גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בגרסה מרוככת: המהלך של יריב לוין לשינוי דיני החוזים מתקרב לאישור סופי

הצעת החוק של שר המשפטים, שתבטל את הלכת אפרופים הנוגעת לחוזים עסקיים, עברה בקריאה ראשונה בינואר השנה ברוב של 6 תומכים מול 2 מתנגדים ● החודש יחלו הדיונים בוועדת החוקה על נוסח החוק, שאותו מנסה לוין לשנות למעלה מעשור ● מהי הלכת אפרופים, אילו חוזים יפורשו אחרת, ומדוע משרד המשפטים תומך בתיקון? ● גלובס עושה סדר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90
שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

ועדת החוקה תדון בסוף החודש בהצעת החוק לתיקון חוק החוזים שמקדם השר יריב לוין יחד עם משרד המשפטים, כך שהלכת אפרופים, המאפשרת לבית המשפט לפרש את לשון החוזה גם לפי נסיבותיו, ובכך לעשות שימוש במונחים של סבירות - תבוטל לגבי חוזים עסקיים בלבד.

שאלות ותשובות | כל מה שצריך לדעת על בג"ץ "חוק בן גביר" להתערבות בסמכויות המשטרה
בג"ץ ללוין: נמק למה הוועדה לא בוחרת נשיא לבית המשפט העליון
היועמ"שית: יש מניעה משפטית להאריך את גיל הפטור ממילואים

לוין, הדוגל בגישה שמרנית בנוגע להתערבות שיפוטית, מנסה לתקן את ההלכה כבר משנת 2011. הוא תיקן בעבר את החוק, אך היה זה תיקון מינורי שלא הביא לשינוי. בינואר השנה עבר התיקון בקריאה ראשונה ברוב של שישה מול שניים.

מה קובע התיקון? על מי הוא יחול ועל מי לא? מדוע שיתפו פעולה במשרד המשפטים, והאם התיקון בכלל נדרש? גלובס עושה סדר.

מהי הלכת אפרופים?

הלכת אפרופים היא הלכה מובילה משנת 1995 שהיוותה ציון דרך בפרשנות חוזים בישראל. ההלכה, שהותוותה על־ידי נשיא בית המשפט העליון בדימוס אהרן ברק, מסמלת בציבור את האקטיביזם השיפוטי במשפט הפרטי.

לפי ההלכה, כדי לפרש חוזה על השופט לבחון את כוונת הצדדים לחוזה באופן תכליתי, באמצעות בירור כוונתם של הצדדים, שעליה ניתן ללמוד מבדיקה משולבת, ללא הפרדה, של לשון החוזה והנסיבות החיצוניות גם יחד.

במקרים חריגים, שבהם הנסיבות והחוזה אינם מספקים מענה לשאלה מסוימת, כך קובעת ההלכה, יכולים גם עקרונות כלליים, כמו הגינות, תום־לב ושכל ישר, לשמש את בית המשפט בבואו לפסוק בעניינו של החוזה.

במהלך השנים חזר העליון על ההלכה, הבהיר אותה וצמצם. תמיד הובהר כי לשון החוזה היא העליונה בניסיון לברר את כוונת הצדדים.

 

מה קובע התיקון לחוק?

חוק החוזים קובע היום כי חוזה יפורש לפי אומד דעתם של הצדדים, כפי שהוא משתמע מתוך החוזה ומנסיבות העניין. אולם אם אומד דעתם של הצדדים משתמע במפורש מלשון החוזה, יפורש החוזה בהתאם ללשונו. כלומר, כבר עכשיו נותן החוק עדיפות ללשון החוזה.

התיקון שמבקשים לוין ומשרד המשפטים לבצע הוא הוספת סעיף המתייחס ל"חוזה עסקי" בלבד, אשר יפורש בהתאם ללשונו בלבד.

גם התיקון קובע אפשרות לסטות מלשון החוזה, במקרה שבו דבקות בלשון החוק תביא לתוצאה שאינה מתקבלת על הדעת, או שקיימת סתירה בין הוראות שונות. חידוש נוסף הוא בכך שהצדדים לחוזה עסקי רשאים לקבוע באיזה אופן יפורש ההסכם במקרה של מחלוקת, ומהן הראיות שיהיו קבילות לצורך פרשנותו.

מהו חוזה עסקי?

לפי ההגדרה, חוזה עסקי הוא חוזה שהצדדים קיבלו בו ייעוץ משפטי לפני החתימה, ומתקיים אחד מאלה: הצדדים הם עוסקים (כהגדרתם בחוק להגנת הצרכן) שמחזור העסקאות שלהם בשנת המס האחרונה גבוה מ-4 מיליון שקל, או ששווי העסקה שלגביה נערך החוזה עולה על 15 מיליון שקל.

החוזים שהוחרגו הם חוזים אחידים, בשל פערי כוחות בין הצדדים ומאחר שצד אחד אינו שותף לניסוח. גם חוזים שהמדינה צד להם, המיישמים מדיניות ממשלה ויש להם השלכה כלכלית משמעותית, הוחרגו. זאת בשל הצורך בגמישות ובנסיבות שקשה לחזות מראש.

איך צומצם התיקון?

שר המשפטים לוין הוא אחד ממבקריה הבולטים של הלכת אפרופים, כאשר הטיעון המרכזי הוא חוסר הוודאות שההלכה יוצרת, טיעון שנתפס כפופוליסטי על־ידי חלק מהעוסקים בתחום. לוין רואה בהלכה - המאפשרת במקרים החריגים להכניס שיקולים חיצוניים ללשון החוזה - התערבות יתר של בית המשפט בחוזים בין אנשים פרטיים.

כבר ב-2011 פעל לוין לבטל את הלכת אפרופים וביקש לבצע "מהפכה גדולה בדיני החוזים". התיקון היה אמור להיות מהפכת נגד להלכה, אך בסופו של דבר הנוסח שהתקבל היה עמום הרבה יותר והותיר לשופטים שיקול־דעת רחב בשאלה מתי יש מקום לפרשנות יצירתית כאשר לשון החוזה אינה ברורה.

בסוף ינואר 2023, לאחר הקמת הממשלה הנוכחית וההכרזה על המהפכה המשפטית, התבטא שר האוצר בצלאל סמוטריץ' במסיבת עיתונאים כי ההלכה היא "אחד מניצני ההפיכה השיפוטית שחיסל את הוודאות העסקית בדיני חוזים".

במאי 2023 הוציא משרד המשפטים קול קורא לציבור להביע את עמדתו בסוגיה בטרם גיבוש הצעת חוק בנושא. בהודעה צוינה הטענה על חוסר הוודאות הקיימת בפרשנות חוזה על־ידי בית המשפט. ההודעה לא התייחסה לחוזים עסקיים בלבד אלא באופן גורף. הצמצום היה בתזכיר החוק שיצא בספטמבר 2023 והתייחס לחוזים עסקיים בלבד. הנוסח נותר דומה לזה שאושר בקריאה ראשונה ומגיע לוועדת החוקה. החידוש מאז היה שהוחרגו חוזים מול המדינה המגשימים מדיניות, ויש להם השלכה כלכלית.

 

מה משמעות התיקון, והאם יש בו צורך?

התיקון נועד להגביל את שיקול־הדעת של בית המשפט ולהביא לוודאות, על־פי לוין. הרעיון מזכיר את הניסיון שלו לבטל את עילת הסבירות ולהגביל את כוחו של בית המשפט בכל הנוגע לעבודת הממשלה, מהלך שהסעיר את המדינה והביא לביטול החוק בבג"ץ.

בניגוד לעמדתו לביטול עילת הסבירות, במקרה של חוק החוזים, משרד המשפטים תומך במהלך. במחלקה האזרחית של ייעוץ וחקיקה, שבראשה עומדת המשנה ליועמ"שית עו"ד כרמית יוליס, קיימו דיונים עם מומחים לדיני חוזים מהאקדמיה ועורכי דין ותיקים מהשוק הפרטי. הם הגיעו למסקנה כי הנוסח המצומצם, שמתייחס רק לחוזים עסקיים וכולל אפשרות לחרוג במקומות המתאימים, ראוי ועונה לצרכים של השוק.

עו''ד כרמית יוליס. המשנה ליועצת המשפטית לממשלה / צילום: קובי שירביט

אחת הגישות היא שהצעת החוק המצומצמת מעגנת את פסיקת בית המשפט העליון הקיימת ממילא, ושהעיגון בחוק ייצור ודאות וינחה את השופטים, כאשר הכלל הקיים נשאר.

בפסיקה אין מחלוקת כי לשון החוזה היא האמצעי המרכזי לפרשנות. לבית המשפט מגיעים המקרים הקשים, שבהם לשון החוזה אינה ברורה, והשופט נדרש להכריע. בתי המשפט פוסקים לרוב על־פי לשון החוזה, ורק במקרים נדירים חורגים ממנה, כאשר לא ניתן לפרש את ההסכם לפי לשונו.

הלכת אפרופים, וגם פסיקת בתי המשפט שבאה אחריה, העלו על נס את כוונת הצדדים, כאשר השופטים שבו והבהירו כי לשון ההסכם הוא האמצעי העיקרי להגיע לכך. כך, בשנת 2020 קבעה נשיאת בית המשפט העליון דאז, אסתר חיות, בפסק דין בעניין ביבי כבישים: "הלכת אפרופים ושורת פסקי הדין שנפסקו בעקבותיה קובעים כי על בית המשפט להתחקות אחר כוונתם הסובייקטיבית של הצדדים לחוזה, ולהישמר ככל הניתן מלקרוא לתוך החוזה תניות חדשות, שמא ימצא עצמו בית המשפט כותב עבור הצדדים חוזה שהם מעולם לא התכוונו להתקשר בו". עוד קבעה חיות כי "בבואנו ליישם עקרונות אלה ולאתר את כוונת הצדדים, שמור ללשון החוזה תפקיד מרכזי וחשוב בתהליך הפרשני". לכן עולה השאלה, האם יש צורך בתיקון החקיקה.

כעת ההצעה מגיעה לוועדה שבראשה עומד חבר הכנסת שמחה רוטמן מהציונות הדתית, שמוביל קו זהה ללוין, להפחתת כוחו של בית המשפט. בוועדה עשויים לנסות להרחיב את התיקון לחוזים נוספים, או לנסות לצמצם את המצבים שבהם בית המשפט יוכל יפרש שלא לפי לשון החוזה.

עוד כתבות

2 ספינות תוצרת ישראל הגיעו לפיליפינים / צילום: באדיבות חיל הים הפיליפיני

ישראל סיפקה ספינות מלחמה למדינה באסיה

שתי ספינות התקפה מתוצרת מספנות ישראל הגיעו ב־17 בספטמבר לפיליפינים ● הספינות נושאות איתן משגרי MLR-NLOS וטילי ספייק NLOS מתוצרת רפאל ● ספינות ההתקפה מהוות רק דוגמה אחת מבין רבות לקשרי הסחר הביטחוני הנרחבים בין המדינות

צילומים: נועם מושקוביץ'-דוברות הכנסת, AP-Leo Correa

הגזירה על הפנסיה: מה שווה מילה של ממשלה?

האוצר מקדם קיצוץ בהטבות הפנסיה, ומעבר לפגיעה בחוסכים משדר מסר בעייתי ● יותר מ־400 אלף דירות בצפון, בהן גרים 1.4 מיליון איש, אינן ממוגנות ● השבוע הגיע לשיא היחס השלילי למשפחות החטופים, שנאבקות כבר כמעט שנה על מנת להשיב את יקיריהן הביתה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרופ' דוד פסיג / צילום: כדיה לוי (צולם במוזיאון תל אביב לאמנות)

דוד פסיג משיק ספר חדש ובטוח: "אנחנו בתקופה מיוחדת בהתפתחות המין האנושי"

חוקר העתידים פרופ' דוד פסיג, שעוסק בחיזוי מגמות שיתרחשו עוד 30־40 שנה, סבור שאין לפחד מהעתיד הטכנולוגי ● בראיון לגלובס הוא מדבר על השפעת הבינה המלאכותית על התודעה האנושית ומתייחס למכה שהנחית חמאס על ישראל: "איזנה את המערכת"

נדב צפריר, מנכ''ל צ'ק פוינט הנכנס / צילום: שלומי יוסף

עד 15.3 מיליון דולר: מה כוללת חבילת התגמולים של מנכ"ל צ'ק פוינט החדש

צ'ק פוינט מבקשת לאשר לנדב צפריר שכר בסיס שנתי של 384 אלף דולר, יעד בונוס שנתי של כ-400 אלף דולר וכן תגמול הוני הכולל מניות חסומות ואופציות במיליוני דולרים ● ומה תכלול ההקצאה ההונית למנכ"ל הקודם גיל שויד, שיעבור לתפקיד יו"ר פעיל?

מתחם ברנדייס / צילום: חברת ענב

מעל 3,000 דירות מקודמות בחדרה: בזכות קרקע משלימה פרטית

חברת ענב מקדמת במתחם ברנדייס בעיר פרויקט פינוי בינוי של 223 דירות ישנות - בשילוב קרקע סמוכה ששייכת לאפריקה ישראל מגורים

יירוטים של כיפת ברזל מעל חיפה / צילום: ap, Baz Ratner

המכרז שנסגר השבוע לשיווק מאות דירות בקריית אתא הוא רק סממן אחד לשקיעתה של חיפה

חיזבאללה מגדיר את הירי לעבר חיפה כרף חדש ומשמעותי, אך היא כבר לא העיר החשובה שזכורה לו מפעם ● שקיעתה כמטרופולין, לצד התפוררות הציפיות שלה להיות בירת הצפון, החלו הרבה לפני המלחמה ● בעוד היישובים הסמוכים נהנים מפריחה נדל"נית, חיפה מדשדשת

חיילי צבא לבנון מאבטחים אתר שהותקף על ידי צה''ל בדרום ביירות, השבוע / צילום: ap, Bilal Hussein

כשהעוני בשיא והזבל ברחובות: כך הפך חיזבאללה את לבנון למאורת טרור

בשנים האחרונות וכפי שמחדדת המלחמה, לבנון הפסיקה לתפקד כמדינה ● הממשלה הזמנית לא מצליחה להיחלץ מהמשבר הכלכלי, וצבא לבנון הרשמי מתחרה עם חיזבאללה על חיילים, כאשר השכר בארגון הטרור גבוה פי 13 ● לדברי מומחים, המשאבים של חיזבאללה מאפשרים לו להרחיב את מעגלי ההשפעה משיעים דתיים לשכבות אחרות באוכלוסייה

מנהיג חיזבאללה, חסן נסראללה / צילום: Shutterstock, mohammad kassir

ישראל שינתה גישה ובמזרח התיכון מבינים ש"בעל הבית השתגע"

ימים ספורים של יוזמה ישראלית שינו את שיח "איחוד הזירות" של נסראללה ● סינוואר רוצה הסלמה, אבל זו הפכה לחרב פיפיות שעשויה להשאיר אותו לבד

נוחיק סמל, מנכ''ל סוני סמיקונדקטור ישראל / צילום: מארק נומדר

האיש שמנהל 400 מהנדסים בישראל ורוצה להפוך את סוני למעצמת AI

מנכ"ל סוני סמיקונדקטור ישראל, נוחיק סמל, אומר בראיון לגלובס כי הבינה המלאכותית צפויה לעבור מחוות השרתים המרוחקות אל מוצרי החשמל האישיים בחמש השנים הקרובות: "בין אם זה מקרר ובין אם זה עמוד תאורה" ● וגם: איך השפיעה המלחמה על פעילות החברה?

שמאלץ, מבית סבא וסבתא / צילום: אנטולי מיכאלו

אינטימיות עם 10 מקומות: חמ”ל האוכל שהפך למסעדה הכי מסקרנת ביפו

את "אאוט אוף דה בוקס" אפשר להגדיר כאופציה כיפית לימים לא שפויים או מטבח יהודי-תל אביבי עם טוויסט: לא מחייב, לא מעוצב, לא יקר

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דוברות הכנסת, shutterstock

הורדת דירוג כפולה: מודי'ס מנחיתה מכה על הכלכלה הישראלית

באופן חריג, הודיעה חברת הדירוג על הורדת דירוג כפולה לישראל, לציון של Baa1, עם תחזית שלילית ● בהחלטה נכתב כי "הסיכון הגיאופוליטי התגבר באופן משמעותי, הכלכלה הישראלית לא תתאושש במהירות" וכי ישנה "ירידה באיכות המוסדות והממשל של ישראל, אשר לא היו אפקטיביים בצורה מלאה במניעת פעולות הפוגעות במדדי האשראי" ● הציון החדש מציב את ישראל לצד כלכלות כמו קזחסטאן

סניף ויקטוריה'ס סיקרט במיאמי / צילום: ALTO RE

אירועים ומינויים: המהלך החדש של מודי כידון

קרן הנדל"ן ALTO, שבבעלות מודי כידון ויניב מלמוד, חתמה על הסכם שכירות עם ענקית ההלבשה התחתונה ויקטוריה'ס סיקרט במיאמי, בהיקף של 24 מיליון דולר ● רשת "סאלח דבאח ובניו" פתחה את הסניף הגדול ביותר שלה באזור חיפה, ולגלידות נסטלה יש מנכ"ל חדש אחרי עשור ● אירועים ומינויים

"עורמה ישראלית": חיזבאללה ברגע המכריע ביותר מאז היווסדו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: הרגע המכריע של חיזבאללה, האם הלבנונים העקורים יחזרו לביתם, ומצב האנטישמיות בגרמניה "הוא החמור ביותר מאז 1945" ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא איראן מסעוד פזשכיאן והמנהיג העליון עלי ח'אמנאי / צילום: רויטרס

"פגיעה קשה לאיראן": המומחה שמעריך האם טהרן תגיב

"אם נסראללה נהרג, זו עשויה להיות מכה עצומה לארגון, במיוחד כי לפי דיווחים היו בכירים אחרים בכוורת שנהרגו", מסביר תא"ל (מיל’) יוסי קופרווסר, חוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון ● לדבריו, "נסראללה הוא חלק מהמערכת האיראנית, וממלא בה תפקיד חשוב. עבור איראן, זו מהלומה שיהיה קשה לחיות איתה"

מנהיג חיזבאללה, חסן נסראללה / צילום: ap, Hussein Malla

"אם היה שם - הוא לא שרד": בעולם מנסים להבין אם נסראללה חוסל

רוב הגורמים לא יודעים מה מצב בכירי חיזבאללה בכלל, והמזכ"ל חסן נסראללה בפרט ● לפי דיווח ברשת "סקיי ניוז" בערבית, ההערכה הישראלית היא שנסראללה חוסל ● מהשיחות של גורמים שמקורבים לארגון הטרור השיעי עם סוכנויות הידיעות השונות, ניכר כי מנסים להקטין ככל הניתן את תוצאות התקיפה הישראלית

שניצל בחלה ב–Red Shoes / צילום: עדי אופק

המזללה המפתיעה בקיבוץ שתמצאו בה ארוחה מפנקת במחיר מפנק עוד יותר

אמנות ישראלית במוזיאון שהוא יצירת מופת בעצמו, מיזם קולינרי שמציע מטעמים ביתיים מנחמים וחנות וינטג' עם אוספים נדירים ● ביקור בקיבוץ עין חרוד לרגל 103 שנה להיווסדו

מנהיג חיזבאללה, חסן נסראללה / צילום: Shutterstock, mohammad kassir

דרכו של נסראללה: אדריכל הטרור שמוביל את חיזבאללה מאז 1992

ישראל ניסתה לחסל את מנהיג חיזבאללה במתקפה אווירית מאסיבית על המטה הראשי של ארגון הטרור - במערכת הביטחון מעריכים כי נסראללה אכן חוסל, אך עדיין אין לכך אישור רשמי ● נסראללה, אח בכור לשמונה, לא הגיע ממשפחה דתית, אך בגיל 9 החל להפוך למוסלמי הדוק ● את קודמו בתפקיד מזכ"ל חיזבאללה הוא הכיר בעיראק - ולמרות החרטה על מלחמת לבנון השנייה, הוא התכונן בשנים האחרונות למלחמה נוספת עם ישראל

רן עוז, מנכ''ל קבוצת ישראכרט / צילום: תמי בר שי

המרוץ מתחמם: אלה שני המועמדים החדשים לרכישת ישראכרט

הקרב על השליטה ישראכרט עולה מדרגה, כאשר איש העסקים בני אלג'ם שוקל להשתלט על החברה ● במקביל מספר קמעונאים גדולים עשויים לחבור יחד למעין שותפות שתרכוש את חברת כרטיסי האשראי ● כרגע על המדף ישנן שתי הצעות רשמיות להשתלטות על ישראכרט - אחת ממנורה מבטחים והשנייה מחברת ווישור גלובלטק

צילומים: עמוס בן גרשום לע''מ, AP

דוברת הבית הלבן סותרת את נתניהו: המגעים להפוגה היו מתואמים עם ישראל

המטח לגליל: נהג נפצע בינוני מרסיסים שפגעו ברכבו בכפר מנדא • נתניהו נחת בניו יורק: "המדיניות ברורה - ממשיכים להכות בחיזבאללה ולא נפסיק עד שתושבי הצפון יחזרו לבתיהם" • צה"ל חיסל את מפקד המערך האווירי של חיזבאללה בתקיפה בדאחיה בביירות • גלנט והלוי צפו בתקיפה ואישרו תוכניות להמשך • כ-40 שיגורים במטח לגליל • עדכונים שוטפים

נירה שמיר, כלכלנית ראשית, דיסקונט / צילום: רמי זרנגר

הכלכלנית שמסבירה: זו הסכנה שמחכה לישראל בהורדת דירוג

נירה שמיר, הכלכלנית הראשית של בנק דיסקונט, מנסה לפצח את העליות בשווקים למרות ההסלמה בצפון: "אנחנו למודי מלחמות" ● בראיון לפודקאסט של גלובס היא מפרטת את האתגרים שבפני המשק, מנסה להעריך לאן תגיע האינפלציה: "הרבה מעבר ליעד" וממליצה לא להקל ראש בהורדות הדירוג: "עלול לגרום לזעזוע"