גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדרמה של חדשות 13: העובדים מחריפים את המאבק נגד ההנהלה. מה הצעד הבא?

מאז הודיע דירקטוריון חדשות 13 על מינויה של יוליה שמאלוב־ברקוביץ' למנכ"לית, מנהלים העובדים מאבק עיקש נגד ההחלטה ● מדוע זה קורה, מי אחראי למינוי, מה טוענים בהנהלה, למה הרשות השנייה לא מתערבת, והאם בכלל יש סיכוי לשינוי כיוון? ● גלובס עושה סדר

אולפן חדשות 13 / צילום: יח''צ
אולפן חדשות 13 / צילום: יח''צ

בשבועות האחרונים מתחוללת סערה של ממש בחברת החדשות של רשת 13. דירקטוריון החברה הודיע על מינויה של מנכ"לית חדשה, יוליה שמאלוב־ברקוביץ' - לשעבר יו"ר הרשות השנייה - ואילו העובדים והעיתונאים סבורים כי המינוי אינו ראוי ופסול, ומאז מנהלים מאבק עיקש. מה קרה עד עכשיו, ומה צפוי לקרות בימים הקרובים? גלובס עושה סדר.

3 הערות על שוק התקשורת: חבלי הלידה, סיבוב הפרסה ומאבק העובדים
הערכות: 80 אלף שקל, נהג ומשרות אמון - התנאים של יוליה שמאלוב־ברקוביץ' בחדשות 13
המינוי בחדשות 13 והסערה: מה רוצה לן בלווטניק?

מה טוענים העובדים?

לוועד העיתונאים יש שלוש טענות מרכזיות נגד המינוי. הראשונה נוגעת לקשר למפלגת השלטון ולחשש מ"טיהור פוליטי". השיוך של שמאלוב־ברקוביץ' למפלגת הליכוד, והקלטות שר התקשורת לשעבר איוב קרא שנחשפו ב"הארץ", גורמים לעובדים לחשוש שהיא תנסה לפגוע בחלקם ולהיפטר מעיתונאים בעלי שיוך פוליטי הפוך.

בתוך כך, העובדים מצביעים על העובדה שבעודה יו"ר הרשות השנייה, מעבר להתנגדותה למיזוג בין ערוץ 10 לרשת, שמאלוב־ברקוביץ' גם מינתה דירקטורים בחברת החדשות (שמונו שוב בקדנציה הנוכחית של עדן בר־טל), שהם אלה שבסופו של דבר מינו אותה לתפקיד הנוכחי.

שנית, אחת הדרישות לתפקיד היא ניסיון מקצועי רלוונטי ותפקוד כעורכת הראשית של חברת החדשות. העובדים טוענים כי לשמאלוב־ברקוביץ' חסר הניסיון הנדרש כדי להתמודד עם הסוגיות המקצועיות הרלוונטיות.

שלישית, העובדים מזכירים התבטאויות שונות של שמאלוב־ברקוביץ' בנושאי זכויות אדם, נגד פמיניזם ועוד. יתרה מכך, היא בעצמה חתומה על התבטאויות נגד עיתונאי החברה, מה שיכול להעיד על יחסה לנושא.

מה טוענים ברשת 13?

ברשת 13 בוחרים שלא לדבר בפומבי על המינוי, ובעיקר מקווים שהזעם יחלוף. עם זאת, גורמים בערוץ אמרו לגלובס כי מדובר בשינוי יחסי הכוחות בכל הנוגע לניהול החברה. בעקבות אירועי השנה האחרונה בערוץ, בהנהלה טוענים כי איבדו שליטה על הניהול בחברת החדשות, ומעוניינים בדמות שתוכל להילחם ותשיב את השליטה להנהלה.

מעבר לכך, ברשת 13 מבינים שאין הרבה אנשים שחושקים בתפקיד בתקופה הנוכחית. מעבר לבעיות הקשות שיש בחברה, מי שייכנס לנעלי המנכ"ל ייאלץ לבצע הליך קיצוצים מרחיק לכת, שהיקפו עדיין לא פורסם.

ההערכות מדברות על קיצוצים של עד כ־20% מפעילות חברת החדשות - "קנס" שהחברה צריכה לשלם על כך שבעל השליטה לן בלווטניק מזרים כספים לחברה שמפסידה. מאחר שמדובר במהלך מאוד אגרסיבי שהוועד מתכנן להתנגד לו, ובגלל שהמנכ"ל יהיה קבלן ביצועים של ההנהלה, מדובר במצב יחסית מורכב.

של מי המינוי?

לפי גורמים שונים ששוחחו עם גלובס, בניגוד למקרים קודמים, המינוי אינו של נדב טופולסקי, יו"ר רשת 13, אלא של בלווטניק, ולכל הפחות עם רוח גבית חזקה שלו. גורם אחר מסביר כי בלווטניק מעוניין לשנות את הדנ"א של החברה ואת הרכב הדמויות על גבי המרקע.

מה עמדת המנכ"לית?

הרזומה המקצועי של שמאלוב־ברקוביץ' כולל תפקידים כמנכ"לית העיתון "וסטי" (ברוסית), מנכ"לית ערוץ ישראל פלוס ויו"ר הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו. לדבריה, יש לה ידע בניהול ובעריכה והבנה עמוקה של תהליכים ואתגרים בחברת החדשות.

יוליה שמאלוב-ברקוביץ' / צילום: כדיה לוי

השבוע היא שיגרה מכתב ארוך לעובדי החברה, ולפיו היא מעוניינת לקדם חברת חדשות איכותית, להעלות את שיעורי הצפייה ולשמור על חופש ביטוי ופלורליזם תקשורתי. במכתבה ציינה כי פגשה חלק מהעובדים, והיא מקבלת תמיכה וגיבוי שנותנים לה את הכוח "להמשיך לדבוק במטרה ולסנן את רעשי הרקע הפוגעים בערוץ ובעובדי חברת החדשות".

לדבריה, היו טענות שהוצאו מהקשרן, שיצרו מצג שווא. "מדובר ברעש תקשורתי ולא בשום דבר אמיתי… (יש לנהל את הדברים) מתוך ראייה משותפת שהאינטרס היחידי שלנו הוא הצלחת חברת החדשות". שמאלוב־ברקוביץ' מציינת כי היא גאה להיות האישה הראשונה בתפקיד, ורואה בכך שליחות אמיתית לקידום מעמד האישה.

כמענה לביקורת הוועד על התבטאויותיה, ציינה כי לאורך הקריירה שלה היא דאגה למנות נשים לתפקידי מפתח. עוד הוסיפה כי תמיד הקפידה שהתקשורת תהיה שומרת הסף של הדמוקרטיה, וכי "האתיקה העיתונאית וחופש הביטוי היו נר לרגליי".

מהם תנאי ההעסקה?

כפי שפרסמנו בגלובס, ההערכות הן ששכרה של שמאלוב־ברקוביץ' יעמוד על 80 אלף שקל בחודש, סכום שעומד בהלימה לשכרם של מנכ"לים קודמים בערוץ. עם זאת, בניגוד להם היא קיבלה סעיף אי־תחרות ממושך, אף יותר ממה שנהוג לתת לטאלנטים.

המשמעות היא שאם שמאלוב־ברקוביץ' תפוטר לפני סיום החוזה, היא תמשיך לקבל את תנאיה. לפי גורמים שונים, סעיפים כאלה אינם נהוגים עם מנהלים בכירים, ובוודאי לא לאורך יותר משישה חודשים.

שמאלוב־ברקוביץ' קיבלה גם נהג פרטי ושתי משרות אמון לבקשתה. על־פי ההערכות, מינויה של ליבנת נזרי, לשעבר דוברת רמת גן, לדוברת חברת החדשות, הוא מינוי כזה.

מה עושה הרשות השנייה?

הרשות השנייה היא הרגולטור האחראי על המתרחש בערוצי הטלוויזיה, והיא אף מחזיקה נציגים בדירקטוריונים של חברות החדשות. במקרה הנוכחי, עמדת הרשות הייתה מלכתחילה שהמינוי אינו בסמכותה, ולכן חבריה אינם יכולים להתערב. עם זאת, הרשות תצטרך להשיב לבג"ץ עד יום חמישי (4 ביולי).

על־פי הערכות בשוק, הרשות תטען כי היעדר סמכות התערבות מפורשת בחוק מלמדת על היעדרה. בניגוד למינוי של מנכ"ל בחברת־האם (לדוגמה רשת), שם נקבעו הוראות ברורות, לא כך כשמדובר בחברת החדשות.

ברשות השנייה אומרים כי "מינוי מנהל חברת חדשות אינו טעון אישור שלנו. המחוקק הגביל, ולא בכדי, את סמכויות מועצת הרשות השנייה למינוי דירקטורים, וזאת מתוך מטרה לשמור על עצמאות חברת החדשות ולמנוע אפשרות של התערבות מכל גורם שהוא. לאחר בחירת הדירקטורים, כל אחד מהם סוברני לקבל החלטה באופן עצמאי, ללא התערבות מצד הרשות".

מה הקשר לתאגיד?

המועמד המוביל במרוץ לניהול חטיבת החדשות בתאגיד השידור הציבורי, אחרי עזיבת ברוך שי, הוא ליאור לנדנברג, סמנכ"ל התוכן בחדשות 13. מדובר באחד התפקידים הרגישים ביותר בחברת החדשות, ועל־פי ההערכות הוא זה שיקבל את התפקיד בסיום המכרז. אם זה יקרה, יתפנה תפקיד בכיר ורגיש בחדשות 13, והוועד חושש לכך ששמאלוב־ברקוביץ' תמנה אליו אחד מאנשי שלומה.

מה מתכננים הצדדים?

שמאלוב־ברקוביץ' מאותתת לעובדים שהיא ממשיכה לקבוע עובדות בשטח, באמצעות מינויים ומהלכים. מנגד, העובדים לוקחים את המאבק צעד אחד קדימה. אומנם לא מתוכנן מהלך שיפגע בשידורים, אך העובדים השכירים בחדשות 13 - למעט חברי הנהלה - מונחים שלא ליזום או להגיב לפניות מצד שמאלוב־ברקוביץ'.

"הקפדתכם המלאה על הנחיות הוועד תסייע בחיזוק המאבק ובהחלפתה המהירה במנהל/ת לגיטימיים, בעלי ניסיון עיתונאי ונטולי זיקה פוליטית, שלא מונו בניגוד עניינים ולא ביזו את מעמד הנשים", נכתב בהודעת הוועד לעובדים.

האם בג"ץ יכריע?

במסגרת מאבקם, העובדים הגישו עתירה לבג"ץ על־מנת לבחון את המינוי. הסיבה שבג"ץ יכול להתערב היא שחברת החדשות אינה גוף פרטי, אלא גוף דו־מהותי (פרטי וציבורי), שפעילותו מוסדרת בצורה מפורשת בחקיקה.

כאמור, לפי שעה, ביום חמישי אמורים הרשות השנייה ורשת 13 לתת את תשובותיהם לעתירה, ולאחר מכן ייקבע דיון בפני הרכב. מכאן עולה השאלה האם יש סיכוי לשנות את ההחלטה. מצד אחד, לא נראה כי הנהלת רשת 13 ושמאלוב־ברקוביץ' מתכוונים לרדת מהעץ. מנגד, העובדים והעיתונאים נמצאים במאבק חייהם, מבחינתם. לכן, התשובה תלויה במה שיקרה בבג"ץ.

גורמים ששוחחו עם גלובס מבהירים כי אם בית המשפט יקבע כי יש מקום לרשות השנייה להתערב, מדובר במדרון חלקלק במיוחד - ובפתיחת דלת מסוכנת שתסמיך את הרשות להתערב בעוד מינויים בחברה ובשיקולי העריכה של העורך הראשי. כלומר, פגיעה בעצמאות חברת החדשות. מאחר שהרשות מורכבת ממינויים פוליטיים, הנושא מורכב אף יותר - שהרי החשש האמיתי הוא מניסיון התערבות פוליטית בערוץ.

אם בג"ץ לא יתערב, ככל הנראה יתרחש פיצוץ בין הצדדים: או שהעובדים ימצאו את עצמם בחוץ (בין אם מפוטרים או התפטרות קולקטיבית) - או שברשת 13 יצטרכו לחפש מנכ"ל אחר, כי המערכת לא תתפקד.

עוד כתבות

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, joel de vriend

ניצחון ליזמים: מס השבחת המטרו צפוי לרדת ב-15%

בדיון הקרוב בוועדת הפנים, שיתקיים בתחילת השבוע הבא, צפוי להיקבע כי המס יופחת בשיעור זה עד סוף 2029, ולאחר מכן יהיה בשיעור 72% • עוד בדיון: עד 550 מיליון שקל סיוע לעסקים שייפגעו מהעבודות

רו''ח אמיר שני, שותף במערך הייעוץ העסקי ב-KPMG ישראל, בכנס החברות המשפחתיות של גלובס / צילום: תמר מצפי

רו"ח אמיר שני: למה לגו היא דוגמה מופתית לעסק משפחתי

שני, שותף ב-KPMG הסביר בכנס החברות המשפחתיות של גלובס איך לגו המציאה את עצמה מחדש רגע לפני פשיטת רגל ● ומה יכולות חברות משפחתיות ללמוד מכך? ● "צריך לזכור מה הליבה שלנו, ויחד עם זאת להכיר את הטכנולוגיה והחדשנות"

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

כך מנעה לשכת השר לביטחון לאומי מידע לפי חוק, והציבור משלם

פרוטוקול דיון שהתקיים השבוע בביהמ"ש המחוזי בירושלים מקנה אינדיקציה נוספת לשפל ביחסי הנהלת המשרד לביטחון לאומי והייעוץ המשפטי ● עמותת "הצלחה" הגישה בקשת חופש מידע למשרד; למרות שהוסכם למסור מענה לבקשה, המענה לא הגיע ● העמותה פנתה לבית המשפט - והציבור יממן את ההוצאות

עיצוב: טלי בוגדנובסקי

"איבדנו פנסיה של 38 שנה": הנפגעים בהסתבכות הפיננסית החמורה בתולדות המדינה

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● הממדים של פרשת סלייס כמעט בלתי נתפסים: 4.3 מיליארד שקל של יותר מ־100 אלף חוסכים מוקפאים כבר יותר מחצי שנה ● ביום אחד מצאו את עצמם לקוחות חברת ניהול הגמל ללא חסכונות וללא עוגן כלכלי, ועבור אלפים מהם כלל לא ברור אם אי־פעם יקבלו את כספם בחזרה ● גלובס מביא את העדויות שמתארות שלב אחר שלב איך התפתחה הפרשה שמטלטלת את המדינה

ד''ר שאול חיון, שותף, מיתר עורכי דין / צילום: תמר מצפי

"יש צמא לחברות מטרה עם יסודות כלכליים טובים ויציבים עם פוטנציאל צמיחה, שזה כמעט בהגדרה חברות משפחתיות"

ד"ר שאול חיון, שותף במשרד מיתר עו״ד דיבר היום בכנס החברות המשפחתיות של גלובס ● "העצה שלי: חשיבה תאגידית חדשה, רעננה ופתוחה יחד עם שיח משפחתי אמיץ עם יועצים חכמים ורגישים, יכול להוביל לסט אפשרויות הרבה יותר רחב ממה שהכרנו עד היום בקשר למעבר בין דורי"

ג'וש פריידנברג בביקור ביד ושם במרץ האחרון / צילום: פרטי

בית האופרה של סידני הואר בצבעי כחול־לבן. את מה שקרה אחר כך קשה היה לחזות

ג'וש פריידנברג, בעבר בכיר בממשלת אוסטרליה וכיום יו"ר בגולדמן זאקס, הזדעזע מהאלימות שחוו יהודים בארצו אחרי 7 באוקטובר ● אז הוא יצר סרט תיעודי - שזכה לכותרות בעולם ● בראיון מיוחד הוא מספר על הבורות ביחס לסכסוך הישראלי־פלסטיני ומסביר מדוע דווקא הביקור בארץ עשה אותו אופטימי

שי ג'ינפינג, נשיא סין, וולדימיר פוטין, נשיא רוסיה / צילום: ap, Sergei Bobylev

בייג'ינג ומוסקבה: יחסי יריבות בין ידידות בחצר האחורית של רוסיה

המדינות של מרכז אסיה בוחרות יותר ויותר להתקרב לסין, ולחזק את היחסים שלהן איתה, בעוד שמלחמת אוקראינה מחלישה את אחיזתה של רוסיה ברפובליקות הסובייטיות לשעבר

סיגל שפירא, מנכ''לית יוליוס בר בישראל / צילום: תמר מצפי

מנכ"לית יוליוס בר בישראל: אלה האתגרים שעומדים בפני חברות משפחתיות

הבנק השוויצרי יוליוס בר, שהחל כעסק צ'יינג' משפחתי, מלווה חברות משפחתיות ומשפחות עושר בדרכן להפיכה לאימפריה ● בכנס החברות המשפחתיות של גלובס, תיארה המנכ"לית סיגל שפירא את המאפיינים של עסקים משפחתיים, ואילו אתגרים יש להן בדרך

אלונה בר און, מו''ל גלובס בכנס החברות המשפחתיות / צילום: תמר מצפי

אלונה בר און: "עסקים משפחתיים זוכים לשיעור גבוה של אמון"

בפתח כנס החברות המשפחתיות של גלובס, הסבירה מו"לית העיתון אלונה בר און על החשיבות של אמון בעסקים והציגה נתונים על מידת האמון הגבוהה שלה זוכים עסקים משפחתיים ● יחד עם זאת לדבריה גם שם נרשמה שחיקה כתוצאה מפערי דורות: "הפערים התרבותיים והערכיים הם בין הגדולים שנראו בהיסטוריה"

ג'ף מלנסון, מומחה לחדשנות בעסקים משפחתיים מפירמת LGA / צילום: תמר מצפי

המומחה שמציג: כך בונים אסטרטגיה של חדשנות בחברות משפחתיות

ג'ף מלנסון, מומחה לחדשנות בפירמת LGA, הסביר בכנס החברות המשפחתיות של גלובס איך עסקים יכולים להצליח באקוסיסטם של היום • "עליהן לגבש אסטרטגיית ניהול וחזון טכנולוגי"

פעילות כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

ראש המוסד חזר מהשיחות בקטאר, לשכת רה"מ: "יש עדיין פערים"

יו"ר המחנה הממלכתי לרה"מ: ניתן גיבוי מלא לכל מתווה אחראי שיביא להשבת החטופים • צה"ל ושב"כ חיסלו 7 מחבלים בפעילות בג'נין, מתוכם חוליית המחבלים שאחראית למותו של סרן אלון סקאג'יו ז"ל • דיווח: חמאס עדכן את חיזבאללה כי הוא מקבל את ההסכם להפסקת אש • רקטה פגעה בבית בקריית שמונה, אין נפגעים • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

הסוד של הפנטהאוז היוקרתי ביפו נחשף: בונקר מפני טילים

תקרות בעובי מטר, בטון מזוין, ריהוט חסין אש ובידוד מפני אטום ● הכירו את האנשים שלא ייתנו למלחמה הבאה להפתיע אותם, גם במחיר של מיליוני שקלים ● "יש לי רשימת המתנה של שכנים שאומרים שאם תהיה מתקפת טילים הם באים אליי"

מערכת ''קלע דוד'', תוצרת רפאל / צילום: דוברות רפאל

עסקת הענק של ארה"ב והתחרות למערכת הנשק הישראלית

צבא ארה"ב רוכש מערכות פטריוט מתקדמות בסך 5.2 מיליארד דולר מלוקהיד מרטין ● סין טוענת כי פיתחה מטוס חמקן שכנפיו מתפרקות לשני מל"טים - תוך כדי טיסה ● רוסיה משתמשת ברכבים בלתי־מאוישים כדי לפזר עשן כבד בשדה הקרב ● וגם: המשימה המסתורית של הצוללת הפורטוגלית במרחב הארקטי ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנות בקפה עם / צילום: דייגו גלפרין

סוסים ויין בשקיעה: עשר דקות מתל אביב מצאנו חוויית טבע בלתי נשכחת

עגלת קפה עם כריכים מעולים בלב חורשת פקאן, רכיבה משפחתית על סוסים, משתלה יפנית מיוחדת ויין בשקיעה ● ביקור בגבעת ח"ן

קיר סטארמר, מנהיג מפלגת הלייבור

ניצחון הלייבור בבריטניה: הציפיות בשמיים, אבל המציאות הגלובלית מעבר לפינה

קיר סטארמר סחף את בריטניה והוביל את מפלגת הלייבור לאחד מהניצחונות הגדולים שלה ● אלא שבעקבות הציפיות הגבוהות ימי החסד שלו יגמרו כבר היום לאחר שיקבל מהמלך את תפקיד ראש הממשלה ● על הפרק: הסכמי הסחר מול האיחוד, התקררות הכלכלה הסינית והתמודדות אפשרית עם כוחות עונים - דווקא בקרב בעלות ברית

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

מה גורם להתאוששות הביקושים בשוק הנדל"ן והמשכנתאות?

למרות המלחמה והריבית הגבוהה, הישראלים חוזרים לרכוש דירות ולא רואים ירידת מחירים באופק; אסקפיזם או התנהלות רציונלית? התשובות בפנים ● הטור מתפרסם לקראת הוועידה השנתית של מזרחי טפחות בשיתוף גלובס שתיערך ביום ראשון הקרוב ה-7.7 במתחם האירוח "גבריאל" בנס ציונה

השבוע בעולם / חומרים: Kirsty Wigglesworth-AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מערכות בחירות טורפות את הקלפים בבריטניה, בצרפת ובארה״ב וההיפופוטמים עפים

השלטון בבריטניה עובר במהירות ובקלות שמאלה, ובצרפת מתנהל ניסיון נואש לבלום את הימין הקיצוני ● שוקי ההימורים מהמרים על פרישת ביידן ● ההוריקן הראשון של העונה דוהר לעבר טקסס, והמחקר ששם לב שהיפופוטמים בעצם עפים

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה ירוקה בוול סטריט אחרי דוח התעסוקה; הנאסד"ק עלה בכ-0.8%

נעילה מעורבת באירופה ● דוח התעסוקה: 206 אלף משרות נוספו לשוק העבודה האמריקאי; שיעור האבטלה עומד על 4.1% ● נעילה מעורבת באסיה: הניקיי ושנגחאי ננעלו בירידות בעוד שקוספי ושנזן עלו ● ההוצאות של משקי הבית ביפן בחודש מאי ירדו ב-1.8% במונחים ריאליים בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד - בניגוד להערכות האנליסטים ● שערי מטבעות הקריפטו ממשיכים לרדת

אילוסטרציה: Shutterstock

בכנסת הופתעו לגלות שהם יכולים לעזור לציבור ואף לשפר את מצבו הכלכלי

מבצע הדיבידנדים שנעשה מעל לראש של פקידי האוצר ● הרגולטור כשל בפרשת סלייס ומסרב להתעורר ● ובכנסת יכולים לשפר את המצב הפיננסי של הציבור ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פרופ' אריה בלדגרין / צילום: אלי דסה

שיאן האקזיטים בביומד משיק קרן הלוואות חדשה, ויש לו מסר למשקיעים הישראלים

היזם והמשקיע הישראלי–אמריקאי, שמאחוריו שורה של אקזיטי ענק ותרופות חדשניות לסרטן, מוביל מיזם חדש שיסייע לחברות צעירות בתחומי מדעי החיים ● בשיחה עמו, הוא מספר על מתחם הביומד שהוא בונה בלב הרווארד, מסביר למה הוא צופה עתיד מזהיר לחברת הסרטן הישראלית יורוג'ן ומדבר על קשריו עם הגופים המוסדיים