גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר
מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

בסוף השבוע שעבר יצאה בשורה: שר המשפטים יריב לוין וממלא-מקום נשיא בית המשפט העליון עוזי פוגלמן הודיעו על מינוי 32 שופטים ורשמים. בליץ המינויים הגיע לאחר מספר ישיבות ושעות ארוכות, במסגרתן מונו מעט שופטים נוכח דרישת לוין שמינויים יבוצעו רק בהסכמה רחבה - בזמן שמערכת המשפט נתונה בעומס כבד וסובלת ממחסור של עשרות שופטים. כמה הערות על הדילים והאינטרסים.

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע בית המשפט?
התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

הכוח של לוין

הוועדה לבחירת שופטים החלה להתכנס רק לפני חודשים ספורים, לאחר פרוץ המלחמה. בשנה הראשונה לכהונת הממשלה סירב שר המשפטים לוין לכנס את הוועדה, כשבמקביל דרש לבצע בהרכבה שינויים מהותיים כחלק מהרפורמה שקידם במערכת המשפט. הצעת החוק שנוסחה ביקשה לאפשר לקואליציה לשלוט במינויים. המהלך הוביל לגל מחאה ונכשל. בינתיים כרעה המערכת תחת העומס הרב ומחסור של עשרות שופטים.

רק לאחר שהוגש בג"ץ נגדו, הודיע לוין כי יכנס את הוועדה לבחירת שופטים, אבל יביא לאישור רק מינויים שיש לגביהם "הסכמה רחבה". המשמעות: רק מועמדים שיש להם הסכמה של כל 9 חברי הוועדה ימונו, ולא כפי שהחוק מאפשר בחירה ברוב רגיל של 5 מול 4.

בפועל, לוין מנע הצבעות על מועמדים עליהם הטיל וטו והיה להם רוב בוועדה, לצד לחץ למנות שופטים מטעמו שלא זכו לרוב. השופטים, נציגי לשכת עורכי הדין וחברת האופוזיציה התקוממו, חלקם הבהירו כי התנהלותו מנוגדת לחוק, אך לא הלכו את הצעד הנוסף והצביעו בניגוד להחלטתו.

במקביל, לוין הבין שיש בידו כוח רב במינוי נשיאים לבתי משפט ושופטים באופן זמני, המכונה "מינוי בפועל". מינוי בפועל הוא כלי שעושים בו שימוש נשיאי בתי המשפט שמבקשים למנות שופטים במחוז באופן זמני. מי שמאשר מינויים זמניים הוא שר המשפטים באישור נשיא בית המשפט העליון. לוין עשה שימוש בכך במסגרת הדיל הכולל. חברי הוועדה המהווים את הרוב התקפלו והסכימו למספר מועמדים שביקש לקדם כדי לזכות בעשרות מינויים חדשים, קבועים וזמניים, שיקלו על המערכת, ורובם לא שנויים במחלוקת.

משנה מקום משנה מזל?

הישגי הקואליציה המרכזיים הם מינוי השופט רון סולקין למחוזי מרכז והשופטת הדסה אסיף שמונתה בפועל למחוזי תל אביב. ועדת הסינון של השופטים לא המליצה על קידומם, אך הימין התעקש וחברי הוועדה נאלצו "לבלוע" את המינוי כדי להשיג קידום רבים אחרים. לסולקין יצא שם של מי שמחמיר עם נאשמים בדואים גם בעבירות קלות, והימין רואה בו כבעל "תפיסה ציונית יהודית".

לאחר 13 שנה בבית משפט השלום בבאר שבע, יכהן סולקין כשופט מחוזי. השופט הפלילי, שנחשב שנים לסדין אדום, יקבל לידיו את הסמכות לגזור את גורלם של נאשמים למאסר עולם. זה לא יקרה בבאר שבע - לצערם, יש להניח, של הסנגורים שחתמו לפני כחודשיים על עצומה לתמיכה בו - אלא במרכז.

מה עמד בבסיס ההסכמה הפתאומית של השופטים? ניתן רק לשער שהם סברו כי הם מנטרלים כך חלק מהדברים שהטרידו אותם, למשל טענות להחמרת יתר שלו עם בדואים ואותה תמיכה בו של עורכי דין שעשויים להופיע בפניו. גורמים המעורים בעבודת הוועדה הזכירו גם את דמותה של נשיאת בית המשפט המחוזי מרכז, רות לורך, הנחשבת מנהלת מקצועית, כשיקול.

תזוזות של שופטים ממחוז למחוז כבר אירעו בעבר. ובכל זאת ראוי להזכיר שאנשים לא משתנים באופן דרמטי רק כי הם מחליפים נוף; שביקורת על התנהלות, אם קיימת, לא מתאיינת רק משינויי טמפרטורה; ושקידומים למחוזי עוד עשויים להתגלגל גם לעליון.

השריף של באר שבע

מה קיבלו השופטים בתמורה להסכמה למנות את סולקין, ששנים רבות כל-כך התנגדו לה? מינוי מסיבי שיפחית את העומס. בסופו של יום, רוב השופטים שמונו מקובלים עליהם.

לשכת עורכי הדין הצליחה למנות שני מועמדים: עו"ד דוד זיילר ממשרד הרצוג וד"ר עו"ד מאור אבן-חן, סגן מנהל המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה - מי שניהל את התיק נגד חברת הכנסת פאינה קירשנבאום.

הישג נוסף שנרשם לגוש השופטים-לשכה-אופוזיציה הוא מינוי השופטת אפרת פינק, לה התנגדו בקואליציה. פינק מכהנת מאז 2022 כשופטת במינוי בפועל במחוזי מרכז-לוד. פינק חייבה השנה את המדינה, בהחלטה תקדימית, לרשום זוגות שנישאו אזרחית בחו"ל דרך הזום, כנשואים.

אולם התבוננות רק במה שאירע בגבולות הפורמליים של הוועדה לא מספרת את כל הסיפור. העיניים צריכות ללכת דרומה, הפעם ללשכת נשיא המחוזי בבאר שבע. לאחר חודשים ארוכים שלא כיהן שם נשיא, מונה (במינוי בפועל) לנשיא השופט בני שגיא. שגיא, שהיה סגן נשיא במחוזי תל אביב, הוא פליליסט מוערך על-ידי עורכי דין ושופטים ולא נתפס כתביעתי במיוחד. הוא נחשב לשופט מקצועי, שלא מפחד להיכנס לעובי הקורה, ורבים מקווים שהעברתו לדרום תעשה סדר במה שמוגדר לא אחת כ"מערב פרוע".

השופט אבי לוי, מועמד ועדת האיתור בראשות השופט יוסף אלרון, קיבל "פרס ניחומים" כסגן נשיא המחוזי בחיפה.

הזמני הוא הקבוע

שלושה שופטים מבאר שבע שמונו בשנתיים האחרונות למחוזי במינוי בפועל (כלומר מינוי "זמני"), מונו למינוי של קבע: השופט אלון גביזון, השופטת פאני גילת-כהן והשופט יואב עטר. גביזון, בעבר נשיא בתי משפט השלום במחוז דרום, כפי שפורסם בעבר בגלובס, יצא (או הוצא) לשלושה חודשי שבתון, כאשר ברקע הדברים בין היתר טענות להתעמרות.

מינוי בפועל הוא דרך ידועה ל"החליק דברים בגרון", קצת כמו "הוראות שעה" מהעולם החקיקתי. כך למשל השופט שלמה בנג'ו מחיפה, עוד מושא למריבה, מונה לאחרונה למינוי בפועל במחוזי. אבל המציאות מוכיחה שוב ושוב כי בערכאות הנמוכות, ברוב המקרים אלה מינויי קבע. או במילים אחרות: השופטים האלה כנראה כאן כדי להישאר.

על חומות ירושלים

ובינתיים בירושלים, אין יוצא ואין בא, למרות שמועמדים רבים לא שנויים במחלוקת בין הצדדים. בית המשפט העמוס הפך לזירת קרב בוועדה שלא ברור איך תסתיים. מועמדים שונים הפכו שם לסמל, בעל-כורחם. ראשונה - שופטת השלום ג'ויה סקפה-שפירא, שבכל תקופה פוליטית אחרת כנראה לא הייתה מושא למחלוקת. הפוליטיקאים מתנגדים, השופטים תומכים, והדברים תקועים. בלי קידומים מהשלום למחוזי לא ייפתחו תקני שלום. במובן זה, המינוי של זיילר לא משנה את הספירה שם, כי הוא בעצם לא מפנה כיסא.

שני - אריאל ארליך, היועץ המשפטי של "קהלת" והעוזר המשפטי לשעבר של השופט נעם סולברג, המועמד לשלום. המעבר של הוועדה לדיונים במחוזות אחרים מלמד שהמערכת מעדיפה פרקטיות כרגע, קידום של מי שאפשר ושחרור פקקים בערכאות עמוסות. זה לא אומר שוויתרו על הבירה, אבל בינתיים החומה בצורה.

עוד כתבות

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: חולצו גופותיהם של שני לוק, יצחק גלרנטר ועמית בוסקילה

הגופות חולצו במבצע מיוחד של צה"ל ושב"כ ברצועת עזה ● סמל בן אבישי, מנהריה, מפלוגת התקשוב של חטיבת הצנחנים, נפל בקרב בצפון רצועת עזה ● צה"ל מאשר - חוסל בכיר בארגון טרור בלבנון שעבד עם חמאס ● לוחם צה"ל נפצע קשה בהיתקלות עם מחבלים בצפון הרצועה ● בית הנבחרים של ארה"ב אישר חוק שימנע עצירת משלוחי נשק לישראל ● עדכונים בולטים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

כמה פעמים הפועל ת"א כבר ירדה לליגה הלאומית?

מי יזם את הענקת פרס ישראל,  מה משמעות המילה סייבורג ובאיזה פסטיבל מעניקים את פרס "כד החלב"? ● הטריוויה השבועית

פיז'ו 408 / צילום: יח''צ

פיז'ו מציגה: קרוס-אובר גדול עם מנוע קטן ומפתיע

למרות הנדסת האנוש החריגה, פיז'ו 508 תעניק תמורה מכובדת למי שמחפש קרוס-אובר מרווח, איכותי, ייצוגי ולא שגרתי

הביטלס / צילום: ap

על אחיזה קטנה נוספת באגדת הביטלס, באיחור של 50 שנה


הסרט Let It Be, שצולם בזמן ההקלטות האחרונות והדרמטיות של הביטלס כלהקה, עלה לאחרונה בדיסני פלוס ● הסרט צולם כבר בשנות ה-70 אך כעת הוא חוזר למסך באיכות צפייה וסאונד נדירות

מיירט הלייזר ''דראגון פייר'' / צילום: יוטיוב

הטיל הקטלני החדש של רוסיה, וישראל מקדימה את בריטניה ביירוט לייזר

ארה"ב מקדמת את שדרוג טילי הכתף וטילי השיוט הזעירים שלה ● רוסיה הופכת את טילי השיוט שלה לקטלניים יותר ● וספינות מלחמה חדשות של בריטניה יכללו את מערכת יירוט הלייזר "דראגון־פייר" ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; וולמארט שברה את שיא כל הזמנים לאחר הדוחות

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

רס''ם רן יעבץ / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ם (מיל') רן יעבץ נפל בפיצוץ אמצעי לחימה בעוטף

יעבץ ז"ל, בן 39, שירת כלוחם בגדוד הסיור 6828 והניח אחריו הורים, אח ואחות, אישה ו-3 ילדים ● לוחם נפצע קשה מפגיעת כטב"ם של חיזבאללה שהתפוצץ במטולה • פיגוע בצומת יצהר: מחבל דקר איש קבע שהיה ברכבו ונמלט ● עדכונים שוטפים

נמל קרטחנה, ספרד / צילום: Shutterstock, Aleksei Kazachok

ספרד מנעה מאונייה שהובילה חומר נפץ לישראל לעגון אצלה

ספינת המטען הכללי מריאן דניקה, ששטה עם דגל דנמרק, יצאה מהודו ב־8 באפריל, תוך שלפי עיתון "אל פאיס" הספרדי - היא נשאה 27 טונות חומר נפץ ● לפי שר התחבורה הספרדי, האוניה פנתה בבקשה לעגינה בקרטאחנה ב־21 במאי וסורבה

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Denes Erdos, Jacob King, Brendan Smialowski)

מה יציל את אוקראינה מתבוסה ומה יעשו דגלים פלסטיניים לעצמאות סקוטלנד

אוקראינה מתחננת לשבע סוללות פטריוט ובלינקן פורט על גיטרה ● האם האינפלציה בארה"ב יורדת מאוחר מדי ● במרחק 17,000 ק"מ מצרפת, המחוז הצרפתי עולה באש ● לאומנים סקוטיים עם דגלי פלסטין ● ראש ממשלה אחד נורה, השני יצא לפנסיה לאחר 20 שנה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

המערב חוסם את יצרני הרכב הסיניים, והם נוהרים לישראל. אלה הדגמים שבדרך

הרגולטורים בארה"ב ובאירופה פועלים להקים סכרי מיסוי כדי לרכך את חדירת יצרניות הרכב הסיניות לשווקים במערב ● אל מול הסביבה העוינות הזו, שוק הרכב הישראלי נתפס בסין כמעין "אתר בטא" ידידותי להשקת כלי רכב חדשים במערב, חלקם עם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק ● השבוע בענף הרכב

מטוס קרב F-15. ''עשרות אם לא יותר כלי חיל האוויר'' / צילום: דובר צה''ל

"התאמנו ליותר מזה": המתקפה האיראנית מעיניים של נווט קרב

כחלק מההכנות לאחד מרגעי השיא של חיל האוויר במלחמה, טייסי הקרב דימו תרחישים של מתקפה מאיראן באמצעות סימולטורים - כך מספר נווט הקרב רס"ן (מיל') א' שנטל חלק ביירוט ● "המאמן מאפשר לתרגל כמה גזרות, יום או לילה"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"

אבי גבאי, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי: "המשק מפספס את החברה הערבית בענק"

מנכ"ל קבוצת פרטנר אבי גבאי דיבר הערב בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית בישראל ואמר כי "החברה הערבית היא קטר צמיחה"  ● "אני מאמין שכל ממשלה היא מכונה משומנת להרחבת פערים. בבסיסה, זה מה שהיא עושה"

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

אז רוב העולם נגדנו או בעדנו? מסקנות מהמקום החמישי של עדן גולן

האירוויזיון מלמד אותנו פרק חשוב על חוכמת ההמונים מול חוכמת המומחים, ולפיו הקולקטיב יודע יותר טוב ● גם בסוגיית דירוג האשראי של ישראל, האנשים בשטח מיטיבים לתמחר את הסיכונים ● ומה לישעיהו ליבוביץ ולכל זה

כוחות איחוד והצלה בזירת תאונה. ''לרענן את מערך הבטיחות בתאגידים'' / צילום: חילוץ והצלה

כך תשפיע הרפורמה בתקנות הבנייה על האחריות לתאונות בענף

הרפורמה מבקשת לשנות את מדרג בעלי התפקידים באתרי הבנייה, כך שתוטל לראשונה אחריות ישירה בדין לבטיחות באתרים על שורת בעלי תפקידים נוספים

אולם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Shutterstock, Ankor Light

האג: דרום אפריקה ציטטה את סמוטריץ, דורשת לעצור את הלחימה

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) קיים דיון בבקשה הדחופה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה בעקבות פעולת צה"ל ברפיח ● המשלחת הישראלית נוכחת בדיון ומחר תטען

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"