמה פעמים הפועל ת"א כבר ירדה לליגה הלאומית?

מי יזם את הענקת פרס ישראל,  מה משמעות המילה סייבורג ובאיזה פסטיבל מעניקים את פרס "כד החלב"? ● הטריוויה השבועית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי

אונייה של צים / צילום: Shutterstock

צים מייקרת את הובלת המכולות מהמזרח לישראל

חברת הספנות הודיעה על התייקרות עלויות הובלת המכולות שלה מהמזרח הרחוק לישראל החל מה-25 במאי ● עם היטלים ומסים מחיר מכולות מגיע לכ־4,260 דולר עבור מכולת 20 רגל

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ברחוב שקט במרכז העיר: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בכפר סבא?

אחרי חצי שנה על המדף, דירת 4 חדרים בקומה ראשונה בבניין במרכז כפר סבא נמכרה בתמורה ל-2.51 מיליון שקל ● "הדירה הייתה באופן יחסי הרבה זמן על המדף בגלל הקומה שלה ובגלל שאין בה ממ"ד", אומר זיו פלד מסוכנות "ריל קפיטל" שייצג את המוכרים בעסקה ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"

רס''ם רן יעבץ / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ם (מיל') רן יעבץ נפל בפיצוץ אמצעי לחימה בעוטף

יעבץ ז"ל, בן 39, שירת כלוחם בגדוד הסיור 6828 והניח אחריו הורים, אח ואחות, אישה ו-3 ילדים ● לוחם נפצע קשה מפגיעת כטב"ם של חיזבאללה שהתפוצץ במטולה • פיגוע בצומת יצהר: מחבל דקר איש קבע שהיה ברכבו ונמלט ● עדכונים שוטפים