גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שבבי בינה מלאכותית והגנת סייבר לרכב: האם ענף האוטו־טק הישראלי מתעורר?

המשקיעים הגלובליים איבדו בשנים האחרונות עניין באוטו־טק הישראלי, ששקע בתרדמה ממושכת, אבל החל לאחרונה לשדר אותות התעוררות ● במרכז התנועה המתחדשת נמצאת חברת שבבים לבינה מלאכותית, שעשויה לייצר את "הנפקת העשור", וחברות סייבר לרכב

עובדי חברת היילו / צילום: Hailo
עובדי חברת היילו / צילום: Hailo

ענף האוטו-טק הישראלי נדחק בשנתיים האחרונות לקרן זווית. אחרי שזינק לתודעת העולמית במחצית השנייה של העשור הקודם, ונהנה מ"פרמיית החלום" של הרכב האוטונומי, נראה שהמשקיעים החלו לאבד עניין. מבול הגיוסים התכווץ לזרזיף דק, והרכישות והמיזוגים כמעט נעלמו. גם קומץ החברות מהענף, שניצלו לפני כשלוש שנים את חלון הזדמנויות להנפקה בוול סטריט באמצעות SPAC, לא זכו שם להצלחה גדולה בלשון המעטה.

ב.מ.וו X5 שומר על העיצוב המסורתי ומתחדש במנוע חסכוני במיוחד
בלעדי | רכב השטח החשמלי החזק ביותר בשוק נוחת בישראל - והוא סיני

אבל כעת שוב ניכרים סימנים להתעוררות בשני אגפים של הענף - תחום שבבי ה-AI לרכב ותחום הגנת הסייבר לרכב - ונפתחות הזדמנויות אסטרטגיות חדשות.

פוטנציאל להנפקת ענק

כמעט כל משקיע גלובלי רציני ממקד כיום את תשומת ליבו בחברות מתחום הבינה המלאכותית (AI), ובמיוחד בכאלה עם מוצרים מוכחים, לקוחות והכנסות. הסיבה היא הזינוק חסר התקדים במניה של חברת NVIDIA, שהפכה החודש לחברה בעלת השווי הגדול בהיסטוריה.

גם חברות בתחום ה-AI לרכב ניצבות במוקד, ואחת מהן היא HAILO הישראלית, שהוקמה ב-2017. החברה עוסקת בפיתוח וייצור מעבדי AI עם ארכיטקטורה ייחודית, שמביאים את יתרונות העיבוד המואץ של הבינה המלאכותית למכשירי קצה (EDGE) בשבריר של צריכת ההספק והעלות של מעבדי AI מקובלים, וללא צורך בחיבור לשירותי AI מבוססי ענן.

בתחילת דרכה התמקדה היילו בשוק עיבוד הווידיאו לתמיכה בנהיגה אוטונומית. החברה עדיין פועלת בתחום, ולפני מספר חודשים אף הודיעה על זכייה בחוזה ייצור משמעותי, שבמסגרתו ישולבו מעבדי ה-AI שלה במערכות סיוע לנהיגה בדגמי רכב חדשים של יצרנים סינים.

אלא שהיילו היא לא רק "חברת אוטו-טק", והיא מספקת את המעבדים שלה גם לשוק האבטחה, המחשוב, התעשייה החכמה ועוד. החברה מעסיקה למעלה מ-250 עובדים, ומספקת את מוצריה ליותר מ-300 לקוחות ברחבי העולם.

הנתונים הללו הופכים אותה לחברת AI "בשלה" להנפקה/רכישה על פי כל קריטריון של שוק ההון, אך עד כה היא בחרה להתעלם מההזדמנויות האסטרטגיות שנקרו בפניה, ולהתמקד בפיתוח עסקי.

החברה גייסה עד כה סכום מצטבר צנוע (יחסית לענף ה-AI) של כ-350 מיליון דולר, וזאת כאשר כל יצרן צ'יפים סיני צעיר בתחום מגייס כיום פי שניים עד ארבעה מהסכום הזה.

החברה גם שומרת על חשאיות עסקית אובססיבית. למרות שהמוצרים שלה מוכרים ומוערכים בקרב אנשי מקצוע, רוב ההכרזות שלה נטולות זוהר, בנוסח "אספקה לספקים". לאורך הדרך גם צצו שמועות על הצעות רכש במיליארדי דולרים מצד ענקי תעשייה, שנדחו על הסף.

אבל לאחרונה נראה, שאפילו היילו מתקשה להתעלם מההוריקן העסקי שיוצר "אפקט NVIDIA" בענף. על כך יכולים להעיד כמה מהלכים מעניינים שעליהם הכריזה החברה בשבועות האחרונים. בתחילת יוני למשל, היא הודיעה על אספקת המעבד שלה ל-Raspberry PI הבריטית, שתצרף אותו בתור קיט בינה מלאכותית ללוח המחשב הקומפקטי שלה.

ראסברי היא חברה מוכרת ואהודה על מהנדסים, מפתחים ואנשי הייטק בכל העולם, בין השאר בשל מדיניות עסקית "חברתית", שמספקת למפתחים לוחות אם במחיר עממי. המוצר של ראסברי, עם צ'יפ ה-AI של היילו בתוכו, עולה כ-70 דולר בלבד לצרכן, כך שספק אם יש בעסקה הרבה כסף להיילו. אבל מכיוון שמדובר בראסברי, המהלך זכה לחשיפה עולמית, ועל הדרך הוכיח את היכולת של HAILO להציע מוצרים לשווקים של עשרות מיליוני יחידות, ולא רק במאות או באלפים בודדים.

"הרמז" השני הוא הודעת החברה בשבוע על מינוי ירון גרמזי לסמנכ"ל הכספים והתפעול של החברה. גרמזי הוא אחד מוותיקי ענף ההייטק, ואחת ההתמחויות שלו היא הובלת חברות למכירה או להנפקה. בין השאר הוא לקח חלק בהנפקות של החברות הישראליות NESS, נוגה-טק, DSPC ו-PASSAVE. מינויו מצטרף למינויה בחודש מאי של רקפת רוסק עמינח ליו"ר החברה, והוא עשוי להעיד על הכנות, או לפחות תוכניות, להנפקה.

מקורבים אומנם טוענים, שהנפקה לא עומדת כרגע על הפרק, אבל ישראלי שעובד בתפקיד בכיר בגוף השקעות בוול סטריט אמר לנו, כי "הנסיקה המטורפת בשווי של NVIDIA מחוללת כיום גל צונאמי גלובלי בקרב המשקיעים. חברה כמו היילו, עם מוצרי AI ייחודיים ובוגרים ובסיס לקוחות רב-ענפי, יכולה לצאת כיום להנפקה לפי שווי של 15-12 מיליארד דולר, ולנסוק משם. אבל כמובן אף אחד אינו יודע האם ועד כמה המגמה תימשך בטווח הארוך".

אם אכן תונפק היילו באווירה הנוכחית, ותממש את הציפיות לשווי דו-ספרתי במיליארדי דולרים, זו תהיה בשורה טובה לשורה ארוכה של משקיעים מענף הרכב הישראלי, שהשקיעו בהיילו בתחילת דרכה. ביניהם דלק רכב, שמחזיקה כ-10% ממניות החברה, קרסו מוטורס, קבוצת מאיר, מכשירי תנועה ועוד יבואניותה.

הענקיות מתעניינות

ענף אבטחת הסייבר לרכב צמח ושגשג בישראל לפני כעשור, בשל הציפיות שחשיבותו תהיה קריטית בעידן הרכב האוטונומי. בשיא הפריחה אף נמכרה חברת ארגוס סייבר סקיוריטי (בנובמבר 2017) לקבוצת קונטיננטל העולמית, תמורת כ-450 מיליון דולר.

אבל הענף עבר מאז תהליך של התפכחות. מועד המימוש של הרכב האוטונומי המשיך להתרחק והענף הוריד פרופיל, ושם בצד את החלומות על הנפקות ואקזיטים, לטובת עבודת נמלים מפרכת מול יצרני הרכב ובניית מודל עסקי בר-קיימא.

אלא שכיום שוב נפתח חלון הזדמנויות עסקי בפני הענף, בשל שתי התפתחויות חיצוניות. הראשונה היא מעבר כמעט גורף של התעשייה לפיתוח כלי רכב "מוגדרי-תוכנה". מדובר בכלי רכב שעדיין דורשים נהג אנושי, אבל כמעט כל אספקט שלהם ניתן לתכנות ולעדכון תוכנה לאחר הייצור, באמצעות תקשורת נתונים. המשמעות היא שכלי רכב כאלה גם הופכים פגיעים מאוד להתקפות חיצוניות ולניצול לרעה של המידע שהם מפיקים.

קפיצת מדרגה ברגולציה

ההתפתחות השנייה הייתה הכרה של הרגולטורים במערב בכך שהשינוי דורש רגולציה מחמירה בתחום הגנת הסייבר לרכב. את הרגולציה בתחום הובילו האו"ם וזרוע התכנון והרגולציה של האיחוד האירופי, והתקנות החדשות נכנסו לתוקף ביולי 2022 בדגמי רכב חדשים בלבד. קפיצת המדרגה העיקרית תתרחש בחודש הבא, יולי, וכל דגם שיימכר באירופה יצטרך לעמוד בתקנות.

החידוש הגדול בתקנות הוא, שהן לא מטפלות רק בהגנת סייבר ברכב עצמו, אלא דורשות מהיצרנים לבצע הערכה של סיכוני הסייבר, זיהוי חולשות והקמת מחסומים מפני התקפות בכל שרשרת התכנון והפיתוח ולאורך כל מחזור החיים של הרכב, כולל עדכוני תוכנה שהם עוברים. המשמעות היא שסוגיית הגנת הסייבר לרכב הופכת לפתרון הנדסי-טכני ייעודי לתחום, שמקיף את כל שרשרת המידע, התכנון, והתוכנה והייצור של תעשיית הרכב, שמגלגל טריליונים.

גם ענקים מתעשיית הסייבר-סקיוריטי "הכללית" וה-IT, שעד כה נמנעו מלהיכנס לנישה, מתחילים לגלות עניין רב בענף. לפני כמה ימים התבשרנו על שיתוף פעולה אסטרטגי בין ארגוס הישראלית למיקרוסופט בתחום זה, ולא נופתע אם מאחורי הקלעים כבר בוחנות כמה ענקיות אחרות, כולל ישראליות דוגמת פאלו-אלטו וצ'ק פוינט, אם לשלוף את פנקסי הצ'קים.

עוד כתבות

פרופ' דוד פסיג / צילום: כדיה לוי (צולם במוזיאון תל אביב לאמנות)

דוד פסיג משיק ספר חדש ובטוח: "אנחנו בתקופה מיוחדת בהתפתחות המין האנושי"

חוקר העתידים פרופ' דוד פסיג, שעוסק בחיזוי מגמות שיתרחשו עוד 30־40 שנה, סבור שאין לפחד מהעתיד הטכנולוגי ● בראיון לגלובס הוא מדבר על השפעת הבינה המלאכותית על התודעה האנושית ומתייחס למכה שהנחית חמאס על ישראל: "איזנה את המערכת"

חקלאי בשדה אורז במחוז ניאיגטה / צילום: Shutterstock

ממשלת יפן רצתה לשמור על החקלאים וגרמה למחסור לאומי ולזינוק מחירי האורז

החום שפגע ביבולים, לצד מדיניות ארוכה של מגבלות יבוא, הובילו למחסור חריף באורז ביפן ● מומחים מציינים כי דווקא ההגנה על חקלאות האורז המקומית, חלק מהותי מהתרבות, אחראית למצוקה ● והאם יש לקח לישראל, ששיבחה לאחרונה את תוכנית ביטחון המזון היפנית

נתב''ג. המציאות בשוק התעופה כיום מראה כי ההשפעה על המחירים עשויה להיות מוגבלת / צילום: Shutterstock

משבר תעופה מתקרב? ההמלצה האירופית שמאיימת על טיסות לישראל

כבר לא רק ביטולים תכופים, אלא ממש קריאה לא לטוס לכאן: ההודעה של סוכנות הבטיחות התעופתית של האיחוד האירופי עלולה להשפיע על מאות אלפי נוסעים בחודש הקרוב ● החשש: חברות התעופה האירופאיות יפסיקו לטוס לישראל

סיכום שווקים / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילום: דני שם-טוב-דוברות הכנסת

השכר, קרן ההשתלמות והפנסיה - כל מה שכדאי לדעת על הגזירות של משרד האוצר

באוצר הציגו שלל צעדים כבדים במטרה למלא את הקופה ● בין היתר על המוקד, הטלת מס על קרנות ההשתלמות, קיצוץ ההטבות בפנסיה, שחיקת הנטו לשלוש שנים והקפאת מדרגות המס ● מי יהיו הנפגעים העיקריים, כמה כסף זה יכניס למדינה ומה אומרים על זה המומחים בשוק?

פלורנטין, תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

8 מתוך 10 השכונות המועדפות על הייטקיסטים נמצאות בתל אביב

הקרבה למשרדים, האווירה הליברלית והמשכורת המאפשרת מגורים באזורים מבוקשים, הביאו לכך שאחד מכל ארבעה תושבים בשכונות הצפוניות של תל אביב הוא הייטקיסט ● מחקר חדש שערכה חברת מדלן, שהגיע לידי גלובס, מלמד על העדפות המגורים של אנשי ההייטק ● ובאילו ערים גדולות שיעורם נמוך במיוחד?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכר דו־משפחתי עם זכויות בנייה נוספות בשכונת בלינסון בפתח תקווה?

ברחוב הר ציון בשכונת בלינסון בפתח תקווה, נמכר בית בשטח של 120 מ"ר בנוי על מגרש בשטח של 610 מ"ר, עם חניה, ב־5.85 מיליון שקל ● המוכרים הם יורשים שמכרו את הבית של הוריהם והרוכשים הם משפחה שמתכוונת בעתיד לנצל את זכויות הבנייה בקרקע

וורן באפט, יו''ר חברת ההשקעות ברקשייר האת'ווי / צילום: Shutterstock

וורן באפט מהמר על 300 מיליארד דולר. האם הוא מפספס בגדול?

לפי הערכה, אגירת המזומנים של באפט עלתה לו בינתיים כ־60 מיליארד דולר ● בשוק מנסים להבין האם היא טומנת תחזית קודרת

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דוברות הכנסת, shutterstock

הורדת דירוג כפולה: מודי'ס מנחיתה מכה על הכלכלה הישראלית

באופן חריג, הודיעה חברת הדירוג על הורדת דירוג כפולה לישראל, לציון של Baa1, עם תחזית שלילית ● בהחלטה נכתב כי "הסיכון הגיאופוליטי התגבר באופן משמעותי, הכלכלה הישראלית לא תתאושש במהירות" וכי ישנה "ירידה באיכות המוסדות והממשל של ישראל, אשר לא היו אפקטיביים בצורה מלאה במניעת פעולות הפוגעות במדדי האשראי" ● הציון החדש מציב את ישראל לצד כלכלות כמו קזחסטאן

מנהיג חיזבאללה, חסן נסראללה / צילום: ap, Hussein Malla

"אם היה שם - הוא לא שרד": בעולם מנסים להבין אם נסראללה חוסל

רוב הגורמים לא יודעים מה מצב בכירי חיזבאללה בכלל, והמזכ"ל חסן נסראללה בפרט ● לפי דיווח ברשת "סקיי ניוז" בערבית, ההערכה הישראלית היא שנסראללה חוסל ● מהשיחות של גורמים שמקורבים לארגון הטרור השיעי עם סוכנויות הידיעות השונות, ניכר כי מנסים להקטין ככל הניתן את תוצאות התקיפה הישראלית

נתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

הסוכנות האירופית לתעופה ממליצה: לא לטוס לישראל עד סוף אוקטובר

לאחר חיסול נסראללה, הנציבות האירופית וסוכנות הבטיחות התעופתית של האיחוד האירופי ממליצות לחברות התעופה: "לא לפעול במרחב האווירי של ישראל ולבנון עד סוף אוקטובר" ● וויזאייר ביטלה טיסות ל-48 השעות הקרובות ● איזה חברות תעופה הקפיאו פעילות בישראל? זוהי תמונת המצב העדכנית

מטה סוכנות הדירוג מודי'ס / צילום: Shutterstock, Andrius Zemaitis

מודי'ס תפרסם הלילה את הדירוג החדש של ישראל: גוברות ההערכות להורדה נוספת

בפברואר האחרון רשמה מודי'ס את הורדת הדירוג הראשונה בהיסטוריה של ישראל ● אם החברה תחליט להוריד את דירוג האשראי של ישראל, היא תהפוך לחברה הראשונה שמורידה את דירוג מדינה פעמיים

ברק רבינוביץ' / צילום: אייל רגב

הוא עלה לישראל והתגייס לצבא בגיל 24, היום הוא מנהל קרן של חצי מיליארד דולר

"הכסף החכם נמצא בישראל, והוא לא הולך לשום מקום. יש משקיעים מאוסטרליה, צ'ילה, איסטנבול, מדינות המפרץ. פיצוץ הביפרים בלבנון הוא קמפיין אדיר לטכנולוגיה כאן" ● שיחה קצרה עם ברק רבינוביץ', שותף-מנהל בקרן F2

מפגינים בטהרן בהפגנת תמיכה בחיזבאללה לאחר התקיפה של ישראל / צילום: ap, Vahid Salemi

"המודיעין הישראלי חדר ביסודיות לחיזבאללה": מה חושבים בעולם על החיסול הדרמטי

החיסול של מזכ"ל חיזבאללה תפס את הכותרות הראשיות ברחבי העולם ● בתקשורת המערבית והערבית, התמקדו בהודעת צה"ל ובנסיונות להעריך מה המשמעות של החיסול לאיראן

דיוויד סייבל / צילום: יח''צ Stagwell

מומחה הפרסום והשיווק הגלובלי: "הבינה המלאכותית היא לא מהפכה. זה רק עוד כלי"

דיוויד סייבל, מומחה שיווק, מיתוג ופרסום מהמובילים בעולם, לא מתרשם יותר מדי מהטכנולוגיה שמסעירה את העולם. לשיטתו, אמנם צריך להכיר אותה מקרוב, אבל זו רק אבולוציה, "ובלי אדם לידה היא לא שווה הרבה" ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע היה ברור שנטפליקס תפנה למודל של פרסומות, מה הוביל אותו להשקיע בסוכנות לידרס הישראלית, ביוני בלוך ובטחינה אל ארז, ולמה גם מרלון ברנדו והנשיא קנדי היו בעצם משפיענים

עשן ברובע דחייה בביירות אחרי התקיפה הישראלית אתמול / צילום: ap, Hussein Malla

צה"ל חיסל בדאחיה בכיר במטה המודיעין של חיזבאללה

הטיל יורט מחוץ לגבולות המדינה - חלקי יירוט גדולים נפלו סמוך לירושלים, לא היו נפגעים ● פעם נוספת: חיל האוויר תוקף באופן ממוקד בדאחיה ● דובר צה"ל אישר רשמית: מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה חוסל ● יחד עם נסראללה חוסלו עלי כרכי, מפקד חזית הדרום בארגון הטרור וסגן מפקד משמרות המהפכה גלנט: "אחד מהחיסולים החשובים בתולדות המדינה, אנחנו לא עוצרים" ● כל העדכונים

שריפה שפרצה בזירת התקיפה בביירות, הערב / צילום: ap, Bilal Hussein

בישראל מעריכים שנסראללה חוסל; צה"ל תוקף את מחסני הנשק של חיזבאללה בביירות

בישראל מעריכים: נסראללה היה בבונקר שהותקף - ולא שרד • אחרי התקיפה בדאחיה: אזעקות בצפון, דובר צה"ל: "כרגע אין שינוי בהנחיות פיקוד העורף" • גורם ישראלי: "ישראל הולכת למלחמה" • שר החוץ של ארה"ב בלינקן: "זה רגע מסוכן במזרח התיכון" • עקב ההתפתחויות הדרמטיות: ראש הממשלה נתניהו החליט להקדים את חזרתו ארצה, וימריא הלילה מניו יורק • כל העדכונים

2 ספינות תוצרת ישראל הגיעו לפיליפינים / צילום: באדיבות חיל הים הפיליפיני

ישראל סיפקה ספינות מלחמה למדינה באסיה

שתי ספינות התקפה מתוצרת מספנות ישראל הגיעו ב־17 בספטמבר לפיליפינים ● הספינות נושאות איתן משגרי MLR-NLOS וטילי ספייק NLOS מתוצרת רפאל ● ספינות ההתקפה מהוות רק דוגמה אחת מבין רבות לקשרי הסחר הביטחוני הנרחבים בין המדינות

הנפת דגל אוקראינה באי / צילום: ap, Michael Shtekel

הלב של הים השחור: "אי הנחש" והשליטה על נתיב הסחר במלחמת רוסיה־אוקראינה

"אי הנחש", שמשמש כציר מרכזי בסחר בים השחור, הפך בשנים האחרונות לאחד ממעוזי הקרבות בין רוסיה לאוקראינה ● "מי ששולט בו, שולט בים", אומרים אנשי צבא ● כתב וול סטריט ג'ורנל ביקר בשטח שקייב כבשה לפני שנתיים, והפך לסמל אייקוני כבר בראשית המלחמה

הפקולטה לניהול. רבע מהעובדים בחברות מסחריות מסתירים המצאות מהמעסיקים שלהם / צילום: Shutterstock

רבע מהעובדים בחברות מסחריות מסתירים המצאות מהמעסיקים שלהם. כך תוכלו להימנע מזה

ארגונים מעודדים חדשנות בקרב העובדים, אך לעתים אלה מסתירים בכוונה המצאות כדי להשתמש בהן לאחר שיעזבו את החברה ● מחקר חדש מגלה כי התופעה נפוצה, ופיתח מדד שעשוי לסייע למעסיקים לגבש אסטרטגיות ניהוליות על מנת להתמודד עמה

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

מודי׳ס הנחיתה על הכלכלה הישראלית מכה חסרת תקדים ואותתה: התחתית עוד לפנינו

בהחלטה חריגה, מודי׳ס הפחיתה את דירוג האשראי של ישראל בשתי רמות והציבה אותה בשורה אחת עם מדינות כמו פרו וקזחסטן ● זאת, למרות נתוני המאקרו החזקים של ישראל ● מהשווקים הגלובליים ועד למגזר ההייטק הישראלי: מה עומד מאחורי חוסר האמון הרב שמשדרים בחברת הדירוג כלפי הכלכלה הישראלית? ● שש הערות