גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שנה להשקת free TV: האם מיזם הטלוויזיה הצליח לשנות את השוק?

בשנה החולפת הצליח מיזם free TV לגייס 50-60 אלף מנויים - הרבה פחות מהציפיות שתלו בו שתי השותפות, בעיקר לאור ההשקעה הגבוהה בפרסום ● גורמים בשוק טוענים כי כבר תקופה ארוכה קיימת מתיחות בין הצדדים, אך הדבר לא מפחית מהלחץ של המתחרות, שהורידו מחירים

קמפיין free TV שעלה בקשת 12 בחודש האחרון / צילום: צילום מסך
קמפיין free TV שעלה בקשת 12 בחודש האחרון / צילום: צילום מסך

לפני כשנה השיקו קשת ו־RGE את מיזם הטלוויזיה שלהן free TV, במטרה להשיג דריסת רגל ולהפוך לשחקניות בשוק הסטרימינג. המיזם הושק בקול תרועה גדול, ועם הבטחה "לשבור" את השוק עם מחיר תחרותי במיוחד. במילים אחרות, ניסיון לנגוס בנתח של ספקיות התוכן המתחרות: yes, הוט, סלקום ופרטנר.

ב־free TV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם
תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

המהלך אכן עורר לחץ בקרב המתחרות, מה שהוביל אותן להורדות מחירים בניסיון לשמר לקוחות. לצד זאת נרשמה ביקורת בשוק, שהתמקדה בפוזיציה של שתי בעלות השליטה: קשת כערוץ טלוויזיה שהופך לשחקן סטרימינג, ו־RGE שהחלה להתחרות בפלטפורמות שלהן היא מספקת ערוצי תוכן, בעיקר בעולמות הספורט.

זמן קצר לאחר מכן, ביולי 2023, פרסמנו בגלובס כי גם בין הצדדים התגלעה מתיחות בדיוק על הרקע הזה. העובדה ש־RGE פועלת בשני כובעים - כשותפה בסטרימינג עם קשת וכספקית ערוצי ספורט לפלטפורמות המתחרות - יצרה מצב שבו היא מספקת 'לעצמה' ערוצי פרימיום בחינם, בעוד שהמתחרות שלה נאלצות לשלם על הערוצים הללו, שנחשבים מבוקשים בקרב הצופים.

לפי גורמים בשוק, המתיחות נמשכת גם כיום, והמורכבות מול המפעילות עדיין לא נפתרה, ואף החמירה. האם במובנים אחרים השותפות הצליחו להגשים את מטרותיהן ולשנות את השוק? הדעות חלוקות.

המנויים: המתחרות כבר לא חוששות

בחודש האחרון עלה קמפיין פרסומי חדש של free TV, שבו נשמע ארז טל (טאלנט של קשת) מכריז כי "יותר ויותר ישראלים מתנתקים מהטלוויזיה של פעם ועוברים לדור הבא של הטלוויזיה". בכמה לקוחות מדובר? במיזם שומרים את הקלפים קרוב לחזה. עם זאת, ההערכות בשוק מדברות על 50-60 אלף מנויים.

"המספר הזה לא עמד בציפיות הפנימיות של קשת, אבל גם לא הגשים את הלחץ ואת החשש שהיה למפעילות המתחרות", אומרים לגלובס גורמים בשוק. ההערכה היא שכל חברה איבדה כמה אלפי לקוחות והייתה צריכה לשמר כמה עשרות אלפי לקוחות עם הצעות אטרקטיביות. החריגה מבין המתחרות היא סלקום: לפי דוחות החברה, בשנה האחרונה סלקום גדלה ב־6,000 לקוחות. 

לשם השוואה, בסלקום אחרי חצי שנה של פעילות הצליחו להגיע ל־30 אלף מנויים למיזם הטלוויזיה. אחרי שנה סלקום TV הצליחה לגייס 70 אלף לקוחות. בפרטנר TV נרשמו בתום שנה מההשקה כ־83 אלף מנויים, וחודש לאחר מכן עמד המספר על 100 אלף. עם זאת, שתי החברות הללו הציעו ללקוחות חבילות טריפל ולא רק טלוויזיה. כיום לפרטנר יש 207 אלף מנויים, לסלקום יש 263 אלף מנויים, ל־yes יש 574 אלף מנויים, ולהוט יש על־פי הערכות כ־600 אלף מנויים (מדובר בחברה פרטית).

"האם free TV הוא מיזם שהצליח או נכשל? קשה לדבר בסימני קריאה", אומר גורם בשוק. "מצד אחד, הוא לא הגיע ליעדים הפנימיים שהחברות הציבו לעצמן. מצד שני, קשה להגדיר מיזם שיש לו 50-60 אלף לקוחות בשנה ככישלון. מדובר בשחקן חדש, ואלה מספרים מכובדים מאוד לשנת השקה".

גורמים אחרים מציינים כי ככל הנראה התוכנית הייתה לגייס 150-200 אלף לקוחות אחרי שנה עד שנה וחצי מההשקה. לדברי בכיר בתחום, "יש דעות סותרות בשוק לגבי מידת ההצלחה של free TV. ארבע חברות התקשורת הגדולות די רעדו בהתחלה, כי הושקע סכום גבוה בפרסום, ולכן הן עסקו בשימורים וביצעו הורדות מחיר.

"בפועל לא כל־כך מורגשת נטישה, והפגיעה היא פחות ממה שחשבו. מדובר במספרים לא מבוטלים לשירות צעיר יחסית, שמציע פתרון צרכני טוב - חבילה רזה שנותנת חדשות, ספורט ודברים בסיסיים, ועליה שירותי סטרימינג. אבל הטיימינג היה בעוכרי קשת, זו תקופה של רוויה צרכנית".

התוכן והספורט: היצע לא רחב מספיק

ב־free TV מתגאים ב־50 ערוצים, כולל הערוצים הישראליים, סדרות, סרטים, דוקו, ילדים, לייף סטייל ועוד. לפי החברה, מדובר בעשרות אלפי שעות של תכני VOD.

השירות מוצע ב־40 שקל לחודש, לצד הטבת חודש ראשון בחינם, כשאחד היתרונות המרכזיים הוא חבילת ספורט ללא תוספת תשלום. מדובר בעשרה ערוצים מ־RGE - ערוצי ספורט 5 ושני הערוצים של ONE. עם זאת, ב־free TV לא מציעים את ערוצי צ'רלטון, כיוון שהדבר ידרוש מהם להקפיץ את המחיר ולשנות את המודל הכלכלי.

מנגד, אין מספיק תכני רכש או מקור ש"עוטפים" את ערוצי הברודקאסט והערוצים המרכזיים. אם באוקיינוס של נטפליקס הצופים מאבדים עניין יחסית מהר, כאן זה בולט יותר. בעוד המתחרות מתהדרות בשיתופי־פעולה עם דיסני או HBO כדי למשוך את הצופים, הקטלוג של free TV לא מגוון מספיק ולא כולל מספיק תכני רכש.

נקודה נוספת קשורה לשילוב עם שירות נוסף. לקוחות רבים בוחרים בספקית תוכן ראשית, ומשלימים את תפריט הצפייה עם מנוי לנטפליקס או דיסני פלוס. המשמעות היא עלות נוספת של כמה עשרות שקלים בחודש - אך כזו שמשתלמת.

ב־free TV מודעים לצורך לחזק את חבילת התוכן, ועושים זאת באמצעות תכני VOD ישנים ואיקוניים. דרך נוספת היא שידור הופעות חיות של אמנים מובילים, כך שהצופה מרגיש שהוא "בשורה הראשונה". לא בטוח שהבשורה הזו מספקת את הצופים.

הפרסום: יותר דקות מהמתחרות

מצד אחד, ב־free TV מאותתים לשוק שהם מרוצים ממספר המנויים, ומצד שני אינם חושפים את הנתונים. ניתן להניח שאם המספרים היו מצוינים, לא היינו רואים קמפייני פרסום אגרסיביים בטלוויזיה ובדיגיטל, המנסים לשכנע משתמשים לעבור למיזם.

עם זאת, יש מי שטוען כי מאחר שבחברה בחרו במודל עסקי רזה עם הוצאות לא גבוהות, בוודאי ביחס לחברות שמעסיקות עובדים רבים, אך טבעי שההשקעה העיקרית היא בפרסום. על־פי נתוני יפעת בקרת מדיה, שווי הפרסום של המיזם מאפריל 2023 ועד השבוע עומד על כ־46.5 מיליון שקל. מדובר בהיקף פרסום שנתי דומה לזה של בנקים, שנחשבים למפרסמים הגדולים במשק.

מתוך הסכום המדובר, כ־90% הופנו לטלוויזיה - בעיקר בערוץ קשת 12 - והיתר הושקעו בדיגיטל ובעיתונות מודפסת. יש לציין כי נתוני יפעת מבוססים על מחיר מחירון, ולא בהכרח מדובר בסכומים המשולמים בפועל (ב־free TV אומרים כי הם משלמים על הפרסום, ומספר דקות הפרסום נבחר בהתאם לצרכים).

ומה באשר לדקות הפרסום של המתחרות? בדצמבר האחרון נוצר סכסוך בין ערוץ קשת 12 לבין yes, על רקע סיום ההסכם המסחרי בין הצדדים. כל אחת מהחברות טענה כי השנייה פוגעת בתחרות ומשתמשת לרעה בכוחה, ובמסגרת זו yes הפסיקה לרכוש זמן פרסום בקשת. כעבור פחות מחודש הגיעו שני הצדדים להסכמות, ו־yes חזרה להפסקת הפרסומות בקשת.

לעומת זאת, הוט, שהייתה מהמפרסמים הגדולים במשק, לא עלתה בשנה האחרונה בקמפיינים בכלל. סלקום ופרטנר מפרסמות בקשת מעת לעת, כחלק מקמפיינים מתוכננים.

מ־free TV נמסר בתגובה: "כניסתה של החברה הגבירה את התחרות בשוק הטלוויזיה בישראל, ובכך היא יצרה חלופה אטרקטיבית לשירותי הטלוויזיה הרב־ערוצית. free TV הוא שירות הטלוויזיה המתקדם, ההוגן והמשתלם בישראל". 

עוד כתבות

מוחמד מוחבר, צפוי להיות ממלא מקום הנשיא באיראן / צילום: Reuters, Pacific Press

מפעילות גרעינית ועד טילים בליסטיים: הכירו את הנשיא הזמני של איראן

כאשר נשיא מת או אינו כשיר למלא את תפקידו, החוק באיראן קובע כי ממלא מקומו יהיה הסגן הראשון ● עם מותו של איברהים ראיסי מונה סגנו הראשון מוחמד מוחבר ● בחירות לנשיאות יש לקיים תוך פרק זמן מקסימלי של 50 יום

רקפת רוסק עמינח / צילום: רון קדמי

התפקיד החדש של רקפת רוסק עמינח בחברת השבבים הישראלית

רוסק עמינח, מנכ"לית בנק לאומי לשעבר, מונתה ליו"ר סטארט-אפ השבבים היילו לאחר פטירתו של היו"ר הקודם והמשקיע הראשון בחברה, זהר זיסאפל ● במרץ האחרון הרחיבה היילו את סבב הגיוס שלה שהחל ב-2021 לפי שווי של 1.13 מיליארד דולר

מירן פחמן, יוזם תחרות גרנות / צילום: טרלן בן אבי

בצל המלחמה: תחרות הפרסום העצמאית גרנות תתקיים השבוע

בעקבות המלחמה ייערכו כמה שינויים באירוע, אך לא כל משרדי הפרסום הגדולים בטוחים בנחיצותו ● איש הפרסום מירן פחמן, מיוזמי התחרות: "האירוע יתייחס ברגישות למצב"

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

חשד לשחיתות בהיקף מאות מיליוני שקלים, במעורבות משפחות פשע: עובדים בעיריית ת"א נעצרו

13 חשודים, בהם עובדי אגף התברואה בעיריית ת"א, נעצרו בחשד לעבירות שחיתות ציבורית, הלבנת הון וקיזוז חשבוניות פיקטיביות ● מהחקירה עולה כי עובדים בחברות ניקיון המספקות שירותים לעירייה פעלו להטיית מכרזים, תוך מתן שוחד וטובות הנאה לעובדי אגף התברואה ולמקורביהם

קניות אונליין / איור: גיל ג'יבלי

מיהן קמעונאיות המזון שהתחזקו באונליין, ומי עדיין לא בתמונה?

בין 15 אתרי הקניות הישראלים הבולטים באפריל נמנות שש רשתות מזון: שופרסל, רמי לוי, ויקטורי, קשת טעמים, טיב טעם וחצי חינם - בעוד יוחננוף וקרפור בחוץ ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

מבצעי האשראי שמציפים את שוק הדיור/ צילומים: דרור מרמור, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חברות יפשטו רגל ומה יקרה למחירי הדירות: התחזית של כלכלני S&P מעלות

איך משפיעים מבצעי ה־80/20 על התזרים של חברות הנדל"ן למגורים, ועד כמה ההתחדשות העירונית משמעותית ● רגע לפני עונת הדוחות, כלכלני S&P מעלות בחנו את הנושאים הבוערים בשוק

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

ההחלטה הפתאומית: פרטים חדשים מאחורי הודעת התובע בהאג

בחודשים האחרונים התקיים שיח דיסקרטי וחריג בין גורמים ישראלים לבין צוותו של תובע בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג, כרים חאן ● בארץ הופתעו מההודעה החריגה והתקדימית של חאן, שהיה אמור להיפגש עם גורמים מקצועיים שיציגו לו כיצד פועלת ישראל בהתאם לדין הבינלאומי במלחמה בעזה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; מיקרוסופט משיקה מחשבים חדשים עם שבבי AI של קוואלקום

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● רכישה משמעותית לסייברארק ● ריינאייר עקפה את ציפיות האנליסטים, הרווח השנתי זינק ב-9% ● פאלו אלטו תדווח היום לאחר הנעילה, צים תדווח מחר - מה צפוי בדוחות? ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע שוק הנפט • וויקס: הרווח הנקי זינק ב-50%, מעדכנת כלפי מעלה את התחזיות ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית"• יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם נתניהו וגלנט לא יוכלו לטוס לחו"ל? כל המשמעויות של ההחלטה הדרמטית המסתמנת

התובע של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הגיש היום בקשה להוצאת צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט ● מה המשמעות של צווי המעצר, מי יכריע בבקשה ומה הסיכוי שהיא תתקבל? ● גלובס עושה סדר

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

ביהמ"ש לענייני משפחה חשד בהלבנת הון, ונתן לרשות המסים מסמכים חסויים

ביהמ"ש לענייני משפחה הורה להעביר את כל המסמכים בסכסוך משפטי בין שני אחים לעיונה של רשות המסים לטובת בחינת פתיחה בחקירה פלילית, לאחר שעלו חששות להלבנת הון דרך חשבונות של האחים בשווייץ ● נקבע: הצורך לבחון האם בוצעו עבירות מס ע"י האחים, גובר על חיסיון ההליך ועל זכותם לפרטיות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; פז נפט זינקה בכ-8.5%, דלתא מותגים ב-8%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.1% • מימושים בנקסט ויז'ן ● סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

המתקפה הישראלית ברפיח העירה את יצרני הפייקים בעולם

העולם דרוך לקראת פעולה צבאית רחבה ברפיח, והפייקים מופצים בהתאם ● המשרוקית של גלובס

מרכז נתניה / צילום: איל יצהר

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר הגדולה שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב

מחיר ממוצע של דירה שנרכשה ברבעון הראשון היה גבוה בכ–130 אלף שקל מהמחיר ברבעון השלישי אשתקד לפני המלחמה, כשהעליות נרשמו גם בצפון ובדרום ● תל אביב נשארת הכי יקרה, אם כי שם מחיר דירת 4 חדרים דווקא ירד בחצי השנה האחרונה ● הרצליה היא העיר הגדולה הבאה בתור, עם 3.65 מיליון שקל לדירה. ומי העיר היחידה שבה נרשמו ירידות?

בניין בית הדין הפלילי הבין־לאומי בהאג / צילום: Shutterstock

"בקשה שערורייתית": תגובות חריפות בעולם נגד החלטת התובע בהאג

"אין שום הקבלה או שוויון בין ישראל לבין חמאס. אנו נעמוד תמיד עם ישראל נגד האיומים על ביטחונה", אמר נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, לאחר שהתובע הכללי של ביה"ד הפלילי הבינלאומי בהאג דרש הוצאת צווי מעצר לרה"מ נתניהו ולשר הביטחון גלנט ● 
גם בבריטניה, צ'כיה ואוסטריה יצאו נגד ההחלטה

נשיא איראן איברהים ראיסי שנהרג בתאונת מסוק / צילום: Reuters

"תזמון רגיש במיוחד": כך סיקרו בעולם את מותו של נשיא איראן

הידיעה על התרסקות המסוק בה נהרגו איברהים ראיסי ושר החוץ האיראני תפסה את הכותרות הראשיות במרבית אתרי החדשות הזרים ● "איראן נותרה ללא שניים ממקבלי ההחלטות החשובים ביותר שלה, במהלך זמנים מטלטלים", נכתב בניו יורק טיימס ● וגם: כך הגיבו מנהיגי העולם למות הנשיא האיראני

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ניצחון לחברות התשלומים מול בנק ישראל: יוכלו להתחייב לריבית קבועה

למרות התנגדותו של בנק ישראל, רשות לניירות ערך אישרה את ההוראה שצפויה להכנס לתוקף ביוני ● חברות תשלומים יוכלו להציע ללקוחות שיפקידו אצלן כספים ריבית מובטחת ● הרשות: "חברות התשלומים נועדו לקדם תחרות מול מערכת הבנקאית ולכן נדרש לאפשר להן להציע ללקוחותיהן ריבית, בדומה לזו שהמערכת הבנקאית"

סין שורפת את כל הגשרים עם ישראל, וחמאס מתחזק ביהודה ושומרון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תיראה איראן אחרי מותו של ראיסי, היחסים של ישראל וסין במשבר ולמה חמאס מתחזק ביהודה ושומרון ● כותרות העיתונים בעולם 

טרמינל 1, נתב''ג / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

החל מהשבוע הבא: טרמינל 1 חוזר לפעילות מלאה

טרמינל 1 בנתב"ג, שנסגר באוקטובר 2023, צפוי לחזור לפעילות בשבוע הבא ● עפ"י נתוני רשות שדות התעופה, צפויים לעבור בטרמינל כ-200 אלף נוסעים מדי חודש ● אלה החברות שיפעלו ממנו