גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

ערן אור, מנכ''ל ומייסד חברת XRHealth / צילום: יח''צ
ערן אור, מנכ''ל ומייסד חברת XRHealth / צילום: יח''צ

כשערן אור, מייסד ומנכ"ל XRHealth, שמע על אירועי ה-7 באוקטובר, היו לו בראש שני דברים: פצועים ופגועי נפש. החברה שהקים ופעלה אז בעיקר בארה"ב מתמחה בדיוק בשני התחומים הללו, ויש לה ניסיון בעבודה עם ה-VA, רשת בתי החולים והמרפאות לחיילים משוחררים בארה"ב. 

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי-פעם
סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

"ב-8.10 כבר הייתי על מטוס עם ערכות לתרומה", הוא מספר בראיון לגלובס. "כתבתי ברשתות החברתיות, 'מי רוצה ערכות טיפול?' וההיענות הייתה מעל ומעבר למה שציפינו. קיבלנו בקשות למאות אלפי ערכות. היה ברור שהמוצר שמוריד עומס מהמטפלים ומאפשר להם לתת רפואת חירום לכמה שיותר אנשים הוא נחוץ".

XRHealth, שמרכז הפיתוח שלה נמצא בישראל, תמיד רצתה לפעול גם בארץ אך חיכתה לתזמון הנכון. היא ביקשה לצבור ניסיון וקבלות בארה"ב כדי לשכנע גם את השוק הישראלי בכדאיות השימוש במוצריה. ברגע אחד, הביקוש עלה בהרבה על ההיצע. "אז מתוך המטוס כתבתי להנהלה שלי, 'חבר'ה, השקה בישראל'".

"ההשקה הכי חזקה למוצר מציאות מדומה"

האתגר הראשון היה להתקין במהירות 500 יחידות של המכשיר. "פנינו לקבוצת חובבי VR מישראל, ובתוך חצי שעה מתנדבים מכל הארץ התגייסו. היינו צריכים מקום להתקין בו את המערכות, ואורן פרקטים משהם נידב לנו את חנות הפרקטים שלו".

משרד הבריאות הבין את הפוטנציאל די מהר, אומר אור. "בשלב מסוים, במחלקת החדשנות של המשרד החליטו אילו ערכות הולכות לאן ובסוף התקנו ב-50 מוסדות. גייסנו מתנדבות להפעלת הסימולטורים, עם רקע מחיל האוויר, גייסנו והכשרנו במהירות 350 מטפלים, ועשינו 60 אלף שימושים בתחום של הפחתת לחץ וחרדה, תחילה בעיקר לילדים ולצוותים רפואיים". כעת, בשלב ההשקה הנורמלית והאיטית יותר, משלבת החברה גם את יכולות הטיפול שלה בהלם קרב וטראומה.

טיפול במציאות מדומה. לחברה 150 קליניקות וירטואליות / צילום: יח''צ

"זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי-פעם בעולם, וכעת כתוצאה מהסיפור הזה, ישראל מובילה את התחום", אומר אור. "בעוד שבארה"ב אנחנו מתמקדים בטיפול במחלות כרוניות, ונותנים חבילה של טיפול פיזיותרפי, טיפול בכאב וטיפול בפן הנפשי של המחלה הכרונית, בארץ החלטנו להתמקד בתחום הנפשי.

"אם עד כה החסם בשוק הישראלי היה ביקוש לא ברור, כעת הבעיה היא שאין מספיק מטפלים. המוצר שלנו מאפשר למטפל אחד להגדיל את מספר הטיפולים שלו פי עשרה, והיעד שלנו הוא להגדיל את הקיבולת שלו פי 100, ועל כך אנחנו עובדים. אבל אני לא מאמין בתוכנה בלבד. קלינאי תמיד יהיה חייב להיות מעורב בתהליך".

"החברה כמעט נסגרה ארבע פעמים"

XRHealth הוקמה ב-2016. "הייתי טייס F-16 ואובחנה אצלי פריצת דיסק צווארית", מספר אור. "כשהייתי בשיקום, זכרתי את הסימולציות מתחום הטיסה ועלה לי הרעיון לשלב מציאות מדומה בתהליך הזה. באותו זמן, אשתי עשתה פוסט-דוקטורט בבוסטון. ידעתי כמובן שאף אחד לא יעסיק אותי כטייס F16 בארה"ב, אז חשבתי שאולי זו הזדמנות טובה להקים חברה". זה קרה בשנה שבה הושק מכשיר האוקולוס הראשון (משקפי מציאות מדומה) לציבור הרחב. כלומר, מציאות מדומה עדיין לא הייתה ממש מוצר צריכה.

השיווק בארה"ב אינו טריוויאלי, והגעת לזה בלי ניסיון - לא בשיווק ולא במכשור רפואי.
"לא תמיד הכול היה ורוד. החברה כמעט נסגרה איזה ארבע פעמים. בתחום הבריאות, כדי להצליח צריך קודם כול הוכחה קלינית ואישור FDA, אבל אחרי זה אף לקוח לא מחכה לך בדלת. הלקוחות הם אלפי חברות ביטוח שלא תלויות זו בזו, ולכל אחת מהן צריך להראות היגיון כלכלי בשימוש במוצר. ואז צריך גם שהמטפלים יחשבו שזה רעיון טוב, תוך שקלול האינטרסים שלהם, וגם שהמטופלים ירצו להשתמש במוצר.

"אחד הלקחים שלנו היה שמערכת הבריאות מוכנה להטמיע מוצרים שנותנים הרבה ערך במוצר אחד. העניין הוא לא רק הערך הכלכלי, אלא ההשקעה הנדרשת בשינוי צורת העבודה שלה ובחיבור למערכות המידע של הארגון. לכן התרחבנו מפיזיותרפיה בלבד לתחום הקוגניטיבי ובריאות הנפש.

טיפול במציאות מדומה של XRHelath / צילום: XRHelath

"בכל זאת, למרות תוצאות קליניות מעולות, לא הצלחנו מיד לפתור את בעיית החדירה למרפאות. אז החלטנו לפתוח קליניקות שלנו. היום אנחנו מפעילים 150 קליניקות וירטואליות עם מטפלים משלנו. רצה הגורל שפתחנו אותן ממש לפני הקורונה, והסגרים נתנו תנופה אדירה לפעילות שלנו. אי-אפשר היה לבצע טיפולי פיזיותרפיה או תרגול קוגניטיבי לשיקום פנים אל פנים, אז חברות הביטוח היו מוכנות לשלם על המוצר שלנו".

לדברי אור, הבחירה להפעיל קליניקות היא "מהלך קיצוני שכרוך באין סוף חוזים ומנהלות, ומאוד זר למשקיעי הייטק, אבל לחברה שרוצה לשנות את הדרך שבה פועל השוק שלה, זה כמעט הכרחי".

אז היום יש לכם שיפוי ביטוחי בארה"ב שמאפשר לכם רווחיות?
"בארה"ב היום כל הטיפולים משופים. בימים אלה אנחנו מתרחבים לספרד, אחרי שרכשנו שם חברה בתחום בריאות הנפש".

ובישראל?
"עד כה כמעט הכול היה בהתנדבות, בהשקעה של מיליוני דולרים מצדנו. זה התאפשר כי המשקיעים שלנו הסכימו לעזור למדינה במצוקה, אף שלא כולם ישראלים או יהודים. עכשיו אנחנו במו"מ עם הקופות לפעילות מסודרת". בין המשקיעים: LG, HTC, AARP, ברידג'ס ישראל, קרן ההשקעו אסאביס ומועדון הצרכנות הגדול בארה"ב לגיל השלישי.

"כל החברות הגדולות נכנסות לתחום"

איך מתבצע הטיפול?
"יש לנו ארבע טכניקות לטיפול ראשוני בחרדה ובטראומה. הראשונה, וכנראה הכי טובה, היא EDMR, טכניקה שאולי באופן מפתיע היא מוכחת מחקרית ומקובלת מאוד. בטכניקה הזאת משחזרים את הטראומה תוך ביצוע תנועות עיניים מסוימות. איכשהו זה מאפשר למטופלים לאתחל התמודדות טובה יותר איתה.

"שיטה שנייה היא חשיפה מבוקרת - נניח, רק שומעים את הקול של הסירנה ובהדרגה מציגים יותר ויותר מהסיטואציה. חייבים מעקב צמוד של מטפל כדי לוודא שהחשיפה אכן מביאה לשיפור.

"טכניקה שלישית היא CBT, סדרת תרגילים שמשנים את צורת החשיבה על הטראומה, והרביעית היא מיינדפולנס, תרגילי נשימה ומיקוד ברגע הזה".

בארה"ב, נוספים למערכת הזאת גם תרגילי פיזיותרפיה והתמודדות קוגניטיבית עם כאב. המערכת אוספת מידע על הטיפול, כך שהיא חלק משינוי נרחב בתחום השיקום והטיפול הנפשי, שהופך מבוסס מידע.

אור צופה גדולות ונצורות לשוק המציאות המדומה בעתיד, כשתהפוך לכלי תקשורת מרכזי. "כבר היום חלק גדול מהמציאות וירטואלי. לאנשים נראה טבעי להיות באינטראקציה דרך האגודל שלהם, אבל לא כך נתקשר עם העולם בעתיד. מאחר שאנחנו אנשים תלת-ממדיים, נעשה אינטראקציה תלת-ממדית. כל החברות הגדולות נכנסות לתחום, ונכון שכבר אולי 30 שנה אומרים את זה, אבל עכשיו באמת מרגישים שזה מגיע".

לדברי אור, החברה מכניסה "מספר דו-ספרתי של מיליוני דולרים" וגייסה עד כה 45 מיליון דולר. אבל גיוס הון אף פעם לא בא בקלות, הוא מבהיר. "מציאות מדומה תמיד אופיינה בגלים של נסיקה ונפילה. כל משקיע שמדברים איתו כבר שמע בעבר שהנה השנה זה יפרוץ, ובריאות היא ממילא שוק קשה. ב-2021 גייסנו בשוויים מכובדים, אבל אנחנו מבינים שמשקיעים היום מחפשים רווחיות. אם הכול יעבוד נכון, נוכל לספק את זה עד סוף השנה. בעיניי זו גם הדרך הנכונה לבנות עסקים, לא על בסיס צמיחה בלבד".

עוד כתבות

עמוס לוזון / צילום: איל יצהר

קבוצת לוזון "מזהירה": הרווח הנקי יזנק עד 160% ברבעון הראשון

הקבוצה מציינת כי בעקבות שיפור משמעותי של פעילות הבנייה למגורים שלה בפולין, היא צפויה להציג עליה בהכנסות וברווחים עם סיכום הרבעון הראשון ● בנוסף מציינת כי היא חזרה לקדם את הקמת תחנת הכח "דוראד 2" על רקע החלטות הממשלה לאחרונה

הרכבת הקלה, הקו האדום / צילום: יוסי כהן

הזרים חוששים, והחברות הישראליות בדרך להשתלט על הרכבת הקלה

הוועדה לצמצום הריכוזיות המליצה לאפשר את השתתפותן של אלקטרה ושפיר במכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול של הרכבת הקלה ● מנגד, חברות בינלאומיות חוששות לגשת למכרז על רקע אי הוודאות הביטחונית והכלכלית בישראל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בממשלה מפקפקים בסיכוי של סמוטריץ' להטיל מכס של 100% על טורקיה

הצעד שמבקש לקדם סמוטריץ' דורש אישור של הממשלה כולה, וההערכות הן ששני מוקדי ההתנגדות המרכזיים עשויים להיות בלשכת ראש הממשלה ואצל שר הכלכלה ● גורמים במגזר העסקי מפעילים על הממשלה לחץ לסגת מהרעיון, שעלול לגרור עליות מחירים שיתגלגלו לכיס של הצרכן הישראלי

בנייה ברמת גן / צילום: פביו טרופה

התוכנית של רמת גן במקום תמ"א 38: עד 10 קומות ברחובות המסחריים

תוכנית מחליפה לתמ"א 38 שגיבשה העירייה בראשות כרמל שאמה הכהן, מספקת פתרון ביניים בין הגישה המרחיבה שנקטו ראשי העיר הקודמים, לבין הגישה הקמצנית שנקט כרמל שאמה הכהן, שזכתה לביקורת מצד בית המשפט

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

תשבור שיאים? מה צפוי בדוחות החברה הלוהטת בעולם

ביום רביעי הקרוב, ענקית השבבים אנבידיה צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להציג דוחות חזקים שידחפו את מחיר המניה שלה לשיא חדש

פרויקט נופי אילן באבו גוש / צילום: viewpoint

השכונה החדשה באבו גוש: בכמה נמכר פנטהאוז עם שישה חדרים?

בפרויקט מגורים שנבנה בשכונה המערבית החדשה באבו גוש נמכר פנטהאוז בן 6 חדרים בשטח 174 מ"ר ב־3.8 מיליון שקל ● בשנים האחרונות חלה עלייה בהתחלות הבנייה ביישוב המדורג באשכול 3 מתוך 10 בדירוג החברתי כלכלי של הלמ"ס • הרוכשת היא תושבת פסגת זאב

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock

"האייל הזומבי": מחקר חדש מוכיח כי המחלה לא מסוכנת לבני אדם

OpenDNA חתמה על הסכם שיווק עם מקסון, והמנכ"ל סוגר מעגל ● מחקר חדש בארה"ב: "תסמונת האייל הזומבי" לא מסוכנת כרגע לבני אדם ● השבוע בביומד 

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

הפגנה בתל אביב / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

ימי השיבושים חוזרים מחר עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: "להחזיר את המנדט לעם"

המחאה נגד הממשלה תוציא לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות אטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● בין מובילי ההפגנה, יהיו משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

ווסימוזי מדונסלה (מימין), נציג דרום אפריקה בדיון בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman

המשטר בדרום אפריקה פותח מערכה לשלילת ההכרה בזכות הקיום של ישראל

עיון באוצר המילים והדימויים של נציגי המשטר הדרום אפריקאי בבית הדין בהאג מראה כי הם מתרחקים במהירות משאלת עזה ועוברים אל שאלת הלגיטימיות של קיום ישראל ● אפשר להגיד שהיחסים עם משטר ה–ANC במדינה הגיעו אל סוף הדרך

ד''ר ענאיה בנא, מנכ''לית ומייסדת עמותת אל־ביאדר / צילום: תמר מצפי

"בעלי הקרקע הפרטית בחברה הערבית מחכים שיזמים יבואו"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, ד"ר ענאיה בנא, מנכ"לית משותפת ומייסדת עמותת אל־ביאדר, דיברה על הפערים בין החברה הערבית לחברה הכללית בתחום הדיור ● בנא: "85% מהדור הצעיר בתוך היישובים הערביים הוא מחוסר פתרונות דיור"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: (AP (Vincent Thian ,Armando Franca ,Steve Helber

"השוק מתפוצץ": 8 מניות מומלצות בזמנים של מלחמה

מסוקים, סימולטורים ומערכות תקשורת: בבנק ההשקעות מורגן סטנלי הצביעו לאחרונה על 8 מניות של יצרניות ביטחוניות בחו"ל שצפויות ליהנות מהעלייה בביקושים בעקבות חוסר היציבות הגאו-פוליטית ● בבית ההשקעות הורייזן טוענים כי המלחמה באוקראינה משפיעה על הביקושים בשוק הביטחוני יותר מאשר המערכה בעזה: "מדינות באירופה מגדילות את תקציבי הביטחון בגלל האיום הרוסי"

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

בכיר במשמרות המהפכה: התקבל אות מהמסוק של ראיסי

מסוקו של הנשיא התרסק בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, באיראן מדווחים שהתקבלו אותות מהמסוק ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, ובכיר איראני מסר לרויטרס כי יש חשש לחייהם

אפריל האדום של הפנסיה וההשתלמות / צילום: Shutterstock

אחרי שנה בצמרת, בית ההשקעות שמוצא את עצמו בתחתית טבלת התשואות לפנסיה

הירידות בשוקי ההון בעולם הובילו את המסלולים הכלליים לירידות של כ-1.5% ואת מסלולי המניות לירידות חדות יותר של כ-3% • אלטשולר שחם, מור ומנורה מבטחים בלטו לטובה כשמנגד אנליסט עם ירידות חדות • מה עשו המסלולים שעוקבים אחרי ה-S&P 500?

רסול סעדה, מנכ''ל משותף אל־ביאדר לפיתוח כלכלי חברתי / צילום: תמר מצפי

רסול סעדה: כך עבר הפשע בישראל מגוש דן אל היישובים הערביים

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, סקר סעדה, מנכ"ל משותף באל־ביאדר, את התפתחות הפשיעה בחברה הערבית, וציין: "מאז 2023, אנחנו באובדן מוחלט"

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

המשבר בביטוח לאומי: "צריך בעיקר להעלות מסים ואת גיל הפרישה"

לראשונה ההכנסות של ביטוח לאומי נמוכות מההוצאות על קצבאות, ודוח שפרסם מזהיר: מועד הקריסה הוקדם ב-8 שנים, לשנת 2036 ● אלא שמומחים סבורים כי הסוגיה פחות חמורה ממה שעושים ממנה: "שאנשים יפסיקו לעבוד מתי שבא להם"

אילן ברקן (מימין) ואליאב בן עטר, מייסדי ''כוחנו באחדותנו'' / צילום: תמונה פרטית

החילוני והחב"דניק שערכו אירועים ל־20 אלף חיילים מאז פרוץ המלחמה

אילן ברקן ואליאב בן עטר הפעילו "סיירת מחסומים" ששימחה חיילים, ומאז ה־7 באוקטובר עברו לקיים אירועים בבסיסים ● עכשיו הם מתקשים לגייס תרומות: "לעשות 'על האש' ל־100 איש עולה 5,000 שקל, והעם התעייף" ● ישראל מתגייסת

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח חברתי כלכלי במגזר המיעוטים / צילום: תמר מצפי

"במסגרת תוכנית החומש לחברה הערבית, אנחנו משקיעים קודם כל בחינוך. הפערים מצטמצמים"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, התייחס בכנס גלובס לאתגרים באוכלוסייה זו ולחשיבותה ● לדבריו, ברקע יישום תוכנית החומש הייעודית, החברה הערבית חוותה שינוי משמעותי: "רוב התלמידים לא היו זכאים לבגרות. היום יש 20% סטודנטים לתואר ראשון"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הזכויות בקרקע בנווה צדק הוכרעו בלי כל היורשים. מה קבע ביהמ"ש?

ביהמ"ש העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו