גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכלכלן שלוחש באוזני נשיאי ארה"ב: "אני מעריץ של ישראל כמעט בכל היבט"

הכלכלן המוביל ארתור לאפר, שייעץ לרונלד רייגן ולדונלד טראמפ, עובר על חמשת הסעיפים החשובים המתווים מדיניות כלכלית ומסביר למה לדעתו ביידן נופל מטראמפ בכולם ● גורו הקיצוץ במסים עדיין דבק בעקומת לאפר, שקשקש על מפית נייר והפכה לחלק בלתי נפרד מלימודי מאקרו־כלכלה: "אני תומך נלהב במס שטוח, בלי פטורים ובלי שטיקים"

ארתור לאפר / צילום: Reuters, Sachs Ron/CNP/ABACA
ארתור לאפר / צילום: Reuters, Sachs Ron/CNP/ABACA

בארוחת צהריים חברית שהתקיימה בשנת 1974 ישבו לסעוד הכלכלן ארתור לאפר ואנשי סגל הבית הלבן דיק צ'ייני ודונלד רמספלד. בפגישה ביקר לאפר את העלאת המס של הנשיא דאז ג'רלד פורד, ולפי הסיפורים קשקש על מפית את מה שלימים נודע כ"עקומת לאפר" כדי להסביר את כוונתו. המפית הזו קנתה את עולמו.

הצוללת | המומחית שמציעה הסבר מפתיע לחרם שהטילה טורקיה על ישראל
האנליסטים ממליצים: אלה המניות שלא כדאי למכור - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

עקומת לאפר הוא מושג מאקרו־כלכלי שהציג תפיסה מהפכנית לזמנו: הרעיון שהורדת מסים יכולה דווקא להגדיל את ההכנסות של המדינה מהם. לפי העקומה, ישנו שיעור מס אופטימלי, ובו גביית המס היא אופטימלית. ואילו כשמעלים את המס מעבר לשיעור מסוים, תקבולי המס למדינה יתכווצו.

אם לפשט את הרעיון שבבסיס העקומה, גם במצב של 0% מס וגם ב־100% מס, תקבולי הממשלה יעמדו על אפס. כך, יש נקודות קיצון שבהן העלאת המס תפגע בהכנסות המדינה, ואילו הורדת המיסוי תייצר לקופתה הכנסה מירבית.

בשיחה עם לאפר, המקורב לנשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ, הוא מסביר איך נולד מיתוס המפית, מתייחס למצע הכלכלי של המועמדים הנוכחיים לנשיאות ארה"ב, ומסביר למה מס שטוח הוא החלופה האידיאלית.

 

"אני מעריץ של ישראל כמעט בכל היבט"

"הייתי קשור למספר ממשלים רפובליקנים, אבל גם לממשלים ומועמדים דמוקרטיים", משתף לאפר, שהיה יועצו הכלכלי של הנשיא רונלד רייגן. "ניסחתי את תוכנית המיסוי של ג'רי בראון כשהוא התמודד לנשיאות בפריימריז הדמוקרטים ב־1992, אז הצענו מס שטוח (מס קבוע ללא קשר לגובה הכנסה, א"ו) שווה לכולם. הייתי הכלכלן של גארי הארט כשהתמודד בפריימריז הדמוקרטים לנשיאות ב־1988. אז אני דמוקרט של קנדי ורפובליקני של רייגן. אני דמוקרט של קלינטון ורפובליקני של טראמפ. אני אוהב הפחתת מסים, אני אוהב צמיחה כלכלית.

"יש על הקיר שלי תמונה של נתניהו מחזיק תרשים של עקומת לאפר", מוסיף לאפר. "באחד מספריו הוא ציין שאני הכלכלן האהוב עליו. אבל אז הוא הוסיף, 'אבל ארתור לאפר אינו יהודי'. ובכן, אני לא יהודי, זה נכון, ולמרות זאת נתניהו הוסיף שאני עדיין כלכלן טוב. הוא אדם מאוד משעשע ואני מחבב אותו. הייתי בישראל כמה פעמים ואני פשוט אוהב את המדינה הזאת, ומעריץ מאוד את הכלכלנים הישראלים. הייתה שם תקופה בזמן ההשבעה הראשונה של רייגן, בשנת 1981, אז הוזמנתי לאוניברסיטת תל אביב לבוא ולתת סדרת הרצאות. אני מעריץ ענק של ישראל כמעט בכל היבט".

מה אתה חש לגבי מה שקרה ב־7 באוקטובר ויחסי ישראל־ארה"ב מאז?
"זה עצוב. אני לא חושב שהמצב הזה היה מתרחש אם טראמפ היה נשיא. אני לא חושב שהניסיון של חמאס היה קורה. נשיאות טראמפ הייתה מונעת זאת. אני אישית נמצא 100% עם ישראל בזה. זו פשוט טרגדיה".

מדיניות המס: טראמפ היה מוצלח, ביידן מינוס

אמרת שאתה רפובליקני של טראמפ. מה לדעתך ההבדלים העיקריים והעקרוניים בין המפלגה הדמוקרטית תחת ג'ו ביידן לבין המפלגה הרפובליקנית תחת דונלד טראמפ?
"אני כלכלן, וזה כל מה שאני שאני מתבטא לגביו כרגע בשאלה הזו. לא על מדיניות חוץ או עניינים נוספים. ואני לא מדבר בשום צורה בשם טראמפ. אני מדבר איתו והכל, אבל אני אף פעם לא שואל אותו מה הדעות שלו. אני לא רוצה לדעת, כי אני לא רוצה להיות במצב שישאלו אותי, מה טראמפ חושב על זה? ואז אצטרך לענות".

אחרי ההבהרה הזו, לאפר נותן את הניתוח שלו למצע הכלכלי של המועמדים לנשיאות. "אני בוחן את זה במונחים של ספר לימוד מאקרו־כלכלה. חמשת הסעיפים העיקריים בספר לימוד הם מיסוי; הוצאות הממשלה; מדיניות מוניטרית ואינפלציה; רגולציה; וסחר".

כשיורדים לעומקם של חמשת הסעיפים הללו, התמונה בעיני לאפר ברורה: טראמפ עדיף בעיניו בכל פרמטר כלכלי.

לאפר מקבל מדונלד טראמפ את מדליית החירות הנשיאותית ב־2019 / צילום: Reuters, Sachs Ron/CNP/ABACA

מבחינת מיסוי, לאפר מגדיר את כוכב הצפון שלו, היעד שאליו הוא נושא עיניים, כמערכת מיסוי שבה נקבע "שיעור המס הנמוך ביותר האפשרי על בסיס המס הרחב ביותר האפשרי. כך מספקים את התמריצים החלשים ביותר להעלמת מס, ומקבלים את בסיס המס הרחב ביותר; זהו המספר המינימלי של מקומות שבהם ניתן לשים את ההכנסה כדי להימנע מתשלום מסים".

לדבריו, "ממשל ביידן מתרחק מכוכב הצפון הזה. הוא כבר העלה מסים בכל מיני מקומות. האם טראמפ הזיז אותנו לכיוון כוכב הצפון הזה? התשובה היא שטראמפ היה מוצלח במדיניות המס. ביידן הוא מינוס גדול".

אם בוחנים את דבריו בשטח, ממשל טראמפ העביר ב־2017 רפורמה מקיפה במיסוי. במסגרתה, שיעור מס החברות הופחת מ־35% ל־21%, מס ההכנסה ליחידים ברוב המדרגות ירד והפטור ממס עיזבון הורחב. מנגד, ביידן הציע להגדיל את שיעור מס החברות מ־21% ל־28%; להעלות את המס על יחידים המשתכרים מעל 400 אלף דולר, והצבת שיעור מס ההכנסה העליון על 39.6%.

"הממשל הזה חרג הרבה מעבר למה שאפשר"

מבחינת הוצאות הממשלה, גורס לאפר, יש פער במדיניות: "עד מגפת קורונה טראמפ היה הטוב ביותר - היה לו איפוק יחסי בהוצאות, שלגביהן לממשלה יש תפקיד חשוב מאוד. האזרחים צריכים מערכת משפט, כבישים מהירים, הגנה, בתי ספר. כל אלה הם התפקיד של הממשלה. אם היא לא תוציא מספיק כסף, הכלכלה תיפגע, אבל הכלכלה תיפגע גם אם הממשלה תוציא יותר מדי. ומה שאני רואה כרגע זה שהממשל הזה חרג הרבה מעבר למה שאפשר".

בגזרת המדיניות המוניטרית הוא מסביר: "הפדרל רזרב בהובלת ג'רום פאוול והחברים כאן היה רפוי מדי בהורדת הריבית ובהרחבת המאזן. מאזן הפד הפך מכ־800 מיליארד דולר בינואר 2008 לכ־8 טריליון דולר, הייתה תקופה שהגענו ל־9 טריליון דולר. הפד היה נוראי בשלוש־ארבע השנים האחרונות, וגם לפני כן הוא לא היה משהו. נכון לעכשיו, המדיניות האידיאלית היא כסף טוב ומחירים יציבים, אלא שממשל ביידן התרחק מהאידיאל הזה. אני לא חושב שיש הרבה מה לומר על זה בתקופת ממשל טראמפ".

יו''ר הפדרל ריזרב ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Alex Brandon

בתחום הרגולציה אומר לאפר כי "כולנו מבינים שנדרשת רגולציה מסוימת, אבל צריך לוודא שהיא לא חורגת מהמטרות הספציפיות העומדות על הפרק ולא יוצרת נזק נלווה".

נראה שגם בגזרה זו טראמפ אכן יישר קו עם התפיסה של לאפר. המנהיג הרפובליקני טען כי על כל רגולציה חדשה שיושמה במהלך השנה הראשונה של כהונתו, הוא ביטל כמעט 8 אחרות. טראמפ אף התבטא ואמר שבכוונתו להקל על הרגולציה בגזרת הבינה המלאכותית וביצוע עסקאות בתחום. הממשל שלו דיווח על למעלה מ־1,500 פעולות דה־רגולטוריות שביצע, והעריך כי הן חסכו לכלכלה האמריקאית מיליארדי דולרים.

בתקופת ממשל ביידן פעלו בכיוון ההפוך והתמקדו בביטול רבים מסעיפי הדה־רגולציה של טראמפ. נכון לאמצע 2023, ביידן ביטל, או היה בתהליך של ביטול, של כ־100 רגולציות שבוטלו מתקופת טראמפ, זאת בנוסף להשתת רגולציה החדשה בתחומי סביבה, בטיחות עובדים ובריאות. ועדת הסחר הפדרלית (FTC) בתקופתו הייתה מהאגרסיביות שפעלו בשנים האחרונות, והיא חתרה לבלום מיזוגים ולרסן תאגידי ענק.

בנוגע לסוגיית הסחר החופשי והעדפתו לאי-התערבות, לאפר מפרט: "לפני הכול צריך לומר שהגבלות על סחר, סנקציות או דברים כאלה פוגעים בכלכלה וביציבות הבינלאומית. ביידן פועל בכיוון הפוך ושגוי בתחום הזה".

וטראמפ? הוא הרי הטיל מכסים על סין.
"טראמפ מבין במשא־ומתן, הוא מאיים על מדינות במכסים ומדי פעם צריך לממש את האיומים האלה כדי לגרום להם להגיע לשולחן הדיונים ולסגורה עסקה. יש לנו עם קנדה, מקסיקו וארה"ב עסקת סחר חופשי נהדרת (טראמפ ניהל בימי כהונתו משא־ומתן מחודש על הסכם נפט"א, א"ו). הוא עשה עבודה טובה גם עם דרום קוריאה, אפילו עם יפן. אני חושב שטראמפ מנסה להביא אותם להורדת חסמים. יש הרבה אנשים שחושבים שהוא פרוטקציוניסט. זה לא הדונלד טראמפ שאני מכיר. אני רואה בו סוחר חופשי שמשתמש בסחר למינוף משא־ומתן".

מלבד סין הטיל טראמפ מכסים על יבוא מאירופה וממדינות אחרות כדי להגן על התעשיות האמריקאיות ולצמצם את הגירעון המסחרי. ביידן שמר על כמה מכסים שהוטלו על סין בתקופת טראמפ, אך נקט תיאום עם בעלות בריתו כדי לטפל בחזית שיטות הסחר של סין.

"הדגמתי על מפיות איזה 30 או 40 פעם"

כשאני מחזיר אותו לסיפור האלמותי על המפית מאותה ארוחת צהריים ועד כמה הוא נכון או אגדה אורבנית, אומר לאפר: "רציתי להדגים את הרעיון שלפיו אם מוטל עליך מס של 100%, אתה לא תעבוד והמדינה לא תקבל כלום, ואם מוטל עליך מס אפס - כנ"ל. ציירתי את זה בצורה פשוטה על מפית, כדי שיהיה מובן. הדגמתי את זה ככה על מפיות איזה 30 או 40 פעם באותן שנים בקרב מקבלי ההחלטות. כמו בדיחה. אבל אם אתה מספר בדיחה וכולם צוחקים, אתה תספר אותה שוב, פעם אחר פעם".

באופן עקרוני, גם אם יש רמת מיסוי שהמדינה תקבל בה תקבולי מס מקסימליים, בהכרח צריך להשאיר את רמת המיסוי הגבוהה האפשרית? זה בכל זאת פוגע בחופש של אנשים ובתוצר העבודה שלהם.
"בוודאי שלא צריך לגבות את המיסוי בגבול העליון. נדרשות הכנסות כדי לנהל את הממשלה, אבל הרבה מתחת לשיעור המס המרבי עבורן. כשכתבתי את תוכנית המס השטוח של קמפיין ג'רי בראון, כשהוא התמודד לנשיאות ב־1992, נפטרתי מכל המסים הפדרליים בארה"ב. היו בתוכנית שני מסים שטוחים קבועים, אחד על מכירות נטו של עסקים ואחד על הכנסה ברוטו אישית - ללא ניכויים, פטורים, החרגות, זיכויים, השמטות, כלום. הצבנו מס קבוע של 13% על כל אחד וזהו. זה החליף כל מס פדרלי אחר".

איפה ארה"ב ניצבת כרגע מבחינת עקומת לאפר?
"אני לא יודע אם לנסח את זה ככה, אבל יש כמה מסים שבהן שיעורי הגבייה גבוהים מדי בארה"ב, ויש כמה שיעורי מס שכנראה נמוכים מדי. לכן אני תומך נלהב כל־כך במס שטוח, בלי פטורים ובלי שטיקים".

עוד כתבות

תאים במוח הפגוע באלצהיימר. בצנרת הפיתוח יש 164 תרופות / צילום: Associated Press

החוקרת שהתעקשה, וצדקה: האם תימצא התרופה לאלצהיימר?

לאחר שנים של טלטלות, תקוות שווא וכישלונות - המרוץ לטיפול באלצהיימר חזר להיות הסיפור החם של התעשייה ● אישורן של שתי תרופות המאטות את התקדמות המחלה ופריצת דרך באבחון מעניקים זריקת עידוד לחולים וגם לחברות בענף ● האם נראה בקרוב פיתוחים יעילים נוספים או אפילו חיסון?

אולה אקסלרוד, מנהלת אגף המטרו / צילום: כדיה לוי

"יש ערים שדבקות בעמדה שלכל משק בית יש שני רכבים. זה עצוב מאוד"

רוב הציבור לא מכיר את אולה אקסלרוד, שמונתה לאחרונה למנהלת אגף המטרו במינהל התכנון, אבל הפרויקט הגדול ביותר שתוכנן בישראל נמצא בידיים שלה ● בראיון ראשון היא מספרת על האתגרים שעומדים בפני הפרויקט ומזהירה: "במקום שעה וחצי, אנשים יעמדו בפקקים ארבע שעות"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP- Charles Sykes, Gregory Payan, Evan Vucci ,Phelan M. Ebenhack ,Ebrahim Noroozi

לתרופת הפלא לגבריות יש תופעות לוואי. אף אחד לא מדבר עליהן

אנשי השיווק בעסקי הסטרואידים מוכרים חלומות על "חיזוקים" לחדר הכושר ולחדר המיטות, אבל רק מעטים מדברים על תופעות הלוואי ● באופן אירוני, הטסטוסטרון מגביר את הגבריות אך עלול להוריד לאפס את ספירת הזרע ● קליניקה מתמחה: "מתן מרשמים זו אמנות, לא מדע"

יותר ויותר בני 40 משיגים לעצמם ברכיים חלופיות / צילום: Shutterstock, אנימציה: טלי בוגדנובסקי

קהל היעד החדש של ניתוחי החלפת מפרקים: בני ה-40

אוכלוסיית המטופלים מתחת לגיל 65 שעברו החלפות מפרקים גדלה בכ-200% במהלך שני העשורים האחרונים ● "כעת, שתלים מחזיקים מעמד 20, 25 או 30 שנה, ואיכות החיים חשובה הרבה יותר", אמרה ד"ר אנטוניה צ'ן, מנתחת אורטופדית

התחדשות עירונית. קשיים להשיג מימון עקב מצב השוק / צילום: טלי בוגדנובסקי

היזמית לא הצליחה להשיג ליווי בנקאי לפרויקט וביטלה את הסכם המכירה: מה פסק בית המשפט?

רוכשת דירה בפרויקט התחדשות עירונית הגישה בקשה למתן צו מניעה זמני, לאחר שהחברה היזמית ביטלה את החוזה עימה בטענה כי לא מצאה ליווי פיננסי לפרויקט ● לטענתה, הסיבה לביטול ההסכם היא עליית מחירי הדיור, אך החברה טענה כי פעלה בהתאם לחוזה

נשיא צרפת, עמנואל מקרון / צילום: ap, Stephanie Scarbroug

אמברגו נשק צרפתי על ישראל: מקרון הוא לא שארל דה גול

שבוע לאחר תחילת התמרון בלבנון, נשיא צרפת עמנואל מקרון קורא לאמברגו נשק על ישראל "שישמש למלחמה בעזה" ● מהן הסיבות לקריאה של מקרון?

התחדשות עירונית בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבדל של חצי מיליון שקל לדירה באותה שכונה: האזור שהפך לנבנה ביותר בתל אביב

המחיר הממוצע של דירת 4 חדרים אמנם ירד מעט מהשיא ועומד על 4.75 מיליון שקל, אבל הירידה נובעת משינוי בתמהיל הדירות שנמכרו - ולא מירידת מחירים ● ארבע הערות על שוק הנדל"ן בת"א

הוספת ממ''ד לבניין בשלומי / צילום: דוברות משרד הביטחון

התחלות הבנייה בהתחדשות העירונית בירידה - בעיקר במקומות שבהם נזקקים למיגונים

כמעט 90% מהתחלות הבנייה בהתחדשות עירונית נרשמו במחוזות תל אביב, המרכז וירושלים ● טיוטת חוק ההסדרים לא מציעה מענה להיעדר ההיתכנות הכלכלית לפרויקטים בפריפריה

מרוץ החימוש בבינה מלאכותית / איור: גיל ג'יבלי

מרוץ החימוש בבינה מלאכותית: 5 חברות ישראליות שעשויות למצוא עצמן על המדף

חברות רבות מתקדמות במרוץ ה־AI באמצעות רכישת חברה אחרת המתמחה בתחום ● הפתרון נוח גם לנרכשת, שלא תצטרך להתחרות עוד בשוק הרווי ● האם אלה החברות שיהפכו למטרות אטרקטיביות לרכישה? ● המוחות היהודיים שבחזית ה-AI, פרויקט מיוחד

התקפת הטילים מאיראן על ישראל / צילום: Reuters, Wisam Hashlamoun

היערכות לתקיפה באיראן; הקלות בהנחיות פיקוד העורף למרכז הארץ

מפקד פיקוד הצפון בדרום לבנון: "הפעולה הקרקעית - צעד משמעותי להחזרת התושבים" ● צה"ל תקף את מטה המודיעין של חיזבאללה בביירות, הרמטכ"ל: "להמשיך בלחץ, ללא הקלות והפוגה" ● אזעקות ביישובים רבים בצפון לאורך היום ● לוחם צה"ל נפצע קשה בהתהפכות האמר בדרום לבנון ● עדכונים שוטפים

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

האם זהות יוצר הביטקוין תיחשף? כך נטען בסדרה תיעודית חדשה של HBO

הסדרה שתשודר ביום רביעי הבא מתיימרת לחשוף את אחת התעלומות הגדולות של השנים האחרונות - זהותו של סאטושי נקמוטו יוצר הביטקוין, שירד למחתרת לפני 14 שנה ● לטענת היוצרים החשיפה תטלטל את העולם הפיננסי

מנהיגי מדינות ההסכמה לקראת החתימה בוורסאי. ההסכם יצר את הסדר החדש, שהאו''ם הוא הביטוי העליון שלו / צילום: Associated Press

גבולות לאומיים: מי המציאו אותם, מי ניסו להתנגד להם, ואיך הם הפכו לנורמה של התנהגות בינלאומית

לפני המהפכה הצרפתית לא היו גבולות לאומיים. היו גבולות אימפריאליים גמישים וארצות התפשטו לכל עבר וגנבו טריטוריות מכל הבא ליד ● זה התחיל להשתנות לפני קצת יותר ממאה שנה ● מספר קטן של ארצות בעולם מסרבות להכיר חד–משמעית בגבולותיהן. ישראל היא אחת מהן. יש מחיר ● טור מורחב

מאור מלול, עומר אדם ונסים שריאל־גאון / צילום: עידן כהן, אירופה-ישראל

ללא ערבות אישית ומבלי שהבטיח לקוח: כך גייסה הקבוצה של עומר אדם 410 מיליון שקל מבנק מזרחי טפחות

לגלובס נודע כי קבוצת הענן שמאחוריה עומדים השלושה, מגייסת הלוואת ענק מבנק מזרחי טפחות לבניית חוות שרתים בצרעה ● ההערכה היא כי על העסקה התחרו מספר שחקנים, בהם בנק לאומי ● בשוק צופים כי לאחר השלמת העסקה, הקבוצה עשויה לחלוש על כ־14% מסך פעילות חוות השרתים בישראל עד סוף העשור

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה שלילית בוול סטריט; עלייה במחירי הנפט לקראת מתקפה אפשרית באיראן

המסחר באירופה ננעל בירידות ● מחירי הנפט בדרך לעלייה השבועית הגדולה ביותר מזה למעלה משנה ● הניקיי ננעל בעלייה של 2%. מניות הרכב היפניות בלטו בעליות ● בסין לא התקיים מסחר בשל החג הלאומי

יואב תורג'מן, מנכ''ל רפאל / צילום: סיון פרג'

הוא התחיל כחובל בחיל הים, בקרוב החברה שהוא מנהל תשמיד טילים עם לייזר באוויר

"בליל המתקפה האיראנית התבוננתי במפעל החיים שלי - הניסוי הראשון של חץ 3, כיפת ברזל, טילי פיתון וקלע דוד", אומר יואב תורג'מן, מנכ"ל רפאל ● כיום כל אלה גם עוזרים לו להתמודד עם מתקפות חיזבאללה, שמגיעות עד המפעלים של החברה שלו בצפון ● שיחה קצרה עם יואב תורג'מן, מנכ"ל רפאל

קופסת פרס הנובל / צילום: Associated Press, Niklas Halle'n

הפיזיקאי הישראלי וחוקרי המוח: האם אלו יהיו הזוכים הבאים בנובל

חוקרי המוח שגילו איך אנחנו מאמצים הרגלים, הכלכלנים שהוכיחו בכלים כמותיים את ההשפעה של מדיניות ציבורית על התל"ג, והפיזיקאי הישראלי שהראה איך יוצרים חומר חדש ● אלה החוקרים והמחקרים פורצי הדרך שהוכרו כראויים לנובל ● מה הסיכוי שהם גם יזכו?

פרופ' דפנה קולר / איור: גיל ג'יבלי

בגיל 17 היא השלימה תואר באוניברסיטה העברית. זה המיזם החדש והמסקרן שלה

פרופ' דפנה קולר נחשבה מטאור בסטנפורד וחלוצת AI, אבל שאלה אחת של פרופסור הסיטה אותה למסלול יישומי ¡ לפני יותר מעשור היא עשתה מהפכה בגישה ללימודים כשהקימה את קורסרה, ועכשיו היא עומדת בראש חברה שרוצה לשנות את עולם הפארמה ● המוחות היהודיים שבחזית ה-AI, פרויקט מיוחד

שקנאי בחולה / צילום: לירון שפירא,  החברה להגנת הטבע

אוכלות 6,000 עכברים בעונה: החוקר שגייס תנשמות לעזרת חקלאי האזור חושש עכשיו לגורלן

פרופ' יוסי לשם שינה מהיסוד את האופן שבו חיל האוויר מתמודד עם תאונות צפרות, גייס את התנשמות כדי לעזור לחקלאים ויזם שורה של שיתופי פעולה אזוריים ● עכשיו הוא מוטרד מפגיעת המלחמה בציפורים הנודדות, מה שעלול לשנות את האקולוגיה באירופה כולה

סובארו פורסטר 2024 / צילום: יח''צ

הדיל של סובארו: תביאו 200 אלף שקל, תקבלו סוס עבודה יפני

העדכון התקופתי שעבר הקרוס־אובר הוותיק של סובארו העניק לו מראה רענן, תא נוסעים מתוחכם ונוחות נסיעה משודרגת ● אך התמחור מציב אותו בפלח צפוף מול מתחרים ראויים

האשם סאפי א־דין / צילום: מתוך ויקיפדיה

אחראי התקציבים שמנהל מיליארדים: היורש של נסראללה שהיה יעד לתקיפת צה"ל

ישראל ניסתה הלילה לחסל את האשם סאפי א־דין בן ה־60 בן דודו של נסראללה ויורשו המיועד בתפקיד מזכ"ל חיזבאללה ● תוצאות התקיפה טרם התבררו ● המועצה המבצעת בראשותו מנהלת את הפעילות הפוליטית, הכלכלית והסוציאלית של הארגון ● בדומה לנסראללה, הוא מחזיק בקשרים אינטימיים עם הפטרונים באיראן, ותפיסתו הדתית קיצונית