גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוניית כלא מארה"ב: הפתרון היצירתי שנבחן עבור אסירי הנוח'בה

בשירות בתי הסוהר אמרו כי מאז המלחמה נקלטו כ־5,000 אסירים ביטחוניים, וכי בקרוב לא יוכלו לקלוט עוד בשל מחסור במקום ● אחד הפתרונות שנבדקו: הבאתה של אוניית כלא מארה"ב שיצאה מכלל שימוש בשנה שעברה ● במדינת ניו יורק, עם זאת, רמזו שהדבר אינו אפשרי

אוניית הכלא וורנון סי. ביין באי רייקרס, ב־2022 / צילום: Reuters, TNS/ABACA
אוניית הכלא וורנון סי. ביין באי רייקרס, ב־2022 / צילום: Reuters, TNS/ABACA

מאז מתקפת הטרור האכזרית ב־7 באוקטובר נקלטו בשירות בתי הסוהר בישראל כמעט 5,000 אסירים ביטחוניים חדשים, בהם מחבלי הנוח'בה שלקחו חלק במתקפה. לפני כחודשיים הודה שירות בתי הסוהר (שב"ס), כי בעוד שתקן הכליאה עומד על 14,500 כלואים, מספרם הגיע ליותר מ־21 אלף, והזהיר כי "תוך מספר ימים לא נוכל לקלוט אסירים ביטחוניים נוספים". לפיכך, בארגון מחפשים בחודשים האחרונים אחר פתרונות כליאה יצירתיים, על מנת להקל על מצוקת המקום בבתי הכלא בארץ.

המומחים מאשרים: משק החשמל בישראל לא מוכן למלחמה ממושכת
שני אלופים במיל' יהיו אחראים על השיקום האזרחי של הדרום והצפון

אחד הפתרונות שביקשו לאמץ בשירות בתי הסוהר הוא הבאתה של אוניית כלא מארה"ב בעלת תפוסה של 870 אסירים, שתעגון מול חופי ישראל ותקל ולו באופן זמני על התפוסה בבתי הכלא. האונייה, "וורנון סי. ביין", היא אוניית הכלא האחרונה בארה"ב, שיצאה משימוש בחודש נובמבר בשנה שעברה לאחר שמחלקת הכליאה של העיר ניו יורק החליטה לפזר את האסירים והעצורים על פני מספר רב יותר של מתקנים קטנים ביבשה. מאז, עומדת האונייה בסמוך לרובע ברונקס על גדת נהר ההדסון ללא כל שימוש.

לגלובס נודע כי כבר במהלך הבירור רמזו הרשויות לשב"ס כי הפתרון לא יהיה אפשרי, אך לא פירטו מעבר לכך, ובסופו של דבר לא הוגשה בקשה רשמית לרכישת האונייה ולהבאתה לישראל. הסיבה לסירוב עשויה להיות פוליטית, שכן ייתכן כי מדינת ניו יורק איננה רוצה להצטייר כמי שמסייעת לישראל בכליאת אסירים מעזה. אולם ייתכן כי הסיבות הן פרוזאיות הרבה יותר: האונייה כבר איננה ראויה לשימוש - ולא במקרה היא יצאה משירות בתי הסוהר של ניו יורק.

עלות חכירה והפעלה: עשרות מיליוני שקלים

אוניית הכלא וורנון סי. ביין הוזמנה בשנות ה־80 על ידי ראש העיר ניו יורק דאז, אד קוץ', כפתרון למצוקת הכליאה בעיר, שראתה אז את אחד מגלי הפשיעה הגדולים בתולדותיה. את מסעה לנמל ניו יורק היא עשתה בהובלה של ספינת גרר לאורך כ־3,300 קילומטרים מהנמל בלואיזיאנה שבו יוצרה. שם היא הצטרפה לשתי אוניות אחרות, ישנות יותר, שהוסבו לתחום הכליאה אך הוצאו משימוש בשנות ה־90. עד נובמבר 2023 היא נותרה האונייה היחידה בשירות העיר, וכאמור - אוניית הכליאה האחרונה בארה"ב.

האונייה נפתחה לשימוש רק ב־1992, לאחר שהעירייה הוציאה כ־126 מיליון דולר על בנייתה, והוצבה בסמוך לבית הכלא באי רייקרס כאמצעי זמני להקלת הצפיפות. במהלך 30 השנים שבהן פעלה, האונייה נסגרה עם ירידת מספר האסירים הכלואים בעיר ונפתחה מחדש עם גלי פשיעה חדשים שפקדו את העיר. האונייה עצמה היא בת חמש קומות, ומשתרעת לאורך שני מגרשי פוטבול. מרחוק, היא מזכירה ספינת מכולות עמוסה.

מאז פתיחתה, הפכה הדוברה למוקד תשומת לב תקשורתית, זכתה להופעה בסרט ההוליוודי "דרכו של קרליטו", ומשכה ביקורת ציבורית נוקבת. ראש העיר לשעבר קוץ' הבטיח עם השקתה כי אסירים חולי ים יקבלו טבליות טרבמין (המונעות בחילות), ותיאר את הפתרון הצף כעדיף על פני מתקן הכליאה היבשתי ברייקרס.

ניצב יעקב (קובי) יעקובי / צילום: ויקיפדיה

בהמשך, זכתה האונייה לביקורת על מספר גדול של נמלטים ממנה, וכן על תנאי הכליאה שלה: התאים תוארו כצפופים במיוחד עד כדי תחושת מחנק, תשתית החשמל סבלה מקצרים תכופים במהלך סופות גשמים ובעונת הקיץ לא היו פתרונות איוורור. בנוסף, פורסמו תלונות על עובש והימצאות מכרסמים שלעסו כמה מהמתקנים.

בסוף חודש אוקטובר האחרון, ימים ספורים לפני סגירת המתקן, סירבו במחלקת הכליאה בעיר ניו יורק לפרט מה יעלה בגורלה של האונייה, אך אמרו כי היא תישאר בחזקת העירייה. "הסיבה למהלך (הסגירה, א"ג) היא לרכז את הפעילות באי (רייקרס, א"ג) כדי לנהל בצורה יעילה יותר את הכלואים ולנהל טוב יותר את צוות הכליאה והמשאבים", מסרה הדוברת לרשת CBS.

בשנת 2019 עמדה עלות ההפעלה השנתית של הכלא הצף לעיריית ניו יורק על 24 מיליון דולר, ודרשה העסקה של יותר מ־300 אנשי צוות. לפי הערכות, עלות של חכירה והפעלה של האונייה עלולה לעלות עשרות מיליוני שקלים.

שיכון מחפשי מקלט וכליאת כנופיות סמים

בתי כלא צפים יצאו מהאופנה במהלך העשורים האחרונים, לאחר מאות שנים שבהם שירתו את ממשלות ארה"ב, בריטניה וצ'ילה. עלות התחזוקה הגבוהה, לצד התנאים הגרועים, הביאו להוצאתן של האוניות משירות ומכירתן לשימושים אחרים. אוניית הכלא הבריטית האחרונה, ה־HM Prison Weare, נמכרה לחברת נפט בקריביים לצורך מגורי הצוות, וכמה שנים לאחר מכן נגררה לניגריה, שם היא עומדת ללא שימוש.

עם זאת, כמה ממשלות עדיין עושות שימוש בפתרון הצף לצרכים ייחודיים: משמר החופים האמריקאי מחזיק כלא צף וסודי באוקיאנוס השקט ללוחמה בכנופיות סמים ובמבריחים; בריטניה מחזיקה בדוברה צפה כדי לשכן שם מחפשי מקלט טרם המשך הטיפול בעניינם; ונשיא אקוודור דניאל נובואה הודיע כי ירכוש דוברות על מנת להסבן לכלא צף, עליו ישוכנו עצורים במסגרת המלחמה בכנופיות הסמים. לדבריו, הדוברות יעגנו 130 ק"מ מחופי המדינה.

יוזמת הכלא הצף מצטרפת לרעיונות נוספים שעלו מאז המלחמה כפתרונות הומניטריים במזרח התיכון, ונכשלו בסופו של דבר. כך למשל ביטלו איטליה וצרפת את הגעתן של אוניית בתי החולים הצפים לחופי המזרח התיכון, מחוסר כדאיות.

"חסרים דברים בסיסיים, כמו סוהרים"

במהלך דיון בישיבת הממשלה בחודש אפריל האחרון, התייחס השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר למספר האסירים שנכלאו מאז המלחמה, ולמצוקת המקום בבתי הסוהר בארץ. "שב"ס מאלתר פתרונות זמניים, אבל חסרים דברים בסיסיים כמו סוהרים עבור אלפי האסירים הללו. התקציבים שהובטחו בעניין לא הגיעו", אמר בן גביר.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ענה לו: "זו שאלה של סדרי עדיפויות - השר צריך להחליט שבשביל לבנות מקומות כליאה חדשים הוא מקצץ במקומות אחרים - שיגייס פחות שוטרים, יקים פחות כיתות כוננות ושצה"ל יקנה פחות טנקים, זה מה יש". יש להניח כי בשב"ס ממשיכים לחפש בימים אלו פתרונות אחרים.

משירות בתי הסוהר נמסר בתגובה כי "בעקבות מצב החירום הכליאתי נבחנים כל העת פתרונות יצירתיים במגוון מישורים, בהם פנייה לקבלת מידע בלבד על אודות כלא צף. לכן כל טיעון כי מדינת ניו יורק סירבה לתת סיוע הינו מופרך וחוטא לאמת".

עוד כתבות

פרויקט של רונסון בפולין. בעיגול: עמוס לוזון/ צילומים: אתר החברה, איל יצהר

לוזון רונסון השלימה את השלב המוסדי: מנפיקה לפי שווי של 1.3 מיליארד שקל

חודש לאחר חשיפת גלובס, השלימה חברת הבנייה למגורים בישראל ובפולין שבשליטת עמוס לוזון את השלב המוסדי ומכרה 24% ממניותיה תמורת 307 מיליון שקל לסדרה של גופים מוסדיים, השלב הציבורי צפוי בהמשך

דיוויד סייבל / צילום: יח''צ Stagwell

מומחה הפרסום והשיווק הגלובלי: "הבינה המלאכותית היא לא מהפכה. זה רק עוד כלי"

דיוויד סייבל, מומחה שיווק, מיתוג ופרסום מהמובילים בעולם, לא מתרשם יותר מדי מהטכנולוגיה שמסעירה את העולם. לשיטתו, אמנם צריך להכיר אותה מקרוב, אבל זו רק אבולוציה, "ובלי אדם לידה היא לא שווה הרבה" ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע היה ברור שנטפליקס תפנה למודל של פרסומות, מה הוביל אותו להשקיע בסוכנות לידרס הישראלית, ביוני בלוך ובטחינה אל ארז, ולמה גם מרלון ברנדו והנשיא קנדי היו בעצם משפיענים

פלורנטין, תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

8 מתוך 10 השכונות המועדפות על הייטקיסטים נמצאות בתל אביב

הקרבה למשרדים, האווירה הליברלית והמשכורת המאפשרת מגורים באזורים מבוקשים, הביאו לכך שאחד מכל ארבעה תושבים בשכונות הצפוניות של תל אביב הוא הייטקיסט ● מחקר חדש שערכה חברת מדלן, שהגיע לידי גלובס, מלמד על העדפות המגורים של אנשי ההייטק ● ובאילו ערים גדולות שיעורם נמוך במיוחד?

שריפה שפרצה בזירת התקיפה בביירות, הערב / צילום: ap, Bilal Hussein

בישראל מעריכים שנסראללה חוסל; צה"ל תוקף את מחסני הנשק של חיזבאללה בביירות

בישראל מעריכים: נסראללה היה בבונקר שהותקף - ולא שרד • אחרי התקיפה בדאחיה: אזעקות בצפון, דובר צה"ל: "כרגע אין שינוי בהנחיות פיקוד העורף" • גורם ישראלי: "ישראל הולכת למלחמה" • שר החוץ של ארה"ב בלינקן: "זה רגע מסוכן במזרח התיכון" • עקב ההתפתחויות הדרמטיות: ראש הממשלה נתניהו החליט להקדים את חזרתו ארצה, וימריא הלילה מניו יורק • כל העדכונים

חיילי צבא לבנון מאבטחים אתר שהותקף על ידי צה''ל בדרום ביירות, השבוע / צילום: ap, Bilal Hussein

כשהעוני בשיא והזבל ברחובות: כך הפך חיזבאללה את לבנון למאורת טרור

בשנים האחרונות וכפי שמחדדת המלחמה, לבנון הפסיקה לתפקד כמדינה ● הממשלה הזמנית לא מצליחה להיחלץ מהמשבר הכלכלי, וצבא לבנון הרשמי מתחרה עם חיזבאללה על חיילים, כאשר השכר בארגון הטרור גבוה פי 13 ● לדברי מומחים, המשאבים של חיזבאללה מאפשרים לו להרחיב את מעגלי ההשפעה משיעים דתיים לשכבות אחרות באוכלוסייה

מנהיג חיזבאללה, חסן נסראללה / צילום: ap, Hussein Malla

"אם היה שם - הוא לא שרד": בעולם מנסים להבין אם נסראללה חוסל

רוב הגורמים לא יודעים מה מצב בכירי חיזבאללה בכלל, והמזכ"ל חסן נסראללה בפרט ● לפי דיווח ברשת "סקיי ניוז" בערבית, ההערכה הישראלית היא שנסראללה חוסל ● מהשיחות של גורמים שמקורבים לארגון הטרור השיעי עם סוכנויות הידיעות השונות, ניכר כי מנסים להקטין ככל הניתן את תוצאות התקיפה הישראלית

צילומים: עמוס בן גרשום לע''מ, AP

דוברת הבית הלבן סותרת את נתניהו: המגעים להפוגה היו מתואמים עם ישראל

המטח לגליל: נהג נפצע בינוני מרסיסים שפגעו ברכבו בכפר מנדא • נתניהו נחת בניו יורק: "המדיניות ברורה - ממשיכים להכות בחיזבאללה ולא נפסיק עד שתושבי הצפון יחזרו לבתיהם" • צה"ל חיסל את מפקד המערך האווירי של חיזבאללה בתקיפה בדאחיה בביירות • גלנט והלוי צפו בתקיפה ואישרו תוכניות להמשך • כ-40 שיגורים במטח לגליל • עדכונים שוטפים

צילומים: נועם מושקוביץ'-דוברות הכנסת, AP-Leo Correa

הגזירה על הפנסיה: מה שווה מילה של ממשלה?

האוצר מקדם קיצוץ בהטבות הפנסיה, ומעבר לפגיעה בחוסכים משדר מסר בעייתי ● יותר מ־400 אלף דירות בצפון, בהן גרים 1.4 מיליון איש, אינן ממוגנות ● השבוע הגיע לשיא היחס השלילי למשפחות החטופים, שנאבקות כבר כמעט שנה על מנת להשיב את יקיריהן הביתה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נירה שמיר, כלכלנית ראשית, דיסקונט / צילום: רמי זרנגר

הכלכלנית שמסבירה: זו הסכנה שמחכה לישראל בהורדת דירוג

נירה שמיר, הכלכלנית הראשית של בנק דיסקונט, מנסה לפצח את העליות בשווקים למרות ההסלמה בצפון: "אנחנו למודי מלחמות" ● בראיון לפודקאסט של גלובס היא מפרטת את האתגרים שבפני המשק, מנסה להעריך לאן תגיע האינפלציה: "הרבה מעבר ליעד" וממליצה לא להקל ראש בהורדות הדירוג: "עלול לגרום לזעזוע"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מיקרון זינקה ב-15%, פאגאיה נפלה ב-24%

מיקרון עקפה את הציפיות והעלתה את התחזיות ● משרד המשפטים האמריקאי פתח בחקירה נגד סופר מיקרו ● ישראליות בוול סטריט: קמטק, מובילאיי וגילת זינקו ● פאגאיה מגייסת 125 מיליון דולר באג"ח להמרה ● לאחר הדיווח שסעודיה תגדיל את התפוקה, מחירי הנפט ירדו ב-4% ביומיים וגררו למטה את מניות הנפט

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכר דו־משפחתי עם זכויות בנייה נוספות בשכונת בלינסון בפתח תקווה?

ברחוב הר ציון בשכונת בלינסון בפתח תקווה, נמכר בית בשטח של 120 מ"ר בנוי על מגרש בשטח של 610 מ"ר, עם חניה, ב־5.85 מיליון שקל ● המוכרים הם יורשים שמכרו את הבית של הוריהם והרוכשים הם משפחה שמתכוונת בעתיד לנצל את זכויות הבנייה בקרקע

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

מודי׳ס הנחיתה על הכלכלה הישראלית מכה חסרת תקדים ואותתה: התחתית עוד לפנינו

בהחלטה חריגה, מודי׳ס הפחיתה את דירוג האשראי של ישראל בשתי רמות והציבה אותה בשורה אחת עם מדינות כמו פרו וקזחסטן ● זאת, למרות נתוני המאקרו החזקים של ישראל ● מהשווקים הגלובליים ועד למגזר ההייטק הישראלי: מה עומד מאחורי חוסר האמון הרב שמשדרים בחברת הדירוג כלפי הכלכלה הישראלית? ● שש הערות

''החירות מובילה את העם'' של אז'ן דלקרואה / צילום: ויקיפדיה

'החירות מובילה את העם': שיקום של סמל מפעים

הציור של אז'ן דלקרואה מ־1830, שעבר לאחרונה רסטורציה בלובר, התעלה מעל מקורותיו במהלך הזמן: תחילה הפך לייצוג מרגש של הרפובליקניות הצרפתית, אחר כך של צרפת עצמה, ולאחר מכן של מהפכה מעבר לגבולותיה

סניף ויקטוריה'ס סיקרט במיאמי / צילום: ALTO RE

אירועים ומינויים: המהלך החדש של מודי כידון

קרן הנדל"ן ALTO, שבבעלות מודי כידון ויניב מלמוד, חתמה על הסכם שכירות עם ענקית ההלבשה התחתונה ויקטוריה'ס סיקרט במיאמי, בהיקף של 24 מיליון דולר ● רשת "סאלח דבאח ובניו" פתחה את הסניף הגדול ביותר שלה באזור חיפה, ולגלידות נסטלה יש מנכ"ל חדש אחרי עשור ● אירועים ומינויים

הסיפור על המפונה שנסעה לקרית שמונה בשביל להכין מטבוחה, וטנק צה''לי חסם אותה / צילום: שחר טל

הגעגועים הביתה, והתקוות שהתנפצו: חיי המפונים דרך עדשת האינסטגרם

כבר כמעט שנה שאלפים מפונים מביתם בצפון ובדרום ● כשאין פתרון באופק צמחו באינסטגרם עמודים שמבקשים לשתף במעט את מה שעובר על מי שהפכו פליטים במדינתם

וול סטריט / צילום: Shutterstock, orhan akkurt

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה איבדה 2.2%

דאו ג'ונס הוסיף היום 0.3%, נאסד"ק ירד ב-0.4% ו-S&P 500 נסוגה ב-0.2% ● ענקיות הטכנולוגיה נחלשו וחברות השבבים רשמו ירידות ● מדד PCE (מדד המחירים המועדף על הפד) ירד בחודש אוגוסט ● בסין ננעל שבוע המסחר הטוב ביותר מזה 16 שנה

מנהיג חיזבאללה, חסן נסראללה / צילום: Shutterstock, mohammad kassir

ישראל שינתה גישה ובמזרח התיכון מבינים ש"בעל הבית השתגע"

ימים ספורים של יוזמה ישראלית שינו את שיח "איחוד הזירות" של נסראללה ● סינוואר רוצה הסלמה, אבל זו הפכה לחרב פיפיות שעשויה להשאיר אותו לבד

שניצל בחלה ב–Red Shoes / צילום: עדי אופק

המזללה המפתיעה בקיבוץ שתמצאו בה ארוחה מפנקת במחיר מפנק עוד יותר

אמנות ישראלית במוזיאון שהוא יצירת מופת בעצמו, מיזם קולינרי שמציע מטעמים ביתיים מנחמים וחנות וינטג' עם אוספים נדירים ● ביקור בקיבוץ עין חרוד לרגל 103 שנה להיווסדו

מפגינים בטהרן בהפגנת תמיכה בחיזבאללה לאחר התקיפה של ישראל / צילום: ap, Vahid Salemi

"המודיעין הישראלי חדר ביסודיות לחיזבאללה": מה חושבים בעולם על החיסול הדרמטי

החיסול של מזכ"ל חיזבאללה תפס את הכותרות הראשיות ברחבי העולם ● בתקשורת המערבית והערבית, התמקדו בהודעת צה"ל ובנסיונות להעריך מה המשמעות של החיסול לאיראן

יירוטים של כיפת ברזל מעל חיפה / צילום: ap, Baz Ratner

המכרז שנסגר השבוע לשיווק מאות דירות בקריית אתא הוא רק סממן אחד לשקיעתה של חיפה

חיזבאללה מגדיר את הירי לעבר חיפה כרף חדש ומשמעותי, אך היא כבר לא העיר החשובה שזכורה לו מפעם ● שקיעתה כמטרופולין, לצד התפוררות הציפיות שלה להיות בירת הצפון, החלו הרבה לפני המלחמה ● בעוד היישובים הסמוכים נהנים מפריחה נדל"נית, חיפה מדשדשת