גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה עושים עם 100 אלף שקל בשנתיים? המדריך למשקיע לטווח הקצר

בכל הנוגע להשקעות לטווח הארוך נראה שההתלבטות היא בין תשואה טובה לתשואה מצוינת. אבל כשמגיעים לטווחים קצרים יותר של שנה או שנתיים, האפשרויות מצטמצמות ● פקדון בבנק, קרן כספית, איגרת חוב של ממשלת ישראל או אולי מדד S&P 500 - מומחים ממליצים על מכשירי ההשקעה המתאימים לטווח של שנתיים ● וגם: הטיפים לחיסכון במס ובעמלות

מה אפשר לעשות עם 100 אלף שקל בתוך שנתיים / אילוסטרציה: Shutterstock
מה אפשר לעשות עם 100 אלף שקל בתוך שנתיים / אילוסטרציה: Shutterstock

יש לכם סכום כסף נזיל, של מאה אלף שקל או יותר, לו תידרשו בעוד שנה או שנתיים. כיצד תשקיעו אותו? בזמן שבהשקעות לטווח ארוך נראה שהתמונה ברורה יחסית וההתלבטות היא בין תשואה טובה לתשואה טובה עוד יותר, השקעות לטווחים קצרים יותר עלולות להתגלות כמלכודת של ממש.

שאלות ותשובות | בעוד שבועיים זה קורה: הכירו את המגבלות החדשות על ההשקעות שלכם 
מיטב: "מדד S&P 500 התנתק מרוב המניות שבו; מזכיר את הדוט.קום" 
ראיון | זה שקשה להכות את מדד S&P 500 לא אומר שצריך להרים ידיים 

שוק המניות, שבינתיים מציג בוול סטריט תשואות דו־ספרתיות ובארץ עליות נאות, יכול לשנות כיוון ברגע. ונסיונות השקעה עלולים להרגיש לפעמים יותר כמו הימורים. גלובס התייעץ עם מומחים מבתי השקעות ובנקים בניסיון להבין איך בונים תיק השקעות לטווח קצר? ממה צריך להיזהר? ואיזה הטבות מס חשוב להכיר לפני שמתחילים להשקיע?

גיל דותן, מנהל מחלקת הפרימיום באי.בי.אי ניהול תיקים, סבור כי פרק זמן קצר מותיר למשקיע אפשרות מוחשית אחת: תיק סולידי ביותר, שיורכב מפיקדון בנקאי או לחלופין השקעה בקרן נאמנות כספית, שמשקיעה בפקדונות, אג"ח חברות בדירוג גבוה ואג"ח ממשלתיות.

זאב סולומון מנהל חטיבת השכירים בחברת התכנון הפיננסי ארבע עונות, מסכים וטוען כי ללקוח עם עד חצי מיליון שקל, "שמתלבט כיצד להשקיע אותו לפרק זמן של שנתיים, כדאי לשמור על רמת סיכון נמוכה או מוגבלת".

סולומון מסביר שבתיק סולידי לפרק זמן קצר המטרה היא לשאוף לרשום תשואה שהיא קצת יותר מהריבית שניתן להשיג עבור פיקדון קצר מועד (פק"מ) בבנק, שעומדת כיום בממוצע על כ־4% בשנה. גיוון התיק עם השקעות אחרות צריך להעשות לדבריו "ברמת סיכון נמוכה כך שאם תהיה פגיעה היא תהיה מינורית".

לכל היותר 10% במניות - ורק במדדים

לדברי סולומון מארבע עונות, מי שעדיין רוצה רכיב מנייתי, צריך להחשף אליו דרך השקעה במדדים ולא במניות בודדות. "ללקוח כזה הייתי בונה תיק השקעות שהוא שילוב של קרנות נאמנות כספיות, החזקה קטנה באג"ח ממשלתיות ועד 10% במניות", הוא מסביר.

"את הרכיב המנייתי באותו תיק הייתי מחלק באמצעות תעודות סל, בין מדד S&P 500 האמריקאי ומוצרים עוקבים אחרי מדדי מניות בישראל וקצת באירופה. היתרון בהשקעה במדד מול מניה בודדת הוא שאם מתרחש אירוע שלילי - המדד יורד בשיעור מתון יותר".

לראייה ניתן לציין שלמרות השנה המטלטלת שעוברת עלינו בארץ, מדד ת"א 35 (מדד הדגל של הבורסה המקומית), רשם מתחילת המלחמה באוקטובר עלייה נאה של 17%. מי שהצמיד את כספו באותה תקופה למדד S&P 500, כפי שעשו לא מעט ישראלים, ראה בתקופה זו זינוק חד עו יותר של 26%.

קרן כספית או מק"מ של בנק ישראל

תיק קצר טווח מאלץ כאמור לדברי המומחים את המשקיע להיצמד לאפיקים סולידיים. אבל אם עד לפני שנתיים וחצי, הריבית היתה אפסית ובאפיקים הסולידיים לא היתה כמעט משמעות לנעילת כסף לשנתיים. היום, לאחר הזינוק בריבית, יש מה לעשות והרבה.

אחת החלופות לפיקדון הבנקאי היא הקרן הכספית - הנצמדת ככל הניתן לריבית בנק ישראל, משום שהיא לוקחת את כספי החוסכים ומפקידה אותם בעצמה במכשירים סולידיים שונים נושאי ריבית (פקדונות, מק"מים, אג"ח בדירוג גבוה וניירות ערך מסחריים). כשריבית בנק ישראל עומדת כיום על רמה גבוהה של 4.5%, קרנות הנאמנות הכספיות רשמו ב־12 החודשים האחרונים תשואה של 4.39% עד 4.53%, לא רע בכלל.

לקרן הכספית יתרון ברור אחד: ניתן לפדות אותה כל יום, כלומר לא צריך "לשבור" אותה כמו פקדון נעול בבנק לתקופת זמן. החסרון הוא שברגע שבנק ישראל יתחיל להוריד את הריבית, הריבית שתעניק הקרן הכספית תלך ותישחק בהתאמה.

חלופת השקעה סולידית אחרת היא מלווה קצר מועד (מק"מ) שניתן לרכוש מדי יום בבורסה. מדובר בנייר ערך שמנפיק בנק ישראל מדי חודש לתקופה של שנה והוא מעניק כיום תשואה ברוטו של 4.28%. גם את המק"מ ניתן למכור מדי יום בבורסה, ולכן הוא נזיל יחסית. אך מחירו תלוי במידה מסוימת בתנודות השוק. מי שימתין את כל התקופה צפוי לקבל בחשבון הבנק שלו, את התשואה האמורה בתחילת תקופת ההשקעה.

שוק האג"ח מציע חלופות נוספות

שוק אגרות החוב הממשלתיות גם בארץ וגם בחו"ל, ולמעשה גם האג"ח הקונצרניות של החברות הגדולות במשק בדירוגי אשראי גבוהים, מציע כיום תשואות מפתות שלא נראו שנים ארוכות. דותן מאי.בי.אי מסביר כי שוק זה, "מעניק תשואה מאוד גבוהה מבלי להיכנס להרפתקאות או פינות".

אג"ח שמנפיקה ממשלת ישראל בריבית קבועה לפירעון בעוד פחות משנתיים, בפברואר 2026, מעניקה תשואה לפדיון שנתית (ברוטו) של 4.3% - דומה לקרן כספית ובדרגת ביטחון גבוהה יותר.

לעומתה, אג"ח ממשלתית לתקופה של 10 שנים מציעה תשואה שנתית גבוהה יותר של מעל ל־5%, אבל היא תנודתית יותר ולכן מסוכנת יותר וממילא חורגת מאורך חיי תיק ההשקעות המוצע.

מה האפשרויות למי שלא יכול בלי מניות?

ויש משקיעים נועזים יותר, שאמנם רוצים לנעול את הכסף שלהם לתקופה קצרה, אך עדיין מוכנים לקחת סיכון גדול יותר על שוק המניות בתקווה לפרוץ את תקרת התשואה החד־ספרתית בשוק הסולידי. להם ממליץ סולומון מארבע עונות לבנות תיק שמורכב מ־70% באפיקים סולידיים: 30% בקרנות נאמנות כספיות, 20% באג"ח קונצרניות ועוד 20% באג"ח בחו"ל. ואת היתרה (30%) להצמיד למדדי מניות שונים.

לדבריו, ישראל צריכה להוות כ־30% מהרכיב המנייתי והיתרה צריכה להתחלק בין מדד S&P 500, מדדי מניות באירופה ומדד המניות העולמי (MSCI World). הסיבה לחשיפה המועטה לישראל לדברי סולומון, היא שהשוק הישראלי "מתומחר כיום במחיר זול ביחס לשוק האמריקאי, אבל הוא גם יותר מסוכן ולכן בתור משקיע סולידי לא הייתי מחפש הרפתקאות".

אל תפספסו קיזוז הפסדים לצורכי מס

בין אם מדובר בהשקעה במניות ובין אם בהשקעות סולידיות, מרכיב המס הוא אחד השיקולים המרכזיים כשבוחרים אפיק השקעה. בכל הנוגע להשקעה במניות, יש לזכור כי השקעה הפסדית היא לא בהכרח בשורה רעה. בישראל מס רווחי הון עומד על 25% (לפני מס יסף), אך ניתן לקזז מחובות המס השקעות הפסדיות. הפסד הוני ניתן בקיזוז כנגד רווח הוני. ברוב המקרים ניתן לבצע קיזוז הון גם כנגד דיבידנדים, רווחים בגין ריביות אג"ח - ומכירת דירה.

מגנון ניכוי המס בנוי כך שניתן לקזז הפסד מתשלום מס על רווחים רק אם ההפסד נוצר לפני הרווח. כדי לנקות את המס על רווחי הון, על משקיעים לבצע פעולה אקטיבית ולהגיש בדוח השנתי בקשה לקיזוז הפסדים.

כשמדובר בהשקעות סולידיות, כדאי לשים לב לאינפלציה. למשל בקרן כספית, מוטל מס רווחי הון (25%) רק על הרווח הריאלי, כלומר התשואה בניכוי האינפלציה. מדובר ביתרון משמעותי נוסף של קרן כספית על פני פיקדון, שאמנם נהנה ממס רווחי הון נמוך יותר, של 15%, אך המיסוי הוא על הרווח הנומינלי.

כך, לדוגמה פיקדון של 100 אלף שקל שהעניק תשואה של 4.5% בשנה, או 4,500 שקל, ימוסה על כל הסכום (15%) - כלומר 675 שקל. מנגד, בקרן כספית בה הושקעה סכום דומה, שרשמה תשואה של 4.5% כשהאינפלציה עמדה על 2.8%, ייגבה מס של 25% על ההפרש כלומר על 1.7% (1,700 שקל בדוגמה). כך שישולם מס נמוך יותר של 425 שקל.

השוואת עמלות: חיסכון גדול למתאמצים

ועוד טיפ של המומחים: בעת בניית תיק השקעות, מומלץ לבקר באתר הבורסה לניירות ערך שם יש מחשבון עמלות מסחר. ההפרשים בין הגופים השונים עשויים להיות משמעותיים ומי שמתאמץ ופותח חשבון השקעות פרטי בבית השקעות, או מתמקח עם הבנק, יכול כך להקטין דרמטית את העמלות, למשל על דמי ניהול ניירות ערך. בית ההשקעות הזול ביותר יגבה עמלה של 7 שקלים בשנה בתיק של 100 אלף שקל בעוד שהבנק היקר ביותר יגבה 480 שקל על אותו תיק בדיוק. חסכון גדול למתאמצים.

עוד כתבות

אדם, בהופעה ב-2011 / צילום: ויקיפדיה

בגיל 64: הזמר אדם הלך לעולמו אחרי מאבק במחלת הסרטן

בית החולים איכילוב הודיע על מותו של הזמר אדם, שהשאיר מילים אחרונות לפרסם אחרי מותו: "אם אתם קוראים את המילים האלה, סימן שאני בעולם שכולו טוב. רוצה להודות על המסע המופלא בחיים האלה" • התייחס גם לחטופים: "אנסה לפעול מלמעלה"

האור הכחול / אילוסטרציה: Shutterstock

מחקרים חדשים מנפצים את כל מה שחשבתם על צפייה במסכים לפני השינה

במשך השנים האשימו את האור הכחול שבוקע ממכשירים אלקטרוניים בכך שהוא גורם הפרעות שינה, ואפילו התפתח שוק של עשרות מיליוני דולרים לניטרול ההשפעה שלו ● אבל מחקר שפורסם לאחרונה מנפץ כמה מיתוסים על הקשר בין ההיצמדות למסכים בלילה לאיכות השינה, וטוען שלפעמים הם אפילו יכולים לעזור להירדם ● אז איפה בכל זאת הבעיה?

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

"שינוי משטרי": הממשלה מקדמת מינוי נציב שופטים על ידי הכנסת

ח"כ שמחה רוטמן מקדם הצעת חוק לשינוי אופן הבחירה בנציב תלונות הציבור על שופטים, לפיה הבחירה תועבר מהוועדה לבחירת שופטים לכנסת ● יועמ"ש הנהלת בתי המשפט, ברק לייזר, ביקר בחריפות את הצעת החוק: "עשויה להוביל למינוי של אדם שאינו כשיר לכך, מתוך מניעים פוליטיים ואשר מטרתו היא לפגוע במערכת המשפט"

כך טיפסה המשכנתא הממוצעת / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הנתונים שמגלים: כמה משכנתה לוקחים רוכשי דירות היוקרה

המשכנתה הממוצעת חצתה במאי את רף המיליון שקל, לראשונה מאז 2022 ● מהם המסלולים המועדפים על הרוכשים, ואיזה מסלול איבד את מעמד "כוכב המשכנתאות" ● מה גובה ההלוואות בקרב מגרילי דירות בהנחה לעומת רוכשים "רגילים" ומשקיעים ● וכיצד מתחלקות המשכנתאות בין דירות יקרות לזולות

מ''מ נשיא בית המשפט העליון, עוזי פוגלמן / צילום: רפי קוץ

האופן בו הוגש פסק הדין בנושא חוק הגיוס מספר הרבה יותר ממה שנדמה

סוגיית הגיוס הצליחה לאחד את שופטי בית המשפט העליון גם בתקופות סוערות מאוד, ופסק הדין שניתן השבוע הוא דוגמה מוחצת לכך - במיוחד נוכח העובדה שכתיבתו הייתה פה־אחד ● החלטת השופטים לוותר על סגנונם האישי ועל הפנייה לקוראים שלהם באה להעביר מסר ברור: בעניין הזה אין שום מחלוקת

אימונים של חיזבאללה בדרום לבנון לפני כחודש / צילום: ap, Hassan Ammar

ממנהרות ועד יכולות ימיות: גלובס צולל לארסנל הכלים שמחזיק חיזבאללה

בכירי הצבא לא מסתירים את ההיערכות לתמרון צבאי בלבנון, וארגון הטרור יחכה לו שם עם יכולות שהוא הציג, וכאלה שעדיין לא עמדנו על טיבן ● כבר הכרנו את הכטב"מים, הנ"ט והרקטות, אבל מה עם המנהרות והיכולות הימיות? ● גלובס נובר בארגז הכלים של האויב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

במחירים אטרקטיביים: פלח הרכבים שצפוי לעשות קאמבק

המכסים הכבדים שהוטלו על רכבים חשמליים מסין מעודד את היצרנים במדינה לייצא דגמים שאינם נענשים במכס כמו החשמליים, בהם גרסאות פלאג־אין של דגמים פופולריים ● וגם: הקרוס־אובר החשמלי היוקרתי־ספורטיבי שנחת בישראל ● השבוע בענף הרכב

מרין לה־פן (RN/UXD), עמנואל מקרון (ENS), ז'אן לוק מלנשון (NFP) / צילומים: רויטרס - Blondet Eliot/ABACA , Andre Pain/Pool , William Cannarella / Panoramic

צרפת הולכת לבחירות: מהן ההבטחות הכלכליות של הימין הפופוליסטי ולמי יצביעו היהודים

ביום ראשון הקרוב יחלו הבחירות לפרלמנט הצרפתי שייערכו בשני סבבים ● 48 מיליון בעלי זכות בחירה יבחרו בין שלוש חזיתות עיקריות המורכבות ממפלגות הימין הפופוליסטי, מפלגות השמאל הפופוליסטי ומפלגת המרכז הרדיקלי של הנשיא מקרון ● מה צפוי לקרות, ואיך הבחירות ישפיעו על כלכלת האיחוד האירופי? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; אמזון זינקה לראשונה מעל לשווי של 2 טריליון ד'

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● מניות הטכנולוגיה משכו את מדד ניקיי לעליות ● הראל: צופים הפחתת ריבית מהירה יותר בארה"ב; לעומת זאת, חברת הוועדה הפתוחה בפד לא צופה הורדות ריבית בכלל השנה ● בשישי יפורסם מדד ה-PCE בארה"ב

גם זה קרה פה/ חומרים: שלומי יוסף, חדשות 12, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אם אנחנו רוצים פוליטיקה חדשה, אחוז החסימה צריך דווקא להתכווץ

בכנסת זורקים הצעות בלי לעבוד יותר מדי ● שינוי מרחיק לכת באחוז החסימה יעשה את ההבדל ● ולמה רומניה כן וישראל לא? ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

משה לארי, מנכ''ל בנק מזרחי טפחות / צילום: יח''צ מזרחי טפחות

מניות הבנקים עולות מתחילת השנה, אז למה זו של מזרחי טפחות יורדת?

בשנת 2023 מניית בנק מזרחי הייתה השיאנית של המערכת הבנקאית. בזמן שלאומי והפועלים הציגו תשואה חד-ספרתית, מזרחי התבלט עם עליות דו-ספרתיות גבוהות ● אבל אז הגיעה 2024, ובזמן שמדד הבנקים עלה ב-3.5%, מניית מזרחי ירדה ביותר מ-7%

מתוך קמפיין בנק הפועלים

כשההצעה פשוטה, גם עמוס תמם בחולצה שחורה על רקע לבן זה מספיק

הפרסומת הנקייה והרזה של בנק הפועלים להטבת המשכנתה לתושבי קו העימות היא הזכורה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת האהובה ביותר שייכת לביטוח 9, והמושקעת ביותר - עם 1.8 מיליון שקל - היא לחשמל של בזק

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

מירי רגב נאבקת על חסיון מסמכים שנתפסו במשרד התחבורה

שרת התחבורה ערערה לביהמ"ש המחוזי על ההחלטה לעשות שימוש במסמכים שנתפסו בלשכתה, בטענה כי כל מסמך בעל אופי פוליטי הוא בהכרח חסוי ● טענתה כבר נדחתה על־ידי נשיא בימ"ש השלום בראשון לציון, שקבע שלא ייתכן שכל משרד התחבורה יחסה תחת כנפי החסינות האישית של השרה, "כאילו שהיא אוחזת בידה מטה קסמים"

עובד באתר בנייה / צילום: Shutterstock

האוצר אישר: מענק עד 4,500 בחודש לעובדי בניין

עובד שיתחיל לעבוד בענף הבנייה מתחילת חודש יוני ועד לסוף שנת 2024 יהיה זכאי למענק בסך 2,000 שקל, ובמקצועות מסוימים המענק יגיע עד ל-4,500 שקל לחודש ● המטרה: להתמודד עם המחסר הענק של עובדים בענף מאז אוקטובר

תרומה לא מוכרת: חיילים קונים ציוד, המדינה מערימה קשיים ומסים / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov

לוחמי השייטת רכשו לעצמם 200 קסדות במלחמה. ואז הכל הסתבך

שמונה חודשים לתוך המלחמה וחיילי צה"ל עדיין מתלוננים על מחסור בציוד ● פלוגות מגייסות כספים מהציבור, עמותות קונות במיליונים, והפניות לתורמים זורמות בלי סוף ● אלא שזה לא נגמר כאן: הרכישות האלה כרוכות בתשלומי מע"מ כבדים, חלקן נתקעות במכס, והמדינה מצדה לא יכולה לסייע

השבוע בעולם / חומרים: AP- Sputnik, Kremlin, Dan Kitwood עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ג'סטין סופרסטאר (לשעבר) מתקרב אל סוף שלטונו בקנדה, והצבאים השתגעו

צווי מעצר נגד נשיאים, שרי הגנה ורמטכ"לים ● מפגינים מציתים את הפרלמנט של קניה והנשיא חוזר בו ממסים חדשים ● מואצים חילופי המשמרות הפוליטיים בדמוקרטיות ● השימוש בנשק באמריקה מוכרז "משבר בריאות ציבורי" ● הדציבלים הורגים צבאים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

זריעת חיטה וגידולי חורף בעמק החולה / צילום: פייסל הייב, ג''ג, החברה לפיתוח הגליל

יקרה ונחותה: למה יבואני החיטה מחויבים לקנות גם חיטה מקומית

לחיטה הישראלית מוניטין גרוע בשל איכות ירודה ומחיר מופקע, אך קנייתה מהווה תנאי ליבוא חיטה מחו"ל ● בשוק טוענים לשיטת תמחור אבסורדית ואף ל"חגיגת שחיתות" של קבלני החיטה ● כך שאיפת משרד החקלאות לביטחון תזונתי מחמירה את יוקר המחיה בישראל

בנימין נתניהו ואבי שמחון / צילום: עמוס בן גרשום-לע''מ

"מכירת חיסול": נתניהו ויועצו הכלכלי דוחפים למבצע שחרור "רווחים כלואים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שר האוצר הציג בפני הנהלת המשרד בקשה מטעם אבי שמחון ובתמיכת נתניהו, לצאת למבצע שחרור "רווחים כלואים" כדי לתמרץ חברות לחלק דיבידנד תמורת מס מופחת ● לפי שמחון, המהלך יזרים 20 מיליארד שקל למדינה ויסייע מול הגירעון ● בדרג המקצועי טוענים: "מכירת חיסול"

מפגינים בירושלים, הערב / צילום: ap, Leo Correa

המונים מפגינים בדרישה להשיב את החטופים ולקיים בחירות

צה"ל חיסל פעיל בחוליית שיגור של חיזבאללה, שני כטב"מים נפלו בראש הנקרה • אחרי האזהרות, קנדה בצעד משמעותי ראשון לפינוי אזרחיה מלבנון • סרן אלון סאקאג'יו, בן 22 מחדרה מסיירת חרוב נהרג במהלך פעילות מבצעית, לוחמים וצוות רפואה נפגעו בתקרית • עדכונים בולטים

מחלקת גנרטורים בחנות / צילום: Shutterstock

רכישת הגנרטורים זינקה: כל מה שכדאי לדעת לפני שרצים לחנויות

ההתבטאויות על יכולת וייצור אספקת החשמל בישראל בעת מלחמה עתידית מעלות סימני שאלה לגבי החלופות ● גלובס מציג את ההבדל בין גנרטור לתחנת כוח, איך לדעת מה ההספק הרצוי ומה טווח המחירים בשוק