גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בזמן שהעובדים מוחים נגד ישראל, גוגל ואמזון מאיצות את הפרויקטים עם הממשלה

מערכת לניהול המפונים, סריקה מהירה לבקשות רישיון לנשק והיערכות למתקפת סייבר: מאז 7 באוקטובר מהדקות אמזון וגוגל את עבודתן עם ממשלת ישראל, חרף קריאות עובדיהן להפסיק עמה את הקשרים ● וגם: מי המתחרה של וויז שנכנסה למכרז של הממשלה?

הפגנות נגד ישראל מחוץ למשרדי גוגל בקליפורניה, בשבוע שעבר / צילום: Reuters, Tayfun Coskun
הפגנות נגד ישראל מחוץ למשרדי גוגל בקליפורניה, בשבוע שעבר / צילום: Reuters, Tayfun Coskun

בחודש שעבר פיטרה גוגל כ־50 עובדים שהתבצרו במשרדיה ודרשו ממנה להפסיק את הקשרים העסקיים עם ישראל. תחת ארגון הגג "לעצור את הטכנולוגיה לאפרטהייד" - שמאחוריו ארגונים מוסלמים וארגוני BDS - קראו העובדים להפסיק את שיתוף הפעולה עם ממשלת ישראל. ההפגנות הללו בתוך גוגל אינן חדשות, אולם עד כה לא נראה שהן שינו את מדיניות החברה עצמה כלפי ישראל, שמאז 7 באוקטובר אף האיצה את העבודה מולה, כך נודע לגלובס.

ניתוח | זו אחת הרכישות הגדולות בתולדות ההייטק הישראלי. מה עומד מאחוריה?
בדיקת גלובס | העולם נכנס לעידן ה-ChatGPT, איך יכול להיות שלישראל אין מחשב על?

ענקית החיפוש איננה רק ספקית סטנדרטית של ממשלת ישראל - היא אחת משתי הזוכות במכרז הענן הממשלתי "נימבוס", שנועד להעביר את כלל מערכות המחשוב של ממשלת ישראל ויחידות הסמך שלה, כולל מערכת הביטחון - למערכות ענן. הזכיינית השנייה היא אמזון, שכמה מעובדיה ארגנו הפגנות נגד שיתוף הפעולה עם ישראל ב־2022 יחד עם עובדי גוגל בערים מרכזיות כמו סיאטל, סן פרנסיסקו וניו יורק. עם זאת, בזמן מלחמת חרבות ברזל לא נרשמו מחאות רשמיות של עובדי אמזון, למעט התבטאויות אנטי־ישראליות בקבוצת העובדים הוולונטרית "ערבים באמזון" (Arabs at Amazon).

האצה בשיתוף הפעולה

חרף אי־שביעות הרצון מצד חלק מהעובדים בחברות, לגלובס נודע כי מאז 7 באוקטובר אמזון וגוגל אף לוחצות על ממשלת ישראל להגביר את הטמעת מערכות הענן שלהן. זאת מתוך חשש כי בשל הגירעון ההולך וגדל במדינה, הפרויקט יעמוד בסכנת הקפאה. ענקיות הטכנולוגיה האמריקאיות השקיעו מאות מיליוני דולרים כל אחת בהקמה ושכירה של חוות שרתים באתרים רבים בישראל, והן מצפות שהממשלה תמלא את חלקה בהסכם נימבוס, המוערך בכ־4 מיליארד שקל.

לפיכך, בחודשים האחרונים נרשמה האצה במספר משרדי הממשלה שמשתפים פעולה עם שתי הזכייניות האמריקאיות, בהם משרדי האוצר, המשפטים, השיכון והמשרד לביטחון לאומי. בחודש שעבר קיבלה הממשלה החלטה רשמית לאמץ את מכרז נימבוס, ולהאיץ את מעבר משרדיה לאמזון וגוגל, כולל חלקים נרחבים ממערכת הביטחון ומשטרת ישראל.

על פי הערכת גורם המקורב למכרז, סך תקציבי הפרויקטים שקודמו מאז 7 באוקטובר חצה את רף ה־100 מיליון שקל. בין השאר, הוקמה מערכת לניהול היבטים אזרחיים של המלחמה והואצה הגירה של נתונים ממשלתיים לחוות שרתים בישראל, זאת על מנת שאלה לא יהיו תלויים בחסדי מדינות כמו גרמניה וארה"ב, כפי שהיה עד כה.

בין בעלי התפקידים המרכזיים שעמדו מאחורי האצת התהליך עומדים החשב הכללי באוצר יהלי רוטנברג וסגנו לתחומי הטכנולוגיה אביתר פרץ, שהאיצו את תהליכי הרכש; ושירה לב עמי, ראש מערך הדיגיטל, שהקימה לצורך כך יחידה שתסייע למשרדי הממשלה האחרים לעבור לענן.

 

גיבוי וניהול תמונת המצב

הפרויקט המרכזי הנערך מאז 7 באוקטובר עוסק, כחלק מלקחי המלחמה, בגיבוי מערכות קריטיות להתאוששות מאסון ורציפות פעולה בענן על מנת להימנע מאובדן נתונים במקרה של נזק פיזי או פריצת סייבר. הדבר נעשה מתחת לרדאר התקשורתי לרוחב כלל משרדי ממשלה ויחידות סמך בשיתוף אמזון וגוגל. לצורך השלמת התקציבים נעזרים המשרדים במערך הדיגיטל, בהיקף של עשרות מיליוני שקלים. עם זאת, לא כל הגורמים המעורבים מכירים את היקפי התקציבים, כך שקיים סימן שאלה באשר לפיקוח התקציבי על הפרויקטים.

פרויקט נוסף הנעשה גם הוא בשיתוף אמזון וגוגל עוסק בניהול תמונת המצב האזרחית של האוכלוסייה המפונית מהדרום ומהצפון, והאוכלוסייה שעדיין מתגוררת באזורי העימות. לאחר המחדל הגדול עם פרוץ המלחמה - בו משרדי ממשלה רבים נותרו מבולבלים, נסמכים על מערכות מידע ישנות ולא יעילות, ומתקשים להתמודד עם ניהול הפינוי ובקרת הנזקים - פותחה על גבי הענן של גוגל מערכת בשם "אמו"ן", לאספקת תמונת מצב אזרחית על שגרת החירום. הפרויקט כולל הטמעת יישומי בינה מלאכותית, האצת מהירות פיתוח פרויקטים למספר שבועות - במקום חודשים - ושימוש רב יותר בענן ציבורי.

מערכת שלישית המפותחת באחרונה היא ניהול רישוי כלי הירייה של המשרד לביטחון לאומי, המתאכסנת בענן של גוגל. המערכת החדשה כוללת אמצעי סריקה אופטית עם כמה אלמנטים של בינה מלאכותית המאפשרים ניהול מהיר יותר של טפסי בקשה ותמונות, לאחר שקצב הצטברות הבקשות לרישוי כלים קפץ פי ארבעה מזה שהיה טרם המלחמה. ככל שנודע, בימים שלפני המלחמה נסרקו כ־1,800 בקשות מדי יום, באופן ידני. עד כה מאז הקמת הפרויקט נסרקו באופן אוטומטי במהלך תקופה של כ־80 יום כ־420 אלף בקשות.

נוסף על פרויקטים שהואצו או החלו בעקבות המלחמה, ממשיכים גוגל ואמזון לקחת חלק בפרויקטים שקרובים יותר להשלמה, בהם: השלמת מערכת סריקת הצהרות יבוא במכס כדי לאתר סימנים מחשידים לעבריינות מס, סמים וביטחון, ומערכת "חשבונית ישראל" למלחמה בחשבוניות הפיקטיביות, פרויקט שמנוהל בגוגל על ידי רשות המסים; התקנת מערכת המבוססת על אמזון במשרד המשפטים, המיועדת לניהול הליכים משפטיים באמצעות שיחות וידאו וכוללת כלי הזדהות; מערכות שיחות פרטיות וקבוצתיות וכלי לתמלול דיונים; ופרויקט המבוסס על הענן של גוגל לניהול סטנדרטיזציה בתהליכי בנייה לכלל הגופים המחזיקים מידע הנוגע לתהליכי תכנון ובנייה.

מי נמצאת בחנות?

עיכוב נוסף שמנסים להתמודד איתו במכרז נימבוס הוא בחירת זכיינים למה שמכונה "שלב 5" - השקת חנות אפליקציות ארגוניות שיפעלו על גבי העננים של גוגל ואמזון - איחור שהפך את הכדאיות להגירה לענן ללא־כדאי. לגלובס נודע כי במשרד האוצר נבחרו חברות המחשוב נס, בינת ומטריקס לספקיות אינטגרציה של תוכנות על גבי הענן. מאז חודש אוקטובר נכנסו לחנות חברות כגון: חברת הבינה המלאכותית לחברות ביטחון האמריקאית פלנטיר, בבעלות המיליארדר האמריקאי פיטר תיל; אורקה סקיוריטי, המתחרה הישראלית של וויז בתחום הסייבר לשימוש ביישומי ענן; חברות הסייבר האמריקאיות פורטינט ו־F5; והסטארט־אפים הישראליים ריברי ורדיס שעוסקים בניהול דאטה על גבי הענן.

עם זאת, במכרז מעוניינים להכניס ספקים נוספים, כולל חברות שמתחרות על אותה הנישה במטרה ליצור תחרות ולהוזיל עלויות. בכל זאת, החשב הכללי עדיין לא פתר את שתי הסוגיות המרכזיות המכבידות על משרדי הממשלה - תוכנות שולחניות בענן ומערכות ניהול לקוחות שעדיין נמצאות בסביבת מיקרוסופט. 

עוד כתבות

נחתים אמריקאים בתרגיל. התאמנו בסביבת טייוואן לפחות שנה / צילום: Reuters, EyePress News

חיל הנחתים האמריקאי כבר התחיל להתכונן למלחמה שתפתח סין

חיילי הנחתים של ארה"ב מוטסים במסגרת תרגילים צבאיים למקומות מרוחקים שמהם הם עשויים יום אחד להילחם בסין ● הכוחות לומדים איך לעכב את הסינים כדי לקנות זמן לתגבורת אמריקאית, לומדים איך לתקשר ביניהם ולהישאר מוסווים ויודעים איך ליצור הסחה: "כל חיישן שסין מגייסת כדי לחפש כוח של חיל הנחתים, הוא חיישן שלא מחפש מטרה אחרת" ● חזית סין-טייוואן, פרויקט מיוחד

תערוכת יורוסאטורי / צילום: Lafargue Raphael

בית המשפט בצרפת מחמיר את ההגבלות בתערוכת הנשק הגדולה

בית המשפט בבוביני שבאיל דה פראנס שבפאתי פריז קיבל עתירה של ארגונים פלו־פלסטיניים מקומיים שדרשו לאסור כניסת חברות ישראליות באופן גורף לתערוכת יורוסאטורי היוקרתית ● המשמעות: גם חברות שתכננו לשלוח נציגים לתערוכה כדי לקיים פגישות או לפנות למציגים אחרים, לא יוכלו לעשות זאת

כיכר המדינה. לב אזור הביקוש / צילום: באדיבות י.ח דמרי

כיכר המדינה בת"א עובר מתיחת פנים. כמה יעלו הדירות החדשות?

באזור כיכר המדינה ניתנו בחמש השנים האחרונות 199 היתרים להתחדשות עירונית ● אייל כ"ץ, בעלי חברת תיווך: "יש התאוששות בשוק בעיקר בפרויקטים חדשים, והרבה לקוחות מחפשים לשלם 10% עכשיו ו־90% בסוף, ולהוציא שלל הטבות מהיזמים"

השבוע בעולם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Sutturstock, AP- Geert Vanden Wijngaert, Ludovic Marin

הימין הקיצוני חוגג את ״אירופה החדשה״ והדנים מוזהרים מפני ראמן

הימין הקיצוני מנצח בגדול באירופה ● רישי סונאק מנסה טריק ישן: הורדת מסים ● רוסיה מעצבנת את ארה"ב בחופי קובה ● יתושי דנגי מתאזרחים באירופה, ודנמרק אוסרת יבוא ראמן קוריאני בטענה להרעלה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה היה השם שנקבע בצה"ל למבצע אנטבה?

מה משותף לציורים המעטרים את שטרות האירו, במה עוסקים אומני קינצוגי ביפן, ומהי אוסטקהקה? ● הטריוויה השבועית

חיילי צה''ל בגבול הצפון משתמשים בטרבושה להצתת אש מעבר למכשול בגבול לבנון / צילום: צילום מסך מהרשתות החברתיות

המומחה שמסביר למה צה"ל משתמש בכלי מצור מימי הביניים

"לפעמים צריך לצאת מהקופסה, ושווה לזכור שיש צרכים מבצעיים ועקרונות לחימה שלא השתנו לאורך השנים" אומר ד"ר גיא שטיבל מאוני' ת"א על שימוש צה"ל בטרבושה בגבול לבנון ● למה שימש כלי המלחמה בעבר, ומה ההבדל בינו לבין בליסטה?

הנזקים החות'ים נחשפים במסמך חדש ויש נפגעת אחת מפתיעה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: המספרים מאחורי נזקי מתקפות החות'ים בים האדום נחשפים, מחאות פרו־פלסטיניות שוטפות את רחובות מרוקו, וארגנטינה בוחנת אפשרות לעסקת ענק ביטחונית עם ישראל וארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ד''ר אילנה קוורטין, חוות מרפא רשפון / צילום: ליפז בר אל

המיזם שמסייע לצעירים מהעוטף ולשורדי הנובה לחזור למעגל התעסוקה

חוות מרפא רשפון ועמותת נערי האור בנו תוכנית אימון תעסוקתי בסביבה מכילה ותומכת, במטרה לשקם את שורדי ה-7 באוקטובר ● אחרי פיילוט מוצלח, בחודש הבא תצא לדרך התוכנית המורחבת ● ישראל מתגייסת

REXTON KGM 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-260 אלף שקל: רכב השטח הקוריאני הגדול שעבר שדרוג

הרקסטון הוותיק של סאנגיונג, כיום KGM, עבר שדרוג עם שאיפות פרימיום ● יש לו תא נוסעים מפנק, אך הוא עדיין בעיקר רכב שטח

צבי לנדו, גילון בק וגבי ויסמן / צילום: איל יצהר, תמר מצפי, יח''צ נובה

סולאראדג' בשפל, והחברה הביטחונית שזינקה ב-17% ביום אחד

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● חברת ההגנה ההיקפית סנסטאר זינקה לאחר הדוחות ● סולאראדג' המשיכה במומנטום השלילי וצללה בכ-8% ● ונובה נהנית מהביקוש לשבבים בתחום ה-AI

חיילים טייוואניים. סין משפרת מוכנותה לפלישה / צילום: Associated Press, Daniel Ceng

המים במצרי טייוואן מתחממים שוב: סין מגבירה את הלחץ על המדינה המשוסעת

התרגיל הצבאי המקיף שביצעה סין סביב טייוואן בחודש שעבר הכניס את העולם לכוננות, ובארה"ב קראו לזרז אספקת נשק לאי ● טייוואן, שממלאה תפקיד משמעותי בתעשיית הטכנולוגיה העולמית, מתמודדת גם עם פילוג מבית, שאותו סין מנצלת היטב ליצירת מהומות ● חזית סין-טייוואן, פרויקט מיוחד

ולדימיר פוטין בהצהרה מיום שישי, בשבוע שעבר / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

פוטין דרש מאוקראינה לסגת משטחים כתנאי לסיום המלחמה; זלנסקי: "פועל כמו היטלר"

נשיא רוסיה הצהיר ביום שישי האחרון כי יסיים את המלחמה עם אוקראינה, בתנאי שתיסוג משטחיה בארבעה מחוזות עליהם הכריז כטריטוריה רוסית כבר ב-2022 ● הצהרתו באה יומיים בלבד לפני פסגת השלום בשווייץ שהחלה היום, בה משתתפות מעל 90 מדינות, כדי לדון באפשרויות להביא לסיומו של הקונפליקט

''השיבה הביתה היא הדבר הקשה''. חיילי מילואים בשטח כינוס / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

שיקום נפשי בשטח ושינוי תפיסת הקב"ן: כך צה"ל מתמודד עם טראומות המלחמה

צה"ל יצא למהפכה בטיפול הנפשי - עם קב"נים שנכנסים לשטח הלחימה לצד מרכזי שיקום עורפיים ● ראש ענף חוסן נפשי סא"ל נטע לי צליכובר, מספרת על האתגר בחזרת הלוחמים הביתה: "הדריכות נשארת" ● כעת צה"ל נערך למעבר ללחימה בצפון: "הבדלים רגשיים רבים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א; דלק קבוצה עולה ב-4%, אופקו הלת' צוללת בכ-5%

מדד ת"א יורד ב-0.2% ● מדד המחירים לצרכן בישראל הפתיע לחיוב בחודש מאי, אך בקבוצת הפניקס מעריכים שהסיכונים לאינפלציה עדיין מוטים כלפי מעלה ● ברודקום ממשיכה במומנטום החיובי ובבנק אוף אמריקה העלו את מחיר היעד למניה ● בארה"ב יתקיים שבוע מסחר מקוצר ובמהלכו יתפרסמו נתוני ייצור תעשייתי ● בבריטניה יפורסמו בשבוע הקרוב מדד המחירים לצרכן, והחלטת הריבית ביום חמישי

זהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי

שני ילדיו של זהר זיסאפל קיבלו מניות בשווי 23 מיליון דולר

יום לפני שנפטר אשתקד העביר זהר זיסאפל, מחלוצי תעשיית ההייטק בישראל, את החזקותיו בחברות רדקום וסרגון לילדיו מיכאל וכליל, בחלקים שווים

נשיא צרפת, עמנואל מקרון / צילום: Associated Press, christophe Simon

שלטים גדולים יאסרו על כניסת ישראלים: כך נראה החרם הצרפתי על ישראל

החלטת בית משפט בצרפת לאסור באופן גורף על כניסת חברות ישראליות לתערוכת הנשק יורוסאטורי, מסמנת שפל חסר־תקדים ביחסים המסחריים בין שתי המדינות ● על פניו, צרפת עדיין מחויבת להצהרות בנוגע לסיום שלטון חמאס בעזה ולשחרור החטופים - אך בפועל, המעשים שלה מציבים את ישראל מחוץ לגבול הלגיטימיות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: דובר צה''ל, נועם מושקוביץ'-דוברות הכנסת, Shutterstock

הנתון הכלכלי המדאיג שהתחבא - ואינו קשור למלחמה

באוצר מודים: גם בלי המלחמה, אנחנו לא עומדים ברף ● חברי הכנסת שוב סבורים שזכותם לעשות ככל העולה על רוחם ● והשורטיסטים נכחדים מוול סטריט ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סלט עגבניות של לה בוסתן / צילום: אלי אלחלל

עגלת הקפה בחורשה שמגישה סלט בוראטה עסיסי ומאפין פירות יער מושחת

עגלה שמציעה כריכי פרעצל נהדרים, אשת הייטק שהפכה לצורפת לאחר שחלתה, ויצרני שמן זית שחוו שנה קשה ● ביקור בחבל מודיעין נתן לנו קצת תקווה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

עזבו את היורדים מהארץ ותתחילו לדאוג מהכסף הענק שבורח מכאן

הישראלים מעבירים לקרנות הפנסיה החדשות כ-5 מיליארד שקל להשקעה מדי חודש, רובם המוחלט מוזרם לחו"ל ● ברמת החוסך, מתבקש לפזר סיכונים, אולם זו הסיבה המרכזית להיכחדות התעשייה הישראלית, ולכך שמי שקונה נייר בתל אביב עלול להיתקע איתו כשירצה למכור

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

נעילה מעורבת בוול סטריט; למרות הירידה - S&P 500 קרוב עדיין לשיא

הניקיי ננעל בעלייה של 0.2% ● הדאקס איבד 1.4% ● מחירי הנפט יורדים קלות ● בעלי המניות של טסלה אישרו מחדש את הטבת הענק למנכ"ל החברה אלון מאסק