גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פחות שומן, יותר פחמימות: כך המלחמה משפיעה על הישראלים

חברת לומן, שפיתחה מכשיר הבוחן את תוצרי המטבוליזם, בדקה מדגם של 100 משתמשים. אצל כ-60% מהם חל מעבר לשימוש ביותר פחמימות כמקור אנרגיה - למרות ששמרו על התזונה שלהם דומה ● וגם: הניסוי הקליני המוצלח של חברת התרופות האמריקאית אלנילם ● השבוע בביומד 

המטבוליזם של הישראלים השתנה בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר / אילוסטרציה: Shutterstock, mi_viri
המטבוליזם של הישראלים השתנה בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר / אילוסטרציה: Shutterstock, mi_viri

נתוני לומן מראים: המלחמה משפיעה על המטבוליזם של הישראלים

דוח של חברת לומן, שפיתחה מכשיר הבוחן את תוצרי המטבוליזם, מראה כי המטבוליזם של הישראלים השתנה בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר.

מחקרים חדשים מגלים: האם צפייה בטלוויזיה בלילה באמת הורסת את השינה? 
המנכ"לית שרוצה לטפל באחת הבעיות שהכי מטרידות גברים 
קרן ההשקעות שהשיקה מסלול מהיר ליזמים בתחום הביומד 

לומן פיתחה ומשווקת מכשיר שלתוכו נושפים המשתמשים, ובאמצעות ניתוח תוצרי הנשימה, ניתן לדעת האם הגוף שורף פחמימות או שומן כדי להשיג אנרגיה. החברה עקבה אחרי נתונים של 100 משתמשים ישראלים בני 21-40, ומצאה כי אצל כ-60% מהם, חל מעבר לשימוש ביותר פחמימות כמקור אנרגיה, למרות שהם שמרו את התזונה שלהם דומה, כלומר השינוי הוא בתפקוד של הגוף ולא בכמות הפחמימות הנצרכת ביום.

ד"ר מירב מור, דוקטור לפיזיולוגיה ממכון ויצמן ומייסדת-שותפה בחברה, מציעה מנגנון אפשרי לתופעה: "כאשר אדם נמצא בלחץ, מופעל מנגנון אשר נועד לחסוך בהוצאת אנרגיה אצלו והוא מפחית את המטבוליזם שלו. כלומר, אדם לחוץ ישתמש בפחות אנרגיה כדי לבצע את אותן המשימות. הגוף מתייעל בעצם, אבל יש לזה מחיר. אותו אדם יאגור את האנרגיה מהפחמימות שבהן לא השתמש, ולמחרת בבוקר כשיתעורר, הוא יצרוך אנרגיה מאותן פחמימות ולא משומן, והתוצאה היא השמנה, וגם פיתוח תנגודת לאינסולין".

אף שהמנגנון הזה כבר תואר במדע, עד היום לא היה מידע מקבוצה גדולה של אנשים שמודדים את המטבוליזם שלהם כל בוקר, במקביל להתרחשות אירוע מלחיץ בסדר גודל לאומי שמשפיע על כולם.

נראה על פי המנגנון הזה כי התערבויות לעידוד רגיעה פיזיולוגית כמו נשימות, פעילות גופנית כמו יוגה, זמן איכות עם מעגל תמיכה רגשי ואולי אפילו תרופות נוגדות חרדה, יכולים לעזור לא רק למתח הנפשי, אלא גם להשפעותיו על המטבוליזם, וכתוצאה מכך על המשקל.

חברת לומן הוקמה ב-2018 וכיום מודדת את תוצרי הנשיפה של כ-120 אלף משתמשים ברחבי העולם. החברה גייסה עד היום 82 מיליון דולר ומעסיקה כ-120 עובדים.

הניסוי של אלנילם

מניית חברת התרופות האמריקאית אלנילם (Alnylam ) עלתה במהלך השבוע 58%, לאחר הצלחה בניסוי קליני שכונה באתרי חדשות הביומד האמריקאים, "אחד הניסויים שהשוק הכי התעניין בהם השנה". בעקבות תוצאות הניסוי הטובות ועליית המניה, שוויה של החברה עומד כעת על 30 מיליארד דולר. מנכ"לית החברה, יבון גרינסטריט, אמרה כי מדובר ב"נקודת מפנה לחברה שלנו, לקראת הפיכתה לחברת ביוטק מן השורה הראשונה".

אלנילם היא חברת ביוטק העוסקת בתחום תרופות ה-RNA-i, קטגוריה חדשה יחסית של תרופות שמשפרות את מצב החולים על ידי הפרעה למנגנוני RNA. אלנילם הייתה חלוצת התחום, ואחרי דרך ארוכה ומפותלת, יש לה היום חמישה מוצרים בשוק, והיא רשמה ב-2023 הכנסות של 1.86 מיליארד דולר.

חלק מן הגורמים בשוק כינו את הניסוי "ללכת על הכל או ללכת הביתה" מנקודת המבט של אלנילם. המוצר מיועד לטיפול במחלה נדירה בשם transthyretin amyloid cardiomyopathy (ATTR-CM) אשר למרות שהיא בחלק מהמקרים גנטית, מופיעה בגילאי ה-50-60 וגורמת להתקפי לב. תוחלת החיים של החולים בה היא 2.5-5 שנים לאחר האבחון.

השוק אליו פונה המוצר החדש הוא שוק גדול יחסית לשווקים הקיימים אליהם פונה החברה. מוצר קודם של החברה שפותח לשוק זה, נכשל בו. בנוסף להיותו משמעותי לאלנילם, השוק משמעותי מאוד לקטגוריית מוצרי ה-RNAi. ובנוסף, אלנילם ביקשה להראות בניסוי כי המוצר שלה טוב יותר מזה של חברת פייזר, שכרגע שולטת בתחום הזה, עם הכנסות של 3.3 מיליארד דולר. המוצר שלה פועל במנגנון אחר.

הניסוי היה מורכב משום שהחברה רצתה להראות גם את היעילות של המוצר שלה כמוצר יחיד, וכן את העדיפות שלו על המוצר של פייזר, ובשאיפה אפילו את האפשרות להשתמש בו בשילוב המוצר של פייזר. המטרות הן רבות משום שהצרכים של החברה צפויים להשתנות עם הזמן: בשנים הקרובות, נראה כי חברות הביטוח ירצו לשלם רק עבור אחד משני המוצרים, כי שניהם תרופות אינובטיביות יקרות, ואלנילם רוצה להיות המוצר שיבחר. עם זאת בעתיד, כשהתרופה של פייזר תהפוך להיות גנרית, אלנילם תרצה לעודד את השימוש בשתי התרופות יחד, במקום רק בתרופה הזולה.

המתח סביב הניסוי עלה (והמניה ירדה) כאשר אלנילם ביצעה כמה שינויים של הרגע האחרון במבנה הניסוי, ובין היתר האריכה את משכו בכמה חודשים, מה שבדרך כלל לא מבשר טובות.

והתוצאות? התרופה הצליחה להפחית ב-28% את הסיכון להתקפי לב לעומת קבוצת פלצבו, שכללה גם נבדקים שהיו מטופלים בטיפול של פייזר (40%), וגם נבדקים נאיביים (60%). היעד העיקרי של הניסוי, זה לפיו יאושר המוצר, היא מול הקבוצה הנאיבית, ושם הייתה התוצאה ירידה של 33%, שהינה מובהקת סטטיסטית.

החברה שחררה יחסית מעט מידע מן הניסוי, כאשר חלק מן המידע ישוחרר בכנס שייערך בהמשך. ולכן אי אפשר להבין בדיוק כמה התקפי לב נחסכו מול תת-הקבוצה מתוך קבוצת הביקורת שהייתה מטופלת במוצר של פייזר (40% כאמור). האנליסטים היו רוצים לדעת יותר, על השילוב בין המוצר של אלנילם למוצר של פייזר. גם את התוצאות הללו, לפחות רמז להן, ניתן כנראה לסחוט מן הניסוי הנוכחי, אך אלנילם עדיין לא חשפה אותם.

קשה גם להשוות לנתונים היסטוריים מניסוי שלב III שבזכותו קיבלה פייזר אישור בזמנו. היא חסכה אז 30% מהתקפי הלב, על פניו מספר דומה, אבל הניסוי של פייזר נערך בתקופה בה הטיפול התומך במחלה היה פחות טוב, ולכן האתגר של אלנילם להגיע לאותן התוצאות היה לכאורה גבוה יותר.

עם זאת, העלייה במניה משמעותה שהאנליסטים והרופאים מבינים מן הנתונים שהתרופה של אלנילם יכולה להתחרות בזו של פייזר. יש לה יתרון נוסף, של מתן בזריקה תת עורית פעם בשלושה חודשים, לעומת בליעת כדור פעם ביום.

חברת Sensi.AI מגייסת 31 מיליון דולר לטיפול בגיל השלישי

חברת Sensi.AI הודיעה בשבוע שעבר על גיוס של 31 מיליון דולר לפלטפורמה לטיפול במבוגרים בביתם. הפלטפורמה של סנסי משמשת כ"מנהל מקרה" לטיפול בגיל השלישי, וכולל גם יכולות ניתוח מידע קולי כדי לחזות אירועים משמעותיים מבחינה טיפולית ומתן התראות למטפלים. באמצעות המידע המוזן למערכת בשילוב המידע הקולי, היא מזהה בעיות כמו דלקת ריאות, זיהומים בדרכי השתן, עמידות לטיפול, שינויים קוגניטיביים ומקרי חירום כמו נפילות.

את הסבב הובילו במשותף Zeev Ventures ו-Insight Partners, בהשתתפות Entrée Capital והמשקיעים הקיימים Entrée Capital, Flint Capital, Jibe Ventures ו- Secret Chord Ventures. סבב זה מביא את סך גיוסי החברה ליותר מ-53 מיליון דולר.

שוק הגיל השלישי מאופיין במחסור חמור במטפלים כאשר לעיתים קרובות בני המשפחה שותפים לטיפול. מטרת הטכנולוגיה של סנסי היא למנוע שחיקה מהמטפלים ולייעל את עבודתם, וכך לאפשר למבוגרים להישאר כמה שיותר זמן בבית. לדברי החברה, היום חברות טיפול במבוגרים בארה"ב נאצלות לדחות את רוב המעוניינים בטיפול בביתם, משום שאין להן מספיק כוח אדם.

לחברה היום 70 עובדים בתל אביב, אוסטין ופאלו אלטו.

סנסי הצליחה להגיע לגיוס אף שאיבדה במלחמת חרבות ברזל את אחד המנהלים הבכירים שלה, יובל ליבני, אשר נפל בעת שירותו במילואים ב-9.10. מן החברה נמסר כי: "יובל תרם רבות להתקדמות החברה במקצועיות ומסירות והינו חלק מרכזי מהצלחת החברה וצמיחתה המהירה בשנים האחרונות".

החברה מנוהלת על ידי רומי גובס, שגם ייסדה אותה יחד עם נבו אלמלם ואלון ברנר.

עוד כתבות

מטוס ללא טייס הרמס 900 / צילום: יח''צ

מדינת הענק שמייצרת עבור ישראל טילים ומל"טים

ברשת אל־ג'זירה פורסם כי הודו מייצרת עבור ישראל טילים ומל"טים אשר משמשים אותה במלחמת "חרבות ברזל" ● לפי הפרסום, בהודו מיוצרים חלקים מהותיים מתוך מנועים רקטיים של אמצעים ישראליים, ולא מן הנמנע כי מדובר במערכות ההגנה האווירית חץ 2 וחץ 3

עו''ד ד''ר גיל לימון, המשנה ליועצת המשפטית לממשלה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המשנה ליועמ"ש בדיון על מינוי נציב שירות המדינה: פתוחים לדיון על הרכב ועדת האיתור

ועדת החוקה דנה היום בסוגיית מינוי נציב שירות המדינה ● במוקד הדיון - נוהל בדבר אופן מינוי הנציב שגיבשה היועצת המשפטית למשרד רה"מ, שלומית פרגו-ברנע, בהסכמת היועמ"שית, גלי בהרב-מיארה, אשר נדחה בשלב זה ע"י הממשלה ● עיקר המחלוקת בין הצדדים נוגע לשאלת מעורבותו של נתניהו בהליך בחירת הנציב

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב-יפו / צילום: איל יצהר

צפרתם ברחוב בת"א בלי סיבה? העירייה רוצה לקנוס אתכם

עיריית תל אביב-יפו אישרה השבוע תיקון לחוק העזר העירוני למניעת רעש, לפיו הצפירה תהפוך לעבירת קנס בשווי 475 שקל, ובעל הרכב ייחשב כמי שאחראי על העבירה ● המהלך טעון את אישור משרדי הממשלה וועדת החוקה ● חולדאי: "שמח לבשר שהמנהג הקלוקל הזה עתיד להיעלם מחיינו העירוניים"

אסדת קידוח ''תמר''. מצרים תלויה ביבוא מישראל / צילום: אלבטרוס

המדינה המפתיעה שגם תיפגע ממלחמה בין ישראל לחיזבאללה

הסלמה מול חיזבאללה צפויה להציב את אסדות הגז כיעד מרכזי של ארגון הטרור ● במצב כזה, מי שתיפגע באופן משמעותי היא מצרים, שסובלת ממחסור חמור בחשמל ותלויה ביבוא מישראל

באקו, אזרבייג'ן / צילום: Shutterstock, Vladimir Waldin

החל מ־600 דולר: היעדים החדשים שהישראלים טסים אליהם

מאז שטורקיה ירדה מהמפה, הישראלים מצאו חלופות מפתיעות לחופשה שלהם במדינות כמו אלבניה ואזרבייג'ן ● "למדינות האלה יש אקזוטיות שלא קיימת במקומות אחרים", אומרים בענף, "שילוב בין מזרח ומערב" ● וגם: אלה חברות התעופה שתוכלו לטוס בהן ליעדים האלה

בארי שטרנליכט, יו''ר ומנכ''ל של סטרווד קפיטול / צילום: Reuters, MIKE BLAKE

ניצחון לנאמני סטרווד: התביעה נגד המיליארדר בארי שטרנליכט תתברר

ביהמ"ש דחה את בקשתו של איל הנדל"ן האמריקאי-יהודי בארי שטרנליכט, היו"ר והמנכ"ל של ענקית הנדל"ן סטרווד קפיטל, למחוק אותו מתביעה שהוגשה נגדו ע"י נאמני חברת-הבת שגייסה בעבר 910 מיליון שקל בישראל וקרסה כעבור שנתיים ● השופט: "נראה לכאורה כי המבקשים היו מעורבים בהחלטה על ההנפקה"

ביטול אג''ח המיועדות / אילוסטרציה: Shutterstock

ביטול אג"ח המיועדות: 3 מיליארד שקל חיסכון למדינה, אבל מה יקרה כשהריבית תרד?

על פי מחקר שערך איגוד בתי ההשקעות, מאז תחילת יישום הרפורמה, החיסכון המצטבר למדינה מסתכם בכ-3.15 מיליארד שקל ● המחקר מפרט שני מרכיבים עיקריים: חיסכון שוטף לתקציב המדינה בגין אי-תשלום תשואה מובטחת, וצבירת רווחים עתידיים לקרן הייעודית להשלמת תשואה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בבורסה: ת"א 90 איבד כ-1%; שיכון ובינוי זינקה ביותר מ-7%

ת"א 90 איבד כ-1%, ת"א 125 ירד ב-0.7% ות"א 35 נחלש ב-0.6% ● בנק הפועלים, שופרסל ושיכון ובינוי דיווחו על שינויים דרמתיים בצמרת, האחרונה לאחר נפילה של כ-31% במניה מתחילת השנה ● בלאומי צופים: "ירידה במחיר הנפט, ומנגד עליית מחיר הגז הטבעי, וגם האורניום" ● בנק הפועלים: "שני ענפי משק בהם הפעילות רחוקה מלהתאושש הם התיירות והבנייה" ● ג'יי.פי מורגן: "מדד S&P 500 ירד במחצית השניה של השנה ב-22%"

מיכל אלרן אלון, מנהלת תכנית חוסן באקדמיה של הקואליציה הישראלית לטראומה / צילום: הקואליציה הישראלית לטראומה

כחמישית מהסטודנטים וחברי הסגל האקדמי בארץ פנו לטיפול נפשי במלחמה

הקואליציה הישראלית לטראומה איגדה כ־20 מוסדות השכלה גבוהה בישראל, במטרה לקדם את תוכנית "חוסן לאקדמיה" ● מנהלת התוכנית: "אנחנו נותנים כלים אופרטיביים לזיהוי נורות אדומות" ● ישראל מתגייסת

מסירות הרכב נחתכו / עיבוד: טלי בוגדנובסקי צילום: יוסי כהן

מסירות הרכב נחתכו ב-15%, והיבואנים יוצאים בגל הנחות כדי לעורר את השוק

הביקוש בשוק הפרטי בנסיגה ומחסני יבואני הרכב הופכים צפופים יותר ויותר - והם נאלצים לצמצם את המלאים באמצעות מבצעים והנחות ● בשוק ה"אפס קילומטר" ההוזלות אפילו יותר עמוקות, כולל על כלי רכב חשמליים ● זו בשורה טובה, אם כי זמנית, למחפשי המציאות

דוד פתאל, בעלים ומנכ''ל מלונות פתאל, בכנס הנדל''ן של EY / צילום: כדיה לוי

דוד פתאל: "אנשים מעדיפים היום חוויות על פני חסכונות"

על אף שחלק מהשלכות ימי הקורונה טרם התפוגגו - דוד פתאל, בעלים ומנכ"ל רשת מלונות פתאל, העריך היום בכנס הנדל"ן השנתי של פירמת הייעוץ וראיית החשבון EY כי שוק התיירות מתקרב לרמות השיא של שנת 2019

אילוסטרציה: Shutterstock, Igal Vaisman

הדד-ליין של החשכ"ל לחרדים פקע: כך ייראה השינוי הדרמטי ברשתות החינוך של ש"ס ויהדות התורה

היום פקע האולטימטום של החשכ"ל יהלי רוטנברג לרשתות החינוך המשויכות למפלגות החרדיות: עמידה בסטנדרטים ניהוליים מקובלים - או ניתוקן ממערכות הכספים של המדינה והוצאת חשבות האוצר מתוך המוסדות ● בחשכ"ל יבנו יחד עם הרשתות מבנה ארגוני חדש, והן יידרשו למנות מנהל כספים משלהן שייקח אחריות על הפעילות הפיננסית, במקום חשבות האוצר

בהודו משוכנעים: ישראל עומדת בפני הפסד אסטרטגי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הכאוס בין הפלסטינים ברחובות עזה יוצא משליטה, עינב צנגאוקר פועלת להדחת נתניהו כדי להחזיר את בנה החטוף, בהודו פורסים את כל הבעיות שעומדות בפני ישראל, וקואליציית Teach NY היהודית מכוונת את מאמציה להשפיע על הבחירות בניו יורק ב-2025 ● כותרות העיתונים בעולם

טלי בן עובדיה (רלוונט), מירי מיכאלי ( i24news), יוליה שמאלוב־ברקוביץ' (חדשות 13) / צילומים: כפיר זיו,  יורי סקוירסקי, איל יצהר, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

3 הערות על שוק התקשורת: חבלי הלידה, סיבוב הפרסה ומאבק העובדים

מה עומד מאחורי שורת המהלכים המתרחשים כעת במפת התקשורת הישראלית: המינוי של יוליה שמאלוב־ברקוביץ' למנכ"לית חדשות 13 והמאבק החריף עם העובדים, לוח השידורים החדש של ערוץ i24NEWS בעברית וההחלטה של רלוונט להתמקד בדיגיטל

וול סטריט / צילום: Shutterstock, orhan akkurt

ירידות קלות בוול סטריט; פאוול: חושש להוריד את הריבית מוקדם מדי

טסלה עולה ב-8% לאחר פרסום מסירת כלי הרכב לרבעון השני ● מדד קוספי ירד ב-0.9% ● הין היפני ירד לשפל חדש מול הדולר, 161.8 ין לדולר ● יוליוס בר: "האירו מתחזק מול הדולר בתגובה לתוצאות הבחירות בצרפת" • אנליסטים בוול סטריט מנתחים את ההשלכות של בחירת טראמפ לנשיאות על שוק האג"ח

נושאת המטוסים האמריקאית קרל וינסון שמשתתפת  בתרגיל הימי RIMPAC / צילום: Reuters, Qian Weizhong/VCG

מסר לסין: ישראל משתתפת בתרגיל צבאי בהוואי

בשבוע שעבר נפתח בהוואי התרגיל הימי הנחשב לגדול בעולם - RIMPAC ● בתרגיל משתתפת ישראל לצד מדינות מוסלמיות בולטות כאינדונזיה, מלזיה ובורניי ● התרגיל מהווה מסר לסין ולרוסיה המאיימות על היציבות בעולם

מנכ''ל מבנה, עוזי לוי / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל מבנה עוזי לוי: "ענף המשרדים בעייתי מחוץ לתל אביב"

בכירים מתחום הנדל"ן המניב השתתפו היום בכנס הנדל"ן השנתי של פירמת הייעוץ וראיית החשבון EY ודיברו על מגזרי המסחר והמשרדים ● הראל ויזל, מנכ"ל קבוצת פוקס: "כשהישראלים יחזרו לטוס, רמת הביקוש פה תרד, וחברות בינלאומיות לא ימהרו לפתוח פה חנויות"

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מירי דווידוביץ', באדיבות Start-Up Nation Central

התאוששות בהייטק? סימני השאלה שמעלה חברת המחקר על הנתונים המעודדים

לאחר שבתחילת השבוע התפרסמו נתונים מעודדים לגבי מצב הגיוסים של חברות הייטק ישראליות - מחקר חדש שופך מים צוננים על האופטימיות ● סכום הגיוס ברבעון השני של 2024 אכן עלה - אך רובו הושג ע"י מספר קטן של חברות ● עוד מגלה מכון המחקר כי מספר המשקיעים בהייטק הישראלי הולך ופוחת במידה דרמטית

בנייה בישראל. הלוואות הקבלן בשיא כל הזמנים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הלוואות הקבלן בשיא כל הזמנים: "הרבה סיכונים גלומים בתוך הפתרון הזה"

במאי נרשמו 1.3 מיליארד שקל בהלוואות בלון ובולט ● לכאורה, כולם מרוויחים מהכלי שהפך נפוץ כל כך בשוק הדירות החדשות ● בפועל, יש גם סיכונים

גנרטור. הביקוש זינק / צילום: יח''צ

ההצהרות על פגיעה אפשרית בחשמל הפכו לגנרטור של הענף, שרושם גידול בהכנסות

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי החשש מפתיחת חזית צפונית הגדיל את מכירות הגנרטורים והמטענים הניידים