גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,
צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים , אחד משני הבנקים הגדולים בישראל, הפתיע את מרביתם המוחלט של עובדי הבנק בבוקר יום שלישי, כשבישר להם שהוא עוזב את התפקיד. להודעה לא היו סימנים מקדימים, שכן רק באוקטובר האחרון החליטה אסיפת בעלי המניות של הפועלים, כידוע בנק ללא גרעין שליטה, להאריך את הקדנציה שלו עד לסוף 2026, תוך שדרוג תנאי השכר הגבוה ממילא (למרות מגבלת שכר הבכירים).

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א
מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

במכתבו לעובדות ועובדי הבנק, כתב קוטלר כי קיבל החלטה אישית לצאת לדרך חדשה. רבים בעולם הפיננסי טוענים כי עזיבה זמן קצר בלבד אחרי סיום תהליך של הארכת כהונה מעידה כי קוטלר אכן מסיים את הכהונה ממה שהם מכנים "מקום נקי" של רצון לפנות לאפיקים אחרים אחרי 40 שנה בעולם הפיננסי, מהם כ־20 שנים כמנכ"ל בחמישה גופים שונים.

"זו לא החלטה מפתיעה. הוא אומר 'עשיתי טוב ואני לא יודע אם יכולים להגיע לבנק זמנים רעים בקרוב, כך שזהו הזמן הנכון לפרוש", אומר גורם בשוק ההון. מנגד, יש המחזיקים בדעה הפוכה. "הוא אמר בשוק רק לאחרונה שהוא מתכוון להמשיך לפחות עוד שלוש שנים. יש משהו לא ברור פה. הפרישה בלתי צפויה בעליל", אמרו גורמים אחרים בשוק ההון.

הפרשות שנפתרו

קוטלר נכנס ללשכת המנכ"ל ב־1 באוקטובר 2019, אז החליף את אריק פינטו שהודיע על פרישה זמן קצר לפני כן. באותה תקופה נסחר הבנק בשווי של כ־36 מיליארד שקל. בתום חמש שנים וחצי הוא עוזב את הפועלים כששווי הבנק עומד על קצת פחות מ־44 מיליארד שקל, זינוק של 22% (השיא נרשם בינואר 2022 עם יותר מ־48 מיליארד שקל).

עם כניסתו לתפקיד עמדו בפניו שלושה אתגרים משמעותיים. הראשון היה סיום פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב. החקירה האמריקאית כנגד הפועלים, כמו גם נגד מזרחי טפחות ולאומי, נמשכה יותר מעשור וכללה בנקים זרים נוספים, בחשד שסייעו ללקוחות אמריקאים להעלים מסים. בנק מזרחי טפחות שילם לאמריקאים סך של 195 מיליון דולר בעוד שבנק לאומי, שהיה הראשון לסיים את המהלך, נקנס ב־400 מיליון דולר.

בפועלים גררו את הטיפול בפרשה עוד זמן רב לאחר מכן, ולמעשה רק באפריל 2020 הגיע הבנק להסדר עם הרשויות בארה"ב לפיהן שילם סכום הרבה יותר גבוה מהמתחרים - 874.3 מיליון דולר. כלל הנראה, בהסתמך על נתונים שפורסמו בעבר, הבנק שילם סך מצטבר של כ־1.3 מיליארד שקל נוספים עבור מימון ההוצאות המשפטיות ואחרות. בנוסף, הוא שילם 30 מיליון דולר, בגין חלקו בפרשת השוחד בארגון פיפא.

אירוע נוסף איתו התמודד קוטלר בחודשיו הראשונים בתפקיד היה מכירת חלקו של הבנק בחברת כרטיסי האשראי ישראכרט, שבעבר הייתה בבעלות הפועלים אך חודשים ספורים לפני תחילת הקדנציה הונפקה בבורסה בתל אביב. זאת, כחלק מחוק הריכוזיות במשק (שטרום) שחייב את הפועלים ולאומי למכור את חברות כרטיסי האשראי ישראכרט ולאומי קארד (כיום מקס), בהתאמה. אחרי שהבנק הנפיק את רוב מניות ישראכרט, קוטלר החליט כי 33% שנותרו בידי הפועלים יחולקו לבעלי המניות שלו כדיבידנד בעין, בין אם כי לא נמצא רוכש ראוי ובין אם כדי לא ליצור מתחרה משמעותי נוסף לבנק.

התהליך השלישי שקוטלר סימן עליו וי מיד עם תחילת הכהונה היה הגעה להסכם קיבוצי חדש עם ועד העובדים. שנתיים אחרי שפג ההסכם החדש ואחרי שההסתדרות הכריזה על סכסוך עבודה, חתמו בינואר 2020 שני הצדדים על הסכם חדש שכלל מצד אחד תוספות שכר משמעותיות, ומצד שני תוכנית פרישה מרצון רחבת היקף, הכוללת כ־900 משרות. ביולי האחרון נחתם הסכם חדש עם הוועד, גם הוא אחרי מתיחות רבת חודשים שאף הגיעה, בניגוד לפעם הקודמת, לשיבושים מצד העובדים.

בין כל אלו הוא הצליח אשתקד גם לסיים את ההרפתקה של הפועלים בטורקיה, כשהבנק הצליח סוף סוף למכור את כל החזקותיו בבנק פוזיטיף. עד כמה הסיפור הזה הסתבך? בפועלים נשמו לרווחה גם לאחר שלא רשמו רווח כתוצאה מהמכירה.

תוצאות שיא

את השנה המלאה האחרונה שלו בתפקיד קוטלר מסיים עם רווח שיא (כמו יתר המערכת הבנקאית) של 7.36 מיליארד שקל, תוך שהוא עוקף את לאומי (שנאלץ לבצע הפחתת שווי של 1.1 מיליארד שקל בשל ירידת שווי החזקותיו בבנק ואלי נשיונל בארה"ב). בשנה האחרונה הצליח הפועלים גם להדביק את הפער מול לאומי בשווי שוק, לאחר שהמתחרה הגדול כבר פתח פער של 10 מיליארד שקל.

זאת בין היתר לאחר שהפועלים הראה למשקיעים שהוא צומח באופן אחראי באשראי וצמצם חשיפה לסקטור הנדל"ן שסבל מקשיים, כשמנגד הוא הפריש הון גדול יותר מהמתחרים להפסדי אשראי, הן בתקופת הקורונה והן בעקבות מלחמת חרבות ברזל.

עם זאת, יש לציין כי ההתנהלות הזהירה אפשרה ללאומי ההרפתקן הרבה יותר לעקוף את הפועלים בהיקף תיק האשראי שלו, כשבתחום המשכנתאות מזרחי טפחות מגדיל ממנו את הפער.

ואם מדברים על שני המשברים הללו, קוטלר הוביל את הבנק לצלוח אותם בצורה מיטבית, תוך שיתוף פעולה עם שאר המערכת הבנקאית, עם בנק ישראל והפיקוח על הבנקים בעיקר (הפועלים היה הראשון שהחליט לחלק דיבידנד אחרי היציאה מהקורונה). הוא גם פעיל במטה להשבת החטופים שמוחזקים כבר יותר משבעה חודשים בעזה, ובסמוך להודעתו לדירקטוריון על סיום תפקידו אף ביקר שוב במטה החטופים. במשבר נוסף שפקד את ישראל, זה שהביאו עמם שינויי החקיקה שהובילה הממשלה וגרמו בתגובת נגד הפגנות ענק, היה קוטלר בין הקולות הבולטים במשק שהזהירו מפני השלכותיה, בהתבטאויות שאנשי עסקים בכירים בישראל לא רגילים להשמיע. יחד עם ראשי המערכת הבנקאית הוא קרא לעצירת החקיקה תוך שהתריע מפני "נזק כלכלי וחברתי בלתי הפיך".

הנורמלי החדש במערכת

על פי הודעת הבנק, טרם נקבע מועד סופי לסיום הכהונה של קוטלר. עם זאת, ברור כי הוא יתקיים בסמיכות יחסית לסיום כהונתו של היו"ר ראובן קרופיק, שבפברואר הבא יגיע לתשע שנים כדירקטור בבנק, המקסימום המותר בחוק.

בכך ייקלע הפועלים למצב דומה לזה שאליו נקלע דיסקונט, כשבמהלך 2023 התחלפו בתוך חודשים ספורים הן המנכ"ל אורי לוין שפרש והוחלף על ידי אבי לוי, והן שאול קוברינסקי שסיים גם הוא תשע שנות כהונה כדירקטור והוחלף על ידי דני ימין. אם לא די בכך, גם במזרחי טפחות התחלף היו"ר משה וידמן, ובבנק לאומי שמואל בן צבי נכנס לתפקיד היו"ר במקום סאמר חאג'־יחיא בסוף 2023. מכך עולה כי פרקי כהונה קצרים הם ככל הנראה הנורמלי החדש במערכת הבנקאית, ככל הנראה גם בשל מגבלת שכר הבכירים. זאת לאחר שהמנכ"לית הוותיקה ביותר במערכת, סמדר ברבר־צדיק מהבינלאומי, סיימה את תפקידה אשתקד אחרי 16 שנים.

כאן נציין כי בתחילת השבוע פרסמה הוועדה הציבורית למינוי דירקטורים בתאגידים בנקאיים קריאה להגיש מועמדות לדירקטוריון בנק הפועלים. לבחירה שתעשה באספה הכללית של בעלי המניות של הבנק ייבחרו שלושה דירקטורים: שני דירקטורים במעמד דירקטור חיצוני על פי הוראת נב"ת (ניהול בנקאי תקין) 301 וכן דירקטור אחד במעמד דירקטור שאינו דירקטור חיצוני. שניים שצפויים להתמודד על קדנציה נוספת הם הדירקטור הבלתי תלוי יואל מינץ והדירקטורית רונית שוורץ. בניגוד לאיתור המועמדים הקודם, הפעם לא ציינה הוועדה במפורש שהיא מחפשת דירקטור שיוכל לעמוד בראש הדירקטוריון ולהחליף את קרופיק.

בורסת השמות נפתחה

הודעת העזיבה של קוטלר הביאה את דירקטוריון הבנק להקים באופן מיידי ועדת איתור בראשות היו"ר ראובן קרופיק, ולצדו הדירקטורים רונית אברמזון רוקח, דוד אבנר ונעם הנגבי. מתוך הבנק מסומנים שלושה בעלי תפקידים בכירים להתמודד על כס המנכ"ל. הראשון הוא ידין ענתבי, משנה למנכ"ל והממונה על חטיבת שווקים פיננסים ובנקאות בינלאומית שהתמודד מול קוטלר על תפקיד המנכ"ל ב־2019. ענתבי חבר בהנהלת הבנק מאז יולי 2013 וניהל את החטיבה הפיננסית של הבנק (CFO) בין השנים 2013־2018. הוא היה גם הממונה על שוק ההון בשנים 2005 עד 2009.

מועמדת נוספת מתוך הבנק היא דלית רביב, משנה למנכ"ל והממונה על החטיבה הקמעונאית, החטיבה הגדולה ביותר בבנק. יש לה וותק של יותר מ־30 שנים בבנק, מהן ארבע וחצי שנים כחברת הנהלה. רביב ניהלה בעבר את בנקאות הפלטינום (הלקוחות האמידים) ואת האגף לבנקאות מסחרית.

השלישי הוא מנהל החטיבה הפיננסית, רם גב. הוא נחשב כבן טיפוחיו של קוטלר ועבד תחתיו עוד בישראכרט, בה היה משנה למנכ"ל ו־CFO בין השנים 2011 ל־2019.

שם נוסף שעולה בשוק הוא מועמד חצי פנימי - גולן שרמן. הוא הודיע ביוני 2022 על יציאה לחל"ת בתום 27 שנות עבודה בבנק. בתפקידו האחרון כיהן כממונה על חטיבת החדשנות והאסטרטגיה וכחבר הנהלת הבנק במשך ארבע וחצי שנים. שרמן הוביל את מהפכת התשלומים בביט ואת השתלטותה על שוק התשלומים בישראל.

אולם ההיכרות של הארבעה עם הבנק והיותם חלק מההנהלה הנוכחית לא מבטיחה להם את המינוי, כפי שקוטלר הובא מבחוץ. בשוק כבר מדברים על כמה שמות אפשריים שיגיעו מחוץ לבנק. כאן עלה שמו של שמוליק ארבל שעזב את המתחרה הגדול לאומי לפני שנה. מאז עלה שמו גם כמועמד לתפקיד מנכ"ל דיסקונט, אך בסופו של דבר לא נבחר.

עוד כתבות

דפנה לוצקי / צילום: איל יצהר

העיתונאית דפנה לוצקי הלכה לעולמה

לוצקי, כיהנה בשורה של תפקידים משמעותיים בעיתונות הכלכלית ● היא שימשה בין היתר כסגנית עורכת גלובס וכעורכת בכירה בדה מרקר וכאן ● היא נפטרה ממחלה קשה בגיל 51

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

מה עשה החיסכון בפברואר? / צילום: Shutterstock

הירידות במניות העיבו, אבל החודש חיובי: מה עשה החיסכון שלכם בפברואר?

למרות הירידות בבורסה בימים האחרונים, חודש פברואר צפוי להסתיים עם תשואה חיובית בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות ● לפי תחזית מיטב, התשואה הממוצעת ברוטו של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות תהיה בפברואר 0.5% ובחודשיים הראשונים של השנה 2.6%

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר

בלי נופים, טיולים ואטרקציות: ברוכים הבאים לחופשות השינה / צילום: Shutterstock

עם 16 שעות שינה ובלי אטרקציות: הכירו את טרנד החופשות החדש

סוכריות גומי עם שמן קנאביס, כריות שזוכרות את מבנה הראש וגם מיטות שמנתחות את איכות השינה ● קבוצה הולכת וגדלה של נופשים חיפשה פתרון לעייפות - ופיתחה טרנד שהיא מכנה sleepcation ● תעשיית האירוח מציעה ועוד ועוד שדרוגים, אבל מומחים מזהירים: "זה אינו פתרון משמעותי לחוסר"

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

חלק ממאגרי הגז ומתקנים בבזן הושבתו, תחנות הכוח עוברות לדלק חירום

בהנחיית שר האנרגיה הופסקה זמנית הפקת גז מחלק מהמאגרים, ומשק החשמל נשען כעת על דלקי חירום ופחם ● בבזן צופים עלייה בפליטות בעקבות הדממת מתקנים ● היחידות הפחמיות בחדרה עשויות לפעול ללא מגבלת שעות במצב חירום

יירוטים / צילום: Shutterstock, GERSHBERG Yuri

המומחית שמסבירה: למה איראן לא מצליחה לייצר מטחים משמעותיים

"אם לאיראן הייתה יכולת להוציא מטח כבד היינו רואים אותה כבר", אומרת הילה חדד־חמלניק, מנכ"לית Moonshot ובעבר חברה בצוות הפיתוח של כיפת ברזל ● לדבריה, מערך הטילים האיראני נפגע קשות ביוני האחרון - נתון שמקל על ההגנה האווירית הישראלית ● עם זאת, היא מדגישה: הסכנה לא חלפה, וגם שברי טילים עלולים לגרום לנזק כבד

ד''ר אנג'לה עירוני / צילום: דוברות אסותא / עופר חג'יוב

המיילדת שהפכה למנהלת בית חולים והפרשה שהסעירה את המדינה

"לאחר שאח שלי עבר תאונת פגע וברח, שאילצה אותו לעבור ניתוח ראש מסובך, נולד החלום שלי להיות אחות בטיפול נמרץ נוירוכירורגי. לא היה מקום בתל השומר, אז התחלתי בגינקולוגיה" ● שיחה קצרה עם ד"ר אנג'לה עירוני, מנהלת בית החולים אסותא ראשון לציון והמרכז הרפואי אסותא רעננה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

אכזבה ברבעון האחרון של באפט: הרווח התפעולי של ברקשייר נחתך בכ-30%

הרווח התפעולי של ברקשייר האת'ווי צנח בכמעט 30% ברבעון האחרון של באפט ● קופת המזומנים הדשנה של החברה הצטמצמה מעט ל-373 מיליארד דולר ברבעון האחרון

פעמון הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מיהי חברת הסייבר העולמית שהחלה להיסחר השבוע בתל אביב?

במגילת אסתר מי היה המדתא, מה שמו העברי של הירק קייל, ואיזה אירוע צולם ושודר בטלוויזיה הרומנית בערב חג המולד 1989? ● הטריוויה השבועית

עומאן / צילום: Shutterstock

המדינה היחידה במפרץ שנותרה חסינה מאיראן

בעוד שערב הסעודית, בחריין ואיחוד האמירויות הותקפו בשעות האחרונות על ידי משטר האייתולות, עומאן – המתווכת המרכזית בשיחות בין טהרן לוושינגטון – נותרה חסינה ● האם המלחמה הנוכחית מסייעת לה?

אזור הפגיעה בגוש דן / צילום: מד''א

הרוגה ו-20 פצועים בפגיעה ישירה בת"א

אחד נפצע קשה, היתר בינוני וקל ● גופת המנהיג העליון אותרה בין ההריסות. התיעוד הוצג לנתניהו ● טראמפ אישר שחמינאי חוסל ● אזעקות רבות לשטח ישראל משעות הבוקר • משמרות המהפכה תקפו עם כטב"מים וטילים בסיסים אמריקאיים במזרח התיכון; בדובאי, כוויית ובחריין נרשמו פגיעות ישירות • חיל האוויר ביצע את מטס התקיפה הגדול ביותר אי-פעם • עדכונים שוטפים

צחי נחמיאס / צילום: ורד פיצ'רסקי

צחי נחמיאס מכה בברזל החם: הנפקת ענק לאחר דוח חזק

מגה אור מגייסת 615 מיליון שקל בהנפקה פרטית למנורה ומגדל ● ההנפקה מתבצעת בפרמיה של 5% על מחיר הנעילה בבורסה

פעילות מערכות ההגנה האווירית במהלך מבצע עם כלביא / צילום: משרד הביטחון

הטילים האיראניים שמאיימים על ישראל, ומערכות ההגנה נגדם

איראן מאיימת בתגובה חריפה אחרי התקיפות הישראליות והאמריקאיות ● מהן מערכות ההגנה האווירית הישראליות, אילו טילים נמצאים בארסנל האיראני, ומה קורה אם האיומים מגיעים מכיוון הים? ● גלובס עושה סדר

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד ה-7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר בעקבות פתיחת מתקפת המנע וההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שני ● עם זאת, חברות התעופה כבר מתחילות להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

בני סבטי: "האיראנים הרבה יותר חצופים, נועזים ומאיימים ביחס לשנה שעברה"

הטרמינולוגה האיראנית כנגד ארה"ב החריפה בשבועות האחרונים, וזאת למרות מלחמת 12 הימים בה הופצצו ונפגעו אתרים אסטרטגיים ברחבי המדינה ע"י ממשל טראמפ וישראל ● "ההבדל הגדול בין מבצע עם כלביא לימים אלו, הם הפגנות ההמונים כנגד המשטר בה נטבחו עשרות אלפי מפגינים", מציין בני סבטי, מומחה לענייני איראן

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

ג'ק דורסי, מייסד טוויטר וסקוור / צילום: Shutterstock, Frederic Legrand - COMEO

היזם שמפטר 4,000 עובדים ביום אחד. מה הוא יודע שאנחנו לא

גל פיטורים נוסף; ג'ק דורסי, ממייסדי טוויטר ומנכ"ל חברת התשלומים האמריקאית בלוק, הודיע בדואר אלקטרוני לבעלי המניות שלו כי החברה תקצץ קרוב למחצית מעובדיה ● בלוק, שנסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי שוק של 33 מיליארד דולר, ייצרה רווח נקי של כחצי מיליארד דולר ברבעון השלישי של השנה שעברה ● המנייה זינקה במסחר המאוחר בכ- 24%

יהלי רוטנברג, החשב הכללי באוצר / צילום: יוסי זמיר

הבכיר לשעבר שבטוח: "אנחנו הכי קרובים להשבתת פעילות הממשלה מאי פעם"

כחשב הכללי באוצר יהלי רוטנברג גייס חוב חסר תקדים, התמודד עם הורדת הדירוג הראשונה של ישראל ונדרש לצנן את הוצאות הביטחון: "אמרתי - אל תאלצו אותי לבחור בין צה"ל לעמידה בתקציב" ● עכשיו הוא חושף את הפינות האפלות שדורשות פיקוח - ומתכנן את הטרק בנפאל

בית משפט השלום - חיפה / צילום: פאול אורלייב

מתכונת חירום בבתי המשפט: יקיימו מחר דיונים דחופים בלבד

החל ממחר יפעלו בתי המשפט במתכונת מצומצמת ויתקיימו בהם הליכים דחופים בלבד ● בעליון יתקיימו רק מספר דיונים מול שופט יחיד, ובשאר הארץ יתקיימו הליכים בבתי משפט הכלולים ברשימה שעליה הודיעה הרשות השופטת