גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אנחנו מוכרחים להיות מסוגלים לנהל דיאלוג עם העולם": המועמד המפתיע לנשיאות איראן

ביום שישי הקרוב ייגשו להצביע אזרחי איראן לסיבוב נוסף של הבחירות לנשיאות ● בסיבוב הראשון הוביל הרפורמיסט מסעוד פזשכיאן, אך הוא לא השיג את המינימום הדרוש לניצחון ויתמודד מול השמרן הקיצוני סעיד ג'לילי ● "אנחנו מוכרחים להיות מסוגלים לנהל דיאלוג עם העולם", פרס פזשכיאן את משנתו בכנס בחירות

מסעוד פזשכיאן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl
מסעוד פזשכיאן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

אזרחי איראן, או לפחות המיעוט שעדיין מתעניין בבחירות לנשיאות, ייגשו ביום שישי לקלפיות הסיבוב השני בין הרפורמיסט מסעוד פזשכיאן לבין השמרן הקיצוני סעיד ג'לילי.

בהודו משוכנעים: ישראל עומדת בפני הפסד אסטרטגי
מדינות העולם משלבות כוחות בצל חשש מהשפעת AI על פיתוח נשק כימי וביולוגי

הסיבוב הראשון שהתקיים ביום שישי האחרון כבר נכנס לדפי ההיסטוריה בתור שפל נוסף באמון העם האיראני במשטר האייתוללות, עם שיעור הצבעה של 39.93% בלבד - הנמוך ביותר אי פעם. באותו הסיבוב סיים במקום הראשון פזשכיאן עם 42.45%, שיעור שלא מספיק לניצחון ללא סיבוב שני, כשג'לילי קיבל 38.61%. וכך, כמעט יש מאין העולם נושא עיניו אל מועמד רפורמיסט, שעשוי להביא תפנית ליחסיה של איראן עם העולם. 

תומכים במסעוד פזשכיאן / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

"ראשי המשטר עודדו את האזרחים להגיע אל הקלפיות ולהצביע, אולם אחוזי ההצבעה הנמוכים התקדימיים מעידים על חוסר האמון של האזרחים במשטר ובשיטת הבחירות שאינה דמוקרטית", אומרת לגלובס ד"ר שרונה מזליאן לוי, ממרכז אליאנס ללימודים איראניים באוניברסיטת תל אביב. "אפילו נשיא איראן לשעבר, מחמוד אחמדינז'אד, החרים את הבחירות, לאחר שמועמדותו לנשיאות איראן נפסלה". 

קרדיולוג שעמד בראש בית הספר למדעי הרפואה של טבריז

מן הזווית הישראלית, במיוחד כשאיראן היא מדינת סף־גרעינית, לא מן הנמנע כי בישראל ישמחו דווקא כי ג'לילי ינצח. בדרך זו, אף גורם מערבי לא יוכל לבוא ולטעון כי פניה של איראן לשלום, על אחת כמה וכמה לאחר המדיניות שניהל אולטרה־שמרן אחר, אברהים ראיסי, בטרם מותו. עם זאת, ההובלה של פזשכיאן בתום הסיבוב הראשון כבר הפכה את אותה דמות אלמונית לקהילה הבינלאומית לאחת מוכרת בן רגע. 

פזשכיאן מהווה נוף חריג בשמי הפוליטיקה האיראנית. הוא בנם של אב ממוצא אזרבייג'ני ואם כורדית, שנולד בעיר קאסר־א שירין שבמחוז מזרח אזרבייג'ן. הוא קרדיולוג שעמד בראש בית הספר למדעי הרפואה של טבריז, ולאורך הקריירה הפוליטית שלו - לא נחשב לדמות מובילה. הוא כיהן כשר הבריאות של הנשיא מוחמד ח'תאמי בין השנים 2005-2001, ומאז 2008 ייצג את טבריז במג'לס בטהרן. 

זו הפעם הראשונה בהיסטוריה שהוא מתמודד בפועל לנשיאות, לאחר שב־2013 ביטל את מועמדותו כדי לתמוך בנשיא לשעבר האשמי רפסנג'אני, ובשנת 2021 החליטה מועצת שומרי החוקה לפסול את מועמדותו. פזשכיאן נהנה כיום מתמיכת דמויות מוכרות ומסקרנות בפוליטיקה האיראנית, כשאחד הבולטים שבהם הוא מוחמד ג'וואד זריף: שר החוץ לשעבר, שהביא להסכם הגרעין. זריף נוטל חלק פעיל בקמפיין, ונצפה עד הרגעים האחרונים בכנסים שונים, כולל בארדביל. גורם נוסף שתומך בו הוא מוחסן האשמי, בנו של האשמי רפסנג'אני. "באמצעות הצבעה לפזשכיאן", אמר האשמי בכנס בטהרן, "יישלח מסר משמעותי לממשל בדמות משאל עם, שמעיד על כך שאנחנו דורשים שינויים משמעותיים במדיניות המדינה". 

המועמד השמרן סעיד ג'לילי / צילום: Associated Press, Morteza Fakhri Nezhad

השר לשעבר ובנו של הנשיא לשעבר מודעים למדיניות החוץ החריגה למדי שהציג פזשכיאן. האיש שלא מסתיר את מוצאו האזרבייג'ני מתח לא פעם בעבר ביקורת בארמניה על רקע סוגיית קרבאך. האזרבייג'נים האיראנים אמנם מהווים כ־18% מאוכלוסיית המדינה, אבל משטר האייתוללות מנהל מערכת יחסים קרובה דווקא עם ארמניה האויבת הגדולה של רפובליקת אזרבייג'ן, כששתיהן שוכנות צפונית לאיראן. מערכת היחסים הזו מתבססת על החשש מהשפעת נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב על האזרבייג'נים האיראנים, ומערכת היחסים הקרובה שלו עם ישראל. 

"מוכרחים לנהל דיאלוג עם הצעירים"

"אנחנו מוכרחים להיות מסוגלים לנהל דיאלוג עם העולם", פרס פזשכיאן את משנתו בכנס בחירות. "אנחנו מוכרחים לנהל דיאלוג עם הצעירים. אם לא נוכל לנהל דיאלוג עם הנשים הצעירות, אנחנו ניכשל". העם האיראני אדיש לבחירות, כפי שמשתקף היטב משיעור ההצבעה הנמוך, אבל בחברה האיראנית תופסת סוגיית החיג'אב מקום מרכזי - על אחת כמה וכמה מאז מותה של מהסה אמיני ב־2022.

המועמד הרפורמיסט לא מסתיר את ביקורתו הקשה על נושא אכיפת עטיית החיג'אב. "זה גורר אותנו לחושך", אמר באחד מכנסי הבחירות. "בנותינו מפתחות טינה כלפי הדת. הדרך להתמודד אינה באמצעות מכות". האמירות הללו מביאות לפרגונים מפנים מוכרות לפזשכיאן. נוכחותו מהווה הזדמנות יקרת ערך עבור העם והמערכת", אמר עבדולווחד מוסאווי לארי, שכיהן כשר הפנים של ח'תאמי - כולל באותו קבינט שכלל את המועמד הרפורמיסט כיום. "הוא עשוי להיות ההפתעה של הבחירות הללו ולסחוף את הרוב הדומם".

ד"ר מזליאן מציינת כי אף שפזשכיאן הבטיח לפעול נגד משמרות הצניעות המטילות אימה וכופות את עטיית החיג'אב וכן להתנגד לצנזורה ברשת, אין לו הסמכות להוביל את המהלכים הללו. "המשטר רואה בחובת עטיית כיסוי הראש כאבן יסוד מהותית בשמירה על הסדר הציבורי ברפובליקה האסלאמית. המנהיג העליון עלי חמינאי הוא הדמות החשובה והמכריעה במדינה ועל פיו יישק דבר. לכן, בין אם ג'לילי יזכה או פזשכיאן, הוצאה לפועל של תוכניות מרחיקות לכת מסוג זה, נתונה להחלטתו של חמינאי".

סוגיה שצפויה לבוא לידי ביטוי במהרה במדיניותו של הרפורמיסט, אם ייבחר, היא תמיכתו באותו הסכם גרעין שקידם זריף - ושלו מתנגדת ישראל בחריפות. לאחר שהגן במשך שנים על הסכם הגרעין, כיום הוא שב על המסר כי הסנקציות חוסמות את טהרן מפיתוח שיתופי פעולה בתחום הסחר - וללא ביטול החסמים יהיה לאיראן בלתי אפשרי להגיע לקצב צמיחה מיועד של 8%. לכן, מדינות המערב מקוות כי הוא ייבחר, ויביא במהרה לחידוש המו"מ לכינון הסכם גרעין מחודש. 

"בשלב זה קשה להעריך מי מהשניים יזכה בבחירות, אולם סביר כי רבים מהמצביעים למוחמד באכר קאליבאף, שסיים במקום השלישי, יצביעו לג'לילי", מסכמת ד"ר מזליאן. "קליבאף אף נעמד לצידו של ג'לילי לאחר שהודח מהבחירות בסיבוב הראשון וקרא לציבור לבחור בג'לילי. על כן השאלה הנשאלת היא - האם אחוז ההצבעה יהיה גבוה יותר, ואם יצטרפו מצביעים שלא הצביעו בסיבוב הראשון לטובתו של פזשכיאן". 

עוד כתבות

יואל גולדמן / איור: גיל ג'יבלי

הפתעה מאמריקה: מדד האג"ח שהפך ללהיט בבורסה בת"א, והסכנות

לאט לאט מחזיקי אג"ח של חברות נדל"ן זרות שקרסו מתחילים לקבל את כספם בחזרה ● המקרה האחרון לכך הוא מכירת מלון בברוקלין, שסידרה לנושים של חברת אול־יר החזר של מלוא החוב כלפיהם ● וגם: מי לא יזכו לראות את כספם חזרה, ואיך מוסבר הזינוק באג"ח הזרות הנסחרות בת"א מתחילת המלחמה

עיצוב: טלי בוגדנובסקי

"איבדנו פנסיה של 38 שנה": הנפגעים בהסתבכות הפיננסית החמורה בתולדות המדינה

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● הממדים של פרשת סלייס כמעט בלתי נתפסים: 4.3 מיליארד שקל של יותר מ־100 אלף חוסכים מוקפאים כבר יותר מחצי שנה ● ביום אחד מצאו את עצמם לקוחות חברת ניהול הגמל ללא חסכונות וללא עוגן כלכלי, ועבור אלפים מהם כלל לא ברור אם אי־פעם יקבלו את כספם בחזרה ● גלובס מביא את העדויות שמתארות שלב אחר שלב איך התפתחה הפרשה שמטלטלת את המדינה

אלונה בר און, מו''ל גלובס בכנס החברות המשפחתיות / צילום: תמר מצפי

אלונה בר און: "עסקים משפחתיים זוכים לשיעור גבוה של אמון"

בפתח כנס החברות המשפחתיות של גלובס, הסבירה מו"לית העיתון אלונה בר און על החשיבות של אמון בעסקים והציגה נתונים על מידת האמון הגבוהה שלה זוכים עסקים משפחתיים ● יחד עם זאת לדבריה גם שם נרשמה שחיקה כתוצאה מפערי דורות: "הפערים התרבותיים והערכיים הם בין הגדולים שנראו בהיסטוריה"

יוליה שמאלוב ברקוביץ' / צילום: שלומי יוסף

שמאלוב ברקוביץ' ורשת: לבג"ץ אין סמכות לדון במינוי

בתגובה לעתירת עובדי חברת החדשות טענה רשת כי מדובר ב"ניסיון לסכל מינוי בחברה פרטית", וכי בעלי המניות הזרימו מתחילת המלחמה למעלה מ-100 מיליון שקל ● ברשות השנייה טוענים: "מעולם לא נדרשה הרשות השנייה לחרוג מהגבולות הברורים שקבע המחוקק ולקעקע את העיקרון המרכזי של 'שמירה על עצמאות חברת החדשות'"

רו''ח אמיר שני, שותף במערך הייעוץ העסקי ב-KPMG ישראל, בכנס החברות המשפחתיות של גלובס / צילום: תמר מצפי

רו"ח אמיר שני: למה לגו היא דוגמה מופתית לעסק משפחתי

שני, שותף ב-KPMG הסביר בכנס החברות המשפחתיות של גלובס איך לגו המציאה את עצמה מחדש רגע לפני פשיטת רגל ● ומה יכולות חברות משפחתיות ללמוד מכך? ● "צריך לזכור מה הליבה שלנו, ויחד עם זאת להכיר את הטכנולוגיה והחדשנות"

אילוסטרציה: Shutterstock

הפסיכולוג שחקר כמה חוויות טובות צריך כדי למחוק זיכרון שלילי אחד

פרופ' רוי באומייסטר שינה את כל מה שאנחנו יודעים על כוח רצון בניסוי הצנונית והעוגיות המפורסם שלו ● עכשיו הוא רוצה לעזור לנו להתגבר על אפקט השליליות, שצובע גם את החוויות הטובות שלנו בשחור

הנאסד''ק נגד S&P 500 ראש בראש / צילומים: Shutterstock, AP

הנאסד"ק מול S&P 500 ראש בראש: במי עדיף להשקיע?

שני מדדי המניות הפופולריים בעולם שברו השבוע שיאי כל הזמנים ● אבל מי מהם עדיף להשקעה? ההיסטוריה מלמדת שהנאסד"ק מציג תשואה עודפת משמעותית לאורך זמן, אבל גם נפילות חדות וכואבות יותר בדרך

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע עדיין ברמות שיא, אך מאז מרץ רואים מגמת ירידה

השכר הממוצע במשק עמד בחודש אפריל 2024 על 13.5 אלף שקל, עלייה של 7% לעומת אשתקד ● עם זאת, נתונים ראשונים גם לחודש מאי מצביעים על המשך ירידה מאז השיא שנרשם במרץ האחרון ● השכר בהייטק, קטר הצמיחה בישראל, עולה באופן דומה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

למרות האש לצפון, בורסת ת"א ננעלה בעליות חדות: מדד ת"א נדל"ן זינק בכ-3.7%

מדד ת"א 90 קפץ ב-3.3% ● השקל נסחר מול הדולר ביציבות ● מניית אלארום מזנקת ב-6% ומשלימה עלייה של 530% מתחילת השנה ● עזריאלי בוחנת הצפת ערך של עסקי מרכזי הנתונים שלה ● קרסו מוטורס עומדת לרכוש את מניותיו של עידן עופר בחברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● הכשרת הישוב גייסה 30 מיליון שקל בהנפקה פרטית ממנורה ● הפניקס על שוק החוב בארה"ב: "מהמרים על טראמפ? אולי תהמרו על עקום תשואות תלול יותר"

נתי סיידוף, יו''ר שיכון ובינוי / צילום: איל יצהר

הסדר טיעון לשיכון ובינוי: התיק נגדה ייסגר, תשלם 260 מיליון שקל

הפרקליטות סגרה את התיק נגד חברת שיכון ובינוי בחשד למתן שוחד לעובדי ציבור ● במקביל, חברת-הבת אס.בי.איי תשתיות תודה במסגרת הסדר טיעון בקשירת קשר לביצוע פשע ובעבירת ני"ע ● הצדדים יעתרו להטיל על חברת-הבת קנס בגובה 10 מיליון שקל וחילוט סכום של 250 מיליון שקל שכבר מצוי בידי המדינה

אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

הסוד של הפנטהאוז היוקרתי ביפו נחשף: בונקר מפני טילים

תקרות בעובי מטר, בטון מזוין, ריהוט חסין אש ובידוד מפני אטום ● הכירו את האנשים שלא ייתנו למלחמה הבאה להפתיע אותם, גם במחיר של מיליוני שקלים ● "יש לי רשימת המתנה של שכנים שאומרים שאם תהיה מתקפת טילים הם באים אליי"

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

מה גורם להתאוששות הביקושים בשוק הנדל"ן והמשכנתאות?

למרות המלחמה והריבית הגבוהה, הישראלים חוזרים לרכוש דירות ולא רואים ירידת מחירים באופק; אסקפיזם או התנהלות רציונלית? התשובות בפנים ● הטור מתפרסם לקראת הוועידה השנתית של מזרחי טפחות בשיתוף גלובס שתיערך ביום ראשון הקרוב ה-7.7 במתחם האירוח "גבריאל" בנס ציונה

פרופ' אריה בלדגרין / צילום: אלי דסה

שיאן האקזיטים בביומד משיק קרן הלוואות חדשה, ויש לו מסר למשקיעים הישראלים

היזם והמשקיע הישראלי–אמריקאי, שמאחוריו שורה של אקזיטי ענק ותרופות חדשניות לסרטן, מוביל מיזם חדש שיסייע לחברות צעירות בתחומי מדעי החיים ● בשיחה עמו, הוא מספר על מתחם הביומד שהוא בונה בלב הרווארד, מסביר למה הוא צופה עתיד מזהיר לחברת הסרטן הישראלית יורוג'ן ומדבר על קשריו עם הגופים המוסדיים

ג'וש פריידנברג בביקור ביד ושם במרץ האחרון / צילום: פרטי

בית האופרה של סידני הואר בצבעי כחול־לבן. את מה שקרה אחר כך קשה היה לחזות

ג'וש פריידנברג, בעבר בכיר בממשלת אוסטרליה וכיום יו"ר בגולדמן זאקס, הזדעזע מהאלימות שחוו יהודים בארצו אחרי 7 באוקטובר ● אז הוא יצר סרט תיעודי - שזכה לכותרות בעולם ● בראיון מיוחד הוא מספר על הבורות ביחס לסכסוך הישראלי־פלסטיני ומסביר מדוע דווקא הביקור בארץ עשה אותו אופטימי

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם מאז פרוץ המלחמה נוספו 2,500 מקומות כליאה חדשים?

כמה מקומות כליאה נוספו מאז 7 באוקטובר? הרבה, אבל לא מספיק ● המשרוקית של גלובס

איור: גיל ג'יבלי

לא נערכים מראש: כך גורמת לנו המלחמה להזמין כמעט הכול ברגע האחרון

חוסר הוודאות בכל הנוגע למלחמה מקשה על רבים להתחייב ולתכנן קדימה את החופשה הבאה או האירוע הגדול ● בפלטפורמות הכרטיסים, חברות התיירות והמסעדות מדברים על עלייה של עשרות אחוזים בהזמנות מאוחרות - ועל הכלים שפותחו כדי להפחית את התופעה

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

הביטקוין הגיע לשפל של 5 חודשים, למה זה קורה?

תשלומי פיצויים של בורסה שפשטה רגל גורמים לחשש מהצפת השוק במטבעות ביטקוין ● הביטקוין מתערער ויורד לשפל של כחמישה חודשים, וכנהוג גורר איתו את שאר מטבעות הקריפטו המרכזיים ● אבל התחזית צופה שהביטקוין יחזור ויתחזק

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

מגמה מעורבת בוול סטריט אחרי דוח התעסוקה; הנאסד"ק עולה בכ-0.8%

נעילה מעורבת באירופה ● דוח התעסוקה: 206 אלף משרות נוספו לשוק העבודה האמריקאי; שיעור האבטלה עומד על 4.1% ● נעילה מעורבת באסיה: הניקיי ושנגחאי ננעלו בירידות בעוד שקוספי ושנזן עלו ● ההוצאות של משקי הבית ביפן בחודש מאי ירדו ב-1.8% במונחים ריאליים בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד - בניגוד להערכות האנליסטים ● החוזים העתידיים על וול סטריט יציבים ● שערי מטבעות הקריפטו ממשיכים לרדת

מפעל נשר - מלט רמלה / צילום: תמר מצפי

נשר העניקה הנחה של מיליוני שקלים: כעת ביהמ"ש הכריע בתביעה נגדה

החל משנת 2002 העניקה נשר הנחות, רק ללקוחותיה הגדולים ● נגד חברת המלט הוגשו מספר תביעות ותובענות ● בית המשפט המחוזי מרכז בלוד קבע היום כי נשר העניקה תנאים מועדפים לחברות הגדולות, ובכך ניצלה לרעה את מעמדה בשוק

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

כך מנעה לשכת השר לביטחון לאומי מידע לפי חוק, והציבור משלם

פרוטוקול דיון שהתקיים השבוע בביהמ"ש המחוזי בירושלים מקנה אינדיקציה נוספת לשפל ביחסי הנהלת המשרד לביטחון לאומי והייעוץ המשפטי ● עמותת "הצלחה" הגישה בקשת חופש מידע למשרד; למרות שהוסכם למסור מענה לבקשה, המענה לא הגיע ● העמותה פנתה לבית המשפט - והציבור יממן את ההוצאות