גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנתונים שמגלים: כמה משכנתה לוקחים רוכשי דירות היוקרה

המשכנתה הממוצעת חצתה במאי את רף המיליון שקל, לראשונה מאז 2022 ● מהם המסלולים המועדפים על הרוכשים, ואיזה מסלול איבד את מעמד "כוכב המשכנתאות" ● מה גובה ההלוואות בקרב מגרילי דירות בהנחה לעומת רוכשים "רגילים" ומשקיעים ● וכיצד מתחלקות המשכנתאות בין דירות יקרות לזולות

כך טיפסה המשכנתה הממוצעת / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
כך טיפסה המשכנתה הממוצעת / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

מדיווח שפרסם השבוע בנק ישראל עולה כי ממוצע המשכנתאות שנלקחו בחודש שעבר חצה את רף המיליון שקל, לראשונה מאז הרבעון האחרון של 2022; גם מספר תיקי המשכנתה היה הגבוה ביותר מאז 2022, והגיע לכ-7,800.

המשכנתה הממוצעת חצתה את רף המיליון שקל, לראשונה מאז 2022 
בצל המלחמה: ההלוואות לכל מטרה על חשבון הדירות שוברות שיאים

אין בכך הפתעה, שכן מכל הכיוונים אנו מקבלים דיווחים על עליות מחירים, ועל חזרה, לפחות חלקית, של הרוכשים לשוק.

אז כך נראה שוק המשכנתאות של אמצע 2024, תקופה שמתאפיינת בלחימה קשה בצפון ובדרום ובעיות פוליטיות כבדות מבחוץ ומבפנים ואפשרות של התגברות בלחימה, לפחות מכיוון צפון.

מי לקח איזו משכנתה?

בנק ישראל בוחן שלושה סוגי לוקחי משכנתאות: רוכשי דירות מוגרלות במסגרת "דירה בהנחה" ו"מחיר למשתכן", משקיעים, ורוכשי דירה יחידה בשוק החופשי, כלומר כל מי שאינם משקיעים ואינם רוכשי דירות מוגרלות.

בחמשת החודשים הראשונים של השנה, המשכנתאות שלקחו מגרילי דירות מוזלות היו הגבוהות ביותר, והגיעו לממוצע של 1.13 מיליון שקל, לעומת 1.02 מיליון שקל בממוצע שלקחו משקיעים, ו-934 אלף שקל שלקחו רוכשי דירות שאינם משקיעים, ושרכשו דירות בשוק החופשי (כלומר לא מוגרלות).יצחק גולדקנופף, שר השיכון / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

במאי לקחו רוכשי הדירות המוזלות משכנתאות של 980 אלף שקל בממוצע, המשקיעים לקחו 1.07 מיליון שקל ורוכשי דירות בשוק החופשי 1.01 מיליון שקל. כלומר, בקרב שני המגזרים האחרונים ניכרה עלייה בגובה המשכנתה בהשוואה למשכנתאות הממוצעות מהחודשים האחרונים, ובקרב "המגרילים" ירידה.

לירידה הזו אין משמעות רבה. רוכשי הדירות המוגרלות, זוגות צעירים ברובם הגדול, לוקחים משכנתה שאינה קשורה למצב השוק, אלא אך ורק למחירי הדירות שהם רוכשים במועד מסוים, ואלה תלויים בדירות שנמכרות במסגרת התוכניות בכל חודש נתון.

המשכנתאות של רוכשים אלה גבוהות במיוחד, שכן הרווח/החיסכון שהם מקבלים מהדירות שהגרילו עולה עם הזמן, ומגדיל את הכדאיות שבלקיחת משכנתה גבוהה הרבה יותר.

לדוגמה, דירות 3 חדרים ב"דירה בהנחה" במורדות ארנונה בירושלים נמכרו במחיר ממוצע של כ-1.62 מיליון שקל, בעוד שמחיר שוק ממוצע של דירות כאלה בעיר מגיע לכ-3 מיליון שקל; דירות 3 חדרים באופקים נמכרו ב"דירה בהנחה" במחיר ממוצע של 745 אלף שקל, לעומת מחיר שוק של 1.36 מיליון שקל של דירות דומות בשוק החופשי; באשקלון נמכרו באחרונה דירות 3 חדרים מוגרלות במחיר ממוצע של 797 אלף שקל, לעומת דירות בשוק החופשי שנמכרו בקרוב ל-1.74 מיליון שקל.

באשר למשקיעים, המוטיבציה שלהם היא הפקת תשואות חודשיות משכר הדירה שיקבלו על הדירות, ורווחים שיופקו מעליית מחירי הדירות. מה שמשחק בימים אלה לטובתם הוא עליית מחירי הדירות. עד כה מדד מחירי הדירות עלה במהלך המלחמה בשיעור של 4.5%, שמשמעותו המעשית מבחינתם היא כמעט שנתיים של תשואה ממוצעת משכירות (כ-2.5%).

זהו נתון מרשים מאוד, שבתוספת לעליית מחירי השכירות ששבה לפקוד את השוק לאחר מספר חודשי הפוגה, מבטיח את המשך חזרתם לשוק, שבשנים האחרונות נראה פחות אטרקטיבי עבורם, עקב המיסוי והריביות הגבוהים.

הסגמנט השלישי והאחרון של השוק כולל בתוכו את לוקחי המשכנתאות לדירות יחידות, המהווים כ-80% מכלל לוקחי המשכנתאות (לא כולל ממחזרים). משקיעים ורוכשי דירות מסובסדות מהווים כ-10% כל אחד מכלל הלווים.

באופן עקרוני רואים עלייה במשכנתה הממוצעת שלוקחים רוכשי הדירות היחידות, מאז החלה המלחמה, וזה נובע מעליות המחירים, שמחזירות אותם לשוק, מהחשש שהמחירים עוד יוסיפו לעלות. חשש זה "מגובה" בפעילות הממשלתית שננקטת בנושא הדיור, שלא השתנתה בתשע השנים האחרונות, ואף לא הביאה לשינוי מגמה.

מה תמהיל ההלוואה?

מתחשיב התאחדות יועצי המשכנתאות עולה כי כשלוקחים בחשבון את המשכנתה הממוצעת, את התקופה הממוצעת המשוקללת (כ-22.5 שנים) ואת הריבית הממוצעת המשוקללת, שעומדת על כ-4.6%, ההחזר החודשי הממוצע בחודש מאי הגיע לכ-5,973 שקל.

באופן כללי, הלווים מעדיפים לחלק את המשכנתאות שלהם כך שהמסלול הדומיננטי הוא זה שאינו צמוד למדד. בחודשים האחרונים משקל מסלול זה הגיע לכ-60% מכלל המשכנתאות שנלקחו, בעוד שהמסלול צמוד-המדד הגיע לכ-40%.

אם נכנסים יותר לעומק, ניכרת הירידה בכוחו של מסלול הפריים בתמהיל. אותו מסלול, שכיכב במשכנתאות מלפני שלוש שנים, אז הגיע משקלו בכלל המשכנתאות לכ-40%, נמצא כיום ברמה של כ-10%.

"התנודתיות הרבה של המסלול הזה ורמת הריבית הגבוהה הבריחו את הלווים מהפריים, וממעמד של 'כוכב המשכנתאות' הוא ירד חזק", אומרת יו"ר התאחדות יועצי משכנתאות, נופר יעקב.

בחינת חלקו של מסלול המשכנתה בריבית קבועה, שאינה צמודת-מדד, מעלה שהוא עומד על כ-30% מכלל המשכנתאות, משקל דומה לזה שהיה בשנים 2021-2022.

לעומת זאת, מסלול המשכנתה הלא-צמודה בריבית משתנה תפס את מקומו של הפריים כמסלול הבכיר בתמהיל המשכנתה של 2024, ומשקלו כשליש מכלל המשכנתאות, בעוד שלפני שנתיים הוא הגיע לאחוזים ספורים.

עוד הפתעה מגיעה מהמסלול הצמוד. "על פניו נראה היה שתחול ירידה במסלול הזה, עקב העלייה במדד, והעלייה שעוד צפויה להגיע. אבל בגלל שהריבית ההתחלתית במשכנתאות הצמודות נמוכה יותר, זה מאפשר לאנשים לקחת משכנתאות גבוהות יותר", אומרת יעקב.

חלוקה לפי מחיר דירה

כשמינית מכלל המשכנתאות שנלקחו בחודש שעבר הוקצו לרכישת דירות במחירים של יותר מ-5 מיליון שקל. מדובר בשיעור גבוה, אם כי לא הגבוה בכל הזמנים.

עליות המחירים מאז הקורונה (למעלה מ-35%), הביאו לגידול משמעותי במספר לוקחי המשכנתאות לדירות יקרות, והכפילו בארבע השנים האחרונות את משקל המשכנתאות שלוקחים רוכשי דירות היוקרה, מכלל המשכנתאות.

מאותה סיבה בדיוק פוחת חלקן של המשכנתאות שנלקחות לרכישת נכסים זולים של עד 1.2 מיליון שקל. לפני שלוש שנים עמד שיעור זה על כ-15% מכלל המשכנתאות, ואילו כיום הוא מגיע לפחות מ-10%. יש להניח, שאלמלא תוכניות הדיור המוזל, משקל המשכנתאות הללו היה יורד באופן משמעותי אף יותר.

סוג הדירות שבגינן נלקחות המשכנתאות הרבות ביותר הן אלה בטווחי המחירים של 1.2-3 מיליון שקל. 55% מהמשכנתאות בחודש מאי נלקחו לצורך רכישת נכסים כאלה. ואולם, עם עליית המחירים, גם משקלן יורד. ב-2021 הן היוו כשני שלישים מכלל המשכנתאות.

בתווך נמצאות הדירות היקרות של 3-5 מיליון שקל. ב-2021 משקל המשכנתאות שנלקחו בגינן היה סביב ה-15%; בחודשים האחרונים הן הגיעו למשקל של 23%־24%.

מעשה בהרבה בלונים

במאי נלקחו הלוואות שמכונות "בולט" ו"בלון", בהיקף שיא של 1.29 מיליארד שקל. שני סוגי ההלוואות הללו מתאפיינים בהחזרים שחלקם הגדול מבוצעים לקראת סוף התקופה, וזאת בניגוד למשכנתאות רגילות, שבהן התשלומים נפרסים בצורה שווה פחות או יותר (תלוי במסלולים ובהצמדות).

הלווים מעדיפים זאת כשהם מעריכים שבמהלך התקופה, השקעות כלכליות שלהם, שעבורן לקחו את ההלוואות המיוחדות הללו, יניבו להם רווחים גדולים. בנדל"ן זה קורה בימים אלה עם הלוואות הקבלן הנדיבות ומבצעי ה-"20-80" (כלומר שלמו 20% ממחיר הדירה בעת הרכישה, ואת היתרה בעת האכלוס).

משקל ההלוואות הללו הגיע לכשישית מכלל המשכנתאות שנלקחו בחודש מאי. בשנים רגילות, משקלן הגיע לרמות של 6%-8%, כך שהמצב כיום הוא חריג ביותר.

מדובר בסוג מסוכן ביותר של הלוואות. היזמים מקבלים את מרב הכספים שלהם רק בעת אכלוס הפרויקטים, הרוכשים צריכים להכין עד אז הרבה מאוד כסף, ובמצב הכל כך מורכב שבו מצויה המדינה, מדובר בהימור לא פשוט מצד כל המשתתפים בחגיגה הזו.

לא סתם חברות יזמיות כבר דיווחו ברבעון הראשון של השנה כי הן סובלות מתזרים מזומנים שלילי מתמשך מפעילות שוטפת, שהרי במסגרת המבצעים שלהן הן ויתרו מראש על הכנסות שאמורות היו לקבל בגין הדירות שמכרו.

עוד כתבות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

18 חיילי צה"ל נפצעו מנפילת כטב"ם, אחד מהם במצב קשה

הפלסטינים מדווחים שצה"ל תקף מהאוויר "ב-3 פצצות" במחנה פליטים נור א-שמס, וכי מדובר בניסיון חיסול • כוחות צה"ל בלחימה ממושכת במרכז הרצועה, רפיח וסג'עייה • שתי סגירות מעגל מהירות: חיל האוויר תקף חוליות מחבלים ששהו במבנים צבאיים של חיזבאללה • עדכונים שוטפים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

"המחירים עדיין עומדים במקום": העיר שבה ניתן לקנות דירת 5 חדרים במיליון וחצי שקל

בשכונת אבני חן בחריש נמכרה דירת 5 חדרים בשטח 107 מ"ר תמורת 1.55 מיליון שקל ● "המלחמה יצרה בהתחלה קיפאון בשוק, אבל בסופו של דבר אנשים צריכים מקום לגור בו", אומר שגיא אקשטין שייצג את המוכרים ואת הקונים בעסקה ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

עבודה של איה חיה אלטמן, המוצגת בביתן מכללת ספיר מטעם אום קולטור

על יריד צבע טרי שיצר שוק לאמנים מבטיחים והצית ויכוח בעולם האמנות

יריד האמנות השנתי "צבע טרי" ייערך בשבוע הבא בתל אביב ● היריד מאגד בתוכו את השמנא והסלתא של עולם האמנות הישראלי וצבר פופולריות בקרב סוחרי אמנות, אך לאורך השנים חטף ביקורת על התמסחרות ● השנה על רקע המלחמה תוקדש במה מיוחדת לתושבי העוטף

העבודה ומרצ הגיעו להסכם על איחוד / צילום: יח''צ

העבודה ומרצ מתאחדות, השם החדש: "הדמוקרטים"

מדובר באיחוד מפלגות מלא, ולא ב"בלוק טכני" שאותו כבר ביצעו המפלגות בעבר • הרשימה החדשה תורכב על ידי בחירות מקדימות, אך יובטח בה ייצוג לאנשי מרצ • סקר מנדטים שנערך בחדשות 12 בשבוע שעבר העלה שהמפלגה החדשה צפויה לזכות ל-11 מנדטים

ידין ענתבי / צילום: תמר מצפי

נבחר המנכ"ל הבא לבנק הפועלים: ידין ענתבי

ענתבי נחשב לאחד הגורמים הבכירים במערכת הבנקאית בארץ, והוא מכהן כיום כמשנה למנכ"ל והממונה על חטיבת שווקים פיננסים ובנקאות בינלאומית בבנק הפועלים

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

יש לכם 100 אלף שקל פנויים? המדריך למשקיע לטווח הקצר - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

כשמגיעים לטווחי השקעה קצרים של שנה או שנתיים, האפשרויות מצטמצמות - מומחים ממליצים על מכשירי ההשקעה המתאימים ● תופעה חדשה יחסית בארה"ב תופסת תאוצה - תעודות סל ממונפות על מניה בודדת ● ארבע מניות בת"א 35 אחראיות על העליות בו ● וגם: למה ההצלחה של אנבידיה היא הבעיה של שוק המניות

סיכום מחצית בשוק המניות / צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

מי שהשקיע במניה הישראלית הזו שילש את כספו מתחילת השנה

המחצית הראשונה של 2024 האירה פנים למדדי הדגל בוול סטריט בעוד שבבורסה המקומית התמונה פחות זוהרת ● אילו מניות ישראליות כיכבו בוול סטריט, איזו מניה אכזבה במדד ת"א 125 ומה היה התחום הלוהט בשוק המניות?

הגוש הגדול בשדה דב / צילום: איל יצהר

אחרי 50 שנה: כך תתחלק הקרקע היוקרתית בין 1,700 הבעלים

ביהמ"ש צפוי לאשר את מתווה חלוקת הזכויות בקרקעות ברובע שדה דב בת"א, מהלך שיאפשר הקמת 2,700 דירות ואלפי מ"ר תעסוקה ומסחר ● בכך יבוא לסיומו פירוק השיתוף של הגוש הגדול

ג'ו ביידן בכנס של ארגון NAACP / צילום: ap, Paul Sancya

הבכירים שאולי יתחרו על כתרו של ג'ו ביידן

ברשימה המצטיירת של טוענים פוטנציאליים לכתרו הנשמט של ביידן מופיעים בעיקר מושלי מדינות ● מפתיע לראות את חסרונם של סנאטורים, לפחות בין השמות המוזכרים ביותר

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

פינוי-בינוי באילת: אאורה נבחרה להקים 700 דירות

במסגרת הפרויקט ייהרסו 128 דירות ישנות במתחם צופית באילת, ובמקומן יוקמו 700 דירות חדשות, שטחי מסחר ומבני ציבור, בכפוף לאישור תוכנית מפורטת למתחם ● בין היתר יקבלו הדיירים מענק בסך 30 אלף שקל לכל דירה

וורן באפט / צילום: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

קרן גייטס בחוץ, הקרנות המשפחתיות בפנים: למי יוריש וורן באפט את הונו

המשקיע המפורסם המחזיק במניות ברקשייר האת'וויי בשווי מעל 130 מיליארד דולר, עתיד להפנות את מרבית הונו לקרן צדקה חדשה שתנוהל על ידי ילדיו ● "אני מרגיש טוב מאוד לגבי הערכים של ילדיי, ויש לי 100% אמון בהתנהלותם", אמר ● בקרן גייטס הוא כנראה מאמין פחות

ידין ענתבי / צילום: תמר מצפי

הדרך של ידין ענתבי לתפקיד מנכ"ל בנק הפועלים

ענתבי כיהן בתפקיד הממונה על שוק ההון, הביטוח והחסכון הפנסיוני בשנים הגורליות שלאחר חקיקת רפורמת בכר, ש"בראה" את שוק ההון הישראלי כפי שאנחנו מכירים אותו כיום ● בתפקידו כראש חטיבת שווקים פיננסים ובנקאות בינלאומית של הפועלים, הצליח ענתבי להיחלץ מפרשת העלמות המסים בארה"ב, כעת הוא הופך למנכ״ל הבנק

פרנק מלול, מנכ''ל i24NEWS / צילום: יורי סקוירסקי

התחרות, המיסגור הפוליטי והמודל העסקי: מנכ"ל i24NEWS מדבר על התוכניות

ערוץ החדשות בעברית i24NEWS עולה לאוויר בצל המלחמה, ויפעל בפלטפורמות המשדרות על גבי אינטרנט בלבד ● בראיון לגלובס מתייחס המנכ"ל פרנק מלול לזיהוי הערוץ כימני עוד לפני שהתחיל לפעול, לתחרות מול קשת, רשת, ערוץ 14 והשחקניות הבינלאומיות, ולבעלים פטריק דרהי: "אין לו שאיפה פוליטית. הוא רוצה שיהיה בישראל ערוץ חדשות חזק"

גוגל / צילום: Shutterstock, achinthamb

חברת המו"פ הרפואית ורילי תסגור את פעילותה בישראל בתחילת אוקטובר

ורילי, חברת הבת של אלפאבת (החברה האם של גוגל) אשר נוסדה כדי להוציא לפועל פרוייקטים ברמת חדשנות והשפעה גבוהה בתחום הבריאות, הודיעה כי תסגור את מרכז הפיתוח בישראל ● "ההחלטה לא קשורה למלחמה" מסרה החברה לגרדיאן הבריטי ● המרכז מעסיק 25 עובדים בישראל

עיצוב: טלי בוגדנובסקי

"איבדנו פנסיה של 38 שנה": הנפגעים בהסתבכות הפיננסית החמורה בתולדות המדינה

הממדים של פרשת סלייס כמעט בלתי נתפסים: 4.3 מיליארד שקל של יותר מ־100 אלף חוסכים מוקפאים כבר יותר מחצי שנה ● ביום אחד מצאו את עצמם לקוחות חברת ניהול הגמל ללא חסכונות וללא עוגן כלכלי, ועבור אלפים מהם כלל לא ברור אם אי־פעם יקבלו את כספם בחזרה ● גלובס מביא את העדויות שמתארות שלב אחר שלב איך התפתחה הפרשה שמטלטלת את המדינה

ממלאים טופסי לוטו. העלייה בשביעות הרצון ניכרת גם אחרי עשור לזכייה / צילום: שלומי יוסף

המספרים מתעדכנים: כמה כסף באמת יעשה אתכם מאושרים?

75 אלף דולר בשנה - זה המספר שננקב בעבר כשכר האולטימטיבי לאזרח אמריקאי, אלא שמחקרים חדשים מטילים בו ספק ● כלכלנים משערים שהוא פופולרי כי הוא נראה בהישג יד: "אנשים אוהבים לחשוב שהעשירים מאוד לא נהנים עד כדי כך מהעושר שלהם"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יואב דודקביץ , ידיעות אחרונות

למרות התנגדות היועמ"שית: ועדת השרים אישרה את שינוי שיטת הבחירה בנציב השופטים

בהרב-מיארה מתנגדת להצעת החוק של ח"כ רוטמן, לפיה בחירת נציב תלונות הציבור על השופטים תעבור לידי הכנסת ● לדברי היועמ"שית, משמעות ההצעה היא "הענקת בכורה לשיקולים פוליטיים בבחירת הנציב על פני השיקולים המקצועיים", דבר ש"עלול להוביל לפגיעה בעצמאות ובאי-התלות של הרשות השופטת"

HJ-8 (''חץ אדום'') / צילום: ויקיפדיה

נחשף טיל הנ"ט הסיני שבו חמאס משתמש נגד צה"ל

בתיעוד חדש מרפיח נחשף סרטון בו חמאס משתמש בטיל נ"ט מונחה מתוצרת סין ● משגר HJ-8L יכול לכלול שני טילים: אחד בעל טווח של 3 ק"מ ואחד גדול יותר ל־4 ק"מ ● טיל הנ"ט המונחה מתווסף לאמצעי לחימה נוספים מתוצרת סין שבהם השתמשו חמאס

סונאק (מימין) ומקרון. בהפרש של שבועיים, על אף כל הסקרים, קראו לבחירות בזק / צילום: Associated Press, Kin Cheung

שחקני הפוקר שהוליכו שולל רק את עצמם

שני טכנוקרטים צעירים מבריקים ויהירים מקרבים את הדמוקרטיה הליברלית בצרפת ובבריטניה אל חורבנה ● מה אומר אקט התאבדותם על מנהיגים אחרים במשבר?

נדיר יזרעאל, ממייסדי ארמיס / צילום: Armis

הם נפגשו בטכניון והחליטו להקים חברה. היום היא שווה מיליארדים

אחרי ניסיון כושל להקים סטארט-אפ פינטק, נדיר יזרעאל לא התייאש והקים את חברת הסייבר ארמיס, שקצב ההכנסות השנתי שלה כבר חצה את רף 200 מיליון הדולר ● החלום שלו הוא לבנות אימפריה כחול-לבן, אבל בינתיים הוא מזהיר: "בישראל לא חוששים מספיק ממתקפת סייבר כוללת. צריך להיערך כדי שלא יקרה כאן 7 באוקטובר של הסייבר" ● שיחה קצרה עם נדיר יזרעאל, ממייסדי ארמיס