גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קיץ של מגפות: כך תיזהרו מגל חדש של קורונה ושל קדחת הנילוס

שתי נשים מתו ממחלת קדחת הנילוס בסוף השבוע האחרון ● ולמרות התקווה שהקורונה תהפוך למחלה עונתית, נרשמת כעת עלייה במקרים מאומתים ובאשפוזים ● איך נזהרים מגל המגפות הקיץ, ומה לעשות אם יש חשש להדבקות?

איור: Shutterstock
איור: Shutterstock

בישראל של יוני 2024, לאף אחד אין קשב למגפות, אבל הן בשלהן. החודש שוב נצפתה בישראל עלייה חדה במספר חולי הקורונה, כולל עלייה באשפוזים. במקביל, שתי נשים מתו ממחלת קדחת הנילוס. איך נזהרים מהמגפות הנוכחיות ומה צריך לדעת? גלובס עושה סדר.

חזית המדע | מחקר חדש מגלה: כך אפשר לנבא מה יקרה בבורסה
40% מבני האדם סובלים מזה לפחות פעם אחת: מה גורם לשיתוק שינה?
מכה צורבת: האם נוכל לחזות כמה מדוזות יגיעו בשנה?

קדחת הנילוס: הגל הגדול ביותר בישראל

קדחת מערב הנילוס מועברת על ידי יתושים, ועד כה לא הייתה נפוצה בישראל. השנה מסתמן הגל הגדול ביותר של המחלה המוכר לרופאים ישראלים עד כה בשלב זה של השנה. בשבועות האחרונים אובחנו 21 אנשים החולים בקדחת מערב הנילוס, מתוכם 17 אושפזו בבתי החולים עם תסמינים נוירולוגים, ושלושה מהם מונשמים. זהו מספר החולים בקדחת מערב הנילוס שמנוטר בדרך כלל בישראל בשנה שלמה, כאשר שיא המחלה הוא לרוב בשיא הקיץ. בבילינסון נפטרו במפתיע שתי חולות בנות מעל 80 שחלו בקדחת זו.

מהי קדחת מערב הנילוס ואיך היא הגיעה לארץ?

קדחת מערב הנילוס היא מחלה נגיפית המועברת על ידי עקיצת יתוש. ציפורים נודדות מעבירות את המחלה ממדינה למדינה. המחלה תועדה בישראל סמוך לימי קום המדינה, וככל הנראה אחראית למקרים רבים של תחלואת חום שאינם מוסברים, אבל היא יכולה להיות קטלנית לאנשים עם מערכת חיסון מוחלשת, וביניהם מבוגרים, תינוקות וחולים אונקולוגיים.

התסמינים מופיעים 3-4 ימים אחרי ההדבקה, והמחלה מתחילה לגווע כשבוע לאחר ההדבקה. בני אדם בדרך כלל לא מעבירים את המחלה אלה לאלה, אלא רוב ההדבקות החדשות מקורן בעקיצות חדשות.

תסמיני המחלה דומים למחלות חום אחרות: כאבי ראש, הרגשה כללית רעה, בחילות, שלשולים והתנפחות בלוטות הלימפה. תסמינים אפשריים נוספים הם פריחה בעור ודלקת לחמית העין. ניתן להיות נשאים של המחלה ללא תסמינים, ובבדיקה שנערכה בישראל בשנות ה-80 התברר שכ-45% מחיילי המילואים היו חיוביים לנוגדני המחלה, כלומר נדבקו בה מתישהו.

במקרים הקשים מתפתחת המחלה לדלקת קרום המוח, ואז התסמינים יהיו כאבי ראש חזקים, נוקשות בצוואר, חולשת שרירים, ואפילו בלבול או אובדן הכרה. אין היום תרופה למחלה, ובשלב זה הטיפול יהיה בדרך כלל תומך - עירוי נוזלים, הנשמה וכדומה. אין גם חיסון נגד המחלה. לכן, אף שהמחלה אינה מסוכנת לרוב בני האדם, מושם דגש על הטיפול המניעתי והמודעות הציבורית.

הגל מקומי לישראל?

המקור של הווירוס הוא כנראה באפריקה, והוא בודד לראשונה באוגנדה, אבל היום הוא נפוץ במדינות רבות, אך נדיר יותר במדינות קרות, כמו קנדה או רוסיה. אם כי החשש הוא שעם ההתחממות הגלובלית, הן עלולות גם כן להיכנס לרשימה. בארה"ב, חלקים מדרום אמריקה, אירופה וישראל מדובר בווירוס ממשפחה אחת, ואילו באוסטרליה והודו קדחות מערב נילוס בווריאניטים משלהן.

בארה"ב המקרה הראשון זוהה ב-1999, ועד היום המחלה לא מאוד נפוצה במדינה. 

בכל המדינות בהן מתחיל כעת הקיץ נרשמת עלייה במקרי הקדחת, עם תחילת העונה של המחלה, אבל בניגוד לישראל לא נרשמו גלים חריגים.

איך נמנעים מהידבקות?

המחלה מועברת כאמור על ידי עקיצות יתוש, ולא מאדם לאדם, אלא במקרים נדירים בהיריון, הנקה, עירוי דם או השתלת איברים. לכן כללי הזהירות הם בעיקר הימנעות מעקיצות. ניתן להפחית את תנועת היתושים באזורכם על ידי ייבוש מקורות מים עומדים, אפילו בנפח קטן. דוגמה לכך היא קערות מים שרבים משאירים לחתולי רחוב, אך ההמלצה היא להניח את המים לזמן קצר, לאפשר לחתולים לשתות ולסלקם מיד לאחר מכן.

כמו כן, ניתן להתגונן מעקיצות על ידי התקנת רשתות על החלונות, שימוש במפיצי ריח ומריחת חומרים דוחי יתושים על הגוף. אפשר ללבוש בגדים ארוכים ודקים בעת השהייה בחוץ, ואם אתם יושבים באוויר הפתוח, להשתמש במאווררים שיכולים גם הם להרחיק את היתושים ממקום ישיבתכם.

אין צורך לרסס נגד יתושים, ועל פי המשרד להגנת הסביבה, הריסוס לרוב לא יעיל נגד יתושים בוגרים. לרשויות המקומיות אמצעים משלהם לבצע הדברה, בעיקר בשלבים המוקדמים של חיי היתוש.

נעקצתם? מתי מומלץ לפנות לטיפול רפואי

צוות מזיקים והדברה של המשרד להגנת הסביבה מבצע לאורך כל השנה ניטורים של זחלי יתושים במקורות מים ולכידות של יתושים בוגרים. בינתיים, יתושות נגועות במחלה אותרו ברמת גן. רוב החולים שאותרו עד כה הם מאזור גוש דן.

אם נעקצתם על ידי יתוש, אל חשש אפילו אם אתם בקבוצת סיכון. רוב היתושים בישראל אינם נשאים של המחלה. רק אם ישנה התפתחות של תסמינים לאחר העקיצה ואתם בקבוצת סיכון, מומלץ לפנות לעזרה רפואית.

מה גרם לעלייה בתחלואה בישראל כעת?

התפשטות המחלה היא חריגה בעונה זו, וכנראה שהופעתה המוקדמת קשורה בשינויי האקלים העולמיים. גם בארה"ב המחלה הופיעה השנה מוקדם מהרגיל.

קדחת מערב הנילוס היא מחלת קיץ. על פי המשרד האמריקאי להגנת הסביבה, טמפרטורות חמות יותר יכולות להאיץ את התפתחות היתושים, את קצב העקיצות שלהם, ואת המהירות בה המחלה מתפתחת בתוך היתוש. כמו כן משפיעים שינויי האקלים על נדידת הציפורים באופן שמוביל להקדמת המחלה. עדיין לא ידוע האם הקדמת המחלה משמעותה בהכרח גל חמור יותר. בעבר, אכן נרשם מתאם כזה כאשר בקיצים חמים, קדחת מערב הנילוס הגיעה מוקדם יותר וגם הייתה נפוצה יותר.

הקורונה חוזרת? מספר המאושפזים בעלייה

האם אנחנו שוב בעיצומו של גל קורונה?

מספר המאומתים לקורונה, שעליהם דווח למשרד הבריאות, נמצא בעלייה מתחילת מאי. גם במספר המאושפזים עם קורונה, שהוא המדד האמין יותר בתקופה שבה רוב מקרי הקורונה אינם מדווחים, חלה עלייה קלה מתחילת מאי. סימנים אלה בדרך כלל מעידים על תחילתו של גל, אם כי המספרים בינתיים נמוכים אבסולוטית. כרגע יש 13 חולים קשה בקורונה, וכ-91 מאושפזים עם קורונה בכל דרגות החומרה, מספרים לא גבוהים לעומת הממוצע בין הגלים בשנה האחרונה. בשני הגלים האחרונים, בינואר 2024 ובספטמבר 2023, הגיע מספר המאושפזים לכ-450 בשיא. מספרים אלה נחשבים רחוקים מלאיים על תפקוד מערכת הבריאות, בעיקר בקיץ כאשר בתי החולים אינם מוצפים גם בחולי שפעת, דלקת ריאות עונתית ו-RSV.

הקורונה לא הפכה למחלה עונתית?

רוב מחלות דרכי הנשימה הוויראליות פורחות בחורף. בינתיים לא נראה שהקורונה מתכנסת לדפוס זה. נראה שהמחלה מגיעה לשיא כל חמישה חודשים בערך ושהגלים נובעים מהזמן הנדרש להיווצרות של חיסוניות באוכלוסייה לווריאנט נוכחי, ולאחר שהוא מתחיל לדעוך, וריאנט חדש מתחיל לתפוס את מקומו. עם הזמן, עוצמת הגלים הולכת ופוחתת. לאחר שרוב הציבור כבר נחשף הן לחיסון והן למחלה עצמה.

מחקרי מעבדה הראו שווירוס הקורונה שורד יותר טוב בתנאי קור ולחות נמוכה, אבל נראה שההדבקה בין בני אדם מתרחשת באוויר וכל כך מהר, עד שיעילותה אינה מושפעת ממזג האוויר. זאת בניגוד למחלות שבהן חלק ניכר מההדבקה הוא דרך משטחים. עם זאת, ייתכן שגורמים אחרים המשפיעים על הדבקה יהפכו את הקורונה בעתיד למחלה עונתית, כמו תזמון החזרה של תלמידים וסטודנטים למסגרות, או הזמנים שבהם אנשים שוהים בחדרים סגורים עם פחות אוורור.

איך קוראים לווריאנט נוכחי שמתפשט?

זן הקורונה החדש המתפשט בארה"ב ובבריטניה, וסביר שאחראי גם לתחלואה בישראל, נקרא KP.3. אחרי שמיצו נותני השמות את האותיות היווניות, האלים הרומיים והחיות המיתולוגיות, נראה שרוב הווריאנטים מעתה יקבלו שמות משעממים, אלא אם חס וחלילה ייצרו מחלה קשה ויהפכו לשיחת היום. עם זאת ראוי לציין כי משפחת הווירוסים שכוללת את KP.3 זכתה לשם הזכיר FLiRT, על שם המקומות שבהם יש בווירוס מוטציות.

הזן האחרון הוריד מכס המלכות וגזל את הכתר מ-JN1, הווריאנט שהיה דומיננטי לפניו בארה"ב וגם בישראל. ישנם שני וריאנטים נוספים, KP.2 ו-LB.1 שמסתובבים גם הם בארה"ב, ואולי גם בארץ. כל הווירוסים הללו הם משושלת אומיקרון, ואלה חדשות טובות כי חיסוני הקורונה היו יעילים עד כה במניעת מחלה קשה בווירוסים ממשפחה זו. תסמיני הווריאנט לא שונים מאלה שהכרנו.

מה אפשר לעשות כדי להתגונן?

עבור הציבור הרחב אין הנחיות מיוחדות. קבוצות סיכון כבר למדו כנראה כיצד להיזהר: התחסנות בחיסון המעודכן ביותר, הימנעות ככל האפשר ממקומות צפופים ולא מאווררים בתקופת העלייה ושיא הגל, עטיית מסכות מהסוג שמגן על העוטה אותן עצמו, תשומת לב לתסמינים ופנייה לרופא לבירור אפשרות לקבלת תרופות במקרה של הדבקה. ליתר הציבור מומלץ להימנע ככל האפשר ממגע עם אחרים אם אתם סובלים מתסמיני מחלה נשימתית ויראלית כלשהי.

עוד כתבות

ברק רבינוביץ' / צילום: אייל רגב

הוא עלה לישראל והתגייס לצבא בגיל 24, היום הוא מנהל קרן של חצי מיליארד דולר

"הכסף החכם נמצא בישראל, והוא לא הולך לשום מקום. יש משקיעים מאוסטרליה, צ'ילה, איסטנבול, מדינות המפרץ. פיצוץ הביפרים בלבנון הוא קמפיין אדיר לטכנולוגיה כאן" ● שיחה קצרה עם ברק רבינוביץ', שותף-מנהל בקרן F2

ההלוויה של מוחמד חוסיין סרור, מפקד היחידה האווירית של חיזבאללה, השבוע / צילום: ap, Bilal Hussein

רק אחד נשאר: אלו המפקדים הבכירים של חיזבאללה שחוסלו

החיסול של מזכ"ל ארגון הטרור חסן נסראללה אתמול מגיע לאחר שצה"ל הצליח לחסל כמעט את כל צמרת הפיקוד של חיזבאללה ● הבכיר היחיד שנשאר הוא אבו עלי רצא, מפקד יחידת באדר שאחראית על המרחב שמצפון לנהר הליטני ועד העיר צידון

נשיא איראן מסעוד פזשכיאן והמנהיג העליון עלי ח'אמנאי / צילום: רויטרס

"פגיעה קשה לאיראן": המומחה שמעריך האם טהרן תגיב

"אם נסראללה נהרג, זו עשויה להיות מכה עצומה לארגון, במיוחד כי לפי דיווחים היו בכירים אחרים בכוורת שנהרגו", מסביר תא"ל (מיל’) יוסי קופרווסר, חוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון ● לדבריו, "נסראללה הוא חלק מהמערכת האיראנית, וממלא בה תפקיד חשוב. עבור איראן, זו מהלומה שיהיה קשה לחיות איתה"

דיוויד סייבל / צילום: יח''צ Stagwell

מומחה הפרסום והשיווק הגלובלי: "הבינה המלאכותית היא לא מהפכה. זה רק עוד כלי"

דיוויד סייבל, מומחה שיווק, מיתוג ופרסום מהמובילים בעולם, לא מתרשם יותר מדי מהטכנולוגיה שמסעירה את העולם. לשיטתו, אמנם צריך להכיר אותה מקרוב, אבל זו רק אבולוציה, "ובלי אדם לידה היא לא שווה הרבה" ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע היה ברור שנטפליקס תפנה למודל של פרסומות, מה הוביל אותו להשקיע בסוכנות לידרס הישראלית, ביוני בלוך ובטחינה אל ארז, ולמה גם מרלון ברנדו והנשיא קנדי היו בעצם משפיענים

הסיפור על המפונה שנסעה לקרית שמונה בשביל להכין מטבוחה, וטנק צה''לי חסם אותה / צילום: שחר טל

הגעגועים הביתה, והתקוות שהתנפצו: חיי המפונים דרך עדשת האינסטגרם

כבר כמעט שנה שאלפים מפונים מביתם בצפון ובדרום ● כשאין פתרון באופק צמחו באינסטגרם עמודים שמבקשים לשתף במעט את מה שעובר על מי שהפכו פליטים במדינתם

ארונות מוחזרים מאפגניסטן. הצבא תלוי במערב התיכון, וגם הבחירות / צילום: Associated Press, Jason Minto

מה אומרת לכם נושאת המטוסים הארי טרומן

בלימה, לא התקפה, אמר טרומן ב-1947 ● "מלחמות נצחיות" סחטו את החשק האמריקאי להילחם. זה כולל במיוחד את תומכי דונלד טראמפ

נתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

הסוכנות האירופית לתעופה ממליצה: לא לטוס לישראל עד סוף אוקטובר

לאחר חיסול נסראללה, הנציבות האירופית וסוכנות הבטיחות התעופתית של האיחוד האירופי ממליצות לחברות התעופה: "לא לפעול במרחב האווירי של ישראל ולבנון עד סוף אוקטובר" ● וויזאייר ביטלה טיסות ל-48 השעות הקרובות ● איזה חברות תעופה הקפיאו פעילות בישראל? זוהי תמונת המצב העדכנית

פרופ' וולטר בלוק / צילום: פרטי

"עמדותיך לא רצויות פה": הפרופסור המוערך שנזרק ממכון המחקר שלו אחרי 40 שנה בגלל תמיכה בישראל

פרופ' וולטר בלוק הוא מהאינטלקטואלים הבכירים בתנועה הליברטריאנית ● אך מכון המחקר שבו היה חבר במשך עשורים הדיח אותו בשל עמדותיו הציוניות: "נאמר לי שאני מוצץ דם עם מניעים רשעים" ● בראיון הוא מסביר למה ישראל מעוררת יותר אמוציות מהפלות והגירה, ואיך זה להיות חלק מכת

מצעד טילים של החותים בתימן / צילום: Reuters, KHALED ABDULLAH

עם ראש קרב של 500 ק״ג: למה טילים למרכז גורמים לאזעקות בהיקף נרחב מהרגיל?

החות'ים שיגרו טיל קרקע-קרקע מתימן לשטח מדינת ישראל שהוביל להתראות נרחבות באזור המרכז ● מדוע הטילים של חיזבאללה והחות'ים לאזור המרכז מפעילים טווח התראה נרחב כל-כך? ● מה זה אומר יירוט מחוץ לגבולות המדינה? ● מדוע הטיל הבליסטי ששיגרו חיזבאללה יורט באמצעות קלע דוד? ● ומהן עלויות היירוטים? ● גלובס עושה סדר

פרופ' דוד פסיג / צילום: כדיה לוי (צולם במוזיאון תל אביב לאמנות)

דוד פסיג משיק ספר חדש ובטוח: "אנחנו בתקופה מיוחדת בהתפתחות המין האנושי"

חוקר העתידים פרופ' דוד פסיג, שעוסק בחיזוי מגמות שיתרחשו עוד 30־40 שנה, סבור שאין לפחד מהעתיד הטכנולוגי ● בראיון לגלובס הוא מדבר על השפעת הבינה המלאכותית על התודעה האנושית ומתייחס למכה שהנחית חמאס על ישראל: "איזנה את המערכת"

צילומים: נועם מושקוביץ'-דוברות הכנסת, AP-Leo Correa

הגזירה על הפנסיה: מה שווה מילה של ממשלה?

האוצר מקדם קיצוץ בהטבות הפנסיה, ומעבר לפגיעה בחוסכים משדר מסר בעייתי ● יותר מ־400 אלף דירות בצפון, בהן גרים 1.4 מיליון איש, אינן ממוגנות ● השבוע הגיע לשיא היחס השלילי למשפחות החטופים, שנאבקות כבר כמעט שנה על מנת להשיב את יקיריהן הביתה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חיילי צבא לבנון מאבטחים אתר שהותקף על ידי צה''ל בדרום ביירות, השבוע / צילום: ap, Bilal Hussein

כשהעוני בשיא והזבל ברחובות: כך הפך חיזבאללה את לבנון למאורת טרור

בשנים האחרונות וכפי שמחדדת המלחמה, לבנון הפסיקה לתפקד כמדינה ● הממשלה הזמנית לא מצליחה להיחלץ מהמשבר הכלכלי, וצבא לבנון הרשמי מתחרה עם חיזבאללה על חיילים, כאשר השכר בארגון הטרור גבוה פי 13 ● לדברי מומחים, המשאבים של חיזבאללה מאפשרים לו להרחיב את מעגלי ההשפעה משיעים דתיים לשכבות אחרות באוכלוסייה

JAECOO J7 4x4 / צילום: יח''צ

תמחור אגרסיבי בחסות ממשלת סין הופך את הרכב הזה למנצח

המותג החדש מבית צ'רי מציע במחיר נגיש יחסית תחושת יוקרה ושימושיות משפחתית ● בשוק המקומי זה מספיק כדי להוות נוסחה מנצחת

פרויקט של רונסון בפולין. בעיגול: עמוס לוזון/ צילומים: אתר החברה, איל יצהר

לוזון רונסון השלימה את השלב המוסדי: מנפיקה לפי שווי של 1.3 מיליארד שקל

חודש לאחר חשיפת גלובס, השלימה חברת הבנייה למגורים בישראל ובפולין שבשליטת עמוס לוזון את השלב המוסדי ומכרה 24% ממניותיה תמורת 307 מיליון שקל לסדרה של גופים מוסדיים, השלב הציבורי צפוי בהמשך

מטה סוכנות הדירוג מודי'ס / צילום: Shutterstock, Andrius Zemaitis

מודי'ס תפרסם הלילה את הדירוג החדש של ישראל: גוברות ההערכות להורדה נוספת

בפברואר האחרון רשמה מודי'ס את הורדת הדירוג הראשונה בהיסטוריה של ישראל ● אם החברה תחליט להוריד את דירוג האשראי של ישראל, היא תהפוך לחברה הראשונה שמורידה את דירוג מדינה פעמיים

וול סטריט / צילום: Shutterstock, orhan akkurt

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה איבדה 2.2%

דאו ג'ונס הוסיף היום 0.3%, נאסד"ק ירד ב-0.4% ו-S&P 500 נסוגה ב-0.2% ● ענקיות הטכנולוגיה נחלשו וחברות השבבים רשמו ירידות ● מדד PCE (מדד המחירים המועדף על הפד) ירד בחודש אוגוסט ● בסין ננעל שבוע המסחר הטוב ביותר מזה 16 שנה

פלורנטין, תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

8 מתוך 10 השכונות המועדפות על הייטקיסטים נמצאות בתל אביב

הקרבה למשרדים, האווירה הליברלית והמשכורת המאפשרת מגורים באזורים מבוקשים, הביאו לכך שאחד מכל ארבעה תושבים בשכונות הצפוניות של תל אביב הוא הייטקיסט ● מחקר חדש שערכה חברת מדלן, שהגיע לידי גלובס, מלמד על העדפות המגורים של אנשי ההייטק ● ובאילו ערים גדולות שיעורם נמוך במיוחד?

''החירות מובילה את העם'' של אז'ן דלקרואה / צילום: ויקיפדיה

'החירות מובילה את העם': שיקום של סמל מפעים

הציור של אז'ן דלקרואה מ־1830, שעבר לאחרונה רסטורציה בלובר, התעלה מעל מקורותיו במהלך הזמן: תחילה הפך לייצוג מרגש של הרפובליקניות הצרפתית, אחר כך של צרפת עצמה, ולאחר מכן של מהפכה מעבר לגבולותיה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

לרגל 30 שנה לסדרה "חברים", מה שמו האמצעי של צ'נדלר?

מיהו מטטרון, איזה שחקן קולנוע אמריקאי בחר את שם הבמה שלו בעקבות גיבור-על, ומתי הודפסה המהדורה הראשונה של ספר השיאים של גינס? ● הטריוויה השבועית

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נתניהו בעצרת הכללית של האו"ם: "המלחמה תסתיים אם חמאס ייכנע - וישחרר את החטופים"

אחרי קריאות מחאה מהקהל - נתניהו החל את נאומו: "הגעתי הנה כדי להגיד את האמת" • הוא הבהיר: "ישראל משתוקקת לשלום, אבל אם חמאס לא ייכנע - נילחם עד הניצחון המוחלט" • על שחרור החטופים: "לא נוותר עד שיחזרו הביתה" • ועל האיומים מטהראן: "אין מקום באיראן שזרועה הארוכה של ישראל לא יכולה להגיע אליו" • זה "ציר הקללה" שרה"מ הציג באו"ם | ישיר מהעצרת הכללית