גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנהל ההשקעות שממליץ לשמור כעת על כסף נזיל

שמואל בן אריה מפיוניר, שמעיד על עצמו כ"מכור" לשוק ההון, מעדיף להשקיע באג"ח קונצרניות בישראל, ואת רוב הרכיב המנייתי מעבר לים ● "כשיש כזו אי־ודאות בישראל, ומנגד כלכלה כה חזקה בארה"ב, אני מעדיף להיות בעיקר שם" ● ומאיפה להערכתו יגיע המשבר הבא

שמואל בן אריה, מנהל השקעות ראשי בחברת פיוניר / צילום: שרון גולדברג
שמואל בן אריה, מנהל השקעות ראשי בחברת פיוניר / צילום: שרון גולדברג

שמואל בן אריה לא תכנן להיות כלכלן. בגיל 15 הוא היה תקליטן ואחר־כך שירת בגלי צה"ל כאיש סאונד. השינוי הגיע אחרי הצבא, כאשר נחשף לעולם ההשקעות במהלך לימודיו לתואר ראשון בכלכלה: "התמכרתי לזה ברמה קשה. יש אנשים שחושבים שאני משוגע, שלא הגיוני לבדוק כל חצי שעה מה עשו המדדים ומה חדש בבורסה. אבל אני מכור לבדיקות של מה עשו המדדים בתל אביב, בוול סטריט, שקל־דולר וגם לקריאת דוחות כספיים וכתבות כלכליות".

שאלות ותשובות | היום זה קורה: הכירו את המגבלות החדשות על ההשקעות שלכם
בורסת תל אביב מסכמת מחצית: המניה שהכפילה את שוויה וזו שהתרסקה

את רוב דרכו המקצועית של בן־אריה הוא עשה בחברת פיוניר, המספקת שירותי ניהול הון ופמילי אופיס, וכיום הוא מכהן כסמנכ"ל ההשקעות בחברה שמנהלת יותר מ־5 מיליארד שקל עבור לקוחות אמידים. הוא הצטרף לשוק ההון "רגע לפני משבר הסאב־פריים בארה"ב ב־2008", ולדבריו זה מה שגרם לו להניח שהריבית בארה"ב לא תתחיל לרדת ב־2023 כמו שרבים ציפו, וגם לא השנה. "אולי היא תרד פעם אחת כדי לשמור על האמינות של הפדרל ריזרב (הבנק המרכזי של ארה"ב, פד, נ"א).

"אנשים מפספסים שהכלכלה האמריקאית נמצאת כעת בשיא שלה ולכן אין היגיון להוריד את הריבית. ב־2008 המשבר היה כל־כך קשה שהריבית ירדה לתחתית ונשארה שם יותר מעשור. הכלכלה הייתה חלשה ולכן הריבית נשארה אפסית. הצד השני הוא שכעת הכלכלה האמריקאית בשיא ואין עדיין אבטלה משמעותית. בעתיד עוד יכתבו ספרים על הנגיד ג'רום פאוול, שהצליח להעלות את הריבית כל־כך מהר בלי לפרק את הכלכלה".

מה המשמעות של כל זה?
"בכל תרחיש שהכלכלה האמריקאית לא מתרסקת, יש גבול כמה הריבית תרד (היום היא נמצאת ב־5.5% בטווח העליון, נ"א). אנשים צפו שהיא תרד ל־3.5% כבר השנה. זה לא ריאלי, ואני גם לא בטוח שהיא תגיע לשם בסוף 2025. לכן צריך 'להתגלגל' על המח"מ (משך חיים ממוצע) הקצר באג"ח ולא להאריך אותו.

"מאחר שאף אחד לא יודע לתזמן מתי יהיה נכון להאריך את המח"מ, אני מאריך ב־0.5 כל חצי שנה. הפד מנסה לעגן לנו בראש ריבית שהיא לא אפס. כל עוד הריבית גבוהה, החברות הגדולות שיש להן מזומנים וכמעט ללא חוב ימשיכו להוביל, וחברות קטנות יתקשו".

תמיד צריך נזילות

כשאנחנו מבקשים מבן אריה לבנות תיק השקעות, הוא מציע למשקיע סולידי הרכב של 14% במניות בארה"ב, 6% במניות בישראל; עוד 10%-15% ב"נזילות", כלומר קרנות כספיות, "כי תמיד בזמן שהעולם 'על מי מנוחות' ושוקי המניות בשיא, צריך נזילות. שיהיה מאיפה להגדיל את ההחזקות במקרה של נפילות בשווקים".

עוד הוא ממליץ על החזקה של 10%-15% באג"ח של ממשלת ישראל במח"מ ארוך של 5 עד 10 שנים, "כיוון שהריביות גבוהות וצריך 'לקבע' את הריביות הללו". עוד 55% באג"ח קונצרניות בישראל במח"מ קצר מאוד של שנה עד שנתיים, "כדי ליהנות מהתשואות הגבוהות יותר אך לא לנעול את הכסף אלא לגלגל אותו, כי המרווחים מול האג"ח הממשלתית נמוכים היסטורית, מה גם שביטול האג"ח המיועדות ימשיך את המגמה הזו".

למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ על החזקה של 35% במניות בארה"ב, 15% במניות בארץ, 10% בקרנות כספיות, 5% באג"ח ממשלת ישראל במח"מ ארוך ו־35% באג"ח קונצרניות בישראל במח"מ קצר.

ברגיעה, הבורסה תעלה

כיצד אתה רואה את שוק המניות בתל אביב?
"השוק המקומי לא מתמחר כלום. הרי כשחששו ב־7 באוקטובר גם ממלחמה מול חיזבאללה הדולר זינק ליותר מ־4 שקלים. ברור שמלחמה בצפון תהיה נזק נרחב וממושך יותר ממלחמת לבנון השנייה. מצד שני, אם איכשהו תהיה רגיעה בצפון ובדרום, נראה להערכתי את השקל מתחזק בחדות, והבורסה תעלה באופן ניכר ותסגור את רוב הפער מול העולם.

"אז יש לבורסה המקומית פוטנציאל תשואה אדיר, אבל בדרך לשם יכולות להיות עוד הרבה חדשות רעות והשוק יירד. במילים אחרות, כשיש כזה חוסר ודאות בישראל, ואני לא יודע מה יהיה מבחינה ביטחונית ופוליטית, ומנגד כלכלה כה חזקה בארה"ב, שגם תמשיך להיות כזו לפחות עד הבחירות, אני מעדיף להיות בעיקר בארה"ב. בוודאי כשהמחירים אולי גבוהים, אבל מוצדקים".

בן אריה גם סבור שכל הניסיונות להבין מאיפה יגיע המשבר הבא נדונו לכישלון: "האיומים כעת על השווקים הם לא כלכליים אלא גאו־פוליטיים. מצד שני משברים מתרחשים כשאף אחד לא צופה אותם. בבועת הדוט.קום כולם חשבו שהאינטרנט הוא העתיד, בסאב־פריים כולם חשבו שמחירי הנדל"ן רק עולים, ואף אחד לא האמין שיכולה להיות מגפה כמו הקורונה. לכן, כשמנסים לנחש אם המשבר יגיע ממלחמת רוסיה־אוקראינה, מהמתיחות של סין מול טייוואן או המלחמה בישראל - אלה דברים צפויים, והמשברים לא יגיעו מהם".

תהיה קפיצה באנרגיה

בן אריה בוחר את ההשקעות שלו בפינצטה. בישראל הוא מסתכל על מניות הבנקים לאומי  והפועלים , שכן "התמחור נוח. עם תשואה על ההון של 15% במכפיל הון של 0.8, המשמעות היא תשואה שוטפת של כמעט 20% בשנה. גם אם היא תרד מעט זה מעניין". בנוסף, הוא ממליץ על טבע , ש"המלחמה פחות משפיעה עליה ויצאה ממצב של 'לשרוד', כשבעיית החוב נראית מאחוריה ויש לה תרופות חדשות בצנרת".

 

עוד הוא ממליץ על המניה הביטחונית אלביט מערכות , ש"עושה מהלכים מצוינים והפכה למונופול מול המדינה בנושא חימוש מקומי, בוודאי כשמסתכלים על צבר ההזמנות העתידי שלה, ואמורה גם היא להרוויח מהמצב הביטחוני". המלצה נוספת בארץ היא על שתי מניות בתחום האנרגיה: רציו  וניו־מד אנרג'י , מתוך הערכה ש"הרווחיות של מאגר הגז לוויתן הולכת לגדול, וכאשר המלחמה תירגע והחשש לפגיעה באסדה יירד, תהיה פה קפיצה".

בחו"ל הוא ממליץ על חשיפה למדדים הרחבים: S&P 500 עם תוספת חיזוק מהנאסד"ק, כדי להיות חשוף לחברות הגדולות והמצליחות, וכן על תחום הפיננסים בארה"ב שנהנה מהריבית הגבוהה.

לחברת פיוניר ולמרואיין אין עניין אישי ביחס לאמור בכתבה. האמור אינו מהווה תחליף לניהול ו/או שיווק השקעות אישי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

חוקרים מטקסס מאשימים את חיל האוויר הישראלי בשיבושים בשמיים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: על רקע המלחמה היציבות הפיננסית של ישראל בנסיגה, בסיס חיל האוויר של ישראל התגלה כגורם לשיבושי GPS של חברות תעופה ותושב עזה חושף את הזוועות שמבצע חמאס בבני עמו • כותרות העיתונים בעולם 

רו''ח אמיר שני, שותף במערך הייעוץ העסקי ב-KPMG ישראל, בכנס החברות המשפחתיות של גלובס / צילום: תמר מצפי

רו"ח אמיר שני: למה לגו היא דוגמה מופתית לעסק משפחתי

שני, שותף ב-KPMG הסביר בכנס החברות המשפחתיות של גלובס איך לגו המציאה את עצמה מחדש רגע לפני פשיטת רגל ● ומה יכולות חברות משפחתיות ללמוד מכך? ● "צריך לזכור מה הליבה שלנו, ויחד עם זאת להכיר את הטכנולוגיה והחדשנות"

מערכת ''קלע דוד'', תוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

עסקת הענק של ארה"ב והתחרות למערכת הנשק הישראלית

צבא ארה"ב רוכש מערכות פטריוט מתקדמות בסך 5.2 מיליארד דולר מלוקהיד מרטין ● סין טוענת כי פיתחה מטוס חמקן שכנפיו מתפרקות לשני מל"טים - תוך כדי טיסה ● רוסיה משתמשת ברכבים בלתי־מאוישים כדי לפזר עשן כבד בשדה הקרב ● וגם: המשימה המסתורית של הצוללת הפורטוגלית במרחב הארקטי ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בית קברות / צילום: איל יצהר

אישה יהודייה ניהלה אורח חיים מוסלמי. היכן היא תיקבר?

בנותיה היהודיות של המנוחה ביקשו לקבור אותה בבית קברות יהודי - ואילו בנותיה המוסלמיות, שנולדו מקשר שניהלה עם בן זוג מוסלמי מבלי שהמירה פורמלית את דתה, ביקשו שתיקבר בבית קברות מוסלמי ● מה קבע בית המשפט?

אלונה בר און, מו''ל גלובס בכנס החברות המשפחתיות / צילום: תמר מצפי

אלונה בר און: "עסקים משפחתיים זוכים לשיעור גבוה של אמון"

בפתח כנס החברות המשפחתיות של גלובס, הסבירה מו"לית העיתון אלונה בר און על החשיבות של אמון בעסקים והציגה נתונים על מידת האמון הגבוהה שלה זוכים עסקים משפחתיים ● יחד עם זאת לדבריה גם שם נרשמה שחיקה כתוצאה מפערי דורות: "הפערים התרבותיים והערכיים הם בין הגדולים שנראו בהיסטוריה"

היעד של המל''טים היה כוחותיו של ח'ליפה חפטר בלוב / אילוסטרציה: Shutterstock, aappp

איטליה תפסה מל"טים סיניים מוסלקים במכולות

פתיחת שש מכולות שהגיעו בשתי ספינות מסין הביאה לאיתור של מל"טים מוסלקים בנמל ג'ויה טאורו ● כל אחד מהמל"טים הוא באורך 10 מטרים, בעל מוטת כנפיים של כ-20 מטרים ומשקלו מגיע לכ-3 טונות ● היעד: כוחותיו של ח'ליפה חפטר בלוב

איור: גיל ג'יבלי

לא נערכים מראש: כך גורמת לנו המלחמה להזמין כמעט הכול ברגע האחרון

חוסר הוודאות בכל הנוגע למלחמה מקשה על רבים להתחייב ולתכנן קדימה את החופשה הבאה או האירוע הגדול ● בפלטפורמות הכרטיסים, חברות התיירות והמסעדות מדברים על עלייה של עשרות אחוזים בהזמנות מאוחרות - ועל הכלים שפותחו כדי להפחית את התופעה

לונדון / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית באירופה; בורסת וול סטריט בחופש יום העצמאות

כשברקע הבחירות בבריטניה, הפוטסי טיפס בכ-0.8% ● מדד ניקייי עלה בכ-0.5% תוך שהוא עוקף שוב את רף ה-40 אלף נקודות ● הפניקס על שוק החוב בארה"ב: "מהמרים על טראמפ? אולי תהמרו על עקום תשואות תלול יותר" • יו"ר הפדרל ריזרב: "רוצה לראות צמצום נוסף כדי להוריד את הריבית" • היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט

60 מיליון עדים לקריסתו הטלוויזיונית. ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

גורל מועמדותו של ג'ו ביידן ייחרץ בשבעת הימים הבאים

אנשי הנשיא מנסים להעמיד אותו על רגליו לקראת שורה של מבחנים: ראיון טלוויזיה, מסיבת עיתונאים, עצרות בחירות, ועידה בינלאומית, פגישה עם מנהיגים בכירים של מפלגתו ● שלושה חברי קונגרס קוראים לו לפרוש, אחרים מביעים ספקות "לגיטימיים" ● שעון החול אוזל

מסעוד פזשכיאן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

"אנחנו מוכרחים להיות מסוגלים לנהל דיאלוג עם העולם": המועמד המפתיע לנשיאות איראן

ביום שישי הקרוב ייגשו להצביע אזרחי איראן לסיבוב נוסף של הבחירות לנשיאות ● בסיבוב הראשון הוביל הרפורמיסט מסעוד פזשכיאן, אך הוא לא השיג את המינימום הדרוש לניצחון ויתמודד מול השמרן הקיצוני סעיד ג'לילי ● "אנחנו מוכרחים להיות מסוגלים לנהל דיאלוג עם העולם", פרס פזשכיאן את משנתו בכנס בחירות

S&P 500 / צילום: Shutterstock, Aleksandra Gigowska

אסור להציע מסלול נאסד"ק לפנסיה? המוסדיים הולכים בין הטיפות

רבים בשוק זעמו על הרפורמה של רשות שוק ההון, לפיה ההשקעות חייבות להיות מפוזרות בלפחות 3 מדדים שונים ביותר, כאשר כל אחד מהם חייב להיות בין 50%-10% ● בתי ההשקעות וחברות הביטוח מצאו דרכים יצירתיות לעקוף את ההנחיה

פרופ' בוטונד רוסקה. זכה פרס וולף לרפואה 2024 / צילום: Reuters, Axel Heimken

הוכרזו הזוכים בפרס וולף הנחשב למנבא הזכייה בנובל

פרסי וולף לשנת 2024: הרופאים ששיקמו ראיה בשיטה חדשנית, המתמטיקאים הישראלים שהמציאו מחדש את תחום ההצפנה והחקלאים שפענחו את תעלומות הצמחים

הנאסד''ק נגד S&P 500 ראש בראש / צילומים: Shutterstock, AP

הנאסד"ק מול S&P 500 ראש בראש: במי עדיף להשקיע?

שני מדדי המניות הפופולריים בעולם שברו השבוע שיאי כל הזמנים ● אבל מי מהם עדיף להשקעה? ההיסטוריה מלמדת שהנאסד"ק מציג תשואה עודפת משמעותית לאורך זמן, אבל גם נפילות חדות וכואבות יותר בדרך

''מחכים שהמטבע יחזור ל־3.6 שקל לדולר'' / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל אולי לא יוריד את הריבית בשבוע הבא, אבל הדרמה צפויה להסתתר במקום אחר

עפ"י ההערכות בשוק, בנק ישראל צפוי להשאיר גם בשבוע הבא את הריבית על רמה של 4.5%, אך עדכון התחזיות יוכל להצביע על הצפי להמשך השנה ● בינתיים, פרמיית הסיכון של ישראל רק מוסיפה לעלות, והשקל נחלש ביותר מ־1.3% מול הדולר מאז ההחלטה באפריל

ראש הממשלה בנימין נתניהו בהערכת מצב ביטחונית, עם שר הביטחון והרמטכ״ל, בדרום / צילום: מעיין טואף / לע״מ

גורם מדיני: נתניהו אישר להוציא את המשלחת הישראלית לשיחות לעסקה

לאחר המטח מלבנון: מאמצים להשתלט על שרפות בכמה מוקדים בצפון, 25 צוותי כיבוי פועלים במקום • הותר לפרסום: רס"ן איתי גלאה נהרג מפגיעת רקטה במתקפה הנרחבת הבוקר של חיזבאללה על הגולן • גורם מדיני: נתניהו אישר להוציא את המשלחת הישראלית לשיחות על עסקת חטופים. הקבינט מתכנס כעת • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock

האם כספי המסים חוזרים אלינו? המחקר שחושף פערים עצומים בין המגזרים

מחקר אקדמי מקיף מציג תמונה מלאה של תשלומי המס וחלוקת משאבי המדינה בין המגזרים - כולל מסים עקיפים ושירותי ממשלה שאינם קצבאות ● משק הבית היהודי הלא–חרדי משלם 6,115 שקל יותר במסים בכל חודש מאשר התמורה שהוא מקבל מהממשלה ● ויש גם כמה מיתוסים שנשברו

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

מה גורם להתאוששות הביקושים בשוק הנדל"ן והמשכנתאות?

למרות המלחמה והריבית הגבוהה, הישראלים חוזרים לרכוש דירות ולא רואים ירידת מחירים באופק; אסקפיזם או התנהלות רציונלית? התשובות בפנים ● הטור מתפרסם לקראת הוועידה השנתית של מזרחי טפחות בשיתוף גלובס שתיערך ביום ראשון הקרוב ה-7.7 במתחם האירוח "גבריאל" בנס ציונה

חסן נסראללה, מזכ''ל חיזבאללה / צילום: Associated Press, Hussein Malla

המתקפה החריפה על הצפון. מה אפשר ללמוד מיעדי הטילים של חיזבאללה?

המתקפה הנוכחית הגיעה בעקבות חיסול מפקד יחידת עזיז של חיזבאללה ע"י ישראל ● מדובר בפגיעה המשמעותית ביותר של ישראל בחיזבאללה, מאז חיסול מפקד יחידת נאסר ומפקד כוח רדואן ● עד כמה המתקפה של חיזבאללה חריגה בהיקפה, וכמה רקטות וכטב"מים יש לארגון הטרור השיעי? ● גלובס עושה סדר

נתי סיידוף, יו''ר שיכון ובינוי / צילום: איל יצהר

הסדר טיעון לשיכון ובינוי: התיק נגדה ייסגר, תשלם 260 מיליון שקל

הפרקליטות סגרה את התיק נגד חברת שיכון ובינוי בחשד למתן שוחד לעובדי ציבור ● במקביל, חברת-הבת אס.בי.איי תשתיות תודה במסגרת הסדר טיעון בקשירת קשר לביצוע פשע ובעבירת ני"ע ● הצדדים יעתרו להטיל על חברת-הבת קנס בגובה 10 מיליון שקל וחילוט סכום של 250 מיליון שקל שכבר מצוי בידי המדינה

סיגל שפירא, מנכ''לית יוליוס בר בישראל / צילום: תמר מצפי

מנכ"לית יוליוס בר בישראל: אלה האתגרים שעומדים בפני חברות משפחתיות

הבנק השוויצרי יוליוס בר, שהחל כעסק צ'יינג' משפחתי, מלווה חברות משפחתיות ומשפחות עושר בדרכן להפיכה לאימפריה ● בכנס החברות המשפחתיות של גלובס, תיארה המנכ"לית סיגל שפירא את המאפיינים של עסקים משפחתיים, ואילו אתגרים יש להן בדרך