גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"האיראנים מצאו את עצמם עם הגב לקיר": העיתונאי הסעודי שבטוח - זו הסיבה לטבח המזעזע של ה-7 באוקטובר

עבד אל־עזיז אל־חמיס, עיתונאי סעודי מוביל, ניצל את מעמדו וכ־350 אלף עוקביו כדי להביע עמדה ברורה נגד פשעי חמאס ומשטר האייתוללות, וגרף כותרות בכל העולם ● לגלובס הוא מסביר את השיקול האיראני, ומה ישראל צריכה לעשות לטובת נורמליזציה

שלט רחוב של המלך סלמן (מימין) ובנו מוחמד. פער הדורות משתקף ביחס לישראל / צילום: ap, Amr Nabil
שלט רחוב של המלך סלמן (מימין) ובנו מוחמד. פער הדורות משתקף ביחס לישראל / צילום: ap, Amr Nabil

בחלקים לא מבוטלים מגופי התקשורת בעולם הערבי, ובפרט המוסלמי, לא נרתעו לשמע המתקפה האלימה של חמאס ב-7 באוקטובר. להפך, היו שהיללו את המעשים המזוויעים, שכוונו נגד אזרחים. היוצא מן הכלל היה ועודנו העיתונאי הסעודי עבד אל־עזיז אל־חמיס. אל־חמיס, ששימש מגיש בסקיי ניוז האמירותית והיום עיתונאי עצמאי, ניצל את מעמדו וכ־350 אלף עוקבים ברשת X (טוויטר, לשעבר) כדי להביע עמדה ברורה נגד פשעי חמאס. עמידתו מול ארגוני הטרור שבהם תומך משטר האייתוללות וביקורתו החריפה נגד איראן כגורם שעומד מאחורי ערעור המצב הביטחוני האזורי, זיכו אותו בכותרות בכל העולם.

חוקרים מטקסס מאשימים את חיל האוויר הישראלי בשיבושים בשמיים
שאלות ותשובות | המתקפה החריפה על הצפון. מה אפשר ללמוד מיעדי הטילים של חיזבאללה?

שוב ושוב הוא השמיע קולות שחריג לשמוע בעולם הערבי. "חורבן עזה נגרם מהטיפשות של חמאס ומנהיגיו", הוא אמר לערוץ דיוואן אל־מולא הכוויתי ב־25 באוקטובר. בד בבד אמר כי כפי שמזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה התחרט על חטיפת אהוד גולדווסר ואלדד רגב ז"ל ב־2006, בפעולה שהביאה חורבן על לבנון במלחמת לבנון השנייה, חמאס יתחרט על מתקפת 7 באוקטובר. "ילדי עזה הם קורבנות של מלחמה בין איראן לבין ישראל", אמר באותה עת.

עבד אל־עזיז אל־חמיס, עיתונאי סעודי / צילום: רונן טופלברג

בשבוע שעבר הגיע אל־חמיס לביקור בישראל, להשתתף בכנס הרצליה ה־21 של המכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS) באוניברסיטת רייכמן, בהובלת אלוף (מיל') עמוס גלעד. בראיון מיוחד הוא פורש בפני גלובס את נקודת המבט של ערב הסעודית בנוגע למתרחש במזרח התיכון ובחזית האמריקאית, מספר שהמגעים בין ישראל לבין השליט הסעודי עדיין שורדים, וקובע: "מתקפת 7 באוקטובר נבעה ממגעי הנורמליזציה בין ערב הסעודית לבין ישראל".

"האיראנים מצאו עצמם עם הגב לקיר"

בתשעת החודשים הראשונים של 2023 נשבו רוחות פיוס ושלום יוצאות דופן במזרח התיכון. אחרי הסכמי אברהם שנחתמו ב-2020 וכללו את איחוד האמירויות, בחריין, מרוקו וסודאן, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן הציג עמדה ברורה: הוא מוכן לנרמל יחסים עם ישראל.

אולם, היו לו דרישות מארה"ב ומישראל כאחד: מממשל ביידן הוא דרש ברית הגנה, מטוסי F-35 ואישור לתוכנית גרעין אזרחית. מבנימין נתניהו הוא דורש הכרה במדינה פלסטינית. זה מתחבר לעמדת ריאד מ־2002, שבה הוצגה יוזמת השלום הערבית. לפי אותה תוכנית, מדינות ערב יכוננו יחסים מלאים עם ישראל בכפוף להקמת מדינה פלסטינית שבירתה מזרח ירושלים, כולל נסיגה מיהודה ושומרון, מזרח ירושלים, רצועת עזה ורמת הגולן.

"מתקפת 7 באוקטובר נבעה מעסקה גדולה שערב הסעודית וארה"ב עבדו עליה", אומר אל־חמיס, שמתמחה במפרץ הפרסי ובתנועות אסלאמיות. "האיראנים רצו להרוס את תהליך הנורמליזציה כי המשמעות של יחסים של ישראל עם הסעודים, האמירותים, מצרים וירדן, היא שהאזור עבר לשלום".

"הכרה בישראל היא הגיונית, ולכן האיראנים מצאו עצמם עם הגב לקיר", מסביר העיתונאי. "הם חששו מאיחוד כוחות נגדם, כלומר שהם יפסידו. ההיסטוריה מוכיחה שתמיד בשיח על שלום עם ישראל, יש בעיה עם איראן. המנהיג חמינאי חושב על האזור במובן של 'איך השיעה ישתלט?', ורואה בסעודים אויב שמפריע לכך. ערב הסעודית היא המדינה הסונית החזקה ביותר, והיא מתנגדת לאידיאולוגיה של חמינאי".

"הסעודים לא משחקים לפי האינטרס האמריקאי"

לאל־חמיס יש דעה ברורה בנוגע למניע האמריקאי להובלת מגעי הנורמליזציה. "האמריקאים רצו לחזק את הקשרים עם ערב הסעודית, שנפגעו, כשבמוקד נושא האנרגיה. הסעודים משחקים בזהירות ובתבונה לגביו, ולא בהתאם לאינטרסים האמריקאיים כמו פעם".

מחיר הנפט מציג יציבות חריגה במושגי מלחמה במהלך חרבות ברזל. יתרה מכך, הוא אפילו ירד מכ־88 דולר לחבית ברנט ב־7 באוקטובר לכ־86 דולר כיום. ביידן, שזיהה כי צפויה לו מערכת בחירות קשה השנה, רצה להשיג הסכם היסטורי במזרח התיכון. כזה שיסייע לו בקרב המצביעים האמריקאיים.

ביידן ידע כי הדרך להוזיל את מחיר הזהב השחור עוברת בערב הסעודית. בעת שקצב ההפקה האמריקאי גבוה בקנה מידה היסטורית (כ־13 מיליון חביות ביום), זה של הסעודים בשפל (כ־9 מיליון חביות ביום). לצורך ההשוואה, באוקטובר 2022 עוד הפיקה ערב הסעודית כ־11 מיליון חביות ביום. קצב הפקה כזה, אם יחזור על עצמו, יצניח את מחיר הנפט למטה. בן סלמאן מודע לכך היטב, וזו הסיבה לשילוב הזרועות שלו עם רוסיה במסגרת קרטל אופ"ק+ (ארגון המדינות המייצאות נפט).

לקוחה מרכזית של הנפט הסעודי היא מעצמה נוספת שארה"ב רואה בה איום, סין. בייג'ינג צפויה לייבא בחודש יולי 36 מיליון חביות נפט, לאחר שהחודש ייבאה כ־39 מיליון חביות.

"המדיניות האמריקאית הביאה להיחלשות בשורשי היחסים שלה עם בית המלוכה, כשהפגיעה בבן סלמאן במרכז", מסביר אל־חמיס. "כך, ארה"ב מצאה עצמה בעיני הסעודים כמדינה שווה לרוסיה ולסין. היא כבר לא בת הברית היחידה של ריאד. ערב הסעודית יכולה לעשות הרבה הסכמים. האמריקאים נכשלו בעיראק ובאפגניסטן והפגינו חולשה. כשרואים בך במרחב כמי שנכשל, הפסדת. האמריקאים נתנו את עיראק לאיראן, את אפגניסטן לטליבאן. איך אפשר לראות בהם מעצמה? זה הוביל לכניסת סין לאזור".

למרות הפנייה לרוסיה ולסין, בן סלמאן היה מוכן לחשוב מחדש על האינטרסים של הממלכה, אך לערב הסעודית, כשומרת המקומות הקדושים לאסלאם ומנהיגת העולם הסוני, יש רגישויות שלא ניתן לדלג מעליהן. "עבור דעת הקהל בעולם הערבי, הסעודים צריכים שישראל תקבל את פתרון שתי המדינות", אומר אל-חמיס.

המלחמה הרחיקה את הנורמליזציה?
"אפשר לעשות עסקה, אבל צריך להבין שפתרון שתי מדינות טוב לשני הצדדים".

המגעים בין הממשלות בריאד ובירושלים עדיין מתקיימים?
"המגעים עדיין בחיים. הסעודים מבינים מה האיראנים רצו, ולמה דאגו למתקפה". לדבריו, הצבת כוח פיקוח שלום סעודי ברצועת עזה ביום שאחרי אינה סבירה.

"יש בעיה עם הימין הקיצוני הישראלי"

בימים אלה מתחולל בארץ דיון אם להפוך את הוראת השעה נגד שידור הערוץ הקטארי אל־ג'זירה בישראל, לחוק קבוע. זרוע התעמולה של אמיר קטאר מרבה להציג זוועות מעזה, ואל־חמיס רואה בערוץ כמובילי נזקי התדמית לישראל בעולם הערבי.

"מי ששואל במדינות ערב מה קרה ב־7 באוקטובר, ייענה: 'זו טעות, אבל חמאס הם לא כל עזה'. האזרחים רואים טבח ואומרים 'אנחנו לא יכולים לקבל את ההרג'. השינוי ביחס למלחמות קודמות הוא שיותר אנשים חושבים שמאחורי המתקפה מעזה וכעת מלבנון עומדת איראן. יותר סעודים יודעים שחמאס הוא רע ומשתמש בדת".

עיתונאים סעודים חושבים פעמיים בבואם לכתוב על ישראל?
"חושבים היטב. ב־7 באוקטובר צייצתי כי חמאס פשעו והעזתים ישלמו על כך. ספגתי אלפי מתקפות מאנשים שחשבו שזה ניצחון כלשהו. שאלו 'למה אתה מאשים את חמאס?', אבל לרצוח ילדים ולאנוס נשים זו לא מלחמה. אמרתי להם שיום יבוא והם יגידו שאני צודק. ועכשיו הם מאשימים את חמאס".

לדעתך נראה נורמליזציה בין ערב הסעודית לבין ישראל?
"הנורמליזציה צריכה לקרות, היא הסוף של הדרך. אנחנו צריכים לחיות כמו באירופה. אי אפשר להילחם אחד עם השני, צריך לשתף פעולה. הערבים והיהודים צריכים לעבוד יחד. בן סלמאן מביט בתוכניות שלו לערב הסעודית, ועבור הים התיכון הוא צריך את ישראל. בלעדיה זה לא יצליח. הקיום של ישראל הוא לא שאלה, אך יש בעיה עם הימין הקיצוני הישראלי, שהצהרותיו לא מועילות. הן משמשות כלי לארגוני הטרור הפלסטינים ולאיראנים כדי להגיד שאי אפשר להשיג שלום עם ישראל".

עוד כתבות

חץ דורבן, מערכת ההגנה של אלביט / צילום: אלביט

לא רק נשק: הישראליות שמככבות גם בעולם התעופה והלוויין

מערכות של אלביט במאות מיליוני דולרים יותקנו בנגמ"שים אמריקאיים חדשים, אורביט טכנולוג'יס קיבלה הזמנה מאינטגרטור מוביל באירופה וחברת מנועי בית שמש פורחת בעולם התעופה וההתייחסות של שר הביטחון לשעבר ויו"ר התעשייה האווירית עמיר פרץ לאירועי 7 באוקטובר ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מונקו / צילום: Shutterstock

בגודל של הסנטרל פארק: המדינה הקטנטנה שהפכה לשיאנית מחירי נדל"ן

שוכרים ממדינות שונות מוכנים להיפרד ממיליוני דולרים תמורת דירות יוקרה, הודות למדיניות המס הנוחה של הנסיכוּת והגישה לחיים הטובים ● מחירי השכירות מגיעים עד ל־280 אלף דולר בחודש עבור חלק מן הפנטהאוזים ב־One Monte Carlo, קומפלקס מגורים הממוקם במרחק של כמה דקות הליכה מהקזינו

מיקי לוי, יש עתיד / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

בין יוזמה לתגובה: כך התעצבה תפיסת הביטחון של מדינת ישראל

התנהלות המלחמה מעלה שאלות לגבי האופן בו ישראל מסתדרת בשכונה ● חזרנו להיסטוריה ובדקנו כיצד התגבשה האסטרטגיה הביטחונית של ישראל ● מ"קיר הברזל" של ז'בוטינסקי, דרך התאמת הגישה מלוחמה במדינות ללוחמה בארגוני טרור ועד להשפעות 7 באוקטובר

נשיא צרפת, עמנואל מקרון / צילום: ap, Stephanie Scarbroug

אמברגו נשק צרפתי על ישראל: מקרון הוא לא שארל דה גול

שבוע לאחר תחילת התמרון בלבנון, נשיא צרפת עמנואל מקרון קורא לאמברגו נשק על ישראל "שישמש למלחמה בעזה" ● מהן הסיבות לקריאה של מקרון?

סם וולטון, 1985 / צילום: ap, DANNY JOHNSTON

הוא חילק לילדים שלו 20% מהעסק. היום הבת שלו היא האישה העשירה בעולם

לפני יותר מ-70 שנה הקים סם וולטון עסק קמעונאות, שיהפוך לרשת וולמארט - אחת מהחברות הגדולות בעולם, עם שווי שוק של כ-650 מיליארד דולר ● וולטון קיבל באותה תקופה שתי החלטות גורליות - הוא מינה את ילדיו כשותפים מוגבלים בנכס, והעביר לכל אחד מהם 20% ממניות החברה, וקבע כי כל מכירת מניות תעשה בהסכמת כל המשפחה ● היום ילדיו שווים ביחד יותר מאילון מאסק, ונראה כי ההחלטה השתלמה

ארוחת בוקר בקפה עברי / צילום: חגית אברון

פעם היה כאן טוב יותר? ארבעה מקומות שיחזירו אתכם בזמן

קפה שמגיש דייסת סולת ובפלות לימון, אוסף נדיר מהשנים הראשונות למדינה, תערוכה על סודות חיי הקיבוץ ומכונות דפוס שמפיקות שלושה עמודים בחצי יממה ● לאחר שנה מתוחה, יצאנו לחפש הפסקה מההווה במקומות שמתרפקים על העבר ● חגית אברון תופרת יום

יואב תורג'מן, מנכ''ל רפאל / צילום: סיון פרג'

הוא התחיל כחובל בחיל הים, בקרוב החברה שהוא מנהל תשמיד טילים עם לייזר באוויר

"בליל המתקפה האיראנית התבוננתי במפעל החיים שלי - הניסוי הראשון של חץ 3, כיפת ברזל, טילי פיתון וקלע דוד", אומר יואב תורג'מן, מנכ"ל רפאל ● כיום כל אלה גם עוזרים לו להתמודד עם מתקפות חיזבאללה, שמגיעות עד המפעלים של החברה שלו בצפון ● שיחה קצרה עם יואב תורג'מן, מנכ"ל רפאל

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Manuel Balce Ceneta

ביידן נגד האפשרות לתקוף מתקני נפט: "לחשוב על חלופות"

צבא ארה"ב תקף 15 יעדים של החות'ים בתימן: "המטרות כללו יכולות צבאיות התקפיות" • שני חיילים נהרגו מפגיעת כטב"ם בצפון • אזעקות בשורת יישובים בצפון, נפילות בכמה מוקדים בגליל • שר הביטחון גלנט בגבול הצפון: "יש לנו עוד הפתעות בקנה - את חלקן נבצע בקרוב" • כל העדכונים 

שמאי קמה, מנכ''ל אשטרום מגורים להשכרה / צילום: רמי זרנגר

המנכ"ל שמגלה: איך משכירים 400 דירות בתוך חמישה חודשים?

אחרי שתושבי קיבוץ בארי ויתרו על פרויקט "הדסה הקטנה" בקריית היובל בירושלים, השכירה אשטרום מגורים את כל 400 הדירות בפרויקט בתוך חמישה חודשים ● שמאי קמה, מנכ"ל החברה, מאמין במודל למרות עליות הריבית: "אנחנו שחקן לטווח ארוך והתקבלה החלטה לפתח את התחום הזה בארץ"

הוספת ממ''ד לבניין בשלומי / צילום: דוברות משרד הביטחון

התחלות הבנייה בהתחדשות העירונית בירידה - בעיקר במקומות שבהם נזקקים למיגונים

כמעט 90% מהתחלות הבנייה בהתחדשות עירונית נרשמו במחוזות תל אביב, המרכז וירושלים ● טיוטת חוק ההסדרים לא מציעה מענה להיעדר ההיתכנות הכלכלית לפרויקטים בפריפריה

כוחות צה''ל בפעילות ממוקדת בדרום לבנון / צילום: דובר צה''ל

למגוייסים בצו 8 אין איך להגיע לצפון ובמשרדי הביטחון והתחבורה מגלגלים אחריות

חטיבות מילואים רבות הוקפצו בצו 8 במהלך החג להגיע לשירות המילואים, אך אין להם דרך להגיע אליו - לא בתחבורה הציבורית למי שנמצא בארץ ולא באמצעות טיסות חילוץ למי שנמצא בחו"ל ● מלשכתה של מירי רגב נמסר "מי שאמון על הסעת חיילי המילואים הוא צה״ל ומשרד הביטחון בלבד"

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

בצל המצור בשמיים: היעד המפתיע שדרכו טסים בחזרה לישראל

מאז מתקפת הטילים הבליסטיים בנתב״ג הפעילות כבר חזרה לסדרה, אך חברות התעופה הזרות ממשיכות להתנדנד ● גם חברות שהפגינו יציבות יחסית מהססות לחזור לארץ, בצל ההמלצה של רשויות התעופה האירופאיות שלא לטוס לארץ עד סוף החודש ● עמאן הפכה ליעד מפתיע שדרכו חוזרים לישראל, אבל יש סכנות

סובארו פורסטר 2024 / צילום: יח''צ

הדיל של סובארו: תביאו 200 אלף שקל, תקבלו סוס עבודה יפני

העדכון התקופתי שעבר הקרוס־אובר הוותיק של סובארו העניק לו מראה רענן, תא נוסעים מתוחכם ונוחות נסיעה משודרגת ● אך התמחור מציב אותו בפלח צפוף מול מתחרים ראויים

מרוץ החימוש בבינה מלאכותית / איור: גיל ג'יבלי

מרוץ החימוש בבינה מלאכותית: 5 חברות ישראליות שעשויות למצוא עצמן על המדף

חברות רבות מתקדמות במרוץ ה־AI באמצעות רכישת חברה אחרת המתמחה בתחום ● הפתרון נוח גם לנרכשת, שלא תצטרך להתחרות עוד בשוק הרווי ● האם אלה החברות שיהפכו למטרות אטרקטיביות לרכישה? ● המוחות היהודיים שבחזית ה-AI, פרויקט מיוחד

הגבולות החדשים

שנה למלחמה: אלה הגבולות החדשים של ישראל בכלכלה, בחברה ובביטחון

השנה האחרונה שרטטה מחדש את מפת ישראל, הציפה שאלות ביטחוניות וכלכליות רבות ועוררה תהיות על חשיבותם של גבולות, לא רק בממד הפיזי ● איך תיראה המדינה ביום שאחרי, איזה מחיר נצטרך לשלם כדי להמשיך לחיות כאן ומה ההיסטוריה הגלובלית יכולה ללמד אותנו?

בוב (רוברט) דוגאן / צילום: צילום מסך מיוטיוב

הוא גולש גלים בלי תואר, ושווה 16 מיליארד דולר בזכות השקעות ביוטק

בוב דוגאן רושם כבר הצלחה שנייה בענף הביוטכנולוגיה, עם השקעה בחברת Summit שמתחרה בתרופה המובילה בשוק לסרטן ● הסיפור האופטימי שלו מלמד שאין צורך בתואר דוקטור, או אפילו תואר ראשון, כדי להרוויח כסף בעולם המורכב של הביוטכנולוגיה

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה ירוקה בוול סטריט אחרי דוח תעסוקה טוב מהצפי

שיעור האבטלה הפתיע לטובה - 4.1% ● הדולר מתחזק מול השקל - בין הסיבות: התקיפה הישראלית בביירות הבוקר לצד הציפייה לתגובה ישראלית על התקיפה האיראנית ● מחירי הנפט בעליות קלות, לאחר שבמהלך השבוע האחרון עלה ביותר מ-8% ● בסין לא התקיים מסחר בשל החג הלאומי

האשם סאפי א־דין / צילום: מתוך ויקיפדיה

אחראי התקציבים שמנהל מיליארדים: היורש של נסראללה שהיה יעד לתקיפת צה"ל

ישראל ניסתה הלילה לחסל את האשם סאפי א־דין בן ה־60 בן דודו של נסראללה ויורשו המיועד בתפקיד מזכ"ל חיזבאללה ● תוצאות התקיפה טרם התבררו ● המועצה המבצעת בראשותו מנהלת את הפעילות הפוליטית, הכלכלית והסוציאלית של הארגון ● בדומה לנסראללה, הוא מחזיק בקשרים אינטימיים עם הפטרונים באיראן, ותפיסתו הדתית קיצונית

מתקן הפקת נפט בערב הסעודית / צילום: Shutterstock

תקיפה ישראלית באיראן תטלטל את שוק הנפט. מי תרוויח מהמצב?

מחיר הנפט זינק אתמול בכ־5.2%, בצל ההתבטאות של ג'ו ביידן כי "דנים" באפשרות למתקפה ישראלית על מתקני הנפט של איראן ● בחברת המכליות האיראנית הלאומית כבר החלו לנקוט בפעולות, ורוקנו ביום רביעי את מכלי הענק שנמצאים בטרמינל הנפט באי חארג שבצפון המפרץ הפרסי ● תקיפה של חארג לא תשפיע על ההפקה האיראנית, ואם מעוניינים לפגוע קשות באיראן, המפתח יהיה בצד ההפקה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה שלילית בוול סטריט; עלייה במחירי הנפט לקראת מתקפה אפשרית באיראן

המסחר באירופה ננעל בירידות ● מחירי הנפט בדרך לעלייה השבועית הגדולה ביותר מזה למעלה משנה ● הניקיי ננעל בעלייה של 2%. מניות הרכב היפניות בלטו בעליות ● בסין לא התקיים מסחר בשל החג הלאומי