גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף
ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות הורתה לדירקטוריון נת"ע להקפיא את הליך בחירת מנכ"ל החברה, כך נודע לגלובס. אתמול שלח מ"מ רשות החברות ינקי קוינט מכתב ליו"ר דירקטוריון נת"ע מיה ליקוורניק בו דרש להקפיא את הליך האיתור למנכ"ל החברה, וזאת לאחר שמגלי והבה, חבר הדירקטוריון עזב את ועדת האיתור.

חבר הכנסת לשעבר והבה, שמשמש כחבר בדירקטוריון נת"ע נמנה גם בועדת האיתור לבחירת מנכ"ל החברה. והבה טען בפני רשות החברות כי ליקוורניק "שמה לי עובדה מוגמרת שאני חייב להתפטר בכדי לא לפגוע בלוחות הזמנים ובבחירת המנכ"ל של החברה", לאחר שהוא הודיע שלא יוכל להגיע לחלק מישיבות ועדת האיתור, מכיוון שהוא נעדר מישראל בתפקידו כשגריר נודד מטעם האסיפה הפרלמנטרית של מדינות הים התיכון. "אני רואה פגיעה בי ובהליך הדמוקרטי לאלה שבחרו בי (בדירקטוריון - א"ז) זו תחושתי הקשה שלא דמיינתי שאתקל בה ממרום שנות ניסיוני".

בעקבות השינויים בוועדת האיתור, קוינט כתב לליקוורניק כי "בהתאם לאמור בפנייתו של מר והבה, התפטרותו נבעה מלחץ שהופעל עליו. לטענתו הוא הודיע כבר בתחילת חודש אפריל על השינויים הצפויים בלו"ז ושבקשתו לשינוי מועד הישיבות לא נענתה... עוד עולה מפנייתו כי נאמר לו כי יוכל להיות משקיף בהליך וזאת על אף שאפשרות זו אינה אפשרית. טענות אלו הינן חמורות ומעלות חשש ממשי לתקינות ההליך", והורה לדירקטוריון להקפיא את הליך האיתור עד לבירור הטענות.

ועדת האיתור זקוקה ל-3 חברים בלבד

ואולם, לגלובס נודע כי והבה השתתף בתחילת הדיונים בועדת האיתור שנגעו לתנאי הסף והוא לא לקח חלק בניקוד המשתתפים וכי מינימום החברים הנדרשים בועדת האיתור הוא שלושה, בעוד שהדירקטוריון בחר בחמישה חברים, כך שלא ברור בשלב זה כיצד נפגע ההליך. מטעם החברה נמסר כי "דירקטוריון נת"ע יבחן את מכתבו של מ"מ מנהל רשות החברות".

ברשות החברות מביעים מורת רוח לנוכח המהירות שבה מבקשת ליקוורניק למנות מנכ"ל, וזאת מן הטעם שסבורים שם שמכוח חוק המטרו מי שאמור לעמוד בראשות הדירקטוריון הוא מנהל רשות המטרו, שלתפקיד זה פנו במשרדי התחבורה והאוצר, כפי שפורסם לראשונה בגלובס, למנכ"ל המשרד להגנת הסביבה גיא סמט. בתוך הממשלה ישנה מחלוקת לגבי פרשנות החוק אבל ברשות סבורים שהמהירות שבה ליקוורניק מנסה למנות מנכ"ל נועדה לקבוע עובדות בשטח, לפני שיוחלט האם סמט ימונה במקומה. מנגד, גורמים בענף תולים את המהירות בעזיבת המנכ"ל הנוכחי החודש והשאיפה שיערוך חפיפה למנכ"ל הנכנס.

הרשימה הסופית לתפקיד

בין המועמדים שהגיעו לשמינייה הסופית נמצאים איתמר בן מאיר מנכ"ל חברת נתיבי איילון לשעבר, שרון קדמי מנכ"ל אלסטום ישראל לשעבר, גלעד בר אדון מנכ"ל חברת מוריה, מיכאל מייקסנר לשעבר מנכ"ל רכבת ישראל, יהודה בר און לשעבר מנכ"ל נת"ע.

ואולם, מדובר בהסלמה נוספת במאבק בין רשות החברות ומשרד התחבורה לדירקטוריון נת"ע סביב מינוי מנכ"ל החברה. במסדרונות הממשלה מספרים שקוינט היה מעוניין לראות דמויות דוגמת יהודה בר און, מי שכיהן כמנכ"ל נת"ע בעבר, חוזרים לנהל את החברה, ובמקביל אומר בפומבי שצריך להעביר את המטרו לחברת ביצוע חדשה ושלא ינוהל על ידי נת"ע. לכן, יש הסבורים שקוינט ובכירי משרד התחבורה שמצטרפים לעמדתו מנסים ללחוץ את הדירקטוריון לבחור מועמד מוסכם עליהם, וזאת משום שבשונה מהחברות רכבת ישראל ונתיבי ישראל שנשלטות על ידי אנשי רגב, לנת"ע דירקטוריון עצמאי בראשותה של ליקוורניק שמונתה בתקופת הממשלה הקודמת.

קוינט מצידו טען בכנס התשתיות של גלובס לפני כחודשיים כי "נתע חברה בעייתית" וכי היא "חולה ומגמגמת". לכן טען קוינט, "צריך להקים חברה חדשה (לניהול המטרו, א"ז). הקמתי חברות ממשלתיות בעבר, זה לא סיפור מורכב. צריך להקים חברה של 'כוכבים' ולהוציא את הפרויקט (המטרו) לדרך. להשאיר אותו בחברה שלא מדברת בקול ברור, ואין לה חזון ומנהיגות, זה לא מה שיוציא לפועל את הפרויקט".

גם מנכ"ל משרד התחבורה משה בן זקן אמר בכנס כי "אנחנו חושבים שהמטרו הוא תשתית לאומית, וצריכה להיות לו חברה נפרדת. מיטב המומחים צריכים להתעסק רק בזה, ולא בעוד קווים, עם אפס בירוקרטיה".

יושבת הראש מיה ליקוורניק והמנכ"ל (הפורש) חיים גליק מסרו בתגובה לנאמר בכנס כי "דבריו של קוינט עולים לכדי דיבה ומהווים פגיעה ישירה במאות עובדי נת"ע הנחושים והמסורים, שרק לאחרונה הביאו את הרכבת הקלה לגוש דן, פועלים במרץ להקמת הקווים הירוק הסגול, ומקדמים את פרויקט המטרו".

בנת"ע הוסיפו: "נדהמנו מחוסר המתאם בין התבטאויותיו החמורות של מר קוינט למציאות העובדתית, אותה תיארו בכנס גם שותפינו במשרדי האוצר והתחבורה. תמוה בעינינו כי מר קוינט חוזר על רעיון הוצאת המטרו מנת"ע, זאת ללא דיון מקצועי או העמקה בנושא כה קרדינלי ובעל השפעה קריטית על עתיד המדינה, כאשר אך לפני שנה, התקבלה החלטת ממשלה בתמיכת משרדי התחבורה והאוצר, הקובעת באופן חד־משמעי כי המטרו יוקם על־ידי נת"ע, זאת בתום הליך מקצועי ארוך ועבודת מטה אשר בחנה את כלל החלופות. נציין כי מר קוינט לא ביקר בשנים האחרונות בנת"ע, איננו מעודכן כלל בפועלה של החברה ולא קיים דיון עם גורמי המפתח בפרויקט המטרו על־מנת לגבש דעה מקצועית כראוי".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

ירידות בבורסה המקומית; מדד הבנקים עולה ב-0.5%

מדד ת"א 90 יורד ב-0.5% • סלקום: ירידה של 87% ברווח הנקי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית" ● מיטב: "בשוק האג"ח המקומי מתעלמים מהסיכונים של חברות הנדל"ן" • יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

רסול סעדה, ד''ר ספא אבורביעה, מוחמד ח'לאילה, רנין מרדי ושאדי חדאד, בפאנל בין פשיעה לצמיחה / צילום: תמר מצפי

"יש בחברה הערבית 30% צעירים, זה הון אנושי עצום"

בפאנל שעסק בפשיעה בחברה הערבית, שוחחו מומחים ודנו בשורשי הבעיות במגזר ובמניעים לצמיחה ● "ארגוני הפשיעה מעניקים משמעות ותחושת שייכות"

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ניצחון לחברות התשלומים מול בנק ישראל: יוכלו להתחייב לריבית קבועה

למרות התנגדותו של בנק ישראל, רשות לניירות ערך אישרה את ההוראה שצפויה להכנס לתוקף ביוני ● חברות תשלומים יוכלו להציע ללקוחות שיפקידו אצלן כספים ריבית מובטחת ● הרשות: "חברות התשלומים נועדו לקדם תחרות מול מערכת הבנקאית ולכן נדרש לאפשר להן להציע ללקוחותיהן ריבית, בדומה לזו שהמערכת הבנקאית"

יובל זילבר ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

קרן חדשה להנצחת קצין שנפל במלחמה תסייע לחיילי מילואים בעלי עסקים

"הקרן של יובל", להנצחת יובל זילבר ז"ל, הוקמה ע"י אפרת פלד, יו"ר ומנכ"לית אריסון השקעות, שבנה היה חברו הטוב מילדות ● כעת מבקשים בקרן לגייס עוד חצי מיליון שקל להלוואות לעצמאים ● ישראל מתגייסת

צעדת ''אחים לנשק'' במחלף שער הגיא / צילום: אביב אטלס

חסימות כבישים ומעצרים עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: ימי השיבושים חוזרים

המחאה נגד הממשלה הוציאה לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות איטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● עימותים בין שוטרים למפגינים שניסו לחסום את כביש 1, 12 מוחים נעצרו ● בין מובילי ההפגנה ישנן משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

התובע בבית הדין הפלילי בהאג: רוצה להוציא צו נגד נתניהו וסינוואר בגלל פשעי מלחמה

התובע בהאג ביקש צווי מעצר גם נגד גלנט, דף והנייה ● צה"ל תקף מטרות בדרום לבנון • התרעת צבע אדום הופעלה הבוקר בשדרות, לא דווח על נזק או על נפגעים • היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב נפגש עם נתניהו, הרצוג, גלנט, הנגבי ודרמר - כדי לדון על המלחמה בעזה • גלנט: "מזהים את השפעת המבצע ברפיח, יודעים איפה בכירי האויב. מחויבים להרחבת הפעולה הקרקעית" • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

רוב שוקי המניות בשיא כל הזמנים. זה מה שחושבים האנליסטים

שוקי המניות ב-14 מתוך 20 הכלכלות המובילות בעולם נמצאים כעת בשיא כל הזמנים או קרובים אליו ● רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות: הראלי התרחש לא רק בשוק המניות השנה, אלא כמעט בכל אפיקי ההשקעה

מנכ''לית קו אימפקט, נוא ג'השאן־בטשון / צילום: תמר מצפי

"מי שרוצה לשלב את החברה הערבית צריך לעבוד בזה"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, נוא ג'השאן־בטשון, מנכ"לית קו אימפקט, שוחחה על האתגרים בשילוב החברה הערבית בשוק העבודה ישראלי ● ג'השאן־בטשון: "חברות עסקיות שהן גשר בין החברה היהודית לערבית אמנם סבלו מטראומה גדולה בעקבות המלחמה, אבל הצליחו להחזיק את זה"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח חברתי כלכלי במגזר המיעוטים / צילום: תמר מצפי

"במסגרת תוכנית החומש לחברה הערבית, אנחנו משקיעים קודם כל בחינוך. הפערים מצטמצמים"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, התייחס בכנס גלובס לאתגרים באוכלוסייה זו ולחשיבותה ● לדבריו, ברקע יישום תוכנית החומש הייעודית, החברה הערבית חוותה שינוי משמעותי: "רוב התלמידים לא היו זכאים לבגרות. היום יש 20% סטודנטים לתואר ראשון"

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

עליות קלות באירופה; המסחר באסיה ננעל בעליות


הניקיי עלה ב-1% ● פאלו אלטו תדווח היום לאחר הנעילה, צים מחר - מה צפוי ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע על השווקים, ובפרט על שוק הנפט • וויקס: הרווח  הנקי זניק ב-50%, מעדכנת כלפי מעלה את התחזיות ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית"• יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

מרכז נתניה / צילום: איל יצהר

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר הגדולה שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב

מחיר ממוצע של דירה שנרכשה ברבעון הראשון היה גבוה בכ–130 אלף שקל מהמחיר ברבעון השלישי אשתקד לפני המלחמה, כשהעליות נרשמו גם בצפון ובדרום ● תל אביב נשארת הכי יקרה, אם כי שם מחיר דירת 4 חדרים דווקא ירד בחצי השנה האחרונה ● הרצליה היא העיר הגדולה הבאה בתור, עם 3.65 מיליון שקל לדירה. ומי העיר היחידה שבה נרשמו ירידות?

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

חנן מור / צילום: אייל טואג

אחרי חצי שנה: ביהמ"ש אישר את הסדר החוב בחנן מור

עיקרי הצעת ההסדר הם השלמת פרויקטים של בנייה, מכירה ואכלוס של מאות יחידות דיור, מה שיאפשר פירעון חובות לחלק מהנושים ● כחלק מההליך ידוללו חנן מור ושותפו מאור לאחוזים בודדים בחברה הציבורית ● ביהמ"ש: "המרת החוב להון תאפשר לקבוצה לצאת לדרך חדשה תחת מינוף מוקטן"

האם עישון במרפסות ייאסר? / צילום: Shutterstock

העתירה למניעת עישון בבתי מגורים: האם שופטי בג"ץ יתערבו?

בג"ץ דן היום בעתירה הדורשת לאסור עישון בדירות מגורים החודר לדירות הסמוכות ● השופטים הציגו את ההתלבטות שלהם אם להתערב בנושא, בשל הקושי להגדיר מתי קיים מפגע שיש לאכוף אותו

ווסימוזי מדונסלה (מימין), נציג דרום אפריקה בדיון בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman

המשטר בדרום אפריקה פותח מערכה לשלילת ההכרה בזכות הקיום של ישראל

עיון באוצר המילים והדימויים של נציגי המשטר הדרום אפריקאי בבית הדין בהאג מראה כי הם מתרחקים במהירות משאלת עזה ועוברים אל שאלת הלגיטימיות של קיום ישראל ● אפשר להגיד שהיחסים עם משטר ה–ANC במדינה הגיעו אל סוף הדרך

מוחמד מג'אדלה, אורי יוגב וד''ר סמיר מחאמיד בפאנל על תוכנית ''החומש־תקאדום'' / צילום: תמר מצפי

ראש עיריית אום אל־פחם: "כבר שנה וחצי שאני לא מקבל כסף לפרויקטים"

ראש עיריית אום אל־פחם סמיר מחאמיד, ויו"ר קרן אלומה ומנהל אגף התקציבים לשעבר אורי יוגב, שוחחו בכנס גלובס על תוכנית החומש לחברה הערבית ● "הממשלה לא מנהלת נכון סדרי עדיפויות"

שי ויל / איור: גיל ג'יבלי

מתחת לרדאר: הכירו את המשפחה שתשלוט בדואר ישראל

משפחת ויל העדיפה להתנהל מתחת לרדאר התקשורתי והציבורי, למרות שהחברות שבשליטתה אחראיות למותגים ישראליים מאוד מוכרים ● קבוצה בהובלת המשפחה זכתה במכרז על דואר ישראל, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שלה

ד''ר ענאיה בנא, מנכ''לית ומייסדת עמותת אל־ביאדר / צילום: תמר מצפי

"בעלי הקרקע הפרטית בחברה הערבית מחכים שיזמים יבואו"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, ד"ר ענאיה בנא, מנכ"לית משותפת ומייסדת עמותת אל־ביאדר, דיברה על הפערים בין החברה הערבית לחברה הכללית בתחום הדיור ● בנא: "85% מהדור הצעיר בתוך היישובים הערביים הוא מחוסר פתרונות דיור"

המתקפה הישראלית ברפיח העירה את יצרני הפייקים בעולם

העולם דרוך לקראת פעולה צבאית רחבה ברפיח, והפייקים מופצים בהתאם ● המשרוקית של גלובס