גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרחפנים באוקראינה נעשו חכמים יותר ומסוגלים להתחמק מאותות השיבוש של רוסיה

הלוחמה האלקטרונית מתפתחת במהירות, ודוחפת את יצרני הרחפנים להחליף חלקים ולהפוך את כלי הטייס לאוטונומיים יותר ● חברות מערביות עוקבות מקרוב

חייל אוקראיני מכין רחפן להמראה / צילום: ap, Andriy Andriyenko
חייל אוקראיני מכין רחפן להמראה / צילום: ap, Andriy Andriyenko

הרחפנים שיוצאים כעת מן המפעל של ISR Defence באוקראינה נראים בדיוק כמו אלה שיוצרו שם לפני פלישת רוסיה, אך הרכיבים בתוכם השתנו לחלוטין. זאת תרגולת שהחברה עברה כבר פעמים רבות, כדי להשאיר את הרחפנים שלה באוויר.

הפחתת התלות המערבית בסין עוברת דרך מדינה קטנה במזרח אירופה 
טכנולוגיית יירוט הרחפנים הרוסית החדשה שקיימת גם בישראל 

הרחפנים הולכים וממלאים תפקיד בולט יותר במלחמה, ושני הצדדים נלחמים בקרב שמתפתח ללא הרף להפיל את כלי הטיס של האויב, ולשמור על שלהם בשמיים. היכולת של רוסיה ואוקראינה לנהל לוחמה אלקטרונית - על ידי שיבוש האותות המנחים את הרחפנים, והפיכתם לחסרי תועלת - התקדמה במהירות, וכך גם המאמצים שלהם להתמודד עם איום זה.

ISR עדכנה את ציוד הניווט, את האנטנה ואת הזנת הווידיאו של הרחפן המתפוצץ שלה, במטרה להימנע מתדרים שרוסיה מכוונת אליהם. יצרניות רחפנים אחרות מתמקדות בהפיכת הציוד שלהן לאוטונומי יותר, ומגבילות את המידע שהם מקבלים מלוויינים או ממפעילים, ושעלול להשתבש.

"שיבוש רוסי הוא גורם מכריע בעת ייצור רחפנים", אמר ואדים יוניק, מייסד שותף של ISR. יצרן צריך כעת להיות מסוגל לבצע שינויים ברחפנים בלי הרמה הרגילה של מחקר ופיתוח, הוסיף.

חברות מערביות להוטות ללמוד מן הניסיון של אוקראינה. חלקן מקימות שם מרכזי מו"פ, ואחרות מעוניינות להשקיע או לשתף פעולה עם עסקים מקומיים.

כלי טיס בלתי מאוישים הגיעו להישגים משמעותיים במלחמת אוקראינה. מעקבים ופגיעות של רחפנים בקו החזית גורמים לכך שאפשר לראות כל תנועה כמעט, ולהתמקד בה בתוך דקות.

רחפנים חוצים כעת את קו החזית אלפי פעמים ביום, ולכן השמירה - והשיבוש - של היכולת הזו, הם בראש סדר העדיפויות של שני הצדדים, ועשויים לספק יתרון ככל שהמלחמה מתקדמת.

חוסמים את הפקודות ששולח המפעיל

לוחמה אלקטרונית פוגעת ברחפנים בכך שהיא מתגברת על האותות הנשלחים אל כלי הטיס לאורך תדרי רדיו, וחוסמת את הפקודות מהמפעיל שלו ואת הנתונים הנדרשים לניווט.

זה כמו לנסות לכוון רדיו ישן כדי להאזין לתוכנית, ולא להצליח לשמוע אותה כי היא מוצפת ההפרעות סטטיות, אמר דמיטרו שימקיב, מייסד שותף של AeroDrone, יצרנית רחפנים אוקראינית.

רוסיה ואוקראינה מנסות להציף זו את הרחפנים של זו בהפרעות סטטיות. למעשה, רוסיה טובה מאוד בזה, אמר שימקוב.

עד האביב של השנה שעברה, איבדה אוקראינה כ-10,000 רחפנים בחודש בגלל לוחמה אלקטרונית רוסית, על פי דוח של מכון המחקר הבריטי the Royal United Services Institute.

לוחמה אלקטרונית היא בת עשרות שנים, והייתה בשימוש נרחב במלחמת העולם השנייה כדי לשבש אותות מכ"ם. במהלך מלחמת אוקראינה, הגבירו שני הצדדים את השימוש שלהם במערכות שיבוש, ופעלו בין היתר לשיפור יעילותן על ידי הגדלת הטווח והיכולת שלהן לכסות תדרים רבים יותר.

אחת הדרכים להתחמק משיבוש היא להעביר את התקשורת של רחפן לתדר אחר. אבל האויב מוצא במהירות את התדר הזה, מה שמבטיח מרוץ מתמיד על פני הספקטרום.

אוקראינה מציידת את כל כלי הרכב כמעט הפועלים בחזית בהתקני שיבוש. למכשירי לוחמה אלקטרונית צורות שונות, החל מאנטנות פשוטות המותקנות ברכב ועד לאקדחי יד הדומים לרובים עתידניים.

"אבל אתה הולך על תדר מסוים, ולמוחרת הם משנים את התדר שלהם בהתאם", אמר אולקסי סמנוב, מפעיל רכבי חיל רגלים, ליד אבדייבקה, במזרח אוקראינה.

יצרניות הרחפנים מסתמכות יותר ויותר על ציוד ותוכנה שיסננו את האותות שהרחפן שלהן עושה בהם שימוש, מתוך הרעש שנשלח כדי לשבש אותם.

שימקיב מ-AeroDrone אומר שהוא בודק כל הזמן מעגלים מודפסים, אנטנות וציוד חדש אחר, שיוכלו לסנן את הרעשים הללו החוצה. אם הרכיבים הללו מסוגלים לקלוט אות באופן ברור יותר, הוא יכול להחליף בהם את הרכיבים שברחפנים שלו.

"יותר לוחמה אלקטרונית ככל שהמלחמה נמשכת"

לרחפנים של Quantum Systems יש מערכת דילוג תדר שיכולה לקפוץ אוטומטית בין תדרי רדיו כאשר מתרחש שיבוש. החברה הגרמנית בונה רחפנים בקייב עם צוות אוקראיני של כ-40 איש, ומביאה חלקים מאירופה כדי לעדכן את כלי הטיס שלה נגד טקטיקות שיבוש אגרסיביות יותר, אמר המנכ"ל פלוריאן סייבל. "יש יותר לוחמה אלקטרונית ככל שהמלחמה מתארכת", אמר סייבל.

חוקים חדשים שפורסמו באוקראינה החודש מחייבים כל ספק רחפנים שרוצה למכור ישירות לאוקראינה להוכיח כי הוא יכול לעמוד בשיבוש ולטוס ללא תקשורת לוויינית, אמר סייבל.

שיטה אחת המשמשת באוקראינה כדי להפחית את הסתמכות הרחפנים על אותות לווייניים היא ניווט חזותי, שבו רחפן מנווט על ידי השוואת השטח שהוא רואה דרך המצלמה שלו למפה שאותה כבר אחסן במערכות שלו. למשרד ההגנה האמריקאי יש חוזים עם חברות אמריקאיות לניווט חזותי, והוא גם מבצע עבודת פיתוח משלו על הטכנולוגיה.

דרך נוספת של רחפנים להימנע משיבוש היא שימוש במה שנקרא נעילת פיקסל, שבה הרחפן ננעל על מטרה ועוקב אחריה ללא צורך בהנחיה מרחוק על ידי מפעיל. "הרחפן ימשיך ללא הטייס, ואם הוא משתבש זה לא משנה, כי הוא לא משתמש ב-GPS", אמר לורנץ מאייר, מנכ"ל Auterion, הכותבת תוכנה לרחפנים.

Auterion, שבסיסה בארלינגטון, וירג'יניה, פתחה משרד מחקר ופיתוח באוקראינה בספטמבר אשתקד, עם 20 עובדים. מאייר אומר שלהוציא את סין, קייב היא בירת הרחפנים של העולם, עם שרשרת אספקה ​​גדולה של חלקים ופחות הגבלות על בדיקות מאשר במערב.

לעומת זאת, בניית רחפן בארה"ב יכולה להיות מפרכת. מדיניות שמטרתה לשמור כי הרחפנים יהיו מאובטחים מפני פריצה ועמידים בשדה הקרב, מגבילה את סוג החלקים שניתן להשתמש בהם, את המקום שבו הם נרכשים ואת הזמן שבו ניתן לעדכן תוכנה.

מדיניות כזו, בשילוב עם הרצון של כמה חברות אמריקאיות לשמור על שליטה מוחלטת על החומרה והתוכנה, פירושה שלעיתים קרובות קשה מאוד לבצע שינויים ברחפנים אמריקאיים באופן שבו האוקראינים רגילים, אומרים יזמים בתחום הרחפנים.

ישנם גם מקומות מעטים שניתן לבדוק בהם רחפנים מרחוק בגלל הסיכוי להיתקל במטוסים. באוקראינה מותר לטוס רק למטוסים צבאיים, ולכן השמיים פנויים הרבה יותר.

האמריקאים מנסים להדק את הקשרים

המוניטין של יצרניות הרחפנים האוקראיניות בחדשנות גורם לכמה חברות מערביות - שכלי הטיס שלהן התקשו במידה רבה להתמודד עם מערכות הלוחמה האלקטרונית של רוסיה - לנסות ולהדק את הקשרים. AeroVironment האמריקאית בחנה רכישות ושותפויות פוטנציאליות באוקראינה ובמקומות אחרים, אף שטרם ביצעה עסקה, אמר טרייס סטיבנסון, המנהל הכללי למערכות לא מאוישות של החברה.

"אוקראינה היא שוק מעניין, יש טכנולוגיה רבה שמפותחת שם במהירות ומבוססת על ניסיון בעולם האמיתי", לדבריו.

רחפני Switchblade של AeroVironment נפרסו באוקראינה מאז השנה הראשונה למלחמה. בתגובה ללוחמה אלקטרונית, משתמשת AeroVironment בטכנולוגיה הגורמת לרחפן לחזור למקום האחרון שבו היה לו חיבור כשהתקשורת שלו מתנתקת, במקום ליפול אל הקרקע. החברה החלה להשתמש גם בדילוג תדרים, אם כי סטיבנסון אומר שרוסיה כנראה תדביק את הפער.

"אנחנו צופים שהם יהיו שימושיים לשישה חודשים", אמר סטיבנסון על השינויים. "זה משחק מתמיד של חתול ועכבר".

לחברת לוקהיד מרטין יש הסכם שיתוף פעולה עם Terminal Autonomy שבסיסה בקייב, המייצרת רחפנים קלים בעלות נמוכה. שתי החברות משתפות פעולה בהגשת הצעה פוטנציאלית להשתתפות ב-Replicator, יוזמה של משרד ההגנה של ארה"ב לצייד את הצבא באלפי רחפנים אוטונומיים קטנים, אמר מנכ"ל Terminal Autonomy, פרנסיסקו סרה-מרטינס.

הדובר של לוקהיד מרטין אמר שהחברה "ממנפת טכנולוגיות חדשניות כדי להתמודד עם האתגרים המתפתחים של מרחב קרב מורכב יותר".

ה-DIU, יחידת החדשנות בהגנה, היא זרוע של משרד ההגנה האמריקאי, שהוקמה כדי לאמץ טכנולוגיית סטארט-אפ. במאמץ לקדם את פיתוח הרחפנים בארה"ב, הקלה היחידה חלק מהדרישות שלה עבור רחפנים שהיא מאשרת כמוכנים לשדה הקרב. היא הרחיבה את מספר הרכיבים המאושרים שיצרני כלי טיס לא מאוישים יכולים להשתמש בהם מחמישה ל-36, מה שמקל על החלפת חלקים. היא גם מצמצמת את הזמן הנדרש לאישור עדכוני תוכנה, משלושה חודשים לפחות מארבעה ימים.

שלא במסגרת תוכנית DIU, חברות המוכרות רחפנים למשרד ההגנה ממתינות לרוב יותר משנה כדי לקבל אישור לעדכוני התוכנה שלהן.

השיפורים הללו לבדם לא יפתרו את הבעיה של אמריקה, שאינה יכולה לבנות רחפנים במהירות ובעלויות נמוכות מספיק, או עם הגנות טובות יותר נגד לוחמה אלקטרונית, כך אומר טרנט אמנקר, מנהל פרויקט וקבלן ב-DIU.

"האם אנחנו קרובים למקום שבו אנחנו צריכים להיות? התשובה היא לא", אמר אמנקר. "אף על פי שהתקדמנו, אנחנו נמצאים היום בפיגור גדול יותר מזה שהיינו בו לפני שנתיים וחצי".

Ievgeniia Sivorka ו-Karolina Jeznach תרמו למאמר זה.

עוד כתבות

''צעצוע של סיפור'', שנעשה באנימציה ממוחשבת. ''יצאתי מהאולם ואמרתי: זה הסוף של האנימציה הדו־ממדית'' / צילום: Shutterstock

מה איבדה דיסני בגלל הטכנולוגיה ואיך תמציא את עצמה מחדש

ההצלחה המטאורית של סרטי האנימציה הממוחשבת קברה את השיטה המסורתית של דיסני ● אלא שבסרט חדש גדולי האנימטורים מתעקשים: כל מה שצריך הם אמביציה טכנית וסיפור מצוין

מנהיג חיזבאללה, חסן נסראללה / צילום: Shutterstock, mohammad kassir

סופו של נסראללה: אדריכל הטרור שהוביל את חיזבאללה מאז 1992

ישראל הצליחה לחסל את מנהיג חיזבאללה במתקפה אווירית מאסיבית על המטה הראשי של ארגון הטרור ● נסראללה, אח בכור לשמונה, לא הגיע ממשפחה דתית, אך בגיל 9 החל להפוך למוסלמי אדוק ● את קודמו בתפקיד מזכ"ל חיזבאללה הוא הכיר בעיראק - ולמרות החרטה על מלחמת לבנון השנייה, הוא התכונן בשנים האחרונות למלחמה נוספת עם ישראל

הטריליונרים הראשונים? / צילומים: AP, APSEZ, Business Wire, Nati Harnik, Hiro Komae, Rick Bowmer, David Zalubowski, Jae C. Hong, Craig Mitchelldyer

108 שנה אחרי שהוכרז המיליארדר הראשון. מי יהיה הטריליונר הראשון?

בשלוש השנים הקרובות אילון מאסק צפוי לעשות היסטוריה ולהפוך לטריליונר הראשון עלי אדמות ● אבל הוא לא יישאר בצמרת לבד להרבה זמן, עד סוף העשור מועדון הטריליונרים צפוי לכלול כבר 7 חברים, לפי חברת ניתוח הדאטה הלונדונית אינפורמה ● אלה האנשים שעשויים להמציא מחדש את העושר העולמי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

לרגל 30 שנה לסדרה "חברים", מה שמו האמצעי של צ'נדלר?

מיהו מטטרון, איזה שחקן קולנוע אמריקאי בחר את שם הבמה שלו בעקבות גיבור-על, ומתי הודפסה המהדורה הראשונה של ספר השיאים של גינס? ● הטריוויה השבועית

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Gene J. Puskar, Shutterstock

סקרי בחירות בארה"ב אומרים דבר והיפוכו וממלכת כוהנים נולדת באלבניה

40 יום לבחירות בארה"ב - אל תאמינו לסקרים ● פלסטיק משוחרר לא ימוחזר ● נשק מצרי לסומליה ומשבר חדש בים סוף? ● סין מנסה טיל "שגרתי" שיגיע לארה"ב ● אלבניה מקימה מדינה עצמאית זוטא לכוהני דת מוסלמיים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מפגינים בטהרן בהפגנת תמיכה בחיזבאללה לאחר התקיפה של ישראל / צילום: ap, Vahid Salemi

"המודיעין הישראלי חדר ביסודיות לחיזבאללה": מה חושבים בעולם על החיסול הדרמטי

החיסול של מזכ"ל חיזבאללה תפס את הכותרות הראשיות ברחבי העולם ● בתקשורת המערבית והערבית, התמקדו בהודעת צה"ל ובנסיונות להעריך מה המשמעות של החיסול לאיראן

יירוטים של כיפת ברזל מעל חיפה / צילום: ap, Baz Ratner

המכרז שנסגר השבוע לשיווק מאות דירות בקריית אתא הוא רק סממן אחד לשקיעתה של חיפה

חיזבאללה מגדיר את הירי לעבר חיפה כרף חדש ומשמעותי, אך היא כבר לא העיר החשובה שזכורה לו מפעם ● שקיעתה כמטרופולין, לצד התפוררות הציפיות שלה להיות בירת הצפון, החלו הרבה לפני המלחמה ● בעוד היישובים הסמוכים נהנים מפריחה נדל"נית, חיפה מדשדשת

JAECOO J7 4x4 / צילום: יח''צ

תמחור אגרסיבי בחסות ממשלת סין הופך את הרכב הזה למנצח

המותג החדש מבית צ'רי מציע במחיר נגיש יחסית תחושת יוקרה ושימושיות משפחתית ● בשוק המקומי זה מספיק כדי להוות נוסחה מנצחת

מצעד טילים של החותים בתימן / צילום: Reuters, KHALED ABDULLAH

עם ראש קרב של 500 ק״ג: למה טילים למרכז גורמים לאזעקות בהיקף נרחב מהרגיל?

החות'ים שיגרו טיל קרקע-קרקע מתימן לשטח מדינת ישראל שהוביל להתראות נרחבות באזור המרכז ● מדוע הטילים של חיזבאללה והחות'ים לאזור המרכז מפעילים טווח התראה נרחב כל-כך? ● מה זה אומר יירוט מחוץ לגבולות המדינה? ● מדוע הטיל הבליסטי ששיגרו חיזבאללה יורט באמצעות קלע דוד? ● ומהן עלויות היירוטים? ● גלובס עושה סדר

ליאור אשכול / צילום: אלעד מלכה

מה אנחנו מזמינים הכי הרבה ובאיזה יום? מנכ"לית וולט נפרדת וחושפת את הסודות

בשבוע הבא תסיים ליאור אשכול ארבע שנים כמנכ"לית וולט ישראל, שבהן הובילה את המהפך - מאפליקציה תל אביבית לענקית משלוחים בפריסה ארצית ● בראיון בלעדי היא מגיבה לטענות על תנאי ההעסקה של השליחים ועל ההשתוללות בכבישים, מספרת על הרגלי ההזמנות של הישראלים ועל ההתרחבות המואצת: "קוראים לזה רעב, ולא לאוכל"

חקלאי בשדה אורז במחוז ניאיגטה / צילום: Shutterstock

ממשלת יפן רצתה לשמור על החקלאים וגרמה למחסור לאומי ולזינוק מחירי האורז

החום שפגע ביבולים, לצד מדיניות ארוכה של מגבלות יבוא, הובילו למחסור חריף באורז ביפן ● מומחים מציינים כי דווקא ההגנה על חקלאות האורז המקומית, חלק מהותי מהתרבות, אחראית למצוקה ● והאם יש לקח לישראל, ששיבחה לאחרונה את תוכנית ביטחון המזון היפנית

פרופ' דוד פסיג / צילום: כדיה לוי (צולם במוזיאון תל אביב לאמנות)

דוד פסיג משיק ספר חדש ובטוח: "אנחנו בתקופה מיוחדת בהתפתחות המין האנושי"

חוקר העתידים פרופ' דוד פסיג, שעוסק בחיזוי מגמות שיתרחשו עוד 30־40 שנה, סבור שאין לפחד מהעתיד הטכנולוגי ● בראיון לגלובס הוא מדבר על השפעת הבינה המלאכותית על התודעה האנושית ומתייחס למכה שהנחית חמאס על ישראל: "איזנה את המערכת"

סיכום שווקים / עיצוב: טלי בוגדנובסקי, צילום: דני שם-טוב-דוברות הכנסת

השכר, קרן ההשתלמות והפנסיה - כל מה שכדאי לדעת על הגזירות של משרד האוצר

באוצר הציגו שלל צעדים כבדים במטרה למלא את הקופה ● בין היתר על המוקד, הטלת מס על קרנות ההשתלמות, קיצוץ ההטבות בפנסיה, שחיקת הנטו לשלוש שנים והקפאת מדרגות המס ● מי יהיו הנפגעים העיקריים, כמה כסף זה יכניס למדינה ומה אומרים על זה המומחים בשוק?

ארונות מוחזרים מאפגניסטן. הצבא תלוי במערב התיכון, וגם הבחירות / צילום: Associated Press, Jason Minto

מה אומרת לכם נושאת המטוסים הארי טרומן

בלימה, לא התקפה, אמר טרומן ב-1947 ● "מלחמות נצחיות" סחטו את החשק האמריקאי להילחם. זה כולל במיוחד את תומכי דונלד טראמפ

חטיבת מילואים בגבול הצפון / צילום: דובר צה''ל

הסיוע למשרתי המילואים: מה המדינה הבטיחה ומה ניתן בפועל?

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם: הוקרה ותגמול למשרתי המילואים

הסיפור על המפונה שנסעה לקרית שמונה בשביל להכין מטבוחה, וטנק צה''לי חסם אותה / צילום: שחר טל

הגעגועים הביתה, והתקוות שהתנפצו: חיי המפונים דרך עדשת האינסטגרם

כבר כמעט שנה שאלפים מפונים מביתם בצפון ובדרום ● כשאין פתרון באופק צמחו באינסטגרם עמודים שמבקשים לשתף במעט את מה שעובר על מי שהפכו פליטים במדינתם

מתחם ברנדייס / צילום: חברת ענב

מעל 3,000 דירות מקודמות בחדרה: בזכות קרקע משלימה פרטית

חברת ענב מקדמת במתחם ברנדייס בעיר פרויקט פינוי בינוי של 223 דירות ישנות - בשילוב קרקע סמוכה ששייכת לאפריקה ישראל מגורים

פרופ' וולטר בלוק / צילום: פרטי

"עמדותיך לא רצויות פה": הפרופסור המוערך שנזרק ממכון המחקר שלו אחרי 40 שנה בגלל תמיכה בישראל

פרופ' וולטר בלוק הוא מהאינטלקטואלים הבכירים בתנועה הליברטריאנית ● אך מכון המחקר שבו היה חבר במשך עשורים הדיח אותו בשל עמדותיו הציוניות: "נאמר לי שאני מוצץ דם עם מניעים רשעים" ● בראיון הוא מסביר למה ישראל מעוררת יותר אמוציות מהפלות והגירה, ואיך זה להיות חלק מכת

דיוויד סייבל / צילום: יח''צ Stagwell

מומחה הפרסום והשיווק הגלובלי: "הבינה המלאכותית היא לא מהפכה. זה רק עוד כלי"

דיוויד סייבל, מומחה שיווק, מיתוג ופרסום מהמובילים בעולם, לא מתרשם יותר מדי מהטכנולוגיה שמסעירה את העולם. לשיטתו, אמנם צריך להכיר אותה מקרוב, אבל זו רק אבולוציה, "ובלי אדם לידה היא לא שווה הרבה" ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע היה ברור שנטפליקס תפנה למודל של פרסומות, מה הוביל אותו להשקיע בסוכנות לידרס הישראלית, ביוני בלוך ובטחינה אל ארז, ולמה גם מרלון ברנדו והנשיא קנדי היו בעצם משפיענים

מנהיג חיזבאללה, חסן נסראללה / צילום: ap, Hussein Malla

"אם היה שם - הוא לא שרד": בעולם מנסים להבין אם נסראללה חוסל

רוב הגורמים לא יודעים מה מצב בכירי חיזבאללה בכלל, והמזכ"ל חסן נסראללה בפרט ● לפי דיווח ברשת "סקיי ניוז" בערבית, ההערכה הישראלית היא שנסראללה חוסל ● מהשיחות של גורמים שמקורבים לארגון הטרור השיעי עם סוכנויות הידיעות השונות, ניכר כי מנסים להקטין ככל הניתן את תוצאות התקיפה הישראלית