גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יזמי הנדל"ן: "מבצעי המימון יגמרו בקרוב. אי אפשר למשוך את זה הרבה זמן במאזן"

בפאנל "איך קונים היום דירות" בוועידת הנדל"ן השנתית של מזרחי טפחות בשיתוף גלובס, נרשם קונצנזוס סביב ההערכות שמחירי הדיור ימשיכו לעלות ● מיכה קליין, מנכ"ל אפריקה ישראל מגורים: "אנשים מבינים שהעתיד בשוק יהיה יותר גרוע" ● וגם: הקשיים לקדם התחדשות עירונית בפריפריה

מיכה קליין, עופר פלדמן, דפנה הר לב ודרור פלדמן בפאנל משותף / צילום: תמר מצפי
מיכה קליין, עופר פלדמן, דפנה הר לב ודרור פלדמן בפאנל משותף / צילום: תמר מצפי

"אנחנו רואים התאוששות בשוק המשכנתאות. ההיקף של נטילת משכנתאות כבר מגיע ל־8 מיליארד שקל בחודש. כלומר, למרות המלחמה, אנשים שעד כה ישבו על הגדר החליטו לפעול". כך פתח דרור פלדמן, מנהל זרוע המשכנתאות בבנק מזרחי טפחות, את הפאנל בנושא "איך קונים היום דירות" בוועידת הנדל"ן השנתית של מזרחי טפחות בשיתוף גלובס.

מנהלת החטיבה הקמעונאית בבנק מזרחי טפחות: "עלייה של 87% בהיקף נטילת המשכנתאות והמגמה הולכת וגוברת"
משה לארי, מנכ"ל מזרחי טפחות: "הגיעה העת לייצר תוכנית שמתעדפת את חיילי המילואים בתחום הדיור"
החשכ"ל: "אי אפשר להמשיך לקבל את הדרישות של מערכת הביטחון כפי שהן"

בפאנל, שהנחה סגן עורכת גלובס דרור מרמור, השתתפו לצד פלדמן מספר יזמים מובילים נוספים, בהם מיכה קליין, מנכ"ל אפריקה ישראל מגורים; עופר פלדמן, מנהל שותף בקנדה ישראל; ודפנה הרלב, בעלים משותפת ומנכ"לית קבוצת אביב ואביב ייזום.

במסגרת השיחה, נרשם קונצנזוס (אינטרנסטי יש לומר) סביב ההערכות שמחירי הדיור ימשיכו לעלות. מיכה קליין, מנכ"ל אפריקה ישראל מגורים, הסביר כי "אין ספק שזה יקרה, כי יש כשל ברמת המדינה. כבר תשעה חודשים מתחילת המלחמה שלא מצליחים להתגבר על מצוקת הפועלים הזרים ומחירי השינוע עולים באופן משמעותי. אנשים מבינים שהם עדיין חייבים לדאוג לעצמם לפתרונות דיור - ואנשים מבינים שהעתיד בשוק יהיה יותר גרוע".

המדינה נקטמה בצפון ובדרום ולא כולם יחזרו

לפי קליין, התחזית השלילית לשוק המגורים בשנים הבאות מגיעה בין השאר בעקבות קשיים ביורוקרטיים מצד רשויות המדינה, וההשלכות הדמוגרפיות של המלחמה: "מכרזים שזכו בהם היום, יתחילו להיבנות בעוד שש שנים. כך למשל המכרז המדובר בשבוע שעבר בנס ציונה, שם נמכרה קרקע ליותר מאלף דירות תמורת כמיליארד שקל, אבל צריך עדיין לחבר את השכונה החדשה לקווי מים וזה יארך שנים. מעבר לזה, המדינה נקטמה בצפון ובדרום, ולא בטוח שכל התושבים יחזרו לגור שם. חלקם עוברים לגור במרכז, מה שמאיץ את שוק השכירות וגם את מכירת הדירות".

דפנה הרלב, הצטרפה להערכות הפסימיות עבור הרוכשים באשר למגמות מחירי הדירות. "אנשים בחרו להמשיך לחיות בישראל למרות הכל. השוק מרוכז כל השנים במרכז הארץ באזורי הביקוש, והקרקע הולכת ומצטמצמת. בין היתר, כי הליכים מאוד ארוכים. בארץ אין פתרון אחר לרכישת דירה, כי לא יצרו כאן שוק של דירות להשכרה".

הפיל בחדר: "הופכים את מבצעי המימון להנחה"

ה"פיל בחדר" נגע למבצעי המכירות הפופולאריים של יזמי הנדל"ן בחודשים האחרונים, במסגרתם הקונה נדרש להביא אחוזים בודדים מהעסקה ואת היתרה רק במסירת המפתח. המבצעים הללו משאירים את הביקושים בשיא, אבל הם דוחים את שאלת המימון וישימות לעוד מספר שנים - אז יתברר האם הקונה אכן מסוגל להשלים את העסקה. ולא פחות חשוב, האם היזם שספג את ההתייקרות בעלויות המימון והביצוע במרוצת הדרך גם יצא מרווח.

לדברי דרור פלדמן: "איננו מעמידים אשראי למי שלא יכול לעמוד בסיכון. צריך לבחון אפשרויות בהשוואה ליכולת של כל משק בית, ואנו מתאימים לו משכנתה שמאזנת בין הסיכוי לסיכון. בכל מקרה, אני מאמין שהמבצעים האלה יילכו ויצטמצמו. תוצאה על עלייה בביקושים, בזמן שההיצע לא עולה. אנשים לא סתם יורדים מהגדר. הנחת היסוד שלהם שהריבית לא תרד בעתיד הנראה לעין, ושתחזית לעליות מחירים עשויה להתממש - כלומר המתנה פירושה קושי גדול יותר לקנות דירות בעתיד".

עופר פלדמן: "מבצעי מימון הם מכשיר פיננסי לרכישת מוצרים, וזה היה קיים עוד מלפני המצאת הבנק. זה נכון וטוב אם עושים את זה נכון, וישראל נמצאת מאד אחורה ביחס למדינות אחרות ביחס לפתרונות כאלו. גם הרגולציה מאד חנקה את ההלוואות, והמנגנון של הלוואות הבלון עושה עבודה רבה מול הלקוח".

הלוואות הבלון, שנמצאות בחודשים האחרונים בשיא (1.3 מיליארד שקל במאי), הן הלוואה לטווח קצר שנוטל היזם במקום רוכש הדירה, כדי לגשר על הפער בין מועד הרכישה למועד התשלום בפועל של מרבית הסכום, רק במסירת המפתח.

לדברי פלדמן מקנדה ישראל, "כשלקוח מדבר על תנאי ההלוואה, אני פעמים רבות מציע לו לקבל את זה מראש במחיר דירה מוזל יותר. בכל מקרה, אני גם בודק במה הקונה עובד, במה עובד בן או בת הזוג, ואיך הוא מסיים את העסקה.

"בכל מקרה, זה טרנד שייגמר בקרוב. אי אפשר למשוך את זה במאזן הרבה זמן. זה נתן בוסט נכון למי שעשה את זה, אבל חברה שתמכור 100% מהפרויקט ככה תעשה טעות. מישהו יצטרך לשלם את זה, ואם זה לא מתומחר מספיק חזק זו טעות".

הרלב הדגישה כי בחברת אביב לא יורדים מרף מינימלי של 15% עד 20% במועד חתימת החוזה. במקביל, בחברה דורשים לשלם את הרוב המוחלט של התשלום כחצי שנה לפני מסירה, "ואז אני כבר אני יודעת מה קורה עם הלקוח שלי ואם מסתמנת בעיה".

בכל מקרה, היא מדגישה, "רוב הלקוחות קנו דירה לילדיהם או לעצמם. הם משמשי קצה. הם מניחים שעם הזמן יממשו נכסים במחרי גבוה יותר, שהמחירים יעלו, ומשוכנעים שחבל לא לקנות כעת בשעה שהמחיר רק הולך ומתייקר". גם היא העריכה היא המינון של המבצעים הללו ירד בקרוב, "והיזמים יתעשתו, כי בסוף זה מכביד על המאזן ונוגס בשורת הרווח".

גם קליין ציין כי "חלק לא מבוטל של הקונים מעדיף לקבל הנחה עודפת, מאשר לקחת את מבצעי המימון שמציעה החברה. לכן, אפריקה ישראל כדוגמה כמעט לא חשופה לכך והסיכון בטל בשישים. כל הדירות שיאוכלסו השנה ועד שנה הבאה ואחריה - הכל מכור. אז בוודאי שאנחנו יודעים לתחום את הסיכון".

הפריפריה: בישראל לא ברור היכן היא מתחילה

היכן נמצאות כעת ההזדמנות? אפריקה ישראל היא היחידה בדיון שהחלה לתכנן לא מעט פרויקטים בפריפריה, "אלפי דירות בנהריה, בבאר שבע ועוד, מתוך ביטחון ואמונה שבהחלט תהיה תקומה לאזורים הללו".

להערכת הרלב, בסופו של דבר, "ההזדמנויות נמצאות קודם כל במרכז הארץ". לדבריה, "הפריפריה חייבת עזרה ממשלתית. היא צריכה חיזוק בתשתיות, כדי שתוכל להביא תושבים אל אזורי התעסוקה. אבל אם אין תעסוקה, אין תחבורה ואין כלכליות, זאת בעיה. כשמדברים על התחדשות עירונית שנדרשת למשל בטבריה ובקרית שמונה, זה לא קורה כי זה לא כלכלי. אם זה לא כלכלי הבנק לא ייתן אשראי ליזמים".

עופר פלדמן, מנהל שותף בקנדה ישראל, התייחס גם הוא לשאלת הבנייה בפריפריה: "פריפריה בישראל זה מונח לא ממש אמיתי, כי לא ברור מהיכן היא מתחילה. הרי עוד מעט נתנייתי לא יוכל לעבוד בתל אביב בזמן נסיעה סביר. בחו"ל, כשאדם מחליף מקום עבודה הוא גם עובר דירה בהתאם ואנחנו קרובים ליום שזה יקרה גם אצלנו".

לדבריו, "הגיע הזמן שיגיעו לפריפריה, ואולי זה יקח 10־20 שנים. כרגע אנחנו כקבוצה עובדים ובונים רק במרכז, כי שם ערך המוסף שלנו".

עוד העריך פלדמן כי "60%־70% מרוכשי הדירות קונים את הדירה למגורים. תושבי חוץ מתעניינים גם, ופעם ראשונה שאנחנו רואים אנשים שבעבר באו לבקר בארץ רק במסגרת 'תגלית' או בר־מצווה, שבאים וקונים דירה. ליהודים אמריקאים יש חלום על דירה בישראל".

דרור פלדמן הוסיף כי "יש התעוררות ברכישת דירות, לא רק בירושלים ובתל אביב אלא גם באשקלון ובנתיבות. אז זה לא אומר שהציבור נמנע מרכישות".

***גילוי מלא: סיקור הוועידה נעשה בשיתוף בין בנק מזרחי טפחות לגלובס על פי שיקולי עריכה ועניין לקוראי גלובס

עוד כתבות

שמאי קמה, מנכ''ל אשטרום מגורים להשכרה / צילום: רמי זרנגר

המנכ"ל שמגלה: איך משכירים 400 דירות בתוך חמישה חודשים?

אחרי שתושבי קיבוץ בארי ויתרו על פרויקט "הדסה הקטנה" בקריית היובל בירושלים, השכירה אשטרום מגורים את כל 400 הדירות בפרויקט בתוך חמישה חודשים ● שמאי קמה, מנכ"ל החברה, מאמין במודל למרות עליות הריבית: "אנחנו שחקן לטווח ארוך והתקבלה החלטה לפתח את התחום הזה בארץ"

מה יקרה לשקל ולמחירי הנפט? התחזית של הבנק האירופי הגדול להסלמה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

מה יקרה לשקל ולמחירי הנפט? התחזית של הבנק האירופי הגדול להסלמה

ב-UBS פרסמו דוח המציג שלושה תרחישים אפשריים לעתיד הקרוב שכוללים תחזית למטבע המקומי ● במקביל הם מתייחסים להשפעה האפשרית של המצב הגיאופוליטי על מחירי הנפט, במיוחד בתרחיש של הרחבת המלחמה

סם אלטמן, מנכ''ל OpenAI / צילום: ap, Eric Risberg

אנבידיה הצטרפה לחגיגה: OpenAI השלימה גיוס ענק והערכת השווי זינקה ל-157 מיליארד דולר

גיוס ענק של 6.6 מיליארד דולר מקפיץ את השווי של OpenAI ● לפי הניו יורק טיימס, Thrive Capital השקיעה בחברה כ-1.3 מיליארד דולר, ובגיוס השתתפו גם מיקרוסופט, אנבידיה, סופטבנק, פידליטי ו-MGX

מלון American Trade בפנמה סיטי. סוויטה מטורפת בפחות מ–300 דולר, בלי להזמין מראש / צילום: Shutterstock

איך לחזור להיות תרמילאים חסרי פחד הרבה אחרי גיל 20

כשהיידי מיטשל מצאה את עצמה עם יממה פנויה בבנגקוק, היא החליטה למלא אותה בצורה בלתי צפויה ● זה הפך את החופשה שלה למושלמת אבל בעיקר הזכיר לה את ההרפתקנית שהיא הייתה פעם ● היא זנחה את האקסל ואת הרשימות, ונלחמת בצורך לסמן וי ● המדריך לנסיעה לא מתוכננת

אולה אקסלרוד, מנהלת אגף המטרו / צילום: כדיה לוי

"יש ערים שדבקות בעמדה שלכל משק בית יש שני רכבים. זה עצוב מאוד"

רוב הציבור לא מכיר את אולה אקסלרוד, שמונתה לאחרונה למנהלת אגף המטרו במינהל התכנון, אבל הפרויקט הגדול ביותר שתוכנן בישראל נמצא בידיים שלה ● בראיון ראשון היא מספרת על האתגרים שעומדים בפני הפרויקט ומזהירה: "במקום שעה וחצי, אנשים יעמדו בפקקים ארבע שעות"

ארוחת בוקר בקפה עברי / צילום: חגית אברון

פעם היה כאן טוב יותר? ארבעה מקומות שיחזירו אתכם בזמן

קפה שמגיש דייסת סולת ובפלות לימון, אוסף נדיר מהשנים הראשונות למדינה, תערוכה על סודות חיי הקיבוץ ומכונות דפוס שמפיקות שלושה עמודים בחצי יממה ● לאחר שנה מתוחה, יצאנו לחפש הפסקה מההווה במקומות שמתרפקים על העבר ● חגית אברון תופרת יום

ד''ר זאק דבי־אהרון / איור: גיל ג'יבלי

יותר מ־3,000 צוותים ברחבי העולם ניסו למצוא פתרון לבעיה. יזם ישראלי אחד הצליח

ד"ר זאק דבי־אהרון הקים עם שותפו דני מרגלית את חברת AEYE Health שפיתחה מוצר לאבחון ללא רופא של פגיעה בראייה ● בראיון לגלובס הוא מדבר על העתיד שהוא צופה לבינה מלאכותית ברפואה, על תחרותיות, ואיך הצורך להשפיע קשור לגינה שמול בניין ההסתדרות בתל אביב ● המוחות היהודיים שבחזית ה-AI, פרויקט מיוחד

בוב (רוברט) דוגאן / צילום: צילום מסך מיוטיוב

הוא גולש גלים בלי תואר, ושווה 16 מיליארד דולר בזכות השקעות ביוטק

בוב דוגאן רושם כבר הצלחה שנייה בענף הביוטכנולוגיה, עם השקעה בחברת Summit שמתחרה בתרופה המובילה בשוק לסרטן ● הסיפור האופטימי שלו מלמד שאין צורך בתואר דוקטור, או אפילו תואר ראשון, כדי להרוויח כסף בעולם המורכב של הביוטכנולוגיה

האשם סאפי א־דין / צילום: מתוך ויקיפדיה

אחראי התקציבים שמנהל מיליארדים: היורש של נסראללה שהיה יעד לתקיפת צה"ל

ישראל ניסתה הלילה לחסל את האשם סאפי א־דין בן ה־60 בן דודו של נסראללה ויורשו המיועד בתפקיד מזכ"ל חיזבאללה ● תוצאות התקיפה טרם התבררו ● המועצה המבצעת בראשותו מנהלת את הפעילות הפוליטית, הכלכלית והסוציאלית של הארגון ● בדומה לנסראללה, הוא מחזיק בקשרים אינטימיים עם הפטרונים באיראן, ותפיסתו הדתית קיצונית

סם וולטון, 1985 / צילום: ap, DANNY JOHNSTON

הוא חילק לילדים שלו 20% מהעסק. היום הבת שלו היא האישה העשירה בעולם

לפני יותר מ-70 שנה הקים סם וולטון עסק קמעונאות, שיהפוך לרשת וולמארט - אחת מהחברות הגדולות בעולם, עם שווי שוק של כ-650 מיליארד דולר ● וולטון קיבל באותה תקופה שתי החלטות גורליות - הוא מינה את ילדיו כשותפים מוגבלים בנכס, והעביר לכל אחד מהם 20% ממניות החברה, וקבע כי כל מכירת מניות תעשה בהסכמת כל המשפחה ● היום ילדיו שווים ביחד יותר מאילון מאסק, ונראה כי ההחלטה השתלמה

יואב תורג'מן, מנכ''ל רפאל / צילום: סיון פרג'

הוא התחיל כחובל בחיל הים, בקרוב החברה שהוא מנהל תשמיד טילים עם לייזר באוויר

"בליל המתקפה האיראנית התבוננתי במפעל החיים שלי - הניסוי הראשון של חץ 3, כיפת ברזל, טילי פיתון וקלע דוד", אומר יואב תורג'מן, מנכ"ל רפאל ● כיום כל אלה גם עוזרים לו להתמודד עם מתקפות חיזבאללה, שמגיעות עד המפעלים של החברה שלו בצפון ● שיחה קצרה עם יואב תורג'מן, מנכ"ל רפאל

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

"המחירים ירדו וחזרו לעלות": בכמה נמכרה דירה בפסגות אפק בראש העין?

בשכונת פסגות אפק בראש העין, נמכרה דירת 4 חדרים בשטח 122 מ"ר עם מעלית וחניה ב־2.46 מיליון שקל ● "אנו רואים משפחות מאזור תל אביב והמרכז שמחפשות דירות גדולות עם ממ"ד בבניינים חדשים בראש העין"

דניאל גרוס / איור: גיל ג'יבלי

הוא סולק ממכינה אחרי ארבעה חודשים, היום בגיל 33 הוא עומד בחזית התחום הלוהט בעולם

בלי תואר אקדמי, דניאל גרוס היה המועמד הצעיר ביותר בתוכנית היזמים היוקרתית בארה"ב, והיום הוא ממובילי החברה החמה בתחום הבינה המלאכותית ● "חשבתי שאגדל להיות גבר דתי ונשוי עם 8 ילדים", סיפר גרוס בראיון שבו תיאר את הרגע שהפך את מסלול חייו ● המוחות היהודיים שבחזית ה-AI, פרויקט מיוחד

כוחות צה''ל בפעילות ממוקדת בדרום לבנון / צילום: דובר צה''ל

למגוייסים בצו 8 אין איך להגיע לצפון ובמשרדי הביטחון והתחבורה מגלגלים אחריות

חטיבות מילואים רבות הוקפצו בצו 8 במהלך החג להגיע לשירות המילואים, אך אין להם דרך להגיע אליו - לא בתחבורה הציבורית למי שנמצא בארץ ולא באמצעות טיסות חילוץ למי שנמצא בחו"ל ● מלשכתה של מירי רגב נמסר "מי שאמון על הסעת חיילי המילואים הוא צה״ל ומשרד הביטחון בלבד"

ניר עוז - מבט מלמעלה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

בניר עוז מגייסים כספים ממקורות פרטיים, בוחרים אדריכלים ואוספים את השברים

חברי קיבוץ ניר עוז מנסים להתחיל במלאכת השיקום, על אף שכספי הסיוע הממשלתיים טרם הגיעו ● בניר עוז מתוסכלים מהתקציב של מנהלת תקומה לשיקום הקיבוץ, שעומד על 200 מיליון שקל: "זה יספיק אולי לשליש מהתכנון" • גלובס בעקבות הקיבוץ שעבר את זוועת 7 באוקטובר, וכעת מנסה שוב לעמוד על רגליו

הגבולות החדשים

שנה למלחמה: אלה הגבולות החדשים של ישראל בכלכלה, בחברה ובביטחון

השנה האחרונה שרטטה מחדש את מפת ישראל, הציפה שאלות ביטחוניות וכלכליות רבות ועוררה תהיות על חשיבותם של גבולות, לא רק בממד הפיזי ● איך תיראה המדינה ביום שאחרי, איזה מחיר נצטרך לשלם כדי להמשיך לחיות כאן ומה ההיסטוריה הגלובלית יכולה ללמד אותנו?

טנקים ישראלים נכנסים ללבנון, שלשום / צילום: ap, Baz Ratner

המנהרה הארוכה שצה"ל איתר בלבנון - מאות מטרים מהגבול

מפקד פיקוד הצפון בדרום לבנון: "הפעולה הקרקעית - צעד משמעותי להחזרת התושבים" ● צה"ל תקף את מטה המודיעין של חיזבאללה בביירות, הרמטכ"ל: "להמשיך בלחץ, ללא הקלות והפוגה" ● אזעקות ביישובים רבים בצפון לאורך היום ● לוחם צה"ל נפצע קשה בהתהפכות האמר בדרום לבנון ● עדכונים שוטפים

מרוץ החימוש בבינה מלאכותית / איור: גיל ג'יבלי

מרוץ החימוש בבינה מלאכותית: 5 חברות ישראליות שעשויות למצוא עצמן על המדף

חברות רבות מתקדמות במרוץ ה־AI באמצעות רכישת חברה אחרת המתמחה בתחום ● הפתרון נוח גם לנרכשת, שלא תצטרך להתחרות עוד בשוק הרווי ● האם אלה החברות שיהפכו למטרות אטרקטיביות לרכישה? ● המוחות היהודיים שבחזית ה-AI, פרויקט מיוחד

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

המשרדים של רגב וגלנט לא מתקשרים. לא למדנו כלום מה-7/10

כלי התקשורת הוצפו בתלונות של מילואימניקים שהוקפצו לבסיסים במהלך החג, אך התקשו להגיע בהעדר תחבורה ציבורית ומענה מספק מטעם הצבא ● במשרד התחבורה טוענים כי: "משרד התחבורה עומד לרשות משרד הביטחון על פי דרישותיו" ● במשרד הביטחון השיבו: "מצופה ממשרד התחבורה לסייע במסגרת אחריותו"

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה ירוקה בוול סטריט אחרי דוח תעסוקה טוב מהצפי

שיעור האבטלה הפתיע לטובה - 4.1% ● הדולר מתחזק מול השקל - בין הסיבות: התקיפה הישראלית בביירות הבוקר לצד הציפייה לתגובה ישראלית על התקיפה האיראנית ● מחירי הנפט בעליות קלות, לאחר שבמהלך השבוע האחרון עלה ביותר מ-8% ● בסין לא התקיים מסחר בשל החג הלאומי