גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המנכ"לים בעלי השכר הגבוה ביותר בשנת 2023

מענקי מניות מעלים את חבילת התגמול החציונית לשיא של 15.7 מיליון דולר ● בראש הרשימה ניצבים מנהלי חברות הטכנולוגיה

ראשי החברות הגדולות באמריקה הגיעו לשיאי שכר חדשים בשנת 2023, כאשר הענקת מניות הגדילו את ערכן של חבילות התגמול.

לפי ניתוח של ה"וול סטריט ג'ורנל", השכר של מחצית מן המנהלים עמד על 15.7 מיליון דולר לפחות, סכום שיא לשכר חציוני של מנכ"לים בסקר השנתי, כאשר כמה מהם הרוויחו יותר מ-50 מיליון דולר. להשוואה, השכר החציוני באותן חברות בשנה הקודמת עמד על כ-14.5 מיליון דולר.

ניתוח | זו הייתה הבוננזה של קיבוץ יזרעאל, ואז השווי שלה התכווץ בכמעט 7 מיליארד שקל 
מוורן באפט ועד ביל אקמן: השינויים בתיקי ההשקעה של השחקנים הגדולים בוול סטריט

רוב המנהלים קיבלו העלאות של 9% לפחות ביחס לשנה הקודמת - אחד מכל ארבעה קיבל העלאה של 25% או יותר - ורוב החברות רשמו תשואות שנתיות לבעלי מניות של לפחות 13%, כך מצא ה"וול סטריט ג'ורנל" בניתוח נתונים של יותר מ-400 חברות שהתקבלו מ-MyLogIQ, ספקית של נתונים וניתוחים של חברות ציבוריות. 

בין 25 המשתכרים המובילים מדורגים שמונה מנהלי חברות טכנולוגיה, וכך גם חמישה מנהלים מהחברות הפיננסיות המובילות וחברות התקשורת או הבידור המובילות.

הוק טאן, המקבל שכר של 162 מיליון דולר, הוא המנכ"ל בעל השכר הגבוה ביותר על פי הניתוח של ה"ג'ורנל". אולם הוא יצטרך להישאר בתפקיד חמש שנים, ועל מחיר מניית ברודקום יהיה להגיע ליעדים מסוימים לאחר אוקטובר 2025, כדי שיקבל את מלוא הערך של שכרו. ברודקום אמרה שהחברה השיגה ביצועים טובים יותר מן המתחרים בניהולו של טאן, המנכ"ל שלה מאז 2006, והוא לא יקבל בונוסים נוספים בהון או במזומן בחמש השנים הבאות.

השכר של ניקאש ארורה מחברת פאלו אלטו נטוורקס הסתכם ב-151 מיליון דולר, בעיקר במענקי הון שכללו מניות שניתנו במשך שלוש שנים.

חברת בלקסטון, המשלמת למנכ"ל סטיבן שוורצמן 120 מיליון דולר, אמרה כי התשואה הכוללת של החברה, שעמדה על 83%, עלתה על זו של מנהלי הנכסים בארה"ב בשנה שעברה. החברה תיארה את מבנה השכר שלה ככזה המתאים את תמריצי המנהלים לאלו של המשקיעים.

כריסטופר וינפרי מחברת Charter Communications, מפעילת הכבלים, קיבל שכר כולל בשווי של 89.1 מיליון דולר, בעיקר באופציות והבשלה של מניות במשך חמש שנים, וחלק גדול ממנו תלוי בעליית מניות החברה ב-28% ל-152% מרגע מתן המענקים.

מענק חד-פעמי של 30 מיליון דולר לשימור ומנהיגות, שחולק על פני חמש שנים, סייע להזניק את השכר הכולל של ויל לנסינג מחברת Fair Isaac ל-66 מיליון דולר. החברה אמרה כי תשואות בעלי המניות שלה מדורגות באחוז העליון של החברות המובילות ב-S&P 500 בעשור האחרון.

השכר החציוני במזומן למנכ"לים נותר על כ-3.8 מיליון דולר

מענקי הון המשיכו להוות את עיקר השכר של רוב המנהלים. ברבות מהחברות מתכננים להוסיף מענקי הון בצורה של מניות או אופציות אם החברה תעמוד בביצועים פיננסיים או במחירי מניות במשך מספר שנים. זאת אומרת שהשכר יכול לאבד חלק ניכר מערכו אם מחיר המניה של החברה יורד או אם יעדי הפעילות אינם מושגים - או לזנק בערכו בזכות הצלחה בשוק ובפעילות.

שוויין של מניות חסומות שהוענקו בתחילת מרץ אשתקד לג'נסן הואנג, מנכ"ל יצרנית השבבים, אנבידיה, גדל פי ארבעה עד סוף ינואר, ל-107.5 מיליון דולר. שכרו של הואנג, שדווח במקור כ- 34.2 מיליון דולר, כלל 26.7 מיליון דולר ב-מניות חסומות לפי השווי במועד ההענקה.

על פי תנאי המענק, הואנג יכול לקבל 50% עד 100% יותר מניות מאלה שקיבל במקור, אם החברה תעמוד בקריטריונים של ביצועים, לדברי מיופה כוח של אנבידיה.

בפברואר 2023, כחלק מחבילת שכר של 22.5 מיליון דולר, בריאן ניקול, מנכ"ל רשת המסעדות צ'יפוטלה מקסיקן גריל, קיבל מניות ואופציות שהיו שוות 15.5 מיליון דולר. עד סוף השנה, גדל ההון הזה יותר מפי שלושה, ל-52.2 מיליון דולר, אמרה החברה. התשואה על מניית צ'יפוטלה הייתה כ-65% במהלך 2023, ו-18% בשנה במשך שלוש שנים.

דוברת צ'יפוטלה אמרה כי הגידול בערך המניות של ניקול משקף את הביצועים החזקים של החברה במהלך השנה. החברה אמרה שהערך שניקול יממש בסופו של דבר תלוי בהמשך הביצועים הפיננסיים, התפעוליים והבורסאיים של החברה.

גם ערכם של מענקי ההון שקיבל מנכ"ל אינטל, פטריק גלסינגר, בשנה שעברה גדל פי יותר משלושה עד סוף השנה, ל-39.3 מיליון דולר. החברה אמרה ברישום למסחר של ניירות הערך שלה כי מהלכי ההתייעלות שנקטה בשנה שעברה הפחיתו את שכרו של גלסינגר בכ-15% ל-1.1 מיליון דולר, וכתוצאה מכך הפחיתו גם את יעד הבונוס במזומן שלו בכ-15%, ל-2.9 מיליון דולר.

בסך הכול, השכר החציוני במזומן למנכ"לים, לרבות משכורות ובונוסים שנתיים, נותר קבוע על כ-3.8 מיליון דולר.

כולם מרוויחים

לפי ניתוח הוול סטריט ג'ורנל, שכרם של המנכ"לים בחברות עם הביצועים הטובים והגרועים ביותר לא היה שונה באופן דרמטי. השכר הכולל החציוני היה 14.6 מיליון דולר ל-20% מהמנכ"לים שחברותיהם רשמו את התשואות הגרועות ביותר בהשוואה לחברות אחרות באותו מגזר, לעומת שכר של כ-15.7 מיליון דולר למנכ"לים בחברות עם הביצועים הטובים ביותר.

יצרניות שבבים וחומרה היוו 6 מתוך 25 החברות עם הביצועים הטובים ביותר - כולל אנבידיה, החברה בעלת הביצועים הטובים ביותר. 4 מהחברות המובילות היו בתחום הנסיעות או התחבורה. כמה מן המובילות ברשימה חזרו לאחר שנה או יותר של תשואות גרועות, שהיו קשורות במקרים רבים למגיפת הקורונה.

קבוצת רויאל קריביאן דיווחה ששילמה למנכ"ל ג'ייסון ליברטי 17.2 מיליון דולר ורשמה תשואה כוללת של 162% בשנה שעברה, לאחר שירדה ב-36% ב-2022 וב-43% ב-2020, כאשר תעשיית השייט ספגה מהלומה בשל חולי ואיסורים על נסיעות. (החברה רשמה תשואה של 3% ב-2021). ענקית שיתוף הנסיעות אובר טכנולוגיות רשמה תשואה של 149% לאחר שהציגה תשואות חסר של 41% ב-2022 ותשואת חסר של 18% ב-2021.

כמה קיבלה האישה בעלת השכר הגבוה ביותר?

בראשה של יצרנית השבבים (AMD (Advanced Micro Devices, המדורגת במקום השביעי לפי ביצועים של שנה, עמדה ליסה סו, האישה ששכרה הוא השני הגבוה ביותר בניתוח, מעט מעל ל-30 מיליון דולר, והכולל כמעט 28 מיליון דולר במניות ואופציות חסומות. האישה עם השכר הגבוה ביותר, של 31.55 מיליון דולר, הייתה ג'ולי סוויט מחברת הייעוץ אקסנצ'ר, שהציגה תשואה כוללת לשנה של כ-14%.

שלושים ואחת נשים ניהלו חברות S&P 500 במשך השנה המלאה של 2023, עלייה ביחס לכשני תריסרים בתחילת העשור. אף אחת מהן אינה מדורגת בין 25 המובילים לפי שכר. אישה אחת נוספת ניהלה את אחת מ-25 המובילות בביצועים: ג'יישרי אולל מחברת הענן Arista Networks, שהציגה תשואה של 94%. שכרה של אולל הסתכם ב-15.56 מיליון דולר.

מבין 25 החברות עם הביצועים הגרועים ביותר בניתוח של הג'ורנל, כמעט שליש פעלו במגזר הבריאות, לרבות שש חברות תרופות או ביוטכנולוגיה. אליהן הצטרפו ארבע חברות שירותים.

חברת פייזר אמרה שלא שילמה בונוסים למנהלים בכירים בשנה שעברה לאחר שביקוש חלש למוצרים הקשורים למגפת הקורונה גרם לכך שהחברה לא השיגה את יעדיה הפיננסיים. מענק ההון בסך 17.5 מיליון דולר, שהיווה את רוב השכר הכולל של המנכ"ל אלברט בורלא בשנה שעברה, נועד להכיר במנהיגותו ולהוות תמריץ עבורו להתמקד באסטרטגיה ארוכת טווח, אמרה החברה.

ביצועים גרועים יכולים להפחית את הערך של מענקי הון למנכ"ל. חברת מודרנה, יצרנית החיסונים נגד קורונה, דיווחה על שכר כולל של 17.1 מיליון דולר למנכ"ל סטפן בנסל בשנה שעברה, לרבות 12.5 מיליון דולר במענקי מניות ואופציות.

שווי המענקים הללו ירד ב-42% ל-7.3 מיליון דולר בסוף השנה, כך עולה מהפרוקסי של החברה, משום שמחיר המניה של מודרנה צנח בערך באותו הסכום בשנה זו. בנוסף, מענקי הון שהוענקו לבנסל בשנים קודמות ירדו בערכם בכ-167 מיליון דולר במהלך 2023.

הפסדים אלה קיזזו נטו של 945 מיליון דולר במענקי הון חדשים ועליות ערך שדווחו עבור בנסל במהלך שלוש השנים הקודמות.

מודרנה סירבה להגיב.

המתודולוגיה

הוול סטריט ג'ורנל השתמש בנתונים מדוחות פרוקסי של החברות שהוגשו עד ה-16 במאי על ידי חברות במדד S&P 500 בנוגע לשנות הכספים שהסתיימו לאחר ה-30 ביוני 2023. הנתונים נאספו על ידי MyLogIQ, ספקית של נתונים וניתוחים של חברות ציבוריות.

נתוני השכר המצרפיים ונתוני התשואה לבעלי מניות אינם כוללים חברות שהחליפו מנכ"לים או את תאריכי סיום שנת הכספים במהלך השנה.

שכר משקף את הערך של מענקי הון בעת ההענקה, כפי שדווחו על ידי חברות. התשואות הכוללות משקפות שינוי במחיר המניה והדיבידנדים, שברוב המקרים מחושב מסוף החודש הקרוב ביותר לסוף שנת הכספים של החברה.

מקורות: MyLogIQ (תגמולים); Institutional Shareholder Services, FactSet (תשואה לבעלי מניות); Standard & Poor's (קבוצות תעשייה); בקשות לרישום חברה (שכר עבור חברות נבחרות)

עוד כתבות

קניות / צילום: שירה ספיר

בניגוד לשנים קודמות, הציבור מוציא פחות על רכישות לקראת החגים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי המצב הביטחוני משפיע כצפוי יותר על הצפון, במיוחד בענף ההסעדה

קרן ההשתלמות הפכה לאטרקטיבית במיוחד ומסומנת כמטרה אצל האוצר / אילוסטרציה: Shutterstock

באוצר לוטשים עיניים ל-8 מיליארד שקל, וקרנות ההשתלמות בסכנה

הן נולדו בכלל כחיסכון לטווח הבינוני עם הטבות מס חריגות, אך ככל שחלף הזמן התרחקו משם והפכו לחיסכון משתלם במיוחד לכל מטרה ● עבור שכירים ועצמאים, קרנות ההשתלמות הן צ'ופר משמעותי, אולם באוצר מכנים אותן "עיוות מס" ● האם ההטבה הגדולה של אחד מכל שלושה ישראלים תצומצם, ומה החלופה שעל הפרק?

סניף ויקטוריה'ס סיקרט במיאמי / צילום: ALTO RE

אירועים ומינויים: המהלך החדש של מודי כידון

קרן הנדל"ן ALTO, שבבעלות מודי כידון ויניב מלמוד, חתמה על הסכם שכירות עם ענקית ההלבשה התחתונה ויקטוריה'ס סיקרט במיאמי, בהיקף של 24 מיליון דולר ● רשת "סאלח דבאח ובניו" פתחה את הסניף הגדול ביותר שלה באזור חיפה, ולגלידות נסטלה יש מנכ"ל חדש אחרי עשור ● אירועים ומינויים

איור: גיל ג'יבלי

המניה שעקפה את אנבידיה: האם זה אחד התחומים המעניינים להשקעה כיום?

את הכוכבת הגדולה של סחרור הבינה המלאכותית, אנבידיה, כולם כבר מכירים, אבל יש מניה אחת שכבר עקפה אותה השנה עם תשואה של 190% – ויסטרה ● הצורך ההולך וגובר של טכנולוגיות AI באנרגיה מסדר ליצרנית החשמל ביקושים גבוהים ביותר, ולא רק לה ● שאלת השבוע

האם וול סטריט בדרך למיתון או שהראלי רק התחיל / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

4 גרפים והתעלומה: האם וול סטריט בדרך למיתון או שהראלי רק התחיל

לאחרונה נראה שכל אפיק השקעה מסמן תחזית אחרת וסותרת לשוק ההון האמריקאי ● מדדי המניות בראלי חסר מעצורים, שוברים שיא אחרי שיא, אבל גם הזהב, שאמור להיות כלי לגידור מפני נפילות בשוק ● תשואות האג"ח הממשלתיות, שמשקפות את הצפי לשיעור הריבית, מתמחרות הורדות ריבית חדות ● ובינתיים הנפט נסחר ברמות שפל ומשקף ציפיות להאטה ● האם הכללים של וול סטריט נכתבים מחדש?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מיקרון זינקה ב-15%, פאגאיה נפלה ב-24%

מיקרון עקפה את הציפיות והעלתה את התחזיות ● משרד המשפטים האמריקאי פתח בחקירה נגד סופר מיקרו ● ישראליות בוול סטריט: קמטק, מובילאיי וגילת זינקו ● פאגאיה מגייסת 125 מיליון דולר באג"ח להמרה ● לאחר הדיווח שסעודיה תגדיל את התפוקה, מחירי הנפט ירדו ב-4% ביומיים וגררו למטה את מניות הנפט

נירה שמיר, כלכלנית ראשית, דיסקונט / צילום: רמי זרנגר

הכלכלנית שמסבירה: זו הסכנה שמחכה לישראל בהורדת דירוג

נירה שמיר, הכלכלנית הראשית של בנק דיסקונט, מנסה לפצח את העליות בשווקים למרות ההסלמה בצפון: "אנחנו למודי מלחמות" ● בראיון לפודקאסט של גלובס היא מפרטת את האתגרים שבפני המשק, מנסה להעריך לאן תגיע האינפלציה: "הרבה מעבר ליעד" וממליצה לא להקל ראש בהורדות הדירוג: "עלול לגרום לזעזוע"

אילוסטרציה: Shutterstock

היכונו, הנטו שלכם עשוי להישחק באלפי שקלים: כל מה שכדאי לדעת על הקפאת מדרגות המס

באוצר מתכננים להקפיא עד 2027 את ההצמדה למדד של מדרגות המס ונקודות הזיכוי ● המשמעות המיידית: עלייה בתשלום המס שנשלם ופגיעה בהכנסה הפנויה של העובדים ● מי יהיו הנפגעים העיקריים, כמה כסף זה יכניס למדינה ומה אומרים על זה המומחים בשוק

רן עוז, מנכ''ל קבוצת ישראכרט / צילום: תמי בר שי

המרוץ מתחמם: אלה שני המועמדים החדשים לרכישת ישראכרט

הקרב על השליטה ישראכרט עולה מדרגה, כאשר איש העסקים בני אלג'ם שוקל להשתלט על החברה ● במקביל מספר קמעונאים גדולים עשויים לחבור יחד למעין שותפות שתרכוש את חברת כרטיסי האשראי ● כרגע על המדף ישנן שתי הצעות רשמיות להשתלטות על ישראכרט - אחת ממנורה מבטחים והשנייה מחברת ווישור גלובלטק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

למרות ההסלמה בצפון: מדד ת"א 35 זינק ביותר מ-5% השבוע

בלשכת רה"מ מכחישים את הדיווחים על הפסקת אש ● מדד ת"א 35 עלה ב-1.2% ● בעקבות וול סטריט: מניות השבבים המקומיות זינקו ● מדד הביטוח זינק ב-3.5 הבנקים בכ-1.7% ● השקל התחזק בחדות מול המטבעות הזרים ● תשואות האג"ח הממשלתיות ירדו

פרופ' דוד פסיג / צילום: כדיה לוי (צולם במוזיאון תל אביב לאמנות)

דוד פסיג משיק ספר חדש ובטוח: "אנחנו בתקופה מיוחדת בהתפתחות המין האנושי"

חוקר העתידים פרופ' דוד פסיג, שעוסק בחיזוי מגמות שיתרחשו עוד 30־40 שנה, סבור שאין לפחד מהעתיד הטכנולוגי ● בראיון לגלובס הוא מדבר על השפעת הבינה המלאכותית על התודעה האנושית ומתייחס למכה שהנחית חמאס על ישראל: "איזנה את המערכת"

צילומים: נועם מושקוביץ'-דוברות הכנסת, AP-Leo Correa

הגזירה על הפנסיה: מה שווה מילה של ממשלה?

האוצר מקדם קיצוץ בהטבות הפנסיה, ומעבר לפגיעה בחוסכים משדר מסר בעייתי ● יותר מ־400 אלף דירות בצפון, בהן גרים 1.4 מיליון איש, אינן ממוגנות ● השבוע הגיע לשיא היחס השלילי למשפחות החטופים, שנאבקות כבר כמעט שנה על מנת להשיב את יקיריהן הביתה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה ירוקה באירופה; בצהריים יפורסם מדד PCE בארה"ב

ירידות קלות במסחר המוקדם בארה"ב ● מדד S&P 500 הגיע אמש לשיא ה-42 השנה ● היום ב-15:30 (זמן ישראל), יפורסם מדד PCE בארה"ב ● בסין ננעל שבוע המסחר הטוב ביותר מזה 16 שנה

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Gene J. Puskar, Shutterstock

סקרי בחירות בארה"ב אומרים דבר והיפוכו וממלכת כוהנים נולדת באלבניה

40 יום לבחירות בארה"ב - אל תאמינו לסקרים ● פלסטיק משוחרר לא ימוחזר ● נשק מצרי לסומליה ומשבר חדש בים סוף? ● סין מנסה טיל "שגרתי" שיגיע לארה"ב ● אלבניה מקימה מדינה עצמאית זוטא לכוהני דת מוסלמיים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הפצצות חיל האויר בדרום לבנון / צילום: Reuters, Aziz Taher

צה"ל ממשיך לתקוף בלבנון, השמיד את המשגרים שירו לטבריה

רקטה שנורטה מלבנון לטבריה נפלה בשטח פתוח ● לשכת רה"מ: "ישראל שותפה ליוזמת ארה"ב לאפשר לאנשים לחזור בבטחה לבתיהם בגבול הצפון" ● ארה"ב, האיחוד האירופי ומדינות נוספות פרסמו הצהרה משותפת הקוראת לרגיעה בין ישראל ללבנון • מפקד חיל האוויר: נערכים עם פיקוד הצפון לאפשרות של תמרון קרקעי

מעבדות המו''פ של טבע בנתניה / צילום: יח''צ טבע

אושרה פשרה בפרשת האופיואידים: טבע תקבל מחברות הביטוח 40 מיליון דולר

כשנה אחרי שטבע סגרה את התביעות נגדה בארה"ב תמורת 4.3 מיליארד דולר, בית המשפט הכלכלי בתל אביב אישר פשרה בתביעות שהוגשו נגדה בישראל ● הסכום שישולם לטבע הוא הגבוה ביותר שהושג בתביעה נגזרת בישראל ● עורכי הדין והמבקשים יקבלו 4.8 מיליון דולר

מנהיג חיזבאללה, חסן נסראללה / צילום: Shutterstock, mohammad kassir

ישראל שינתה גישה ובמזרח התיכון מבינים ש"בעל הבית השתגע"

ימים ספורים של יוזמה ישראלית שינו את שיח "איחוד הזירות" של נסראללה ● סינוואר רוצה הסלמה, אבל זו הפכה לחרב פיפיות שעשויה להשאיר אותו לבד

נטלי משען-זכאי / צילום: יח''צ

לא רק משרדים: המנכ"לית החדשה של גב־ים צפויה לפתח גם את זרוע המגורים

אחרי שמכרה כמעט את כל החזקותיה, נראה כי דיסקונט השקעות התפנתה להשביח את מה שנשאר מהן ● בשבוע האחרון הוחלט שנטלי משען־זכאי תחליף את מנכ"ל גב־ים המיתולוגי, והקבוצה יצאה בצעד שנועד להגדיל את הסחירות במניה ● השלב הבא: 6,800 דירות מגורים

אונייה פורקת מכוניות בחיפה / צילום: דוברות נמל חיפה

בכמה יתייקרו הרכבים החשמליים בינואר? המתווה החדש שעל הפרק

מאמצים לבלימת הזינוק הדרמטי במס הקנייה ובמחירי כלי הרכב החשמליים בישראל שצפוי בינואר ● וגם: בשבוע הבא ינחת בישראל עוד קרוס-אובר סיני חשמלי ● ועוד חדשות מענף הרכב

פרויקט של רונסון בפולין. בעיגול: עמוס לוזון/ צילומים: אתר החברה, איל יצהר

לוזון רונסון השלימה את השלב המוסדי: מנפיקה לפי שווי של 1.3 מיליארד שקל

חודש לאחר חשיפת גלובס, השלימה חברת הבנייה למגורים בישראל ובפולין שבשליטת עמוס לוזון את השלב המוסדי ומכרה 24% ממניותיה תמורת 307 מיליון שקל לסדרה של גופים מוסדיים, השלב הציבורי צפוי בהמשך