גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חברות התעופה לא לוקחות סיכון": השפעות המלחמה על המזה"ת

המלחמה בעזה שיבשה את ענף התעופה המקומי, אבל לא רק ● חברת התעופה הממשלתית בלבנון הוציאה את מטוסיה מהמדינה מחשש לתקיפה ישראלית, ובירדן מדווחים על פגיעה משמעותית בהכנסות ● וגם: מערכות ההגנה שנותנות לישראל יתרון על פני שכנותיה

שדה התעופה בביירות בליל התקיפה האיראנית נגד ישראל. כל הטיסות בוטלו / צילום: Reuters, Houssam Shbaro
שדה התעופה בביירות בליל התקיפה האיראנית נגד ישראל. כל הטיסות בוטלו / צילום: Reuters, Houssam Shbaro

מוחמד אל־הוט, יו"ר חברת התעופה הלבנונית "מידל איסט איירליינס" (MEA), שנמצאת בבעלות ממשלת לבנון, הודה לאחרונה כי מאז אוקטובר נפגעה פעילות החברה באופן משמעותי. "זו משימה ממש קשה לניהול, לא קל לעבוד כשאין לך בהירות. העדיפות היא כבר לא תוצאות פיננסיות או צמיחה. כמובן שאין צמיחה", אמר אל־הוט במהלך האסיפה הכללית השנתית של ארגון חברות התעופה הבינלאומי IATA, שהתקיימה מוקדם יותר החודש. לדבריו, בשמונת החודשים האחרונים ירד מספר הנוסעים לביירות ב־20%. 

שתי חברות תעופה גדולות חזרו לפעול בארץ, אבל אין הורדת מחירים באופק
טרמינל 1 נפתח מחדש לטיסות בינלאומיות: האם מחירי הטיסות יירדו?
"חברת התעופה של השנה" לא תגיע לישראל בקרוב

המלחמה בין ישראל לחמאס, והתקיפות הנמשכות בין ישראל לחיזבאללה, השפיעו לא רק על ענף התעופה הישראלי - אלא על חברות תעופה נוספות במזרח התיכון. בלבנון למשל החליטה MEA להעביר חלק גדול ממטוסיה מחוץ לשטח המדינה, זאת מתוך חשש מפני תקיפה ישראלית בשדה התעופה בביירות. תקיפה שכזו התרחשה כבר בעבר ב־2006, אז נגרם נזק משמעותי לשלושת המסלולים בנמל התעופה הראשי במדינה. "הדבר החשוב ביותר הוא ששדה התעופה לא ייפגע, ושלא יהיו תקיפות על המטוסים או התשתיות שלנו", אמר אל־הוט באסיפה. לחברה הלבנונית יש שישה מטוסים שחונים מחוץ למדינה - כמחצית מכלל המטוסים שברשותה - מסיבות ביטחוניות ומטעמי ביטוח.

ד"ר עוזי פרוינד־פינשטיין, מרצה במחלקה לניהול תיירות ומלונאות במכללה האקדמית כנרת, מסביר כי הדבר פגע בחברה הלבנונית באופן נוסף: "ל־MEA, בדומה לאל על, יש גם מטוסים חכורים (מושכרים מחברות זרות, ס"ל). ברגע שאזור מסוים נחשב לאזור עימות, חברות החכירה לעתים דורשות להחזיר את המטוס באופן מיידי, ולעתים לבטח את המטוס בסכומים גבוהים מאוד. במקרה של הלבנונים, הם נדרשו על־ידי בעלות המטוסים שיוציאו אותם מחוץ לשטח לבנון".

להוצאת המטוסים מהמדינה יש השלכות משמעותית, אומר פרוינד־פינשטיין. "זה דורש התאמות רציניות, ובחלק מהמקרים זה דורש יציאה של טיסות ריקות, והעלויות בהתאם. במבצע תשורה בשנות ה־60, סיירת מטכ"ל נכנסה לשדה התעופה בביירות ופוצצה להם כמעט את כל צי המטוסים. יש להם ניסיון מאוד רע עם הסיפור הזה. המשמעות היא שהממשלה לא תוכל לסייע כלכלית לחברה לקנות מטוסים חדשים".

"ירדן ספגה אובדן עצום בתיירות"

החברה הלבנונית איננה היחידה שנפגעת מהמצב. גם חברת התעופה הירדנית, רויאל ג'ורדניאן איירליינס, חשפה בתחילת החודש כי היא רשמה הפסד נקי של 8.7 מיליון דינר (כ־12 מיליון דולר), למרות המאמצים לצמצם את ההוצאות ולצמצם עלויות, כך לפי המנכ"ל סאמר מג'אלי. חברת התעופה, שממשלת ירדן מחזיקה בבעלות 86% ממנה, הושפעה מאוד מהמצב עקב הירידה בביקוש לנסיעות לירדן, אמר מג'אלי.

"ירדן ספגה אובדן עצום בתיירות", מה שאילץ את החברה לדבריו לשים דגש רב יותר על נוסעי טיסות קונקשיין, כדי לנסות ולהפחית את ההפסד הכלכלי. "למרבה הצער, אנשים רואים את האזור כיחידה הומוגנית אחת. ניסינו לפצות על־ידי חיפוש אחר סוגים אחרים של תנועה - מעבר תנועה דרך ירדן - ובמקביל הקטנת הקיבולת שלנו".

ד"ר פרוינד־פינשטיין מוסיף כי "לחברת התעופה הירדנית ביטלו זמנית לאורך המלחמה את היכולת לחלוף מעל שמי מדינת ישראל. הם נאלצו להסיט את מסלולי הטיסה שלהם דרומה לעקבה ולעקוף דרך סיני במקום לטוס במסלול ישיר. זה מאוד משפיע על הטיסות שלהם לטורקיה, לארה"ב ולאירופה, וזה מוסיף יותר מ־400 ק"מ בדרך - כשעה של טיסה. המשמעות היא שיש צורך ביותר דלק, ייתכן שצריך צוות מתוגבר, זה מגדיל את העלויות והופך את הטיסות לפחות רווחיות. היום, בחלק מהטיסות כבר חזרו לטוס מעל ישראל, אבל טיסות שמגיעות מאיסטנבול לעתים עושות את המעקף".

"תוצאה של לקחים שנלמדו בדם"

עם תחילת המלחמה הסיטו חברות תעופה רבות את מסלולי הטיסה שלהן באזור. בהדרגה הן שבו לפעילותן, אולם מתקפת הטילים האיראנית באפריל הביאה שוב לסגירת המרחב האווירי בישראל ובמדינות נוספות באזור. כך בוטלו באותו הלילה כלל הטיסות בסעודיה, בירדן, בלבנון ואפילו במצרים. המתקפה גם גרמה לחברות תעופה בינלאומיות, בעיקר אלה המפעילות טיסות ישירות ליעדים רחוקים, להשהות את פעילותן בישראל. עד היום רובן חזרו לפעילות סדירה.

"חברות התעופה היום לא לוקחות סיכונים", אומר פרוינד־פינשטיין. "הן לוקחות בחשבון את תימן, ולכן לעתים בוחרות להיכנס ליבשת אפריקה, כדי שהיכולת של החות'ים ליירט אותם תהיה נמוכה. היו גם כאלה ששינו את כל נתיבי הכניסה והיציאה לישראל. כבר אי־אפשר לטוס במסלולים הקצרים ביותר - מעל תל אביב או נתניה. הן קבעו להן נתיב חלופי שנכנסים ויוצאים מעל זיכרון יעקב. גם מעל שטח סוריה הפסיקו לטוס מאז שפרצה מלחמת האזרחים. המעקפים האלה הם תוצאה של לקחים שנלמדו בדם".

דוגמה לכך היא המטוס המלזי שהופל במזרח אוקראינה, בירי מכוון בשנת 2014, במהלך מלחמה שהתרחשה באזור. 298 הנוסעים וצוות הטיסה נספו בהתרסקות. אז התפיסה בקרב חברות התעופה הייתה שאין סבירות שמישהו יירה על מטוס אזרחי. מאז הופקו לקחים, וחברות הפסיקו לטוס מעל אזורי מלחמה. 

שרידי המטוס המלזי שהופל מעל אוקראינה בירי מכוון, ב־2014. הלקחים הופקו / צילום: ap, Dmitry Lovetsky

בהתאם, מאז המלחמה עם רוסיה הופסקה פעילות התעופה בשמי אוקראינה לחלוטין. כדי להגיע לאוקראינה נוסעים טסים למדינה שכנה, ומשם לוקחים רכבת. האם יש סיכוי שדבר כזה יקרה גם בישראל? לדברי פרוינד־פינשטיין, כעת נראה שאין לכך סבירות. "כאן המלחמה עדיין מוגבלת, גם כשהחיזבאללה יורה, הוא יכול בקלות לירות על חיפה, והוא עדיין לא עושה את זה. נזהרים מלהסלים את העסק למלחמה כוללת. לעומת זאת, הרוסים תקפו את כל התשתיות, כולל שדות תעופה".

עוד הוא מוסיף: "לישראל יש מערכות הגנה, מה שאי־אפשר להגיד על אוקראינה. אצלנו זה משהו אחר, ובגלל שזאת מלחמה בסדר גודל שונה לחלוטין ממה שיש אצלנו, ויש רמת הגנה גבוהה יחסית, עדיין לא סגרו את המרחב האווירי בישראל. במקרה של אוקראינה זה קרה כדי שלא יהיה ערבוב בין כלי טיס צבאיים לאזרחיים. במצב של מלחמה כוללת, סביר להניח שלא תהיה תחבורה אווירית בישראל כלל, ובלבנון נראה את חברת התעופה מבריחה מטוסים אזרחיים לקפריסין".

עוד כתבות

נדב צפריר, מנכ''ל צ'ק פוינט הנכנס / צילום: שלומי יוסף

עד 15.3 מיליון דולר: מה כוללת חבילת התגמולים של מנכ"ל צ'ק פוינט החדש

צ'ק פוינט מבקשת לאשר לנדב צפריר שכר בסיס שנתי של 384 אלף דולר, יעד בונוס שנתי של כ-400 אלף דולר וכן תגמול הוני הכולל מניות חסומות ואופציות במיליוני דולרים ● ומה תכלול ההקצאה ההונית למנכ"ל הקודם גיל שויד, שיעבור לתפקיד יו"ר פעיל?

"עורמה ישראלית": חיזבאללה ברגע המכריע ביותר מאז היווסדו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: הרגע המכריע של חיזבאללה, האם הלבנונים העקורים יחזרו לביתם, ומצב האנטישמיות בגרמניה "הוא החמור ביותר מאז 1945" ● כותרות העיתונים בעולם 

יוגב גרדוס ובצלאל סמוטריץ / צילום: עודד קרני, נועםמושקוביץ'-דוברות הכנסת

באוצר יוזמים: דיירים בהתחדשות עירונית יחזירו כספי סיוע

ברשות להתחדשות עירונית מתנגדים בתוקף להצעת האוצר, שלפיה דיירים בפרויקטים ישיבו מכיסם את כספי הסיוע מהמדינה ● באוצר תוקפים: "הרשות תוקעת מקלות בגלגלים"

דיוויד סייבל / צילום: יח''צ Stagwell

מומחה הפרסום והשיווק הגלובלי: "הבינה המלאכותית היא לא מהפכה. זה רק עוד כלי"

דיוויד סייבל, מומחה שיווק, מיתוג ופרסום מהמובילים בעולם, לא מתרשם יותר מדי מהטכנולוגיה שמסעירה את העולם. לשיטתו, אמנם צריך להכיר אותה מקרוב, אבל זו רק אבולוציה, "ובלי אדם לידה היא לא שווה הרבה" ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע היה ברור שנטפליקס תפנה למודל של פרסומות, מה הוביל אותו להשקיע בסוכנות לידרס הישראלית, ביוני בלוך ובטחינה אל ארז, ולמה גם מרלון ברנדו והנשיא קנדי היו בעצם משפיענים

יניב בן, IDX ודרור גנות, ADIO / צילומים: אייל זלצברג, יח''צ , עיצוב: טלי בוגדנובסקי

100 אלף שקל לחבילה: ההצעה החדשה בשוק הפרסום הדיגיטלי

שיתוף־פעולה בין הפלטפורמות הישראליות ADIO ו־IDX יאפשר למפרסמים להעלות קמפיינים דיגיטליים שמשלבים וידאו ואודיו באמצעות פלטפורמה אחת, ולמעשה ישנה את האופן שבו פעל השוק עד כה ● "זה One Stop Shop שהוא גיים צ'יינג'ר", מסבירים הצדדים

שמאלץ, מבית סבא וסבתא / צילום: אנטולי מיכאלו

אינטימיות עם 10 מקומות: חמ”ל האוכל שהפך למסעדה הכי מסקרנת ביפו

את "אאוט אוף דה בוקס" אפשר להגדיר כאופציה כיפית לימים לא שפויים או מטבח יהודי-תל אביבי עם טוויסט: לא מחייב, לא מעוצב, לא יקר

JAECOO J7 4x4 / צילום: יח''צ

תמחור אגרסיבי בחסות ממשלת סין הופך את הרכב הזה למנצח

המותג החדש מבית צ'רי מציע במחיר נגיש יחסית תחושת יוקרה ושימושיות משפחתית ● בשוק המקומי זה מספיק כדי להוות נוסחה מנצחת

צילומים: עמוס בן גרשום לע''מ, AP

דוברת הבית הלבן סותרת את נתניהו: המגעים להפוגה היו מתואמים עם ישראל

המטח לגליל: נהג נפצע בינוני מרסיסים שפגעו ברכבו בכפר מנדא • נתניהו נחת בניו יורק: "המדיניות ברורה - ממשיכים להכות בחיזבאללה ולא נפסיק עד שתושבי הצפון יחזרו לבתיהם" • צה"ל חיסל את מפקד המערך האווירי של חיזבאללה בתקיפה בדאחיה בביירות • גלנט והלוי צפו בתקיפה ואישרו תוכניות להמשך • כ-40 שיגורים במטח לגליל • עדכונים שוטפים

גל תורן בקמפיין בנק לאומי / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

גל תורן לוקח את זוג המילואימניקים לחתונה, ואת בנק לאומי למקום הראשון בזכירות

הפרסומת של הבנק, שהיא אחת משלוש המושקעות ביותר השבוע, גם מתברגת במקום השני באהדה - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהובה ביותר, ואת ההפתעה השבועית מספקת עיריית נתיבות

קופסת פרס הנובל / צילום: Associated Press, Niklas Halle'n

הפיזיקאי הישראלי וחוקרי המוח: האם אלו יהיו הזוכים הבאים בנובל

חוקרי המוח שגילו איך אנחנו מאמצים הרגלים, הכלכלנים שהוכיחו בכלים כמותיים את ההשפעה של מדיניות ציבורית על התל"ג, והפיזיקאי הישראלי שהראה איך יוצרים חומר חדש ● אלה החוקרים והמחקרים פורצי הדרך שהוכרו כראויים לנובל ● מה הסיכוי שהם גם יזכו?

מנכ''ל ImmunAI, ד''ר נועם סולומון / צילום: ImmunAI

היוניקורן הישראלי שחתם על הסכם אסטרטגי עם ענקית התרופות אסטרהזנקה

יוניקורן הביולוגיה החישובית ImmunAI חתם על הסכם אסטרטגי עם חברת אסטרהזנקה הבריטית, בהיקף התחלתי של 18 מיליון דולר ● החברה פיתחה מודל שמאפשר לחברות התרופות לשפר את יעילות פיתוח התרופות שלהן, באמצעות בינה מלאכותית

קניות / צילום: שירה ספיר

בניגוד לשנים קודמות, הציבור מוציא פחות על רכישות לקראת החגים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי המצב הביטחוני משפיע כצפוי יותר על הצפון, במיוחד בענף ההסעדה

הכטב''ם ''גראנט E-4'' / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב

חברת קלצ'ניקוב הרוסית חשפה כטב"ם חדש, והתלות הטורקית בארה"ב

חברת קלצ'ניקוב הרוסית חשפה את הכטב"ם "גראנט E-4", שמסוגל להשמיד טנקים שסיפקה ארה"ב לצבא אוקראינה ● הודו מוכרת 2,500 טנקים מיושנים מדגם T-72 ● הפנטגון וסין במרוץ בדרך לדור החדש של התקשורת העולמית ● וטורקיה שבה לזרועות ארה"ב בשל מגבלות התוצרת הביטחונית המקומית שלה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פרויקט של רונסון בפולין. בעיגול: עמוס לוזון/ צילומים: אתר החברה, איל יצהר

לוזון רונסון השלימה את השלב המוסדי: מנפיקה לפי שווי של 1.3 מיליארד שקל

חודש לאחר חשיפת גלובס, השלימה חברת הבנייה למגורים בישראל ובפולין שבשליטת עמוס לוזון את השלב המוסדי ומכרה 24% ממניותיה תמורת 307 מיליון שקל לסדרה של גופים מוסדיים, השלב הציבורי צפוי בהמשך

מטה סוכנות הדירוג מודי'ס / צילום: Shutterstock, Andrius Zemaitis

מודי'ס תפרסם הלילה את הדירוג החדש של ישראל: גוברות ההערכות להורדה נוספת

בפברואר האחרון רשמה מודי'ס את הורדת הדירוג הראשונה בהיסטוריה של ישראל ● אם החברה תחליט להוריד את דירוג האשראי של ישראל, היא תהפוך לחברה הראשונה שמורידה את דירוג מדינה פעמיים

וורן באפט, יו''ר חברת ההשקעות ברקשייר האת'ווי / צילום: Shutterstock

וורן באפט מהמר על 300 מיליארד דולר. האם הוא מפספס בגדול?

לפי הערכה, אגירת המזומנים של באפט עלתה לו בינתיים כ־60 מיליארד דולר ● בשוק מנסים להבין האם היא טומנת תחזית קודרת

איור: גיל ג'יבלי

המניה שעקפה את אנבידיה: האם זה אחד התחומים המעניינים להשקעה כיום?

את הכוכבת הגדולה של סחרור הבינה המלאכותית, אנבידיה, כולם כבר מכירים, אבל יש מניה אחת שכבר עקפה אותה השנה עם תשואה של 190% – ויסטרה ● הצורך ההולך וגובר של טכנולוגיות AI באנרגיה מסדר ליצרנית החשמל ביקושים גבוהים ביותר, ולא רק לה ● שאלת השבוע

קרן ההשתלמות הפכה לאטרקטיבית במיוחד ומסומנת כמטרה אצל האוצר / אילוסטרציה: Shutterstock

באוצר לוטשים עיניים ל-8 מיליארד שקל, וקרנות ההשתלמות בסכנה

הן נולדו בכלל כחיסכון לטווח הבינוני עם הטבות מס חריגות, אך ככל שחלף הזמן התרחקו משם והפכו לחיסכון משתלם במיוחד לכל מטרה ● עבור שכירים ועצמאים, קרנות ההשתלמות הן צ'ופר משמעותי, אולם באוצר מכנים אותן "עיוות מס" ● האם ההטבה הגדולה של אחד מכל שלושה ישראלים תצומצם, ומה החלופה שעל הפרק?

יירוטים של כיפת ברזל מעל חיפה / צילום: ap, Baz Ratner

המכרז שנסגר השבוע לשיווק מאות דירות בקריית אתא הוא רק סממן אחד לשקיעתה של חיפה

חיזבאללה מגדיר את הירי לעבר חיפה כרף חדש ומשמעותי, אך היא כבר לא העיר החשובה שזכורה לו מפעם ● שקיעתה כמטרופולין, לצד התפוררות הציפיות שלה להיות בירת הצפון, החלו הרבה לפני המלחמה ● בעוד היישובים הסמוכים נהנים מפריחה נדל"נית, חיפה מדשדשת

מנהיג חיזבאללה, חסן נסראללה / צילום: ap, Hussein Malla

"אם היה שם - הוא לא שרד": בעולם מנסים להבין אם נסראללה חוסל

רוב הגורמים לא יודעים מה מצב בכירי חיזבאללה בכלל, והמזכ"ל חסן נסראללה בפרט ● לפי דיווח ברשת "סקיי ניוז" בערבית, ההערכה הישראלית היא שנסראללה חוסל ● מהשיחות של גורמים שמקורבים לארגון הטרור השיעי עם סוכנויות הידיעות השונות, ניכר כי מנסים להקטין ככל הניתן את תוצאות התקיפה הישראלית