גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

וורן באפט נותן ל-WSJ הצצה אל צוואתו

המשקיע המפורסם, המחזיק במניות ברקשייר האת'וויי בשווי של כמעט 130 מיליארד דולר, יפנה את הונו לקרן צדקה חדשה שתנוהל על ידי ילדיו

וורן באפט / צילום: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
וורן באפט / צילום: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

וורן באפט, מהמשקיעים המפורסמים והעשירים בעולם, חושף את תוכניותיו לגבי הייעוד של הונו לאחר מותו.

מניית התקשורת שזינקה ב-56% ביום אחד: מה עשו הישראליות בוול סטריט בסוף השבוע
המספרים מתעדכנים: כמה כסף באמת יעשה אתכם מאושרים?

בראיון ל"וול סטריט ג'ורנל", אמר יו"ר ומנכ"ל חברת ההחזקות ברקשייר האת'וויי כי מרבית ההון שיישאר לאחר מותו יעבור לקרן צדקה חדשה שאותה ינהלו ילדיו - בתו ושני בניו.

בתוך כך הבהיר שהתרומה רבת השנים שלו לקרן של ביל ומלינדה גייטס, שמסתכמת עד כה במיליארדים, תיפסק. "קרן גייטס לא תקבל כסף נוסף אחרי מותי", ציין באפט.

המיליארדר בן ה־93 מאומהה, נברסקה, כבר חילק יותר ממחצית ממניותיו בענקית ההשקעות ברקשייר האתוויי , עליה השתלט ב־1965. לאחר סבב התרומות האחרון לצדקה, שנחשף ביום שישי בבוקר, מחזיק באפט במניות החברה במעל ל־130 מיליארד דולר.

שלושת ילדיו יידרשו להחליט פה אחד אילו מטרות פילנתרופיות ישרת הכסף. באפט לא כתב הנחיות מפורטות לילדיו, אבל שיתף אותם בנקודת המבט האישית שלו בנוגע לנתינה ותרומה.

"צריך להשתמש בזה כדי לעזור לאנשים שלא היו בני־מזל כמונו", אמר. "יש 8 מיליארד אנשים בעולם, ואני והילדים שלי נכללנו ב־100 בני־המזל ביותר מתוך 1% לערך. יש המון דרכים לעזור לאנשים".

כבר ב־2006 הודיע באפט, שהצהיר כי יעסוק בפילנתרופיה עד שימות, ​​כי בכוונתו לתרום. הוא התחייב להעביר מענקים שנתיים במשך כל חייו לקרן גייטס ולארבע קרנות הקשורות למשפחתו. אך באשר לייעוד העושר שלו לאחר מותו - זה לא היה ברור. הוא הדגיש כי תרומותיו לחמש הקרנות יימשכו רק בימי חייו.

לאחר ששינה את צוואתו מספר פעמים, באפט גיבש לדבריו את התוכנית הנוכחית לאחר שראה כיצד התבגרו ילדיו עם השנים.

הבכורה סוזי, בת 71, מתגוררת באומהה ועומדת בראש Sherwood Foundation, קרן המקדמת חינוך לגיל הרך וצדק חברתי. היא גם יו"רית קרן סוזן תומפסון באפט, על שם אמה, אשתו הראשונה של באפט, שמתה בשנת 2004. הקרן מממנת קידום זכויות הקשורות בהיריון ולידה וכן מלגות למכללות, לפי מסמכיה.

הווארד (האווי) באפט, בן 69 המתגורר בדקאטור ((Decatur אילינוי, מנהל ועומד בראש קרן על שמו Howard G. Buffett Foundation, הפועלת למען ביטחון תזונתי, הפחתת סכסוכים ומאבק בסחר בבני אדם. לצד סוזי הוא גם מכהן במועצת המנהלים של ברקשייר האת'וויי.

הבן הצעיר פיטר, בן 66, הוא מלחין המתגורר ליד קינגסטון, ניו יורק. יחד עם אשתו ג'ניפר הם מובילים את קרן NoVo, שהפרויקטים שלה כוללים עבודה עם קהילות של ילידים.

"אני מרגיש מאוד טוב לגבי הערכים של שלושת ילדיי, ויש לי 100% אמון באופן שבו יפעלו", אמר וורן באפט לג'ורנל. הוא הבהיר כי לילדיו יהיה יתרון על פניו בתגובה לכל שינוי עתידי בחוקי המיסוי של קרנות.

"אני אוהב לחשוב שיש לי יכולת 'לחשוב מחוץ לקופסה', אבל אני לא בטוח שאצליח לחשוב מחוץ לקופסה שנמצאת בעומק של 6 רגל מתחת לאדמה, ולעשות עבודה טובה יותר משלושה אנשים שנמצאים על פני האדמה, ושעליהם אני סומך לחלוטין", אמר בדרכו הציורית.

סבב תרומות במעל ל־5.3 מיליארד דולר

ביום שישי האחרון נמסר מברקשייר כי באפט ימיר 8,674 ממניות סוג A שלו למניות סוג B, כדי לערוך סבב נוסף של תרומות. מניה אחת מסוג A מקנה בעלות שוות ערך לזאת של 1,500 מניות מסוג B, ויש לה גם עדיפות מבחינת כוח ההצבעה.

קרן הנאמנות של ביל ומלינדה גייטס תקבל מניות סוג B בשווי כ־4 מיליארד דולר (במחיר הסגירה של יום חמישי), וקרן סוזן תומפסון באפט תזכה לכ־400 מיליון דולר. הקרנות של בתו ובניו של באפט מקבלות כל אחת יותר מ־280 מיליון דולר במניות.

בשנת 2006, במכתבים ששלח לכל אחת מחמש הקרנות הציג באפט את תרומותיו המתוכננות, כשייעד הקצאת מניות כמענקים לכל קרן. שש שנים מאוחר יותר, הכפיל באפט את ההתחייבויות עבור הקרנות בראשות ילדיו.

בהתאם לכך, מדי שנה יועברו 5% מן המניות הנותרות לקרן המתאימה. משמעות הדבר היא שמספר המניות שייתרמו יירד מדי שנה, אולם עליית מחיר המניה עשויה להביא לכך שערך המענקים יגדל. מניות מסוג B של ברקשייר נסחרות ביותר מפי 6 ממחירן בסוף יוני 2006, בהתחשב בפיצול המניות שחל ב־2010.

אולם הניסוח של המכתבים האלה הותיר אי־בהירות בנוגע למה שיעלה בגורל המניות שיהיו בבעלותו בעת מותו.

"תפקיד שלא יסולא בפז" בקרן גייטס

קרן גייטס, מן הגדולות בעולם, ידועה בפעילותה בתחום הבריאות העולמית, וגם בטיפול בנושאי עוני ושוויון מגדרי. מ־2006 עד 2023, תרם באפט לקרן 39.3 מיליארד דולר, על פי נתונים באתר האינטרנט של הקרן. באפט אף שימש כנאמן של קרן גייטס עד 2021; הוא התפטר פחות מחודשיים לאחר שבני הזוג גייטס הודיעו ​​על כוונתם להתגרש.

המנכ"ל, מארק זוסמן, אמר כי "וורן באפט היה נדיב במיוחד כלפי קרן גייטס במשך יותר מ־18 שנים של תרומות וייעוץ. הוא מילא תפקיד שלא יסולא בפז בקידום ועיצוב פעילות הקרן, ליצירת עולם שבו כל אדם יוכל לחיות חיים בריאים ופרודוקטיביים".

באפט תיאר את תוכנית העיזבון שלו בקווים כלליים בהודעה לעיתונות בנובמבר האחרון, שכוללת מענקים משלימים של מניות ברקשייר לארבע הקרנות המשפחתיות.

ילדיו אמרו בראיונות כי עדיין לא החליטו כיצד יקצו את מיליארדי הדולרים. "לא דיברנו על מה נעשה, כי זה מרגיש קצת מוקדם מדי", אמרה סוזי. פיטר אמר שהחלטותיהם עשויות בסופו של דבר להיות מושפעות מגורמים רבים ושונים, החל ממחירי מניות, דרך חוקי מס ועד להתפתחויות חברתיות ופוליטיות. האווי באפט הכיר בגודל המשימה העומדת בפני האחים והבהיר כי "מישהו יצטרך לקחת אחריות על כמות הכסף שהוא רוצה להכניס לקרן צדקה. אני רואה בכך זכות גדולה".

עוד כתבות

צוללת בלתי מאוישת BlueWhale בגרמניה / צילום: התעשייה האווירית

"עשרות מיליונים": מאחורי העסקה של התעשייה האווירית בגרמניה

הצוללת הבלתי מאוישת BlueWhale של התעשייה האווירית משמשת בעיקר לאיסוף מודיעין באמצעים אלקטרוניים ● בועז לוי, מנכ"ל תע"א: "עוד הרבה מדינות מתעניינות ברכש של צוללות"

שמן זית / צילום: דרור מרמור

מהפך: המוצר שמחירו צנח ב-35% - והסיבות

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

בית חולים שיבא, תל השומר / צילום: תמר מצפי

מקום 7 בעולם: בית החולים הישראלי שמככב ברשימה היוקרתית

המרכז הרפואי שיבא עלה שלב נוסף בדירוג הבינלאומי של Newsweek, ומתמקם לצד מוסדות מובילים בעולם ● לרשימה נכנסו חמישה בתי חולים ישראליים, ביניהם גם איכילוב והדסה עין כרם שעלו בדירוג מאז השנה שעברה, בעוד בילינסון ירד למקום נמוך יותר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עוד 5,000 שקל בשנה: העובדים שיגדל להם בקרוב הנטו

במשרד האוצר מקדמים בחוק ההסדרים את ריווח מדרגות המס - שנועד להגדיל את שכר הנטו למעמד הביניים ● דיונים שנערכו בוועדת הכספים חשפו מי ייהנה מההטבה ● במסגרת הרפורמה יתווספו עד 5,000 שקל בשנה לשכר, אולם היא צפויה להעמיק את הגירעון

איל וולדמן וג'נסן הואנג / צילום: איל יצהר, רויטרס

דוחות אנבידיה חושפים: החברה הישראלית שמייצרת 40 מיליארד דולר בשנה

ענקית השבבים שוב הצליחה להכות את תחזיות השוק, ובדרך גם חשפה פרטים חדשים על הפעילות בישראל ● מספר העובדים גדל, היקף המס המשולם האמיר, ומעל הכול בלטה פעילות חטיבת התקשורת שמבוססת על רכישת מלאנוקס שהציגה שיעור צמיחה של 263%

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הדד-ליין של טראמפ מתקרב, גורמים בישראל: "רגע האמת מגיע"

סבב שיחות דרמטי בז'נבה: בצבא נערכים לאפשרות של מתקפה כוללת ● שישה מטוסי F-22 נוספים בדרך לישראל, פיקוד העורף מרחיב את התרגול ● שר החוץ האמריקאי רוביו: ההתעקשות של איראן שלא לדון בטילים הבליסטיים שלה היא "בעיה גדולה מאוד" ● מומחים ודיפלומטים: תוכנית הגרעין של איראן לא התקדמה באופן ממשי מאז המלחמה עם ישראל ביוני ● עדכונים שוטפים

דוד לרון / צילום: ישראל שם טוב

מנכ"ל דואר ישראל דוד לרון פורש אחרי 4 שנים

דוד לרון, שמונה בשנת 2022 ע"י דירקטוריון החברה לתפקיד המנכ"ל, הודיע על פרישתו ● טרם ברור מי יחליף אותו, ולרון מתכנן להמשיך ולכהן כמנכ"ל בחודשים הקרובים עד שיימצא לו מחליף

שחר תורג'מן, נשיא איגוד לשכות המסחר, ובצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: עופר חג'יוב, שלומי יוסף

סערת הפטור ממע"מ: איגוד לשכות המסחר עתר נגד הצו החדש של סמוטריץ'

שר האוצר סמוטריץ' הכריז אמש על צו חדש שמרחיב את הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-130 דולר, לאחר שהצו הקודם בגובה 150 דולר בוטל ע"י הכנסת ● איגוד לשכות המסחר, שעתר נגד הצו הקודם ונדחה, פנה הבוקר שוב לבג"ץ בבקשה לצו מניעה: "זה לא ויכוח על 20 דולר לכאן או לכאן - זו שאלה עקרונית של כיבוד הכרעת הכנסת"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

פתיחה מעורבת בתל אביב; מניית מזרחי טפחות יורדת אחרי הדוחות

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.4% ● יום תנודתי בתל אביב הסתיים בירידות, בהובלת מניות הנדל"ן ● חברת הנדל"ן תדהר בדרך להנפקה בבורסה בת"א ● וול סטריט ננעלה אתמול בעליות, בעוד המשקיעים ממשיכים לשקול את השפעות ה-AI על השווקים ● דוחות אנבידיה ניפצו שוב את תחזיות האנליסטים ● וגם: הבורסה באסיה שהפכה לאחת המובילות בעולם בשנת 2026

נושאת המטוסים האמריקאית פורד בדרכה לחופי ישראל / צילום: Reuters, Stelios Misinas

הדד־ליין של טראמפ לאיראן מתקרב, ובאוצר כבר נערכים לפרוץ את תקציב הביטחון

לגלובס נודע כי במשרד האוצר מקיימים דיונים והערכות באשר להשלכות הכלכליות של מערכה נוספת מול איראן ● "זה עניין של שבועות עד שייפרץ התקציב", אומר גורם המעורה בפרטים ● בקרוב יפקע האולטימטום שנתן טראמפ למשטר האייתולות במטרה להגיע להסכם

מכשיר הגלקסטי החדש / צילום: סמסונג

סמסונג משיקה את מכשירי הדגל החדשים שלה. כמה הם יעלו בישראל?

יצרנית הסמארטפונים הקוריאנית השיקה סדרת מכשירים חדשה, Galaxy S26, שכוללת יכולות בינה מלאכותית ● בין החידושים: "תצוגת פרטיות", פיצ'ר שיאפשר לסרוק מסמכים וגם כזה שיוכל לחפש עבורכם תמונות בגלריה ● כמה זה יעלה, ואיפה תוכלו למצוא הנחות?

מטוסי אל על / צילום: עידו וכטל

170 אלף שקל בשנה בממוצע: הדוחות חשפו בונוס אדיר לטייסי אל על

גם בשנה שבה נפגעה משקל חזק, מלחמה באיראן והפרשה לקנס של רשות התחרות, הרוויחה חברת התעופה 403 מיליון דולר - ירידה של 26% מ–2024 ● הבונוס לכל טייס: מעל 170 אלף שקל ויותר מכפול מתחילת המלחמה ● והיכן מתכנן המנכ"ל להשקיע את המיליארדים שבקופה

נטל המס על הציבור הגיע ב-2025 לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022

דוח הכלכלן הראשי: "נטל המס עלה שוב בצורה משמעותית ב-2025"

נתוני האוצר מצביעים על קפיצה של כמעט 2% תוצר בנטל המס על הציבור, לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022 - זאת בעיקר בשל העלאות המסים שנועדו לממן את המלחמה ● באוצר מזהירים מפני שחרור הרסן התקציבי: "גידול מהיר בגביית המס עשוי להיות זמני"

מוסך / אילוסטרציה: Shutterstock

פסק דין של בג"ץ עשוי לסלול את הדרך להוזלה קבועה במחירי ביטוח הרכב

בג"ץ קבע השבוע כי אין לחייב את חברות הביטוח לשלם מחירי המחירון הגבוהים על חלפים בתאונות רכב ● זאת בניגוד לדרישת איגוד המוסכים, שהגיש את העתירה ● בשוק מקווים כי הפסיקה, שמוזילה את עלויות תיקוני הרכב תתגלגל לפרמיות הביטוח לטווח הארוך

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

הישראלית שצללה בכ-50% במסחר בוול סטריט

חברת הטכנולוגיה לעולם היופי אודיטי טק נפלה במסחר בוול סטריט לשפל לאחר שסיפקה תחזית חלשה ● בחברה מייחסים את התחזית לאתגר בו היא נתקלה מול שותף הפרסום שלה, שהוביל לגידול בעלויות, ומעריכים כי הסוגיה תיפתר ● אורן הולצמן, מנכ"ל החברה: "זיהינו רק לאחרונה את שורש הבעיה, לוקח זמן להתאושש"

סניף בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

לאומי סוגר את חברת ניהול התיקים וידאה ומרחיב את מערך ההשקעות

במסגרת ארגון מחדש שיזם לאומי, תחום ניהול ההשקעות בשוק ההון יועבר למערך ההשקעות בבנק בניהולו של אריאל כהן ● המהלך מתרחש ברקע למהלך אחר שעליו הכריז לאומי בשבוע החולף בתחום המסחר בשוק ההון - קמפיין "לא הרווחתם לא שילמתם"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הביטקוין טיפס ב-7%, מניות הקריפטו זינקו

נאסד"ק עלה ב-1.3% ● בעקבות הדוחות - אודיטי טק (איל מקיאג') הישראלית צנחה בעשרות אחוזים לשפל של כל הזמנים ● אלוט נפלה במעל 20% בעקבות הדוח הכספי ● ענקית השבבים אנבידיה תדווח לאחר נעילת המסחר את תוצאותיה הכספיות ● הביטקוין עלה ל-68 אלף דולר למטבע

מטוס של KLM / צילום: Shutterstock

חברת התעופה שמבטלת טיסות לישראל עד להודעה חדשה

חברת התעופה ההולנדית KLM הודיעה הערב כי היא מבטלת את טיסותיה מנתב"ג החל משבוע הבא

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

לייזר ועסקאות במיליארדים: מה מחפש ראש ממשלת הודו בישראל

ביקורו של נרנדרה מודי בארץ, לראשונה מאז 2017, יכלול שורת היבטים, בהם ביטחוניים, סחר והעברת טכנולוגיות להודו ● לצד הרחבת הסחר ושיתופי פעולה טכנולוגיים, אחד הנושאים המרכזיים שהצדדים ידונו עליו הוא פיתוח בתחום ההגנה מטילים בליסטיים

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

עושה את זה שוב: אנבידיה מכה את תחזיות השוק

אנבידיה עקפה את הצפי הן בשורת ההכנסות והן ברווח, ובנוסף הציגה גם תחזיות חזקות להמשך ● הכנסות ממרכז הנתונים צמחו ב-75% ● הרווח גולמי היה 75% ועמד ביעד הרווחיות הגבוה שהציבה החברה ● המניה עולה בכ-3.5% במסחר המאוחר