גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עסקת הענק של ארה"ב והתחרות למערכת הנשק הישראלית

צבא ארה"ב רוכש מערכות פטריוט מתקדמות בסך 5.2 מיליארד דולר מלוקהיד מרטין ● סין טוענת כי פיתחה מטוס חמקן שכנפיו מתפרקות לשני מל"טים - תוך כדי טיסה ● רוסיה משתמשת ברכבים בלתי־מאוישים כדי לפזר עשן כבד בשדה הקרב ● וגם: המשימה המסתורית של הצוללת הפורטוגלית במרחב הארקטי ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מערכת ''קלע דוד'', תוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל
מערכת ''קלע דוד'', תוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

ארה"ב שואפת לשפר את יכולות ההגנה מפני כטב"מים וסוגרת עסקת ענק עם היריבה של מערכת קלע דוד הישראלית, כהפקת לקחים ממלחמת "חרבות ברזל". בה בעת, סין טוענת שפיתחה מטוס קרב שכנפיו הופכות לכטב"מים, ורוסיה משתמשת ברכב לא־מאויש לפיזור עשן כבד בשדה הקרב. על כל זאת ועוד בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית.

איטליה תפסה מל"טים סיניים מוסלקים במכולות
בטורקיה מנסים להסביר מדוע סירבו לתדלק את המטוס הישראלי

ארה"ב בעסקת ענק עם היריבה של קלע דוד

צבא ארה"ב סגר עסקת ענק לרכישת מערכות פטריוט מתקדמות (3-PAC) בסך 5.2 מיליארד דולר מלוקהיד מרטין, הכוללת אספקות שיימשכו עד 2027. מזכירות ההגנה האמריקאית לא מסרה כמה מיירטים כוללת העסקה, אבל צוין כי מימוש ההסכם יתבצע באמצעות מתקני לוקהיד מרטין באלבמה, בפלורידה, בניו יורק ובתשע מדינות נוספות.

העסקה מתבצעת כחודשיים לאחר שחיל האוויר הישראלי הודיע כי הוא נפרד מסוללות הפטריוט הוותיקות שלו. הסיבה לכך טמונה במערכת "קלע דוד" של רפאל, שבמסגרת מערך ההגנה הרב־שכבתית הישראלי, ממוקד ביירוט איומים מתקדמים לטווח קצר ובינוני. בזמן שישראל נמנעה משדרוג סוללות הפטריוט, היא התקדמה עם קלע דוד, שהיירוט המבצעי הראשון שלו בוצע כבר בחודש מאי 2023.

קלע דוד הוא שיתוף פעולה שממחיש את עוצמת התעשיות הביטחוניות הישראליות ביחד. מכ"מ ה־MMR שלו, מתוצרת חטיבת אלתא של התעשייה האווירית, חזק יותר מזה של הפטריוט. הוא מאפשר גילוי של נקודת הירי, חישוב בזמן אמת של שיעור נקודת הפגיעה, וכן תיקון טווח. לצידו נמצאת מערכת השליטה והבקרה "שקד זהב", פרי פיתוח של חברת אלישרא, מקבוצת אלביט.

התוצאה הסופית היא שקלע דוד הוא מוצר ישראלי קרוב מאוד לרמת PAC-3, המיירט המתקדם ביותר מסדרת פטריוט. אולם, בעולם של כלכלת חימושים, הוא זול משמעותית: בעת שכל מיירט של PAC-3 מוערך בכ־6 מיליון דולר, יירוט של קלע דוד עולה למדינת ישראל כ־700 אלף דולר.

בהשראה איראנית: רוסיה וסין מפתחות מל"ט מתאבד

רוסיה וסין מפתחות חימוש משוטט (מל"ט מתאבד) בהשראת סדרת שאהד האיראנית. כך מדווח בסוכנות הידיעות בלומברג. בשאהדים השתמשו, בין השאר, משמרות המהפכה במתקפה נגד ישראל ב־14 באפריל וחיזבאללה תוקפים בעזרתם על בסיס יומיומי את ישראל בתשעת חודשים האחרונים.

לפי הדיווח, חברות משתי המדינות ניהלו מגעים כבר בשנה שעברה על האפשרות לשכפל את השאהד. גורמים סיפרו לבלומברג כי החלו לפתוח ולבדוק גרסה מסויימת השנה. "המל"טים הסיניים טרם היו בשימוש באוקראינה", ציינו.

הבכירים ששוחחו עם בלומברג לא זיהו את החימוש המשוטט שבפיתוח, אולם אתרי הגנה סיניים וכמה כלי תקשורת דיווח כי המדינה מפתחת מל"ט מתאבד בשם "סאנפלאואר 200", שמתואר כדומה לשאהד 136.

האמריקאים מפתחים יכולות זיהוי כטב"מים למזרח התיכון

פיקוד המרכז של צבא ארה"ב, שאמון על מרחב המזרח התיכון, פועל לחזק את יכולות הזיהוי והמעקב אחרי כטב"מים, כך דווח בדיפנס ניוז. פעילות זו מתבצעת כהפקת לקחים מריבוי מתקפות החימושים המשוטטים של המיליציות הפרו־איראניות בעיראק ובסוריה, וכן ממתקפות המורדים החות'ים.

לכן, החליטו בפיקוד המרכז האמריקאי לשלב זרועות עם מחלקת הדיגיטל והבינה המלאכותית של הפנטגון, כדי לפתח חיישנים שמסוגלים לזהות איומים ולהיטמע במערכות השליטה והבקרה הקיימות. קצין החדשנות של פיקוד מרכז האמריקאי, מייג'ור בריאן סרסי, סיפר כי התכנון הוא לבחור חיישנים כבר במהלך הקיץ, כדי לתרגל אותם בתרגילים באוקטובר ובתחילת השנה הבאה.

במחלקת החדשנות של פיקוד מרכז האמריקאי פועלים לפיתוח מערכות להתמודדות עם כטב"מים כבר מחודש מרץ, עוד בטרם המתקפה האיראנית על ישראל ב־14 באפריל. הצוותים טסו לחזיתות כדי לשוחח עם הכוחות בשטח על מנת לברר את צורכיהם. בהמשך, שולבו גורמים מהמגזר הפרטי - במטרה לאחד את כלל הידע הקיים לטובת איתור פתרונות.

סין מציגה: מטוס קרב שמתפרק למל"טים

סין ביצעה ניסוי במטוס חמקן מתקדם, שבמהלך טיסתו, מתנתקים חלקים מכנפיו והופכים לשני מל"טים, כך טוענים בבייג'ינג. "על אף טלטלה קצרה שנובעת מהצמצום הפתאומי של שטח הכנף ומרכז הכובד של המטוס, הן המטוס והן המל"טים התייצבו במהירות", דווח בתקשורת המקומית.

דו שין, מהנדס בכיר במכון לטכנולוגיה אווירונאוטית במרכז המחקר והפיתוח האווירודינמי של סין (CARDC), ציין כי הניסוי מוכיח את יעילותו של הקונספט החדש. לדבריו, יכולת זו תאפשר שיתוף פעולה בין כלי מאויש לבין כלים בלתי־מאוישים. המעצב הראשי של מטוס הדור החמישי J-20, יאנג וויי, סיפר כי מטוסי העתיד של סין יעסקו בשיתוף פעולה פורה עם כלים בלתי־מאוישים.

הדרך הבלתי־מאוישת של רוסיה לפזר עשן בשדה הקרב

רוסיה משתמשת ברכבים בלתי־מאוישים (UGV) עבור פיזור מסכי עשן בזירות קרב, כך מדווח באתר בולגריאן מיליטארי. לפי תיעודים שעלו ברשתות החברתיות, מדובר בכלים קלים עם ארבעה גלגלי גומי, שנושאים על גביהם את המכשיר שמפזר את העשן. אנשים שנכחו בשדה הקרב סיפרו כי אותם כלים מפזרים עשן סמיך במיוחד.

תחילה, הרכב הבלתי־מאויש מפזר עשן סמיך לבן, אך זה תוך שניות ספורות הופך לעשן שחור, צפוף וסמיך. בבולגריאן מיליטארי מציינים כי אחת התרכובות הפופולריות ביותר ליצירת מסך עשר שחור כבד, היא הקסכלורואתן: חומר מוצק גבישי לבן, שבעת שריפתו מפיץ עשר שחור וסמיך. כך מצליחים הרוסים להסתיר את הכוחות שלהם בשדה הקרב.

איחוד האמירויות מחזקת את הצי

חברת נבאל גרופ הצרפתית מסרה לצי האמירותי את הקורבטה (ספינת תקיפה מהירה) השנייה שייצרה עבורה, "אל־אמראת", במסגרת טקס שהתקיים בעיר לוריין. היצרנית אחראית גם על אימון הצוותים האמירותיים, בטרם אלה יביאו את הקורבטה לאבו דאבי באוגוסט. אל־אמראת מהווה חצי מהעסקה שנחתמה בין הצדדים בשנת 2019, בסך כולל של 850 מיליון דולר.

הקורבטה, שתיטול חלק בהגנת המים הכלכליים של איחוד האמירויות, כוללת מערכות חיישנים פנורמיים וחימושים שונים, בהם מקלע ומשגר. איחוד האמירויות היא הלקוחה ה־11 במספר שמשתמשת בקורבטה מדגם צרפתי זה, כשמדינה מזרח תיכונית נוספת שמשתמשת בה היא מצרים.

המשימה המסתורית של הצוללת הפורטוגלית במרחב הארקטי

הצוללת הקונבנציונלית הפורטוגלית "ארפאו" חזרה לנמל אלפייטה בליסבון, לאחר 70 ימי פעילות במסגרת מבצע "בריליאנט שילד" של ברית נאט"ו מתחת לקרח הארקטי. זו הייתה משימה ראשונה מסוגה לצי הפורטוגלי, שמעידה בכלל על תשומת הלב הרבה שמייחסים בנאט"ו לאיום הרוסי בצפון האוקיינוס האטלנטי.

עבור מעבר בנתיבי שיט שנמצאים במרחב הימי של מדינה מסוימת, נדרשת צוללת, לפי דיני הים הבין־לאומיים, לעלות אל פני הים. אם זה לא התבצע, זה מראה כי חברות הברית שבשטחה עברה הצוללת, ידעו על המעבר שלה מתחת לפני הים. "מילאנו בהצלחה את מטרותינו למעקב ולסיור בצפון האוקיינוס האטלנטי", נמסר מהצי הפורטוגלי.

מעבר לכך, המשימה של ארפאו הייתה ייחודית בעצם ההוכחה כי עבור פעילות במרחב הארקטי, ניתן להסתפק בצוללות שמונעות קונבנציונלית, ולא רק בצוללות גרעיניות. זו הצלחה יוצאת־דופן, משום שצוללות שמונעות באופן קונבציונלי, במיוחד כאלו שהן משולבות סולר/חשמלי, נדרשות לעלות אל פני הים במרווחים קבועים, כדי להטעין את הסוללות שלהן - משימה לא פשוטה מתחת לקרח הארקטי.

עוד כתבות

אייל פסו, מנכ''ל גאוזי / צילום: Photography courtesy of Nasdaq, Inc.

למרות החולשה במניה, מנכ"ל גאוזי אופטימי: "זו נקודת אור כשחברה ישראלית, בזמן מלחמה, מנפיקה בנאסד"ק"

את הרעיון להקמת גאוזי, שמייצרת טכנולוגיה לשליטה במעבר אור דרך זכוכיות, קיבל המנכ"ל אייל פסו כשרצה למנוע תצפית מהרחוב לביתו: "רציתי כפתור שיוכל להפוך שקוף לאטום ולהפך" ● לאחר שהנפיק את החברה בוול סטריט, ולנוכח קבלת הפנים הצוננת לה זכתה המניה, הוא טוען כי "כשהמשקיעים יבינו שהטכנולוגיה שלנו היא בבסיס של הרבה שווקים, נוכל לעשות פלאים"

ניר צוק, עופר גונן ועמיר לונדון. הישראליות בוול סטריט / צילום: טל גבעוני, ערן לביא, נטי לוי

הדיווח שהקפיץ את חברת הביומד הישראלית בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש • מדיוונד קפצה בחדות לאחר דיווחים על הצעת רכישה ● קמהדע קפצה בכ-10% לאחר שקיבלה סיקור חיובי מסטיפל ● ופאלו אלטו השלימה זינוק של 31% מהשפל שרשמה בחודש פברואר

מדוע רוכשי הדירות בישראל משלמים לבנק הרבה יותר / אילוסטרציה: Shutterstock

הממוצע מטעה: כל המספרים מאחורי המשכנתה שהישראלים לוקחים

ההתעוררות במכירת הדירות והתחדשות עליית המחירים, מחזירות למרכז הבמה את ההלוואה הכבדה ביותר של רוב משקי הבית ● כך מורידות הלוואות בפריפריה ולשיפוצים את גובה המשכנתה הממוצעת, שבמרכז הארץ מגיעה כבר ל־2 מיליון שקל ויותר ● וגם: איך קורה שאתם משלמים לבנק יותר מכפול מסכום ההלוואה שנטלתם כדי לרכוש את הדירה, ומה ניתן לעשות כדי לצמצם את ההחזר

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר. דובר מרכזי בוועידת הנדל''ן השנתית של מזרחי טפחות בשיתוף גלובס / צילום: שלומי יוסף

המגמות והתחזיות לשוק הנדל"ן: הוועידה השנתית של מזרחי טפחות בשיתוף גלובס יוצאת לדרך

הוועידה השנתית של מזרחי טפחות יוצאת לדרך היום (ראשון), במתחם האירוח "גבריאל" בנס ציונה במתכונת משודרגת ובהשתתפות בכירי הענף, מקבלי החלטות, ראשי רשויות ומיטב המומחים של מזרחי טפחות ● היא תעסוק בסוגיות הבוערות ביותר של הענף ובשאלה איך יוצרים ודאות בתקופה של אי ודאות

ז'ורדן ברדלה (מימין), מועמד מפלגתה של לה פן לראשות הממשלה ומארין לה פן, באירוע תמיכה / צילום: ap, Thomas Padilla

"נער הפוסטר" שעוזר לימין הצרפתי להחליק את התדמית הבעייתית

נער הפוסטר של הימין הצרפתי, ז'ורדן ברדלה, מכונה "משפיען רשת" על ידי מבקריו, שטוענים כי הוא מסתיר מאחוריו את הצד האנטישמי ושונא הזרים של מפלגת "האיחוד הלאומי" ● ביום ראשון הקרוב הוא עשוי להפוך לראש ממשלה ● בהבטחות הבחירות שלו, הוא מציע לקצץ את ההוצאות על המהגרים כדי להיאבק ביוקר המחיה

פעילות כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

ראש המוסד חזר מהשיחות בקטאר, לשכת רה"מ: "יש עדיין פערים"

יו"ר המחנה הממלכתי לרה"מ: ניתן גיבוי מלא לכל מתווה אחראי שיביא להשבת החטופים • צה"ל ושב"כ חיסלו 7 מחבלים בפעילות בג'נין, מתוכם חוליית המחבלים שאחראית למותו של סרן אלון סקאג'יו ז"ל • דיווח: חמאס עדכן את חיזבאללה כי הוא מקבל את ההסכם להפסקת אש • רקטה פגעה בבית בקריית שמונה, אין נפגעים • עדכונים בולטים

נחי פינקלשטיין / צילום: תמונה פרטית

שכונות החוף של חיפה: "הדירות הישנות יכפילו וישלשו את ערכן"

דירות שמיועדות לפינוי בינוי מגלמות מהר מאוד במחיר את התקווה לדירה חדשה וגדולה יותר ● האם בנווה דוד ושער העלייה עוד אפשר למצוא מציאות? ● האזינו

שבי שמר, מנהלת החטיבה הקמעונאית, בנק מזרחי טפחות בוועידת הנדלן של מזרחי טפחות / צילום: תמר מצפי

מנהלת החטיבה הקמעונאית בבנק מזרחי טפחות: "עלייה של 87% בהיקף נטילת המשכנתאות והמגמה הולכת וגוברת"

שבי שמר, מנהלת החטיבה הקמעונאית בבנק מזרחי טפחות, דיברה בוועידת הנדל"ן השנתית של מזרחי טפחות בשיתוף גלובס על עליית הביקושים למשכנתאות, ומשמעות הדבר על שוק הנדל"ן ● "רוכשי הדירות יודעים שאם הריבית תמשיך לרדת, תהיה התאמה במחירי המשכנתאות, והציפייה שמחזירה אותם לשוק"

צומת קפלן השלום נחסם כעת לתנועה / צילום: דנור אהרון Danor Aharon

"בחירות עכשיו": הפגנות ברחבי הארץ, צומת קפלן נחסם לתנועה

"בחירות עכשיו": חסימות כבישים, הפגנות בצמתים ברחבי הארץ ומול בתי השרים ● בשעה 6:29 התייצבו פעילי מחאה מול בתיהם של 18 חברי קואליציה בדרישה לפעולה מיידית להחזרת החטופים ולקיום בחירות ● ערן שוורץ, מנכ"ל מטה המאבק "חופשי בארצנו": "תשעה חודשים חלפו מאז אסון ה-7 באוקטובר, ואנחנו עדיין עם אותה ממשלה שבמשמרת שלה התרחש המחדל הבלתי נתפס"

סיכום שווקים / צילומים: shutterstock,AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האנליסטים ממליצים: אלה המניות שלא כדאי למכור - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד S&P 500 הניב לחוסכי הגמל במחצית הראשונה של 2024 תשואה כמעט כפולה מהמסלולים המנייתיי - ויותר מפי שלושה מאלה הכלליים ● מנגד, בג'יי.פי. מורגן צופים כי המדד יירד ב-22% עד סוף השנה ● וגם: ניתוח סטטיסטי מנסה לענות על השאלה: באיזה יום הכי כדאי להיכנס לשוק המניות?

אמיר אליחי, מייסד ומנכ''ל Carbyne / צילום: מאט קאר

הוא הקים מיזם כשעבד כמאבטח בארה"ב, ואז היה שוד ששינה את חייו

הוא היה אמור להתחיל התמחות, אבל אז נקלע לאירוע שאילץ אותו להעיד במשטרה: "זו הייתה חוויה נוראה" ● אז הוא חשב על כלי שיצליח לייעל את המערכת כולה: "אנחנו תומכים במוקדי 911 מ־120 מדינות בעולם" ● אז למה המשטרה מסרבת לשתף איתו פעולה? ● שיחה קצרה עם אמיר אליחי, מייסד ומנכ"ל Carbyne

משרד החקלאות וביטחון המזון

ביטחון המזון: בדקנו איך משרד החקלאות הטעה את הציבור לטובת הייצור המקומי

שינוי השם של משרד החקלאות זכה בעיקר לביקורת בשל התזמון ● לנו זה הזכיר שתחת השר דיכטר המשרד מגלה לא פעם העדפה לייצור המקומי כדי להשיג את אותו "ביטחון מזון" ● הבעיה היא שכדי לשכנע את הציבור, המשרד מציג נתונים שלא תמיד נותנים תמונה מהימנה ● המשרוקית של גלובס

שקדי עגל איסקנדר / צילום: אסף קרלה

פאסטל של גל בן–משה היא חוף מבטחים בעיר של טרנדים

השף בעל כוכב המישלן בברלין אמנם לא ממציא את הגלגל בפאסטל, אבל מציג פרשנות אישית למנות ביסטרו מקומיות, עונתיות וטובות

השר גולדקנופף מבקר באדמות היישוב תילה / צילום: יח''צ

10 קילומטר צפונית לבאר שבע: בשקט בשקט אושרה השבוע הקמת עיר חדשה. למה אף אחד לא רצה קרדיט?

בשקט בשקט הממשלה אישרה השבוע הקמת עיר חדשה בישראל, 10 קילומטר צפונית לבאר שבע, אבל איש לא מיהר לקחת על זה קרדיט ● למה? כי הדרך אל היעד נראית עקומה וסלקטיבית מאי פעם, בזמן שהגוף התכנוני הכי חשוב במדינה הפסיק להקשיב לאנשי המקצוע

HP סאיטקס -המפעל החדש של HP סאיטקס ,קרית גת / צילום: יח''צ

טלטלה בסאיטקס HP: המנכ"ל הוותיק פרש, היערכות לפרישות נוספות

לגלובס נודע כי בחברה מעלים הילוך בתהליך איחוד החברות, וכעת ישולבו עובדי סאיטקס בתוך אינדיגו ● עד כה שמרה סאיטקס על עצמאותה תחת הנהלת אינדיגו ● כעת מתניעים בחברה מהלך שיכלול מו"מ עם עובדים ותיקים על פרישה מרצון

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר / צילום: תמר מצפי

החשכ"ל: "אי אפשר להמשיך לקבל את הדרישות של מערכת הביטחון כפי שהן"

החשב הכללי באוצר, יהלי רוטנברג, דיבר בוועידת הנדל"ן השנתית של מזרחי טפחות בשיתוף גלובס, על מצב החוב של המדינה נוכח המלחמה: "לתת הלוואה למדינת ישראל בריבית של 5%, זה לא סוף העולם"

הצוללת. הילה ויסברג ודין שמואל אלמס בשיחה עם ד''ר גליה לינדנשטראוס / צילום: פרטי

המומחית שמציעה הסבר מפתיע לחרם שהטילה טורקיה על ישראל

שיחה עם ד"ר גליה לינדנשטראוס, חוקרת בכירה ב־INSS ● על הכוחות שמניעים את ארדואן מאחורי הקלעים ושאלת היום שאחריו ועל האינטרס הכלכלי מול איראן ורוסיה ● האזינו

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בסמוך לשכונה החרדית בנתניה: דירה בלי ממ"ד בבניין ישן נמכרה בכ־2 מיליון שקל

ברחוב הרצוג בנתניה נמכרה דירת 5 חדרים בקומה 4, ב־2.17 מיליון שקל ● היא נמכרה בתוך שבועיים מרגע הפרסום לזוג צעיר ● מעבר לכביש שוכנת קריית צאנז, שכונה חרדית שבשטחה נמצא בית החולים לניאדו ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

משה לארי, מנכ''ל בנק מזרחי טפחות, בוועידת הנדל''ן של מזרחי טפחות / צילום: תמר מצפי

משה לארי, מנכ"ל מזרחי טפחות: "הגיעה העת לייצר תוכנית שמתעדפת את חיילי המילואים בתחום הדיור"

מנכ"ל בנק מזרחי טפחות דיבר בפתיחת ועידת הנדל"ן השנתית בשיתוף גלובס על מצבו של הענף בצל המלחמה, ואמר: "ביוני נחצה את רף 8 מיליארד השקל במשכנתאות, ובראייה שנתית נגיע קרוב ל־100 מיליארד שקל"

ראש ממשלת ארמניה פשיניאן, נשיא רוסיה פוטין ונשיא אזרבייג'ן אלייב. ארמניה נבגדה / צילום: Reuters, SPUTNIK

ארמנים וישראלים לוחמים את מלחמת האבות

נפגשנו רק פעם אחת, לפני 2,100 שנה, על גדות הליטני ● אבל הארמנים הם תאומינו ההיסטוריים, וגם הם שקעו אל משבר קיומי שלושה שבועות לפני השבת השחורה