גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה אושר יכולה המשכורת שלך לקנות? אין הסכמה בין החוקרים

כשזה מגיע להכנסה, אין מספר קסם

ממלאים טופסי לוטו. העלייה בשביעות הרצון ניכרת גם אחרי עשור לזכייה / צילום: שלומי יוסף
ממלאים טופסי לוטו. העלייה בשביעות הרצון ניכרת גם אחרי עשור לזכייה / צילום: שלומי יוסף

ברגע שההכנסה שלך הגיעה ל־75 אלף דולר בשנה, האם הגעת לשכר השיא הדרוש לאושר? לא בדיוק. המספר, המצוטט לעתים קרובות, של 75 אלף דולר (110 אלף דולר בדולרים של היום) מגיע ממחקר של שני חתני פרס נובל משנת 2010. מחקר עדכני יותר מצביע על כך שאולי אין הכנסה של משק בית שבה האושר מגיע לשיא, וכי הכסף שלנו עשוי להשפיע על הרגשות שלנו גם הרבה מעבר לסף הזה.

המנכ"לית שרוצה לטפל באחת הבעיות שהכי מטרידות גברים 
ראיון | הוא כתב רב מכר על ישראל, היום הוא מפחד להסתובב בארה"ב
ראיון | הם נפגשו בטכניון והחליטו להקים חברה. היום היא שווה מיליארדים
מחקרים חדשים מגלים: האם צפייה בטלוויזיה בלילה באמת הורסת את השינה?

יכול להיות שיש משהו כמו מדרגות מס של אושר: כשם שחלק השכר שאתם נהנים ממנו מתוך סך ההכנסות שלכם הופך קטן יותר ויותר ככל שאתה עולים בסולם ההכנסה, כך גם קטן שיעור האושר שנגרם לכם ביחס לאותן ההכנסות.

"יהיה זה שגוי לחלוטין לצמצם את המרדף אחר האושר למרדף אחר כסף", אמר מאט קילינגסוורת', עמית בכיר בבית הספר וורטון של אוניברסיטת פנסילבניה. "בו בזמן, יהיה זה שגוי גם לא להתייחס כלל לכסף כאל גורם משמעותי".

בדומה לכלל "10,000 השעות" של מלקולם גלדוול, הקובע שכדי להיות מומחה בתחום כלשהו עליך להקדיש עשרת אלפים שעות לאימון, המדע שמאחורי 75 אלף הדולר היה מורכב יותר מהגרסה שנתקעה בראשם של אנשים. המספר הוא זה שנשאר כי קל לתפוס אותו, וכי הוא נקשר בחרדות הנוגעות למרדף אחר כסף. גם זה היה שגוי, אומרים כמה חוקרים.

הרבה מהמחשבות על הנושא הזה לא ניתן לסכם במספר אחד, אלא ב־10 מילים: כסף קונה אושר, עם תשואה שהולכת ופוחתת, ואין מספר קסם.

כסף קונה אושר

אנשים עם הכנסה גבוהה יותר נוטים להיות מאושרים יותר ביומיום ובסך הכול, כך מצאו מחקרים רבים על אמריקאים. המספר של 75 אלף דולר, המבוסס על יותר מ־450 אלף תשובות של אמריקאים לסקר של גאלופ, חל אך ורק על מצב הרוח היומיומי. הערכת החיים הכוללת של אנשים הייתה גבוהה יותר עם הכנסה של מעל ל־120 אלף דולר למשק בית, מאשר הכנסה שגובהה ממש מתחת למספר זה, כך מצא המחקר המקורי.

מחקרים מאוחרים יותר הטילו ספק בנתון של 75 אלף דולר. בשנת 2021, השתמש קילינגסוורת' בנתונים שמדדו יותר דרגות של אושר מאשר במחקר המקורי ומצא שמצבי הרוח היומיומיים המשיכו להשתפר כשההכנסה עלתה מעל ל־75 אלף דולר (בדולרים של שנת 2010).

לאחר מכן הוא שיתף פעולה עם דניאל כהנמן ז"ל, אחד ממחברי המאמר ב־2010. בסופו של דבר הם הסכימו שהממצא של קילינגסוורת' מ־2021 היה נכון.

השגת יותר כסף גורמת לאנשים להיות מרוצים יותר מחייהם, כך מראים מחקרים אחרים. מאמר משנת 2020 ב־Review of Economic Studies בחן את הזוכים בלוטו בשוודיה ומצא שהעלייה בשביעות הרצון עדיין ניכרת, גם יותר מעשור לאחר הזכייה.

 

הקשר בין כסף לאושר ברור, אך לא פשוט. ניואנס אחד הוא שכסף חשוב לאושר, אבל לא במידה רבה מאוד. מכיוון שרוב האנשים חיים ברצועה צרה למדי של ספקטרום האושר, יש בדרך כלל צורך בגידול משמעותי בהכנסה כדי לייצר את העליות המשמעותיות ביותר בתחושת האושר.

נוסף על כך, החוקרים לא מצאו במדויק מדוע כסף רב יותר קשור לאושר רב יותר. ההסבר המוביל של קילינגסוורת' הוא: זה לא מה שהכסף קונה, אלא הבחירות שהוא מאפשר.

גם לאושר עצמו יש השפעה על מצבם הכספי של אנשים. על פי מחקר משנת 2012 בכתב העת PNAS, אלו שדיווחו על אושר גבוה יותר כמתבגרים הרוויחו יותר כסף בסביבות גיל 30, גם בהתחשב ברקע הסוציו־אקונומי שלהם.

ככל שההכנסה שלך גדלה, כל דולר משנה פחות מבחינת האושר שלך. ההשפעה של העלאה בהכנסות על האושר של אדם קשורה יותר לשינוי באחוזים מאשר בסכום הכספי. אם השכר שלך הוכפל מ־50 אלף דולר ל־100 אלף דולר, יהיה עליו בדרך כלל להיות מוכפל שוב ל־200 אלף דולר כדי ליצור עלייה דומה ברמת האושר, לפי המחקר של קילינגסוורת'.

איימי גראבל הייתה לחוצה בעבר בנוגע לכמות הכסף בחשבון הבנק שלה וליכולתה לכסות עסקאות יומיומיות. אבל דאגותיה הכספיות שככו כאשר הכנסתה עלתה מכ־65 אלף דולר ל־100 אלף דולר בשש השנים האחרונות. היא שילמה חלק מהלוואות הסטודנטים שלה וקנתה בית. מנהלת המוצר בת ה־42 מאורגון סיטי, אמרה שהיא לא מפנטזת על קפיצה לדרגת השכר הבאה. הסיבה לכך, בין השאר, היא שהשינוי שהיא כבר חוותה, כשעברה מחוסר יציבות ליציבות, משמעותי יותר עבורה. "המקום שבו אני נמצאת כרגע נראה לי מושלם", היא אמרה.

ישנם כאלה שהעלאה לא תשפיע עליהם במיוחד. במחקרם של קילינגסוורת' וכהנמן משנת 2023, האושר הפסיק לעלות אצל אנשים שהכנסותיהם הגיעו אל מעל ל־100 אלף דולר בקבוצות מסוימות, והתחיל לעלות אפילו מהר יותר עבור קבוצות אחרות.

"הכסף פשוט חשוב יותר לאנשים מסוימים, מאשר לאחרים", אמר קילינגסוורת'. כעת הוא חוקר אילו תכונות אחרות עשויות לחזות את ההבדלים הללו.

יש מספרים, אין קסם

אין מספר קסם - במיוחד לא 75 אלף דולר - שהחוקרים מסכימים עליו כנקודה שבה האושר מפסיק לעלות עם ההכנסה. כמה מחקרים, כמו אלה של קילינגסוורת', מוצאים שאין נקודה כזו, או לפחות שהם לא מצאו אותה בנתונים הזמינים. אולי היא קיימת ברמות הכנסה שאין מספיק נקודות נתונים עבורן, כמו 1 מיליון דולר או יותר.

"קשה לערוך מחקר על העשירים מאוד", אמר ג'סטין וולפרס, כלכלן מאוניברסיטת מישיגן. "הם לא רבים והם לא אוהבים להשיב לסקרים". חוקרים אחרים אומרים שמעבר לרמה מסוימת של שכר, האושר למעשה מגיע לישורת.

גם אם תהיה עוד דחיפה קטנה לרמת האושר, "היא תהיה זעירה כל כך שלא תהיה לה כל משמעות", אמר יאן עמנואל דה נווה, פרופסור לכלכלה בבית הספר לעסקים סעיד באוניברסיטת אוקספורד, החוקר שלומות (well-being).

ובכל זאת, הרעיון של משכורת המעניקה אושר מרבי הוא מושך. אנגוס דיטון, המחבר השני של המחקר משנת 2010 וחתן פרס נובל, אמר שהוא חושב שאחת הסיבות לפופולריות של המספר 75 אלף דולר היא שנראה שהוא בהישג יד עבור רבים. "אולי אנשים אוהבים לחשוב שהעשירים מאוד לא נהנים עד כדי כך מהעושר שלהם", אמר.

עוד כתבות

אריאלה רנדלשטיין, בנק הפועלים / צילום: ענבל מרמרי

מנהלת המשכנתאות של בנק הפועלים: "רואים התנהגות יותר נבונה של הצרכנים. כבר לא קונים את דירת החלומות"

מנהלת המשכנתאות בבנק הפועלים אריאלה רנדלשטיין מדברת על האתגרים של שוק הדיור הפועל תחת מלחמה ולאחר שהמחירים חזרו לעלות ● "אמנם התחלות הבנייה לא ירדו אבל אנחנו בפער היסטורי של ביקוש מול היצע"

מסירות הרכב נחתכו / עיבוד: טלי בוגדנובסקי צילום: יוסי כהן

מסירות הרכב נחתכו ב-15%, והיבואנים יוצאים בגל הנחות כדי לעורר את השוק

הביקוש בשוק הפרטי בנסיגה ומחסני יבואני הרכב הופכים צפופים יותר ויותר - והם נאלצים לצמצם את המלאים באמצעות מבצעים והנחות ● בשוק ה"אפס קילומטר" ההוזלות אפילו יותר עמוקות, כולל על כלי רכב חשמליים ● זו בשורה טובה, אם כי זמנית, למחפשי המציאות

גנרטור. הביקוש זינק / צילום: יח''צ

ההצהרות על פגיעה אפשרית בחשמל הפכו לגנרטור של הענף, שרושם גידול בהכנסות

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי החשש מפתיחת חזית צפונית הגדיל את מכירות הגנרטורים והמטענים הניידים

סיידוף וכהן / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבעלים איבד כ־3 מיליארד שקל משווי מניותיו, והמנכ"ל שתוגמל ב־60 מיליון שקל משלם את המחיר

מניית שיכון ובינוי זינקה במעל 7% בעקבות התפטרותו של המנכ"ל הדומיננטי תמיר כהן, שהוביל מטעם נתי סיידוף את העסקה לרכישת השליטה בחברה ב־2018 מידי שרי אריסון ● פרויקטים יקרים והכפלת נטל החוב הובילו לקריסת המניה בכמעט 70% מהשיא ● כהן, שצבר בשנותיו בשיכון ובינוי תגמולי עתק, הודיע כי יפעל כעת לרכישת השליטה בחברה, אך לטענת סיידוף, "אין בכוונתי למכור"

באקו, אזרבייג'ן / צילום: Shutterstock, Vladimir Waldin

החל מ־600 דולר: היעדים החדשים שהישראלים טסים אליהם

מאז שטורקיה ירדה מהמפה, הישראלים מצאו חלופות מפתיעות לחופשה שלהם במדינות כמו אלבניה ואזרבייג'ן ● "למדינות האלה יש אקזוטיות שלא קיימת במקומות אחרים", אומרים בענף, "שילוב בין מזרח ומערב" ● וגם: אלה חברות התעופה שתוכלו לטוס בהן ליעדים האלה

טיילור ספוויט בהופעה בפריז בחודש מאי. תורמת בכל עיר בה היא מופיעה / צילום: ap, Lewis Joly

תרומה של ארוחות לשנה שלמה: כשכוכבת פופ עוזרת יותר מהממשלה

כוכבת הפופ האמריקאית טיילור סוויפט מופיעה כעת בסיבוב הופעות עולמי ● לפי ארגוני צדקה בערים בהן היא הופיעה, היא משאירה אחריה תרומות נדיבות ● בליברפול לדוגמה, לאחר 3 ימים של הופעות היא תרמה סכום שיממן ארוחות למשך שנה שלמה

בנייה בישראל. הלוואות הקבלן בשיא כל הזמנים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הלוואות הקבלן בשיא כל הזמנים: "הרבה סיכונים גלומים בתוך הפתרון הזה"

במאי נרשמו 1.3 מיליארד שקל בהלוואות בלון ובולט ● לכאורה, כולם מרוויחים מהכלי שהפך נפוץ כל כך בשוק הדירות החדשות ● בפועל, יש גם סיכונים

ירושלים / צילום: Shutterstock

תכנון המטרו בירושלים יוצא לדרך: איפה יעברו הקווים?

הגוף שמתכלל את בניית תשתיות התחבורה בירושלים פרסם מכרז לתכנון ראשוני ולבדיקת היתכנות להקמת קווי מטרו בעיר ● ברקע: הצפי של העירייה ומשרד התחבורה כי בשנת 2030 יגיעו הרכבות הקלות בבירה לסף הקיבולת שלהן ● אלו האזורים בהם מתוכננים הקווים לעבור

משה אדרי, גיל גבע ורוני פלמר, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

ראש מינהלת תקומה: "ארבעת החודשים לאחר 7 באוקטובר היו מהקשים בחיי"

ראש מינהלת תקומה משה אדרי, יו"ר תדהר גיל גבע, ומייסד תנועת אור רוני פלמר, שוחחו בכנס הנדל״ן השנתי של פירמת הייעוץ וראיית החשבון EY על מצב הענף ועל שיקום הנגב לאחר ה־7 באוקטובר ● גבע: "בשביל שתקומת הארץ תהיה - צריך שיהיה מי שיבנה אותה"

אפי דהאן מנכל פייפאל / צילום: שלומי יוסף

דווקא בזמן הקריאות לחרם על ישראל, יותר עסקים קטנים מוכרים בשוק הגלובלי

כ-60% מהעסקים הקטנים והבינוניים בישראל מדווחים על פגיעה כלכלית בעקבות המלחמה - כך עולה מסקר חדש של פייפאל ● כ-40% מאלו שמוכרים אונליין, פונים לזירה הבינלאומית ● ישראל מתגייסת

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Associated Press, Patrick Post

המחליף של אהרון ברק בבית הדין בהאג: פרופסור רון שפירא

הותר לפרסום: רס"ל (מיל') יהודה גטו נפל במהלך פעילות מבצעית במחנה הפליטים נור א-שמס ● נתניהו: "מתקדמים לסיום שלב חיסול צבא חמאס" ● בלינקן: "כל העולם תומך בהצעה האמריקנית לעסקת חטופים, חוץ מגורם אחד - חמאס" ● ישראל שחררה את מנהל בית החולים שיפא ● עדכונים שוטפים

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר. דובר מרכזי בוועידת הנדל''ן השנתית של מזרחי טפחות בשיתוף גלובס / צילום: שלומי יוסף

המגמות והתחזיות לשוק הנדל"ן: הוועידה השנתית של מזרחי טפחות בשיתוף גלובס יוצאת לדרך

הוועידה תיערך ביום ראשון ה-7.7 במתחם האירוח "גבריאל" בנס ציונה במתכונת משודרגת ובהשתתפות בכירי הענף, מקבלי החלטות, ראשי רשויות ומיטב המומחים של מזרחי טפחות

מטוס ללא טייס הרמס 900 / צילום: יח''צ

מדינת הענק שמייצרת עבור ישראל טילים ומל"טים

ברשת אל־ג'זירה פורסם כי הודו מייצרת עבור ישראל טילים ומל"טים אשר משמשים אותה במלחמת "חרבות ברזל" ● לפי הפרסום, בהודו מיוצרים חלקים מהותיים מתוך מנועים רקטיים של אמצעים ישראליים, ולא מן הנמנע כי מדובר במערכות ההגנה האווירית חץ 2 וחץ 3

ידין ענתבי / צילום: תמר מצפי

ההפסדים שהסבה ביט והמרוץ מול לאומי: מה מחכה למנכ"ל בנק הפועלים החדש

ידין ענתבי, מנכ"ל בנק הפועלים הנבחר וחבר ההנהלה הוותיק, החל את דרכו במשרד האוצר לפני 20 שנה ומאז טיפס לצמרת המערכת הבנקאית ● כעת, עם כניסתו לתפקיד, הוא צפוי להתמודד עם שורת אתגרים, בהם השלכות המלחמה על המשק ● 3 הערות על המינוי

בני ביטון, ראש עיריית דימונה. מתנגד לתוכנית / צילום: איל יצהר

התוכנית להפוך את הקיבוצים לעיירות מעוררת התנגדות אצל ראשי הערים

מינהל התכנון ידון מחר בהצעה להגדיל את המושבים והקיבוצים במאות יחידות דיור, במה שיהפוך אותם בפועל למועצות מקומיות ● ראשי הערים של קריית שמונה, דימונה ופורום ה-15 חוששים שהדבר יביא לנהירה של אוכלוסייה חזקה מעיירות פיתוח ליישובים הכפריים השכנים

בארי שטרנליכט, יו''ר ומנכ''ל של סטרווד קפיטול / צילום: Reuters, MIKE BLAKE

ניצחון לנאמני סטרווד: התביעה נגד המיליארדר בארי שטרנליכט תתברר

ביהמ"ש דחה את בקשתו של איל הנדל"ן האמריקאי-יהודי בארי שטרנליכט, היו"ר והמנכ"ל של ענקית הנדל"ן סטרווד קפיטל, למחוק אותו מתביעה שהוגשה נגדו ע"י נאמני חברת-הבת שגייסה בעבר 910 מיליון שקל בישראל וקרסה כעבור שנתיים ● השופט: "נראה לכאורה כי המבקשים היו מעורבים בהחלטה על ההנפקה"

דוד זבידה / צילום: כדיה לוי

"השוק מתמחר היום בניית יח"ד ב־1.2 מיליון שקל - עוד לפני עלויות אחרות; מזה אפשר להבין בכמה צריך למכור אותה"

דודו זבידה אמר את הדברים בפאנל על מצב שוק הדיור שנערך בכנס הנדל"ן השנתי של פירמת הייעוץ וראיית החשבון EY ● דין ודברים התפתח בין מנכ"ל רמ"י קוינט לאסף סימון, מנכ"ל בסט ייזום, שאמר: "מנכ"ל רמ"י צריך לעבוד בשתי עבודות? אני לא חושב"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בבורסה: ת"א 90 איבד כ-1%; שיכון ובינוי זינקה ביותר מ-7%

ת"א 90 איבד כ-1%, ת"א 125 ירד ב-0.7% ות"א 35 נחלש ב-0.6% ● בנק הפועלים, שופרסל ושיכון ובינוי דיווחו על שינויים דרמתיים בצמרת, האחרונה לאחר נפילה של כ-31% במניה מתחילת השנה ● בלאומי צופים: "ירידה במחיר הנפט, ומנגד עליית מחיר הגז הטבעי, וגם האורניום" ● בנק הפועלים: "שני ענפי משק בהם הפעילות רחוקה מלהתאושש הם התיירות והבנייה" ● ג'יי.פי מורגן: "מדד S&P 500 ירד במחצית השניה של השנה ב-22%"

מיכל אלרן אלון, מנהלת תכנית חוסן באקדמיה של הקואליציה הישראלית לטראומה / צילום: הקואליציה הישראלית לטראומה

כחמישית מהסטודנטים וחברי הסגל האקדמי בארץ פנו לטיפול נפשי במלחמה

הקואליציה הישראלית לטראומה איגדה כ־20 מוסדות השכלה גבוהה בישראל, במטרה לקדם את תוכנית "חוסן לאקדמיה" ● מנהלת התוכנית: "אנחנו נותנים כלים אופרטיביים לזיהוי נורות אדומות" ● ישראל מתגייסת

בניית משרדים / צילום: טלי בוגדנובסקי

כל מה שצריך לדעת על החוק החדש שמסעיר את ענף הנדל"ן

השבוע נכנס לתוקף חוק שמאפשר ליזמים לפנות לרשות הארצית לקבלת היתרי בנייה, ולהימנע מהמתנה ממושכת בוועדות המקומיות ● לצד ציפייה לשיפור דרמטי בקיצור לוחות הזמנים ורווחיות הקבלנים, בעיריות מזהירים מפגיעה בעצמאותן