גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעל השליטה באאורה: "בעוד 6-5 שנים, 80% מהבנייה בישראל תהיה בהתחדשות עירונית"

יעקב אטרקצ'י התייחס בוועידת הנדל"ן של מזרחי טפחות וגלובס למצב הענף בצל המלחמה: "מדינה משוגעת, בזמן מלחמה וריבית גבוהה אנשים ממשיכים לקנות דירות" • ראש עיריית גבעתיים, רן קוניק: "מדוע נבחרתי, אם בסוף הוועדה המחוזית היא שקובעת איפה יהיה גן ילדים?" ● ראש עיריית קריית אונו, מיכל רוזנשיין: "האתגר הגדול היום הוא לאזן את המגורים עם שטחי מסחר ותעסוקה"

פנינה אלה, רן קוניק, מיכל רוזנשיין ויעקב אטרקצ'י בפאנל משותף / צילום: תמר מצפי
פנינה אלה, רן קוניק, מיכל רוזנשיין ויעקב אטרקצ'י בפאנל משותף / צילום: תמר מצפי

"בעוד 6-5 שנים, 80% מהבנייה בישראל תהיה בהתחדשות עירונית, וכך צריך להיות. כך אנחנו ממחזרים קרקע ולא בונים בשטחים הפתוחים. גבעתיים תהיה בסופו של דבר כמו מנהטן. אין מה לעשות ואין ברירה: התחדשות עירונית היא העתיד של שוק המגורים".

ליזמי הנדל"ן יש תחזית פסימית לשוק הדיור: "כשל ברמת המדינה"
החשכ"ל: "אי אפשר להמשיך לקבל את הדרישות של מערכת הביטחון כפי שהן"
ראש עיריית שדרות: "אם נחכה להחלטה של מישהו - בסוף רק נדבר על שיקום ולא יקרה דבר"

כך אמר היום (א') יעקב אטרקצ'י, בעל השליטה באאורה, בפאנל שנערך במסגרת ועידת הנדל"ן השנתית של מזרחי טפחות בשיתוף גלובס, תחת הכותרת: "הפוטנציאל והסכנות: דילמות בהתחדשות עירונית". את הפאנל הנחה דרור מרמור, סגן עורכת גלובס.

ראש עיריית גבעתיים, רן קוניק, שהשתתף גם הוא בכנס, המשיך את רוח הדברים הללו ואמר: "גבעתיים היא היום העיר הכי מתוכננת במדינת ישראל. זו עיר שלא דומה לשום עיר אחרת - העיר הכי צפופה במדינת ישראל, אחרי בני ברק. אין לנו יותר שטחים, זו עיר נטולת שטחים. למרות זאת, יש לנו תוכניות גרנדיוזיות בצפיפות מטורפת, ובגובה שלא מתאים לצביון ההיסטורי של הגגות האדומים של גבעתיים. אנחנו אחרי תהליך ארוך של תכנון עם תוכניות מאוד גדולות, והן מתקדמות".

"אני מסכים שגבעתיים מצוינת בתכנון - והגיע הזמן גם לבצע", "עקץ" אטרקצ'י את קוניק. "תוכנית ההסתדרות לקחה הרבה מאוד זמן. עשר שנים של בעיה עם מאגר מים, ובינתיים הדיירים משוועים להתחדשות. אנשים בקומה רביעית נמצאים במעצר בית, כי הם לא יכולים לרדת למטה, ואין שום מיגון".

"התחדשות עירונית היא דבר נכון תמיד", הוסיפה פנינה אלה, מנהלת סקטור בנייה ונדל"ן בבנק מזרחי טפחות. "דווקא עכשיו, כשסביבת הריבית גבוהה, ה'דילוג' על שלב רכישת הקרקע הוא קריטי ממש. אנחנו יודעים שהקרקעות משווקות ברמ"י היום במחירים לא גבוהים, אבל הן לא זמינות: היזם יושב על הקרקע לפחות שלוש שנים, משלם ריבית גבוהה ורק אז מתחיל לבנות. בהתחדשות, כל זה נחסך - וליזמים זה מעולה. זו תוכנית חשובה ברמה הלאומית וצריך לקדם אותה בכל מקרה".

"אי־אפשר לאשר הרבה פרויקטים בבת־אחת"

בכנס השתתפה גם ראשת העיר החדשה של קריית אונו, מיכל רוזנשיין, שהעיר שלה היא בין "אלופות" ההתחדשות העירונית בישראל: "העיר גדלה לבלי הכר. זו כבר לא עיר בוטיק קטנה ומשפחתית. מדובר בעיר גדולה, עם הרבה מאוד תושבים, שבטווח של חמש שנים הולכת להכפיל את עצמה - מ־40 אלף תושבים ל־80 אלף תושבים. זה קשה להתמודדות. בסופו של דבר, אתה חי בעיר ואתה רוצה להרגיש שהיא לא צפופה מדי, שאתה לא מתקשה לצאת מתוך השכונה שלך. לכן, אי־אפשר לאשר הרבה פרויקטים, ובבת־אחת. צריך לעשות חשיבה לפני שרצים קדימה. כל עוד אין תחבורה ציבורית טובה ואין אפשרות להתנייד בצורה קלה, קשה לאשר עוד ועוד בנייה. זה צריך להיעשות במקביל - בנייה ותשתיות.

"האתגר הגדול היום הוא לאזן את המגורים עם שטחי מסחר ותעסוקה", המשיכה רוזנשיין. "העיר גדלה, כמות התושבים גדלה, ואנחנו מרוויחים בעיקר על מסחר ותעסוקה ופחות על תושבים, זה לא סוד. כדי לא לעלות ארנונה בצורה מטורפת, הדגש יהיה למנף את המסחר והתעסוקה".

"אנחנו רוצים ערים חיות ולא ערי שינה", אמר אטרקצ'י. "לא רק דירה ובניין יפים, גם בית קפה, סופר־מרקט, סופר־פארם מתחת לבית. אנשים רוצים שבילי אופניים, עיר חיה - אבל זה יעבוד רק אם יעשו את זה נכון. אני מציע גם לראשי הערים קצת לפשט הליכים, לעבוד יותר במקביל. לא מבקשים פריבילגיה - רק תנו לעבוד. יש מספיק כסף שמקבלים היזמים גם כדי לעשות תשתיות חדשות, ודאי במרכז. תחבורה - העיריות והמדינה חייבות להתייחס גם לזה".

"הבעיה הכי גדולה היא שהמדינה לא ממש רוצה התחדשות עירונית ולא תחבורה", הצהיר קוניק. "יש רק דיבורים וקשקושים. מדינה שרוצה, מחליטה בישיבת ממשלה ומתחילה באמת לעשות. התחבורה זו בעיה קריטית, בטח במדינה שלא רוצה לוותר על הרכב הפרטי - וממשיכה לשמר מצב בו מאות אלפי רכבים חדשים עולים על הכבישים".

"80% מהאתרים כבר עובדים בקצב מלא"

אחד האתגרים הגדולים איתם מתמודד היום ענף הנדל"ן הוא המחסור בעובדים, אך נראה על־פי הפאנל שהמצב אולי אינו חמור כל כך: "יש עיכוב בלוחות הזמנים, אבל הבנק מלווה היום למאות רבות של פרויקטים וכולם חזרו לבנייה פעילה", אמרה אלה. "אין פרויקטים בעצירה. אני מעריכה שכ־80% מהאתרים עובדים בקצב מלא כיום, והשאר גם עובדים - אבל בקצב איטי יותר. הכול התייקר מאוד ואני לא מזלזלת בזה בכלל, אבל המוצר הסופי יחווה עיכוב של כמה חודשים עד חצי שנה. כל הפרויקטים יסתיימו בסופו של דבר ואנשים יקבלו את הדירות שלהם".

"הפרויקטים אצלנו עובדים, אולי בקצב איטי יותר - אבל עובדים", הוסיפה רוזנשיין. "אני לא רואה עיכובים גדולים בפרויקטים אצלנו. בעיית השוהים הבלתי־חוקיים קיימת, אבל בקטנה - אצלנו היה פרויקט אחד בו נתפסו שב"חים, והפסקנו את העבודה ליזם לחודש. אנחנו עם הפנים לעבודה, ליזמים, לקבלנים ולתושבים בעיקר".

"הקבלנים הגדולים מסתדרים עם המחסור בכוח האדם", אומר אטרקצ'י. "יש בעיה, אבל היא תיפתר בסוף. אאורה בונה היום 17 מתחמים של התחדשות עירונית, כי אנחנו עושים ולא מקטרים. אני יכול לתת סיבות למה פרויקטים נתקעים, אבל אני פה כדי להגיד למה הם דווקא לא נתקעים".

"נתוני המכירות בחצי השנה האחרונה הם ברמות השיא של 2022, ויותר", אמר אטרקצ'י. "זה מדהים. אנחנו מדינה משוגעת, בזמן מלחמה וריבית גבוהה אנשים ממשיכים לקנות דירות. למה? הם חיכו שנה והבינו שזה לא עובד. כולנו ציונים, כולנו רוצים להישאר פה ואנחנו נבנה בכל מקום בארץ. אנחנו אופטימיים, וה'אקסלים' (תחשיבי הכדאיות הכלכלית של הפרויקטים - י"נ) לא השתנו: לפני שנתיים ושלוש, יזמים התפרעו, והבנקים עזרו להם בכך. היום, כולם מבינים שהתחדשות עירונית, בעידן של ריבית גבוהה, היא יותר כלכלית. האקסלים שלנו נראים מצוין".

"בעיית אקסלים קיימת פחות בהתחדשות עירונית", הוסיפה אלה. "אני רואה את זה בקרקעות שנרכשו ב־2021 וב־2022, אז כולנו היינו אופטימיים יותר והנחנו שהמחירים עוד יעלו. היזמים שרכשו אז קרקעות מגיעים לתחילת שלב הליווי ופתאום רואים שהרווחיות ירדה משמעותית, אפילו פחות מ־10% רווח - וצריך להתמודד עם זה. בהתחדשות עירונית נראה את זה פחות".

קוניק ציין כי הוא אינו חש שיש לו עזרה מלמעלה: "אף אחד במדינה לא עוזר לי. אני צריך לבזבז שעות, שבועות, חודשים ושנים בוויכוחים עם הוועדה המחוזית על פרטים קטנים: למה נבחרתי, אם הוועדה המחוזית היא שקובעת בסופו של דבר איפה יהיה גן ילדים חדש? נוסף על כך, אין מספיק כוח אדם, כי הוועדה המקומית פועלת על בסיס חברי מועצה מתנדבים, שצריך 'לגרד' אותם פעם בחודש לבוא לישיבה. וכשיש לך 2.5 בודקות תוכניות, כי כל אחת מקבלת 9,000 שקל בחודש - הרי זה מה שהמדינה קבעה - זאת אחת הסיבות לעיכובים".

*** גילוי מלא: סיקור הוועידה נעשה בשיתוף בין בנק מזרחי טפחות לגלובס על פי שיקולי עריכה ועניין לקוראי גלובס

עוד כתבות

חץ דורבן, מערכת ההגנה של אלביט / צילום: אלביט

לא רק נשק: הישראליות שמככבות גם בעולם התעופה והלוויין

מערכות של אלביט במאות מיליוני דולרים יותקנו בנגמ"שים אמריקאיים חדשים, אורביט טכנולוג'יס קיבלה הזמנה מאינטגרטור מוביל באירופה וחברת מנועי בית שמש פורחת בעולם התעופה וההתייחסות של שר הביטחון לשעבר ויו"ר התעשייה האווירית עמיר פרץ לאירועי 7 באוקטובר ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שקנאי בחולה / צילום: לירון שפירא,  החברה להגנת הטבע

אוכלות 6,000 עכברים בעונה: החוקר שגייס תנשמות לעזרת חקלאי האזור חושש עכשיו לגורלן

פרופ' יוסי לשם שינה מהיסוד את האופן שבו חיל האוויר מתמודד עם תאונות צפרות, גייס את התנשמות כדי לעזור לחקלאים ויזם שורה של שיתופי פעולה אזוריים ● עכשיו הוא מוטרד מפגיעת המלחמה בציפורים הנודדות, מה שעלול לשנות את האקולוגיה באירופה כולה

מרוץ החימוש בבינה מלאכותית / איור: גיל ג'יבלי

מרוץ החימוש בבינה מלאכותית: 5 חברות ישראליות שעשויות למצוא עצמן על המדף

חברות רבות מתקדמות במרוץ ה־AI באמצעות רכישת חברה אחרת המתמחה בתחום ● הפתרון נוח גם לנרכשת, שלא תצטרך להתחרות עוד בשוק הרווי ● האם אלה החברות שיהפכו למטרות אטרקטיביות לרכישה? ● המוחות היהודיים שבחזית ה-AI, פרויקט מיוחד

קופסת פרס הנובל / צילום: Associated Press, Niklas Halle'n

הפיזיקאי הישראלי וחוקרי המוח: האם אלו יהיו הזוכים הבאים בנובל

חוקרי המוח שגילו איך אנחנו מאמצים הרגלים, הכלכלנים שהוכיחו בכלים כמותיים את ההשפעה של מדיניות ציבורית על התל"ג, והפיזיקאי הישראלי שהראה איך יוצרים חומר חדש ● אלה החוקרים והמחקרים פורצי הדרך שהוכרו כראויים לנובל ● מה הסיכוי שהם גם יזכו?

סובארו פורסטר 2024 / צילום: יח''צ

הדיל של סובארו: תביאו 200 אלף שקל, תקבלו סוס עבודה יפני

העדכון התקופתי שעבר הקרוס־אובר הוותיק של סובארו העניק לו מראה רענן, תא נוסעים מתוחכם ונוחות נסיעה משודרגת ● אך התמחור מציב אותו בפלח צפוף מול מתחרים ראויים

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

בצל המצור בשמיים: היעד המפתיע שדרכו טסים בחזרה לישראל

מאז מתקפת הטילים הבליסטיים בנתב״ג הפעילות כבר חזרה לסדרה, אך חברות התעופה הזרות ממשיכות להתנדנד ● גם חברות שהפגינו יציבות יחסית מהססות לחזור לארץ, בצל ההמלצה של רשויות התעופה האירופאיות שלא לטוס לארץ עד סוף החודש ● עמאן הפכה ליעד מפתיע שדרכו חוזרים לישראל, אבל יש סכנות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP- Charles Sykes, Gregory Payan, Evan Vucci ,Phelan M. Ebenhack ,Ebrahim Noroozi

לתרופת הפלא לגבריות יש תופעות לוואי. אף אחד לא מדבר עליהן

אנשי השיווק בעסקי הסטרואידים מוכרים חלומות על "חיזוקים" לחדר הכושר ולחדר המיטות, אבל רק מעטים מדברים על תופעות הלוואי ● באופן אירוני, הטסטוסטרון מגביר את הגבריות אך עלול להוריד לאפס את ספירת הזרע ● קליניקה מתמחה: "מתן מרשמים זו אמנות, לא מדע"

שמאלץ, מבית סבא וסבתא / צילום: אנטולי מיכאלו

אינטימיות עם 10 מקומות: חמ”ל האוכל שהפך למסעדה הכי מסקרנת ביפו

את "אאוט אוף דה בוקס" אפשר להגדיר כאופציה כיפית לימים לא שפויים או מטבח יהודי-תל אביבי עם טוויסט: לא מחייב, לא מעוצב, לא יקר

דיוויד סייבל / צילום: יח''צ Stagwell

מומחה הפרסום והשיווק הגלובלי: "הבינה המלאכותית היא לא מהפכה, זה רק עוד כלי"

דיוויד סייבל, מומחה שיווק מהמובילים בעולם, לא מתרשם מהטכנולוגיה שמסעירה את העולם. לשיטתו, אומנם צריך להכיר אותה מקרוב, אבל זו רק אבולוציה, "ובלי אדם לידה היא לא שווה הרבה" ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע היה ברור שנטפליקס תפנה לפרסומות, מה הוביל אותו להשקיע בסוכנות לידרס הישראלית, ביוני בלוך ובטחינה אל־ארז, ולמה גם מרלון ברנדו והנשיא קנדי היו בעצם משפיענים

התחדשות עירונית. קשיים להשיג מימון עקב מצב השוק / צילום: טלי בוגדנובסקי

היזמית לא הצליחה להשיג ליווי בנקאי לפרויקט וביטלה את הסכם המכירה: מה פסק בית המשפט?

רוכשת דירה בפרויקט התחדשות עירונית הגישה בקשה למתן צו מניעה זמני, לאחר שהחברה היזמית ביטלה את החוזה עימה בטענה כי לא מצאה ליווי פיננסי לפרויקט ● לטענתה, הסיבה לביטול ההסכם היא עליית מחירי הדיור, אך החברה טענה כי פעלה בהתאם לחוזה

יותר ויותר בני 40 משיגים לעצמם ברכיים חלופיות / צילום: Shutterstock, אנימציה: טלי בוגדנובסקי

קהל היעד החדש של ניתוחי החלפת מפרקים: בני ה-40

אוכלוסיית המטופלים מתחת לגיל 65 שעברו החלפות מפרקים גדלה בכ-200% במהלך שני העשורים האחרונים ● "כעת, שתלים מחזיקים מעמד 20, 25 או 30 שנה, ואיכות החיים חשובה הרבה יותר", אמרה ד"ר אנטוניה צ'ן, מנתחת אורטופדית

בוב (רוברט) דוגאן / צילום: צילום מסך מיוטיוב

הוא גולש גלים בלי תואר, ושווה 16 מיליארד דולר בזכות השקעות ביוטק

בוב דוגאן רושם כבר הצלחה שנייה בענף הביוטכנולוגיה, עם השקעה בחברת Summit שמתחרה בתרופה המובילה בשוק לסרטן ● הסיפור האופטימי שלו מלמד שאין צורך בתואר דוקטור, או אפילו תואר ראשון, כדי להרוויח כסף בעולם המורכב של הביוטכנולוגיה

מסק צבאי טס ליד קריית ים / צילום: ap, Baz Ratner

מטוס קרב של צה"ל תקף בטולכרם - הפלסטינים מדווחים על הרוגים

10 רקטות זוהו במטח לחיפה והגליל - אין נפגעים • הרמטכ"ל בגבול הצפון: "הפגיעה הקשה בחיזבאללה בכל הגזרות תימשך" • חוסל המחבל שאחראי לרצח 12 הילדים בירי למג'דל שמס • מהבוקר - כ-200 שיגורים זוהו מלבנון • ביידן על האפשרות שישראל תגיב על המתקפה מאיראן: "היום לא יקרה דבר" • בצבא אישרו - חוסל ראש שלטון חמאס ברצועת עזה: "יד ימינו של סינוואר" • כל העדכונים

מאור מלול, עומר אדם ונסים שריאל־גאון / צילום: עידן כהן, אירופה-ישראל

ללא ערבות אישית ומבלי שהבטיח לקוח: כך גייסה הקבוצה של עומר אדם 410 מיליון שקל מבנק מזרחי טפחות

לגלובס נודע כי קבוצת הענן שמאחוריה עומדים השלושה, מגייסת הלוואת ענק מבנק מזרחי טפחות לבניית חוות שרתים בצרעה ● ההערכה היא כי על העסקה התחרו מספר שחקנים, בהם בנק לאומי ● בשוק צופים כי לאחר השלמת העסקה, הקבוצה עשויה לחלוש על כ־14% מסך פעילות חוות השרתים בישראל עד סוף העשור

רג'פ טאיפ ארדואן, נשיא טורקיה / צילום: ap, Khalil Hamra

ידע מפקיסטן, אורניום מניז'ר וניסויים בסומליה: האם טורקיה בדרך לנשק גרעיני?

כחלק מהמדיניות של טורקיה שתופסת עצמה כמעצמה עולמית, נושא הגרעין אף הוא בא לידי ביטוי ● "באנקרה מאמינים כי הטכנולוגיה תסייע להם בקבלת כיסא קבוע במועצת הביטחון", מציינים בעיתון הטורקי הימני "טורקייה" ● "זה רק עניין של זמן עד שנשמע על התקדמות בתוכנית הגרעין של טורקיה", אומרים בעיתון 

אולה אקסלרוד, מנהלת אגף המטרו / צילום: כדיה לוי

"יש ערים שדבקות בעמדה שלכל משק בית יש שני רכבים. זה עצוב מאוד"

רוב הציבור לא מכיר את אולה אקסלרוד, שמונתה לאחרונה למנהלת אגף המטרו במינהל התכנון, אבל הפרויקט הגדול ביותר שתוכנן בישראל נמצא בידיים שלה ● בראיון ראשון היא מספרת על האתגרים שעומדים בפני הפרויקט ומזהירה: "במקום שעה וחצי, אנשים יעמדו בפקקים ארבע שעות"

מנהיגי מדינות ההסכמה לקראת החתימה בוורסאי. ההסכם יצר את הסדר החדש, שהאו''ם הוא הביטוי העליון שלו / צילום: Associated Press

גבולות לאומיים: מי המציאו אותם, מי ניסו להתנגד להם, ואיך הם הפכו לנורמה של התנהגות בינלאומית

לפני המהפכה הצרפתית לא היו גבולות לאומיים. היו גבולות אימפריאליים גמישים וארצות התפשטו לכל עבר וגנבו טריטוריות מכל הבא ליד ● זה התחיל להשתנות לפני קצת יותר ממאה שנה ● מספר קטן של ארצות בעולם מסרבות להכיר חד–משמעית בגבולותיהן. ישראל היא אחת מהן. יש מחיר ● טור מורחב

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מי היה היורש של נסראללה שישראל ניסתה לחסל

איזה מבין שלושת מגדלי עזריאלי בתל אביב הוא הגבוה ביותר, מה מייצרים משיח הקמליה הסינית, ומה היה השם הקודם של שדרות בן גוריון בתל אביב? ● הטריוויה השבועית

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

האם זהות יוצר הביטקוין תיחשף? כך נטען בסדרה תיעודית חדשה של HBO

הסדרה שתשודר ביום רביעי הבא מתיימרת לחשוף את אחת התעלומות הגדולות של השנים האחרונות - זהותו של סאטושי נקמוטו יוצר הביטקוין, שירד למחתרת לפני 14 שנה ● לטענת היוצרים החשיפה תטלטל את העולם הפיננסי

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

"המחירים ירדו וחזרו לעלות": בכמה נמכרה דירה בפסגות אפק בראש העין?

בשכונת פסגות אפק בראש העין, נמכרה דירת 4 חדרים בשטח 122 מ"ר עם מעלית וחניה ב־2.46 מיליון שקל ● "אנו רואים משפחות מאזור תל אביב והמרכז שמחפשות דירות גדולות עם ממ"ד בבניינים חדשים בראש העין"