גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

״לא היו תשואות אטרקטיביות כאלה בעשור האחרון״: ההמלצה המפתיעה של מנהל ההשקעות

צפריר אפרתי מבית השקעות פוקוס, המתמחה בניהול קרנות אג"ח, ממליץ על חוב לא מדורג עם ביטחונות, "כך שגם אם החברה תגיע לחדלות פירעון ניתן יהיה לקבל את הכסף" ● באפיק המנייתי הוא מעדיף להשקיע בחו"ל, אך מציין הזדמנויות בנדל"ן המסחרי ובסקטור הגז המקומי

צפריר אפרתי / צילום: פוקוס
צפריר אפרתי / צילום: פוקוס

ביקום מקביל היה צפריר אפרתי ממשיך בקריירה הביטחונית שלו, אבל אחרי עשור שבו שימש בתפקידים במערכת הביטחון, הוא יצא ללימודים אקדמאיים ונתפס ל'ג'וק' ששמו שוק ההון. "העולם של מניות ובעיקר אג"ח סיקרן אותי, כולל נושא הסדרי החוב. עניין אותי איך חברות עם פעילות בהיקפים משמעותיים יכולות להגיע לחדלות פירעון, כמו מה שקרה לאחרונה לחברת הבנייה חנן מור", הוא אומר.

קרן ההשתלמות שהשיגה תשואה דו ספרתית מתחילת השנה, ומי אחרונה בטבלה? 
תשואה של 1,000% בשלוש שנים: הכוכבת הגדולה של הסקטור הביטחוני 

היום אפרתי (45) הוא שותף וסמנכ״ל בפוקוס בית השקעות, המתמחה בניהל קרנות אג"ח ומנהל כמה מיליארדי שקלים. בדומה למנהלי השקעות אחרים, הוא מעריך ששוק האג"ח טומן בחובו הזדמנויות גדולות במיוחד: "לא היו תשואות אטרקטיביות כאלה בעשור האחרון; גם בישראל וגם בארה"ב ניתן לקבל תשואות של 5% בסיכון נמוך יחסית, אבל בעיקר מעניינות כיום האג"ח הקצרות. הסיבות המרכזיות לכך הן שלא צפויה הפחתת ריבית קרובה בשוק המקומי, בשל המלחמה ודחיית הורדת הריבית בארה"ב. המשמעות היא שרמות הסיכון באג"ח הארוכות עלו".

בניגוד למנהלי השקעות אחרים, אפרתי סבור שההזדמנויות נמצאות היום באג"ח לא מדורגות, כלומר איגרות של חברות מסוכנות יותר שהדירוג שלהן הוא מתחת למה שנחשב "דירוג השקעה" - BBB. "הזדמנויות ההשקעה המעניינות ביותר בשוק המקומי נמצאות שם כיום", לטעמו, שכן "הגופים המוסדיים כמעט לא פעילים בסדרות אלו לאור גודלן ומגבלות המסחר. על רקע זה נוצרו הזדמנויות לרווחי הון משמעותיים באיגרות ספציפיות.

"רמת המרווחים באג"ח הקונצרניות בדירוגים הגבוהים קטנה ביחס לאג"ח הממשלתיות, ואם רוצים לייצר תשואה עודפת (אלפא, במינוח המקצועי, נ"א), נחפש את איגרות החוב עם התשואות הגבוהות יותר".

אך אלו מסוכנות יותר כמובן להשקעה. אפרתי מונה את כללי הזהב כדי להימנע מטעויות: "צריך לחפש את האג"ח הלא מדורגות שיש להן ביטחונות, כך שגם אם החברה תגיע לחדלות פירעון ניתן יהיה לפרוע את הבטוחה, ולקבל בחזרה את הכסף.

"בחודשים האחרונים ראינו שלוש חברות נדל"ן הפועלות בארה"ב שרוצות לקדם הסדרי חוב עם המחזיקים של האג"ח שהנפיקו כאן, אבל רק של הסדרות הלא מובטחות. כך בדה זראסאי, הרץ וספיר, מה שמוכיח את חשיבות הבטוחות. יכול להיות אפילו מצב שאיגרת כזו תהיה יותר בטוחה מאג"ח מדורגת", הוא מציין.

"נחפש אג"ח עם יכולת תזרימית ובכל זאת שהתשואה שלהן היא מגלמת מרווח של לפחות 2% מעל אג"ח ממשלתית, ואחר כך צריך להיכנס לעומק לניתוח החברה ולבדוק למשל בחברה יזמית - שזה אגב חצי מהשוק הקונצרני בארץ - האם כבר יש מכירות משמעותיות בפרויקטים, נניח 80% מכירות; ככל שהפרויקט כבר נמכר הסיכון של המשקיע הולך ויורד, גם אם הבנייה רק החלה. בדיקות נוספות שצריך לעשות הן רמות המינוף של החברה ורמות המלאי. אם יש הרבה פרויקטים שהסתיימו אבל אין מכירות - זה תמרור אזהרה למשקיעים".

אתה יכול לציין דוגמאות לאג"ח מעניינות?
אפרתי: "בהחלט. למשל גבאי מניבים, אפי קפיטל, ישפרו, מ.ו השקעות, תנופורט, גלעד מאי, יובלים ועמרם אברהם. אבל צריך לזכור שמדובר באג"ח מסוכנות יותר ולכן הן צריכות להוות רק חלק קטן מהתיק ובפיזור גדול".

אפרתי מסביר כי למעוניינים להיחשף לתחום יש קטגוריה בשם "אג"ח כללי בארץ ללא מניות עם סימן קריאה", וקטגוריה נוספת היא "חברות והמרה ללא מניות עם סימן קריאה".

גם צמוד מדד וגם שקלי

כשאנחנו מבקשים מאפרתי להרכיב תיק השקעות הוא מציע למשקיע סולידי להקצות 80% מהתיק לאג"ח ו־20% למניות. בחלק המנייתי הוא ממליץ על חלוקה שווה של 10% מהתיק בארץ ו־10% בחו"ל, ובחלק האג"חי הקצאה של 30% לאג"ח ממשלת ישראל במח"מ קצר של 3 שנים, עוד 20% באג"ח ממשלת ארה"ב לטווח בינוני של 5 שנים, 20% באיגרות קונצרניות בעולם ו־10% בקונצרניות בישראל.

למשקיע שמוכן לקחת יותר סיכון, אפרתי ממליץ על הקצאה של 50% מניות והיתרה באג"ח. בחלק המנייתי הוא מקצה 35% מהתיק לחו"ל ו־15% בארץ. בחלק האג"חי הוא ממליץ על 20% באג"ח לא מדורגות, והיתרה 30% בחלקים שווים בין אג"ח קונצרניות בארץ בדירוג השקעה, אג"ח ממשלתיות בארץ במח"מ 3 שנים ואג"ח ממשלת ארה"ב במח"מ 5 שנים.

בחלוקה בין אפיק צמוד מדד לשקלי באג"ח הוא מעריך שכדאי להקצות 60% לאפיק הצמוד ו־40% לשקלי, שכן "כשקונים אג"ח קונים את ציפיות השוק. הציפיות האינפלציוניות מגולמות במחירים, ולכן כדי ליהנות מכך צריך שהאינפלציה בפועל תהיה גבוהה מהערכות השוק, כך שללכת רק על אג"ח צמודות מדד או רק שקליות זה לא נכון, למקרה שתטעו בהערכותיכם".

"גם אנחנו מסיטים לחו"ל"

בשאלה האם כדאי להשקיע יותר בארץ או בחו"ל, אפרתי נחרץ: "למרות שנוצרו פערי תמחור ומכפילי הרווח בישראל הרבה יותר זולים (כמה שנים ייקח להשקעה 'לכסות' את עצמה. נ"א), 14 בישראל מול 24 בארה"ב, המשקיעים הזרים מוכרים כאן והגופים המוסדיים מסיטים כספים לחו"ל, כי השוק המקומי נהיה קטן מדי בשבילם. ולכן הביצועים בשוק המקומי בתשואת חסר משמעותית, וגם אנחנו מסיטים כספים לחו"ל.

"תוסיף לזה את המלחמה בדרום והסכנה בצפון ועלייה בהיקף החוב והגירעון, ותקבל שמנהל השקעות לא יכול להישאר אדיש לסיכון בישראל, למרות שהוא רואה את רמות התמחור וסקטורים מאוד מעניינים לטווח הארוך. לכן כאמור גם אנחנו מסיטים כספים לארה"ב.

ובכל זאת, הוא אופטימי: "יש בארץ סקטורים בתמחור מעניין שכאשר הוודאות תחזור הם יציגו ביצועים טובים". בין אלו הבנקים ש"יודעים היסטורית לייצר תשואה דו ספרתית על ההון וכרגע נסחרים בזול", וסקטור הנדל"ן המסחרי (להבדיל מתחום המשרדים, נ"א). לדברי אפרתי, "חברות הקניונים בארץ מתומחרות בתשואות מאוד מעניינות. השוק שינה את ההערכות שלו לגבי קצב הורדת הריבית ויצא מהמניות הללו, מה שהגדיל עוד יותר את האטרקטיביות שלהן". עוד הוא מציין לטובה את ניירות הערך של חברות גז ונפט כמו ניו־מד אנרג'י, אנרג'יאן וקבוצת דלק, שיודעות "לייצר תשואות דו ספרתיות".

מנגד, מציע להתרחק ממניות חברות הנדל"ן היזמי למגורים, שכן הן "ממונפות ותלויות במחזור חוב. ההטיה לאשראי בריבית גבוהה פוגעת בשורה התחתונה והן תלויות מאוד במערכת הפיננסית". בחו"ל הוא מאמין במניות השבבים, שזה "התחום הצומח" בעקבות מהפכת הבינה המלאכותית, וכן בתחום האנרגיה הירוקה והתעשיות הביטחוניות.

עוד כתבות

נוחיק סמל, מנכ''ל סוני סמיקונדקטור ישראל / צילום: מארק נומדר

האיש שמנהל 400 מהנדסים בישראל ורוצה להפוך את סוני למעצמת AI

מנכ"ל סוני סמיקונדקטור ישראל, נוחיק סמל, אומר בראיון לגלובס כי הבינה המלאכותית צפויה לעבור מחוות השרתים המרוחקות אל מוצרי החשמל האישיים בחמש השנים הקרובות: "בין אם זה מקרר ובין אם זה עמוד תאורה" ● וגם: איך השפיעה המלחמה על פעילות החברה?

חברות הביומד מחפשות אפיקי מימון חדשים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

אוהדי ישראל ושלדים בנאסד"ק: חברות הביומד מחפשות אפיקי מימון חדשים

קרנות הביומד המקומיות כמעט התייבשו, משקיעים נרתעים מהתחום שהישראלים הכי חזקים בו - מכשור רפואי, ובשוק מזהירים: ישראל מאבדת את ההזדמנות להוביל בתחומים שנולדים ממש עכשיו, כמו AI לפיתוח תרופות ● איפה בכל זאת נמצא הכסף?

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נתניהו בעצרת הכללית של האו"ם: "המלחמה תסתיים אם חמאס ייכנע - וישחרר את החטופים"

אחרי קריאות מחאה מהקהל - נתניהו החל את נאומו: "הגעתי הנה כדי להגיד את האמת" • הוא הבהיר: "ישראל משתוקקת לשלום, אבל אם חמאס לא ייכנע - נילחם עד הניצחון המוחלט" • על שחרור החטופים: "לא נוותר עד שיחזרו הביתה" • ועל האיומים מטהראן: "אין מקום באיראן שזרועה הארוכה של ישראל לא יכולה להגיע אליו" • זה "ציר הקללה" שרה"מ הציג באו"ם | ישיר מהעצרת הכללית

מנהיג חיזבאללה, חסן נסראללה / צילום: ap, Hussein Malla

"אם היה שם - הוא לא שרד": בעולם מנסים להבין אם נסראללה חוסל

רוב הגורמים לא יודעים מה מצב בכירי חיזבאללה בכלל, והמזכ"ל חסן נסראללה בפרט ● לפי דיווח ברשת "סקיי ניוז" בערבית, ההערכה הישראלית היא שנסראללה חוסל ● מהשיחות של גורמים שמקורבים לארגון הטרור השיעי עם סוכנויות הידיעות השונות, ניכר כי מנסים להקטין ככל הניתן את תוצאות התקיפה הישראלית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

למרות ההסלמה בצפון: מדד ת"א 35 זינק ביותר מ-5% השבוע

בלשכת רה"מ מכחישים את הדיווחים על הפסקת אש ● מדד ת"א 35 עלה ב-1.2% ● בעקבות וול סטריט: מניות השבבים המקומיות זינקו ● מדד הביטוח זינק ב-3.5 הבנקים בכ-1.7% ● השקל התחזק בחדות מול המטבעות הזרים ● תשואות האג"ח הממשלתיות ירדו

מזכירת מחלקת האוצר ג'נט ילן. ''הכלכלה בריאה'' / צילום: Associated Press, Ajit Solanki

צניחה חופשית של 500 S&P: זה בדרך כלל מה שקורה אחרי היפוך עיקום התשואות

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● כשאג"ח ארוכות מניבות פחות ריבית מהקצרות, מדובר בהיפוך עקום התשואות, מצב שנפתר היסטורית בהורדת ריבית של הפד, כמו זו שהתרחשה השבוע ● אלא שכשתקופת היפוך כזו נגמרת, ממש כמו עכשיו, לרוב זה מוביל למיתון ולצניחה חופשית של S&P 500 ● גם המגמות בסקטור הייצור ובשוק התעסוקה מעידות על כניסה לאזור בעייתי

יירוטים של כיפת ברזל מעל חיפה / צילום: ap, Baz Ratner

המכרז שנסגר השבוע לשיווק מאות דירות בקריית אתא הוא רק סממן אחד לשקיעתה של חיפה

חיזבאללה מגדיר את הירי לעבר חיפה כרף חדש ומשמעותי, אך היא כבר לא העיר החשובה שזכורה לו מפעם ● שקיעתה כמטרופולין, לצד התפוררות הציפיות שלה להיות בירת הצפון, החלו הרבה לפני המלחמה ● בעוד היישובים הסמוכים נהנים מפריחה נדל"נית, חיפה מדשדשת

2 ספינות תוצרת ישראל הגיעו לפיליפינים / צילום: באדיבות חיל הים הפיליפיני

ישראל סיפקה ספינות מלחמה למדינה באסיה

שתי ספינות התקפה מתוצרת מספנות ישראל הגיעו ב־17 בספטמבר לפיליפינים ● הספינות נושאות איתן משגרי MLR-NLOS וטילי ספייק NLOS מתוצרת רפאל ● ספינות ההתקפה מהוות רק דוגמה אחת מבין רבות לקשרי הסחר הביטחוני הנרחבים בין המדינות

צילומים: נועם מושקוביץ'-דוברות הכנסת, AP-Leo Correa

הגזירה על הפנסיה: מה שווה מילה של ממשלה?

האוצר מקדם קיצוץ בהטבות הפנסיה, ומעבר לפגיעה בחוסכים משדר מסר בעייתי ● יותר מ־400 אלף דירות בצפון, בהן גרים 1.4 מיליון איש, אינן ממוגנות ● השבוע הגיע לשיא היחס השלילי למשפחות החטופים, שנאבקות כבר כמעט שנה על מנת להשיב את יקיריהן הביתה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סניף ויקטוריה'ס סיקרט במיאמי / צילום: ALTO RE

אירועים ומינויים: המהלך החדש של מודי כידון

קרן הנדל"ן ALTO, שבבעלות מודי כידון ויניב מלמוד, חתמה על הסכם שכירות עם ענקית ההלבשה התחתונה ויקטוריה'ס סיקרט במיאמי, בהיקף של 24 מיליון דולר ● רשת "סאלח דבאח ובניו" פתחה את הסניף הגדול ביותר שלה באזור חיפה, ולגלידות נסטלה יש מנכ"ל חדש אחרי עשור ● אירועים ומינויים

מתחם ברנדייס / צילום: חברת ענב

מעל 3,000 דירות מקודמות בחדרה: בזכות קרקע משלימה פרטית

חברת ענב מקדמת במתחם ברנדייס בעיר פרויקט פינוי בינוי של 223 דירות ישנות - בשילוב קרקע סמוכה ששייכת לאפריקה ישראל מגורים

מתחם מעיין שורק / צילום: יח''צ

תחנת הכוח שורק: שלוש הצעות הוגשו במכרז

מדובר במכרז לתכנון, מימון, הקמה ותפעול של תחנת כוח קונבנציונלית חדשה לייצור חשמל שתוקם בשורק, בהספק של עד 900 מגה־וואט, לתקופה של כ-25 שנה, שלאחריה תועבר התחנה לבעלות המדינה ● הקבוצות שהגישו הצעות הן אדלטק וקבוצת מנורה מבטחים; OPC; ושיכון ובינוי אנרגיה

"עורמה ישראלית": חיזבאללה ברגע המכריע ביותר מאז היווסדו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: הרגע המכריע של חיזבאללה, האם הלבנונים העקורים יחזרו לביתם, ומצב האנטישמיות בגרמניה "הוא החמור ביותר מאז 1945" ● כותרות העיתונים בעולם 

אונייה פורקת מכוניות בחיפה / צילום: דוברות נמל חיפה

בכמה יתייקרו הרכבים החשמליים בינואר? המתווה החדש שעל הפרק

מאמצים לבלימת הזינוק הדרמטי במס הקנייה ובמחירי כלי הרכב החשמליים בישראל שצפוי בינואר ● וגם: בשבוע הבא ינחת בישראל עוד קרוס-אובר סיני חשמלי ● ועוד חדשות מענף הרכב

רן עוז, מנכ''ל קבוצת ישראכרט / צילום: תמי בר שי

המרוץ מתחמם: אלה שני המועמדים החדשים לרכישת ישראכרט

הקרב על השליטה ישראכרט עולה מדרגה, כאשר איש העסקים בני אלג'ם שוקל להשתלט על החברה ● במקביל מספר קמעונאים גדולים עשויים לחבור יחד למעין שותפות שתרכוש את חברת כרטיסי האשראי ● כרגע על המדף ישנן שתי הצעות רשמיות להשתלטות על ישראכרט - אחת ממנורה מבטחים והשנייה מחברת ווישור גלובלטק

חיילי צבא לבנון מאבטחים אתר שהותקף על ידי צה''ל בדרום ביירות, השבוע / צילום: ap, Bilal Hussein

כשהעוני בשיא והזבל ברחובות: כך הפך חיזבאללה את לבנון למאורת טרור

בשנים האחרונות וכפי שמחדדת המלחמה, לבנון הפסיקה לתפקד כמדינה ● הממשלה הזמנית לא מצליחה להיחלץ מהמשבר הכלכלי, וצבא לבנון הרשמי מתחרה עם חיזבאללה על חיילים, כאשר השכר בארגון הטרור גבוה פי 13 ● לדברי מומחים, המשאבים של חיזבאללה מאפשרים לו להרחיב את מעגלי ההשפעה משיעים דתיים לשכבות אחרות באוכלוסייה

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Gene J. Puskar, Shutterstock

סקרי בחירות בארה"ב אומרים דבר והיפוכו וממלכת כוהנים נולדת באלבניה

40 יום לבחירות בארה"ב - אל תאמינו לסקרים ● פלסטיק משוחרר לא ימוחזר ● נשק מצרי לסומליה ומשבר חדש בים סוף? ● סין מנסה טיל "שגרתי" שיגיע לארה"ב ● אלבניה מקימה מדינה עצמאית זוטא לכוהני דת מוסלמיים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פרופ' דוד פסיג / צילום: כדיה לוי (צולם במוזיאון תל אביב לאמנות)

דוד פסיג משיק ספר חדש ובטוח: "אנחנו בתקופה מיוחדת בהתפתחות המין האנושי"

חוקר העתידים פרופ' דוד פסיג, שעוסק בחיזוי מגמות שיתרחשו עוד 30־40 שנה, סבור שאין לפחד מהעתיד הטכנולוגי ● בראיון לגלובס הוא מדבר על השפעת הבינה המלאכותית על התודעה האנושית ומתייחס למכה שהנחית חמאס על ישראל: "איזנה את המערכת"

יוגב גרדוס ובצלאל סמוטריץ / צילום: עודד קרני, נועםמושקוביץ'-דוברות הכנסת

באוצר יוזמים: דיירים בהתחדשות עירונית יחזירו כספי סיוע

ברשות להתחדשות עירונית מתנגדים בתוקף להצעת האוצר, שלפיה דיירים בפרויקטים ישיבו מכיסם את כספי הסיוע מהמדינה ● באוצר תוקפים: "הרשות תוקעת מקלות בגלגלים"

JAECOO J7 4x4 / צילום: יח''צ

תמחור אגרסיבי בחסות ממשלת סין הופך את הרכב הזה למנצח

המותג החדש מבית צ'רי מציע במחיר נגיש יחסית תחושת יוקרה ושימושיות משפחתית ● בשוק המקומי זה מספיק כדי להוות נוסחה מנצחת